И твърдият Борисов е гъвкав ( в кръста) пред Москва

Като човек, който издържа семейството си със заеми от доста време, с интерес се запитах колко ли близка на нашата натовска и европейска България трябва да е Русия, за да прибегнем до нея за заем за нещо толкова интимно, като завършването на замисления във времето на СССР ядрен обект АЕЦ “Белене”? Защото аз взимам заеми само от близки, много близки заемодатели. Бягам от всякаква задлъжнялост спрямо когото и да било, който би могъл да ме зароби.

Поводът за тези мисли е материализирането на новината, за която отдавна ни подготвят. Русия ще ни помага и с пари за осъществяването на своя стратегически проект на българска земя. В петък, 19 февруари, тук се очаква да се появи с чек за 2 милиарда евро пратеникът на Путин, Генералният директор на Росатом Сергей Кириенко. Дават ни ги само и само да се строи тяхната централа на наша територия.

Очертава се следната картина: тук на всяка цена, платена от Русия, ще се строи руска ядрена (по проект и стратегически замисъл) централа, захранвана с руско ядрено гориво, по руска технология, с руско оборудване, с руски кадри и обучавани години наред в Русия български такива, за да се продава незнайно къде ( понеже няма разчети и дори минимални очаквания за български глад за ток) и на кого уж българска електроенергия, произведена само формално на българска територия, но под тоталния руски контрол.

С услужливото съдействие на предишните две правителства и с днешното спомоществователство на Гражданите за европейско развитие на България ( ГЕРБ).

Това се очертава да се случи в добавка към вече съществуващите ядрени мощности в Козлодуй, построени по съветска технология, захранвани с руско гориво, зависещи при всякакви рискови ситуация от волята и експертизата на Русия.

На това му се казва Българска национална сигурност в действие! Всички ядрени енергийни яйца на България – в руския полог. Някой да се съмнява какво ще се измъти?

На фона на тази фатална предрешеност на несъстоялата се, макар и обещана предизборно битка за запазване на западната ориентация на България, вече като дребна подробност изглежда маниерът на Русия да си общува с България като колониална метрополия със воя васал. Тук пратениците на Путин се появяват когато си поискат без предупреждение и веднага се натъкват на прословутото българско гостоприемство.

Спомняте ли си как премиерът Станишев беше накаран от президента Путин да го чака часове наред за аудиенция в Сочи, макар да беше там през септември 2008 г. по покана на руската страна? Ами през април следващата година, когато президентът Медведев увеличи срока на наказанието и накара Станишев да чака цял ден след уговорената и публично оповестена среща в Кремъл?

Ние обаче сме гостоприемни и гъвкави ( в гръбнака). Не сме злопаметни в никакъв случай. Решава шефът на “Газпром” Алексей Милер да изненада българските власти с благоволението си да ги посети и веднага бива приет от самия Бойко Борисов. С широка усмивка и горещи ръкостискания, както е видно от всички медийни илюстрации. После иди казвай, че в българската политика нямало приемственост!

Американският “Бостън глоуб” обръща внимание на тази случка и отбелязва, че няма подробности за разговорите на Милер в София. В Бостън май не са чели пределно ясното комюнике на пресслужбата на “Газпром”, което откровено формулира руските приоритети, без възражения от българска страна, особено след разговорите с българския президент Първанов.

“Страните са на мнение, че “Южен поток” има специално значение за разнообразяването на маршрутите за доставка на руски газ в Европа и повишаване на енергийната сигурност”.


Кратко и прозрачно. В превод означава, че страните, т.е. Русия и България, са съгласни, че трябва да бъде заобиколена Украйна за доставка на още, именно на руски, а не на някакъв друг газ в Европа, за повишаване на енергийната сигурност…на самата Русия като претендент за утвърждаване на своя монопол.

Защото повече “сигурност” за Европа чрез допълнително задълбочаване на зависимостта й от руските доставки, вместо чрез намирането на алтернатива, със сигурност е обратното на това, от което Европа има нужда.

Освен това в Бостън не са прочели и информациите за обещанието на руския газов бос Милер да защити българският интерес ( от попълзновенията на американския и империализъм и неговите помагачи, предполагам). И това ако не е “подробност”, заслужаваща внимание : “Газпром”, известен като най- агресивния инструмент на путиновата стратегия за укрепване на руските имперски претенции за налагане на влияние с помощта на износа на суровини, се е загрижил да брани българските интереси!

Както се казва, където е текло, пак ще тече. По този повод отново да напомня актуалността на лозунга : “Течна дружба, течна дружба, течна дружба”!

Вярно е, че всичко тече, но дали нещо се променя по трасето на българската сервилност спрямо Москва?

31 мнения за “И твърдият Борисов е гъвкав ( в кръста) пред Москва”

 1. Иво, споделям написаното от теб и притесненията ти 100%. Отношението към тези енергийни безумства е единственния реален критерий по който може реално да отсъдим кой е Бойко Борисов и за огромно съжаление моите страхове ще се оправдаят. Хватката на КГБ и на Путин е много по-здрава отколкото предполагахме. Единственно Иван Костов е релна заплаха за пълната им доминация, затова се изляха милиони за да се изкара по-черен и от дявола и по този начин го държат на дистанция. България продължава да бъде Руска губерния с Гоце като губернатор, който се отчита в Москва.

 2. За мърсотията около ограбването на българите чрез проекта “Енергиен Център” не ми се и мисли.

  За мене е напълно сигурно, че сегашната политическа ситуация не насърчава сегашните управляващи за дългосрочни инициативи, че те се страхуват да откажат този проект и се крият зад популисткия мотив за вече направени огромни вложения в него (а следователно почти чиста загуба при отказ).

  Тук имам въпрос. Не бихте ли г-н Инджев интервюирали г-н Илиян Михов отностно развитието на проекта “Енергиен Център” както в икономически так и политически аспект. Естесвено и за конкурентни переспективи.
  Споменавам г-н Илиян Михов, защото той е приет авторитет от Министър предедателя.

  Но “добрата” новина е:
  Технологичното ниво на Руската енерго-машиностроителна промишленност е достатъчно високо за нивото на BG индустрията.

  Слабото утешение от мене е този микс:
  Libex & Lrm – Liftered (Original Mix)

 3. Петък, 19. февруари, е денят на обесването на най-великия по тези краища, покрай всичко друго произнесъл думите: “Който ни освободи, той ще ни зароби”. Дали приемането на чек от 2 милиарда Евро за маркираната цел на тази дата означава, че ни е вече през “онази работа” какво предупреждава Левски?

 4. Г-н Инджев, ползвайки се от Вашето разрешение, дадено преди, ще публикувам горната статия във блогърския вестник ГРАЖДАНИНЪ, щото ми се струва, че едва ли някой друг български вестник ще се престраши да я публикува. Ползвам се от случая да Ви помоля да ми изпратите на имейла angeligdb@abv.bg адрес, на който да Ви изпратя последните броеве на в-к ГРАЖДАНИНЪ, който се разпространява само сред абонатите си; това ще е своеобразен “хонорар” за Вашата чудесна и толкова правдива статия.

 5. Троянският кон на Русия препуска като избягал от коневръза мустанг.Пак Голям шлем както би казал газовик номер едно тук.Правим руски стратегически обекти по нашите земи и разполагаме щатско ПРО да ги охранява.Така и вълка сит и агнето цяло.Ама нали щяхме да искаме обща позиция за щита,няма ли да искаме и за газъ?

 6. В момента се води Третата Световна война-дали ще е икономическа,циливизационна,религиозна-България трябва да застане на страната на Европа,САЩ-защото споделяме техните идеологи,политически и иконномически системи.Противниците на това са-Русия ,която по свой начин ангажира и подкумва част от българския народ за своите имперски апетити-резултата е налице.България,макар и част от Обединена Европа-е доходоностно перо за Москва-ще вземаме пари от Европа под формата на Еврофондове-които ще подпомагат българското селско стопанство,бизнес-а тези пари,под формата на данъци взети от българската държава- ще отиват в Русия за развитието на Руската енергетика,която ще притежава своя АЕЦ на чужда територия-дори няма да има риск за руски граждани.Модерен колониализъм-не е нужно да се завладява територии

 7. Разбирам тревогите на някои хора, че Южен поток ще минава през България. Сигурно това крие някакви опасности. Само , че за България и българите има една по-голяма опсност – Южен поток ДА НЕ МИНЕ през България. Вероятността за това се увеличава твърде застрашително с нормализирането на отношенията Украйна – Русия. Гаозопреносните мрежи на двете страни всъщност са изкуствено разделена ЕДИННА ГАЗОПРЕНОСНА СИСТЕМА, останала от съветско време. Техническото и свързване е въпрос пна няколко минути /предшествани от няколкомесечни преговори/. Това тутакси ще обезмисли скъпоструващият проект Южен поток. Това вече ще бъде ИСТИНСКАТА ЛОША НОВИНА за България!

 8. Прекрасна статия! И отново жалко за нас като държава и като народ. Преди седмица, две говорих с един познат, че докато ясно и високо не кажем, че Русия е врага и да започнем да работим с нашите съюзници срещу него тук нещата няма да тръгнат към оправия. Хубав ден на всички!

 9. ДС-властта у нас, прикрита като правителство на ГЕРБ, много добре знае какви са стратегическите последици от реализирането и на двата руски проекта за газа и Белене, които ще заробят до гроб, ще загробят, „натовска” и „европейска” България. Демек, „абе за малко ви изпуснахме на Запад, но това не е важно, щом сега ще ви контролираме много по-здраво отколкото в СИВ и Варшавския договор, след като ви сложим под наше (ДС, КГБ Русия) управление чрез газа и АЕЦа”.

  ДС-властта у нас, прикрита като правителство на ГЕРБ, много добре знае, за сметка на зомбираното население, което не знае, че миналата година путинският „парламент” гласува единодушно закон, според който президента или правителството, без санкцията на „парламента” ще изпращат руски специални военни части за „защита” на руската собственост в чужди държави. А и Южен поток, и Белене ще бъдат руска собственост, тоест, ние ще се превърнем в територия, което лесно ще бъде превзета от руски части, когато се наложи (тоест, когато у нас евентуално се появи власт, която не е васална на руските имперски интереси).

  Та, формално сме в ЕС и НАТО, но реално ставаме част от Русия – примери бол и то още на този етап – хилядите декари, заграбени от Лужков на Камчийски пясъци за „руски пионерски лагери” и превърнати в зона, недостъпна за българи и де факто вече извън територията на страната, хилядите имоти, купени от „обикновени руски граждани” по морето и в планините, Нефтохим в Бургас и т.н. и т.н…. до пълната и окончателна победа на путинизма…

  А това българските власти мнооого добре го знаят.
  Тогава въпросът е ЗАЩО действат точно в посока на превръщането на България в придатък на азиатската имперщина????
  ЗАЩО предават България в ръцете на азиатския милиционерски деспотизъм??????
  И кой ще им потърси СМЕТКАТА???????

 10. Според мен важната дума е ЗАЕМ а не закупуване на дялово участие. Защото заема се връща неясно с каква лихва но пък руските са от 10% нагоре.

 11. “…тук на всяка цена, платена от Русия, ще се строи руска ядрена…”

  Господин Инджев, вероятно тук става въпрос за парите, които ще получат руските марионетки у нас. Защото колосалната сума за руското недосносче в Белене, ще платят българите. Както и средствата, които ще бъдат необходими по-късно, за да отговори то на съвременните изисквания. Както се случи с 5 и 6 блок.

  Не по-малка идиотщина е Южен поток. Тук обаче имаме избор: да продадем на Батюшка съществуващата ни преносна мрежа или пък той да си построи негова, руска, на наша територия и с наши пари.

 12. Ако до 03 03 2010г Генерал Борисов не въведе в България временен военен режим за борба срещу недосегаемата организирана престъпност и корупция в република България, тогава Българските Граждани са в правото си да обявят Конституцията на Октопода в република България извън закона.

 13. Преди време , в периода на «развития социализъм» с «братската» помощ на СССР построихме и заводи за «ТЕЖКО машиностроене» в Русе и Радомир. Минавал съм близо до единия от тях и си спомням че беше доста буренясал.
  Колко «ТЕЖКИ» машини продадохме от тогава ? Може ли някой другар да каже ?
  Иначе да рисуват блудкави перспективи нямат равни – още си спомням как в училище ни говореха убедено че от следващата петилетка (от 1980г) сме щели да влезем в комунизма….
  Би трябвало да са се изкупили отдавна тези заводи от продажбите…
  Сега ще ставаме «Енергиен център» , ще продаваме електроенергия на всички наоколо (??!!) , пак с помощта на «братска» Русия ще строим и отново «ДИНОЗАВРИ» при положение че доста от «ДИНОЗАВРИТЕ» плод на това «сътрудничество» в България са вече история и то доста тъжна и отново сме свидетели на перспективи и предначертания пак от подобен порядък – гледа се 60г напред(??!!)
  От няколко години работя на проект който се строи от консорциум в който влизат повечето водещи междуконтинентални нефтодобивни компании и която цена «набъбна» за кратко време от 35 млрд. до 155 млрд. долара. За което се наложиха напрегнати междудържавни срещи на най-високото възможно равнище да се успокояват духовете.
  Затова се питам , ще остане ли цената на тази централа непроменена по време на строителството или и тя ще «набъбне» както много често се случва. И тогава?
  За мен това са извратени игри които могат да играят руснаците с техните имперски амбиции и от които България нищо няма да спечели – също толкова колкото спечели от пребиваването си орбитата на СССР.
  Защо не си помислят българските управници че една Турция ни бие в селското стопанство вече с 10:0 , в туризма с 15:0 и с каквото и да си помислим с много на нула а са тръгнали да строят ГИГАНТИ повлечени от неизлечимата руска ГИГАНТОМАНИЯ?
  Явно са водени и те от собствената си ГРАНДОМАНИЯ и лични интереси.

 14. Гъвкав ще е, нали знае от къде му е масълцето на филийката. Нищо не става от този, въпреки това 40 и кусур процента от българите му се вързаха на лъжите. Ама те си заслужават всичко което им се случва.
  Поздрави

 15. Г-н Инджев, В стихотворението ”На руските войни”,след: ”как ръце сега да разгърнем?” следва: Дошле сте да браните,клети,
  на хищник грабежа хайдушки,
  та вместо любов и привети
  вий срещате нашите пушки.
  След което продължава:
  О,Руси!АЗ друг път…
  Ив.Вазов-избрани съчинения,том 2,стр 155 под редакцията на проф. Михаил Арнаудов 1940год.
  В том четвърти на събраните съчинения на Вазов от 1976год.,редакторите са приели това четиристишие за прекалено еретично! (Как така ще стреляме по братушките)и усложливо са го пропуснали (невазможно е любовта към Отечеството да бъде по-голяма от тази към Русия.Тука ми дойде на ум крилатата фраза на Гошо Тарабата…)

 16. Възхитително, точно и крайно обезпокоително!

  Ето как виждам новата редакция на крилатия комлозунг от миналия век:
  ПРИЗРАК БРОДИ ИЗ ЕВРОПА, ПРИЗРАКЪТ НА КАГЕБИЗМА…

 17. Какви игри играят ГЕРБ не знам. Много се изхвърляха в началото а сега? Нали трябваха 8 милиарда евро, нали няма къде да се продава този ток? Нещо промени ли се? С тези два милиарда като ги вземат какво? Ще платят оборудването на руснаците.
  Да излязат и да обясняват с какво са ги рекетирали руснаците за да вземат този заем. Тъкмо се бяхме зарадвали, че имат позиция да защитават България и ето.
  Ако и това направят ще загубят следващите избори.

 18. Г-н Инджев,
  Обръщам се с голяма молба към Вас, т.като много хора Ви четат – коментирайте новината от 10.02. че Росатом ще строи АЕЦ във Виетнам (2х1000МВт) на цена 2.7 млрд USD = 2 млрд EUR , “само 5 пъти по-евтино от онази с трите първи копки”. И защо “независимите” медии мълчат като пръднали в Ямболски автобус?
  И накрая да ни е честито – на 19 февруари ще се отвори официална възможност за намеса, включително и военна (според новата военна доктрина на Русия могат да изпращат солдати за защита на правата на руските граждани и интереси отвъд граница).
  Да имате идея на къде да емигрира и последното ми дета, все още живеещо в “задунайската губерния”?

 19. Много е интересно,че шефът на площадката на АЕЦ Белене е студент по енергетика в ТУ София,руски гражданин и поради това не е подлаган на проверка за допуск до класифицирана информация!???
  Щял да бъде проверяван от руските служби,според споразумение Б-я -Русия сключено от националните предатели!!! Народе!!!

 20. Допълнение: сведенията ми са от последния брой на 168 часа .

 21. Не разбирам защо е това стенание. Стената, нали, падна?
  Нали искахме капитализъм?

  Русия е капиталистическа страна, която се наема да ни помогне.
  Защо САЩ не ни предложат алтернатива?
  Или обичашите ни отвсякъде Англия и Франция?

 22. За сведение на “Виетнамска АЕЦ” :
  Ясно ти е ,ама нали трябва да се заблудят някои лековерни.
  Капитализмът не финансира проекти,
  които нямат ясна перспектива за възвръщане на инвестицията.
  За нашата Белене няма икономическа
  обосновка,затова се оттеглиха германците от RWE.
  Щом руската държава при тази ситуация неистово се стреми да ни
  натрапи строежа е ясно,че става въпрос за политичеси съображения и по-точно за окончателно заробване,защото България трябва да изплаща заема и да пласира енергията.
  Независимо от неустойките следва да се откачим от мечката.
  Бойте се от данайците ……!

 23. Докато герберите усилено се заглавичкваха с народонаселението къде с багер, къде с Трактор, руската машина богатир, както мирно си ореше земята, изведнъж излетя на орбита. (почти Виц)

 24. В момента се води Третата Световна война-дали ще е икономическа,циливизационна,религиозна-България трябва да застане на страната на Европа,САЩ-защото споделяме техните идеологи,политически и иконномически системи.

  Spodeliame gi mai samo nie…

  Gptze Sirishtnika dali gi spodelia.
  A Boko?

 25. Защо САЩ не ни предложат алтернатива?
  Или обичашите ни отвсякъде Англия и Франция?

  Alternativa ne se predlaga dragi.
  Alternativata se tarsi…

 26. Интересите на руските комунисти-капиталисти към България,съвсем не са,защото смятат България за кон,още повече за “троянски”. България дори не е и катър,нито муле,България е най-сбърканата ,най-слабата,най-мекотелата страна от бившите комунистически диктатури. Русите не могат да се справят по никакъв начин с Полша,Чвхия,Унгария,Румъния и прибалтийските страни. Българчетата са най-безгласните,най-безмозъчните,най-страхливите и най-податливите. Затова русите залагат на тази карта, а не че ние сме били кон,още повече жребец. Ние сме мухльовци,нищо повече. Нашите лидери не смеят да си поискат архивите от тези мерзавци,та ще им се противопоставят. Я нека Борисов им каже ,”другари-господа Руси,друзья,с вас ще разгопаряме,само ако ни върнете архивите,които откраднахте през периода 1944-47г. Ако искате,може да ни бомбардиарте,ако искате ,скъсайте дипломатическите отношения с нас, ние няма да ви обръщаме внимание,докато не върнете откраднотото от нашата държава и народ. Или,поне ни кажете,ще ги връщате ли,или не..и ако да….КОГА???? Силни сте,богати сте,яки сте ,ама ние поне достойнство имаме и не крадем,България не е окрала досега на нито един народ архивите,искаме си нашите,или поне фотокопие от тях…..” Да,ама не,никой български управник не говори така,затова русите ни цакат,ами да ни цакат…….

 27. Смятам, че българската ни сбърканост (не на чипа а на демокрацията), може и да се вписва в една “братска” нам варягска традиция, но се описва, и то успешно, от австрийската еврейска щкола в народопсихологията.
  Фройдизъм може да се открие у нас на всяка крачка. И в нарцистичните изявления на тройната (бивша вече) коалиция, и в комплексарските изпълнения на Яни Янев и Волен Сидеров, и в мачизмът на Бойко Борисов, и в соловите изпълнения от типа Йоло Денев, и в развихреното подсъзнание по електронните форуми, и в електоралният мазохизъм на нацията ни.
  А сега дойде ред и на Кафкаянската ни Метаморфоза. Това, което си мислихме, че беше, не е това което вече е. Героят на разказа Грегор е въплъщение на колективната ни заблуда. И то благодарение на мнозината от нас избрали плацебото ГЕРБ за панацея на изтерзаното си от месианизъм съзнание. Знайно е обаче, че този, който не си е научил урока, е осъден да го повтаря. Поне докато всички хлебарки не излязат на светло.

 28. “Който ни освободи, той ще ни и зароби!” -В. Левски.
  Робството ни още не е свършило, сменено е само името на поробителя. Вече не се казва Турция, името му е известно на всички. При това е много по-страшно това Руско робство, защото създава илюзията за “братска помощ” и “партньорство”! И това още повече ни пречи да осъзнаем факта, че все още не сме се освободили. “Могъщият” ББ се държи, като един специфичда орган на любимият му лаб пол и вместо да каже на Путин ясно и разбрано: “Не щем ви ни жилото, нито меда” го килифинчи по килифарски: “Нямаме пари. Не е икономически обоснован проекта.” И т.н. Резултатът е налице. Мога само да се спасява поединично, където намери за добре по света. Няма бъдеще за нас в България. Няма такава държава, защото няма такъв народ! Ние сме си още в робство от времето на Иван Шишман, Иван Срацимир и Добротица. Болно ми е да пиша всичко това, но това е истината! Поздрави на всички!

 29. Някой да се сеща за правото на протест когато не е доволен или съгласен с нещо??????
  Няма протести, значи няма недоволни и несъгласни !!!!!!!!!
  Преди месец се организира протест под наслов “България не е Бог Брадър”. Бат’ им Бойко прегърна народното недоволство, направи крагом и пое отново напред.
  На кого сега му пука, че руснаците ще строят втора атомна централа в родното ни кънтри и ще се окажем отново единствените в ЕU с пo, има-няма, атомен блок на калпак от населението.
  Не сам видял и намек, камо-ли написана дума из блогове и форуми призоваваща за организиране на протести срещу атомното безумие Белене.
  Може и да не сам парвият, но реално призовавам да се организират протести пред руското посолство: Срещу продължаващото строителството на втората атомна централа в Белене! Срещу продължаващото закопаването на милиони левове народни пари взети от всеки един от нас и които ще бъдат вземани от поколения наред! Срещу продължаващият натиск от страна на Русия да натрапи нещо от което ние, народа на България, нямаме нужда!
  Всеки да се чувствува добре дошъл да добави повече мотиви срещу това строителство.
  След големият шлем на Гоце, аз му изпратих е-мейл до президентството, че той не е моят президент. Сега ще изпратя е-маил на бат’ им Бойко, че ако продължава да закопава народни пари в строителството на атомната ентрала в Белене, то той, не е моят Министър Председател.
  Ще разпратя до кадето мога, а електронните средства ми дават голяма възможност, това мое предлощение за организиране на протести срещу безумието Белене, разбирано и в миналия и най-вече настоящият смисъл на името на това селище.
  Да залеем бате Бойко с е-майли, да не е толкова “гъвкав (в кръста)” и организираме протести пред руското-бившо съветско посолство.

 30. Тази сутрин по Хоризонт Симеон Дянков каза, че той ще води преговорите с руснаците за Белене и Бургас – Александропулис. Каза, че няма да се съгласи да вземе държавен заем от Русия-Росатом.Засега му вярвам.Досега не е лъгал дано и сега да не лъже.
  Той ми е надеждата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.