Съсел ли Станишев или е друг вредител?

“Знаем кой е Брад Пит, но какво е съсел?
Този въпрос изтормози червените депутати вчера, след като лидерът им Сергей Станишев бе наречен съсел от финансовия министър Симеон Дянков. Който пък оприличи сам себе си на Брад Пит с очила.
В почивката в стаята на лявата група се разразил спор между Стефан Данаилов и Кирил Добрев какво животно е съселът. (24часа)


Тази дреболия, забавна на пръв поглед, помага да бъде обяснено що е това БСП в днешно време: партия, която живее далеч от реалността.

Паркетните началници на столетницата нямат нищо общо с масата, която гласува за тях.

През януари 1990-та г., на първия конгрес на БКП след преврата срещу Живков, един селски делегат от типичния електорат им го каза, използвайки Георги Пирински като мишена: “ другарят Пирински не е изтъркал един чифт обувки през живота си”, изплака въпросният, докопал се до микрофона в НДК. И беше прав- толкова прав, че излиянията му бяха нашироко отразени от “Работническо дело” , малко преди вестникът да претърпи поредния възродителен процес и да си присвои от Христо Ботев названието “Дума”.

Онези, които при строя на “равенството” бяха возени в автомобилите едва ли не до клозета, дундуркани от слугинските служби, поради което не изтъркаха и един чифт обувки, вече имат второ поколение свое представителство в командването на уж социалната социалистическа партия. Като Кирил Добрев, който е от онези, които се возят вече на скъпи западни автомобили, а не на скъпите на сърцето на бащите им съветски лимузини “Чайка”, за които Радой Ралин казваше:

“Качете се на тротоарите
минават чайките на другарите”!


Тези съвременни другари дори не разбират колко далеч са от масата свои другарки и другари, които по инерция гласуват за тях. А и не схващат, че инерцията може да бъде политически опасна, когато нямаш спирачки.

Дребничкият съсел е животинче, омразно на всеки отруден земеделец със своя инат и самочувствие на собственик на собствената ти къща – повече от полските мишки и плъховете дори. Съселът, който откриват в интернет Станищев и компания, е неподозирано подходящ символ за неведението на софийските шефове на червената партия за проблемите на т.н. обикновен човек.. За дребния стопанин нейде в провинцията вероятно е доста разочароващо откритието ( ако изобщо е откритие), че неговите столични партийни началници дори не са чували за съсела.

Съселът е бич за дървените къщурки, които си набелязва за свое жилище. Завладява ги като Тамерлан, като Чингис хан на гризачите. Веднъж заселил се в хамбара ти, или в крайградската ти къщурка, съселът не се предава без да си взривиш постройката. Междувременно методично я изяжда. Дъска по дъска. Шумно и демонстративно. Ужасно е нагъл – можеш в отчаянието си да си разбиеш покрива и да го гледаш в очите от сантиметър разстояние, да му крещиш и пак не се маха – убеден е, че ти си натрапникът. А и не “кълве” на почти никакви обичайни за гризачите отрови. Направо е неизтребим като колонизатор.

Това, че другарите с костюмите от парламента не са чували за този нахалник, е сигурно горчиво обобщение в очите на доста хорица за несъвместимостта на тревогите им с дневния ред на лалугерите в червената софийска централа.

Нима, поне по отношение на своята натрапчивост, Станишев не прилича наистина на този вредител?

Куриозът в случая е в това, че уж откъснатият от България, американизираният, очилатият “книжен плъх” Дянков успява с една едничка дума да оприличи доста сполучливо Станишев на нещо, което самият червен велможа и неговият антураж не си представят, но е до болка познато на голямата, типичната част от избирателите му.

31 мнения за “Съсел ли Станишев или е друг вредител?”

 1. Тоя май е по-скоро СУСЛИК , т.е. руски съсел – което е също много забавно.
  А още по-забавното е че на латински се превеждало като …. СПЕРМОФИЛ (spermophilus).

 2. Никога не е било необходимо,да добавям защо едва оцеляваме като книжни плъхове при обстоятелства в режим на “заемна принуда” и с капацитет за всеобхвтен поглед,
  върху събитиятата,както се развиват..
  Едва смогваме! -на задължаващото равнище на авторската проницателност ,да подскажем -само- и съвпадащото с други, горчиво чувство за “измамно щастие” от мнозина:
  По свличането на надолнището,гонени от лалугери
  когато и на Барак Обама му омръзнаха курвенските номера на стара Европа,която изостави размирните Балкани след Цимпе, още при Мурад!!!
  На Бойко Борисов му е даден исторически прозорец от епохална значимост!!!
  Накъде ще поведе България при обстоятелства много по-тежки от тези стояли пред първия княз и династията на Кобургите!.
  Какво значат тук смените на екипите от помощници,ако не е била разчетена далновидно пътната карта на капитанския мостик за десетилетия напред!
  Затова и употребявам думата “исторически позоре”….останалото в т.ч. и блестящите коментари към блестящата статия,са си “бримки на чорапите” ,като пясъка в бъбреците не Кромвел или подаграта на Фердинанд!
  За сравнение!Самата Русия интересувала ли се е някога с кого са се чукали царе и царкини и защо във Великобритания най-високия орден е бил на “жартиерата”, а волята за съюзи дори с пиратите,е била се сочена,за пример и от “съселите”…
  Казвам какво трява,а не какво е било “злокачественото възхищение
  !!” и последствията за нормални контакти за службите в НАТО …дори!!!!

 3. И ако може, още малко по съселскакта тема:
  “Съселът е вид гризач, който обича широки, необитаеми и снабдени с храна места, особено в подпланинските райони. Поради тази причина често се нанася в необитаеми или непосещавани целогодишно вили и къщи. Съселите избират богати и спокойни къщи, пълни с храна. Ако вилата е луксозна, още по-добре за него – съселите са придирчиви наематели и не обичат неподдържани места.
  Обикновено съселите влизат често в гардеробите или около дрехите, защото харесват топлината. Изключително игриви са и могат да обърнат къщата ви наопаки. Активността им е предимно нощем и може да ви хвърлят в ужас, като ви затропкат насред сладкия ви сън. Особенно ако не знаете какво е това създание, което издава странните звуци в помещението ви. ”

  Намерих този пасаж в мрежата и мога да кажа само едно: комунизъм от където и да го погледнеш.
  Май трябва наистина да си сменят логото – Българска Съселска Партия
  Ще им отива на комунистите.
  Господин Инджев, прекрасен анализ!

 4. Когато Първанов реши
  Съсела той ще подмени.
  И промушен като с тирбушон, БСП ще има нов бушон.

 5. Благодаря на г-н Инджев,благодаря и на Тео за хубавите думи!Най-после нещо свежо в замирисилата ни на гнило Родина.Харесвам мистър Дянков,защото е директен и нарича нещата с истинските им имена.С това сравнение той слага край на безславната политическа кариера на другаря Станишев.Всички ще го запомнят като съсела,който гризеше България години наред.Колкото и да се опитват да се шегуват на “Позитано”,това е плач през сълзи или по-скоро вой на глутница гладни чакали.Сега ще се ръфат един друг,докато съвсем се изтощят.Да живей Българската Съселска Партия!

 6. Уважаеми Г-н Инджев, не мога да не споделя удоволствието, което не само днес изпитвам от това,че ме приемате като Ваш гост, но днес то е особено голямо.
  Много добре познавам тази твар от 4-5 години.Затова съм убеден, че и Вие имате проблем съселски иначе не бихте могъл толкова точно да опишете
  характера на животинката!
  Според мен, обаче не сте прав,че Дянков “ДОСТА точно” е оприличил Станишев – направо го е заковал.
  За любопитните вижте как изглежда нахалника във Facebook Just Fans Иво Инджев.

 7. От двайсетина година се ползват едни хитри приспособления, които най-общо казано излъчват ултразвук с определена честота. На 5-6 ден от пусканто им в експлоатация в къщата или хамбара не остава жив гризач: от домашна мишка до сив плъх. Има и варианти за градината, където пък потърпевшите са още и сляпо куче, къртица, земеровки и други. Е, верно, гризачите се местят в съседите, които искат, не искат – трябва да използват същите ултразвукови устройства. Нещо такова трябва на изстрадалата ни Българийка. И с по-голяма мощност, че гризачите да намерят спокойствие я в Беларус, я в Сибир, може и в Северната Корея.

 8. браво мраво….няма значение….

  важното е само едно, тези от чайките си остават в чайките, и 20 и 30 и 50 години по-късно…

  а ние коментираме, палим се (мразим се)… комунисти, дисиденти… тралала…

  Важното е, че и паркетните началници от Позитано и тези от Раковска… и всички други изредили се…ве4ер докладват в някоя Чайка….

 9. Станишев досега го оприличавах на хамстер или заек. Благодарение на цветисто изразяващия се, министър Дянков, и на добре обоснояваната статия вече ще ми прилича и на съсел.
  Поздравленяи за г-н Инджев. Отново добре казано!

 10. Дано изпитате същото удивително удовлетворение от съвпадащите, повече или по-малко,мнения и но останалите съфорумци с добавката,че приглушения чакалски вой е и сред съселките-уж грижливо
  и дългосрочно отглеждани бюджетно,
  но уязвени,едва прикриващи завист
  и злоба в обстановка на застрашен имиджов план,при липсващи на пазара,както мощни ултразвукови устройства,така и световно извеснни колежки на Дянков,чийто заразяващ пример е да заковава,с един удар на чуклето!!!
  Има исторически прозорец,г-н Младенов и ЗАЯВКАТА за изстрадала България,е по-тежък изпит от този на Вашите предщественици и,не е за
  разговори или приспособленческо писукане след Полша и Румъния…
  След това,ако щете приобщете и детето на Калина към православната вяра,както го е пра-пра-пра дядо му….но гледейте 100 години напред!!!Тъкмо ще сме стъпили,икономически стабилно и по-уверено, и на Босфора и в Югозападна Тракия!!!

 11. Я!!!!,ами че той и “Рилски” се бил появил,тъкмо за “теб” дедо ставаше дума в предишния ми коментар!!!!
  Това ако не номер на извесно шоу..сега оства само,да пропее и Росен?

 12. Към Калина:

  Не това на снимката не е съсел – доста по-голямо е, ако не греша живее в разни полупустинни райни и май се казва сурикат или нещо от този род…
  Съселът всъщност на вид е доста симпатичен – нещо средно между катерица ( заради пухкавата опашка и уши) и мишка. Голям е колкото плъх , или катерица. Завира се в невероятни ниши по селските къщи и няма прогонване. Има гадният навик да гризе толкова шумно дървените части, че никой в къщата не може да мигне. И от нищо не се стряска.
  Малко е несправедливо да го обиждаме , като го оприличаваме на нашия очилат политик, защото съселът, освен миловиден е и невероятно смел и ловък.

 13. Докато пишех ми се наложи,да потвръжсдавам участие в известните ви “зелени” лотарии и им казах,да става каквото е писано,но добавих,че съм предупредил българсския външен министър,да не бавят с Бойко България и ,ако трябва, дори да направят православен детето на една друга Калина,но да не се тътрят след Полша и Румъния.
  А стига бе,мирото свърши ли в Москва?

 14. Сънливците по известни сред населението като съсели са гризачи, който приличат на кръстоска между плъх и катерица. Тялото и главата на един съсел много наподобяват това на плъх, но е покрито с кафеникава или бежова козина. Съселите имат рунтава опашка наподобяваща тази на катерицата. Естественият ареал на тези гризачи са гористите местности, хралупите на дърветата, а много често навестяват и покривните пространства в жилищните сгради намиращи се в близост до горска растителност.

  В България се срещат главно три вида сънливци (съсели): горски сънливец, обикновен сънливец и лешников сънливец. Името на сънливците идва от факта, че спят дълъг зимен сън от средата на месец ноември до началото на месец май. Преди да заспят зимен сън съливците изяждат огромно количество храна, чрез която набавят нужната на тялото си енергия под формата на телесни мазнини. Предпочитаната от сънливца храна са ядките, зърнените култури и някои плодове. Съселите живеят в семейства от по няколко индивида и обичат много да си играят. Раждат до два пъти в годината от 4 до 6 малки. На големина заедно с опашкта си средно достигат до 40 см. и тегло до 200 гр. Сънливците са много бързи, подвижни и интелигентни животни. Добри катерачи са и са много труден за борба вредител.

 15. в случая, съсел ми звучи доста хигиенично. ако си представям, че става въпрос за говорящ, полски гризач, сигурно ще мога да го слушам. с гръб към телевизора. пфу! суек.

 16. Какво трябва да значи….

  “Я!!!!,ами че той и „Рилски“ се бил появил,тъкмо за „теб“ дедо ставаше дума в предишния ми коментар!!!!”

  г-н Ришельо….

  аз за пръв път попадам в този блог…
  и определено съм разочарован от коментарите- каква хубава статия, а в същото време какви безумни коментари породи….

  Дискусия на тема, какво точно е съсел…не ни прави по-различни от започналите я, нали?

  а в същото време…никой не коментира самоопределият се на Брат Пит, не отдавна той се определи и като най-добрият финансов министър в Европа… (тъжно е когато хората се самоласкаят)

  Както и да е, това което исках да кажа е, че хората в чайките са си същите, а ние обикновенните хора не само скачаме на тротоара щом ги видим, а сме разделени на два тротоара и хвърляме прах едни други.(което, за съжаление, изпълнява целта от края на 80-те “keeping the status quo”)

 17. Съселче мило Станишево, давай миличко,не се предавай, продължавай да ръководиш, направляваш и напътстваш, насочваш и наставляваш хората позитански.
  В теб ми е надеждата, та нали именно само съсел като тебе може да изгризе докрай къщичката на партийната дружинка, и без това вече доста оръфана и ошмулена.
  Да пребъде във вековете съселуването Станишево, до окончателната победа…,пардон, до окончателното затриване на и без това немощната столетница.
  АМИН !!

 18. Съселяни, пазете съсела – той е наш!

  Момъка не е лош – толкова несъстоятелен е, че чак е полезен на демокрацията. Селският ерген от Сирищник също си изпя песента. Козовете Симо Средниста, Бойко Спасител и Яне Еднопистовия бяха изцакани. Снобите се ометоха зад граница. Тук останахме само верни народни синове – КГБ, ДС, обявени, необявени и “сънени” ченгета и един-два мильона малцинства – нищо работа.
  Сега му е майката да кажем «не» на мафията, каза Костов. Той и Бойко си оплетоха кошницата и сега късат опашка. Който крал – крал! Да му мисли Овчаров…

 19. Много се смях. 🙂

  Радвам се, че най-накрая имате брояч за svejo. Сега статиите ви с по няколко хиляди индивидуални посещения ще си дойдат на мястото в класациите, надявам се.

 20. За г-н Рилски:
  Съжалявам,че не сте ме разбрал…В България има само един псевдоним -казано-без увъртания и породени коментари…
  но семейството,точно на този човек,макар и охулено от хунвейбинищаната-не е повод за насмешки,тъй като и самият г-н премиер,потвърди,колко много му липсва в политическия живот…
  Видно е и сега,когато Китай би притиснал САЩ за летящ дълг от 800-900 млрд. и умеещият да чете между редовеете,ще схване на какво се дължат вероятните внезапни завои на България,при планетарните предизвикателства….
  Ако кодоша е разбран зле,се извинявам,но водещият на блога е проницателен човек,патриот ,а моят обикновен кодош,от много насъбран гняв…около съсела!!!и криворазбраната държавност…все пак знаете,че във Франция съм, и История и поучителна!!!

 21. що за многословна глупост….
  очевидно говорим за различни неща….

  пишете на френски, може да се окажете по разбран 😉

 22. Миналата неделя бях в китното селце Брестовица, където празникът Трифон зарезан се почита на доста високо ниво, а и от доса високопоставени гости. Винаги кокалът и властта са вървели ръка за ръка, но когато се добави и от вълшебната амброзия – всичко си идва на място.
  Вече доста години на този светъл празник там се изсипват всякакви политици – домакините цъкат с език и коментират въодушевено: “Ей, и тая година дойдоха от парламента!” За отрудените селяни това е единствената утеха – че може отново управниците да са рамо до рамо с масата. И височайшите помилваха народа, като слезнаха с него по пътя на тълпата. Е, вярно е, че не вървяха редом с тях, а се возиха в скъпите си коли. (Те, пък, скъпа, скъпа, колко да е скъпа една лимузина.) Най интересното тук е, че отново реагираха по абсурден начин. Народният избирател гледаше към кукерите, сякаш те са извънземни същества! А може би вече са се превърнали в такива, даже извънгалактически, защото явно в София на жълтите павета няма подобни създания.
  Затрогващата картинка на зарадван парламентарист, снимащ с телефона си кукерското шествие от сваления прозорец на лимозината си, може да стопи сърцето и на най-големите противници на демокрацията. Току-виж този човек е слезнал от колата си, па се е присъединил към тези маскирани същества, па се прегърнат и целунат. Но не би. Както се казва: “Лимузината си върви, чановете си дрънкат.”
  Докога?

 23. ама какви са тия недвусмислени намеци за флирт между номенклатурата и народа? не може тъй, тц, тц, тц..
  банкери, фабриканти, министри и генерали са седяли и обядвали заедно с обикновените учители и шлосери по времето на националния социализъм в германия, а сега сме по-напред. я поглеж – преди около двадесетина години, как сменихме името – от “развит социализъм” на “преход”.

 24. Господин Инджев нека не обиждаме това красиво животинче сравнявайки го с тая долна гад !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.