Подкупи, рушвети или взятки?

С ушите си чух чрез телевизионни новинарски емисии как на събрание на Националното сдружение на общините в Пловдив премиерът Борисов обяви пред общинари от всички краища на страната, че се готви наръчник със забрани за тях.

Сред забраните той посочи ( цитирам) “ прякото договаряне, корупционните плащания, подкупи и рушвети, недeклариран конфликт на интереси”.


Няма да задавам въпроси дали конфликтът на интереси, ако се декларира, ще се смята за разрешен, макар от казаното да излиза точно така. Сигурен съм, че г-н Борисов е искал да каже обратното. Обаче, пак неволно, е предупредил да не се взимат подкупи и рушвети. Тук също не питам, дали само подкупите или само рушветите са допустими, или пък подкупите и рушветите са забранени поотделно, както и заедно.

Да оставим дреболиите и да се съсредоточим върху по – важното: има ли разлика между подкупите и рушветите?

Въпрос на тълкувание. Не съм чувал някой да е постигнал нещо с рушветчийска усмивка. Докато с подкупваща такава се отварят понякога врати, брачни перспективи и след това – чанти, сейфове, банкови сметки, ципове и други подобни възможности.

Но и емоционалните тълкувания можем да загърбим в търсенето на истината за разликата между подкупите и рушветите. Май ще трябва да се гмурнем в дебрите на етимологията, за да прозрем замисъла.

Няма нужда да обявяваме референдум за забраната на корупцията на турски и формулирането й като проблем на чист български език. Като забраним рушветите, ще ни разберат кметовете на Доган. А с ветото върху подкупите ще уведомим останалите какво не бива да правят. Не за друго, а за да не кажат едните, че не гледат новините на български и обратно.

Сега ясно ли е или да минем на макрониво? От общинско – на държавно, че и на международно дори?

Чакайте да видим какво ще стане с прякото договаряне за подкупващите плащания чрез руския рушвет от 2 милиарда за АЕЦ “Белене” . Тогава ще продължим с умуването над темата що е това “взятка” , което в свободен превод от руски можем да определим описателно и като подкупващ рушвет в конфликт с националните ни интереси.

14 мнения за “Подкупи, рушвети или взятки?”

 1. Г-жа Ащън обикаля Западните Балкани,а Далай Лама и Белия дом,та питам и за “взятката” и за Посоката.com?

 2. Брилянтно, г-н Инджев!

  наистина се смях на това,представих си го цветно:
  *…Въпрос на тълкувание. Не съм чувал някой да е постигнал нещо с рушветчийска усмивка. Докато с подкупваща такава се отварят понякога врати, брачни перспективи и след това – чанти, сейфове, банкови сметки, ципове и други подобни възможности….*

  само че,
  конфликта на интереси си съществува…;
  и не е смешен,ама никак…
  Всъщност,реално погледнато:
  конфликт няма…
  конфликт ще има
  (за подкупваните),
  ако решат да не вземат подкупа или рушвета;
  ако решат да работят за хората,а не
  единствено и само за себе си;
  кога ли ще го доживеем това???

  и докато няма ясна законова уредба-това ще си продължи да съществува…
  -от обикновения полицай на пътя-до министрите.

 3. Абе няма ли закони в тая държава, или може би никой не ги чете, че се налага премиера да превежда какво е позволено и какво не? Толкова ли са ни тъпи кметовете, или просто се правят празни изказвания с цел евтин пиар за простия народ?

 4. Оригинален си.
  И според мене предлагания руски подкуп от 2 милиарда за АЕЦ “Белене” би било ВЗЯТКА, дадена в условия на КОНФЛИКТ с НАЦИОНАЛНИ интереси.

 5. E така си е,“за кучета и котки може ,за прасета не може“или нааборот както ви е угодно.Подкуп,взятка ил рушвет,вот такой совет.Изберете българското.

 6. Уважаеми г-н Инджев,питам се,ако на морски звяр съдът отреже пипалата,а се окаже права в “куцането!” Нели Куцкова,
  /която цитирахте за сравнение в предишен коментар/,и до гръцката драма,сапунисат и “съседна брада! при заден ход по цигарен дим,дали няма скоро,да Ви се наложи,да разяснявате,защо е съмнително “социалистическите начини на мислене в името на стимуриращи планове”и опитни държави увлечени в утопията като спасителна мярка,да я ревизират до три години, с външнополитически последствия и за по-далечни от Вашингтон региони,които маркира вече извън Овалния кабинет,
  обезпокоително и тихо,много кадърна баронеса.
  Това е първият ми сигнал,преди наследено ускорено псевдо-социалистическо управление,да се превръне в бърза катастрофа от
  ш м а т к а н е и не е на добро!, съмнително,въпреки оставащото време.
  Ако казаното е разчетено правилно от Н.Младенов,не по-малко ясна е и моята тревога,не им ли бе казано доста за премствеността във външната политика,още при Желева,или с половинвековен и вековен опит,примерите Радославов,
  Багрянов,Муравиев не стигат?
  Кой и кога би тревожно камбаната за Кризисен център?
  Мъже са и имат,какво да си стегнат!

 7. За подкупите (взятките) и рушветите ясно – за съответните общинари обърнали чиниите си (сателитните) на юг или на изток. Но като ще борим корупцията, да отидем поне до край. Да забраним официално и бакшишите.
  Българите, които не следят новините на майчин език по БНТ нямат еквивалент на тази турска битова придобивка, но ако се потърси персийският й първоизточник, се установява, че първоначално тя е означавала “дар”. Оттук насетне е лесно да се декретира една нова забрана. Трябва само да се уточни, че става дума за Данайски дар (според библейското му значение). Така, дори и на руско говорящите ще им е понятно.
  Трудности ще възникнат само с категорията общинари с атеистични убеждения. Но уви, какво да се прави, тях практиката отдавна ги е научила, да си прибират само даровете а да оставят данайците (в източен вариант – варягите) за нас, за другите.

 8. Не е по тематаhttp://bgpetition.com/bez-tsigaren-dim/index.html

 9. Сори, ама прибързах с бутона…

  Не е по темата, но моля, подкрепете подписката против отпадането на забраната за тютюнопушене в закрити помещения:

  http://bgpetition.com/bez-tsigaren-dim/index.html

  Иво има отлична статия за това безобразие – предишната, преди тази

 10. Ами най-ценните eлекторални единици за комунярите са циганите – та те обикновено казват – “ние не крадем, ние си вземаме”, та така решили да почерпят опит от мурагвите събратя…

 11. А в същото време се подготвя и взимането на нов заем от … Световната банка. Някой чувал ли е за това? Вече близо месец емисари на СБ обикалят из МФ и МОМН.

 12. нищо ново, от нещо започнато от Симеон какво очаквате!?Но докога никой не ни иска а и малцина ни знаят и все така под земята защо?

 13. Жалко, но множетвото от хората ще го приемат кат заяждане на дребно

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.