Султанатът Бруней и салтанатите в тукашния вилает

По някаква прищявка на съдбата през вече далечната 1992 г. видях от няколко метра разстояние султана на Бруней. Седеше в каляска заедно с кралицата. Защото действието се развиваше в Лондон и се оказах наблизо – заснел съм дори сцената с видеокамера.

Вестниците в британската столица тогава писаха, че в една каляска са били най-богата жена и най-богатият мъж на планетата. Така съм запомнил, че е “най – богатият мъж на планетата” – нещо , което междувременно се е променило, но не чак толкова, с неговите 20 милиарда, на колкото към днешна дата се оценява богатството му.

И какво беше изумлението ми да прочета сега, че същият призовал сънародниците си …да пестят. И да се откажат от лукса!

Султанът на Бруней Хасанал Болкиах Муизадин Вадаулах призова днес народа си да се “откаже от луксозния си начин на живот, който е довел до натрупване на големи дългове“.

Това съобщи днес брунейският в. “Борнео бюлетин”, цитиран от ДПА, на която се позова БТА. В реч по случай националния ден на Бруней вчера султанът предупреди, че брунейците живеят над възможностите си и този навик ще “причини големи загуби в дългосрочен план”, съобщава вестникът.

Въпреки петролното и газово богатство на Бруней много от неговите 400 000 граждани са натрупали големи дългове. За да ограничи прекомерните разходи и задлъжнялостта, през януари правителството прие нови правила за кредитните карти, ограничаващи броя на картите, които може да притежава един човек. На жителите на Бруней им бе забранено да използват кредитните карти за плащане на заеми, взети от банки.

Според сп. “Форбс” активите на султана на Бруней се оценяват на 20 млрд. долара. Той е известен най-вече със страстта си да колекционира скъпи коли”.

Нашият се ограничава засега със скъпи пушки. Но примерът му е за(м)разителен – всеки опит да бъде изобличен се натъква на смразяващо ефектива съпротива в солидарно мълчаливите медии. Да не говорим за институциите, от които се очаква да задават строги въпроси на чиновници, които няма как да оправдят луксозния си живот, макар и с президентска заплата.

Защо ли ви занимавам с този сюжет, сигурно се питате. Ще ви отговоря : по аналогия. И у нас крадците викат най – силно “дръжте крадеца”. Напук на сърдитите читатели, които ще ме обвинят, че не съобщавам имена и не предлагам решения, а само мрънкам, ще оставя всеки от вас да си допише името на крадеца. Такива има на селско, общинско, градско и национално ниво. Султани у нас дал Господ ( Аллах).

Боя се че списъкът ще бъде, ако не дълъг, то съдържателен, изразителен откъм добре известни имена. Ами дайте го на прокуратурата – нали самият президент Първанов заяви преди дни, че у нас всички знаели кои били босовете на престъпността.

Казва ви го не друг, а самият султан…пардон, главен везир на султана, който управлява откъм високата ( кремълска) порта на Изток. Ама не смеете! Положението и в медиите у нас е като в “Под игото”: “ тук се говори против Султана, аз излазям”!

7 мнения за “Султанатът Бруней и салтанатите в тукашния вилает”

 1. Предлагам нещо “конструктивно” и разчитем на решителността на министъра на финансите Дянков:
  бюджетът на президента за следващата година да бъде намален с точно толкова, колкото струват ловните му подвизи и излетите му в екзотични страни, от които нямаме (данъкоплатците) никаква полза в условията на настоящата криза.
  Смятам това за справедливо, а президентът ще даде пример как трябва да пестим и помагаме на нуждаещите се (гледай Българската коледа)

 2. Г-н Инджев добре! И като ги дадем на прокуратурата какво? Сещам се веднага за едни султани (или везири) или де да знам какво – братя Павлови от Генерал Тошево, дето уж им събориха хотелчето в една от най-защитените зони Яйлата, и после май ги хванаха с бракониерство и т.н. И какво? – Ми нищо – пак са си там дето си бяха. Ама не са на ниско – изобщо. Така че айде моля! Ама пушки да видиш – боже красота!!

 3. Разбираема е алюзията за крадците. Логиката може да бъде разпрстряна и към то английската кралица и води пряко към моралните аспекти на забогатяването изобщо. Разбирам желанието на автора за ефектни комбинации, но все пак има някаква граница на взаимосвързаностите.
  А иначе всякакви построения могат да бъдат направени и всичко изказано. При това безнаказано, ако няма клевети и обиди де. Нали така?
  Съкращаваме бюджета на президенството, а султана на Бруней раздава богатството си на разхитителните си поданици. Звучи супер, нали?

 4. КЪМ ВСИЧКИ ОПЕЧАЛЕНИ БЪЛГАРИ

  И КЪМ БАЩАТА НА УБИТИЯ ЕМИН!

  “Грабайте телата!” – някой си изкряска
  и трупове мъртви фръкнаха завчаска
  кат демони черни над черний рояк,
  катурят, струпалят като живи пак!
  И турците тръпнат, друг път не видели
  ведно да се бият живи и умрели,
  и въздуха цепят със демонский вик

  ЗА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ДЯДО ВАЗОВ Е КОМЕНТАР-НЕУМЕСТЕН!

 5. до кога нашата страна ще се управлява по РУСКИ ОБРАЗЕЦ?
  НИЕ нямаме политика от съединението,за жалост!!

 6. Г-н Никифоров неуспешно се опитва чрез софистика да обори позицията на г-н Инджев и алюзията в нея!Вкарвайки моралните категории за натрупване на богатствата ,трябва да се върнем 2-3000 години назад,а не да отидем само до богатството на английскат кралица.Дори и хипотетично да възприемем визията на г-н Никифоров,вднага се набива в очи кой и по какъв начин забогатя в БГ след 1944г.И в десетилетията преди тази година,е имало забогтяли българи чрез военни доставки,но чст тях са били заслужено осъдени и от съда и от историята.И ако се върнем към днешният ден,във фокуса на вниманието освен името на Великият везир,трябва да се добави цял дълъг списък,от богопомазаните наследници и изтърсаци на ЦК на БКП и тяхните производни от ДС и ГРУ на МНО!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.