Дали “Рамщайн” или Айнщайн – имаме право на избор и това е главното

Беларуският Обществен съвет по нравствеността се обяви против концерт на германската група “Рамщайн” в Минск, насрочен за 7 март.

Решението да се доведат “Рамщайн” в Минск е грешка, която може да ни струва скъпо. Членовете на съвета са убедени, че творчеството на групата е неприкрита пропаганда на хомосексуализма, мазохизма и други извращения, на жестокостта, насилието и простащината”.

Тази информация на руската агенция Интерфакс, цитирана от БГНЕС, далеч не влиза в рамките на “културната хроника”. Става дума за други неща, не много културни.

Първо е редно да се каже, че няма по-пострадал от нацизма народ ( ако не броим самите германци) от белоруския, поне от онези, които към онова време са имали своя държава. На глава от населението Беларус дава най-много жертви през Втората световна война.

Чух да казват това самите германци през лятото на 1994 г., когато имах честта да бъда българинът, поканен от кабинета на канцлера Хелмут Кол на тържествата във връзка с 50 годишнината от атентата на Щауфенберг срещу Хитлер. Германците отчаяно се опитваха да покажат на света, че и там е имало съпротива срещу нацизма. Дали съзнателно, или , не, но някак си от броя на гостите в чуждите делегации можеше да се съди по чувството им за вина. Беларуската делегация беше най-голямата. По-голяма и от еврейската. Така че разбирам чувствителността на белорусите към нацизма.

Но ако се върнем към днешните реалности, олицетворението на оцеляващия тоталитаризъм в Европа ( ако не точно пък на “нацизма” в някаква по-мека червендалеста форма), е именно Беларус. Може би само “баткото” на режима, онзи в Москва, може да се похвали с приблизително такова систематично нарушаване на правата и свободите на своите граждани, каквото цари в Беларус. Путин и Лукашенко напоследък се карат за енергийните доставки и техните цени, но са си лика-прилика.

За Европа съхраняването на рецидивите на комунизма в Беларус е вид резерват, какъвто за света е Северна Корея. И случката с ръмженето срещу една западна група е припомняне за това. Явно в бетонните глави на местната цензура кашата е толкова голяма, че са забъркали нацизма и хомосексуализма в една идеологическа амалгама, макар да е знайно, че двете понятия се изключват взаимно.

Иначе е вярно, че “Рамщайн” също “ръмжат”. Тяхната провокативност и стил не предизвикват възторга ми, но долитащите от тази разправия звуци ни напомнят за това от какво сме се отървали все пак. Айнщайн определено е за предпочитане пред “Рамщайн”, но тази дилема със забрани не се решава.

Посвещавам тези редове на всички, които ме заклеймяват, че не виждам нищо положително и само критикувам ли, критикувам. Ето на, радвам се, че не сме Беларус. Пиша и аз възторжени слова за нашето настояще!

15 мнения за “Дали “Рамщайн” или Айнщайн – имаме право на избор и това е главното”

 1. Добър ден г-н Инджев, помните ли вица :
  Да не стане като в Киев !

  Зайо пътува във влак.
  Изчезва му куфара.
  И той заплашва всички животни :
  – Върнете ми куфара за да не стане като в Киев !
  Пристигат на гарата . Слизат . Зайо е без куфар. Плаче.
  Мечката го пита :
  – Зайо, какво стана в Киев ?
  – Нищо. Пак не ми го върнаха.Все на мен се случва …

  В държави с Демократичен Режим се канят символични групи. В Белорус – Рамщайн, а в Родана ни Оркестър за сватби и погребения.
  Ясно !
  Пак ще стане като в Киев

 2. Освен Пешо Смока,който по начало,си е природно и мъдро създание,сега ме радвате и Вие,г-н Инджев,тъй като сте избрал възможно най-точния и правилен усет за събитията,така както и самият президент по пътя към Белгия и Люксембург.
  Знам,че знаете,какво значи преумора без край,но в политиката не и Божийте изпитания,не свършват,,а …мерките,
  теглилките и аршините там са от порядъка на “разфасовани” векове….
  За разтуха,и честна пионерска..ще
  превключа на избрани “девствени” хуморески….

 3. Лицемерие е поведението на властимащите в Беларус. “Рамщайн” са култова, макар и изключително комерсиална група, и концертите им винаги изобилстват от стресиращи сцени. Те са от т.нар. пиро групи. Направиха грандиозен концерт в Русия, който не помня да е бил заклеймяван от когото и да е… Освен крайните текстове и агресивния стил, те са едни от много малкото музиканти, открито подиграващи се и осмиващи начина на живот в САЩ. Но стига за тях. Истината е в псевдо демократичността на тази държава.

 4. “Кофти джас майна”, но все сме от е.аната страна…

 5. Уважаеми г-н Инджев, моля продължавайте с ватрешнополитическите си коментари и европейските такива, това какво става в Беларус никои не го интересува. Днес проблем в БГ е липсата на работа за обикновенния човек и невероятната некомпететност на управляващите ни клоуни от цирка наречен ББ.

 6. Към маршала
  Е то бива то може ама чак пък толкоз .. е де. Да се наименуваш с името на Кутузов с всичките му титли и после да даваш акъл кои са истинските проблеми в България – чак ми идва в повечко.

 7. Дааа…А митрополит Николай пловдивски напаво е анатемосал Елтън Джон.В Белорус май само се чудят дали да го забранят или вече…

 8. Г-н Инджев,

  Естетическото чувство на всеки човек е негово собствено право и в този смисъл нямам какво да възразя на вашето персонално възприятие за групата Рамщайн. Да, съгласен съм, че тяхната визия и избор на музикални и експресивни средства са шокиращи за една голяма част от публиката (хм, същото се е казвало и за рокендрола навремето, и то в родината му).

  Но в моята лична фонотека дисковете на Рамщайн си седят кротко до тези на други техни именити съотечественици, живели няколко века преди нас. И са там, не само защото ги харесвам в музикално отношение, а и заради текстовете и темите в техните произведения. И не защото тези текстове и теми са естетически приятни, напротив, а защото подтикват към размисъл. И при това поднесено с такова майсторско боравене с немския език (включително класическата немска литература) което на много малко хора се отдава.

  А за свързването на групата с нацизма, едва ли има по-нелепо недоразумение и неразбиране от страна на белоруските власти (това е като да свържеш оригиналните английски и шотлански skinheads от 60-те години на миналия век със днешните boneheads). Рамщайн многократно са декларирали (включително и в песните си), че са по-скоро от левия (европейски, не съветски) политически спектър. А и много от текстове и клиповете им имат определено анти-консуматорски (в американския смисъл на думата) контекст. За името на групата (свързано с едни трагични събития от 28 Август 1988) да не говорим.

  Моля не възприемайте този мой коментар като критика – аз най-малкото нямам никакво право да нахлувам в личното ви пространство и не това е целта ми. Но понякога човек пропуска някой важни детайли, когато първия сблъсък с дадено явление, в зависимост от личнити естетически критерии, го претоварва визуално, слухово и емоционално.

  А за основната Ви тема – правото на избор – нямам какво да добавя, освен, че съм щастлив да го имам и то като гражданин на Европейския Съюз 🙂

  С Уважение,
  Емил

 9. Русия,Беларус,Азербайджан,Туркменистан,Казахстан,Таджикистан,Армения,Украйна . . . . . България . . . .

  Народеееееее!!!!!!

 10. Здравейте господин Инджев,

  Не знам кой твърди, че само критикувате. Вие сте един от малкото хора, които дават някаква компетентна обосновка, че нещата вече не са толкова зле. Който не може да различи лековитата критика от злословенето, клеветите и ниската образованост, е за негова сметка. Що се отнася до Рамщайн, честно казано, според мен всичко е премислено идеално. В една държава, в която има силна репресия, да поканиш група не с оглед на музикалните й способности, а с оглед на това, че прави клипове близки до порното и скандализира визуално и идейно, а след това се “опълчиш”срещу същата тази група ми изглежда добре замислено. Да идат хората, да си изкарат революционните емоции на концерта “напук на властта”, да пийнат, да покрещят, па да се разотидат. А Рамщайн… както самият Айнщайн е казал на Чарли Чаплин – “Ти си велик, защото всички те разбират, аз – защото ме разбират 5 човека на земята”… Рамщайн правят пари чрез изложени полови органи, борба срещу кока-колата и нелоша музика. Ще направят малко пари и в Беларус. Светът си върви и това е.

 11. “Чух да казват това самите германци през лятото на 1994 г., когато имах честта да бъда българинът, поканен от кабинета на канцлера Хелмут Кол на тържествата във връзка с 50 годишнината от атентата на Щауфенберг срещу Хитлер.”

  Вие не сте най-великия българин, Инджев!
  Били сте поканен в някакво Ваше качество – би трябвало да го съобщите, ако не искате да Ви смятат за фанфарон*.

  *фанфарон – самохвалец, хвалипръцко

 12. Пешо Смока:

  Точно заради разни влечуги не се разпростирам по такива теми, но вие пак намирате пролука да пропълзите и да съскате.
  Стоя зад думите си – бях поканен от кабинета ( и по-точно лично от неговото пресаташе) на канцлера Хелмут Кол. И бях единственият българин в тази делегация от различни националности. И представете си, това беше юли 1994 г. , малко преди да стана главен редактор на “Демокрация” и малко след като бях принуден да напусна като гл.редактор на в.”Експрес. Т.е. , не само не бях “най-великия българин”, но за България си бях един никой, без работа, какъвто съм и сега. Знам, че за едно влечуго е трудно да проумее, как е възможно това, но не мога да ви помогна.
  А гадостите си ги спестете за змията край вас, предполагам така си общуват влечугите.

 13. Когато някой се обича дотам, че да се ревнува – няма как да разбере тънките моменти в подобен нарцисизъм.

  Гадости с пропълзявания, змии и влечуги, свещен гняв и пяна по перото… и всичко това, защото се усъмних в непоправимостта Ви.
  Другият Нарцис пусна кепенците, ама тук задачата е друга, нали?

  Прощавайте!

 14. Към Пешо Смока:

  Точно така , обвиненията в “нарцисизъм”, “хвалипръцковщина” , “фарфаронство” ( не ви стига една гадост, трябват ви няколко ), както и вменяването на самомнение като “най-велик българин”, само защото не можете и не искате да повярвате в думите ми, са си гадости.
  А “защото се усъмних в непоправимостта Ви” – това вече си е откровена глупост…
  Колкото до влечугото, вие сам се определяте по този начин – мога само да добавя, че “анонимен смок” Пешо си е чудна автометафора за вашия случай. Което не е за учудване след като едновременно се опитвате да ме заклеймите, но пък си “позволявате” да се усъмните в моята “непоправимост”.
  И няма какво да ви прощавам, просто си се свийте нейде на кълбо и не се натрапвайте.

 15. тОВА ЧЕ ЕДНА НА ЗАПАД ОТКРИТО ПОДИГРАВАТ САЩ НЕ Е НОВО. ГЕРМАНЦИТЕ ПО ПРИНЦИП ПОДИГРАВАТ И КОКА КОЛАТА И ДЖИНСИТЕ И АНГЛИЙСКИЯ ЕЗИК. ОТ НЕГО БЪЛГАРИТЕ ПО-ИМАТ НУЖДА.
  НО ЧЕ РАМЩАЙН НЯМАТ СВЯН ПРЕД ХРИСТИЯНСКИЯ МОРАЛ Е ОТВРАТИТЕЛНО В ЕДИН ПЕРИОД НА НАСИЛИЕ И СПИН, НАЛОЖЕН НИ ОТ САЩ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.