На “братята” българи – смехотворение от българофоба Рогозин

Доживях!

Най-после официален представител на съветско – руската постколониална администрация сам да опровергае хилядократно повтаряната лъжа за безоблачната история на отношенията между България и Русия. Направи го не друг, а един от най – ярките говорители на руската имперска политика през последното десетилетие, посланикът на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин. Ето какво цитира от неговия личен блог тази вечер, на 15 февруари 2010 г., БНТ в кореспонденция от Брюксел в централните новини:

БНТ : “В блога си в интернет Дмитрий Рогозин с ирония коментира американските планове за противоракетен щит в България. Посланикът нарича българите „братя”, но уточнява, че когато става дума за политика – те са непостоянни. Рогозин дава за пример, че България и в двете световни войни е воювала срещу Русия, но после бързо се преориентирала. Руският посланик в НАТО задава и риторичния въпрос – цитирам – може би и сега ще се ориентират правилно, не може така – три пъти поред – една и съща грешка”.


Нека напомня, че руски журналист от антуража на Путин, известен като негов рупор, нарече България “невярна невеста” на Русия в София в пресконференция навръх триумфалното имперско посещение на Путин тук през януари 2008 г., което тогава доведе българския домакин Първанов до самодоволна еуфория от успешното обслужване на гостуващата делегация. В този смисъл подигравките на хора от обкръжението на Путин не са новост. Само че Рогозин, все пак, не е журналист.

Репликата на Рогозин, изпълнена със сарказъм, е свързана с хипотезата за вероятността в България да бъде разположен американски противоракетен щит. Подигравателната забележка не е изненада, а е типично подмятане спрямо България в негов стил. Той е толкова арогантен, че в едно свое интервю от 16.09.2009 г. по Би Ти Ви Николай Бареков го обърка с друг също толкова саркастичен говорител на Путин, имплантиран в сърцето на Европа. Ето какво припомня по този повод официалният сайт на Румяна Желева, откъдето е следният цитат:

Водещ ( Н.Бареков): Вие бяхте евродепутат, струва ми се, когато руският посланик в НАТО, който на всичкото отгоре ми е приятел, мога да кажа, Рогозин, той е гостувал тук в България, бил е при мен в предаването, доста интересна личност, но това беше човекът, който каза прочутата реплика за Троянския кон – България като Троянски кон на Русия в Европа. (Тук водещият бърка авторството на изказването – то не е на посланика на РФ в НАТО, а в ЕС – Владимир Чижов, който каза в едно интервю през септември 2008 г. „Вие сте нашият троянски кон в ЕС в добрия смисъл”).Как тогава се прие тази реплика, беше ли скандална, беше ли уличаваща за нас? Защото тогава като че ли имаше някакъв опит това да бъде притиснато като говорене в страната.

Р. Желева: Не бих използвала думата скандал или някакви вълнения, които е породила. Това са реплики, които всеки има в крайна сметка право да прави. Ние трябва да имаме. . .

Водещ: Като че ли заслужено беше направена тая реплика по наш адрес тогава.

Р. Желева: Аз бих казала, че политическите отношения с Руската федерация са на едно много, наистина изключително високо ниво. Ние имаме дипломатически отношения от изключително. . . изключително силно развити, което трябва да продължи да бъде отстоявано, развивано, задълбочавано”.


Както се вижда, кашата е пълна – при това в главите на един външен министър и на един журналист, лице на най-гледаната телевизия. А какво остава за т.н. “редови гражданин”.

Голямата част от българските “редови граждани” от десетилетия са редовно бомбардирани с пропагандните тези за вечната дружба с Русия и не би им хрумнало да поставят под съмнение свещената крава на т.н. български патриотизъм, който се мери на ръждясалия кантар на любовта към чужда държава.

Това прави България уникална на картата на света – няма друго място на атласа, на което можете да намерите народ, оценяващ любовта си към родината според прехласването към друга страна. Много важна брънка от тази пропагандна линия е твърдението за безоблачното ни общо минало с Русия, което се набива в главите на всяко българче от люлката. Тази чугунена брънка, разядена от киселината на горчивите за Путин реалности в наше време, сега е твърде необичайно разкъсана от невъздържания яд на един имперски руски пратеник в НАТО.

Фактите обаче, независимо дали говорят добре за България и нейната политика през годините, са коренно различни. И е тема за друг разговор анализът защо и на вълната на каква кауза България два пъти прави катастрофалния избор на страната на Германия срещу Русия – как така освободителката Русия се оказва по-големиятг дразнител, по-голямата заплаха за българския национален интерес.

Това ли иска да каже сега Рогозин, когато се подиграва, че България е на път да сгреши за трети път? И ще има ли най – после някаква официална реакция на София на московското дипломатическо бичуване?

Рогозин, като представител на Москва, най-сетне , в първи по рода си ( за мен поне) случай, си изпуска нервите и съответно напуска територията на обичайните московски лъжи, като назовава нещата такива, каквито са – може да не са красиви, но са верни.

Отделен е въпросът за какво говорят признатите от Рогозин исторически реалности. Защото България, включително чрез доказано (от дистанцията на времето) погрешни стъпки, отчаяно се е опитвала от повече от век насам да се отскубне от прегръдката на “матушката”, която смята, че на правата на родител има също и правомощията да бъде удушител на “рожбата си”, ако е непослушна.

Нека оставим това първо по рода си признание на руски официален говорител за фалшивия патос на изговорените безброй лъжи за вечната дружба ( включително от българския президент Първанов), да се уталожи и да бъде осмислено от българите, ако изобщо достигне до тях през ситото на медиите, за които всяка коза с две глави е по-важно събитие от падналата маска на кремълското двуличие спрямо България.

Щом Рогозин употребява “братята” в подигравателен контекст за “непостоянните” българи, нека междувременно още веднъж предлагам на вниманието на читателите упорито скриваното от българската публика стихотворение на патриарха на българското русофилство Иван Вазов, писано с патриотичен ( направо “русофобски” гняв) в разгара на руското нападение срещу България през Първата световна война през есента на 1916 г.:

ИВАН ВАЗОВ

На руските воини
О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?

Желали би вас възхитени
да срещнем со сълзи и с китки…
Но идете вий настървени,
на грозни зовете ни битки!

Желали би вас да прегърнем
и тоз път сърдечно, горещо.
Но взорът ви свети зловещо…
Как ръце сега да разгърнем?

О, руси! Аз друг път ви славях
за подвиг велик и чудесен,
високо ви ликът поставях
във мойта душа, в мойта песен!

Вий някога знаме Христово
развяхте за благо човешко –
строшихте ни игото тежко,
а днеска ни носите ново!

И пак не ви мразим (не крия:
обича ви още народа);
но любим и свойта свобода,
стократно пµ любим я ния.

За тоз кумир ние се бием
и с чужд, и със близък упорно
и няма ний врат да превием
пред никакво иго позорно!

О, колко ви, братя, жалея!
О, как би желал, братя клети,
свобода и вам, и за нея,
кат нас да живейте и мрете!

45 мнения за “На “братята” българи – смехотворение от българофоба Рогозин”

 1. здрваейт благодаря за тази чудесна статия…как искам да я прочета повече хора…
  кашата е пълна но не са виновни хорицата че ги аманипулерат овсякъде
  и аз отзавна търсех това стихотворение и занех за него но не бях го чела…
  благодаря защото си струва трудът да научим почеко по тази тъй болезнена тема…
  Успехи ,много успехи г-н Инджев

 2. Г-н Инджев,
  Всичко което пишете в този блог е много ценно и то трябва да достигне и до онези от които уж не зависи нищо, а всъщност зависи много. Намерете начин да го направите достъпно и за тях. Примерно чрез Вестник (хартиен).

 3. Драго ми Ивченце, недей да бърничкаш в сложни устройства с часовников механизъм и множество жички, от които нищо не разумяваш, манечок си още.

 4. “Смехотворението” на българофоба Рогозин не предизвиква у мене смях.

  Чувствата са ми противоречиви.
  От една страна руски и финландски войници са загинали във война, резултат от която е и възстановяването на България, която не е съществувала в предишните 500 години.
  От друга страна тази война е била между две империи – Русия и Турция, които са воювали за своите интереси. (Финландия е била в състава на Руската Империя.) А с Руската Империя са воювали като че ли доста страни: и Финландия и Швеция и Турция и Франция и Германия. Руската Империя сама май не е спечелила много войни.
  Но не това е важното, а факта че Русия е била и си остава Империя.
  Какви “братя” сме с руснаците? Разбира се никакви. Случи се, че научик Руски език и мога да си говоря с тях на техния език. Обаче какво му е “братското” на Руския език. Много думи, които ние употребяваме могат да бъдат разпознати в Руския език и вероятно са влезли в него от църковния език, пренесен там с общата ни азбука. Обаче, руските думи са абсолютно непознати в Българския език.
  Много по-“братски” народи биха били сърбите и хърватите, чиито език разбирам без изобщо да съм го учил.
  А що се отнася до, цитирам: “България два пъти прави катастрофалния избор на страната на Германия срещу Русия” моето лично мнение е, никога не би било грешка България да е на страната на Германия и никога не би било грешка България да е срещу Русия.

  Политика – възбужда неприятни мисли и емоции.

  Ето нещо друго:
  Eric Prydz – Шведски ди джей и продуцент, работи в UK
  (аз лично го харесавам).

  Cirez D, Pryda aka Eric Prydz
  Cirez D – Glow (Original Mix) FULL Release 20/01
  http://www.youtube.com/watch?v=vpPruqqfWQk
  ’Glow’ is a tech-bomb with an almost arabic feel… – това би трябвало да значи, че Glow е Техно бомба е почти арабски нюанс.

 5. Иво, искрени поздравления! Браво за статията! Можеш ли ти като Вазов да обърнеш перото си в защита на България, въпреки личните пристрастия? Ще премълчиш ли противната намеса на американския посланник в нашите вътрешни работи, и то в полза на доказани отрови? Пожелавам ти да имаш време да четеш повече от стихотворенията на Вазов и нека всички бъдем първо Православни Християни и борбени Българофили и после всичко друго.

 6. Рогозин чете историята – като дяволът Евангелието. В Съетският съюз още от Сталин имат навика да изкривяват всички истини. Да оставим настрана арогантното им поведение в отношението към България. Нека да поспорим чисто фактологически с братушките (нищо че те от аргументи не разбират). Първо през първата световна война не сме се преориентирали а се бихме до възможно последният за нас етап. При това заедно със нашите съюзници подписахме капитулацията на Русия. При втората “грешка” се преориентирахме, но никога не сме влизали във война с СССР, докато накрая не ни нападат те (въпреки че излизаме от съюза с хитлер). Така излиза, че единственият случай в които влизаме в сражение с руснаци – те капитулират.
  Нека се замислят преди да бъдат толкова открито арогантни и да се върнат към обичайното лицемерие.

 7. Срамота! Това повече не бива да се търпи! Да натиснем управниците си да реагират срещу жестоката обида и поругаването на нашата национална чест; руският посланик в НАТО ни представя все едно че сме страна-проститутка; излиза, че България трябва да е вечно верна на Русия и послушна до себеотдаване руска любовница: София е длъжна да реагира най-твърдо срещу безсрамното и крещящото от наглостта си имперско поведение на руския посланик в НАТО!

 8. Поздравления за тази статия г-н Инджев, въпросът които мога да изведа от написаното по горе от вас е, ще се намерят ли достойни български политици да отговорят подобаващо на имперският служител Рогозин.

 9. Ето още едно, непрофесионално допълнение към добрата статия. Отношенията на България с Русия и нейния,завинаги мъртъв баща,Съветския Съюз, задължително трябва да минават през Съветско-Българската война,обявена от болшевишката сган,на 05-ти септвмври 1944г. Който не оценява този акт,никога няма да застане на верни позиции по отношение на сегашна Русия. Болшевишко-руския педераст заявил,че България се е била срещу Русия в двете световни войни. Ето как се е “била” през ВСВ-Втората св. война. Когато се подписва “Договорът за ненападение между Германия и СССР”( обидно погрешно наричан “Договор Рибентроп-Молотов”),Царство България е непричем-23.08.1939г. Когато Съветският Съюз напада Полша,на 17.09.39г. ,България също не изразява никаква позиция,болшевиките нападат Финландия,на 30.11.1939г. пак сме неутрални,после русите завладяват Молдавия и Прибалтийските страни,пак сме непричем. Съюза скъсва дипл.отношения с Югославия(съседна страна),на 09.04.1941г.,ние пак сме неутрални. Започва ГСВ-Германо-Съветската война,на 22.06.1941г., първо България обявява “пълен неутралитет”,последвана от Турция. при това,България е в съюзни отношения с Германия. Българските власти осъществяват неимоверна помощ при транспортирането на многобройната Съветска легация от Германия -1500 човека,осигурявайки транспорт до Одрин и Истанбул. през времето на ГСВ(юли1941г.), България не изпраща нито един войник срещу СССР. Подържа дипломат.отношения със Съюза на ниво посланици,до датата на обявяване на СБВ-Съветско-Българската война,обявена от съветските изроди на 05.09.1944г. и впоследствие иска незабавно примирие ,заповядва на Войската да не оказва съпротива срещу окупаторите и незабавна готовност за Съветските искания. Вместо това,Съветите прекъсват дипломатическите отношения,едностранно.На 16-ти септември,ЧА-Червената армия окончателно окупира страната и София. Всичко това, Съветите,Русите и българската комунистическа измет ,наричат война срещу Съветския Съюз. И трае народа,трае и тъпее,с изключение на няколко дузини пишещи и псуващи човека. Народ ли е това,да,голям народ,само дето Славейков го оприличил на мърша. а руските мръсници,са още по-голяма. И ББ ,си развива разни фокуси,несещайки се да пита болшевишката сган,няма ли намерение да ни върне архивите(поне копия от тях),повечето журналисти,публицисти,историци и пр. ,също мълчат. Ами мълчете бе,мизерни подлоги,мълчете и се коколете,дано пукнете….

 10. Пропускам анализа на ПСВ-Първата светновна война,съвременникът й,Иван Вазов го е направил в художествена форма. И е задължително,всички български дипломати,когато има вероятност да се срещат с Руски официални лица,да носят в джобовте си това стихотворение-на руски,английски и български. И когато някой руски мръсник каже нещо подобно,че ние сме провеждали агресивна политика и действия срещу Русия и СССР,да извади стихотворението и да им го набута в очите ,или където и да е. И когато Министерството на външните работи на Република България,приема акредитивите на Руски дипломати,журналисти и др.,да иска от тях само едно единствено условие,да знаят това стихотворение наизуст,или да го прочетат на глас,независимо на какъв език. В противен случай,тези идиоти ,все ще намират поводи да се опитват да ни уязвяват пред други лица и иснтитуции. Имало Господ,дръжки има,ако имаше ,щеше ли да държи такава сган все още на земята. Или ако има,Господ -Бог е пълен мръсник.

 11. Когато изказвания за България като тези на Рогозин или Ежов предизвикат дипломатически скандал у нас, тогава ще приема, че страницата на “братското” ни минало най-после е затворена. Дотогава ще се утешавам с мисълта, че веднъж разконспириран “троянският кон” не може повече да изпълнява функциите си на такъв. А лично аз не се притеснявам и от факта, че сме воювали срещу руснаците – когато сме го правили е било в отпор на тяхна агресия и сме ги побеждавали. Ако нещо действително трябва да притеснява, то е фактът, че БНТ обявява в новините си, че безпокойството на Русия, по отношение на евентуалното разполагане в страната ни на елементи от американския ядрен щит, е логично!

 12. Пращам един от коментарите на руснаци на публикация в долния сайт
  по повод изявленията на Рогозин:

  http://www.newsland.ru/News/Detail/id/462332/cat/94/

  И это говорит дипломат? Да такого “предствавителя” нужно срочно вязать простынями и под сирену в соответствующее учреждение… Слов нет, чтобы охарактеризовать непрофессионализм такого “представителя”… Я тут уже на другой ветке комментировал положение граждан РФ в Абхазии, повторю тут пост – подходит:
  …А на мой взгляд, все нормально, тасскать, в Традицию… Россия ВСЕГДА ведет себя в международных отношениях как слон в посудной лавке. Кого попало признает независимыми, с кем попало тупо ругается, кого попало поддерживает и кого попало в чем попало обвиняет… это, господа, тенденция. Русская народная забава – прогулка по граблям. Видимо, последней, действительно полезной для России, международной сделкой была Антигитлеровская коалиция. С тех пор вся внешняя политика России – диагноз. Отчего? А оттого, вспомните, кого в дипломаты брали… Вот они и надипломатили. Комитетчики не должны управлять страной, поймите. У них мышление, как и у всех прочих силовиков, черно-белое, от забора и до вечера… Ой, отрыгнутся России путины игрушки…

 13. Г-н Инджев, малко е да се каже, че сте попаднали в десетката! Това е най-старата болка на България! Нешо като несподелената, безнадеждната любов! Едва ли бих могъл да се нарека пусофил при все, че се прекланям пред такива таланти, недостижими върхове, като Чехов, Гогол, Булгаков, Илф и Петров, Солженицин, Пастернак и така нататък. Мисля, че изпитвам най-приятелски чувства към Руския народ, който всъщност винаги е бил мнмого по-зле от нас, макар, че и там както у нас истинските проблеми не са правилно осъзнати. Прочетох тук по-горе и мнението на един нарекъл се “възрастен човек”! Аз също съм възрастен и много ме заболя от това мнение! То показва, че все още обществото ни е много болно! Винаги съм се надявал това да не е неизлечимо, но толкова години вече и надеждата намалява! Малко са такива, като вас, които да ни вдъхват кураж да издържим. Ако не ние, то поне децата, внуците… Защото най-после трябва да разберем, че сме свободна страна и собствените ни интереси са на първо място! Вдетиненото ни делене на русофили и русофоби само показва, че като народ все още си играем на “стражари и апаши”! Съжалявам ако някой се обижда от това, което пиша, но мисля, че това е нивото, до което сме “израсли” от Освобождението досега. Има разбирасе много обективни причини, но това не прави нещата по-малко тъжни та да се позасмеем на “смехотворенията” си! И не Руският народ или Руските интелигенти са виновни за имперската политика на Русия, която си е непроменена от времето на Наполеон до сега. Русия ни е обръщала винаги толкова внимание, колкото разярения слон обръща на дребните животинки и мравките, които мачка около себеси в своите пристъпи на гняв. Слаби сме като държава сами и трудно можем да се зашитим срещу разярения слон или Руска мечка (кой, като му хареса) и така наречените от дебелашкият руски политик наши грешки, двете ни национални катастрофи, са дошли все в резултат на опитите ни по някакъв начин да защитим националния си интерес! Сега обаче за първи път имаме реални шансове! Вече сме член на ЕС и НАТО!!!! Това е по отношение на “възрастния” господин и неговите намеци за сложността на нещата. Докато ЕС и Нато ги има и са силни Руско-Съветските империалисти могат само да пускат пяна около устата си! Затова и ни бутат точно в тази посока, на компроментиране на членството ни и излизане от тези съюзи по всякакъв възможен начин! Защото и Руските империалисти знаят добре историята на стария Хан Кубрат за лозовите пръчки, която е разказвал на синовете си! Всичко се прави в тази посока с активното съдействие на дупедавските ни мекерета, които за съжаление са голяма част от нас! И корупцията и бандитизмът и издигането на некадърници в управлението и администрацията са все наливане на вода в Руската мелница! Трябва най-после да го разберем добре за да преодолеем пословичния си егоизъм за лично забогатяване на всяка цена! Трябва най-после да разберем греховете си, за които Господ не ни е виновен! Дори трябва да сме благодарни затова, че въпреки всичко ни е запазил, като самостоятелна държава и имаме все оше надежда! Тя оше не е умряла! Всичко от нас зависи сега! Трябва да го разберем. Не може безотговорно да продаваме интересите си заради лично облагодетелстване. Трябва да сме готови и живота си да дадем, както Левски и всички други велики наши герои! Ако използваме новите си предимства и докато ЕС и НАТО са силни можем да с позасмеем на подобни Руско-Имперски запенени подмятания и да си кажем нашенската: “Кучетата си лаят, а керванът си върви!”
  Поздрави на всички!

 14. Това типично за руската дипломация поведение и обидно изказване на толкова високо ниво изискват незабавна официална реакция – президент, министър-предстедател, външен министър… Ще видим какво ще се случи. Съответна на обидата реакция е необходима, за да покаже малка България, че не може вече да я третират като троянска кранта в НАТО или ЕС, а още и защото тази подигравка е направена пред всички наши партньори и съюзници. Задължително е да се отговори достойно, ако искаме да ни вземат на сериозно.

  Ако не е ясно на официална България как се постъпва в подобни случаи, да си припомнят реакцията на Анкара след изказването за присъединяването на Турция към ЕС и потенциалната му връзка с нерешените проблеми на тракийските българи на т.нар. професор Божидар Димитров наскоро.

 15. Дали Рогозин е българофоб е въпрос , който има значение единсктвено за Рогозин. Българите от него не се интересуват. Защо тежката артилерия /дядо Вазов /е използвана срещу второразряден чиновник като Рогозин, е въпрос, на който може да отговори единствино И. Инджев. Въпросът на въпросите е: Българофоби или българофили са нашите йесмени, които мечтаят Русия да насочи Искандерите си срещу София и Варна? За какво им е това? Има ли наш политик, който да отговори на въпроса : Има ли натиск от страна на САЩ за разполагане на ПРО в България. Нека да отворят географските карти и да видят къде е Абхазия, къде е Приднестровието, къде е Вашингтон и да кажат пред българите каква е целта им.

 16. Тези, които са имали щастието (или нещастието) да пребивават по-продължително време в СССР знаят, че реалностите за т.н. “българо-руска дружба” бяха много по-различни от официалната пропаганда: Взаимност в “обичта” между двата народа на междуличностно ниво се срещаше най-вече сред по-ниско образованите слоеве на руското население, докато сред руската интелигенция преобладаваше “дружбата” с условие за признателност. Поради тази причина, много често истински приятелства се имаше най-вече с грузинци, арменци, евреи, татари и др. малцинствени групи в СССР.

 17. Към Борис Танушев

  Вероятно имате предвид Чижов, но и Ежов не е далеч от истината, доколкото Ежов е един от най-знаменитите палачи на НКВД в СССР в периода на кървавите репресии на Сталин.
  Впрочем синът на Чижов, посланикът на Путин в Брюксел, Василий Чижов, беше хванат като руски шпионин и прогонен от Брюксел…

 18. Към allan:

  Благодаря Ви за този принос ( ако някой иска, да го преведе за неразбиращите), който още веднъж показва, че не всички в Русия са особено щастливи от имперското поведение на своята държава и нейните официални представители.
  Който твърди обратното, е русофоб, но аз не съм сред тях.

 19. Благодаря Ви г-н Инджев за корекцията. Но лапсусът ми е показателен с какво подсъзнателно свързвам дейността на руските “дипломати-силовики”.

 20. Аз също искам кървавите пипала на руския октопод орязани и силно ограничени, но мисля, че запада прекалява с натиска и най-вече с военния такъв. Има доста други методи, и най-добре би било икономически натиск, но същия запад си му е добре да търгува с руснаците от една страна, а от друга да се опитват да прави цинични демонстраций под формата на този щит в един от руските бастиони. Според мен това е опит за цинизъм и нищо друго. Опит които ще ни направи част от щита и излишно ще раздразни руснаците след като са поукрепнали с газови и дървесинни пари от запада. Твърде много двойни стандарти се събират тук.

 21. Да не забравяме и казаното от ген. Иван Колев преди битката с руснаците в Добруджа през 1916 г.:
  “Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!”

  Повече информация относно българо-руските военни отношения може да намерите, например, тук:
  http://www.monitor.bg/article?id=190544

 22. Бат Илия, Наивник и разни “възрастни хора” са предубедени, ако не и платени. В противен случай са неосведомени и тъпи.

  Става дума за защита, а не за агресия. Все едно да се сърдим на някого, че си слага ключалка на вратата! Ами, докато има крадци и убийци – ще са необходими и резета

 23. поздравления към домакина и към участниците!
  цялото време наблюдавам как страдаме от “новоговора” (изполозвам този термин с неговото изначално значение от джордж оруел): тук нямаме русофили, а рублофили – две трети от тогавашните народни представители са били на руски рушвети; татарско робство – чингис хан татарин ли е или монголец? ами гласуваното от комунистическия интернационал създаване на македонски език преди втората световна война? или огромните заплати на негови функционери от български произход като георги димитров и васил коларов?
  такава спекулативна подмяна на значението е от арсенала на науката за човешкото мислене. в развития свят я наричат невролингвистично птограмиране, а в северна азия – психополитика. и когато прочетем свободната електронна книга “brainwashiing manual”, ще получим имунитет срещу онова, което в говоримия език наричаме “мозъчна промивка”, а в религията – кражба на човешки души. и разбираме защо твърденията на алчни главатари и техните послушни съучастници се крепят на понятия, а не на факти – както гопреспоменатия рускоговорещ.
  очаквам някой да публикува адрес на библията на червената армия – “как да се държим с местното население”, публикуван на хартия и у нас, и в други поробени от комунизма европейски държави. за да ни стане ясно защо имаме неизменно лоялни некадърници на власт, защо е постоянно неподдържана пътната мрежа, и защо гледахме героични сериали срещу предишния (петвековния) окупатор и никога срещу последния (половинвековния).

 24. …и още нещо, което е свързано с подмяна на понятията и ме засяга лично: как бихте нарекли народ, който към днешна дата почита бог тангра? рискоговорещите наричат този народ чуваши. а обитателите на волгокамска българия и казанското ханство? татари, казаци и какви ли не още. само да не са каквито сами себе си определят – българи. което води подобен въпрос – откога наричаме любов и дружба аморални актове като културна и етническа асимилация?

 25. Да оставим емоциите настрана – в този момент играят интереси и само такива.Поправете ме ако греша, но не си спомням да е казвал някой че е имало руски войски в България , а виж американски поразии -да и за в бъдеще. /виж резултата от времето когато летяха от България а и когато бомбардираха Сърбия, но отпочиваха в София. Друго е лошо, малка страна сме а политиката ни -палачинка. 142 000 000 и територия……… – значат нещо. Впрочем ,ако не беше така нямаше да скачат някои!

 26. Господи до кога ще се приемат руснаците за братя славяни(!)? Та те са ВАРЯГИ племе нямащо нищо общо със славянството.

 27. На Вас г-н Инджев,”ген.Власов” и “GB”, отново в 10 -та!!!
  Явно има мислещи и знаещи в тази Наша България?????

 28. А за стихотворението на Вазов,ИСКРЕНИ БЛАГОДАРНОСТИ.

  “строшихте ни игото тежко,
  а днеска ни носите ново!”?????

 29. Г-н Dinko Dinev , не съм платен и слава богу имам достатъчно основания да мисля, че не съм тъп. Макар, че идеален човек няма. Всеки си има дупчици от които издиша.

  Но наистина е тъпо да търсиш замениш едни дето са ти казвали какво е добре за теб с други. Да слушкаш директно какво ти казват, че е добре за теб без ти сам можеш да определиш и отстояваш. Повярвай ми щита за който споменах който новите ни брадърс искат да изградят е далеч по-сложна материя от “ключалка на вратата”.

 30. Уважаеми “колеги”, малко съм изумена защо чак сега се реагира по този доста остър начин – май че сме закъснели … Защото сме имали доста много и други възможности, за да обръгнем към политическото отношение на Русия към нас. Ако това ще Ви успокои, нека ви кажа, че сравнително скоро се върнах от едномесечен престой (с оразователна цел)в Русия (нека поясня – не съм русофил, нито русофоб, аз съм само русист) и на самите руснаци хич не им е лесно да се справят с държавната си мощна политическа “машина”, първо, и, второ, тъй като бяхме повече от 700 човека от цял свят, бях свидетел на това, че в Русия се предприема нападателна политика не само срещу България, но и срещу страните от бившия т.нар. Източен блок. В смисъл, че “ни обвиняват в предателство”, спекулирайки с Освобождението (за България, за “безвъзмездната помощ” (за другите страни). Трябва ли да кажа, че това звучи смешно и наивно, но и непредсказуемо? Също така някой по-напред изброява имена от руската класика, които статията реферирала (?!). Искам да кажа, от една страна, да не се бърка политическото с културното; от друга, да не се подценява днешната руска политика. Опитвайки се да преценим нещата от това гледище, струва ми се, ще изработим по-добра стратегия на отношенията ни с Русия. Статията на г-н Инджев, лично аз възприемам дотолкова, доколкото нашите политици е необходимо да проявят самоуважение и да предприемат адекватна реакция. Иначе то е ясно, че не можем да сме политически самостоятелни.

 31. “непредсказуемо”, това е точната дума която исках да кажа. Мери я каза най-точно. Този щит който сега ни набутват няма никаква адекватност и ще ни вкара в непредсказуема ситуация с руснаците. Запада ако иска да ги обезсили могат да има наложат икономически санкций до положение до което да не могат да пръцнат. Но за съжаление единствените неща които те изнасят са и единствените неща без които запада на може. Петрол, газ, дървесина и диаманти. И с едната ръка им плащат, а с другата ни бутат този щит, а пък какво ще стане – Ами ще видим. Аз лично не харесвам този вариант.

 32. Май никой не го е споменал: датата която посочвате 16.09.2010 г., като “16.09.2009 г.” ли да я четем или как точно?

  Това, което аз виждам като гръцкa буква “мю” в стихотворението е неизлязло правилно “о” с чертица.

 33. До Dinko Dinev | февруари 16, 2010, 17:26 . Аз за разлика от Бат Илия съм платен…признавам си без бой…И освен , че съм платен , съм и великодушен. Готов съм всичките си хонорари да превеждам на твоя сметка. От теб се иска само едно – да спреш да ръсиш мъдрите си мисли.

 34. Рогозин нито е саркастичен, нито опровергава нещо.
  Просто припомня каква политическа курва е България.
  Това е доста обидно за политиците на България, не за народа, но в политическите диалози се казва “България” а не “смотаните български политици”.

  Апропо, русофобията на определени български “интелигенти” и политици винаги е показвала ниско интелигентното курвенско отношение да продадеш себе си на добра цена.

 35. Към Труден:

  Господин Сисоев, ако правилно разчитам името ви

  Рогозин саркастично опровергава дълбоко залегналата лъжа за безоблачното минало, която всеки новопристигащ руски посланик повтаря на висок глас още на летището в София пред скупчените български резоньори с микрофони, готови безкритично да препредадат тази мантра.
  Да не говорим пък за местните лъжци ( или просто невежи), които също обичат да говорят за безоблачното ни миниало с братята – явно сте от тях.
  Може би не знаете, но да си против руската тирания не означава русофобия – в противен случай най-слетлите умови на самата Русия излизат русофоби. истински убеден русофобоб е бил Карл Маркс, който безбройпъти е призовавал да бъде даден отпор на “руските варвари”. А най-големите русофоби са Ленин и Сталин, причинили на Русия толкова страдания и смърт, колкото и хитлер не успява.

  Всъщност вие се изявявате като българофоб, господин ( или товарищ) Сисоев.

  Обиждате България ( солидарно с Рогозин) , както всички , за които България е по-важна от Русия и имат критично отношение към употребата на историческите манипулации.

  Което обаче не е само българофобия, но и простащина.

  Спорете, щом искате , с най-големия и най-заслужилия за каузата на русофилството българин, който утвържадава в българското съзнание понятия като “братушки”, и “турско иго”, но намира сили да постави България над Русия, когато вижда опасността от руската агресия.

  ИВАН ВАЗОВ
  На руските воини
  О, руси, о, братя славянски,
  защо сте вий тука? Защо сте
  дошли на полята балкански
  немили, неканени гости?
  Желали би вас възхитени
  да срещнем со сълзи и с китки…
  Но идете вий настървени,
  на грозни зовете ни битки!
  Желали би вас да прегърнем
  и тоз път сърдечно, горещо.
  Но взорът ви свети зловещо…
  Как ръце сега да разгърнем?
  О, руси! Аз друг път ви славях
  за подвиг велик и чудесен,
  високо ви ликът поставях
  във мойта душа, в мойта песен!
  Вий някога знаме Христово
  развяхте за благо човешко –
  строшихте ни игото тежко,
  а днеска ни носите ново!
  И пак не ви мразим (не крия:
  обича ви още народа);
  но любим и свойта свобода,
  стократно пµ любим я ния.
  За тоз кумир ние се бием
  и с чужд, и със близък упорно
  и няма ний врат да превием
  пред никакво иго позорно!
  О, колко ви, братя, жалея!
  О, как би желал, братя клети,
  свобода и вам, и за нея,
  кат нас да живейте и мрете!

 36. Съвременна Русия на Путин се превърна в милиционизирано джудже, размазано от погрома в Студената война и вегетиращо от продажба на каквото изкопае от залежите на огромната си територия. Жалката заблуда, че е Велика сила е само за вътрешна консумация и поддържане на режима. Егати Великата сила, която воюва с Грузия и политическия й опонент е България. Ха ха ха.
  пп Показателно е и представянето й във Ванкувър – 20то място с един бронзов медал.

 37. До Шопенберг | февруари 17, 2010, 11:13 Цитат: “Показателно е и представянето й във Ванкувър – 20то място с един бронзов медал.” Явно за теб идеал за благоденстваща и развита демокрация е бил СССР от 70 – те и 80 – те год. Тогава СССР окупираше безапилационно първите места на олимпиадите. Както се казва – “Разни хора – разни идеали”

 38. Г-н Инджев,последното Ви допълнение е също много силно,но и Г-н Труден е много прав,може би без да иска. България,държавата Реп.България и НРБ-я ,са определено курви,ама курви,от първа лига,първа класа,пак екселанс. Само че,не “политическа курва”. След преварата на Девети и окупацията на болшвиките, у нас не се е водила никаква политика. Защо ли,много просто,не е имало никакви политически партии,защото са били забранени от организацията на българските бандити-комунисти. Следователно политически живот не е имало. След допълнителния преврат,когато комунистите искаха да се върнат обратно към капитализма,на Десети ноември 1989г.,реален политически живот също липсва,защо ли,защото всичко се дирижираше отново от комунистическата сган. Бяха създадени подобия на политически партии,които имитираха политически живот. Всичко се контролираше от ДС и нейните главни лица. СДС,ДПС,НДСВ,ДСБ,ДАНС. Да вижда някой във всяка една абревиатура ,липса на ДС,ами няма такава,навсякъде са те,гадовете. Понеже умните хора разбраха тази пиеса,започнаха да измислят атаки,гербове,гергьовдени,орли и пр. Това беше следващия период на заблудата. Така че,Трудния е лесноразбираемо прав. без декомунизация,Българийката е обречена на упадък,пъпната връв с комунизма не е прекъсната,ама хич,ни най-малко,има само някои смущения в кръвоснабдяването,но рехабилитатирите от БСП И ДС ,си знаят играта…

 39. Г-н Инджев, В стихотворението “На руските войни“,след: “как ръце сега да разгърнем?“ следва: Дошле сте да браните,клети,
  на хищник грабежа хайдушки,
  та вместо любов и привети
  вий срещате нашите пушки.
  След което продължава:
  О,Руси!АЗ друг път…
  Ив.Вазов-избрани съчинения,том 2,стр 155 под редакцията на проф. Михаил Арнаудов 1940год.
  В том четвърти на събраните съчинения на Вазов от 1976год.,редакторите са приели това четиристишие за прекалено еретично! (Как така ще стреляме по братушките)и усложливо са го пропуснали (невазможно е любовта към Отечеството да бъде по-голяма от тази към Русия.Тука ми дойде на ум крилатата фраза на Гошо Тарабата…)

 40. Към Контантин:

  Добавих куплета и стана така:

  ИВАН ВАЗОВ
  На руските воини
  О, руси, о, братя славянски,
  защо сте вий тука? Защо сте
  дошли на полята балкански
  немили, неканени гости?

  Желали би вас възхитени
  да срещнем со сълзи и с китки…
  Но идете вий настървени,
  на грозни зовете ни битки!

  Желали би вас да прегърнем
  и тоз път сърдечно, горещо.
  Но взорът ви свети зловещо…
  Как ръце сега да разгърнем?

  Дошле сте да браните,клети,
  на хищник грабежа хайдушки,
  та вместо любов и привети
  вий срещате нашите пушки.

  О, руси! Аз друг път ви славях
  за подвиг велик и чудесен,
  високо ви ликът поставях
  във мойта душа, в мойта песен!

  Вий някога знаме Христово
  развяхте за благо човешко –
  строшихте ни игото тежко,
  а днеска ни носите ново!

  И пак не ви мразим (не крия:
  обича ви още народа);
  но любим и свойта свобода,
  стократно по любим я ния.

  За тоз кумир ние се бием
  и с чужд, и със близък упорно
  и няма ний врат да превием
  пред никакво иго позорно!

  О, колко ви, братя, жалея!
  О, как би желал, братя клети,
  свобода и вам, и за нея,
  кат нас да живейте и мрете!

  Понеже не разполагам с изданието на М.Арнаудов, публикувам какво имам на разположение.
  ако има друго-пишете.

 41. Дали да се надяваме, че новият външен министър ще бъде по-адекватен от Румяна Желева и ще даде достоен отговор на руските опити да се държат с България като настойник, като сюзерен към васал? Дано Николай Младенов е надраснал Петър Младенов!

 42. към Наивник:

  Няма да е за пръв път руските дула да се насочват срещу български градове, Балчик и Варна още помнят руските бомби. Но пък и не е лошо да им се припомни какво се случва на корабите от руската флота след като са започнали да изпълняват заповедта “Белия град трябва да бъде разрушен !”.

  http://www.extremecentrepoint.com/?p=5006

  Така че Искандерите (какво хубаво православно име) руските блядове могат да си ги заврат отзад.

 43. Имперската и завоевателна политика на Русия не е от вчера а от векове.А историята на последните 100 години ясно показва,че и комунизмът си е неин инструмент.А и “освобождението” на България е неин страничен,отпадъчен продукт.

 44. Допълвам: и двете”освобождения”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.