Барозу избрал Борисов пред Кунева

Eлектронното издание EurActiv съобщи, че Меглена Кунева не е била назначена на поста ръководител на вътрешния мозъчен тръст на Европейската комисия, защото Жозе Мануел Барозу е щял да влезе в конфликт с премиера Бойко Борисов.

Електронното издание информира, че източник близък да Кунева и ЕК, е съобщил, че Борисов разглежда Кунева като “организатор на заговора” срещу определената от него за български комисар Румяна Желева, която по-късно се отказа от поста.

Теорията за заговор изглежда пренебрегва факта, че Желева се провали по време на изслушването в Европейския парламент, което беше основната причина за оттеглянето й, пише EurActiv.

Бойко Борисов обаче не смята, че това е така. Борисов гледа на Кунева като на враг и, ако Барозу я запази в своя вътрешен кръг от съветници, това ще му създаде неприятел в лицето на премиер на страна от ЕС, казва високопоставен български представител.

Източникът добавя, че сегашната българска администрация разглежда като враг всеки, който е близък с Кунева. Той нарича премиера Борисов “отмъстителен”.

Тази информация, цитирана от kafene.net , внася нови нюанси в темата за необявената война на Борисов срещу Кунева. Както и за нейната срещу него.

Ако се докаже, че Кунева не се е отказала доброволно да ръководи бюрото на политическите съветници на Барозу – предложение, за което същото европейско издание писа, настъпват някои промени в анализа на изходната точка за противопоставянето.

Кунева би загубила, освен заплатата от 17114, 43 евро, също и образа си на жертвоготовен политик, готов да работи за България без оглед на парите. Едно е да се откажеш сам от такава съблазън, друго е да те откажат. Трето и най – лошо в тази “класация” , е да преиначиш нещата така, че да изглеждаш безкористен с користната цел да употребиш тази маска за политически цели.

Но има и по – лошо за нея! Кунева може да се окаже лъжкиня, защото декларацията й за завръщането й в българската политика почива на презумпцията на доброволното й решение да го направи. “Реших”, заяви тя! Но, според европейския сайт, друг е решил, вместо нея.

Може съобразяването на Барозу с Борисов и с неговите фобии да е несправедливо (особено от гледна точка на самата Кунева), но това не е оправдание за спекулативно поднасяне на мотивацията й да се завърне в българска вътрешна политика.

Понеже е трудно за се повярва, че EurActiv ще си измисли информацията, цитирана от Kafene.net ( сайт на колегите от бившата българска секция на Би Би Си в Лондон), ще се окаже, че Борисов си го връща успешно на заподозрените от него виновници за удара, който му беше нанесен след злополучното му решение да номинира Румяна Желева за еврокомисар. Дали е прав за чуждата вина, без да признава своята, е друг въпрос.

Въпросите тепърва следват.

35 мнения за “Барозу избрал Борисов пред Кунева”

 1. По принцип можеше и да има нещо вярно в това, ако не беше цитиран някакъв неназован “високопоставен български представител”. Понеже е ясно кои са тези представители, можем да си представим с какво удоволствие ще се опитат да завъртят интригата срещу Кунева.
  Която – съвсем между другото – не би била назначена със заплатата на еврокомисар на каквато и да е друга длъжност в ЕК, така че сумата 17114.43 евро също е спекулация. Заплатите на еврокомисарите и привилегиите, които ползват, са добре описани на сайта на ЕК и ЕП, достатъчно е човек да се порови малко.
  Много от спекулациите можеха да се избегнат, но авторът е станал жертва на доверяването не на първоизточник. Можеше, най-малкото, да звънне на Кунева: http://www.euractiv.com/en/future-eu/kuneva-turns-down-eu-job-eyes-bulgarian-poll-news-276089

 2. И на мен в интригата около назначението на г-жа Кунева ми липсваше яснота точно за тези няколко хиляди евро. Сега, политически, нещата се “изчистват”.
  Остава въпросът: откъде ще се вземат парите?

 3. Комисията по досиетата съобщава, че заместник главният редактор на Euractiv Георги Готев е бил агент на ДС…

 4. Човек не може да знае всичките хитрини на този свят.

 5. Първанов е в Брюксел и това, което видях снощи по новините, имам предвид изявите му там, говорят не за друго, а за това, че нашият любим Президент там се изявява най-вече не като български държавен глава, а най-вече като московски емисар, като говорител на Кремъл пред Европейския съюз. Тоест, другояче казано, когато се говори даже от самите руснаци, че България била “руски троянски кон” в Европейския съюз и в НАТО, то трябва да се прави уточнението: сега, след падането на тристранната коалиция от власт конят, руският троянски кон не е друг, а тъкмо лицето Гоце Първанов. Тоест лицето с кличка от ДС “Гоце”, което по едно недоразумение и за наш неизмиваем позор все още се кипри на длъжността “Президент на България”. А ето и още нещо, което, сигурен съм, ще заинтересува много хора: Забележителен текст за поразителното душевно и екзистенциално родство между бандита Алексей Петров и Президента Гоце Първанов

  Лек ден на всички, на цялата толкова приятна и мислеща компания в блога “Инджев”! За мен компанията е приятна тъкмо защото е мислеща, за другите не знам как е…

 6. Г-н Инджев,в много дълбоките води на повърхността има и случайна въртелива игривост,за която Бисмарк казвал на А.Батенберг,да си държи само главата нагоре и се оставя на течението.
  Ако българският президент подчертава на приема в Брюксел,че е останал с впечатлението,че сега в ЕС, се гледа по равностойно на газовите проекти-“Южен поток” и “Набуко”,както и на делът на европейския енергийен баланс в този на света и уж -между другото- се бил “досетил”,че този род срещи с Негово Величество,не се коментират много..но във всеки случай-пак случайно!-прибавил и “втората вълна” от белгийските инвестиции,като удобен трамплин за екологична диверсификация и на възобновяемите източници,в т.ч. за въглища и за 4 млрд.куб.м. газ през Черно море,което не ще да е било беизнтересно за “добре настроения” към България,белгийски
  крал ….
  Тук,ще уважа предварително,
  Пешо Смока,тъй като самият държавен глава бил помолил Кристалина Георгиева,”да открадне” удобни модели на развити страни за борба срещу бедствия и аварии…
  На фона на редица др.събития в т.ч. и зараждащото се обединение на латиноамериканкски и карибски блок,без САЩ и Канада,в противовес на ОАД,няма как,да не проличи,че някой правилно е препочел,да не занимава света с българските проблеми, и това ведно с явления за изчерпани дивиденти от познато двупартийно противоборство,/в т.ч. и в САЩ/,няма да закъснее да изведе на историческата сцена и по-свежи идеи,съобразени с планетарните предизвикателства.
  Царица на този безшумен подход е “тихата баронеса” на г-н Барозу,а не напъните в собствената ни “местност”.
  Така и аз се вписвам скромно в “задачата” за прибиране на томахавките,умерена критика и повече обективност,с която започнахте вчера!

 7. Следейки темата оставям с неприятният вкус за някакъв захаросан сладкиш с червена черешка отгоре.Дали има някаква връзка посещението на Първанов точно сега в Брюксел с положението на Кунева.Дали Кунева не се връща в българската политика за да търси отмъщение.Дали няма да бъде кандидата за президент на Първановия проект.Дали,дали…

 8. Към Някой:

  Наистина за пореден път ми губите времето с това, че не четете какво съм написал и се чудя, дали да не започна да свалям коментари, като вашия, за да не влизам в схемата да обяснявам какво съм написал, при положение, че се вижда черно на бяло…
  Никъде не съм казал, че Кунева е назначена.
  А въпросната заплата беше оповестена от в. “24 часа”, Кунева не възрази на информацията ( тя има интерес хората да знаят, че се отказва от огромна заплата…) и така тази информация придоби вид на достатъчно меродавна, за да бъде цитирана.
  Освен това за всичко се позовавам на уважавания от мен сайт Кафене.нет, а нищо не си измислям- всички претенции, щом ги имате, отнесет към източника, който коректно цитирам.

 9. http://ec.europa.eu/civil_service/job/official/index_en.htm
  Salary
  Basic monthly Commission salaries range from around €2,300 per month for a newly recruited AST 1 official to around €16,000 per month for a top level AD 16 official with over 4 years of seniority.
  Each grade is broken up into five seniority steps with corresponding salary increases. Basic salaries are adjusted annually in line with inflation and purchasing power in the EU countries. The complete salary table is available in the Staff Regulations (Article 66) pdf – 15 KB [15 KB] .

  The basic monthly salary is just the starting point. To know how much you will get, you then have to add the allowances you may be entitled to, minus social security contributions (pension, health and accident insurance) and other taxes (income tax and a special EU levy). You will find more details below.

  Allowances
  If you have left your home country to come and work for the European Commission, you are entitled to an expatriation allowance equivalent to 16% of your basic salary.

  Some family-related allowances are available to Commission officials according to their family situation. These include a household allowance, a dependant child allowance, an educational allowance and a pre-school allowance. These allowances can help to cover the costs of looking after a family while working for an international organisation. For more information, see the Staff Regulations (Articles 62 to 71 and Annex VII pdf – 2 MB [2 MB] Deutsch (de) français (fr) ).

 10. ББ тепърва ще нанася удари по политическите си противници, с какъв успех ще бъдат, това само можем да гадаем, а че премиера ни е отмъстителен това си го знаем от години, както и това че той никога не е криел това си качество, дори често го изтъкваше пред медии и политически сбирки на личната му партия.

 11. Към Някой,*Никой?*,Комдос!,Кирилов и т.н.
  Г-н Инджев,ако за ориентир служи “незнайната” финансова и многоезична сила на Eur A c t i v Network,/в което не вярвам!/…зададената посока на влака,няма ….к а к д а н е “избие” и на глух румънски коловоз,а още по-малко като кандидат на “президентски” проект за завръщане в полититката и още по-малко като форма на отмъщение..
  Дрруги са игривите кръгове на повърхонстта на дълбоководните течения,както се сочи и от Негово Високо Преосвещенство….

 12. Отново характерната за България “амплитуда” в оценката на едно или друго събитие. Днес е така, а утре е обратното.
  И какво значи дори и да е утре?
  Нали вчера беше днес?

 13. Г-н Инджев,
  Аз мисля, че Кунева е честна като казва “аз реших”.ББ е отмъстителен, но не му стиска да се изправи срещу нея лице в лице. Аз ще гласувам за нея ако се кандидатира за президентските избори. Така или иначе ако е ” вярно “, че Барозу не е назначил Кунева заради бб тогава е политически късоглед. Ще видим португалчето как ще се усмихва след президентските избори догодина.

 14. абе знаех си аз че има нещо гнило в тая мазна куневица. кои се отказва ей така за ползу роду от 17 000 евра на месец и то при положение че изобщо не се знае дали ще бъде успешна кандидатурата и като презинт или за каквато там се гласи. ще ми се прави на патриот аидеее…

 15. Малко не намясто, но поради ипса на друг досег със свободното слово ми се иска да питам защо никой не забелязва разгарящия се конфликт между варненския кмет и любимата му групировка, свидетелство за което е допускането на смелата архитектка Калина Павлова до конкурс за главен архитект на Варна и шумното включване на слугинажните медии на групировката в акцията срещу кмета за лошото стопанисване на дупките…Никой ли не усеща напрежението помежду им… И какво ще е последствието за града?

 16. Ехооо, не е толкова еднозначно – хайде да помислим заедно:

  Кой управлява в момента в БГ – ами поредният ешалон (май че вече е последният) на БКП-ДС: ББ, Божо Телерига, милиционерите…
  да не изброяваме много, макар че са много.

  А кой е Георги Готев – ами човек от ДС, бивш “дипломат”, после пропагандист на първото правителство на Станишев, после пратен в Брюксел и инфилтриран (вероятно като “журналист-професионалист”)в EurActive (едно добро журналистическо разследване би дало интересни данни за това как се е конструирала тази медия, кой стои зад нея и прочие, ама де го тоя хубостник…).

  Като главен редактор той (по собствено признание) е пробутал в Euractiv интервю с брюкселския лобист Андреас Гайгер, в което последният омаловажаваше проблемите с правосъдната система и корупцията в БГ при Станишев, срещу заплащане разбира се (парите са 15 хил.евро и са дадени по договор с МВР по времето на Р.Петков – пикаещият във фонтани, ако се сещате).

  Още малко да помислим – РП и ББ скоро имаха много сърдечна среща, и не казаха на журналистите за какво са си говорили. Ами може би са си говорили са взаимните услуги, които са си правили през годините, и си правят и днес – ББ помага на РП да се низвергне още повече Сергея (за употреба във вътрешнопартийните за бсп боричкания), а РП помага на ББ с кавото може, например с връзчицата си в Euactiv. А тя на ББ му трябва именно да “профилактира”, както се изразява “бившия” милиционер, а по съвместителство и премиер, предварително Кунева, защото е твърде опасна за възнамеряваното установяване на пълзящия авторитаризъм у нас.

  Отмъстителността сигурно играе роля, но по-важното е, че трябва да се неутрализира в ранна фаза полигическия враг и претендент за разбъркване на новото статукво. И тогава всички оръжия влизат в действие – например аз очаквам тиха и не толкова тиха, но постоянстваща във времето компроматна война срещу Кунева, която ще с подеме от “независими” и периферни, включително и чужди “медии”, за да се копира от “водещите” и да се мултиплицира с месеци, чааак догодина. Това обезсилване е възможно и вече да тече, и не съм оптимист за шансовете на Кунева да му се противопостави – та все пак става дума за огромната пропагандна машина на ДС – а именно за големите и малките, централните и местните “медии”, които под различни форми са в ръцете на кланове или фигури от ДС, с които “медии” отдавна се манипулират в желаната посока настроението и нагласите на мнозинството от българите (просто защото са потенциални гласоподаватели).

  Разбира се, горното може и да не е солова акция на “отмъстителния” ББ и просто да е инспирирано от политическите инженери (видимата част са т.нар. Монтерейци), създали ББ и ГЕРБ (както по-рано СДС, ВМРО, десетките БЗНСта, после НДСВ, ЛИДЕР, РЗС…), съзиращи опасен потенциал в иначе червената (по биография), но неутрална – и затова по-опасна (по политическа амбиция) Кунева.

  И последен щрих – публикацията в Euractiv (и нейните истински ДС автори по света и у нас) разчита на добре изпипана и изпитана с времето практика – Барозу или негов говорител НИКОГА няма да тръгнат да опровергават подобно нещо, защото рангът на взаимоотношенята с публиката е съвсем различен – просто той е твърде голяма фигура. Тогава е ясно, че местните пропагандатори ще имат пълната свобода (не че и при опровержение не биха я имали) да си плетат компроматната стратегия и тактика срещу Кунева, а и срещу всяка възможна алтернатива, засрашаваща новото статукво.

  Стана малко дългичко, но така обикновено става, когато човек се поразмисли… Кофтито е, че след подобни размисли идват други – как да си спасиш възможно по-бързо семейството далееееч извън тази ДС клоака, иронично наречена “член на ЕС”.

  А за любопитните – всички факти, посочени по-горе се намират на разстояние “едно кликване с мишката”, просто поогледайте се в Интернет (не форумите, а официалните информационни източници).
  Чичко Гугъл знае всичко:)

 17. По отношение на Кунева, действията на Борисов са обективно продиктувани. Коментирано е достатъчно много.
  Но съдействието на Борисов за посещението на президентстващия Гоце в Брюксел дава повод за много и твърде сериозен размисъл.

 18. Дали Кунева се е отказала от кариера в ЕК или са я отказали, има значение за детайлите но не и за главното. И в двата случая тя прикрива истинската мотивация за това решение. Помпозното й изказването по този повод, ми звучи също толкова достоверно (и в крайна сметка смехотворно), колкото и претенциозният анонс на Бареков за създаването на сайта БиНюз. Което доказва само едно, че стремежът на жабите да бъдат подковавани като конете се нарича не заблуда а опортюнизъм.

 19. Към Димитров:

  Иван Бедров написа по темата в своя блог ( аз също получих информация за становището на прокуратурата) и реших, че няма какво да добавя, а и колегата Бедров беше подхванал тази тема отдавна…

 20. П.С. В случаят с Кунева става въпрос за интелигентно земноводно (земноводно в смисъл на добре оправящо се във всякаква среда), но което явно не се чувства вече уютно в отреденият й гьол.

 21. Поправка към горния ми пост – ченгето Георги Готев е зам.главен, а не главен редактор на Euactiv. Което хич не променя смисъла на казаното от мен.

 22. Бебчо 123, хубаво си го написал и съм съгласен с почти всички изводи на твоето повествование. Мисля че трябва да се добавят и няколко допълнителни шрихи обаче:
  1. В България никой не може да стане президент без подкрепата на турските гласове – така че и в бъдеще това ще бъде съществен фактор за изхода от надпреварата.
  2. БСП трудно ще издигне читава кандидатура за президент, която да изглежда печеливша на фона на тоталната криза, в която се намира в моммента партията.
  3. ББ ще хвърли всички сили за да спечели президентския пост – който и да е неговият кандидат – за да си осигури силно присъствие във властта дари и ако рейтингътъ на приветлеството се срине през следващите години.
  4. Не бива да се изключва варианта в бъдещата президентска надпревара да се сблъскват предимно женски кандидатури, което прави изхода непредвидим.
  5. Ако хипотезата за топла връзка между ББ и Румен Петков е вярна, от нея трбява да следва автоматично и хипотеза за топла връзка между ББ и Гоце. Което би трябвало да означава, че те евентуално биха застанали зад една и съща президентска кандидатура.
  6. Кунева е единственият шанс за реанимация на НДСВ е връщането им в политическия дневен ред под някаква форма. Това обаче е нож с две остриета – тя носи след себе си не само някакъв европейски ореол, но и безсмислието на царското управление. В този смисъл евентуална подкрепа на НДСВ и специално на царя за нея е повече недостатък, отколкото предимство.

 23. За целия евр. свят е ясно, че Кунева стои зад атаката на Желева и тъй като Първанова и е задължена излезе на първа линия.За съжаление отмъщението и алчността са лош съветник и ако си беше затраяла, сега и Р.Ж. щеше да е комисар/ между другото там 1/3 от комисарите са много по-зле от Желева/ и Кунева можеше да остане в евр. парламент.Но..Барозу все пак е мъж и знае кога да си затвори ципа :)))))

 24. НЕ знам дали е известно на аудиторията , че ББ беше обещал на самата Кунева и на определени кръгове около нея и бившата ДС да я предложи за еврокомисар отново! Благодарение на тази договорка Кунева се отказа с лека ръка да бъде евродепутат и на нейно място влязоха следващите двама в листата на НДСВ. След това в характерния си стил ББ естествено я “изпържи”. Това е много характерен похват на ББ – обещава някому нещо , с цел да го елиминира като потенциален конкурент, по този начин му приспива ответните реакции и после го изплющява вероломно! Ето това е истината! ПО точно тази причина е и злостната атака на НДСВ срещу РЖ, която съвсем между другото, си заслужава участта , защото е изключително тъпа!

 25. OK, може би накрая ще научим великата истина по случая. Въпросът е какво ще я правим. От една страна стои една официална кандидатура за Еврокомисар, чийто субект се явява на препитване по-зле подготвен и от “утайките” в най-залязващия Университет в най-залязващата Университетска страна. Очевидна липса на елементарна представа къде се намира и с какво се залавя. Става абсурден гаф, който трябва да се замаже, и има впечатление за такъв опит със средства от “милиционерския арсенал” – “Тази дупка не е дупка”. На отсрещната страна стои субект, който смята, в духа на аристокрацията от преди 15. век, че от Бога му е отредено, както се казва в “Криворазбраната цивилизация” “да бъде мадама (еврокомисар)” и може би е опитал в стила на френския двор от средновековието да го изтъкне с някакъв допълнителен подтекст. Питам аз, на мен, като български избирател, станал инженер – химик по поръчка и с пари на държавата, която хабер няма сега къде да ме сложи, КАКВО, за Бога, би ми свършила истината по случая? След като още Васил Левски е загинал преди толкова години такива неща с такива хора в такива моменти да не се случват.
  Докога хора в Западна Европа ще си докарват допълнително, за сметка на българския балама данъкоплатец, от нашето безумно и единствено умение – интригантството.

 26. Още едно доказателство, че в днешно време не може да се има вяра на мъжете.

 27. Тъй като в политическата кариера на Първия консул има заложени три фази,го виждам:- в първата:
  -разрушител на всичко Тройно зло от неуспешно състоял се триумвират;
  -декоратор в процеса по закъснялото европейско стиковане ;
  -точен строител на правилната България,но без “таковане”;
  Важното е,да не допусне повторение
  на прочута карикатура,иронизираща
  английския премиер Палмерстон в началото на 19 в.”The lame leading the blind!” ( куцият води слепеца).
  Би могло да се каже много още за “тънките брюкселки дантели”,в чест на едно друго вчерашно посешение,но ..да се ограничим,само с един разговор между Талейран и Людовик/Луи/ XVIII:
  – Възхищавам Ви се рекъл далечният
  роднина на Алберт II,…от влиянието Ви над всичко,което стана във Франция:Как можахте да повалите най-напред Директорията,
  а след това и огромното могъщество
  на Бонапарт?
  – “Боже мой Господарю,не съм направил нищо в случая;у мен има просто нещо необяснимо,което носи нещастие на правителствата които ме пренебрегват”
  Оставаше само да не се съгласим с Георги Станоев,относно догадките МУ и дължимите препратки към историята за избора на Леополд Сакс Кобург Готски и претенциите за левия браг на Шелда,Лимбург и Люксембург,както и за подценяване
  на експертния екип на българския премиер,който да не е забелязал удобния историк и скритите пружини на власт и амбиции…
  И никога не казвайте никога,а и не прибързвайте!!!!

 28. Поуморихме се малко/30/,а и когато,и ако напуснем глухия коловоз ни чака дълъг
  и н д ж е в п ъ т,а ТОЙ няма да пропусне местановата персийска важност -ташах хюс за събитияа и земи,богати,но прокълнати от прашен вятър,защото Сокола ще я подхване една невиждана
  ..,от времето на шах-заде Константин и шах-заде Николай I,когато незабележимото всъщност било твърде забележимо!!!

 29. Ами… това си е вече Иво Инджев…
  Проницателна характеристика на Кунева!

 30. Не знам подробностите, но наистина ли EurActiv не може да измисли “новина”???
  Нека все пак не забравяме, че главен редактор на EurActiv е Георги Готев, прясно обявен доносник на ДС и близък съмишленик на Гоце и други помияри от висшите кръгове на БКП.

 31. Да, то след кашата която им забърка Б.Б. с кандидатурата на Желева, точно от него ще да се е стреснал Барозу.
  Формирането на екипа на Барозу не минава през желанията на един или друг министър-председател, а през съгласувания с партиите формиращи мнозинството в ЕП.
  Това си бяха версии пробутвани от екипа на Кунева, поредните пиарски трукове вкл. и последния отказ.
  Еврокомисар да стане чиновник в ЕК щеше да си бъде прецедент в европейската политика, недопустимо нарушаване на неписани правила. Но у нас какви ли раздувки не минават, като има вЕрващи, що не.

 32. Може би е подло или завистливо ?

  Радвам се, че мегленчето ще се върне пак в Лозенец и ще посещава дървеното кръчме в градинката за радост и гордост на пияниците.
  Добре дошла в България другарко Кунева !
  Ние, в София, те очакваме с бира в ръка !

 33. Влад, благодарности за препратката. От нея може да се види, че заплатата на Кунева като еврокомисар е едно, а евентуалната й заплата като чиновник в ЕК – друго.
  Г-н Инджев,
  Това, че сте цитирали “Кафене” е ясно – пише го в статията. Euroactiv си е обикновено издание, а не официално, така че да се прехвърля отговорността за несвършената от “Кафене” работа върху него е Ваше право.
  Иначе Вие не сте писали, че Кунева е назначена, но и аз не съм писал, че Вие сте го писали.
  Вие се ядосвате, че аз не съм Ви чел внимателно, но и Вие не сте прочели внимателно какво съм написал и затова се възмущавате – защото съм си позволил да кажа, че сте подведен от не-първоизточник. Което е факт – “Кафене” не е първоизточникът.
  Съжалявам за недоразумението и за невниманието; ако искате на публикувайте този коментар, имайте го само предвид за бъдещи публикации. Вие сте талантлив журналист и не си струва да пускате недостатъчно добри текстове.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.