София отвърна с “тъй вярно” на кремълския въпрос: “вярна ли си ми”

Днешната власт има съзнателно граден мъжествен образ. Или както по-скоро биха казали феминистите – има мачо облик. Благодарение на титуляра. Въпреки склонността му да издига жени на ръководни постове. Или пък тъкмо по тази причина. Защото само увереният в себе си мъжкар може с едно посочване с пръст да вдигне една жена с голяма собствена професионална тежест и да я постави с лекота на избраното от него място. А тя да не му откаже.

Но ето че се намери някой, който се усъмни в автентичността на управленската мускулатура и тестостерона на властта. Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви днес пред БНР, че единствено Симеон Дянков се “държи мъжки” и казва, че няма пари за АЕЦ “Белене”. Което е пряко предизвикателство към самия премиер, който очевидно попада в лагера на онези, които казват “да” на Русия.

Тестът за нивото на тестостерона на управлението, както си позволих да предупредя още миналото лято, е как ще отвърне София на опитите на Кремъл да я превърне в своя постоянна държанка в областта на енергетиката. Паметни са ехидните подмятания от руска страна, че “Българя се държи като невярна съпруга на Русия”. Тази подигравка беше изречена тук на пресконференция от руски телевизионен водещ, известен с близостта си до Путин, когато самият кремълски самодържец беше в София на 18 януари 2008 г., а българският му домакин Първанов го обгрижваше с грейнал поглед.

Ето, че след като в петък, навръх 19 февруари, когато руска делегация ни метна въжето на стойност 2 милиарда, властта беше склонена да вземе руските пари тази седмица, с цел да продължим дружбата, идва новината за първата българска рожба, родена от нея. Ясно е, че зачеването е осъществено доста по-рано, за да се случи незабавно следното:

“Сключен е първият български договор по поръчка за оборудване за бъдещата ядрена централа “Белене“, съобщи в неделя председателят на Надзорния съвет на радомирския завод “Бесттехника-Тежко машиностроене” Максим Клейтман”.( БТА)

Медиапул уточнява, че дружеството е подписало договор с руския основен изпълнител на проекта “Атомстройекспорт” за производство на два транспортни шлюза за АЕЦ “Белене”, независимо от това, че проектът все още не е официално размразен, въпреки преговорите с Русия по офертата й за финансиране на практическите работи до избора на стратегически инвеститор.

Очевидно доста козируване по веригата е имало, за да се стигне до това “тъй вярно” в отговор на руския въпрос към българската съпруга: “вярна ли си ми”!

17 мнения за “София отвърна с “тъй вярно” на кремълския въпрос: “вярна ли си ми””

 1. Мен ме мъчи въпроса какво ще прави Русия,която заяви, че дава заема и почва да строи, а парите си ги прихваща от неизвестния никомоу инвеститор, ако такъв не се появи.Така пари на заем не се дават за едните бицепси.Може би само мъжкарят Симеон Дянков го е прозрял базирайки се на опита си придобит в международните финансови и нституции.Поживём увидим.

 2. Елементарно,ДСБАР, парите се дават срещу бъдеща (настояща) собственост (дял) от централата, която, хващам се на бас, ще набъбне с времето до края на изграждането на пълната мощност на централата до 51%.
  Та нали това е целта на занятието – русия да си има собствена атомна военна база в България (Европейски съюз).Защо военна – сети се сам.
  Ама това осигурен пазар за продажби, рентабилност на обекта и т.н., ама това русия хич и не я интересува.
  Важно за нея е да захапе мръвка на българска земя,която никога вече няма да пусне, и с която ще ни изнудва (нас и ЕС) по липсващ във фантазията ни начин.
  Да му мислят тия десетина години след нас.
  Стопроцентова програмирана бедност..
  Ама ще кажеш, чакай, нали сме ЕС, НАТО ??? Да не мислиш, че тези неща сега не са под наблюдение ? Е, и ?? Очевидно “другите” хич не се трогват от руската ни примка. Според мен ни заменят срещу нещо “друго”…

 3. Аз вече казах, като не ви харесва, като не одобрявате нещо, излезте и протестираите не къде да е, а пред руското посолство. Иначе само дуете мозъци, като бицепсите на бат ви Бойкои след статиите на Иво Инджев, а шлюза радомирски ще ви падне на вратовете след месеци като гилотина. Германците протестираха и отказаха немская концетн от участие в проекта. Пак ли германците да протестират, за да спрат руснаците да казват на българите какво искат и какво не искат или какво са и какво не са, като булки, троянски коне и какво ли не. Явно на повечето хора в това наше кънтри им е мерак да имаме най-много апомни реактори на глава от населението в Европа и затова си траят. Ако тези които пишете тук, макар и двадесеттина човека, излезерте няколко поредни съботи пред руското посолство и кажете там какво мислите, ще свършите повече работа от всичките писанки. Аз сам твърде далече от България за да мога да го направя. но повечето от вас вярвам можете. Just do it.

 4. Нали знаем какво става,когато вземеш заем от мутра и го направиш съдружник? Духаш супата!

 5. Към NIK
  Чети между редовете.Нямаме различия,просто съм го казал с по малко думи за да не спамя.Благодаря ти,така сигурно по се разбира какво съм искал да кажа.Белене срещу ПРО или обратното нещата отиват на харизване в мечата прегръдка.

 6. А по отношение на “мачовското” ни правителство съм на мнението,че до момента то е по-скоро мускулесто,отколкото мъжко!А по въпроса за отношенията ни с “големия батко” кой знае защо се сещам за аналогията с пандизчийската реалност,според която дори и мускулести юнаци са редовно насилвани,ако съкилийник им е по-мускулест и насилнически настроен “батко”!В такъв случай отношенията неизбежно прерастват в сношения.

 7. Уважаеми колеги,тъй като енигмата около върха на иглата,където не вирее явлението пренаселяване,
  предстоят и по-финни от куневите гамбити,допускам,че загадката е в уменията на съветниците на г-н Костов и премиера поотделно,да дозират предела между:
  – пазенето на собствена независимост от цветова зараза и
  – опасността от единомислие спрямо този принцип, осветен конституционно;
  – за да се инкасира и партията България;
  Ако са били разчетени правилно и навреме необходимостта от финеса -приликите и отликите на “сватбените дарове”,за да получат ръката й,”годежа” би бил обещаващ!
  Който от двамата в обозримо време прозре истината за Властта,а не за яловата Институция,по-точно ще стигне да извода, и от какво, и от кого има нужда.
  Досегашните знаци и прилепващите “котерии”,го потвърждават!
  1.Г-н Костов няма право повече на грешки в избора,ако властта го е научила на умереност,което е условия за трайността на всяка власт.
  2.На и г-н Борисов,също не би трябвало,да е късоглед повече,ако на приобщи навреме конституционно
  овластени фигури,с ясно съзнание за ПОСОКАТА на тежкотоварното “превозно” средство,докато каузата му е съвместима с тази на избирателите.
  Условие над всичко е вечно будната
  прозорливост без тшеславие,а не крехката клиторна дипломация,
  ..з а с т р а ш е н а от “политическо” и геополитическо дефлориране!

 8. Тъй като съдбовно предстои и талантана г-н Инджев,да се развихри още повече,е по-вероятно да не висим като смешни и самотни бургаски гларуси пред чужди посолства,а да продължим с “историческата схватка”
  по места,г-н Узунов!
  А и не виждам г-жа кметицата,да се е разбързала и оценила подобаващо идеята за граждански форум,докато грачат отвратително “римските гъски” по телевизията..
  Рим пак си спи!

 9. “Ако тези които пишете тук, макар и двадесеттина човека, излезерте няколко поредни съботи пред руското посолство и кажете там какво мислите, ще свършите повече работа от всичките писанки. Аз сам твърде далече от България за да мога да го направя. но повечето от вас вярвам можете. Just do it.”

  Posted by Тодор Узунов | февруари 22, 2010, 6:47

  ………………..

  А бе, Узунов, ми ти си бил голем революционер, бе. Ебасси пича си начи, еваларка ти праим. Далече си, а? Бог високо, узунката – далеко…бре, ами сега?

  При вас няма ли руско посолство? Или консулство, поне? Или някакво представителство – Аерофлот, това-онова…
  Айде, бегай, организирай ТИ нещо, а не се ежи пред хора, на които ДС и КГБ им дишат във врата и въпреки това се съпротивляват!
  Впрочем, можеш да поемеш инициативата и от Интернет. Стига да искаш и да ти стиска…

 10. Тоя път Ришельо постави жалон!

  “Условие над всичко е вечно будната
  прозорливост без тшеславие,а не крехката клиторна дипломация,
  ..з а с т р а ш е н а от „политическо“ и геополитическо дефлориране!”

  Тук Тони Филипов и Николай Михайлов – (и двамата доктори на човечеството) пребледняха от завист…

 11. Да, и аз се питам защо не ни стиска на нас българите да протестираме? Защо? Как така успяхме да се организираме и протестирахме с/у ГМО, а не можем да претестираме с/у не по-малко опасното от много гледни точки Белене?
  От какво се страхуваме? А има и друго, щом се страхуваме, така ни се пада, намери се един единствен достоен мъж в България, министър Симеон Дянков, който каза НЕ, затова от тук нататък за мен министър Дянков се сдобива с ореола на държавника, който липсваше на България през последните 60 години.

 12. Руска ядрена централа в страна членка на НАТО?
  Плува ли корабче? Ха ха ха !

 13. Министър Дянков се изказва много решително и твърдо че държавата няма да вземе заем от Русия и няма да даде държавна гаранция за никакъв вид заем под каквато и да е форма за АЕЦ Белене, което е добре, и че Русия ще си търси парите от потенциалния инвеститор който държавата ще намери. Само че това не е достатъчно. Бих искал и се надявам да чуя също така и че в случай че не се намери инвеститор Русия да не търси никаква друга форма на възвращане на инвестициите си (например замяна за собственост от АЕЦ Белене и други такива) и че ще понесе загубите за риска с който се е захванала (все пак сама се натиска да строи). Разбира се най-добре беше държавата да го беше пратила този проект за АЕЦ-а в историята и да не се занимава с него повече, но след като управляващите нямат воля да го направят поне да имат волята да не обвързват бъдещите поколения чужда зависимост и непосилни задължения.

 14. За да изрази своята любов към Русия и нейните енергийни амбиции на Балканите, прагматичният българин изключи печките и климатиците си на 20-ти и 21-ви февруари – консумираната електрическа мощност беше средно около 4500 мегавата…
  от 11 000 инссталирана мощност.
  Справка: http://www.eso.bg/default.aspx/tovar-na-ees/bg
  Месеци наред пиковата консумация за деня е винаги в часовете 18 – 21, което показва ясно какво е положението с българската индустрия!Кой инвеститор ще види икономически смисъл в АЕЦ Белене, ако добавим размера на изнесената енергия, която едва достига 1000 мегавата?

 15. Пешо Смока? Какъв е този интелектуален псевдоним? Всъщност, защо не се поогледаш и се увериш дали си смок или си само гол охльов. После пак напиши нещо в същият просташко-бабаитски стил. И кажи на жена ти да се обърне на другата страна и спре да ти диша във врата за да престанеш да фантазираш ДС-та и КГБ-та. Пешко, Пешко.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.