Луи дьо Първанов и компания – без финес

Политологът Евгений Дайнов твърди, че сините са спечелили битката за бъдещето ( щом като България стана все пак член на НАТО и ЕС), но червените са спечелили битката за миналото. Мога да добавя обаче, че в тази война няма окончателни победители.

С неочаквана за приспивателите на общественото мнение от последните десетина години ярост се подновява сражението за контрола над миналото. Въпреки конската доза пропагандна упойка под мотото “ тури му пепел”, която впръскаха в българската публичност, операция “Октопод” даде първия си резултат в пробуждането на спора за миналото. Това вече е факт – с или без осъдителни присъди за неговите пипалата на чудовището. То размърда тинята и дори държавният глава Първанов изпълзя от леговището си с топовен пропаганден изстрел.

Защо обаче Първанов стреля с топ срещу…ако не “муха”, то срещу презрян от опонентите си лидер на партия с някакви си петима депутати в Народното събрание, какъвто е Иван Костов?

Не ми се ще да се връщам към вече коментираното интервю на Първанов пред радио “Дарик”, но в него има още нещо достойно за вниманието на публиката, освен яростната канонада срещу Костов ( с което го легитимира като фактор с много по-голяма тежест, отколкото показва парламентарният кантар).

На въпрос на водещия на “Дарик” за обръча от фирми около Доган, президентът не отговаря, отплесвайки се в общи разсъждения. Все едно , че не е чул какво го питат. А той е чул и видял. Колкото и да се прави на френски комедиант в стила на Луи дьо Финес.

Нашият Луи , президентът слънце, не може да се похвали с финес, но е император на оглушките.

Костов отвърна  на удара с предложението на Първанов да се отворят “икономическите досиета” на прехода.  В , да го наречем, “контраинтервю” пред БНР,  Иван Костов отново повдига темата за необходимостта в преследването на мафията да се стигне докрай като бъдат засегнати “недосегаемите”. И дава пример за недосегаем: Ахмед Доган.

Колкото и да се дразнят някои от изваждането на Иван Костов пред скоби в уравнението с много неизвестни, което в момента се решава с операция “Октопод”, трябва да се сърдят за тази неприятност на инициаторите, като Сидеров и Първанов.

Между другото: забелязахте ли кой още атакува по същата линия? Самият Алексей Петров. Както си ходеше с белезниците , в безценните секунди пред микрофоните и камерите той намери за нужно да сложи под общ знаменател като главни виновници за неговото арестуване вътрешния министър Цветанов и външния по отношение на каквито и да било правомощия в това отношение Иван Костов.

Какво излиза на повърхността? В една компания, която води персонална кампания “антикостов”, са бившият главен прокурор Никола Филчев, бившият агент Алексей Петров, настоящият крепител на статуквото Волен Сидеров и самият президент Първанов.

Ето ги костовистите! Сочат го солидарно и обвинително с пипалата си, но му правят всъщност услуга като фактор, който ги обединява по този признак. В пушилката, която вдигат, наистина се крият “недосегаемите” и самото напомняне за това ги изважда от равновесие. Поради което ще очакваме още събития.

21 мнения за “Луи дьо Първанов и компания – без финес”

 1. ГОСПОДИ, ВИДОХ! Видох, че и други видят вече, че тоя от Драгалевци примами Гоце от Сирищник да изпълзи из лайняната си бърлога, че да мой да го тресне както требе! Да живей БНР и “Неделя 150”, свършиха си както требе работата за една медия: дадоха думата и на “по-слабата” страна и сеги…Апропо – ми погледнете как самия Явор Дачков е преразказал въпросната изява на Костов – почти абсолютно коректно и без напъни за иронии и манипулации. Твай – тоягата имала два края. Нящо става, оплескана работа, пардон – галерия и галеристи, нящо се навядат, защо ли? Ша видим,и да внимаваме, както пее дедо поп, с ченгетата и комунягите – нащрек, особено когато не псуват като откачени…

 2. Има нещо сбъркано в матрицата на политическата ни класа. Връзките й осигуряват само кръгово циркулиране на информацията без изход към интерфейса. Но и как иначе да е? Нали и Костов си го каза – всички те са братовчеди (кръвно, идейно, интересчийската и всякак). Никой няма реален интерес да разкъса кръговете (от фирми, постове, влияние и т.н.) и да осигури постъпателно движение.
  Затова предложението ми е, отново да се обърнем към специалиста по проблемите на чиповете и матричните компоненти. Да получим от него поне едно експертно мнение. И без това за Админ гласят човек от неговата ковачница на кадри.
  П.С. Истински бих се зарадвал ако съм се излъгал за липсата на действителна политическа воля за промяна на статуквото.

 3. С основание ги е страх от Костов. И за мен също това издига значението му. Само Доган продължава да си трае.

 4. Покрай днешната статия отново прегледах интервюто Първаново.Оставям на страна това че от интервюто изобщо не личи че е давано от държавен глава.И все пак за тия два мандата всички касаещи държавата доклади са минали през него.И той сега едва ли не изненадан.Нали той прати Велчев за Гл. прокурор.Как един път не отвори дума за преглед на тия икономически досиета на прехода.Направи го точно като мишока,който като чул че пада вратата на капана се сетил и той да вика“Свобода за мишоците“.Костов го разследваха и не откриха нищо така че по отношение на него точката е сложена, но не така стоят нещата с “недосегаемите“ червени другарки и другари и техните коалиционни партньори заложени като капани във всички власти.Крайно време е хора на саботьорите на прехода да изпълни последната ария и да слезе веднъж за винаги от сцената.

 5. Сметам, че тия справедливи думи са възлови и трябва да се изтълкуват максимално пълно. Наистина, което обединява тия уж толкова различни лица?! Що дири Гоце, пишман-президентът, в тази толкова чудата компания?! Не се ли издава и дегизира тъкмо он, “обединителят на нацията”?!

  Или пък он веке не ще да е пишман-“обединител на нацията”, а предпочита да си остане обединител на бандитско-ченгесаро-мафиотско-руско-българо-комуноидния октопод?! Ами в такъв случай излиза логичния въпрос: що дири туй лице, така дълбоко свързано с бандитския и ченгесарски октопод, на длъжността “Президент на България”?!

  Кой го тури него самия на тази длъжност?! Народа ли? Глупости: народът в случая беше прецакан по същия начин от същата мафията, която няколко месеца по-рано, преди да възцари Гоце не президентския пост, домъкна мадридското чучело на премиерското кресло. Дали пък агент Гоце не беше домъкнат на тая най-висша длъжност у Республиката ни тъкмо в отплата за безценните му услуги, оказани от него в предишните триумфални за мафията времена – и същевременно като отплата, като подарък?!

  Работата зе да става дебела?! Гоце сам се оплете като петел у кълчища. Да си беше траял барем, ама не та не, сърце ченгесарско трае ли: проговори и сам сгази у хъзгавио лук, от който излизане нема! Или, ако предпочитате, стъпи превъзходно на сложената от Костов динена кора, та се пързулна така скорострелно, че едва ли сега некой може да го удържи да не си счупи клавата у цементо! Бравос, Гоце, немаш грешка, а кажи сега, убаво ли е да се стъпва по динени кори или бананови обелки, подложени при това не от кой да е, ами от собственио ти най-голем враг, именно от най-омразниот – на теб и на целокупната българска мафия – злодей Костов?!

  Леле, Гоце, яката я загази сега, щом сам така глупаво се нареди у една редичка с поръчителят и извършителят на мокри поръчки Филчев, дългогодишен адвокат на бандитите, със Сидеров, момче за най-мръсни политически поръчки срещу заплащане, и също – отбележете добре, драги ми дами и господа! – рамо до рамо с бандита Алексей Петров, арестуван наскоро и обвинен, че е един от главатарите на мафиотския октопод!

  Леле, Гоце, нищо че немам високо мнение за умствените ти способности, ами си признавам, че даже и мен изненада с простотията, която направи с изявлението си, което те тури в една редичка с тая скандална компания! Вкара си убав таралеж у гащите, драги ми Гоце!

  Ух, душичко изврътлива, май сам си направи туй, което никой друг не може да ти направи! И що се улови тъй баламски на въдицата на злодея Костов, да те питам аз?! Леле, какъв тъп крах на толкова бляскавата ти ченгесарска кариера – и на приятелството ти с бандитите, Гоцко!

  Май с Доган скоро ке си търкате гърбовете у затворническата баня – и ке си подавате сапунецо когато падне?! Сюблимна картинка! Машаала де, дано стане точто тъй! Дай Боже да стане точно така!

 6. И при най-добро желание не мога да се съглася с Евгени Дайнов, че червените са спечелили битката за миналото. Ако той е загубил битката, аз още не съм я загубил. И за каква битка говорим? За битката на 1.5 милиона бивши партийци (човешки създания с пречупено съзнание) срещу останалата част на народа, ли? За това, че комунетата посяха невиждана омраза в народа и трагично го разделиха на две съставни части (почти като в Украйна). За това, че още не са поискали прошка от народа си за всички срамни престъпления срещу човешката личност в името на своя братоубийствен класов идеал. За това, че анимационни герои като Гоце Първанов се преживяват като модерни възрожденци. За това, ли? Специално за Евгени Дайнов ще повторя една мисъл на Уйлям Фокнър: “Миналото не е мъртво. Даже не е отминало.” Как ще знаеш къде отиваш, ако не помниш от къде си тръгнал. И прочее, Картаген трябва да бъде разрушен!
  P.S. Нещо извън темата. Има два много добре списвани на английски електронни вестника: Sofia Morning News и The Sofia Weekly.

 7. Уважаеми господин Инджев,Вашите публикации дават кураж и самочувствие на съмишлениците,Господ да ви дава здраве,желая Ви много успехи !

 8. Маркиз дьо Сирищнѝк се цели високо над Костов – в космоса на необяснимата, електорална любов.

  Според неговите представи, достатъчно е да натупаш словесно универсалното обяснение за несбъдналата се Далавера на комунизма – Лошия Костов, за да се превърнеш от сив, агентурен мишок в Герой – близнак на Альошата и Гигант по разум и ръст.

  Лошият Костов! Козът за мозъците на носталгичния поход “nach Osten”, заплахата за плахата, ядрена, руска мечта, ударът по енергийния пъп на Балканите! Трябва да го проверят за скрит конфликт на интереси. Той така успешно се справя с ролята си на виртуален Злодей, че вече е ясно – патентовал е в САЩ популярния медиен образ на злото и сега богатее от “лошотията” си – досущ като в приказката за самия него.

  Но защо Гоце, ловец из засада на мъртви души, се реши да стреля по мъртви лисици?
  Дали измръзнал от хладната, некрофилна любов на своите, почитащи мумии, стогодишни съмишленици, не е решил да симулира атака, докато Атака симулира себе си?

  Днес Бойко не на шега лови своите братя-разбойници, а магистратите от телефонния списък на Красю вече не играят на развален телефон, защото ако бъдат хванати, няма как сами да се пуснат.

  Героичните времена на отстрел на съветници на президенти и на спонсори на президентски кампании, на раздавачи на порции власт и ресурси, на прелитащи покрай нас, пълни с трофеи, летящи чинии и на агентурно слети с мълчанието на жертвите си ловни пернати отминаха.

  Някой върховно и, главнокомандващо проспа тази епоха от историята на прехода.
  Онова, което за един бивш, български историк е типично и поправимо, като досие с откъснати стрници, които никога няма да прочетем, за един президент е позор.

  Като “Дръжте Костов!” – късокраката и фалшива ария на клеветата, звучаща дървено и дългоносо, като просия за все по-несподелената електорална любов.

 9. Прекрасна статия!Силно,стилно и точно.В десетката!
  По отношение на Костов мога само да добавя следното.Въпреки силната ми неприязън към тази мрачна персона,ожесточението,омразата и страха от него,трайно демонстрирани от комунисти,доганисти,атакисти и “вся остальная политическая сволочь” го издига в очите ми! В крайна сметка той се оказва единствената политическа фигура,която стряска сериозно сънищата на гореизброените герои на нашето време.

 10. Права сте Ненова,но какъв кураж и самочувствие,ако влакът е на глух коловоз,а посоката сбъркана.
  Предполагам отдавна Ви прави впечатление,че един глас не стига,когато още Апостола се обръща към своя народ!!!! и накрая само едното многоточие….

 11. Не ми стана ясно защо Първанов ще ходи до Брюксел – нещо ще му набиват канчето или само ще си разходи сексапила до Европа.

 12. Към Сия:

  Една издайническа фраза се промъкна през цензурата: “по настоявана напразидента Първанов” ще има среща между него и председателя на ЕК Жозе Барозу…Нали разбирате на кого му е адски важно да се срещат с него- не е точно Барозу.
  Ще Ви разкажа една случка от не много далечното минало, на която бях свидетел. Не искам да споменавам имена, защото не целя да дискредитирам никого лично, а да илюстрирам как “работи системата”.
  Едни западни дипломати, много ядосани от провокативна постъпка на един известен български публичен деец, му обясниха, че при следващ гаф от негова страна няма да могат повече да си общуват с него, защото не могат да кажат два пъти “не” на самия президент на България. Т.е. българският президент ги беше помолил нещо, във връзка с нашия сънародник, но те му бяха отказали и бяха бесни, че им се е наложило да го направят. Но втори път – не може…
  Така ще да е било и с този български президент – един път са му казали “не”, когато се е натискал за среща, може пък и втори да е имало, но като настоява много – няма как, все пак е легитимният държавен глава на една държава от ЕС.

 13. Е, г-н Инджев, радвам се, че сте внесли “корекция” в отношението си по темата “Костов” , повръщана от “костовистите” вече тринайста година. В същност, откакто изхвърли от Родината ми някои руски “дипломати” и “бизнесмени”. Костовистите сами лапнаха въдичката. Иван Костов е много добър и умен политик и държавник. Бяхте го подценил. Един от най-добрите е 🙂
  Поздрави. Веско

 14. Костов в момента и за кучето Лайка ще се присети… А когато беше премиер на Доган му беше особено уютно.
  Костоо-ов, много продължи твоя “ку дьо пейзан”, време ти е да бегаш у лево!

 15. Моето скромно мнение е, че Гоце ще го играе двоен агент в Брюксел. Ще “предаде” Путин по предварително договорена схема с Москва, с цел да си запази европерспектива за след мандата. Явно родното място на Андрешко е Сирищник.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.