Пускат Първанов под гаранция …в Брюксел

Ако присъдата за глупостите, които изговори последният път в Брюксел Георги Първанов, е била три годишно държане встрани от европейската политика, значи вече е изтекла. Пускат го под гаранция и вече може да ходи в Брюксел! Заминава на официално двудневно посещение там на 22 февруари.

Веднага след приемането на България в ЕС Г.Първанов беше на работно посещение там. На 1 февруари 2007 г. държа реч в сърцето на Европа със самочувствието на току-що спечелил втори мандат лидер на страна от ЕС, репчейки се обаче на новите съюзници по темата за АЕЦ “Козлодуй”.

Това се оказа първото и последно негово посещение като президент на новоприетата България в Брюксел за цели три години. Ето някои извадки от словото му, което “впечатли” толкова европейците, че не пожелаха да си общуват с него на тяхна територия точно три години, преди да бъде допуснат обратно там вероятно “под гаранция”, че този път ще се държи прилично.

Цитатите са от официалния президентски сайт:

Президентът изброи пред евродепутатите последиците от извеждането от експлоатация на трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй” – регионът се изправи пред сериозна енергийна криза, някои страни изпитват сериозен недостиг и има страна с тежък режим на тока. Заедно с повишаването на цените това може да доведе до икономическа и политическа нестабилност в региона, предупреди българският президент.

Той реагира на изказването на еврокомисаря по енергийната политика, според когото двата блока на атомната ни централа били спрени поради съмнения в тяхната безопасност. “Нека да е ясно – ние повече от всеки друг държим на изискването за безопасност на нашата ядрена централа”, категоричен бе президентът Георги Първанов и припомни многобройните проверки, които доказаха, че не съществуват никакви технически причини пред нормалната експлоатация на двата блока и доказаха високото ниво на тяхната безопасност съгласно международните стандарти.

България би приела нова партньорска проверка, която да се извърши със съдействието на всички органи, които имат отношение към ядрената енергетика, каза българският президент. Според него, ако има воля да се оцени сложната ситуация в региона и заплахите за отделните страни, в това число и за България, решение може да се намери в рамките на присъединителния договор”.

Можех да спра с припомнянето на “забележителната” му реч, която сега, от дистанцията на времето изглежда още по-неадекватна. Какъв недостиг на ток, каква икономическа и политическа нестабилност в региона заради спрените блокове на АЕЦ “Козлодуй” – явно с пълно право са го поставили под 3 годишна карантина след тези бълнувания!

Не мога обаче да подмина “черешката на тортата” от злополучната му изява пред европейските депутати. Защото той им предлага ни повече, ни по-малко следното:

”България е готова да предложи свой експертен опит по широк кръг проблеми като разширяването на Европейския съюз, енергийната независимост и други теми от интерес за съюза”.


Представяте ли си смайването в залата от нахалството на новобранеца, едвам, едвам постъпил на служба след компромисно решение на донаборната комисия и вече е готов да предлага свой експертен опит “ по широк кръг проблеми като разширяването на ЕС”. Както се видя, с такова държавно ръководство, България се превърна в стряскащо предупреждение за Брюксел в бъдеще да внимава с разширяването. Но понеже и това не му е малко, Първанов се засилва да помага на ЕС за енергийната му независимост – термин, под който в Брюксел автоматично се подразбира съпротива срещу опитите да Русия да затвърди хегемонията си в износа на суровини за европейската енергетика.

Видя се как “помогна” 11 месеца след тази реч, обслужвайки “големия шлем” на Путин в София с едновременния пробив по три руски енергийни проекта на българска земя.

Предстои да видим как пуснатият под гаранция в Брюксел Г.Първанов ще доразвие инициативите си. Нищо чудно този път да предложи съвети на Швеция в борбата с корупцията, да обещае експертиза на Люксембург за справяне с бедността и помощ на Австрия в предотвратяване на бракониерството в Алпите.

14 мнения за “Пускат Първанов под гаранция …в Брюксел”

 1. Г-н Инджев, има нещо дълбоко съветско и объркано във Вашето разбиране за Брюксел. Решенията, изработвани там, не са само резултат от консенсус, но и от налагане на определена политика от страна на държави членки, групи по интереси и т.н. Няма нищо срамно в това, че президент на страна членка, макар и нова, защитава национална индустрия. Големите страни членки подкрепят национални шампиони в нарушение на всякакви европейски закони и директиви от години, а от последните няколко години и на наш гръб.

 2. Към Г

  Нямам никакво отношение към Брюксел в тезата, която развивам- имам отношение към глупостите на Първанов, който заплашва с апокалипсис на Балканите, ако не се отворят отново затворените блокове на АЕЦ “Козлодуй” – нищо от пророкуванията му не се сбъдва. И има нещо дълбоко сбъркано във всеки, който не забелязва, че няма недостиг на ток в региона, политически и икономическа нестабилност…
  Да не говорим за наглостта точно най-сервилиният на Путин държавен шеф в ЕС ( новопокръстен) да обещава съдействие за енергийната независимост …от какво и кого – нима не е от същата тази Москва, на която той демонстративно прислужваше на 18 януари 2008 г. в София?
  Дълбоко съветско е точно вашето тълкувание на фактите – точно толкова адекватно, колкото е самоубилият се от неадекватност СССР.

 3. Аз мисля , че тук сте абсолютно прав.
  Самоче не мога да си обясня слевд като ми затварят вратата заюо се бутам да вляза… или все още има червени парцали, които да му варват и да го подкрепят в бъдещата му кариера.
  Може би, иначе нямаше да връща закони, да ходи тук и там..да му се чува името !
  Политически труп…това е Първанов , но все пак е опасен- има хора които четат некролозите за закуска , обяд и вечеря….

 4. Браво г-н Инджев !

  Само така с мръсните комунисти, начело с Гоце. Той е един от най-големите вредители на България, трябва постоянно да се показва на хората това, защото българина е късопаметен ! Специално Гоце къде съм го виждал на официални събития винаги е бил освиркван от хората. Още малко ще го търпим този мръсен продажник.

 5. PS

  i nai-loshoto e che e chengedjiiska podloga – ot sselskostopanskia dvor s traktorite na Sirishtnik…

 6. След като тригодишният гаранционен срок беше изцяло слугинаж в утвърждаването на “големия” шлем и все в полза на москва, и при наговорените тогава в Европа нелепици, интересно сега с какво лице се явява в Брюксел.
  Защото в привидните любезни усмивки на европейските политици сигурно ще прочете и лек присмех – те умеят да го правят това(пресния случай с Румето Желева).
  Защото подобни простотии можеш да дърдориш в Долно Нанагорнище или Мало Уйно пред стари бойни другари (мандрите), но пред претенциозния и освободен европейски политик – ставаш веднага чудесния пример, какъв не може да бъде президентът на европейска страна.
  Странно, един агент на комунистическите тайни служби, който публично се гордее с миналото си,каква работа има в Брюксел ??? (освен да накупи неща за жена си..)
  Дано не станем пак кепазе..

 7. Naskoro imashe chelen sblyayk s koli na deputata Velikov s AUDI i traktorist s Moskvich.Vodachyt na Moskvich zagina na mjasto,a Velikov se otyrva s draskotini.Tova e i razlikata megdu Chernobil i avariata prez 1975g v USA.

 8. Резидента Гоце вече е без значение.С него ,или без него-все тая,от него не зависи много.Европа си остава разединена по много геополитически въпроси,един от които е Русия.Гоце Първанов няма заслуги за това,че Берлускони и Меркел са близки на Русия.Обратното-ако има единна Европа ,против руската енергийна инвазия ,откажат руския газ,да занижат руските доставки,като ги заменят с алтернативни-Гоце каквото и да прави,би бил безгласна буква.За съжаление “неприличното” трио-Берлускони,Меркел,Путин правят Европа уязвима.

 9. Г-н Инджев, не съм на възраст да си спомням, но ми се струва, че разглеждате Брюксел като Москва – някакво място, където лидери на страни партньори се канят от време на време или да им се набива канчето, или да бъдат похвалени. Реалността и времето са различни.

 10. Г-н Инджев,обяснете на аудиторията защо всъщност ЕС затвори блоковете в нашия АЕЦ.Не е ли основната причина за затварянето им безхаберието на политическата класа от молбата на Брюксел за правилно инвестиране на отпуснатите средства за модернизиране на системите за безопасност?Години наред ЕС отпускаше пари,които нашите новоизлюпени политици усвояваха в една друга посока,към собствените си джобове.Накрая на европейците им писна и казаха да затваряме реакторите,които в случай на авария ще погребат цяла Европа.

 11. Сетих се и още нещо….сигурно Първанов ще даде ценни съвети и насоки за работата на полицията и прокуратурата на Германия.И ще ги попита защо все още бавят онова дело за източените пари по програма “Сапард”.Няма да им спести упреците,че у нас процеса вече е завършил и виновните вече са в затвора,а там все още се мотаят и протакат делото.

 12. Не харесвам речите на Първанов и заради това никога не ги слушам. Обаче, след гостуването му в “Шоуто на Слави”,без да съм го гледала, ми се върти една еретична мисъл в главата.Дали пък Слави няма да се възползва от благоразположението на Първанов и да си направят комбина за следващите президентски избори. Мисля си за това, че, когато Слави беше на върха на своята слава не се решаваше да се впусне в политиката, но сега май повече му се иска, отколкото му позволяват възможностите и дали няма да се кандидатира за подставено лице на Първанов.Кой знае?

 13. Слави ще направи каквото му се плати да направи. Както Първанов не се срамува, че доносник, така Слави не се срамува и не крие, че изповядва принципи по поръчка. Поне според мен.

  Не бях виждал досега, а и не бях търсил, словото на Първанов от 1.2.2007. Прави ли на някого впечатление как се опитва да плаши с “икономическа и политическа нестабилност”, точно както един негов мандатополучател плашеше с “етническия мир е в опасност”?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.