Слабият ход на Борисов с(рещу) Кунева е на път да сбъдне опасенията му

Играете ли шах? Питам, защото това е игра на логиката и в нея няма зарове или раздаване на карти. Иначе можех да попитам дали играете бридж, или покер.

А питам, заради следната новина, която цитирам по Dir.bg:

“Меглена Кунева отклони предложението на Жозе Барозу да продължи работата си в Европейската комисия. Виждам своята роля да продължа да работя като политик, каза първият български еврокомисар.
„След като взех окончателното си решение за едно широко коментирано предложение към мен, искам да го споделя с вас, защото много ценя интереса и подкрепата, която получавам от хората, медиите и институциите в нас”, каза Кунева .

„Въпреки всички тези аргументи, аз виждам своята роля да продължа да работя именно като политик. Искам да имам свободата и енергията, да посвещавам знанията си за по-добра България, за по-добра Европа. Ние имаме в какво да бъдем първи. И България в ЕС и Европа в световен мащаб. С възходящото развитие на България печели Европа, с възходящото развитие на Европа печели светът и справянето с трудностите у нас е един много голям шанс за една нова и много енергична България – такава, каквато аз мечтая да видя в следващите години”, каза още Меглена Кунева.”

Всеки, който познава поне малко правилата на шаха, знае, че основното умение там е да можеш да предвидиш няколко хода напред. Свои и на противника.

Борисов беше длъжен да предвиди последиците от пропуснатия шанс да направи рокада , като се опита да пробута в европарламента срещу царицата Кунева хилавата пионка Желева. Последиците бяха предсказуеми и беше въпрос на време пешката да бъде отстранена, както многократно предупреди моя милост. Когато времето за маневри изтече и Борисов изпадна в цайтнот, той най-накрая се поправи и в последния момент предприе фронтална атака в центъра с Кристалина Георгиеева, с което се върна в играта . Но вече беше дал коридор за контраатака на царицата, която изглежда играе сега с подкрепата на царя – една принципно пасивна фигура в шаха, която обаче може да натежи в баланса на силите при определени комбинации.

За онези, които се дразнят от определянето на Кунева като царицата , съм принуден да припомня обективния факт на признанието, което тя получи, при това с гласуване на европейските си колеги, за най-добър еврокомисар за 2008 г. Вероятността нещо подобно да се случи на някой от действащите български политици като оценка от подобно “жури” е близо до нулата.

Освен това Кунева се оказа единственият доказано успешен мажоритарен конкурент на евроизборите в България миналата година и категоричният отказ на Борисов след това да я предложи да остане на поста си в Брюксел остави впечатлението, че той се бои от нейната конкуренция както от никоя друга при следващи избори. А следващите избори от значение за Борисов са президентските.

Ето защо още тогава написах в блога следното:

С Кунева Борисов изигра най-слабия си ход – дали няма да му изиграе лоша шега?
от Иво Инджев ⋅ септември 18, 2009 ⋅
С изказването си за мотивите, поради които Меглена Кунева няма да запази поста си на еврокомисар, премиерът направи най-слабият си публичен ход досега – за вътрешна и външна консумация.. “

Казвайки във връзка с това, че Желева като алтернатива на Кунева е разиграване, равнозначно на сигурен провал, лично за нея, както и за Борисов, бях остро нападан за тази прогноза. Тя обаче се сбъдна и кой знае защо изненада точно онези, които най-малко трябваше да бъдат изненадани – като самия Борисов, май.

Кунева не е прецизирала посоката на политическата си амбиция. Но за да се откаже от изключително престижния пост, който Барозо й предлагаше, явно трябва да се цели много високо.

Освен с всичко друго, отказвайки се от огромна брюкселска заплата, тя ще може да влети в голямо политическо състезание в България с ореола на идеалист, готов да жертва материалното си благополучие заради кауза. И за разлика от твърде недостоверните (за да се приемат сериозно) твърдения на т.н. царски юпита, които Сакскобургготски внесе от чужбина, за да ги вкара във властта преди 9 години, при Кунева тази претенция за безкористност трудно ще бъде оспорена след обявяването на избора й. Впрочем, чисто медийно, той е направен доста добре : в неделния ден медиите са петимни за новини, а понеделнишките издания на вестниците обикновено са с най-големи тиражи в рамките на седмицата – още един знак, че се натъкваме на началото на премислена вътрешнополитическа кампания.

Преди да има официално състезание, пък и извън непредсказуемия контекст на бъдещото състезание за президентския пост след повече от година и половина, не могат да се правят достоверни прогнози за крайния резултат от хипотетично премерване на силите между Кунева и Борисов. Но че Кунева ще атакува и че единственият връх в българската политика в момента се нарича “Борисов”, това е ясно.

Не всяка слабо започната партия вещае задължителен разгром, но грешният ход на Борисов с(рещу) Кунева може наистина да му струва скъпо на финала. При това, забележете “малката подробност”: Кунева е острие с доказана европейска закалка, насочено най-вероятно срещу Граждани за европейско развитие на България в потенциална надпревара кое от двете е по-европейско в очите на българския избирател.
От едната страна имаме признат от самата Европа факт, от другата стои намерение. Ако към това добавим и неминуемата амортизация от упражняването на властта, предимството на атакуващата Кунева от удобна опозиционна ниша прави моментните преценки на основата на високия рейтинг на Борисов към днешна дата непригодни като база размисъл с отправка към есента на 2011 година.

В интерес на справедливостта политиката, за разлика от шаха, е доста по-хазартно занимание, понеже зависи и от зара на съдбата. Не всичко се нарежда според желязната логика. И все пак, умението да предвиждаш, си остава много важно качество и в този смисъл Борисов загуби първата партия.

35 мнения за “Слабият ход на Борисов с(рещу) Кунева е на път да сбъдне опасенията му”

 1. Ха да ни е честит новият проект начело с Кунева!

 2. Чини ми се , че е твърде рано да прогнозираме какви са шансовете на г-жа Кунева да стане президент на България. Поне докато на правата не видим другите кандидати. Напълно съм съгласен с И. Инджев, че отказаването от тлъстата брюкселска заплата е изключително силен ход, който ще направи впечатления на родния избирател.
  Прогнозата, която ще си позволя е : С ВРЪЩАНЕТО СИ У НАС М. КУНЕВА ЩЕ СПОМОГНЕ ЗА ЦИВИЛИЗОВАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ.

 3. Като любител на древната игра, ще коментирам в стила на статията, като цитирам една от основните мъдрости на шахмата – “Всяка грешка води след себе си друга, по-голяма от първата.”

 4. Eврокомисар на 2008 е Ставрос Димас, а не Меглена Кунева.
  Тя е “европеец на годината” в голямото списание, а в другото издание (без други номинирани) е комисар на годината.

 5. Е няма как, ще се наложи Борисов да участва и на изборите за Президент. Всъщност, доста хора си знаеха още докато беше кмет, че няма да изкара мандата начело на правителството, защото той цял мандат няма никъде. Та с Кунева или без Кунева, все тая. На Ц.Цветанов ще му бъде наредено да замести командира си на мин. председателското място и толкоз. Ха викайте да викаме колективно “Браво!”.

 6. Уважаеми г-н Инджев,много месеци наред пред целия Блог,бе видно взаимното уважение помежду ни по въпрос,от рещаващо значение за бъдещето.
  Никога и при никакви бстоятелства,
  няма да претендирам кой,колко и защо е прав,когато съпостави събития “увиснали по отделни ябълкови дръвчета и такива по цели градини”-както удачно се изрази G u e o r g i e v – но бих бил благодарен,ако припомните лично признание на Негово Величество,с колко хода е напред по редица обстоятелства…
  Към есента на 2011 г. много обстоятелства,може и да не станат чак толкова случайни и лишени от предимства….
  Но въпросът е съдбовен и още по-малко хазартен,а по желязната логика,съм разсъждавал още есента на 1987 г.,с точно премерени действия,предвидени и одобрени от единствено позорлив земеделски външен министър…
  По предишната статия предпочитам,да не вземам отношение,тъй като някой сбърка и обърка България….а сега можеше да си е довършил Мисията …

 7. Понеже обикновният възглас е:”Иво, пак си в десетката!” за този материал ще кажа – “Далеч в периферията – мжду 2 и 3!”…
  Защо?
  Защото Кунева беше един безличен поддакивающ комисар, бездушен, елитарен и бездеен, който осребри висенето си из кабинети и кулоари, но не си мръдна пръста за изстрадалия български потребител.
  Ще кажете, че не и е било това задачата. Добре, но нали можеше да посети веднъж страната си и да издърпа ушите на онези, които осигуряват комфорт на мафията-монополист в България?
  Редица стоки са тук са по-скъпи, отколкото в Западна Европа при значително по-лошо качество и това е така, защото българската мафия не търпи конкуренция. И за Кунева това не беше и не е никакъв проблем!
  Бойко не иска да бъде президент. Защо му е? Куневица може и да иска – нека става, но да венцехвалим поредната куха лейка няма смисъл…

 8. Именно защото съм убеден в капацитета на Кунева, ми звучи неубедителна “идеалистичната” й мотивация за отказ от кариера в ЕК.
  Ако беше толкова принципна колкото и способна, нямаше да прегърне каузата на явно опортюнистичната царска партия. Но в политическият шах място за тактики бол. Може да се играе и със солово непредвидимия ход на коня (застрашаващ главно офицерите), може и с рокада на царя, може дори и по ленински (първановски) – крачка (стъпка) напред две назад.
  Единственото сигурно е, че “царицата” Кунева (която обаче не може да се смята за такава ако до нея не стоеше някакъв цар) се лансира в дебютен гамбит, в който жертва европейската си кариера. Остава да видим кой ще приеме тази нейна жертва.

 9. Кунева се яви на евроизборите като представител на партия от тройната коалиция. Тази, която с управлението си направи така, че Европа спря финансирането, а българите разбраха едно – безогледното крадене може да е в съотношение 3:5:8.
  Пита се тогава, кой нормален европрезидент ще иска подобна персона в екипа си!?
  Борисов едва ли е взел решението си срещу кунева без европейско съгласие.
  А предложеното и високопоставено чиновническо място е просто показване на пътя, ако не и подигравка.
  Ако все пак се пробва в политиката в България, на коя подкрепа ще разчита? нДСв изчезна, остава нали, да – БСП и ДПС.
  Т.е. при майката кърмилница, Кунева си е Пръмова все пак!
  Е, голямо бъдеще я очаква …

 10. Същата, ако искаше да остане в политиката сега щеше да е евродепутат. Една от многото, но наистина полезна евентуално.
  Но егото и, а може би и принуда от някои среди в България са и подсказали “решението” да еврокомисарства.
  Като Пръмова, тя не може и не е взимала самостоятелни решения.

 11. Към Пешо Смока:

  Благодаря, че си правите труда да ми поставяте оценка. Това ми дава основание да ви помоля да си направите труда да четете, какво съм написал, преди да оценявате.
  Никъде не съм “венцехвалил” “Куневица”. Съобщавам факти и никому нищо не ракламирам.
  Така ме упреквахте и за “Желевица” ( Румяна), когато прогнозирах какво ще се случи…
  Приятни сънища на желаещите да дремят.

 12. Има верни неща , но ева ли целокупния български народ ще забрави “преговорите” на госпожата за присъединяването ни…. “с всичко сме съгласни” и направи държавата ни проститутка, като себе си……

 13. Не играя шах. Но обичам да гледам особено красиви ходове. Ако допуснем, че Кунева стане президент, ще са ми интересни ходовете на Бойко. Все пак се надявам на по-дълга българска памет. Аз лично пазя спомена за “котилото” (не само политическо, но и родословно), от което се пръква Кунева, зад което не може да не й се признае иначе перфектното присъствие.

 14. Статията е точно в десетката.
  Повдита се своевременно много важен въпрос.
  А за това какво представлява Кунева и кой стои зад нея тепърва ще се пише.

 15. Пешката,достигнала последната линия се превръща в царица.И като такава,вече сама решава накъде да се насочи.
  Дамският гамбит-Кунева,Желева,Георгиева-донесе хипотетична преднина.
  Очевидно е,че шаха не е била любима игра на Б.Б.,виж*стражари и апаши*определено е била от любимите му…

 16. Опитвам се да видя нещата от нетипична за мен гледна точка – тази на БСП. На изборите те получиха съкрушителен удар, това е ясно. Но ми се струва, че не само електоралното могъщество на ГЕРБ беше причината, а и това, че БСП не успя да представи на избирателите си убедителна колекция от кандидати, нали пустите разпри за власт оскандалиха повечето от тях пред знаменития червен електорат. Сега разбитите червени легиони се питат: “Имаме ли още армия или пак сме партизани?”. За “червената аристоктация” в БСП е жизнено необходимо да има някаква власт, иначе златните връзки могат и да се скъсат. Кого биха издигнали за кандидат, след като взаимно се оплюха и си извадиха кирливите ризи на показ, кой е с чист, девствен образ, при това много популярен, кротък, смирен, с неспособен да се фокусира върху нещо поглед, както те много харесват? Май отговорът е лесен.
  Струва ми се че, от тази гледна точка, г-н Инджев е прав да предупреждава сега електорално много силния г-н Борисов, че всичко тече и се променя и че отдавна ничия власт не е дадена от Бога. И че не е просто въпрос на лична интуиция да усещаш реалните си степени на свобода като управленец и да ги надценяваш. И че подобни заблуди, макар толкова естествени, се плащат скъпо.

 17. Вече имахме Дама в президенството. Ако си спомним, коя – няма да ни е чудно, че тя остана там закратко.
  Политиката не е игра за дами, нито на дама, нито на думи…
  Ако някой иска да вкара в играта една от овчарките на горския (цар!) – това си е чиста проба смрадливо политиканство.

  Щом нямаме имунитет срещу зарази в красив целофан – нека да преболедуваме тази болест.

  Но на мен ми липсва Играчът с размаха на Блага – тя играеше друг шах.
  Аз бих заложил душатаси в нейната блага и Дамска игра.

 18. Вероятно сте забелязъл,с малки волни и неволни изключения,
  собствените си постижения
  в блога,да активирате верния усет у хората за точно и прозорлива чувствителност към наболелите въпроси за България.
  Случайно?..или не още в предишната статия и с отговора на г-н президента, Първанов до г-н Костов,”забърсвайки” волно мимоходом “янета” и “болни”,Вие г-н Инджев,”оставихте” на върха на иглата още по-малко участници за бременната със събития 2010,преди есента на 2011 г.
  както бе казано встатията Ви, най-добре и от Телейран:”Нищо друго,освен Бога!”!

 19. shte pojiveem i shte razberem kakvo shte stane, iasno che Kuneva shte se kanditatira za prezident i ako sreshtu neia se izpravi Rumiana Jeleva, razultata e iasen… Statiata e mnogo hubava i samo vremeto shte pokaje dali niakoi hora sa si dali smetka za tova koeto g-n Indjev kazva… statiata e v desetkata

 20. мажоритарен бил вота за Кунева в едни пропорционални избори, поредната версия, която пробутаха и която продължава да се поддържа, за да й създават имидж на успешност. Все едно другите партии не са имали водачи на листи и те не са печелили гласове, та само тя била мажоритарна.
  А колко схеми за купуване на гласове й дадоха партньорите. Поне в моя район, като видя резултатите от ПИ в селата с преобладаваш ДПС-вот е видно пък и знаем кой и как и къде после отиде този вот.

 21. Кое доказва, че Кунева е получила предложение ? Кунева може да говори каквото си иска, но нека докаже, че е получила предложение от Барозо и да видим какво е точно то.
  А що се отнася да нейна кандидатура за президент – няма да мине номера на другарите. Кунева-Пръмова е поредната червена карта, само че баламите намаляха силно. Все пак помним как червените фамилии в т.ч. и фамилията Пръмова бяха превърнали България в едно феодални имение и за такива като Кунева-Пръмова думите “няма” и “не може” не съществуваха.
  Освен това като влезе в българската политика ще трябва да отговаря да доста въпроси в т.ч. въпроси свързани с нейната позиция на преговарящ с ЕС и нейната позиция на еврокомисар. Така напр. дали е отправила сигнал към Барозо, когато в България нечаха престъпните заменки, за които сега май ще се наложи да плащаме милиони ? Освен това доколко българските граждани ползваха качествени стоки и услуги докато беше комисар защитаващ потребителите ? Лично тя какво направи та гражданите на България и на другите страни от ЕС да ползват по-качествени стоки и услуги т.е. тя как защити техните интереси И много други въпроси могат да й се зададат. Сетих се за още един – какво мисли за царските имоти ? Трябва ли да бъдат иззети от държавата или не ?
  И друго – как Борисов да я предложи за комисар след като тя е от партия, която се сгромоляса на изборите през м. юли 2009 г.? Освен това помним как листата на НДСВ начело с Кунева спечели в райони със силно малцинствено присъствие:))). Вероятно малцинствата са били много доволни от работата й като еврокомисари затова гласуваха за НДСВ:)).

 22. НА /КУНЕВО/ ЛЕТО ЩЕ СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ г-жа Пръмова. ТЯ НЕ МОЖА ДА НАМАЛИ И ЕДНА СТОТИНКА ТЕЛЕФОНИТЕ НИ НАПРИМЕР. ПРИ ТОВА В НЕЙНИЯ РЕСОР. И КАТО ГОВОРИ ЧЕ Е ЗАКОННО ДАВАНЕТО НА
  ЦАРСКИТЕ ИМОТИ ЛИ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ?
  КОМУНИСТИЧЕСКИ МЕЧТИ АМА НА КУНЕВО ЛЕТО.

 23. хахха, шах с пешката!
  Що пишете такива неща, та човека да не може да спи спокойно. Точно изглеждаше, че жива душа не е останала на дъската …

 24. Правилата на играта в Европейския парламент са както във всеки друг. Не можеш да представиш за еврокомисар член на друга партия. Все пак ГЕРБ са членове на ЕНП. Кунева е от Либералния съюз. Тази игра не е на Бойко Борисов , а на ЕНП. Така, че обвиненията срещу ББ в случая са неоснователни. Спомнете си с какво настървение другите партити в ЕП нападаха Желева и с каква упоритост ЕНП я защитаваше.
  Отказът на Кунева от пост в ЕК може да се свърже и с предстоящите президенски избори. Може и да играе в тандем с Царя. Знае ли се. Има време.

 25. Изключително съм разочарована от тази статия, г-н Инджев. По две причини: първо, опитът да се представи г-жа Кунева като идеалистка, отказваща се от голяма заплата в Брюксел, за да служи на българския народ. За справка може да се види какво получават комисарите при напускане на работата си. В продължение на 3 години всеки комисар получава до 60 % от реалната си заплата като комисар, дори и да заема друг платен пост. А пенсията, която започва да получава след навършване на 65 години възлиза сумарно на милиони евра. Виж официалните документи на Комсисията за справка на следния линк:

  http://ec.europa.eu/commission_barroso/entitlements/entitlements.pdf

  Второ, трвърдението, че Кунева е била комисар на годината също е невярно. То се тиражира лично от самата Кунева по време на кампанията й за член на Европейския парламент. Не мога да разбера как журналист като Вас, г-н Инджев използва такава невярна информация. Вие би следвало да сте наясно или най-малко да проверявате фактите, а не да повтаряте механично това, което се върти из неосведоменото публично пространство. За справка: Кунева стана европеец на годината, а Ставрос Димас стана Комисар на годината. Виж по-долу линка.

  http://www.europeanvoice.com/page/the-evawards-europeans-of-the-year-2008-nominees-and-results/788.aspx

  За съжаление тази статия оставя впечатление на сондаж на настроенията за кандидатурата на Кунева за президент, която отдавна вече е оформена в средите на НДСВ. Поради това, някак си се оформя въпроса дали на Вас г-н Инджев не е обещана авторитетна позиция в бъдещия президентски кабинет?

 26. Към Валентин Ганев:

  След като прочетох първото Ви изречение спрях да чета – не ме интересува по-нататък какво пишете, след като можете да базирата теза на внушение за нещо, което НЕ съм написал: няма такъв “опит да бъде представена Кунева като идеалистка”.. след като не можете да разграничините констатация на факт, от “опит да бъде представена”, нямаме разговор…
  Къде в абсолютната истина, че за масата хора ще изглежда впечатляващо отказването от огромна заплата, виждате от моя страна опит за внушение?

  От всички опити да бъда злепоставен, най-много мразя опитите някой да говори от мое име какво съм бил казал, с което ме поставя пред невъзможния избор да се оправдавам за очевидни неща,да подмина фалшификацията с мълчание ( и така да дам повод да се смята, че фалшивият прочит на собствения ми текст е всъщност “истинският”), или да отстранявам такива манипулации от блога си, за да не с занимавам с нещо, което ми се натрапва по такъв начи.

  Публикувам обаче фалшивата ви теза с цел да се види как се фалшифицира авторскапозиция .

 27. Поздрави Г-н Инджев! Показахте голямата си класа на журналист от много голям ранг! Вероятно добре играете и шах, но у нас сте ненадминат в политическаките си коментари и политическата си далновидност. Проекта ГЕРБ и Бойко се провали или е на път да се провали, защото великия пожарникар не се оказа нишо по-различно от една най-обикновена Бай Ганьовска тиква, носена на плещите на нашенските клакьори, които следвайки моркова на властта са се загнездили в момента в ГЕРБ. Много пъти коментирах, че България няма алтернатива в управлението след Бойко, чийто провал рано или късно е неизбежен! Сега на помош идва КУНЕВА!!! Не я бройте за президент, тя е бъдешият министър председател! Остава само да се оформи партийно или експертно, според случая и типа на провала на Бойко Тиквата! Горката България! Единствената алтернатива е ПРЪМОВА!!!

 28. Инджев сваля маската. По-комунистическо творение от Кунева не може да има. Тя няма шанс на никакви избори. Причината да не бъде съсипана на евроизборите (само националното предателство на АЕЦ Козлодуй е достатъчно) бе, че Борисов се правеше на умряла лисица и не отваряше ненужни фронтове. Точно както в шаха …

 29. Има нещо гнило в Дания. В шаха, от малкото, което знам за него, си има едно желязно равило: ако в един ход може да се вземе царицата, или само след пет хода се вижда мат, то се взема царицата, защото петте хода са си цели пет хода.

 30. Към ааа:

  Браво на Борисов, адски хитро…
  Моята маска нека не ви тревожи – просто спирате да ме четете и сте си рахат.
  Замислете се за себе си, защото реагирате като онези, на които им казват, че предстои наводнение, а те си разпъват палатката на брега на реката. После се давят – както в случая с Желева.
  Ако така го играе Борисов шаха, направо си е гризмайстор – в смисъл, ще гризне майсторски горчивото дръвце на управланския провал много по-бързо, отколкото враговете му биха искали дори .
  Впрочем, с такива “защитници”, като вас, той няма нужда от врагове.

 31. И все пак Кунева е много вероятно да спечели в мажоритарен вот срещу Бойко Борисов. След поредицата глупости с Белене и другите руски проекти.След отмяната на забраната за тютщнопушене на обществени места. След гафовете за ГМО. Какво остана?
  Ще се наложи емиграция след като и Бойко Борисов ни оправи.

 32. Всичко написано в статията е логично… освен ако Кунева не е кандидатът на Борисов за президент.

  Това вече би било такъв дамски гамбит, че ще съберем очите на цялата публика.

  В шаха може също да има хазартен елемент. Доколко значим е той в дадена партия, зависи от това какъв (и в какво моментно състояние) е противникът.

 33. Ха-ха-ха, стана весело!

  Валентиин Ганев пише: “много съм разочарована”, а Иво плаши с цензура – “или да отстранявам такива манипулации от блога си, за да не с занимавам с нещо, което ми се натрапва по такъв начи.”

  И всичко това заради Кунева, за която не трябва да се забравя, че е най-вече Пръмова т.е. готова за употреба…

 34. кога бб е искрен – когато казва, че няма да подкрепи кунева, защото е знаела за мизериите на тройната коалиция или когато подкрепя миглена плугчиева, защото е много добър професионалист?

  и да, президентските избори ще бъдат интересни и участието на кунева в тях е предпоставка за това:)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.