България не може да разчита на противорекетен щит срещу Русия, на която се предлага сама

Знам, че е наивно от моя страна, но когато прочетох в “Дневник” заглавието на статия от Бари Ейхънгрийн, американски професор в Бъркли , “Троянският кон в Европа”, за секунда се размечтах за някакъв американски противорекетен щит за България, която продължава да бъде рекетирана от Русия. Но ми мина бързо. Не е реалистично. От статията веднага става ясно, че американският професор е загрижен за Гърция и кризата, която предизвиква в ЕС.

Не можем да очакваме да бъдем защитавани от други, ако сами толкова лесно се даваме. И дори се предлагаме като територия за развихряне на руската енергийна експанзия, която е острието на московската имперска политика.

Пък и как да гледат на нас съюзниците ни, след като президентът Първанов ясно заяви, че си е еднакво близък и с Путин, и с американския президент. По документи пише друго, но българският държавен глава нехае за договорите и съюзническите приоритети.

Ето, че и министър-председателят Бойко Борисов се включи в същата реторика със същото послание:

“САЩ и Русия имат свои тактики за стратегическо въоръжение и действат на наш гръб. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира възможността Русия да се откаже от проекта АЕЦ Белене, ако България се съгласи да приеме части от американската противоракетна отбрана на своя територия”.( Аctualno.com)


Това твърди днес на висок глас уж проамериканският, уж прозападният ни премиер. За него няма разлика между САЩ и Русия – нещо се дърлят там и ние не взимаме страна, както излиза. Борисов явно е построил своята “неутрална Швейцария” на Балканите. Поне в своите представи, нищо че това е абсурдно докато България е член на НАТО.

САЩ не са от плашливите. Не се стреснаха например от официалните заплахи на Пекин президентът Обама да не се среща с тибетския духовен лидер Далай Лама. Макар да признават суверенитета на Китай върху Тибет, американците не се отказват от симпатията си към Далай Лама. Каквото и да им струва, рискувайки влошаване на отношенията си с все по-важния във всяко отношение огромен Китай, не отстъпиха от тази своя позиция. Обама ще се срещне с Далай Лама, продължавайки традицията на американската подкрепа за принципите на свободата, чийто дългогодишен символ е тибетският духовен водач.

Точно обратната картина наблюдаваме тук. Москва се разгневи от хипотетично разполагане на елементи от противоракетна отбрана на българска територия и Вашингтон побърза да увери Кремъл, че нищо подобно не се случва на практика. Защо да защитават позиции в България, след като позицията на самата България е най-малкото двулична? Да се оправят българите, явно си казват във Вашингтон.

Така че, ако някой тук разчита на американски противорекетен щит срещу руския шантаж, да има да взима – както се очертава, имаме да взимаме заем от Русия за довършването на нейния проект за увековечаване на българската енергийна зависимост от Русия чрез гигантския за нашите мащаби проект АЕЦ “Белене”.

Носят ни заема на крака утре , на 19 февруари, в деня на обесването на Левски. Което се връзва с прословутото изказване на Ленин за тъпотата на Запада ( а ние сме Запад прямо Русия!), който с лакомията си за руски суровини сам си купува въжето, на което да бъде обесен.

21 мнения за “България не може да разчита на противорекетен щит срещу Русия, на която се предлага сама”

 1. …Така министър-председателят Бойко Борисов коментира възможността Русия да се откаже от проекта АЕЦ Белене, ако България се съгласи да приеме части от американската противоракетна отбрана на своя територия”. Ами какъв е проблема за нас – никакъв 2 в 1 – с един куршум два заека. Това ще ни донесе по-голяма сигурност както във военно, така и в енергийно отношение..

  Аз мисля че утре трябва да излезем на митинг за да покажем, че не искаме руския заем и руска атомна бомба (да де централа) на българска територия..

 2. Както се казва коментара е излишен,дайте въжето!

 3. Някои, вкл. и Б.Б. си построиха “своята Швейцария” и оттук нататък тактиката им е да угодничат – малко на Русия, малко на Америка, с Европа – как дойде, за да могат по-тарикатски (както правеше техния учител Т.Ж.) да пазят колкото се може по-дълго това статукво. Този театър на имитиране на активност ще продължава още дълго и ще зависи от това кой ги попритисне и за какво.
  ТЕ си въобразяват, че правят голяма политика – шмекерувайки! Сигурно за ТЯХ това е изгодно. За България и хората, които живеят в нея обаче – не!

 4. А най-лошото в този случай е, че управляващите продължава политиката си на дупедавство от 8 години насам

 5. “Бойко Борисов коментира възможността Русия да се откаже от проекта АЕЦ Белене, ако България се съгласи да приеме части от американската противоракетна отбрана на своя територия”.
  Бойко направо приемай американския щит и проблемът с Белене
  се решава! Сега е момента.

 6. Защо винаги гледаме кой какво прави,а никога не виждаме,какво правим Ние?Това ни е проблема-гледаме и коментираме всички и не виждаме собствените си “тъпотии”!Да-“някой” си построил “това”,друг-“онова”-ами Ние,дето четем и слушаме за”своята Швейцария”-какво направихме за себе си,за “Нашата България”….Левски поне е правел нещо…и е умрял за идеите си…А НИЕ???-коментираме!!!Вместо да коментираме “щитовете”,по-добре да се огледаме къде и как живеем!Първо да се опазим от себе си,пък после да мислим за Русия и Америка!

 7. Най-слабият държавник в правителтвото – премиерът, най – слабото министерство – МВР.

 8. Г-н Инджев, аз лично се предавам. Според мен тази ситуация няма разрешение. Дори и да изключим здравите БКП,ДС-КГБ,КПСС връзки, ние си оставаме чисто икономически зависими от руснаците в много отношения. Дори и гордата и независима западна Европа се поузори когато търбътъ спря да пуска газ миналат зима. А, какво да кажем ние, като има и газопроводи и пр. видими и невидими такива елементи. Просто у самите хора я няма тази нагласа за суров и безкомпромисен отпор срещу руснаците. А, като включим и гореспоменатите дебели връзки … Нали тоя щит щяха да го правят в Полша. Там си ги мразят доста масово и здраво. Катин си им е в паметта и още маса неща. Аз лично не мога да застана твърдо за американците, защото те са наясно със ситуацията в Бг, но да си опитат. Така както си опитаха като забиха Грузия във кратката война през 2008 ей, така просто да видят какво ще стане. Да проверят реакцийте на Путиновата армия. Е видяха, че Путин държи здраво (моля ви не го приемайте това като някакво възхваление, видя се като факт). Както вече казах след една скорошна ваша статия – не мога да приема американското предложение за чиста монета, дали пак така не опитват за да видят какво ще стане.Какво да правим, тук Аспарух е забил копието, т.е на не дълго разстояние от Москва. Малка държава сме и гледаме да се гънем и да кярим оттук-оттам. Това последното хем е факт хем е срам. Вие ако имате решение което смятате, че може да реши ситуацията, моля споделете го.
  Колкот до американския президент и Далай Лама е ясно, че докато китайците са продавашите а американцте купувачите (а не обратно), американците просто могат да си позволят това. Дори и на женския пазар може да се види, кой кого ухажва в отношенията купувач-продавач.

 9. Единственият министър-предсдедател,който се е противопоставял на руските имперски интереси в по-новата ни история е И.Костов!И днес в интервюто в бтв постави въпроса за най-голямата опасност за стабилността на страната ни идваща от руската мафия.

 10. Има два варианта:
  1. Да се построи “Белене” със заем и България да задлъжнее за десетки години напред към Русия. Тогава хем сме олекнали с 4 млрд. ЛЕВА, хем сме си дали задника на руснаците да ни го опъват когато им скимне и за каквото си щат (както беше 50 години +)
  2. Не строим “Белене”, плащаме неустойките, които в най-лошия случай ще са по-малко, отколкото бихме дали за проекта и оставаме ЕВРОПЙЕСКА държава, а не азиатска, без дългове към Путин, Медведев, Зюганов и цялата паплач, дето се прави на демократични лидери в демократична страна.

  Мен първият вариант не ме устройва. И не защото съм против руснаците, а защото ненормалните им политици и лидери са се доказали в това как се манипулира цяла държава с народа й. Който каквото и да ми говори, аз не знам как може един нормален българин след всичко което знае за историята ни и какво ни е донесъл тоталитаризма да е толкова наивен, че да си помисли, че в тази огромна сделка не се крият користните намерения на Русия. Който каквото и да ми говори.
  И в двата случая ще се плащат милиарди (евро, левове, каквото си поискаш). Въпросът е какво искаме срещу тези милиарди пари. Свобода или зависимост? Пак ли да изберем пътя, по който никоя друга страна от източния блок не си и помисля да поеме? Не е случайно, че най-бедната страна в ЕС е България. Ние сме най-близки с Русия. Просто ги боготворим като дойдат в България. Особено Първанов и Станишев. Или най-накрая да кажем, че сме страна от Европейския съюз, член на НАТО, които ще се водят от собствените си интересе и тези на техните партньори от ЕС, а не на тези от Азия? Та това е въпросът.Да бъдем или да не бъдем… сателит на Русия? Свобода или “смърт”?

 11. Да се върнем към далечната 1908г. когато Фердинанд и българският народ постигат Независимостта си.
  С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са Руско-турски протокол (1909), Българо-турски протокол (1909) и Руско-български протокол (1909).

  Според тях Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от войната от 1877-1878 г., Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България, България се задължава да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка.
  Русия винаги ни се е притичвала на помощ, но на каква цена?

 12. Bravo Ivo,niamam dumi za tochnia i veren izkaz /sorry,niamam kiriliza/.Ochevidno e,che tolkova kadarni jurnalisti, ne sa neobhodimi na mediinite bosove v Bulgaria.Sledia s ogromno vnimanie vseki red,koito izliza izpod peroto ti.

 13. Г-н Стоянов, напълно съм съгласен, но след вече представих нещата както ги виждам, попитах, има ли изход ? Те могат да ни извият ръцете по много параметри. За няколко дни видяхме демото миналата зима когато спряха газа. Като включим вярващите русофили, които са все за “братушките” и най-вече приятелските връзки на всички бивши-настоящи НРБ-СССР управляващи (с изключение на починалите от естествена смърт), ситуацията е малко като безнадеждна. Само братушкаджийте ако излязат на една демонстрация ще залеят площадите и ще е достатъчно за каквото и да е решение.

 14. Г-н Инджев,да не би да има някаква грешка,за какъв “противоракетен щит срещу Русия” говорите. Нито НАТО,нито коя и да е страна ,говорят за защита от Русия. Още повече,България да е обект на ракетно нападение. ККБ е много малка страна,военно-политически е изключително слаба,не води противоруска политика и с нищо не застарщава руските интереси… Защо й е на Русите тази ракетна атака срещу нас. Второ,с какво България сама се предлага на Русия… Има някаква досадна грешка,или досадно неразбиране,ако може,дайте пояснение.И накрая,ако Русия реши да напада България,поради засега неясни причини,никакъв щит не може да се противопостави на това нападение. Одеският военен окръг е прекалено близко до нашата територия.

 15. EДНА ДОБРА НОВИНА: Вчера се прокрадна информация с първоизточник – високопоставен румънски шеф на специалните служби. Накратко тя гласеше : САЩ ще разположат ПРО системата си по следния начин: ракетите в Румъния, радарите – в Турция. Дано да стане така. Защото на нашата държава и се случват само лоши неща – наводнения в Елхово, тракторна блокада на гръцката граница, /да не се бърка с Трактора, който я газил 12 години/, и за капак на всичко някакъв малоумник решил да монтира радар на вр. Ботев.
  В края на краищата и ние имаме право на добри новини!
  P.S. Поздравления за ББ за адекватната му реакция по външнополитически проблем! Това май му се случва за първи път…”…дърлят там и ние не взимаме страна…” дърлят се , при това на наш гръб…естествено, че не трябва да вземаме страна.
  …Въпреки колосалните усилия на автора да ни покаже колко добри са едните, и колко проклети са другите…

 16. Към Vlasov

  За пореден път ви призовавам: четете преди да пишете…
  Никъде не съм написал нищо за противорАкетен щит срещу Русия.
  И в заглавието и в текста навсякъде пиша за противорЕкетен щит срещу Русия.

 17. Следете реакциите по въпроса на “тройната договореност” Първанов, Доган(ов), Борисов. Те вече са си разпределили ролите в енергийното шоу. Ракети или рекети, ще разберете едва след като и тримата дадат изявления.

 18. По какъв начин може да се разбере, че България е натовска държава и член на ЕС ? По какво личи, че България си гледа интереса ? Като се опитва да бъде слуга на двама господари ? Така не става. Нито в политиката, нито в обикновения живот. Има моменти, когато е задължително да заемеш позиция, а не да се държиш като мекотело.

  Единственият момент в последните 21 години, когато България зае ясна позиция и я отстоява твърдо, беше по времето на косовската криза. Това аз наричам държавническо поведение, каквото не мога да видя у сегашното правителство начело с министър-председателя.

  Между другото, дали няма, ако се прекрати проекта “Белене” сега, загубите да са по-малки отколкото, ако се построи с “братска помощ”. България е осеяна с рожби на вечната дружба, които освен облаци от дим и отрови нищо свястно не произвеждат. Или може би някой ще ми даде пример за проспериращ българо-съветски/българо-руски проект (като изключим мафията разбира се) ?

 19. Истинските рекетьори са българските рублофили, безскруполните посредници в сделките с Големия Брат, помагачите на НКВД-стите, разсреляли интелекта и разпънали душата на България. Някога те се кичеха с титлата комунист, днес се обиждат ако им напомним болшевишкото им минало. Но на кого му пука за идеологическата им шерсть (козина) – на тях най-малко – верните спутници на всеки рекетоносител.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.