МВР прекали с контрола над МВР

През изминалата нощ в София, на улицата, е бил убит Любомир Кръстев, “криминално проявен”. На метри от мястото на инцидента е открито оръжието, което е със заглушител и заличени номера. По данни на МВР убитият е “регистриран” за отвличане и хулиганство.
Пред агенция „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че убитият няма общо с групата за отвличания „Наглите”.

Ами убийците имат ли нещо общо с “наглите” или те са от “добродушните”, питам аз? Защото ми се струва, че всички нас ни взимат за “наивните”.

Сама по себе си тази новина от криминалните сводки на полицията едва ли щеше да е повод за кой знае какъв коментар, ако не беше контекстът, в което се развива събитието. За съжаление самите убийства от подобен род отдавна не впечатляват никого тук. Все по-впечатляваща обаче е опаковката, в която ги поднасят за употреба на наивните.

Какво означава някой да е “регистриран” за отвличане? Не трябва ли да е осъден? Ако е регистриран, значи е доказано, че е участвал? Не може да се “регистрира” нещо, което не се е случило.. Отвличането е тежко престъпление. То трябва да се докаже, за да бъде регистриран някой като престъпник, участвал, или свързан с това нарушение на закона.

Отвличането дори, както пише Петко Бочаров в книгата си “ Картини от три Българии”, е по-гадно престъпление и от убийството, защото е свързано и с инквизиране на жертвата. Моя милост, когато беше в Ливан в разгара на вълната на отвличания на чужденци в периода 1983 г. 1987 г. ( а съм бил арестуван нееднократно от въоръжени с пяна уста – не се шегувам, именно с пяна на уста, има такова природно явление при превъзбуда от ярост), винаги най-много съм се страхувал да не ме сполети такава беда.

Но сигурно не разбирам достатъчно от тази тематика и затова не ми е ясно, как така някой ще е регистриран за отвличания, но няма да е осъден. Или, ако все пак е осъден, защо не ни съобщават тази радостна вест? А може би го гледат как отвлича, стоят си на безопасно разстояние и го регистрират, “хоп, още един похитител”? Да не би пък да е бил само заподозрян? Мъка, мъка…

Затова пък ми се струва, че разбирам причината вътрешният министър Цветанов да бърза да декларира часове след тази поредна кървава разправа, че убийството нямало нищо общо с операция “наглите”. Казва го, защото много държи да е така. А държи да е така, защото евентуалната връзка с операцията на МВР срещу похитителите на хора срещу откуп може да бъде изтълкувана като неуспех за справяне с този “контингент”.

Ако допуснем, че казаното от Цветанов не е вярно, излиза, че някой запушва с куршуми устите на свързани с отвличанията престъпници. При толкова много освободени от ареста, поради лошо събрани доказателства срещу арестанти от списъка на “наглите”, тази версия никак не е изключена. Цветанов обаче бърза да я изключи. Толкова много бърза, че поражда съмнение за автентичността на твърденията си, направени светкавично, почти в синхрон със светкавиците на фотоапаратите на журналистите на мястото на престъплението. Че кога успяха да направят толкова категорично заключение над трупа на покойника – или може би приживе е бил разпитван по разследването на “наглите” ( т.е. има връзка с тях, все пак) и затова Цветанов е толкова катогерочен?

Изобщо, прав беше вчера депутат Йордан Бакалов да каже в едно интервю, че прибързаното говорене , преди произнесени присъди, вреди, а не помага на борбата с престъпността. Като журналист съм на страната на обществото, което има право да знае какво и защо се случва в държавата ни, но въпреки това не мога да не се съглася с логиката на призивите да бъдат коментирани само доказани успехи. Защото напоследък МВР започва да измества телевизиите от основната им функция да заснемат, покажат и коментират събитията, превръщани в зрелища, организирани от самото МВР.
Просто от МВР знаят, че телевизията е…МВР, Министерство на всичките работи. Каквото се появи по телевизията, това се възприема от масовата публика за истина. Ето защо контролът на МВР върху МВР е толкова ключов. Само че МВР прекали.

10 мнения за “МВР прекали с контрола над МВР”

 1. г-н Инджев, наистина е мъка, мъка.
  Хората вземат заплати и трябва да ги оправдават.Следствие се води по телевизията защото е изключително лесно.Можеш да си напишеш и предварителен сценарий. Да не говорим, че е доста по удобно да ни занимават с криминални хроники, а не с истински проблеми, като например с това , че нашият брутен вътрешен продукт е почти равен на този с Нигер.Е това май е по-пикантна новина но доста по-трудно смилаема.Дали пък министерството на всички работи би ни обяснило този феномен или това не е странно то си е в реда на нещата.

 2. Г-н Инджев,не четете ли социологическите проучвания?Който се явява често пред медиите става министър председател ,расте му рейтинга .Явно вече няма “труженици на тихия фронт”.

 3. Акция “Наивните” преминава при пълен успех – Цветанов е министъра с най-висок рейтинг, почти догонва Бойко (по “Алфа рисърч”).

  Излиза, че точно тези, при които всичката пара отива в свирката, у нас са най-харесвани, нищо че зад пушилката на медийните им димки се скриват най-големите безобразия в държавата. Целокупния присъжда първа награда на (поне привидно) най-усърдните, а не на тези, чиято работа дава някакви действителни резултати.

  Може би тук прозира комплекс, че някой все ни пречи и ни проваля въпреки нашата компетентност и усилия, и това избива в подкрепата за политически криви ракети?

 4. Откакто Боко стана министър председател, България няма правителство, а едно голямо МВР и цялата дейност на това МВР се състои в това да имитират борба срещу организираната престъпност. Иначе не може и да бъде. Какво да се очаква от бивши служители на пожарната и милицията. Така, останалите важни проблеми на държавата остават в сянка. Помним колко “успешна” бе дейността на Боко като секретар на МВР, когато се извършиха най-много убийства и не се разкри нито едно. Помним го и като кмет на София, каква я свърши. Сега ще бъде същия и като премиер. Много шум и никакви резултати. Но “умните” избиратели на Гражданите, все още не могат да разберат какво зло са причинили с избора си.

 5. Още с първия анонс на акция „Наглите” почуствах, че отново някои ме баламосват. Всъщност тези „някои” са напълно безпомощни, защото нито искат, нито могат да променят системата. А системата безусловно трябва да бъде радикално променена. Според мен необходимостта от тази промяна, нейният мащаб и посока са най – добре обосновани от Иванка Иванова – директор в Институт „Отворено общество” в статията си „Разследвания без реформи”/mediapool.bg от 17.02.2010. Така гледайки на нещата мога само да добавя, че и МВР, и „Мин. на всички работи” просто правят системни грешки и ще продължават да ги правят докато не се промени системата.

 6. Тази статия (която според препоръката на г-н Инджев прочетох с повишено внимание!) е както обикновено в десетката!
  Питал съм се много пъти, като какво ще да е това “регистриран за престъпление”. Нещо като кандидат-член на БКП ли или как?
  Чудя се как има митничари, уволнени за престъпления – кражби и корупция, но неосъдени.
  Чудя се и как се различават полицаи от облечени като полицаи, убити от самоубити, имащи връзка и нямащи връзка и т.н. и то минути след като пристигнат оперативните работници и отговорен другар реши да “нахрани” медиите.

 7. А най-лошото е, че масмедиите са (или се правят на) късопаметни.

  Най-нормалната практика би било след месец да питат какво е станало с разследването по дадено убийство и да информират, след още месец пак и т.н. Иначе просто създават шум.

 8. Поводът на добрата статия на г-н Инджев е „говоренето” на вътрешния министър. Но всъщност става дума за „новия стил” в политиката (или както там го нарекоха). Така говорят вече отвсякъде (даже и главният прокурор) – може би за да са в стила и нивото на министър-председателя?
  „Криминално регистриран”, „добре известен на полицията”, „наркотрафикант”, „с 10-15 висящи присъди” и пр. меверейски (и медийни!) „картончета от картотеката” не са днешни, не са вчерашни, а от 2 десетилетия вече.
  Виновниците за положението са доста повече – цялата ни 20-годишна политическа класа (Боже, кой я направи баш такава?!?).
  Защо – ами народът беше казал нещо за мътната вода. 😉 Избистри ли се, всичко се вижда. Да ми посочите политик на когото това би харесало?

 9. Регистрирани са тия дето съда ги пуска – какво се чудите! Би трябвало, не би трябвало… Това, че някой са го викали да го разпитват, нали не сте съвсем убедени, че е “света вода ненапита” Не разпитват всеки – щом са го регистрирали, значи има защо! Като оня дето го хванаха в гората с ловна карабина – бил за гъби…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.