Радичковите две щръклета ручат жабетата в българското блато

Боя се, че премиерът Борисов бърка принципите, върху които строи позицията си по два ключови проблема за България, като им разменя местата.
Това е видно от предварителната му увереност, че полицейските акции “наглите” и “октопод” са голям успех, макар това да не може да се докаже преди да бъдат произнесени осъдителни присъди. В същото време г-н Борисов заявява, че накрая, т.е. след построяването на АЕЦ “Белене”, щяло да стане ясно дали това е изгодно!

Би трябвало да е точно обратното – изгодата от влагането на колосални пари в обект от мащаба на ядрената централа задължително трябва да се калкулира още с проектирането, докато за успеха на полицейските кампании е желателно да се съди по тяхното приключване в съда. И както се вижда, никой на Запад не желае

Делото, станало популярно като процеса срещу “групата Николов – Стойков”, е поредното предупреждение за това колко сме далеч от европейските стандарти. Ако за други дела може да се говори абстрактно, то в този случай имаме пред очите си сравнението с Германия, където свързаните с Николов и Стойков перачи на европейски субсидии престъпници отдавна получиха присъди и вече ги излежават, макар деянията им да са по-леки от тези, в които обвиняват тук “Николов – Стойков”.

По нашите земи по традиция имаме уважение към германските стандарти. Казано с езика на Радичков , взето на заем от разказа му “Заекът”, българинът се възхищава от германското качество, от онези “две щръклета” , както картинно е показано от писателя в сцената с наковалнята в селската ковачница:

“Новата наковалня бе събрала в себе си гласовете на руска стомана и изтърканото желязо на стари подкови, подритвани по пътищата, на сечива, белязани с емблемата на две щръклета – старовремска марка на добра стомана, – какви ли не отломки от солинген и ковашко желязо за подкърпване на мотики, синджири от плугове марка “Глиган”, германско желязо от войните, българска стомана, лята и кована в български фабрики”.

Ако се върна към темата за разменянето на принципите в подхода към приоритетите в държавата, откривам, че “двете щръклета” тук все не могат да си намерят място в нашенското блато, защото всяка жаба не си знае гьола. А после се чудим, защо ги ручаме жабетата , както каза премиерът, констатирайки “след дъжд качулка”, че сме консумирали негативите от провала на Румяна Желева пред европарламента.

Човекът с най-много власт в държавата има най-малко права в едно отношение: в заемането на грешни позиции. Едно е хората да те възприемат ( в широкия смисъл на думата) като полицай, от когото очакват успехи в борбата с престъпността, друго е най-буквално да се самообявяваш за такъв. А тъкмо това направи днес в свое изявление Борисов, казвайки пред репортери в Габрово за себе си: “аз, като полицай”….

Друг е въпросът, че продължението на фразата му е свързано с новината за евентуална ревизия на заключението за смъртта на Ахмед Емин, обявения за самоубил се в сараите на Доган негов секртар. Лично по инициатива на Борисов! Това е дотолкова политически интересно след мистериозното прекратяване на критиките на Борисов срещу “властелина на обръчите”, че си заслужава отделен анализ.

На премиера докладват всяка сутрин в 6,30 от МВР , както също заяви самият той. Това може за мнозина да е симпатично, но е и симптоматично за прехвърлената мярка. Не може г-н Борисов, който е бил няколко години полицейски шеф, да се изживява цял живот като такъв и особено в битността му на министър-председател. Освен ако не иска да налива вода в червената мелница, която все по-шумно обвинява властта в полицейщина.

Червената мелница и без това не спира да мели – уж били два остри камъка, а Първанов и Станишев вече запяха в синхрон по темата за необходимостта да се отворят досиетата на прехода, сякаш те и тяхната партия няма да надникнат оттам с цялата си преяла грозота, ако това наистина се случи. И по този повод, да попитам конкретно: ще се отворят ли икономическите досиета на кръговете от олигарси около самия Първанов, щом като негови спонсори, като Людмил Стойков, далеч не най-видният между тях, се оказват толкова трудни за преглъщане от съдената ни система?

И това прецедент ли е изобщо, или е по-скоро нещо типично за недосегаемите негови приятели? Един такъв близък до него пернишки митничар, Венцислав Деянов се казва, е сред рекордьорите ( направо е за Гинес) по отложени дела срещу него и в крайна сметка беше оправдан след като 17 пъти успява да финтира съда по обвинения за големи присвоявания.

Фактът , че г-н премиерът става рано сутрин със загрижеността си за дейността на МВР, не означава, че трябва и да си ляга с нея. Трябва да има мярка, мярка за неотклонение от приоритетите на една държава, която отново се оказва податлива на стратегическия шантаж на Русия и криволичи като подгонена от ловци лисица в мнението си.

Такова впечатление оставя разнопосочното говорене по този проблем поне на четири гласа – едно казва вицепремиерът Дянков, друго на следващия ден извърта икономическият министър Трайков, трето предопределя премиерът Борисов, но става пред очите ни накрая това, което е заложил както капан главният ловец на републиката, президентът Първанов – а уж нямал правомощия!

7 мнения за “Радичковите две щръклета ручат жабетата в българското блато”

 1. Гледах новините преди малко, освен че бил полицай , чух още нещо от Борисов – отпуснати били някакви пари и той откриваше нещо – както обикновено.Леко ме шокираха думите при въпросното откриване- това са пари колкото няколко бюджета на вашата община би “

 2. нещо натиснах , извинявам се. Та накрая каза: Искам от вас да ПОМНИТЕ с многозначителна интонация и изражение .. та какво трябва да помним и докога ? избори не се очертават скоро ..

 3. Sto li ne se pritesnyavam ot otvaryaneto na dosietata na prehoda? Za parvi pat priemam Gozeva ideya.

 4. “По делата им ще ги познаете!”
  Засега Бойко и компания са силни в приказките и слаби в резултатите. Демонстрират желание,но крайният резултат нещо ми се губи сред гюрултията от зрелищни акции,гръмки обещания,люти закани и безкрайни оправдания. А що се отнася до далаверата “Белене”,тя се очертава като истинският тест за сегашните управници дали са решили наистина да ставаме европейци или тихомълком да обрекат още няколко поколения българи на колониална зависимост от азиатската империя на североизток!

 5. Нашите управници са като малки деца, игрят си на стражари и апаши вече няколко месеца, вярно с променлив успех и за двете страни в играта. Министрите Дянков и Нанев също започнаха да се правят на полицаи като шефа си, какво ли ще стане ако и другите техни колеги решат да им подражават. Явно толкова им е акъла, не виждат по далече от носа си. Не ми харесва в това управление пълното безхаберие по въпроса за безработицата, статистиката в проценти и цифри започва да става страшна с всеки изминал ден. Уважаеми управници искаме от вас модерни управленски решения за справяне с нарастващата безработица днес, не някога във времето. Заводи всеки знае да затваря, добрия управник създава условия за отварянето на съвременни такива.

 6. Нищо ново в писанията! Старата песен на нов глас! Четете Радичков българи! А не мъдростите на другаря Костов!
  “Ние, малките народи, сме като малките деца – радваме се на всеки знак на внимание от страна на големите… Вярваме, че всеки народ, голям или малък, има право на глас и флаг.”

 7. Когато тръгнахме на пътешествие с Борисов в търсенето на България смятахме, че това е началото на края на обхваналата ни депресия. От зимата на нашето недоволство (1996/97) на три пъти сменяхме посоката и жанра. От рапсодия в синьо през оратория в жълто до чалга в пембяно, блусът на разочарованието бе обаче неизменният ни спътник по този път на (раз)бито от собствените си илюзии поколение (по Стайнбек и Керуак).
  За действителността на българския абсурдистан, днес най-подходящ се оказва магическият реализъм на писателя Радичков. Хвърковати и земноводни създават суматоха от която единствено верблюдът може да се измъкне.
  Но какво от това? Има ли значение кой е точно този верблюд, ако пътят му обикаля само бреговете на блатато?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.