Министър, паднал от луната, трябва да отпадне от кабинета

Понеже министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков призова днес към обществена дискусия за АЕЦ “Белене”, веднага се включвам с един въпрос:

Защо обществото ни, от което сега се сещат да поискат мнение, продължава да е на тъмно за каквито и да било официални документи, свързани с условията при които се строи АЕЦ “Белене”?

От увъртанията на Трайков в парламента отново стана ясно, че няма никакви разчети къде, на кого, колко и дали изобщо ще можем да продаваме електроенергия от евентуално завършената централа. Така че този въпрос е ясен – яснота няма. Нулева е.

Но да повторя – нима няма документи за самото строителство? Да не би да е държавна тайна и ако е такава, то да не би да става дума за друга държава? И не прилича ли това подозрително на строителството на атомна база, засекретена като военен обект?

Когато една държава е готова да плати каквото и да било без каквато и да било икономическа логика, това се прави с военностратегически цели. Кремъл дори не крие особено това след като командваните от Путин депутати приеха закон, според който Русия има право да изпраща войски в чужбина за защита на свои обекти.

Така че министър Трайков, ако обича, да не се прави на паднал от луната и да не отговаря на въпроса за финансирането с контравъпроси от рода на “ ами ако луната падне”, както постъпи днес.

За голямо съжаление поведението на Трайков е още едно доказателство защо няма да ги стигнем американците. Те ходят на луната, ние се правим на паднали от там. Те казват “времето е пари”, ни обичаме да се мотаем с обяснението “ дай да убием два часа”.

Човек е наистина толкова голям, колкото са големи мечтите му. Затова Жул Верн е направо велик – със силата на мечтите си посети луната. Че и нас, читателите, заведе там!

Ако хоризонтът в мисленето на едно правителство стига само да усвоява едни натрапени от чужда държава пари, за да си реши за момента главоболния проблем, това говори много зле за “мечтите” на тази власт. Нещо по-лошо, говори за краткосрочен интерес да се пребивава в управлението, пък следващите да се оправят.

Предизвикателната реплика на Трайков за луната всъщност е израз на безсилието му да каже, какво ще стане след като руските 2 милиарда бъдат похарчени, но митичният стратегически инвеститор така и не се появи.

Да отвърнеш на този логичен въпрос с нелогичното “ами ако луната падне” си е повод за оставка. Защото издава небрежно отношение в изключително големи размери – злоупотреба с националния суверенитет и с търпението на гражданите. Този подход издава най-малкото склонност към хазартност, на каквато един министър няма право, особено по отношение на ядрен обект с мащабите на АЕЦ “Белене”.

Похвална е на този фон демонстрираната отново твърдост на колегата му Дянков, който като финансов министър повтори, че няма да отпусне и стотинка за АЕЦ “Белене”. Проблемът обаче е там, че, както се вижда, има кой да даде нужния брой стотинки.

Стига България да е съгласна да се наведе и да ги вземе.

63 мнения за “Министър, паднал от луната, трябва да отпадне от кабинета”

 1. Даа тази реплика “Ами ако луната падне” е много показателни и сериозно ме стресна-какво прави този човек в управлението на държавата. В едно интервю на С.Дянков го чух да казва че той ще води преговорите за АЕЦ Белене. Ами защо не ги води…

 2. Много добър и обективен анализ с много силен край!

  Две интересени “новини” (от вчера) свързани с темата:

  Медиапул:

  “САЩ: България да не се поддава на натиск в енергетиката”

  http://mediapool.bg/show/?storyid=162367

  и от Дневник:

  “Страните членки ще трябва да информират ЕК за енергийните си проекти”

  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2010/02/25/864739_stranite_chlenki_shte_triabva_da_informirat_ek_za/

 3. TO4NO TAKA-DIANKOV E SUPER!!!,A -TRAIKOV-NAI DOBRE DA SI VARVI,AKO GERB ISKA DA SPE4ELI SLEDVA6ITE IZBORI

 4. Г-н Инджев присъединявамсе и аз към искането за оставка на министър Трайков. Ако и други одкрепят искането, можете да го отправите и официално към правителството.

 5. Браво г-н Инджев!

  Абсолютно правилно сте описам всичко. Изглежда нас, които сме против, ще ни задават от тук нататък въпроса дали лобираме за американски 7-ми и 8-ми блокове в Козлодуй /дори и това много по-логична идея/, както днес г-н Димитров в БНТ.

  И все пак, поведението на Трайков и цялото правителство освен Дянков е направо граничещо с малоумното – заемат някаква теза, че заради парите, инвестирани досега, и неустойки не е разумно да се прекратява, но никой не казва какви са неустойките, сключени преди и на базата на централа БЕЗ готово финансиране.

  Тъжното е, че и “новите” вместо да разкриват, забулват…

 6. Въпросът с АЕЦ Белене, комай е първото нещо, което може да ме накара да си променя мнението за този министър, въпреки че ми беше любим, защото се изразява правилно и не остава длъжен никому. Защото изказът му кратък и ясен, не, като Станишев, който пък много говори, но нищо не казва.Но, през тези мъчителни години на преход, видяхме, че никой не смее да вземе категорично становище по въпроси, отнасящи се до Русия.А тя пак продължава да ни заплашва. Може би министърът се чуди как да им откаже, но не е измислил точната фраза. Лично аз не бих искала милостиня от руснаците.

 7. otvratitelno nagli kopeleta…

  Sluchaini hora koito nikoga ne sa predpolagali che shte sa na tova miasto.

  Tova nadhvarlia i mechtite na Jule Vern zashtoto daje i negovata fantazia ne moje da si predstavi che takiva nekadarnici reshavat takiva vajni vaprosi.

 8. Бързам да сложа точката на “и”-то на финалната фраза на статията на г-н Инджев с продължението й : “Бери, бери деньги, заработал!”
  Бих добавил още и една мисъл на Ортега и Гасет “Човек трябва да бъде наказван с постигането на мечтите си.” От което пък си правя извода, че само от нас зависи колко нависоко и колко надалече ще полетят мечтите ни. Гравитацията притегля само падналите от луната.

 9. Една от трагедиите е, че в България
  четвъртата власт се е превърнала в най-мощната.Това благодарение на наивноста на българина да приема всичко поднесено от медиите за чиста монета.
  -…няма никакви разчети …Г-н Инджев, Вие заедно с Дянков,Трайков и т.н.умници правите всички,които са се занимавали от 25 години насам с тази прословута централа на пълни глупаци
  Може да е вярно, че няма актуализирани разчети.
  – командвани от Путин депутати = командвани от Бойко Борисов депутати
  – Русия има право да изпраща войски = САЩ има право да изпраща войски. А кой няма право ! Стига да му стиска !
  – инвестицията АЕЦ-Белене е фирменна инвестиция и ако за нея няма държавни гаранции,няма нищо общо с Дянков
  – национален суверенитет- А има ли сега такъв ?

 10. “И по всичко личи, че единствените райета, които Масларова някога ще носи през живота си, ще са от Милано. А не от Сливен.”

 11. Даааа, абсолютно сте прав. Пак. Уви.

  И всички ние, тук четящите и пишещите, знаем как ще се случи “обществената дискусия”:
  Райчев и Стойчев ще направят едно мноооого голямо изследване на обществентото мнение на баба Гицка, след което ще заемат не по-малко от 347 часа телевизионно и радио време, за да прояснят и на тези, дето не са баба Гицка колко нашенското обществено мнение люби Россия, братушките и всичко произведено там, как всеки от нас люби атомната енергетика още от пелените си, и как алчните западни “еко-инвеститори” в зелена енергия ще ни наложат да плащаме прееееескъп империалистически вятърен ток, а Матушката ще ни даде без пари да си боцнем чушкопека в контакта и да си печем на него ден и нощ каквото щем – кеф ти патладжани, кеф ти чушки, че хубаво кьопоолу става за мезе на евтината ни домашна ракийка.

  После мъдри енергийни “експерти” ще завземат за следващите 82 дни изцяло ефира, а агентите начело с агент Бор (с пурата) и сие ще удвоят страниците на парцалите, които продават на баба Гицка, на които страници цялата манипулативна социологическка, икономическа и народопсихологическа “експертност” с радост ще съобщава, че баба Гицка и подобните й не само, че трябва да са радостни от факта, че Россия ще ни построи този величав паметник на вечната дружба между славянските ни народи, но и че коленопреклонно ще трябва да молят Кремълските другари-българолюбци да ни построят и (още) една руска почивна станция на Камчийски пясъци, до тази на другаря Лужков, в която да отмарят след нощните дежурства храбрите братски воини от славната и непобедима съвет.., пардон руска армия, пазещи второто атомно слънце на родината от бюреносните западни империалистически облаци, надвиснали над нея…

  Но това горното го знаем, или поне предполгаме ние, тук, няколкото хиляди луди (по Ботев), които обаче сме микроскопична капчица в морето на “общественото мнение”, оформяно от плеядата макиавелисти-мизантропи, дърпащи конците на ставащото на тази несретна земя през последните десетилетия…

  А баба Гицка и дядо Йоцо гледат.
  Телевизия.
  И това е достатъчно, за да имаме Белене. Концлагера. Белене. АЕЦ-а. Прости им Господи, но въпреки че не знаят какво вършат, те са виновни. За безумието на живота на децата ми в тази насретна земя.

 12. Ех ама и вие какви наивници сте – нали си спомняте за Трайков:
  “Это наш парень говорит!”

  Че то си беше ясно още тогава (преди няколко месеца). Ха на бас че този ще е последният който ще бъде сменен като министър. С такъв (московски) гръб как иначе?!

  А на нас дупе да ни е яко.

 13. Не разбирам за какво се разправяме. О-в Белене е в сеизмична зона. Всяка сутрин, когато ставате, трябва да хвърляте ези-тура дали хипотетичната АЕЦ “Белене” не се е продънила в Дунава, заедно с реакторите си, ядреното си гориво, апаратурата си, пречиствателните си съоръжения и материалите, които са пречистили.

  Само това да беше, и най-страхотната атомна централа просто не може да се построи там. Не и от вменяеми хора.

  Изказването на Трайков за падането на луната изразява грубо и цинично отношение към данъкоплатците, пред които е длъжен да се отчита. Смятах, че на такива изцепки е способен само Петър Димитров, който директно лъжеше в ефир.

  Когато Трайков започне да строи атомни електроцентрали със собствени средства, тогава да разглежда възможността луната да падне.

  Мислех си, че в правителството се играе на добро и лошо ченге по този въпрос, но все повече ми се струва, че има истински конфликт между министрите.

 14. Някои от пишещите тук/пък и в други сайтове и медии/застават на позицията,че мин.Трайков няма отговор на поставените въпроси,и по тази причина,артикулира нещо,свързано с луната.Цялата работа е там,че не Трайков, а цялато правителсво и в частност-
  Бойко Борисов,нямат разумен отговор!Цялата канонада срещу руските енергийни проекти в началото на мандата спихна до степен,миналият петък да се прояви разбиране относно руското предложение за 2 мрд. евро “помощ”.Днешното мънкане и увъртане на Трайков в НС ,съпроводено с лунната намеса,е категорично доказателство за това!
  Артикулацията за тази намеса ,освен липса на аргументи,е и доказателство за начина на мислене и възпитание на министър,оглавяващ ведомство като неговото!АЗ ПОДКРЕПЯМ АПЕЛА ЗА ОСТАВКА НА ТОЗИ МИНИСТЪР,ЗАЩОТО МЕ Е СРАМ ТАКЪВ ЧОВЕК ДА БЪДЕ НА ТОЛКОВА ОТГОВОРЕН ПОСТ!ДА СЕ ГОТВИ Б.БОРИСОВ,ако не си извади заключение от случващото се!Нека червените не потриват ръце доволно,като виждат каква каша ,антибългарска,забъркаха за пореден път,начело с Гурото им.ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ,агент Г О Ц Е!

 15. тъпоумнико Антонов,първата работа при проектирането на АЕЦ е именно сеизмичната оценка на пегното избрано за строежа й!Всичко което споделяш е една ОГРОМНА ЛЪЖА и е плод на болния ти русофобски мозък.Жалко, че сигурно си един от известните “писачи” \не мога да те нарека “журналист”\

 16. То е ясно ,че Луната няма да падне, но по ясно става,че нещо ще падне.Нещото което се очаква да падне е рейтинга на Първия министър.Все пак “Белене“ е в сеизмична зона.А ако рейтинга падне веднъж вдигането му става много много трудно.Както и ако Луната падне…

 17. Имаме ли право да знаем, защо тази централа не привлича, а гони западни инвеститори?

  Трябва ли да сме наясно, като иранците, турците или китайците на каква цена ще се строи платената от нас, като български данъкоплатци, българска част от централата (за която няма инвеститор и засега на практика се гарантира от държавата) и дали тези пари се влагат за да носят изгода на страната?

  Има ли право България на енергийна, а значи и национална сигурност или за това ще разчитаме на православното “братство”? – Пример за това, как действа православното братство е случаят с Грузия.

  Как тази, очевидно изгодна за Русия сделка се вписва в двустранните търговски отношения и ще се промени ли смущаващата диспропорция в търговския баланс между двете държави?

  До кога жителите на тъмната страна на Луната ще решават на тъмно съдбата ни?

  Имаме сериозно основание да мислим, че избраните от нас в парламента се изживяват като експерти и лобисти, а не като политици и държавници и затова не се обръщат към нас с категорична позиция по този важен проект. Поставя се под съмнение автентичността на политическото представителство, а това е удар срещу държавността.

 18. AEC Belene beshe edin ot Socialisti4eskite anahronizmi. Nie dori jiviahme v studena zima na tri4asov rejim na toka za da po4nat klakiorite (4l4nove na BKP) da pla4at imame nujda ot pove4e energia. Nikoga ne sme imali nujda ot tazi centrala, nito ot proslovutite Ruski gazoprovodi. Bulgarskata electroenergia e s nai niskoto ka4estvo na Balkanskia poluostrov i se prodava na nai-niski ceni i samo v kriziasni momenti. Zasto e snisko ka4estvo zastot e proizvedena ot velikata Savetska tehnika. Taka 4e prvete si izvodite koi ima nujda ot AEC Belene i Ruskite Gazoprovodi.

 19. petar: Да видяте някъде Антонов да е споменал Русия ? Или сте от тези, за които Русия е по-важна от България.

  Аз не съм експерт и не мога да кажа кое колко ще струва, опасно ли е или не ! Само се чудя защо Русия така истерично се бори да строи АЕЦ?? Вие можете ли да отговорите ? Те ще получат неустойки ако не стане, така че какъв е този зор! Ако беше толкова печелившо защо не налитаха и други така напористо ?

  Къде сте видял някои така да се бута да прави УСЛУГА на някого ? Хайде ако ние се бяхме примолили, добре, но НЕ!

  Според мен Русия иска да постигне политически цели, които как точно ще използва не знам, но тъй като няма ясна икономическа изгода (други не само не се бутат, ама и бягат), пък и ние не сме молили, друго обяснение не виждам.

 20. всичко е ясно и точно!Струва ми се,че все още съществува международно споразумение следващият кабинет да изпалнява поетите и подписани договори от предишни.
  Всички външни договори на Р.Булгария все още са държавна тайна.Няма определение какво е военна,държавна,или служебна тайна.По едно време май щяха та приемат закон за това.Така,че всичко е ясно.

 21. Заглавие: “Губим един милиард, ако не строим Белене”.Така казал Трайков.В това има такова огромно презрение към българските граждани,че направо ми става лошо.Защото в съседство стои въпросът – Колко губим, ако строим Белене?Всичко това ще доведе до следващия номер.Дянков не дава. Ами, следващият?Той ще каже, че ако спрем, ще загубим 3, или 5 или кой знае колко…Струва ми се, че ако се скъсаме тук, това ще бъде Краят.

 22. Много емоционални глупости са изговорени тук за съжаление. И накак си не остава място за смислено говорене. Предлагам ви, вместо да се захласвате в повтаряне на шаблонни, “общоприети” (странно защо), не проявите достатъчно сила и не прочетете това
  http://ralitsakovacheva.blogspot.com/2010/02/blog-post_26.html
  Защото спекулирането (превеждам:упражняването в говорене) в случая е просто дразнещо-глупаво. Моите уважения към г-н Инджев. Въпросите поставени в статията му са резонни, доколкото са свързани с начина по който правителството обосновава стъпките си.

 23. Времето и събитията които обсъждаме,няма как де не възпламени човешки сърца с оттенък на възвишеност,с която се отличава младосттта “ми”…
  Но ако Първия консул,не се вслуша и в смесица от възторг и чист разум,последният като такъв,ще закипи като старо вино в зимниците,когато лозята се разлистват…и ще дойдат моите наследници-радетели на народното чувство…
  И ако глаголите “дявам се” и “трая си” ,се спрягат неправилно,
  няма да е здравословно за сеизмични зони….

 24. Трайков само да беше – с паче перо да го галиш. Ами онези двама бивши министри, за които еволюцията предстои?
  Трябвало да се бърза, найш колко е важно да се разкриват работни места по време на криза и други лакардии…

  На всичко това трябва да се каже ясно и открито: “Не искаме АЕЦ в земетръсна зона!” “Не искаме някой да ни налага нещо, което сам ИЗБЯГВА да строи на своя територия!”.

  Нека си представим дори само следното – дали сме пари за да бъде построена гилотина. Основата и стълбите са готови. В този момент смъртното наказание се отменя. Няма да падат глави повече. Какво правим? Дострояваме гилотината?
  Ми тя нали ще се изплаща с произведения ток, докато остарее морално и материално? И като стане наша – ще се чудим какво да я правим. А тънкия момент с радиоактивните отпадъци?

 25. Впрочем – браво на Иво! Браво и на всички коментирали – трябва да бъде алармирана Европа! При едно земетресение облакът може да
  стигне по-далече от носа на затоплистите…

 26. Хмм,то като на партийно събрание.Всеки разбира от всичко и най-вече от работата на другия.Еми ако не е Трайков ще бъде някой друг.Картите отдавна са раздадени и резултата от играта се знае,така че….

 27. Абе я се спрете със земетръсната зона! Не е земетръсна зоната! И как в тази ситуация някой може да се ангажира с дългосрочна прогноза за потребелението на електроенергия в региона? Или ще е купен от руснаците или ще е предател на националния интерес. ако не сме способни да създадем условия за лишено от емоции, провокиращо свободното мнение дискутиране, то как ще взимаме каквото и да е решение. Едва се прокрадват смислени нотки. По презумпция всяко надъхано говорене навежда мисълта към неискреност или просто към фанатичност.

 28. “И как в тази ситуация някой може да се ангажира с дългосрочна прогноза за потребелението на електроенергия в региона?”
  Без такава оценка как да действаме без емоции. Като нямате ни най-малк представа какво слева след това, за каква трезва оценка говорим?? Не виждате ли как си противоречите

 29. Г-н Инджев,
  В страната има много хора, които десетки години се занимаваме с ядрена енергетика и които сме симпатизанти на синята идея. Днес, слушайки Мартин Димитров(а и сега, четейки написаното от Вас), ние се срамувахме – неистини, непознаване на материята, грешни заключения. Материята е много специфична и експертна. Престанете с общите приказки и „махленски” аргументи, потърсете специалисти, информирайте се, преди да информирате хората и да си изработвате позиция. В противен случай „наливате вода” в грешната БСП мелница, отблъсквате наистина запознатите и ерудирани хора… Такива сложни въпроси не се решават от „кресльовци” по форумите, които не са стъпвали в АЕЦ!!!

 30. Браво Иво ! Както винаги право в целта.
  Сега е време Бойко да си отвори очите/за падащи от луната предмети или министри/. Или да си отвори устата и да каже:
  – Другари аз съм един от вас. Доказвам го с енергийната си политика. Ще се видим на Бузлуджа и после в мавзолея…………

 31. Никифороф…….,не разбрах…!!?? Четейки думите ти ,най-вероятно си паднал от луната , или луната ти е паднала на главата ?! Предполагам ,че тогава човек пише или говори като теб : с неискрена надъханост и ..фанатична презумпция…..

 32. @PETAR,

  Личните квалификации, свидетелство за възпитанието и културата ти, остават за твоя сметка.

  “Долната лъжа”, която “споделям” е цитат от доклад на БАН.

  Аз също не мога да се нарека журналист, основно защото не съм такъв.

  Извън темата сеизмична зона ли е Белене, ако имаш коментар в защита на мотивацията за строеж на АЕЦ “Белене”, горя от желание да го видя. Иначе, пусни си някой мач по телевизора и псувай там колкото си искаш.

 33. Г-н Н.Никифоров,
  Вие ни предлагате наздравицата на Крум, без да имаме право да питаме с какво е пълна пословичната, ваша “чаша”:)

  Това, че не искате да забележите, че сме принудени да изпием горчилката преди задължителната дискусия ме кара да мисля, че сте хорист от другия хор. А трябваше да пеем дружно. И не Интернационала или “Къде си, вярна, ти любов “международна”, а “От сън дълбок се събуди!”.

  Само точните въпроси и ясните отговори ще ни събудят.
  Другото са детски, приспивни песнички – т.н. калибельные:)

 34. Вранчанското земетресение (наричано също Свищовско земетресение) става в 21:20 местно време на 4 март 1977. Земетресението е с магнитуд 7,4 по скалата на рихтер, а епицентърът му е в Източните Карпати, Окръг Вранча, Румъния. Хипоцентърът се намира на дълбочина 94 km. Жертвите са над 1 600, повечето от тях в Букурещ.

  Земетресението нанася щети и в България, като в Свищов са разрушени промишлени , жилищни сгради и има жертви. Засегната е и църквата „Света Троица“, която е напълно възстановена едва през 2004 година. Днес паметни плочи в памет на загиналите над 100 човека са издигнати на площад „Велешана“, където се е намирало сринатото общежитие на химическия комбинат „Свилоза“, както и в близост до училището „Алеко Константинов“, където е бил разрушен жилищен блок.Разрушена е и административна сграда до гарата. Дълго след трагедията цари пълно информационно затъмнение, наложено от тогавашния режим

 35. Към г-н И. Николов.
  Това, че не забелязвате, че спорът не е експертен, а политически би могло да означава две неща:
  първо, че може наистина да сте заклет експерт и си пазите безценните, експертни знания далеч от нашето невежество
  и, второ, че сте форумен манипулатор, който иска да ни сплаши с ерудицията си, без на практика да я демонстрира.
  Засега цялата ви експертиза се състои в заклеймянето на “кресльовците по форумите”.
  От което броят им нараства с още един:)

 36. Няма да построят централата.

  Но руснаците ще се опитат да ни натресат огромни неустойки и да им отстъпим за Бургас Александруполис и т.н. в замяна.

  А Трайчо който бързо се превърна в руско мекере е толкоз жалък….

 37. Към И. Николов от нестъпвал в АЕЦ:
  Признавам Ви г-не професионалните претенции. След като Ви прочете човек наистина по-лесно може да си обясни как се е стигнало до подобно експертно решение за строеж на централа в Белене.
  А за привържениците на синята идея не се притеснявайте. Те очакват от журналистите гражданската им а не “правилната” и масова позиция. За последното си имат грижа учЕнодолци и сие от магаданските институти.

 38. Що за безумен аргумент – ако не построим, ще плащаме… А докато строим, няма ли да плащаме?
  “Похвална е на този фон демонстрираната отново твърдост на колегата му Дянков, който като финансов министър повтори, че няма да отпусне и стотинка за АЕЦ “Белене”.” Колкото до този наивник, по-вярно ми се струва: Докато съм финансов министър… И защо баш баканът тъй зловещо мълчи?

 39. След 34 коментара да тук пролича,че
  сме приспивани,но не и събудени,а
  точните въпроси и ясните отговори,
  липсват…преди -недай Боже!-Крумова калыбельная наздравица около тлееща “Плиска”…

 40. С други думи кардинале,да се оправим на север преди да ни догони и другата
  приспивна,когато пловдивчани са на 150 км.от Бяло море!

 41. Дискусията за АЕЦ Белене е интересна за широк кръг от български граждани, но нали първо трябва да се чуят експертите, и едва след това да се започне с говоренето и писането по медиите. Относно мин. Трайков, а и други негови колеги, им е време да сменят работните си места, както направи Румяна Желева, дано не се наложи да стане по същия начин.

 42. И.Николов: Господин специалист по ядрената енергетика искам да ви кажа, че АЕЦ не е само технолигия. Тук има икономически елемент, политически и всички български граждани имат право да пишат и да си изказват мнението. Ние не коментираме техническите детайли. Защо не ни запознаете с предимствата на руските технологии ?

  Решението за строеж е национално. а след това идвате вие.

  И не знам защо една ясна позиция е срам за синята идея. Споменете поне с един два примера кои заключения на М. Димитров са неистини или лъжи. Не е ли факт огромната енергийна неефективност на производството ? Вярно ли е, че прип ренос губим 20% повече от ЕС държавите ? Къде излъга Димитров?

  Жалко е, че сте специалист, а сте написали текста си без нито един пример и факт. НИТО ЕДИН! Само заклинания за лъжи и разочарования.

  Аз дори не засегнах политическия въпрос, който според мен е най-важният. Това неистово желание на Русия да ти прави услуга….

  Може би като специлист се притеснявате за работата си, но 10-20 млрд, ако не са добре обосновани, са изключително много пари. Лично познавам хора, които искат АЕЦ заради собствения им дребен бизнес, но за такива проекти това не може да става на такава основа.

 43. Приказките, че България ще печели са приказки от “1001 И ЕДНА НОЩ“.А пък с тези работни места дето щели да се откриват са направо от 1002 -та нощ.Както някой загатна таман ще я изплатим и ха да минем на печалба тя ще е вече остаряла и ще трябва да се закрива.Нещо като с управлението на Симеон таман изтекоха 800 те дни и малко по късно НДСВ се изпари като ланския сняг.

 44. Тук се изказва предположението, че рейтингът на министрите и провителството щял да падне. Възможно е, но комисионните със сигурност ще се качат! До небесата! Какво значение тогава имат рейтингите!

 45. Г-да Павлов, Танушев, Савов!
  Преди да се правят политически изявления, човек ТРЯБВА да се запознае в детайли с въпроса, а това няма как да стане, ако не е разговарял със специалисти в различните области, имащи отношение към АЕЦ. А „АЕЦ Белене” е най-изследваната и проучена централа в света-за нея съществуват стотици томове анализи и експертизи, правени по няколко пъти. Там е и антисеизмика, и сравнение на площадки и технологии, и икономически анализи, и транспорт на гориво…и какво ли още не. И всичко това е концентриран труд на хиляди специалисти в различни области, и то най-добрите, с които страната е разполагала в годините. И когато човек приема политическо решение, е РЕДНО да се запознае ПРЕДИ това със заключенията на тези специалисти. Забележете – ПРЕДИ, а не СЛЕД политическите си изказвания, защото в противен случай изглежда неподготвен, а твърденията и решенията му изглеждат смешни. А аз искам хората, ЗА които съм гласувал, да не изглеждат такива!!! И имам право да им кажа мнението си за техните твърдения.(оставям без коментар намеците за някаква изгода, стремеж за манипулация на форума и т.н.-просто не си струва)

 46. И сега какво, Трайков “да го бъде или да не го бъде” ли е темата?
  Не е ли въпроса за атомната в Белене да я бъде или не?
  Аз вече си казах мнението, че докато не се излезе на улицата, атомната в Белене ще цъфри и след още година-две ще върже на гърба на всеки един от нас. Аз може да живея далече от София и България, но съм един от тези които изпращат пари за да се плащат сметки за парно, ток, боклук и т.н., защото пенсията на вдовица с 40 години трудов стаж в изграждането на всякаквите видове социализми не стига.
  Хора, ако не излезете и не защитите своят интерес, никой няма да си направи труда да го направи за вас, без значение дали се казва бат’ Бойко или бат’ Трайко, за Гоце не говорим.
  Не ви ли писна да ви правят на луди?

 47. На “DOKO”;
  Изобщо не е случаен Трайков.САМО
  е ВНУК на Георги Трайков,бивш ЗЕМЕДЕЛСКИ водач и ако не се лъжа Председатал на Народното Ни събрание???в определен период от славната Ни “социалистическа” история.А защо е там?Попитайте където трябва???

 48. Скъпи, г-н И.Николов,
  Ако сте вътрешният глас на “стотиците томове” анализи за АЕЦ Белене, трябва да Ви кажа, че за мен Вие мълчите по темата на спора ни точно толкова внушително.
  Четох някъде тук,(защото аз се образовам от мрежата), че според Айнщайн една теория е разбрана правилно ако човек може простичко да я обясни на баба си. Та, защо не се опитате да ни просветите за българо-европейските ползи от проекта Белене, като имате предвид все пак, че не разговаряте с бабите на гении… 🙂

 49. „АЕЦ Белене” е най-изследваната и проучена централа в света-за нея съществуват стотици томове анализи и експертизи, правени по няколко пъти.

  цитат от Николов

  Опитвате се с хладен, експертен тон да пробутвате лански сняг. Николо-ов, кога и къде живеете, че сам си противоречите, дори и когато лъжете.
  Само един въпрос ще ви задам, въпреки че всичките ви твърдения са само твърдения и само ваши, т.е. те са недоказани, тенденциозни, преднамерени и зловредни.

  Защо ПО ВАШИТЕ ДУМИ “съществуват стотици томове анализи и експертизи, правени по няколко пъти”, ако в Белене всичко е наред?

 50. Каква се получи тя? Преди време беше “необходима като слънцето и въздуха” за някои
  а без да разберем станала неизбежна и сигурна, като луната и то за всички … Русия. Тя луната има и обратна тъмна страна, също като проекта Белене … що ли се замислям .. По всяка вероятност просто Бойко иска да му се запише че е срязал лентата и на атомна централа, като на един завод за отпадъци, дето прави копки преди време без ясна идея какво ще се прави после, само че тук може закопае неща, доста по-големи от ГЕРБ

 51. ей, 20 години не ви стгнаха да съсипвате България с тази синя идея!

 52. Към “ДРАН НЕДОДРАН”.
  Прочети доклада на др.Петър Младенов от декември 1989г,за да се подсетиш кой съсипа България!Ти си от онези бетонни глави,които единствено законите на живота могат да разбият!Вярвам,че се досещаш за какво става дума?!

 53. “Защо ПО ВАШИТЕ ДУМИ „съществуват стотици томове анализи и експертизи, правени по няколко пъти“, ако в Белене всичко е наред?”
  – много просто, защото няколко пъти, както и сега, политически решения, непочиващи на експертни мнения, спираха работите по централата и налагаха все нови и нови експертизи, анализи, изследвания. И тези изследвания се повтаряха и потретваха-с нови екипи, с нови програми…но резултатите винаги са били едни и същи – площадката е подходяща, технологията е безопасна, а централата е рентабилна. Но явно мнението на експертите не е определящо за някои политици – „едно си баба знае, едно си баба бае“…

 54. Г-н Инджев, изчезнали са почти всички коментари под статията ви за Трайчо.

  Може ли нещо да се направи?

 55. Интерсено ми е дали за всеки от поредните експертизи и анализи се плаща и на кого ?

 56. Тъй като забелязах почти единодушното одобрение,преминаващо на моменти във възхищение към министър Дянков и по-конкретно към категоричната му позиция по отношение на директното финансиране от държавата на АЕЦ-Белене в коментарите на предния постинг и донякъде в съдържанието на този,си позволявам да изкажа известно съмнение имено в нейната категоричност.Ако сме обичайно добронамерени и приемем позицията на финансовия министър за наистина безусловна и непоколебима,тогава изявлението на г-н Дянков е непълно.И недостатъчно. Той обещава докато е министър да не даде и един цент за АЕЦ-а. Нямам никакви съмнения,че ще удържи това обещание.Обаче не съм чул или прочел още дали г-н министъра би приел някой и друг цент или може-би повече…например два милиарда евро.И дали би си подал оставката,ако министерският съвет вземе “положително” решение в тая посока.
  Защото ако би ги приел,даването ще се окаже неизбежно и безкрайно, май. Но за него ще се грижи министърът от следващия кабинет.Или следващият министър от този,въпрос на тактика.
  Ще се сети ли някой да зададе този въпрос (за двата милиарда) на министъра на финансите? Това е интересно.

 57. Скъпи, г-н Николов,
  Нали не предлагате този изгоден проект на политиците? Защото, въпреки ритуалното миене на ръце, те вече са го приели и сега го предлагат на тъпите, западни инвеститори, които не си знаят интереса и не искат да печелят от него. (Въпреки вашите красноречиви купища анализи!) Моля ви, анализирайте това: бягството на западните капитали от този азиатски проект. И фанатичната ни пристрастеност към него.

 58. Към Емил Караиванов:

  Прав сте и точно по тази причината пиша в края на статията, че отказът на Дянков да даде “една стотинка” може да е похвален, но не е решение на проблема, защото, както се вижда, има кой да даде нужните стотитнки – самата Русия.
  Дори и да се намери западен инвеститор, което е съмнително, това няма да я направи по-малко руска в технологично, страгечиско и в крайна сметка -символично, т.е. политическо значение, което в случая е основната цел на Москва в стремежа й за геополитичски пробив в страна от НАТО и ЕС. А Борисов изпада в шизофреничната ситуация на говори пред ЕС ( в Будапеша на енергийния форум преди два дни) за придържане към политиката за енергийна независимост, а в същото време да казва “да” на руснаците за строежа на още една русца ядрена централа в България, в която не само строителството, финансиранто, обучението на кадрите, поддържката, снабдяването с гориво и неговото отрбаботване ще зависи пак от Русия, но и продажбата на ток май ще окажа руска грижа…

  Направо да уточнят на табелката: РБългария=”Руска България” и да се свърши…

 59. Направо да уточнят на табелката: РБългария=“Руска България“ и да се свърши…

  Като продължение на това, което казвате г-н Инджев, не е сериозно държавническо отношение това в смисъл “щом те дават парите, да си строят каквото искат на наша територия”.

  Напротив, интересите на страната ни очевидно ще бъдат засегнати, очевидно ще бъдат засегнати и тези на страни, с които се водим съюзници.

  Освен, че е с крайно съмнителна, ако не и недоказуема икономическа логика, проектът ни обвързва политически с плановете на авторитарен и насилнически режим, окачествен като такъв на прекалено много места за да ги изброяваме. Докладът от последната година на “репортери без граници” е добра стартова точка:
  http://www.rsf.org/en-classement1003-2009.html

  Ето сега другарят PETAR с основание може да се задейства и да се запеняви на тема русофобството на целия свят, който не може да разбере спецификите на руската душевност. 🙂

 60. Мнението не ми се е променило.
  АЕЦ Белене е ПОЛИТИЧЕСКИ проблем и правилното решение е ОТКАЗ.
  Превръщането му в ИКОНОМИЧЕСКИ проблем е ПРОЗРАЧЕН ОПИТ да се ПРОБУТА.

 61. Гледах министър Трайков в “На 4 очи“и се напъвах да открия положителен довод за строежа на АЕЦ в Белена и пак не можах.Разбрах за сетен път,че има заровени пари по проекта.До тук добре.Сега руснаците дават заем и си го прихващат от неизвестния инвеститор.Ако той не се появи продължават да строят и накрая,след като се построи централата почват да си покриват разходите от нашите 51% от смесеното дружество.И така до като си върнат парите, а ние ще сме на печалба някога някъде в бедещето.До тук оставам с разбирането,че ние нямаме нито един икономически довод,оставяйки на страна,че няма разчети колко ще струва строителството, този ток кой ще го купува и къде отиват ядрените отпадъци, а руснаците имат ясен стратегически такъв.Поправете ме ако бъркам.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.