На стрелбището: Путин дава бонбонче, ако ни уцели

Има две запомнящи се изказвания на представители на новата власт от миналата година, свързани с отношенията на България с Русия. Едното беше на строителния министър Плевналиев, който веднага след изборите заяви пред телевизионните камери: “България няма да бъде повече троянски кон на Русия в ЕС”

Другото, още по-кратко, но не по-малко ясно, беше репликата на финансовия министър Симеон Дянков: “ “Досега беше каквото каже Русия…”.

Ето накратко какво заяви на 15 октомври 2009 г. Дянков:

Ако се направи пълен икономически анализ, ще се окаже, че АЕЦ “Белене” не ни трябва.
България е водила досега енергийна политика на принципа “каквото каже Русия” и съобразно група партийци, свързани с проруски интереси.
Идеята за построяване на всяка цена на АЕЦ “Белене” е лансирана, без да има икономически анализ, без публичен дебат.
Българската държава въобще не трябва да се меси като гаранция или като заеми около АЕЦ “Белене”.
Дори и да има икономически смисъл от тази централа, не е ясно как проектът ще се финансира, особено по време на тази криза, посочи той и оцени като несериозна идеята да се строи едно такова голямо съоръжение и след това електроенергията да се изнася.
Дори да се построи, няма да има достатъчно търсене на тази енергия, особено в чужбина.
По негово лично мнение “идеята е била свързана с това колко пари могат да се присвоят, като се казва, че този проект ще върви”.
Ако някой иска да го строи, ние ще регулираме това строителство, но не и България да участва с гаранции, както е мислило предишното правителство, заяви Симеон Дянков.”


Междувременно Москва страшно настоятелно предлага да ни “дава” милиарди само и само да бъде осъществен нейният проект, който уж бил в интерес на България, а всъщност е ключов елемент от неистовия стремеж на Кремъл на всяка цена да осъществи “ядрен пробив” в страна от ЕС и така за създаде прецедент на тази “враждебна” за руската ядрена енергетика част от континента от времето на Чернобилската катастрофа насам.

Това с “даването” ми напомня на едновремешните стрелбища по панаирите, където имаше една тенекиена мишена във формата на нещо като жена и с надпис : “Мими дава бонбонче”. Ако уцелиш.

На мушката сме и искат да ни дадат бонбонче. Този път мизата е свалена на 2 милиарда ( от онези 5, които първоначално предлагаше Путин). За да не се задавим с много наведнъж. Ще налапаме ли кукичката, скрита в бонбончето?

След изненадващото посещение на шефа на “Газпром” в София Алексей Милер, който обаче любезно беше приет и от президента и от премира тук, Москва е приготвила нова изненада. У нас за “даването” на бонбончето , освен първоначално обявения приносител на лакомството , шефа на Росатом Сергей Кириенко, тук изненадващо изниква и вече старият ни познайник , руският министър на енергетиката Сергей Шматко. Не му броя посещенията, но присъствието му на енергийния форум под егидата на Първанов миналия април, както и посещението му през декември ( пак изненадващо, без да е планирано) се запомниха.

Русия обича да ни изненадва. Пробва всякакви ходове в това силово зарибяване на България, за да преглътнем на всяка цена ядрения руски залък. В името на своите цели Москва показа, че е готова да отпуска пари дори и без държавна гаранция от българска страна. Което се оказа неустоимо предложение.

А дали пък и българската страна не е приготвила малката си изненада, за която, в присъщия му откровен стил, отново намекна финансовият министър Симеон Дянков тази сутрин пред БНР? Ето какво каза той:

“Заем – държавен заем от Русия няма да взема. Аз няма да дам възможност да има държавна гаранция от България, това няма да стане, няма да издържи нашият бюджет, а и не ни е необходимо. Ако има някаква друга финансова възможност, която ще се обсъжда днес, но не само с Русия, а и с европейски партньори, предполагам, може да е интересно. Но държавата няма да се върже със заем от Русия, просто ние нямаме възможност в бюджета това да го обслужваме”.


Как се връзва тази негова позиция с уверенията на самия премиер Борисов от онзи ден, че се налагало централата в Белене да бъде довършена, заради закопаните в нея милиарди (вместо да разкопае далаверата около тях), си остава една от мистериите на това управление, което вече счупи всички рекорди по противоречиво говорене за всички времена.

Ако става дума за закопани от епохата на сърпа и чука милиарди гигантът в Кремиковци няма равен, но него премиерът иска да закрива, заедно с което неминуемо ще бъдат закрити и реално съществуващите работни места – не по-малко от тези, за които , като втори по важност “аргумент”, Борисов споменава при обосноваването на неизбежността на проекта АЕЦ “Белене” заради хипотетично очертаващите се във връзка с това нови работни места.

Но най-абсурдната част от тезата на премиера Борисов беше, че опозицията щяла да му търси сметка заради въпросните закопани милиарди, които щели да се окажат похарчени напразно. Че откога Борисов се разтрепери толкова от “страшната” опозиция, която час по час заплашва с прокурори и затвор?

Остава да се надяваме, че премиер и вицепремиер разиграват класическата сценка с доброто и лошото ченге пред Москва. Щеше да е много хитро, ако не изглеждаше твърде нереалистично. Справка: серията от еднолични ходове на Борисов, с които отменя вече ясно заявени позиции на свои министри, включително и на Дянков.

Няма как параметрите на проекта АЕЦ “Белене” да са се променили през последните няколко месеца. Просто не е възможно тя изведнъж да се е оказала перспективна, изгодна в икономическо отношение на базата на внезапно появили се оптимистични прогнози за необходимостта от нея. Тъкмо напротив , междувременно и германското и френското намерение за финансиране “избягаха” панически от обекта и оголиха руската амбиция още повече.

Явно българската позиция зависи от човешкия фактор. Точно като във вица за Иванчо от времето на Тодор Живков, който отговорил правилно на въпроса за основния лозунг на социализма “ Всичко за човека, всичко в името на човека”, но добавил, че може да му каже дори името.

26 мнения за “На стрелбището: Путин дава бонбонче, ако ни уцели”

 1. Примерите с подведените министри Плевнелиев и Дянков,който си мислят и говорят едно, а шефа им ги злепоставя като после изговаря и прави обратното са само част от поредицата подобни.Ами Цачева по въпроса за Желева,ами Б.Димитров по въпроса за Турция ами Н.Младенов с поправките на военния закон.Това вероятно ги кара да се изчервяват в тъмнато, за да не ги усети.Изчервяването на светло си остава за нас и за наша си сметка.

 2. А беше време, когато проектът Белене обединяваше демократичните сили. …
  Хайде, да си го кажем най-накрая името на човека от лозунга и по живо, по здраво, че почва да писва вече.

 3. Толкова е символично всичко това да се случва точно днес, че направо си плаче за цитата на Левски “…който ни освободи, той ще ни пороби”…

 4. Според изнесената информация в медиите има заявка от различни инвеститори за изграждане в страната на ветрови и соларни генератори за 7 000 – 8 000 мегавата мощност.Има ли обективни специалисти, които да направят съпоставка на тази чиста енергия с разходите за изграждане и рисковете при експлоатация на нова ядрена централа.

 5. Освен заявеното от мен,още при дамския гамбит с “трите каки” и бременната със събития 2010 г.,ми прави впечатление и бащинската загриженост на Батето,КОЙ още, наред с министирте си,трябва да чете… {И.Инджев б.м.}..и книги..
  Повтарям само за С.Данков и Н.Младенов,и за дадения им “исторически прозорец”:каквито и да са приликите и отликите с водещ и коментари в блга,никога и при никакви обстоятелства,няма да ви оправдаят пред идните поколения,така както В.Радославов и Б.Филов са заклеймявани -криво или право- от историците…
  Никога не забваяйте,че на България й бе простено два пъти през м.в.,но ако сбърка трети път,твърдо решена Америка,да се защитава-дори САМА,само както тя умее,при приливи и страхотни отливи,ще оцелее,защото вярва в Бог!(“In God, we trust!”

 6. Ако на даден човек му се наложи да си представи едновременно, в тяхното взаимодействие, всички процеси, които протичат в една непаднала още от дървото ябълка, това е доста трудно, но човек може да се справи с нормални познания и опит. Ако става въпрос да си представи тези процеси във всички ябълки от едно ябълково дърво, познанията не са достатъчни, а е нужна известна тренираност на мисленето. Ако стане въпрос за тези процеси във всички ябълки на всички дървета в една ябълкова градина, това е достъпно само за онези мозъци, които, освен знания и тренинг, имат и необходимата естествена предпоставка за това. Ако пък стане въпрос за процеси във всички ябълки, по всички дървета във всички градини по света, нужно е онова, което наричаме гениалност. Сделките могат да бъдат взаимноизгодни само когато се сключват между субекти на различни нива в тази градация, иначе, обективно, по-ниско стоящият губи, без да го съзнава в даден момент. Проблемът е, че няма обект, изтъкан само от предимства и само от недостатъци, и за неговата изгодност е важно обективното им съотношение, както в момента, така и в развитие. И ако сключаш сделка на по-високо ниво от това, което мозъкът ти може да обхване, лесно може зад малкото съблазнителни предимства да не видиш големите, разрушителни недостатъци и да говориш за изгода от сделката.
  Много лошо е и това, че не може да се разчита на обсъждане, тъй като, първо, не можеш да знаеш съобсъждащите на кое от „ябълковите нива“ са, и второ, ти носиш отговорност за сделката, парите и ефeкта. Не знам дали се вижда връзката на „ябълковите нива“ с АЕЦ „Белене“…

 7. Вие сте съвършено прав г-н G e o r g i e v,но сравнени :
  – гръцкото “сиртаки” в обеми от милиарди,с “фалитите” на Ню Йорк,Калифорния и др.,заплахите за еврозоната,900-те млрден “китайски кос” и имагинерен дъмпинг срещу долара,вързани с нашия нарастващ дефицит,
  (който-може- и някога да лъсне дори още повече!)…..”ябълковото ниво” АЕЦ “Белене” е въпрос,чиято значимост съпоставена с др. ключови събития от м.в.,предполага
  едно изначално решително и взаимно изгодно прерязване на уродлива пъпна връв,/но и потенциално удобно в точния момент и на точното място и за тандемите в Москва!!!/ която да ни изравни с равностойни близки и по-далечни съседи,за да не
  виси хилядолетия като боздуган на шията на амалгамата от етноси в региона,обособени преобладавощо от нас,в собствена българска държава…
  Естествено,че ТЕ ТАМ усешат слабост и натискат,защото залогът за пробив е великански,но не и НЕРЕШИМ,а ключът в “Златния тригълник”,отреден от Твореца
  …а останалото – умения,
  нестандартен талант и т.н.,но не и СДЕЛКА-както казвате,която умът ти,да не може да обхване с често употребявания и от мен израз: “предизвикателства във времето и в пространството!!!
  Значи не е било незнайно!

 8. Стана ми интересно и преброих: 6 пъти “няма” и два пъти “не” в изказването на Дянков. Надявам се това да пробие през кагебистката и випондовската облицовка на руските и бойковата кратуни.

  Въобще ако на някого мога да разчитам в това правителство, че взема адекватни решения и прави адекватни изказвания, това е Дянков.

  Не мога да разбера толкова ли липсва координация между министрите, та да е възможно Дянков да говори едни неща и на фона им да гледам Трайков и Борисов да ангажират правителството с изказванията си. Все съм си мислел, че Трайков е от така наречения “екип на Дянков”…

 9. Предлагам многоуважаемите многоумници да заменят БОНБОНЧЕТО с френски кроасан, виенско кафе, американски пай 1,2,3,4,5,6,7…, брюкселско зеле… И СЛЕД ТОВА ДА ПЛАТЯТ СМЕТКАТА, която винаги е огромна!!!
  АМАН, АМАН, АМАН /и още веднъж турцизма/ АМАН от КОМПЛЕКСАРИ, които като алтернатива на НЕЗАРОБВАНЕТО от една ВЕЛИКА СИЛА- РУСИЯ, предлагат ЕДИНСТВЕНО И САМО ЗАРОБВАНЕ от ДРУГИ ВЕЛИКИ СИЛИ. АМАН от ПРО и АНТИ. АМАН от РАЗБИРАЧИ. АМАН от скотодумци които казват РУСИЯ е ЛОША, а ДРУГИТЕ са ДОБРИ. АМАН от коментатори, които НЕ ОСЪЗНАВАТ, че никой не дава безплатни обяди ПРОСТО ЗАЩОТО ТАКИВА НЯМА. АМАН от хора, които си мислят че НА ЗАПАД е ПО-ДОБРЕ отколкото НА ИЗТОК.
  ЗАТОВА:
  ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ БОЙКО БОРИСОВ!!! ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА МУ ДАВА ДА ДЕРЕ НА ЧЕНГЕЛА РАЗБИРАЧИ И ДУПЕДАВЦИ!!!
  ДСБ-ари, БСП-ари, СДС-ари, ЦАРЕДВОРЦИ и ВСЯКА ДРУГА ДРУГА ПАПЛАЧ!!! А НА КОГОТО НЕ МУ ХАРЕСВА … по един КОН и обратно в планините ХИНДУКУШ!!!

  … и МИР НА ПРАХА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА!!!
  АМИН!

 10. Подходът на “братушките” е взаимстван от практиката в някои наши казина:
  Дават ти “безвъзмездно” 100 лв., за да играеш от тяхно име. След като нагазиш надълбоко те питат имаш ли кола или апартрамент.

 11. Борисов в случая наистина може да играе роля, защото повтаря дословно аргументите на Петър Димитров и на Овчаров за централата. Дори Борисов не може да е толкова неориентиран. Трябва да е нарочно.

 12. Към ТОДОР

  Бравос, ха така- напцувай си увабичко и си похвали този херой, та да стане ясно с кви си имаме работа поклонници на великата сила и нейния Бойко!

 13. Аз мисля, че АЕЦ Белене е ПОЛИТИЧЕСКИ проблем.
  За да се преглътне по-лесно на малоумниците се показва “бомбонче”. “Взятките” са за посветените.

  Питам се, дали новите управляващи ще се посветят също.

  Иска ми се да вярвам, че НЯМА.

 14. Тодоре, брюкселското зеле на пазара в Деинзе, до градската Полиция, е по-малко от Евро на килограм. Сигурен съм, че си силен в Географията, но Деинзе е едно малко, индустриално градче в Белгия, където идеите на социализма са осъществени почти 100% без никакви диктатури. И където никой никога няма да те остави гладен или да мръзнеш навън.

 15. Два милиарда негарантирана инвестиция! Без условия колко да са пенсиите и заплатите, както ни поставяше МВФ или Световната Банка! А и МВФ даваше 20 пъти по малко! Хиляди работни места! Дано сега на някои от форума да им поумнеят малко кратуните. Да разберат за какви пари става дума и защо преди живота в България беше по-добър. След Китай, Русия е вторият по големина кредитор на САЩ. Такава е реалността, колкото и да не им харесва.

 16. Колко ли цианкалий има в пълнежа на бонбончето! Нали самият Бойко разправяше, че в Белене имало само 3 първи дупки? А сега говорим за закопани милиарди. Колко от тях ще влязат в калкулацията на българския апорт? И от къде ще изкопаем онзи митологичен стратегически инвеститор, който щял да върне на Русия “бонбончето”? И като не го намерим, току виж сме се озовали с руска АЕЦ на българска територия.

  Знам си аз, нищо добро не може да излезе от “сдобряването” на Бойко с Гоце!

 17. Към Иво
  „Бравос, ха така- напцувай си увабичко и си похвали този херой, та да стане ясно с кви си имаме работа поклонници на великата сила и нейния Бойко!”
  Иво, нищо лично… Харесвам стила ти на писане и затова чета твоите творби. Но имам свещенното право и да не харесвам омаскаряването, когато мисля, че то е тенденциозно… Може би в поста ти между „напцувай си увабичко” и „си похвали този херой”, липсва изразът „сипи си адна ракийка, измаай с длан по масътъ”. Както се пееше в една стара позабравена песен „АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК, АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК…”! И точно поради тази причина, си позволявам Да бъда „поклонник, на великата сила и нейния Бойко”!
  Сещам се за една творба на Йордан Радичков със следния сюжет: На сцената излиза един човек, тръгнал за дърва. Яхнал е кон. Срещу него върви крал Ричард ІІІ, който продава кралството си за един кон. Двамата се уговарят и правят размяната. След малко завесата се вдига и човекът, закупил короната срещу своя кон, се приближава боязливо към трона, най-сетне се престрашава и сяда на него, като си слага и короната. И започва да управлява “по свой образ и подобие” така, че довежда държавата си до разруха, докато накрая, разбрал това, тръгва да продаде кралството си срещу един кон.
  Нищо ново под слънцето… Само героите са различни… В последните 20 години се нагледахме и наслушахме на херои, които разменяха корона за кон, кокошка или за няколко декара гори. Примери много – Андрей, Иван, Симеон, Сергей! Хайда да бъдем ТОЛЕРАНТНИ и да дадем шанс на този който управлява да работи спокойно, и ако се случи така щото „продаде” кралството, поне да не е срещу еднн кон, а срещу поне 7 000 000 коня та за всеки от нас да има по един, за дългото пътуване към ХИНДУКУШ. Защото ми ПИСНА от израза „ХУБАВА ДЪРЖАВА АМА НАСЕЛЕНА”. УСПЕХ НА БОЙКО! ГОСПОД ЗДРАВЕ И СИЛИ ДА МУ ДАВА! ДА дере живи ДУПЕДАВЦИТЕ /извинявам се за гнева, но аз съм СТАРОЗАВЕТЕН/, които продадоха родината за членство в НАТО и ЕС, срещу няколко сребърника!Тях ВЕЧЕ ГИ ОСЪДИ ПЛЕБСА!

  Към Георги
  Георги, вярвам ти, че зелето в щат Белгия е 1 юро! Винаги съм твърдял, че докато ние сами и/или с чужда помощ неколкократно сме избивали и/или унищожавали цвета на нацията си /при покръстването, потурчването, народния съд, демократичните промени/, то в други географски области генетичният материал не е мутирал и не се е влошавал уродливо!!! Там има КЛАСА и ЕЛИТ еволюирал с векове. Тук имаме АБСУРДИ! ЦАР, ТУРЧИН и КОМУНИСТ седят заедно и слушат ИНТЕРНАЦИОНАЛА, в името на порционната схемата 3-5-8; Бивш премиер-преподавател клел се в Маркс става фен на КЕЙНС и неговата теория; ЦАР става ГРАЖДАНИН – МОНАРХ; Херсонско еврейче, се подсмихва йезуитски; Поради това и поради причината, че докато на запад четат Маркс не така както дявола евангелието там е изграден социализЪМА! Защото от Маркс ние взехме марксизма, а там, на запад – Капиталът! А и да не забравяме при какви условия според същият този Маркс може да възникне и съществува развит социализъм …

 18. Към Тодор:

  Като ще си разменяме цитати и ще си говорим за цитати, под мотото “нищо лично”,ето какво лично си ми написал, за да предизвикаш моята доста лека насмешка ( на обвинението в “дупедавство” и “многоумничество 4 т.н.). Ето какво пишеш ти:

  “Предлагам многоуважаемите многоумници да заменят БОНБОНЧЕТО с френски кроасан…
  АМАН, АМАН, АМАН /и още веднъж турцизма/ АМАН от КОМПЛЕКСАРИ, които като алтернатива на НЕЗАРОБВАНЕТО от една ВЕЛИКА СИЛА- РУСИЯ, предлагат ЕДИНСТВЕНО И САМО ЗАРОБВАНЕ от ДРУГИ ВЕЛИКИ СИЛИ….

  АМАН от коментатори, които НЕ ОСЪЗНАВАТ, че никой не дава безплатни обяди ПРОСТО ЗАЩОТО ТАКИВА НЯМА. АМАН от хора, които си мислят че НА ЗАПАД е ПО-ДОБРЕ отколкото НА ИЗТОК.
  ЗАТОВА:
  ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ БОЙКО БОРИСОВ!!! ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА МУ ДАВА ДА ДЕРЕ НА ЧЕНГЕЛА РАЗБИРАЧИ И ДУПЕДАВЦИ!!!
  ДСБ-ари, БСП-ари, СДС-ари, ЦАРЕДВОРЦИ и ВСЯКА ДРУГА ДРУГА ПАПЛАЧ!!! А НА КОГОТО НЕ МУ ХАРЕСВА … по един КОН и обратно в планините ХИНДУКУШ!!!”

  И на това му казваш “нищо лично”?!

  С такива пледоарии в полза на на “великата Русия”, като твоята, заклеймявайки едновременно с това несъгласните с обиди като “дупедавци, комплексари, паплач”, които твоят кумир “да дере на ченгела”, само укрепваш моята ( а вероятно и не само моята) убеденост, че на това статукво трябва да се дава отпор, а не да му се ръкопляска!

  Заел съм с това с полното съзнание, че не ми носи ползи.
  Което си е нещо лично.

 19. Иво, понякога езикът ми е остър. Все пак поясних, че съм “старозаветен”. При условие, че си се почуствал обиден от моите думи, които хапят – ИЗВИНЯВАЙ! Прав си, че всеки има свещенно право на мнение и отпор на това мнение! Пък дори и да е тенденциозно! УСПЕХ!

 20. За първи път от този Тодор разбирам, че Бойко обичал Русия и е готов да ни продаде за едно бонбонче. Дано е някакъв сън. Дано Дянков не се поддаде на примамките.Омръзна ми Русия да се държи като родител и непрекъснато да размахва пръст на България. А разни високопоставени люде да примигват и да дават нескопосни обяснения.Щом нещо идва от Русия, трябва много да се замисляме дали да приемаме. Да не захапем отровната ябълка.

 21. борисов по скоро да си ходи и да идва иван костов-единствения умен и уважаван политик

 22. към някой си Тодор:
  Другарю Тодор (каква ли фамилия имате?), вместо да пращате нас, обичащите Запада и Европа в Хиндокуш, което е на ИЗТОК, вървете вие там. Явно ви харесва, хем ще си упражнявате “старозаветните” (май не знаете истинското значение на тази дума) прийоми с дрането, май там още се практикуват.

 23. към всички: оставете адвоката тодор, като остарее, човек губи способността да научава нещо ново и идеализира миналото. а ако се храни само с водка, картинката е довършена.
  а когато бъде довършено строителството на атомната бомба в белене, няма да има повече уран – след по-малко от десет години всичкият открит до днес на земята уран ще свърши. но ще са започнали огромните дългове на обитателите в българия към насила дадените заеми срещу собственост. което означава икономически несвободно население, или накратко роби. каквито са били цялото време обитателите на последната колониална държава на света, която от много отдавна не е велика сила, за ужас на всякакви старомислещи. дори третокласните телевизионни екшън-филми вече не плашат зрителите си с руснаците – никой вече не ги бръсне за слива. защото утре може да ги няма, и не поради това, че една друга комунистическа държава ще се намерсти на общирната незаселена и неплодородна територия, а поради късогледата алчност на тамошния фюрер – специално и нарочно използвм тази дума, защото тя е много подходяща след наличието на националкомунисти и националболшевики – днес, в двадесет и първи век.
  затова, който иска да не му светят зъбите нощем и да не плаща дълговете на малодушни подмазвачи, да си поправи зъбите и да си преведе дипломите и надалеч, че да оцелее, както са сторили над петнадесет милиона българи (според осициални данни на оонето).
  всеки останал тук става съучастник (с плащането на данък върху всяка закупена стока) в ядреното изнудване на европейските граждани.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.