Щуробаджанащината на Първанов управлява РБългария (“Резерват България”)

С разрешение на собственика на е-vestnik Иван Бакалов препечатвам тук поместеното там интервю без съкращения , но със свой коментар. Предлагам ви го след като прочетете интервюто с Николай Марков, публикувано днес в сайта.

Иво Инджев

Николай Марков: Службите са задръстени с вифаджии и хора от Перник. Бойко не ги пипа
24 Февруари 2010
Светослава Банчева

Николай Марков. Снимка: авторката
Николай Марков е бивш служител и подполковник от Национална служба охрана (НСО). Работи там от 1993 г. до лятото на 2007, когато е уволнен, след като написва доклад до президента за безобразията в службата. Нелицеприятните разкрития на Марков са оформени като 28 въпроса към президента Първанов (виж повече в “НСО е банка кадри на организираната престъпност”). И до днес той не е получил отговор защо президентът е произвел в чин „генерал“ хора без ценз и образование. След като беше уволнен, срещу Марков тръгнаха наказателни съдебни производства – предполага се, че за да се потули случаят с доклада до президента. Официалното обвинение на Военна прокуратура срещу Марков беше, че не се е подчинил на заповедта на шефа си – ген. Стоян Томчев, да прави лицеви опори. За това „престъпление“ Николай Марков първо е осъден на 1.5 години затвор условно с тригодишен изпитателен срок. Обжалва на по-горна инстанция. Апелативният съд постановява, че ген. Томчев е извършил гавра с военнослужещ и е злоупотребил с власт, след което връща делото на първа инстанция. Там условната присъда на Николай Марков изведнъж се трансформира в ефективна – той получава 3 години затвор за отказа си да прави лицеви опори. По време на едно от съдебните заседания военният прокурор се „изказва неподготвен“. Той заявява пред съда, че „президентът е бесен“. Николай Марков пита: „Какво общо има президентът с моите лицеви опори?“, а съдийският състав избухва в смях как прокуратурата се изявява като говорител на президента в едно абсурдно дело. Когато всичко стига до Върховна касационна прокуратура, още в началото на делото съдията обявява “невинен”. Според Николай Марков всичко е било постановка и цирк за отвличане на вниманието от въпросите към президента, а накрая са го оневинили, за да не продължи делото в Европа, където ще лъсне истината за българската правосъдна система. След като съдът е доказал на най-горна инстанция, че не е престъпник, Николай Марков продължава да настоява президентът да му отговори на въпросите отпреди две години.
E-vestnik се свърза с него, за да проследи как се развиват събитията в момента.
„Освен наказателното производство, имаше и административното дело, което аз заведох за отмяна на заповедта ми за дисциплинарно уволнение. В наказателното производство се проведоха 6 заседания, през които цинизмът на цялата съдебна система лесна. Събрах достатъчно доказателства как се раздава телефонно правосъдие в България. Още в началото, след като президентът ми каза: „Г-н Марков, давате ли си сметка за правните последици от това, което говорите и пишете в доклада си до мен?“, аз отговорих: „Да, давам си сметка“. Вероятно той е имал предвид въпросното телефонно правосъдие, което се проведе последните две години. Имам писмен отказ да се образува дело, защото „свиня“, употребено от български генерал към мен, според Военна прокуратура не е обида. При условие, че лично генерал Томчев си е признал, че ме е нарекъл така. Същевременно мен ме осъдиха, че съм обидил ген. Томчев, като съм го нарекъл “национален срам” и сега му дължа 10 000 лева обезщетение. Сега тези неща се обжалват, докато се стигне до главния прокурор. Не съм сигурен той как ще се произнесе, защото също идва от президентските кръгове и среди.
Решил съм да продължа докрай. За да стигна до европейско правосъдие, трябва да извървя целия административно-процесуален ред в България. Категоричен съм, че трябва да се разобличи този порочен кръг около президента и решенията му за назначаване на учители по физическо възпитание за генерали.

Стигнах до извода, че в днешно време телефонното правосъдие е по-зле от това по комунистическо време – тогава пак са се издавали несправедливи присъди, но поне е имало кой да ги мотивира според действащото законодателство. Примерно – враг на народа по член еди кой си. Сега е по-зле – ти си враг на народа (тоест – враг на президента), без член от закона и без мотиви. На всичкото отгоре си враг и на държавата, и на националната сигурност – разбирайте на президента и ловджия Гоце, и на двама учители по физическо възпитание – Димитър Димитров, шеф на НСО и Стоян Томчев, за когото от трибуната на Народното събрание беше казано, че е бил охрана на Маргините. Всички знаят кой е Стоян Томчев и къде е работил, но никой не смее да го каже, защото виждате, че в България се убиват хора. Бях обещал някои неща да излязат наяве. Не съм забравил, но може би начинът, по който това ще се случи, трябва да е друг, за да не се превърна в кръвна жертва на шепа случайни хора, попаднали във властта, сред които – и президентът.
Знаете, че същината на нещата е докладът ми от 28 точки до президента. Цялата съдебна месомелачка, на която бях подложен, целеше да се измести вниманието от тези въпроси. Е, след като преживях всичко това в последните две години и съдът се произнесе, че не съм престъпник, а само административен нарушител, президентът ще бъде ли така добър най-накрая да ми отговори на въпросите? Мисля, че съм го заслужил.
Друг въпрос, който си заслужава вниманието, е какво стана със закона за НСО? Знаете, че когато бях поканен в президентството, Първанов каза, че е събрал спешно всички онези 40 души, които присъстваха, за належащ закон за НСО. Две години след този момент такъв закон не само не съществува, но дори липсва проектозакон за него. Вероятно има споразумение и с новата власт, защото вече 6 месеца от управлението й, пак няма закон – нито за НСО, нито за Националната разузнавателна служба (НРС). В това време президентът излиза публично и казва: „Не искам повече да ми се коментират хобитата“.
Съжалявам г-н президент, но щом аз като данъкоплатец трябва да давам пари от джоба си за транспортни разходи, автомобили, джипове, хора от НСО, и още 300 души от полиция и служби, които ходят на лов заедно с Вас (без да знаете), заради Вашата сигурност, не може да имате такова хоби. Хобито е, когато си изваждаш от джоба и си плащаш сам за него.
Как са назначени хората в НСО? Защо близо две трети от тях са от Перник и от района? В разузнавателната служба нямам много данни, но мисля, че и там е същото. Където командва президентът, всички са от Перник, Радомир и околността. И в ДАНС е същото. Част от широкото ръководство на ДАНС също е от радомирските и пернишките села. Средният ешелон от администрацията на министерствата също е оттам. Представете си колко е блокирана и затлачена системата от кадри на определени хора, назначени да обслужват интересите на една грабителска клика около партийната централа на Позитано…

Живеем в мътни времена на преход от комунистическа към демократична държава и аз съм от хората, които са убедени, че в България лустрация трябваше да има. А не едни малки хора да стоят скрити зад големи, дебели завеси, наречени власт. Ако някой може да дръпне тази завеса, ще види хора, които са се обрекли на лобита, финансови интереси и далавери на най-ниско ниво. Това не са играчите. На играчите не им знаете имената. Тези пред вас са „господин никой“, облечен във власт. А резултатът от работата на този „господин никой“ го живеем всички.
Ще направя национална подписка. Който иска, да ме подкрепи. Идеята ми е да попитаме централата на НАТО (колкото повече хора, толкова по-добре) президентът законово и правомерно ли е произвел тези учители по физическо в генерали. НАТО приема ли ги за натовски генерали? Ако българският съд смята, че трябва да ги защитава, защото Първанов ги е назначил, аз считам, че НАТО трябва да отговори признава ли хора без образование, без подготовка, без ценз, за генерали. Ако Първанов тук е зад завесата на властта, за Европейския съюз и за света той е просто един човек като нас, който трябва да си носи отговорностите. Ако вие виждате правителство, което му търси такива отговорности, кажете.
Да, сега ще се търси отговорност, но от кого – ще дърпат Маргини, Маджовци и други момченца, назначени по същата система, по която са назначени онези с пагоните. Но кой ще потърси отговорност от този, който го прави? Някой трябва да каже, както Европейският съюз за Румяна Желева: „Не става“. Защото в България за такива хора се казва: „Става“. Ако президентът е казал: „Това са натовски офицери, аз ще им сложа пагоните“, то аз считам като български офицер, че това е унижение към цялото българско войнство и към историята. Хора, които са без военно образование, били на курс във Военна академия за няколко месеца, на които служителите от ведомството са им написали дипломната работа, за да станат генерали, не са нашата национална гордост и нашият генералитет.
Друго, което не мога да разбера е, защо в България най-много се бутат да стават генерали хора спортисти. Би трябвало военните да се стремят към генералския пагон – това е естественият ход на тяхната кариера. Как човек, който е завършил бившия Висш институт за физкултура Георги Димитров, успява да се интегрира във всякакви служби на държавната йерархия? В Национална служба за сигурност, Национална служба „Борба с организираната престъпност“, разузнаването, ДАНС – изкарайте ги и вижте колко хора има там с образование от ВИФ. Ще се уплашите! След това сравнете колко от тях имат връзка с Перник и района и няма да се чудите защо държавата е блокирана.
Защо Бойко Борисов не пипа тази система и създава тон на толерантност? Който е назначен от брат си, от баба си, от братовчед си, от кръвната си линия, или е взел пари, е зависим от там. Той може много да харесва Бойко Борисов – и като политик, и като човек, но никога няма да служи в негов интерес. Той ще служи на своето лоби. Иначе няма как всички да са от Етрополе и от Правец…
Дали, вместо да провеждаме операция „Октопод“ като поредна конфета, не трябва да го направим като комисия „Антимафия“ в Италия? На мен като гражданин ми омръзна да слушам по колко пъти на ден арестуват Маргините. То вече стана смешно. Маргините са просто едни забогатели момчета – там е лесно. Те се виждат. Но кой движи цялата система и в чий интерес е тя? Къде са основните капитали? Вижте пътя на капиталите. Където най-много се наливат, там са интересите – проста работа. Добре, няма да се пипа сега средният ешелон на държавата, ще си остане така. Но ние този филм вече сме го гледали при Иван Костов. Не пипаме средния ешелон и след известно време той сваля правителството, разобличава, унищожава. Приказката за стария бардак си е валидна. Ако някой иска да бъде управленец, трябва да има хъс и смелост да направи нужните реформи.
Кога ще се реши проблемът с организираната престъпност? Когато започнат да ги прибират тихомълком. Без медийни изяви, без приказки, без имената им да остават в историята, без да се превръщат в символи – това е истинска борба с престъпността. Когато от всеки гащник, който кара Мерцедес и води две мацки през кръста, правиш национален герой и отиват да го задържат 100 хеликоптера с барети и т.н. – това няма нищо общо с борбата с организираната престъпност. По-скоро може да се тълкува като борба за пренасочване на капитали.
Правосъдие в България физически съществува, но там 80% от хората са слуги, некадърници и подмазвачи, облечени в роби. Тежко и горко, на който трябва да разчита на тази правосъдна система. А държава се гарантира с правосъдна система, не с полиция.
За това, че българската правосъдна система може да произвежда присъди, аз съм пример. Нещо повече – те успяха да произведат присъда срещу мен без нищо! Защо тогава тези знакови фигури в престъпността, които всеки ден гледате по телевизията, не ги пуснат по моята система? Щом може да ме осъдят на 3 години затвор ефективно, без да съм направил нищо друго, освен че съм отказал да правя лицеви опори пред човек, който ме е нарекъл „свиня“ и за когото е казано в парламента, че е бил охрана на Маргините? Защо да не може да се осъдят ДДС-източвачи, наркотрафиканти и други знакови престъпници? Да сте чули някой директно да е осъден на три години лишаване от свобода, защото е източил примерно 20 милиона лева ДДС? Няма такъв. А те все пак са направили нещо, срещу тях дори има доказателства. Да ползват същите съдебни състави, ако трябва.
Ако като цяло никой не е доволен от съдебната система, включително и гражданите, които плащат данъци, как се решава кого да осъдят и кого не? Вероятно по телефона – има си канали, по които те пускат и от другата страна излизаш, в зависимост от нареждането – осъден, неосъден и т. н. Пускат по тунела един престъпник, излиза навън чист. Пускат ме мен – излизам осъден. Но явно тези канали не се управляват според процесуалните закони и право, а по други системи. В противен случай всеки български гражданин щеше да е доволен от правосъдието, което е получил където и да било и за каквото и да било.“

К Р А Й

ПОСЛЕСЛОВ от Иво Инджев:

Като журналист, който през последните години е написал повече критични статии за президента Първанов от всеки друг ( да не кажа от всички други, взети заедно) , мога да заявя без колебание, че свидетелствата на вътрешен за системата човек, като Николай Марков, имат по-висока стойност, от всичко, което е видяло бял свят в медиите досега.

Едно е моя милост като външен наблюдател да обръща внимание на пернишката връзка в управлението на държавата, на разхищенията в големи размери за ловните прищевки на недосегаемия ни за критики президент, но друго си е това да бъде заявено от свидетел на тези безобразия, чиято професия го е превърнала в част от антуража, за който говори.

Макар че, мислите ли , че е случайно, сред всички спрягани “звезди” от кръга на “оперативно интересните” лица в България, Марков да избере да спомене поименно точно Маргините и Маджо? Това са тъкмо тези лица, за които вече писах (без никаква чуваемост в медиите извън интернет), че са били на вечеря заедно с президента Първанов на рождения ден на бившия шеф на митниците Евгений Узунов прел лятото на 2003 г.

Никола Марков се ангажира с някои количествени показатели – около 300 души на държавна ( вероятно и общинска) заплата обслужват президентското ни величие , когато реши да си постреля нейде в бащинията му, наречена Р България, което явно трябва да се разшифрова като “Резерват България” . И на табелката да пише : “Внимание, достъпът на лица до тайните на Главния стрелец е строго забранен – нарушителите се отстрелват с административни, съдебни и др. мерки”.

Няма да преразказвам интервюто, но не мога да не добавя още няколко неща. Ние си мислим, че октоподът в тази страна е някаква хитроумна схема на преплетени пипала, ръководени от престъпен, но едва ли не съвършен мозък. А се оказва ( както съм възкликвал и по други поводи), че става дума за обикновена балканска шуробаджанащина. Преди беше правешка, сега е пернишка. Не откривайте разликите. Няма ги. Както се казва, простичките обяснения за уж сложните на вид неща, най-често се оказват разковничето към истината. Щуро е, но изглежда напълно достоверно – щуробаджанащина!

Подобно на Путин, който се е обградил като в кръгова отбрана с ленинградски дейци на плаща и кинжала от времето на КГБ, Първанов също се е наметнал, но не толкова с плащ, колкото с ямурлука на шоплука. Което, рано или късно, ще са забие като кинжал в гърба му. Тези хора няма да мълчат вечно, все някога ще настъпи пробив в тяхната шопска омерта. А имитацията на путиновия модел на обграждане със земляци и лично предани теляци е пример за това, как истерията ( т.е. параноята да се подсигуряваш с верни авери навсякъде) се повтаря като фарс.

Тъкмо преторианците ( в случая перничаните, близо две трети в НСО по думите на Марков) са тези, които обикновено се разправят с тираните, в чието обкръжение служат. Поводи и причини винаги се намират – такава маса хора не може да бъде контролирана до последния човек в безпрекословно подчинение.

32 мнения за “Щуробаджанащината на Първанов управлява РБългария (“Резерват България”)”

 1. Иво, чу ли как Бойко каза, че всичко било ясно за политическия чадър над делото Стойков? Ма де го тоя чадър? Май е в дъждовен Брюксел тия дни…

 2. Prosto otvratitelno…

  Za poreden pat mi ide da povarna ot taia paplach…

  Kato im vidia krivite mutri i poluchacam tenezmi.

  Da jivei kompartiiata i neinite cheda.

 3. Държавата не е Чушкопек, но първенците у нас я използват със същия туземен ентусиазъм в една непривично урбанизирана и душевно чужда за тях среда.
  Нека не сме прекалено самокритични; големците представляват само собствената си гилдия; те не са валидна извадка за морала на нацията, още по-малко за интелектуалния ѝ потенциал. Нивото на етичния им хоризонт описва отношенията в техните среди. Приведен в графичен вид, той би повторил кривите на моралния кръгозор на вълчата глутница. Но дотук с добрите новини.
  Нека да видим обратната страна на морала, моралът на стадото. А той дори не е стаден морал – затова гората на историята ни е осеяна с кости на овни-единаци, решили да си продадат руното на цена, различна от вълчата.
  Не се наемам да съдя за ефективноста на такава тактика. Видно е само, че цената на вълната пада.
  И една тревожна тенденция:
  Има основания да се мисли, че Чушкопекът скоро ще бъде изместен от Барбекюто. Мълчанието на агнетата ми казва това.

 4. Към Атанас Чобанов

  Ще обясня, доколкото ми стигат силите, в следваща статия, че това е “българският чадър” от Музея на революционната слава, произведен и контролиран на Изток от нас.

 5. Това за Н.Марков ме потресе изцяло.И как може мин предс. да говори убедено за чадъри просто така, като за обяд или ракийка:((((

 6. Смело интервю.
  Не споделям, обаче, оптимизма в края на послеслова Ви.
  Да речем, че, както очаквате, се получи пробив в т.н. “шопска омерта” /яко!/. И какво от това? Ще се поослушат, пък ще недочуят, може да обявят някого за психично болен, най-подир ще се резберат, ще позаметат.. и готово. Пробиви са ставали и ще стават. Но да не забравяме, че живеем в държава, в която жена прокурор, влязла в ролята на жертва, може да заяви на всеослушание, че съпругът й е убит, защото му било писнало да изпълнява “мокрите” поръчки на главния и накрая не се бил съгласил за убийството на някой си, като нарича последното “несъгласие с методите му на работа”. И не е проблемът в това, че го е направила – луди и самозабравили се жени и мъже има навсякъде. Не е проблемът дори и това, че става въпрос за висши магистрати. Проблемът е, че правилно е преценила, че няма проблем да го направи.

 7. След като прочетох написаното от този български офицер разбрах защо една от най-важните задачи на управниците ни след 1989-а беше разбиване на армията и полицията и подмяната на кадровото им ръководство с цивилни парашутисти, на които с по един указ им се пришиват генералски пагони (тук включвам и сегашния премиер, чийто титли и чинове само за няколко години спряха да се събират от едната страна на визитна картичка) – защото ядро от подбрани, обучени и индоктринирани кадрови офицери е фактор, с който не можеш да не се съобразяваш. Доста преврати се правят от военни и за това има причини, които не се ограничават само с това, че армията е постоянно организирана и въоръжена – друга важна причина е, че доста офицери са решителни и амбициозни хора, със силно чувство за професионална чест и лично достойнство, и втълпено уважение към правилата, йерархията и националните интереси. В случай на политическа криза тези качества ги правят непредвидими и опасни за корумпираните политически режими, и нашинките се застраховаха катоунищожиха армията, пратиха в ранна пенсия голяма част от кадровите военни, и напълниха министерството и генералитета с некадърни и зависими послушковци.

 8. Николай Слатински: Ловната дружинка на Първанов управлява България

  26 февруари 2009, 07:58

  Президентът Георги Първанов в началото на своя мандат демонстрирал феноменална работоспособност, но някъде след втората година започнал да се променя, да поставя акцента на показността – не на това, което ще каже, а как ще го каже, като отрепетира жеста, усмивката, костюма, позата. Увлича се по лукса, към третата година вече се движи само със скъпи костюми. Обгражда се с вътрешни хора, около него се оформя сектантско общество.

  Това разкрива в интервю пред “168 часа” бившият съветник на държавния глава проф. Николай Слатински.

  С тези хора Първанов ходи на лов. На практика ловната дружинка управлява България. Слатински описва снаряженията на групата, пушките им: една медицинска сестра ще работи цяла година, ако трябва да купи такава пушка.
  На въпрос защо Първанов напоследък акцентира на енергетиката Слатински отговаря:
  “Мислил съм в четири посоки. Първата е, че той иска след края на мандата да остане ключов фактор в политиката. Може би търси начин да се вплете в кръга на тези, които и след 2011 г. ще продължат да решават съдбите на България. Тези, които могат да щракнат с пръсти и да получат от собствения си политически елит плоския данък например. Може би опитва да изгражда контакти, да се вплита в приятелства с хора, които докато играят тенис или отстрелват глиган, решават някой “държавен проблем”. Втората причина навярно е, че властта гарантира един много голям лукс, с който свикваш и после не искаш да отвикнеш. Трета причина може да е, че реалните пари, реалният бизнес у нас са в енергийно-суровинния сектор – тръбопроводи, АЕЦ и т.н. Четвъртата причина би могла да е, че той не можа да убеди Запада и ЕС, че е един от тях, един като тях. Много секретари се опитвахме да го европеизираме, да му отворим пътища и да му създадем лични връзки в Европа и САЩ, но той не можа да изплете мрежа от контакти със Запада. Затова навярно чисто човешки си го тегли към среда, където се чувства признат, а тя е предимно русофилска”.
  Според Слатински президентът няма принципи. “Това е характерна черта за българския елит, не само за него. Колко пъти вече позициите пред цялото общество са сменяни диаметрално – вчера “Против” ДПС, днас “За”, вчера “За” Милошевич, днес “Против”, вчера “Против” НАТО, днес “За”, вчера “Против” базите, днес “За”, вчера “Против” войната в Ирак, днес “За”. Това не е личен недостатък, това е системен дефект на политическата класа. Ако нямаш кауза, принципите са нещо досадно, което ти пречи.
  Повечето подчинени на Първанов му пеели оди колко е велик, гледали го в очите. Аз съм се опитвал да запазя достойнството си, дори и критичен, винаги съм му желал доброто, никога не съм го подвеждал, кълне се Слатински. Но по времето, когато той е бил съветник, през първия мандат, много рядко се събирали, Първанов, общо взето, не обичал дискусии. “Президентът не е човек, който обича дискусии, в които мисълта тече свободно, има сблъсък на характери и интелекти. Ако ще е дискусия, то е било, за да кажем какво мислим по нещо, което президентът предлага. Разбира се, принципните хора, например като мен и Карадимов, си споделяха мнението с риск да останат изолирани, а повечето от другите му казваха неща, чийто контекст е, че президентът е велик: “Ще ги занитиш, шефе!”. Затова, докато през първите две години екипът все пак се събираше на дискусии, Първанов правеше силни, запомнящи се обръщения, а след това мина на лекции пред внимателно подбрана аудитория и добра режисура, когато дори е ясно какво е добре да се пита и какво не. Предлагах му да се правят мозъчни атаки, да има винаги човек, който да отстоява противоположна идея – не.”

 9. Доста по-малад съм от Павлик Морозов, но все пак съм минал през родната казарма и се чудя, как се е случило да не се срещна с морално-интелектуалните исполини за които говори той.
  Спомням си например обръщението на ЗКПЧ-то към другарите редници: еей, бай ..й! и се надявам точно той да не е сред съветниците на главнокомандващия, но се съмнявам.Самото удоволствие да ни главнокомандват командваните от “водещи офицери” дъжим не на последно място на генерал армии Бай Добри. Някой да ме светне за родолюбивите и надпартийни качества на този българосъветски офицер?

 10. За мен и за моето семейство президента- Георги Първанов е Българският чъдър над Руско-българската организирана престъпност в република България.Надявам се безстрашният пожарникар да влезе смело в горящата Българска къща и да спаси Българските Граждани и Държава.

 11. г-н Инджев,
  От доста време чета Вашите статии и определено ги харесвам. Искаше ми се да изкажа свое мнение по тази, но за съжаление нямам думи. Вие сте го казали отлично.
  Иска ми се дасе обърна към постващите тук. Хайде всеки, които коментира да го прави със своето име, а не с ник-нейм. Крайно време е когато изразяваме мнение да излизаме с името си. Днес Едвин Сугарев в неговия саит svobodata.com премахна възможността за коментари след статиите и е написал едно доста основателно обяснение защо. Апела ми е коментирайте, но не анонимно.
  Благодаря!

 12. By the way, твоите подозрения за шуробаджанащината са, според мен, напълно основателни. Аз също вече стигам до извода, че целият бг преход е една голяма балканска шуро- и баджанашка пародия. Много щеше да е смешно, ако не беше безкрайно тъжно. Всъщност, точно колкото комунизмът ни беше пародия, токова е и демокрацията ни. Просто, ства дума за особен балкански социален парадокс, чийто елементи мъчат и Гърция и то се вижда без очила.

 13. Всичко описано по-горе за Първанов и подобните му се съдържа само в една дума-комунисти(социялисти)

 14. Моля всички, да не забравят, че след 4 години ще се върнат пак селяндурите и ще ви погнат .

  Нищо не се е променило и не може да се промени.

  В тази част на света не се променя нищо без оръжие.
  А оръжието е в тях.

 15. Започвам с апела на г-н Вълков,публикациите да не се правят анонимно или с ник нейм.За мене скриването на истинското име е признак на страх,липса на достойнство или прикрит начин да се обслужват собствени или други интереси.Що се отнася до статията на г-н Марков и коментара на г-н Инджев ще кажа:1.Все пак,в България има достойни хора,които без страх обявяват че”Царя е гол”.2.Броейки се на пръсти медиите даващи място за подобни изяви/колебая се дали изобщо има такива/,трябва да кажа,че слава богу,я има МРЕЖАТА,за да е възможно все пак истината да достигне до онези,които се интерисуват от нея!И,колцина са тези хора????

 16. За мен отдавна хора като Тодор Живков, Георги Първанов и съответното им обкръжение са представители на селския вариант на болшевизма, една нагло-хитростна система, в която зад различни паравани: Ленин, руски братя, демокрация, мир на Балканите, енергийни центрове, се крие една коварна, мимикрираща селска мафия от типичния за нас шуро-баджанашки тип, убиваща бавно с хитрости и интриги с единствена цел – да направят от вродената си леност властово могъщество. Само си помислете колко хора непоправимо са завлечени в това тресавище на непоносимата ретроградност! Най-често за едното кебапче с бира плюс избавянето от кошмарните мисли, че си аутсайдер.
  Искаше ми се да има хора като подполковник Николай Марков в България, но не вярвах, че ги има. Оказва се, обаче, че ги има. Дори и да беше направил шибаните лицеви опори, пак щеше да си остане подполковник Марков, докато който си е роден да се подлага, и Генералисимус да стане, все ще си е такъв. Това е, струва ми се, главното, другото е работа на ерозията и отвяването. И у нас ще дойде време, когато изразът “Президентът е бесен” ще се възприема като забавна информация, а не като неоспорим аргумент в съда.

 17. Познавам много добри, свестни и интелигентни хора от Перник, предимно поети, писатели и художници, но тоя шашкънин (комсомолско парвеню) ще затрие в съзнанието на народа всичко стойностно създадено от тях (например Борис Христов – “Вечерен тромпет” и “Честен кръст”). Всичко разказано от Николай Марков е вярно и ние си го повтаряме откакто се помним (за шуробаджанащината), но по безсилието да се противопостави много ми напомня на историята на Michael Ruppert от документалния филм Collapse. Ако имаш някога възможност, виж го. Единствената ми политическа мечта засега е да Го видя (конфабулатора Гоце) да дава показания (testimony) пред хипотетичната комисия Анти-мафия.

 18. Харесах статията! незнам дали е вярна изнесената информация. искам само да внеса една корекция — админстративната област Перник (перник, радомир, трън и т.н.)почти идеално съвпада с етно-географксата област граово, която не е едно и също с етно-геогравката област – шопско, в това отношение статията показва неграмотност. 🙂

 19. Към Перничанин-граовец:

  Благодаря за корекцията, винаги ми е приятно да се ограмотя, пък макар и от анонимен граовец, който се засяга на “от Витоша по-големо нема”

 20. Към Перничанин-граовец:
  Трън не е в Граово!
  Трънчане са знеполци. Диалектът им е доста различен от граовския.

 21. Няма да пиша нищо за политическия покер.
  За първото раздаване Вие преценете:
  Първанов – 1 Асо;
  Бойко – 1 Асо;
  Доган – 1 Асо.
  Къде е четвъртото?
  Вие преценете, по-малко спете, повече работете,повече мислете, защото ние раздаваме картите.
  Познайте кои сме ние?
  Народ заспал, или от тъпотия проумял!

 22. @asensi
  Според според сполучливия израз на един приятел (може и да се сърди, че не го цитирам) на комунистите им трябват комУничистачи :)))))))

 23. Здравейте г-н Инджев,

  На мен също ми направи впечатление, че причислявате “неправилно” граовци към Шоплука, но преди да ви поправя проверих в Уикито. И какво излезе? Граово, т.е. Пернишко и Брезнишко, е точно част от Малкия Шоплук (с изненада открих, че има и Голям). Значи граовци са си чиста проба шопи.

  А иначе интервюто е потресаващо. И не знам какво трябва да се случи, за да се премахне този тумор от българската снага. Май само по “оперативен” път ще стане.

  Поздрави

 24. Здравейте г-н Инджев,
  Дълбоко грешите, като заявявате “без колебание”,че свидетелствата на вътрешен човек, като Н.Марков, имат по- висока стойност, от всичко, което е видяло бял свят в медиите до сега”.
  Вие сте известен журналист, затова цялото Общество е запознато за Вашето отношение към г-н Президента на РБ.
  Но на Н.Марков, не г-н Президента е наложил правила, изисквания и годишни нормативи за физическа дееспособност на охранителите.
  Това е един от основните критерии, които постъпващите служители в тази институция, се съгласяват да полагат изпит и системно да поддържат форма.
  Всички чужди служби, които всички даваме за пример и цитираме, имат това изискване.
  Но работещите там офицери не се оплакват от това.
  След напускане на работа, техните офицери продължават достойно да се държат.
  При нас в Б-я, този “лоялен офицер”, приканва на мъжки бой в Институция. Хули всички предишни и настоящи началници и прави внушения, че само той ,единствено е достоен, не виждатели, не е оценен. Защо ли?
  По- достойно би било, Н.Марков да разкаже през всичките си години служба в НСО, колко дисциплинарни наказания има!

 25. Постингът на г-жа Христова е изумително добро допълнение към статията. Особено за тези, които са имали някакви съмнения.

 26. Марков има наказания за неотдаване на военна чест на помияри началници.Нито едно наказание за работа,напротив има и награди месеци преди фарста.Бях призован на делото като свидител и знам това.Първанов е полудял отново след тази статия и е пуснал клепачите си…
  В едно итервю Марков каза:”Когато твоята армия няма сили,вкарваш чужда армия,но не спираш.Другото е предателство пред това в което си се заклел”.Нима България не е освобождавана винаги от чужди армий…
  Дано успее да го направи…Не е глупак,познавам го.
  Господин Инджев,помогнете му!!!

 27. Инджев, по всичко личи, обичаш да облекчаваш нуждите си в клозета на двора.То и разсъжденията са ти клозетни,толко си можеш. Такъв си простак…., а бе ходи да печеш чушки на двора до нужника си! Как можеш, бе неандерталец, да кажеш, че не са нужни пречствателни станции. Нали твоите лайна отмиват тези ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ СТАНЦИИ!!! Но кой да отмие глупостите ти в интернет. Хайде , изтрий ме по -бързо, простако!

 28. Към HHL gadimise@hotmail.com:

  Ооо, напротив: “имената на глупците висят по стените”- това искаш и го получаваш в жаждата си за изява .
  Порадвай се на миризливата си слава!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.