ГЕРБ, ГАФ или ГЕЙ – оказва се все едно

Депутати от ГЕРБ ще внесат предложение за промяна в Закона за здравето, с която да се отмени пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, която трябва да влезе в сила от 1 юни 2010 година. Това съобщиха в четвъртък депутатите от ГЕРБ Димитър Лазаров, Иван Иванов и Светлин Танчев.

Както се вижда, във връзка с деня на детето 1 юни управляващите се канят да предприемат важна мярка за защита здравето на любимото дете на властта – лобито на кръчмарите.

Къде другаде, освен в кабинетите, ако не в кръчмите, се взимат важните управленски решения в държавата ни! А нашите властници са известни със своята жертвоготовност : дори и да са заклети непушачи, ще преглътнат всяка цигарена отрова само да им е добре на кръчмарите и на другарите на кръчмарите. Явно властта си прави сметката с кръчмаря.

Всички несъгласни ще гълтат пушилката също – позволява им се по подразбиране като алтернатива да си стоят вкъщи или да хващат гората. Защото така са решили вместо нас властелините на нашето здраве. Така де, гадните непушачи и без това тровят с мърморенето си желаещите да се тровят и да тровят околните. Най-добре е да се махат ( от тази държава)! Но за начало могат да се махнат от списъка на подкрепящите кръчмарския начин на мислене и да го демонстрират при първа електорална възможност.

Кой казва, че сегашните не ревизирали решенията на предишните? Предишните бяха решили да се направят на европейци и гласуваха от 1 юни тази година пушенето да бъде забранено на обществени места, както е във все повече напреднали държави. Това си беше лицемерно – те бяха толкова европейци, колкото явно са и сегашните Граждани за африканско (ГАФ) развитие ( на рака на белите дробове).

Все пак да не забравяме, че БСП са ракова клетка от идеологията, която залага на планирането – добре са си планирали работата и правилно са предвидили, че нищо европейско няма да излезе от тяхното решение, а само ще създадат затруднения на поредните Граждани за европейска йезуитщина (ГЕЙ) в България.

Нямало как да се контролира приложението на закона, твърдят от ГЕРБ. Така ли? А как могат да се контролират ( и дори да се рекетират) нарушителите по пътищата от цяла армия контрольори на държавна и общинска служба? Как беше възможно на стотици хиляди търговци да бъде наложено да въведат касови апарати? Как така има хора и ресурс да ти вдигнат колата, или да я обездвижат до плащането на глоба? Нима и от нарушаването на закона за забрана на пушенето не може също да се извлекат глоби в полза на държавата, или общината? Защо за изграждането на безумния проект в Белене да може да важи аргументът с работните места, а за назначаването на контрольори в полза на личното и общественото здраве да не е валиден? Или насреща играят едни по-влиятелни пари, които си откупуват в аванс правото техните приносители да не бъдат глобявани?

Във връзка с признанието на ГЕРБ, че няма как да се контролира прилагането на един закон, очаквам да направят и следващата крачка. Един бърз преглед на фактологията около (не)спазването на законите в България лесно ще докаже по тази логика ненужността на самия законодателен орган, начело с неговото мнозинство, което и без това гласува само това, което му нареди началникът на партията. Защо ни е тогава да го има изобщо – само за парлама ни е парламентът.

Да си минаваме на откровената форма на еднолично управление и да се откажем от вредния за нашето финансово здраве парламент! Така поне ще е юридически ясно кой носи отговорността за престъплението срещу здравето на нацията, за да може да му се потърси отговорност ( пред европейския арбитраж, у нас не е възможно), вместо да го крием зад колективната вина на някакви си депутати.

————————————————————————————————————————

ПОСЛЕСЛОВ: Както основателно припомня в коментара си един читател, “Предсрочното покачване на акциза на цигарите бе мотивирано със загриженост за здравето( не ми се търси да цитирам ББ;-), а тази отмяна ще може ли да я мотивират пак така :-) ))”

39 мнения за “ГЕРБ, ГАФ или ГЕЙ – оказва се все едно”

 1. Смятам, че статията Ви е повече от изчерпателна и единственото, което бих могла да направя е да се разгранича от “кръчмарския начин на мислене” чрез този коментар.

 2. 1. При липса на криза: Забраняваме на пушачите да тровят непушачите.
  2. В условия на криза: Разрешаваме на пушачите да тровят непушачите.
  Въпрос: Да не би ГЕРБ да предлага изход от кризата чрез тровене на непушачи?

 3. Предсрочното покачване на акциза на цигарите бе мотивирано със загриженост за здравето( не ми се търси да цитирам ББ;-), а тази отмяна ще може ли да я мотивират пак така :-)))

 4. Всичко си Мара втасала, само не си я срясала.

 5. Г-н Инджев, следя вашия блог най – редовно и искрено се възхищавам на способността ви да успявате така добре да пресъздадете на “прост” български език случващото се в нашата прекрасна държава. Жалко, че болшинството хора никога няма да съумеят да стигнат до такива дълбоки проникновения като вашите.
  А сега по темата – като цяло не харесвам това Пи Ар правителство, но на моменти (т. к. се опитвам да бъда оптимист, доколкото, разбира се, е възможно, предвид нашето мрачно общество)си казвам: поради членството ни в ЕС не е чак от такова голямо значение кой е на власт, важното е да тръгнем напред и нагоре, но тази новина просто попари моите надежди и не остави нито една малка частица от тях за добро бъдеще за България. Искрено съжалявам нашите управници за тяхната глупост, надменност и самозабрава. Но както се казва – Господ забавя, но не забравя. Жалко, че потърпевши отново ще сме ние. Благодаря за възможноста да изразя своето мнение.

 6. По повод на това дали може да се извлекат ползи за общината от нарушителите на закони, искам да разкажа, как в Испания общините печелят и то много добре.

  Веднъж бях паркирал за около 10 мин неправилно и познайте какво ми се случи. Колата ми беше вдигната с паяк и на тротоара където я бях паркирал имаше залепен триъгълен, книжен знак с указания къде мога да си я получа обратно. Ако не отида, всеки ден ми се начисляват такси за паркинг. Ако въобще не отида да я взема, когато се понатрупа по-голяма сума, ме издирват и ме дават под съд. А в същото време със заповед ми се блокирват банкови сметки и т.н.
  Често задълженията стават по-големи от стойноста на колата.
  Така, че е по-разумно да си платиш макар и 1/3 от стойността на колата, но да си изряден. И така – отидох на посочения адрес веднага. Там ми трябваше около час и половина да си получа колата обратно, защото имаше толкова много нарушители, че трябваше да чакам на опашка. За нарушението трябваше да заплатя 90 евро глоба, а ако го сторя веднага – само 45. А разходите за паяка бяха около 150 евро с ДДС. Така джоба ми олекна с близо 200 евро. И както казвам трябваше да чакам на опашка, за да си дам парите. Как няма да има пари една община за заплати на служителите си?!…
  Явно в БГ това не може да стане, защото се нарушават интересите на кръчмарите. А Гражданите за Европейско Разсипване на България, начело с ББ и Гоце на върха, няма да останат на сухо от цялата работа. Което не става с пари, става с много пари!
  Да живее чалгата!
  Ха наздраве!

 7. Гражданска петиция против облекчаване на забраните за тютюнопушене

  Линк на петицията:

  http://bgpetition.com/bez-tsigaren-dim/index.html

  ————–
  Моля, копираите линка и го изпратете до ваши приятели във форуми, чатове, ICQ, Skype…

 8. Ако ще използваме абревиатури, мисля че немалко хора могат да се обединят и в една ППН (Партия на перманентно недоволните). На кой толкова би пречело, че в по-големите ресторанти ще бъдат определяни помещения за пушачи. Който не иска да се трови, да не влиза там. То по логиката на статията след година-две на някой може да му хрумне, че трябва да се отлъчат в къщи и тези, които употребяват алкохол (бира например) или пък с решение на Народното събрание да се забранят порциите по-големи от 100г., защото преяжднето вреди на здравето.

 9. Силно неодобрявам облекчаването на забраните за тютюнопушене. Лично аз го очаквам от много време с нетърпение да влезе в сила. И сега накрая някой решава, че аз трябва да се тровя в заведенията, заради егоизма на някои хора. Не. Твърдо против. ГЕРБ сериозно ще сгрешат, ако подкрепят тази инициатива.

 10. Конструирането на кризисен център по най-добрите практики в ЕС е желание,опит и знание,коментирани в блога на Иво Инджев,а много пъти в т.ч. и по надлежния начин,при заместника на И.Башев,Николай Минчев,и за последно по надлежния ред, при неговия адаш Н.Младенов,
  наскоро,като,наследник на Р.Желева.
  Разликата е малка и незначителна,
  относно практики и ЕС,тъй като покойният И.Башев извикапрез 70-те на м.в., своя заместник Н.Минчев от Н.Йорк, в София
  когато равнището на СССР и варшавски съюзници при Громико,не ще да е било най-обнадеждаващо и не случайно в блога бе споменато,
  отбелязано,че трябва Единен център,като Единен държавен протокол,особено в планетарни предизвикателства,пораждани от промените на климата и възобновяемите енергийни източници,по които Барак Обама е с много гърди напред!!!
  Разбира се,че е трогателно утешение, да се поиска информация за реалното състояние на нещата от НС и г-н президента…
  Който е в състояние,да разкаже подходящия вица за разликата между ухажьорите на острова, самотната дама,бай Ганьо,чуждите кавалери и глагола “ухажвам!…

 11. Грижата за здравето бе на г-н СД. Изобщо кое ли свое решение въпросните граждани реализират от край до край, без да го променят няколко пъти, не под влияние на разумни аргументи, а под влияние на конюктура, настроения и кой знае още какво?!

 12. В братска Македония е немислимо да не се спазва закона. Там приеха забраната за пушене и всички пушачи посред зима пушиха извън заведенията (имаше статия около 1.1.2010). Нека да се приеме закона и да се глобят няколко кафеджии и ще се спазва закона и в България.

 13. Според мен това не е тема, която може изобщо да се обсъжда. Въпреки, че пуша смятам, че пушенето на общесвени места трябва да се забрани и забраната да се спазва. Глупаво е ГЕРБ да отмени забраната.

 14. Г-н Инджев (и много от коментиращите по-горе), напълно съм съгласен с вредата от цигарите и “пасивното” пушене. Въпросът не е в това! В Калифорния (където живея от 18 години) кампанията против пушенето вече тече повече от 20 години. Преди 15 години кутия цигари струваше средно $1.50, сега е $2.80-$3.30…. но, американците получават средна работна заплата $2200. В БГ цигарите струват колкото в САЩ, но заплатите са 300-400 лв. Налагането на ограничение на местата за пушене няма да промени нищо – просто ще се нарушава.
  Това което искам да кажа е, че не трябва да се правим по-големи праведници от Папата. Постепенно трябва да се провежда политика срещу тютюнопушенето, а не да започнем с последната стъпка – забраната. Много неща са вредни за здравето. Но ще добре да подредим приоритетите – корупцията, престъпността, мръсотията, простотията, беднотията и …. постепенно, и ограниченията за пушачите. Вярно, искаме по-скоро да станем европейци – но, САМО това няма да ни направи такива.
  Нека Ви цитирам: “пушенето да бъде забранено на обществени места, както е във все повече напреднали държави”….

 15. Това сме ние, съселите заселили се в европейската къщичка. Докога ли ще ни търпят? Дали пък няма да ги накараме да разтурят покрива.
  Аз съм пушач, но има принципи, приел си правила.
  Лошо Фидоске,лошо д-ре,какъв ГЕРБ Б?

 16. Браво г-н Инджев,нека не позволяваме “кръчмарите” да надделеят

 17. Всичко е въпрос на пари. Емил Димитров е крупен търговец на цигари. Говори се, че Цветелина ще купува Булгартабак. Кой го е еня за здравето на българите…….??

 18. Ще забраним тютюнопушенето ,след това нека забраним и мисленето ,неуспелият опит показва че при пушачите винаги няма места ,докато залата за непушачи стои празна .Забраната на пушенето е сегрегация на 3 млн .пушачи ,ало демократите “ко прайми”или сме за равни права когато на нас ни е удобно Да ? Не искаш да дишаш игарен дим иди в зала за не пушачи -какъв е проблема ?Защо прищявките на непушачите трябва да създават дискомфорт на пушачите .Господин Инджев,не очаквах това от Вас, като яростен радетел на човешките права замислете се за обратната страна на медала и ако можете докажете с документи един раково болен от рак на белите дробове заболял от пасивно пушене .С уважение!

 19. Нямало как да се контролира приложението на закона.Като няма как за какво ги пишете тия закони.Хайде приемете си още няколко колкото да се задоволят и последните лобистко съсловни нтереси и се разпускайте.То се видя,че правите закони само за властта но не и за обикновенните хора.Ще я караме и без вашите закони.Да живеят непушачите!

 20. Както е тръгнало ,очаквайте тези дни да пуснат “Трактора” и да му поискат прошка .

 21. Аз предлагам пушенето да стане задължително!
  Още в училище, който не пуши като начало – да му се намалява поведението. Пребиваването на обществени места да става с цената на непрекъснато (цигара от цигара)тютюнопушене. Така всички ще са доволни – акцизната държава, онколози, гробари и хората на Доган.

  Българинът понеже е инат – ще ги откаже…

 22. Ми, като не Ви харесва – не влизате в заведение в което се пуши. Какво толкова сложно има?!

 23. Живея в момента в Швейцария – Женева. Тук никъде не се пуши, никъде не виждам порно по улиците и телевизиите, никъде не се виждат млади момичета с “гювендийско” облекло и поведение, няма коли по тротоарите, няма боклук по улиците, когато вали сняг улиците са перфектно чисти, да Ви пиша ли още половин часа какво има или няма ? Не е нужно, ще добавя само че тук закони и парламент ИМА. И жална ти маика бугарино, ако минеш на червено, не дадеш предимство на пешеходец или …………. каквото пише в закона, жална ти маика, ще плащаш до “второ” пришествие ………. защото тука закон ИМА. И когато това се случи в Маика България тя ще прилича на “сестра” си Швеицария.

 24. Никой не мисли за персонала на заведенията,който диша този пушек/независимо от добрата вентилация/. Целия персонал сме непушачи, имахме някаква надежда, но и тя отпадна. :((

 25. Пушенето е много глупав и вреден навик,който пушачите не са го осъзнали и затова не са спрели с тая простотия.Навсякъде в цивилизованите страни когато някой запали цигара на него гледат със съжаление като на нещастен и зависим човек.Грозно и глупаво е,а и вредно за останалите.

 26. Хей колеги, пушачите. Стегнете се малко.Нашето право да пушим-наш избор, а защо да принуждаваме непушачите да ни търпят.
  Те са мнозинство и ни дискриминират-удобно, но ние не ги ли дискриминираме?
  Няма място за псуване-освен по адрес на безпринципни политици.
  Ми като не Ви харесва – влизате при Путинова и си “пушите”, вземете си и Белене.

 27. Ако се вгледате малко по-дълбоко, не много, се получава една (не)очаквано добра комбинация от популизъм и бизнес интереси:
  Идеята за смекчаване на режима беше лансирана още преди месец от депутата от ГЕРБ Емил Димитров.

  А кой е този депутат от ГЕРБ Емил Димитров ли? – Ами човекът с ОГРОМНИТЕ заменки на гори в Тетевенския балкан (губернията на Алексей Петров, ако не знаете).

  Този същият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, до юли 2009 г. притежаваше половината от дружество за дистрибуция на цигари, а в продължение на години председателстваше и Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия, в която влиза и подлежащият на скорошна приватизация “Булгартабак”. Сега ФОРМАЛНО е напуснал височайшите си постове (по-интелигентен от Румиту Зьелева, определено), но всъщност си върти бизнеса още по-силно от преди.

  И никакви кръчми не важат при тези аргументи. Някои ще го нарекат лобизъм, други – конфликт на интереси.

  Истинското му име е МАФИЯ. Или ГЕБР, все същото.

 28. Да започнем овреме да се поздравяваме вместо със “здраве да е!” вече с “Цигара да е!”…
  Че 1ви юни наближава.

 29. Аз считам, че решението на проблема е в електронните цигари.Не разбирам защо тази проста алтернатива не се коментира. Вече всеки може да си ги купи и даже в срок от няколко месеца ще му излязат по-евтини от другите. Та тези приказки, че със забраната щяли да се нарушат правата на пушачите са несъстоятелни – моля, нека да си пушат колкото искат, но електронни цигари, които не вредят на другите и на самите пушачи също. Е, някои пушачи казват, че усещането не било съвсем същото. Ами то и с презерватив не е същото, но мъжете в България отдавна се научиха да ползват презервативи и така да пазаят и своето, и на другите здраве. С електронните цигари е съвсем същото – хем си задоволяваш потребността, хем не вредиш на здравето си и това на другите. Защото електронните цигари съдържат никотин, който не е вреден, вредни са катраните и бензените, които се отделят при горенето на истинските цигари.

 30. ГЕРБ тотално започнаха да го играят… вече ще се отметна от каквато и да било подкрепа за тях!

 31. moje le v celia EU da se priema zakon za zabrana na pusheneto v zavedeniata i BG da se cepi.

  Moje, moje.

  Dokato chengedjiisko-komunisticheskata-mafiotska glutnica kara vlaka.
  to mai drugi ne ostanaha…

 32. В България населението се дели на групи по най различни признаци:бедни–богати,работещи–безработни и т.н.Но има и едно друго разделение : пушачи–непушачи.Според мене първата категория/пушачите/ са много по–правоимащи в сравнение с непушачите.Вкое заведение може да влезе човек без да диша цигарен дим?!Само в МД. Освен това мисля,че пушачите трябва да плащат по–големи здравни осигуровки.Да,ще предложа това на Симеон Дянков.

 33. Бойко Борисов е пушач.Не съм забелязал фирма или организация в която човека на върха да е пушач и в помещенията да не се пуши и пушачите да са в по-привелигировано положение.Това е.

 34. Трогателна е грижата на депутатите /от различни парламентарни групи, между другото/ за оцеляването на ресторантьорския бизнес /може би гръбнак на родната икономика!!!/ Аз обаче им давам друг безплатен съвет с “многовекторен” ефект: ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ОГРАНИЧЕНИЯТА НА СКОРОСТТА в и извън населените места. До какви резултати ще доведе подобна мярка?
  1. Поради рязко повишения разход на гориво ще подпомогнем произвидството и търговията на нефтопродукти.
  2. Ще се повиши търсенето на автотенекеджийски услуги.
  3. Ще обезпечим непрекъснат поток на пациенти по травматологичните здравни пътеки.
  4. Ще се подпомогне бизнесът на погребалните услуги.
  Чудно , как досега грижовните родни депутати не са се сетили да лансират това предложение.

 35. Бойко Борисов се превърна в лош пророк по отношение на собственото си парламентарно мнозинство. Некачественият човешки материал в държавата е олицетворен от собствените му депутати. Лошо навеждане, г-н премиер!

 36. Днес се навършват 137 години от смъртта на Апостола! Тази общонационална дата се допълва и с една моя лична победа – днес аз не пуша вече четвърта година. Преди четири години аз си направих един голям подарък, който няма измеримост. Дякона се е борил срещу турския поробител и е останал в историята като светла личност. Днес разбирам, че отвратителната борба за глътка чист въздух в България ще продължава. Наскоро гледах едно предаване, в което Андрей Слабаков отново агитираше ЗА пушенето на всякакви места. И той е общественик с голям отзвук?! Еми как, по дяволите, сега ще обясняваме на незапознатите, че пушенето наистина вреди на здравето, когато един деец от калибъра на г-н Слабаков (който междувпрочем изигра образа на Бойчо Огнянов – скрития Левски в “Под игото”) ни обсипва с приказки за пълноценността, която цигарата му придавала в живота. Ироничнор нали?
  Естествено, че непушачите са лошите в този филм, които искат да отнемат благото то да бъде благо.
  Отново по ирония на съдбата и управниците ни искат да забиват още пирони по приготвения ни вече ковчег. Къде е Здравното министерство, къде са сега протестиращите, които искат глътка чист въздух?
  Май се страхуват полицаите да не излязат на улиците и да… попушат.

 37. Интересно се употребяват от нашите политици Европейските директиви.
  Европа ни налага ГМО!? А не трябва ли да ни налага забрана за пушене на обществени места?

 38. няма нищо иронично, иване. описаният пример показва как зависимостите от никотин и алкохол се унаследяват по пряка линия, с други думи как влияе на децата ни болестта на слабата воля, каквото е едно от имената на тютюнопушенето. погледнато по-отвисоко, поощряването на наркотични зависимости е многовековна политика на официалните славянски представители в северна азия.

 39. Господин Инджев, възхищавам се от Вашата смелост да казвате проблемите в очите на хората! Очевидно не знаете и не предполагате колко отмъстителен и долен е Божествения Б. Пожелавам успех!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.