Масларова се гизди край вилата на Живков

Телевизия PRO BG бе допусната ( или поканена?) в дома на бившия социален министър Емилия Масларова – с камера, с репортер. С пряко включване. Защо?

Отговорът е очевиден – за да се защити обвинената от прокуратурата в присвояване на 11 милиона. Това е разбираемо. Както е разбираемо, че Масларова демонстрира обида и гняв, търсейки съчувствие за стреса, на който е подложена. В разговора акцентира постоянно върху здравословните проблеми, които шумът около нея причинява на близките й, както и на самата нея. На упреците за луксозния й начин на живот в медиите отвърна, че всъщност била само “гиздава”, както казвала майка й.

Преди произнасяне на присъда Масларова има право на всичко това. Въпросът е обаче какво постига на практика и за какво говори убеждението й, че този ход й носи полза?

По мое скромно зрителско мнение, обвинената другарка най-вероятно е ядосала масовия зрител с опита си да представи своето твърде впечатляващо недвижимо имущество като най-обикновен дом на едва ли не обикновен гражданин – нещо което, по думите й, всеки българин има след определен трудов стаж. Тук направо си представям полета на чехъла на някой неин набор срещу екрана – ние, за разлика от
онзи иракчанин, който се прочу с хвърлената обувка по американския президент Буш в Багдад, замеряме само телевизорите си. По-далеч не стигаме.

За този зрител твърдението й, че имотът е наследствен от 1946 г. , по-скоро повдига някои въпроси, свързани с онази епоха – сещате се какви. А другото й уточнение, че къщата е строена преди 15 години, т.е. когато БСП триумфираше ( а тя вече бе успяла да изкара поне един министерски мандат), навежда пък на други въпроси. Също се досещате. Странното е, че Масларова не се досеща. Или си мисли, че никой не се досеща.

Защото да си построиш къща в съседство с вилата на току – що осъдения по онова време Живков е наистина интересно съвпадение. А и не знам дали в България има по-скъпа земя от тази, освен може би край другото място, също свързано с Живков и жилището му от по-ранен период – района около ул. “Оборище” в столицата, където доста бивши “правоимащи” и техните наследници забогатяха истински от продажбата на имоти, получени по силата на комунистическите им привилегии във времето на диктатурата им.

Само един пример: вилата на бивш важен функционер, построена в полите на Витоша паралелно с градежа на почивната станция на повереното му по онова време ведомство, се даваше под наем на богати араби в началото на 90-те години на космически за опосканата България суми – в долари. И как няма, то не беше подово отопление ( внесено от Запад със съдействието на мобилизираните за целта служители на ведомството), пътни настилки и каменни градежи…Все от заплатата на ръководния другар, за чиято комунистическа чистота иначе се носеха сервилни ведомствени легенди.

Но да се върнем на презентацията на Масларова. Камерата, макар и много бегло, показа определено луксозен имот ( със сигурност за милиони по днешни цени) в съседство с вилата на Тодор Живков на прословутата улица “Секвоя” в Бояна. Само дуварът с охранителните системи, порталът, кокетната беседка и отлично поддържаната доста голям градина вероятно са накарали “обикновения гражданин” да ахне завистливо. Няма да описвам обстановката в доста впечатляващата къща. Със сигурност обаче е видно от пръв и много, много повърхностен поглед, че това изобщо не може да се нарече “обикновен” дом.

Опитите на Масларова да се пошегува, че тази луксозна вила не била къща на “милионер”, защото нямало басейни и сауни, само демонстрираха до каква степен тази другарка е откъсната от реалността именно в социалната сфера, която претендира не просто да познава, но и да е ръководила по-най добрия начин през последните години (както не пропусна да се похвали). Това, което се видя, е стандарт на живот, който е достъпен за шепа хора в България, а и не само в България. Честно казано, нямаше да е непременно дразнещо, ако не беше опитът й не само да отрече очевидното, но и да го обърне на смях: “ Вижте колко всичко е обикновено – това ли е дом на милионер?”.

Ами , да. Това е. И фактът, че Масларова не разбира колко е далеч от реалността в представите си за “обикновен дом” , на практика я осъди в очите на хората. Показа я такава, каквато е: арогантно “извисена” над проблемите на милионите хомо-панеликус , рееща се самодоволно в своя свят на самозаблуда елитна госпожа – другарка, която се опитва да ни трогне с жестове, като подаряването на брошките си на един вестник ( от обида), за да ги разпродадат за благотворителност.

40 мнения за “Масларова се гизди край вилата на Живков”

 1. Единствените, които трябва да се срамуват в случая сме ние, гражданите на Република България, че такава социално и битово неориентирана госпожа е толкова дълго време във властта на ръководни постове. Лично аз се срамувам. Тя няма за какво да се срамува – светът е пълен с нахални жени на 50, които носят тигрови обувки и блузи с “тантела”, обикалят “скромния си дом”, начервени, хихикат сладковато, въртят измами и спят спокойно.

 2. Другарката Масларова е действително жалка картинка. Има нещо много отвратително и изключително цинично в това да си (макар и бивш)социален министър, което предполага познаване на и хуманно отношение към социалните проблеми на “осреднените” й сънародници, и в същото време да ги ограбва, за да тъне в разкош. Чудя се само защо все още се “гизди” в “Бояна”, а не например в Централния софийски затвор. За съжаление, тя не е изключение.

 3. “И по всичко личи, че единствените райета, които Масларова някога ще носи през живота си, ще са от Милано. А не от Сливен.”

 4. Много точно попадение! А че Масларова е всъщност дразнещо глупава и едновременно с това неуместно надута, това за мен е отдавна ясно. Би трябвало да разровят и назад, не само по ремонтите в Ст.Загора.

 5. Майчице, истина ли е и това?! Нима изобщо е възможно?! Дали г-н Инджев пък не си го е съчинил, дали пък не се просто шегува?! Да се ощипя ли, та да разбера на кой свят съм изобщо?! Нима наистина е направено такова интервю, а?! Леле, значи просто “гиздава” била, а пък “домът” и бил като на “най-обикновен трудов човек”?!?!?!?!?

  Ако е истина всичко написано по-горе, ако се е случило това интервю, то показва нещо безкрайно важно: че комунистическата и комуноидно-мафиотска върхушка изцяло се е откъснала от реалностите на живота – и е загубила всяко чувство, особено пък чувството за срам или поне свян. Това е не друго, а жесток психиатричен феномен. Тия са неспасяем случай. Дали някога изобщо ще могат да разберат колко са жалки в цялата си парвенюшко-селяндурска комунистическа натруфеност?!

  Сега вече нищо не може да ме учуди, като разбрах как се държи тая нахалница Масларова; вече не мога да се учудя от това, че нашият толкова “социално-справедлив” Президент си има пушка за не знам колко си десетки хиляди долара, но въпреки това не престава най-сълзливо да ни призовава да дадем жълтите си стотинки за “бедните дечица и сирачета”!!! Безсрамникът му неден, същият, дето така подличко се кръсти пред камерите в Храма на Великден и на Рождество!!!

  Който не знае що е комунистическа наглост в екстремна форма, да погледне що правят Гоце Първанов, Масларова, Серьожка Дмитрич и цялата остальная свинщина, заради която не само сме най-бедни в Европейския съюз, ами и сме най-унизени!!! А сме най-унизени, щото сме най-търпеливи, щото ако не бяхме толкова търпеливи, отдавна щяхме да сме скочили и с голи пръсти щяхме да сме им доказали, че така повече няма да продължава!

  Ала ний си търпим и ето, даже операторът на тоя сълзлив репортаж с Масларова не се е сетил да си събуе обущата и да замери мазната и лъжлива Масларовица!!! Както и никой няма да се сети след някой и друг ден да зафърли обущата си по Гоце Първанов, който най-лицемерно ще се кръсти пред Храма на Великден, нищо че е атеист!!!

  Ала какво значи тук някакъв си Бог, когато телевизионните камери така приятно жжужат, че сърце немирно, гоцевото, не се удържа да не се прекръсти?!

 6. Поради здравословни причини, от доста време обитавам дома си и отвреме-навреме болницата, та съм предпазена от простотията, която е обзела населението, но, точно днес ме посети една моя съседка и ми разказа едни неща, които се чудя как да споделя, защото съм възмутена, както се казва, до мозъка на костите ми. В случая, общото с наглостта на др. Масларова е онова жалко битие, което съпътстваше всеки българин по социалистическо време и научи хората да използват общото, като свое, внуши на българина, че всичко е безплатно, научи го да краде кой откъдето може. Та, по този повод, ще кажа за някакви служители в Софийския съд, които по най-нахален начин се възползват от служебно предоставени им безплатни ксерокс услуги за лични нужди, като си копират частни материали, а не документи, свързани с тяхната работа. Освен това искали фактури за платени стотинки, сакън да не се минат, че заплатите им от по 3000 лева не им стигат за такива “разходи”.И, ако някой им напомни за извършените нарушения, тези, говорещи на диалект хора заплашват длъжностните лица с възмездие.НАГЛИ!!!!!Възпитаници на соц-а.Ако някой може да ми каже как ще се оправим, ще му бъда благодарна.

 7. Към Рада:
  Рада, за наш ужас (а не за съжаление) няма оправия.
  Статията го доказва.
  Лека ни пръст!

 8. Родните магистрати услужливо ше помогнат на др. Масларона да се разтовари малко от финансовото бреме с което се е натоварила до като беше на власт, и ще и помогнат с една присъда като на Стефан Софиянски, за да може след време да се пъчи по медиите че е доказано “некорумпиран” политик.

 9. Няма да се оттървем от това поколение на попаднали в неподходящо време номенклатурни кадри от НРБ, без обществото ни малко по малко да установи кое е приемливо и кое не, да му се понамести ценностната система, която е в шок след 50 години групово изнасилване от страна на БКП.

  Никога не съм бил от пеещите дитирамби на ГЕРБ, но смятам, че именно правителството, което управлява сега, с простоватия си стил на общуване и с пресищането на медиите със себе си, без да има това за специална цел, успява да дава огромно количество примери “как трябва” и “как не трябва”. Преживяваме ускорено обучение по демократичен политически процес.

  Вярвам, че ужасът “тройна коалиция” вече няма да се повтори никога и това ще бъде благодарение не толкова на отвращението, което предизвика тройната коалиция с управлението си, а на поведението на сегашното правителство, дори да е рано за такова заключение. Просто не мога да си представя, че след “война е, който издържи” ще чуваме отново от някого за “оперативно интересни лица”, примерно. Заместете тук с всяка двойка изказвания в стил “право куме в очи” и “искам много ясно да заявя”, любимото клише, което Станишев, вярвайки си, че му носи много решителен вид, повтори 3-4 пъти снощи в “Панорама”.

  Тази гиздава лелка принадлежи към същото пародийно Политбюро, което ни се разиграваше през 2005-2009 и съдбата й, надявам се, ще е същата като на самото Политбюро.

  Разбира се, може и да бъркам за всичко това и да остана много изненадан след няколко години 🙂

 10. Не съм гледала (как ли съм изтървала!) въпросния репортаж. Но напълно вярвам на г-н Инджев. По-сокор си задавам въпроса – как журналистите не са се усетили каква мечешка услуга правят на Масларова. Или пък те са се изхитрили и тъкмо този ефект са целели, влизайки в “скромния” дом на бившата социална министърка? Ако това е обяснението на тази PR-акция, поздравления на журналистите! Но пък това показва и колко плиткоумни са тези, дето съветват Масларова за тв-изявите й! Пожелавам на всички, които имат трудов стаж колкото бившата соцминистърка (мисля, че това соцминистърка е точно!), да си създадат и нейния “скромен” дом!

 11. Доколкото си спомням преди половин и нещо отгоре година я нарекох Мария,Антоанета-Масларова! Напълно оправдава това име и напълно заслужава същата участ!

 12. Казал го е още Йовков с думите на Моканина: – Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!

 13. Аз дори пионерче не станах, но помня че да живееш в къща е селско, така пропагндираха другарките, трябва в панелка – това е градско и престижно… интересно защо другарака, която произлиза от комунярксите слоеве не живее в някой от панелните гиганти…

 14. Към Рада,
  На времетео, когато работех в електрокарния завод “6-ти Септември” в София (намираше се в “Булина ливада”, в началото на ул. Житница, но не съществува вече), един възрастен колега обичаше да се шегува по следния начин: “Имам възможност всеки ден да открадвам по един болт от завода, който струва лев и полвина! Аз не съм ги откраднал тези ботове и за 20 години стаж съм спестил на държавата маса пари. Сега пред пенсия си искам поне процент от тези пари!”
  Тази “шега” е всъщност жалката истина на нашия живот! Нищо не беше истинско, нито работата нито заплащането, нито веселието, нито тъгата, нито любовта, нито омразата. Целият живот не беше истински!
  Тези служители, които описвате, наглите възпитаници на соца няма и не могат да се оправят. Просто трябва да се изживеят! Да преминат. Лошото е че така възпитават и децата си! Но животът и кризата най-вече ше ги отучат! Имайте търпение, стискайте оше 20 тина години! Сега разбирате по-добре одисеята на Мойсей и народа му, нали?

 15. Много бих искал да видя въпросното интревю. Случайно някой да знае къде мога да го гледам?

 16. Samo si mislia kak v USA osadiha i pratiha v zatvora za zloupotreba s vatreshna informacia pri pokupkata i prodajbata na cenni knija edna dam mnogo po-izvestna ot Drugarkata Maslarova, a immeno G-ja Marta Stuard. Izobsto ne im migna okoto na sadiite da ia pratiat v zatvora. Apetita na Drugarkata Maslarova startira v momenta v koito podpisa dva dogovora za otpadaci s Australia and Austria i o4evidno narastna do ejeminuten glad za prihodi (po-ne4esten na4in).

 17. Всъщност Масларова може да свърши повече работа, отколкото Иво Инджев с писане на статии за 10 години, надявам се. Надявам се с тази презентация да убеди повече хора за мащабите на краденето и откраднатото, от