Горкият Филчев на дъното на разораната от Трактора целина

“Руски фермер използва мини, за да опази земята си от крадци, предаде Би Би Си. 73-годишният Александър Скопинцев заложил три мини в земеделския си имот, които предварително собственоръчно бил направил в гаража си”.

На пръв поглед – добро намерение, мотивирано от отчаянието на един стопанин да се справи с престъпността в задния му двор. Но всъщност си е идиотщина да използваш топ, за да стреляш по мухи.

Алексей Петров не е топ, нито пък българските престъпници са мухи. Но е обявен за Трактор. Нещо подобно на руския пенсионер е направила българската държава с употребата на този Трактор. Ти го пускаш да оре народната нива за благото на обществото, той мачка наред – хора, съдби, политици, конкурентен бизнес, граждани. Тава дочуваме от масирана престрелка в публичното пространство на тема “чий е Трактора”, изпуснат от контрол.

Кой е построил верижната машина е сигурно много интересно ( особено, ако се докаже умисъл), но далеч, далеч по- важно е как е била употребена и какво е сторила тя. В това отношение акцентът е абсолютно изместен в яростния спор и това няма как да е случайно. За мен звучи издайнически надвикването: колкото по-силно някой крещи, сочейки виновник за внедряването, назначаването и покровителстването на Алексей Петров в най-долния етаж на престъпността като агент на службите, толкова повече става ясно, че шумът по тази тема се опитва да заглуши безкрайно по-важния въпрос как точно е бил употребяван.

Ако не съм ясен, ще дам простичък пример. Всяка машина може да бъде опасна. Банцигът може да реже дъски, но и глави. Локомотивът може да вози, но и да гази. А за вредата от газовете, за смъртността от автомобилните катастрофи, които взимат повече жертви по пътищата отколкото някоя от вечно бушуващите локални войни по света, какво да кажем? Ами дайте да се откажем тогава от автомобилите!

И друг пример мога да дам- от най-лесните, защото ми е под ръка. Като съм назначен за Главен директор на БТА от президента Желев да не би да съм бил негова маша? Нищо подобно, стигнахме в конфликта си дотам, че той тайно ( и до днес не си признава) заговорничеше за моето отстраняване от същия пост и в наше време като се срещнем, продължаваме да не си говорим. Смея да твърдя, че бях и си останах “човек” на колегите си от БТА, огромната част от които се подписа през 1990 г. под искане да заема този пост и не случайно почти също толкова от тях три години по-късно пак направиха подписка, но този път с настояване, адресирано лично до Желев, да не бъда отстраняван ( макар колегите много добре да знаеха, че не Желев формално решава въпроса).

Поемам риска да припомня това, за да покажа, че несъгласният с висшата инстанция винаги има избор, който може да заплати скъпо, но да запази достойнство. Филчев явно не е бил готов на това.

А нима кариерата на премиера Бойко Борисов не е производна на царската воля? Това прави ли днес Борисов царски слуга?

Ако някой е съгласен по принцип с факта, че назначаването на когото и да било не е доживотна гаранция за неговата обвързаност с “назначителя”, тогава ще трябва да понесе и следните разсъждения: не назначаването на Алексей Петров е главният въпрос, който чака своите отговори в острата политическа схватка, която се разрази по темата. Същото в пълна сила се отнася до назначаването и до по-късните прояви на главния прокурор Никола Филчев, който в момента заема първото място, почти в тандем с Волен Сидеров, в неистовото усилие разговорът да се сведе до това кой именно бил виновен за назначаването на Алексей Петров като някакъв агент.

Връх на абсурда е тази претенция на бившия главен прокурор. Той получи поста си при управлението на същия Костов, когото сега иска да изяде с парцалите, н тогава е слушкал смирено ( в нарушение на задълженията и правомощията си) , подчинявайки се на някакво си размахване на пръст. Това си призна внезапно проговорилият (едновременно за две телевизии) тази сутрин патологичен мълчаливец Филчев, хвалейки се злополучно, как искал да осъди Костов за приватизацията на Кремиковци, но онзи му размахал пръст и съответно нищо не станало.

Ами да го беше осъдил, ако е имало за какво! Главният прокурор не е подчинен на премиера и ако не е мекотело не би трябвало да си прибира пипалата, щом му размахат пръст!

Когато Филчев нарушава правилото си да мълчи, за да не изтърси като гузен арестант някоя улика срещу себе си, обикновено ръси каруцарски цинизми, глупости или оксиморони. И този път остава верен на себе си с цветистите обиди срещу опонентите си, но след псувните му ( по адрес на репортер на БТА и на депутат от бившето Народно събрание), това не е новина.

Новина е обаче да чуем как в необуздания си гняв прави услуга на най-омразния между омразните му – на самия Иван Костов. Ето какво казва сега Филчев, който едновременно твърди, че врагът му е най-големият престъпник, а в същото време се оказва, че по онова време в качеството си на премиер непрекъснато искал да бъдат съдени “другарчетата му”:

„Костов най-много е ходатайствал за назначения, за повишения и за даване под съд на негови другарчета”, пише днес в. “24 часа”, цитирайки Филчев.

Това изявление е първото истинско доказателство, произтичащо от възможно най-компетентния за целта източник, в подкрепа на дългогодишните твърдения на самия Костов, че е искал да се бори с корупцията, но са го спъвали. Филчев дори сам се посочва като главен препъни камък.

От думите на бившия главен прокурор излиза, че Костов най-много е настоявал Филчев да си върши работата – кой, ако не тогавашният премиер е знаел за далавери на “другарчета” му ( както ги нарича Филчев). Но Филчев, както излиза, имал волята и силата да не се подчини. Което е вярно. Известно е, че не засегна никакви “другарчета” ( въпреки настояванията на Костов, по думите на самия Филчев). Но когато прозрял необходимостта от съд за приватизирането на Кремиковци, Филчев решил да се подчини на “размахания пръст” на Костов. В интерес на кого и на какво е бездействал цели 8 години Никола Филчев?

На такава “атака” от проговорилия от Германия “скромен пенсионер” ( както Филчев сам окачестви себе си тази сутрин, дразнейки вероятно истински скромните пенсионери, които и до съседното село не ходят поради немотия), Костов може само да благодари.

Много пластове има в разораната от Трактора целина и не е само Октоподът, който като торен червей наднича от браздите. Изваден на светло, той все пак е относително лесна плячка за гарваните, за които е знайно, че един другиму око не вадят. Но поне едно нещо се изясни с изпълзяването на Филчев, който скромно се беше окопал, но си изпусна нервите и се саморазобличи. С такъв главен прокурор, който дори не е в състояние да изгради една логична теза, без да изпадне в противоречие с главната нишка в обвинителната си пледоария и да похвали противника ( без да го проумява), никак не е чудно разрастването на разни дребни паразити до жилави октоподи, засмукали цялата държава.

Горки(ят) Филчев се оказа на дъното като герой на Горки. Това се получава засега от дълбоката оран на Тарктора.

На мястото на Костов бих почерпил Филчев за тази услуга да обясни сам със собственото си бездействие механизма на провала на борбата с престъпността. А дали почерпката ще се изрази в “носене на цигари”, това зависи от онези, от които сега се очаква да покажат волята “да вържат трактора”, за да е “мирен октопода”. Ако не успеят, май ще трябва да започнем да се пазим с мини сами, като онзи руски селянин.

12 мнения за “Горкият Филчев на дъното на разораната от Трактора целина”

 1. Отбой!
  Не сме си и помисляли дори, че др. Костов може да е отговорен за каквото и да е негативно.

  Всичко е провокация на Цвятко Цветков, това е ясно.

 2. Според мен /65-годишен скромен пенсионер/ тази статия на И.Инджев е най-точния анализ на злободневието и на важни събития от последните 20 години.

 3. В България има дефицит на Истина и Морал,понеже няма единица мярка за това,няма утвърден български авторитет,който даде духовна основа на пътя на българина.И от там -лутането на миллета .
  Алексей Петров и РЗДС успяха на два вота да отклонят значителен процент гласоподаватели внеизвестна и неадекватна посока-както е неадекватно исканато от Яни Янев -оставка на ББорисов.Така,че след НДСВ,Атака,Лидер,Напред-дойде и на РЗДС да се самоидентифицира като партии-ментета,политически цирк и ченгеджийски комулаж-политическо инжинерство.

 4. А също искам да почерпя г-на Филчев за това, че след неговите интервюта няма да остане и един човек, който да не осъди безвремието, в което живяхме, и да преодолее страха, който тресеше почти всеки от нас.

 5. и в наше време като се срещнем, продължаваме да не си говорим…

  Той губи!
  Останал в някакъв негов си марксистко-комунистически блян, който и до днес му носи дивиденти – слава, джип, телохранител…
  Вижте самодоволното му маймунско лице на мултиглупското сборище по повод 50 годишнината на Веждите…

 6. Г-н Инджев, мисля си, че знаете повече за събитията, които коментирате. Тази статия ми се струва слаба за Вашите възможности като анализатор и журналист. Може би е време да разберем какви престъпления е забъркал и прикрил като Гл.прокурор Филчев. Винаги ми се е струвало, че един болен мозък може да сътвори много лоши неща.
  Но, не вярвам, че нещо ще се разплете. Парите и властта винаги са успявали да прикрият престъпните си следи. Ще си разменят реплики известно време, докато се появи нещо по-интересно за “тълпата”. “Хляб и зрелища” , “хлябът” нещо започва да липсва…

 7. Абсолютна истина “ЛЮБАКА” от Перник.По-ясно и синтезирано досега НИКОЙ не е АНАЛИЗИРАЛ и ПИСАЛ за действителността Ни след т.нар. ДЕМОКРАТИЧНИ ПРОМЕНИ от м.НОЕМВРИ 1989г.
  За пореден път,радвам се,че мога да контактувам по някакъв начин с Вас г-н Инджев.ПИШЕТЕ!!!Ще Ви четат и много други.Уверен съм!

 8. С “болшинството” на такива тъпаци като анонимкото “Ген. Атанасов | февруари 16, 2010, 13:19” Родината ми е обречена. Както отбеляза някога един мин.председател/Р. Инджова/: “Този народ е обречен на комунизъм”
  А съветските мекерета- поцелуйдупльовци и до днес подскачат само при споменаването на името ‘Иван Костов’. Така и ще си умрат. Червените боклуци посиняват, че “кръволокът Костов” не е бил нито член на БКП, нито ДДТ(Долен Доносник Такъв)какъвто е например народният любимец Гоце Македонецот.
  “Роб не се става. Робът се ражда.”

 9. Г-н Инджев,
  Според мен трябва да добавите по-голяма колона за реклами на сайта. Ние ще кликаме, защото добрите журналисти, които притежават силна реторика, трябва да се приветстват и подкрепят. Лично аз го правя след всяка прочетена статия.
  Поздрави от сърце.

 10. Почитаема нетъпа и най-вече неанонимна Nestinara,

  преди всичко искрено благодаря за поясненията Ви!

  Сега разбирам, че Вие сте си се родила с необходимостта да робувате на кумири, а не сте я придобили впоследствие.

  Разбирам също, че който не споделя култа към Вашия кумир, изначално и неизбежно е “съветско мекере- поцелуйдупльовец”.

  Дерзайте!
  Така се гради и защитава демокрацията.

 11. Този човечец Филчев доказа за сетен път, че е за 4-ти километър.Но, явно българският народ има още много да научи, стига да има кой да му го каже, ама да е подкрепено с факти. Иначе, винаги ще си мисля, че крадецът вика “дръжте крадеца”.Някои гласуват с омерзение, ама после съдът оправдава някои личности и винаги остава някаква горчилка и съмнение.

 12. Др генерал-демократ(Абсурдно, нали!? Като патриарх-ЧК’ист, президент-доносник…съветски гражданин-български премиер), всеки с “кумирите” си! Хората сме различни, слава Богу!!!
  Умишлено ли сте пропуснал да напишете званието(чина) на несъветското мекере, неченгето и некомунист Цветков!? Това е неуважение към пагона, генерал-демократе.
  М/у другото, казвам се Веселин Стефанов…без уважение!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.