Доган папа раци, а те зимуват, където им позволят

Неотдавна с интерес видях и чух от телевизионния екран разказа на главния редактор на в. “ 168 часа” Николай Пенчев за мъките на българските папараци в опитите си да се сдобият със снимка на “знаменитост”. Освен че спомена за попадението с часовника на пловдивския Дядо Николай, проблеснал на ръката му на литургия с всичкия си лукс за около 20 000 евро ( за което писах в друга статия), колегата отдели най-много обяснения на “трудния” до невъзможност обект Ахмед Доган. За да бъде издебнат на яхтата си в устието на Камчия край черноморския бряг фотографите се борели …2 години.

Припомних си това във връзка с поредната игра на криеница сред добре охранявания лукс на върхушката на ДПС, събрана от Доган в курорта Боровец на инструктаж.

Екип на “Стандарт” успял да премине през КПП на входа и да стигне до “Боровец Хилс”. Двама охранители, облечени в черно и с надписи СОТ на гърба, пазели навън рахата на ДПС депутатите на входа на петзвездния хотел.
“Тук нищо не функционира, забранено е влизането”, веднага побързали да отпратят те екипа. Обяснили, че вътре няма семинар на ДПС. И повикали полицейска джипка, която ескортирала екипа ни до КПП.
“Боровец Хилс” еедин от любимите хотели на лидера на ДПС Ахмед Доган. Той дори е посрещнал новата 2010 г. там. Тогава Сокола покарал моторна шейна. Запознати обясниха, че и сега за него имало подготвена една, ако реши да пори заснежените писти на Боровец.
“Когато Доган е в хотела, обича да ползва турския хамам, тепидариума и билковите парни бани”, каза пред “Стандарт” дама от обслужващия персонал. Тепидариум е топло помещение, част от римската баня. Подгрява се през пода и стените, които са облицовани с керамика, и температурата е по-умерена – плюс 37 градуса. ( Vesti.bg)

Не само “Стандарт”, но дори и “Труд”, допускан иначе дори в самия сарай на Доган в Бояна, не успял да проникне в крепостта на лукса. Интересно, какво ли имат да крият тези съзаклятници, чиято официално заявена цел беше формулирана така:
“Глобални, регионални и национални измерения на кризата – стратегии и развитие”.

Нима това е някаква партийна тайна, която трябва да бъде охранявана по описания по-горе начин? Или искат да ни кажат, че само те знаят някаква чудодейна формула за излизане от глобалната криза, но няма да я кажат на останалата част от света, за да могат да изпълзят от спа центровете върху руините от икономическото земетресение и да кажат доволно: “видяхте ли, без нас сте за никъде, хайде пак да ви поуправляваме малко”!

А обяснението за мъката на българските папараци е простичко, то е пред очите ни. На Запад папараците гонят предимно звездите, богаташите. Политиците там, макар също да не обичат да им ровят в живота, знаят, че грубата демонстрация на презрение към обществения интерес и прозрачността в действията им, им е забранена от самата логика на същия този обществен договор, сключен чрез изборите, по силата на който обитават върховете на държавата.

В Белия дом ( с извинение за американския пример) се организират туристически посещения. Там държат да се види, че няма какво да крият и дори отдавна са минали мярката в демонстрацията на скромност – всеки , които е поглеждал обстановката вътре е забелязал, че с протрити килими и мебели домакините искат да внушат, че не пилеят за лукс парите на данъкоплатците. Лицемерно, или не, но е факт.

У нас проблемът на папараците идва от това, че трябва да се борят не само с охранители на самозабравили се политици, но и от самия факт, че истинските звезди на българската публичност са всъщност политиците, които обаче налагат забрана върху тази публичност. А и самата държава ги охранява – нали разбрахте, полицейска патрулка се притичва “на помощ” да откара журналистическите натрапници от хотела, заварден само за върхушката на Доган.

Политици = богаташи, така е у нас както се вижда от разкошния живот на хора, като Доган, който предизвикателно ни заяви, че имал право и летяща чия да си купи и че с нищо не бил по-долу от бизнесмените.

Как ще е по-долу, по-горе е : чак навръх Рила командва парада и раздава порциите в парцелираното ни публично пространство.

10 мнения за “Доган папа раци, а те зимуват, където им позволят”

 1. Поздравления за добрата статия, г-н Инджев!
  Това всички ние добре знаем. За начина на живот на нашите политици и особено на върхушката на ДПС.
  Искам ако е възможно да коментирате изказване на министър Александър Цветков пред вестник Капитал от 19.02.2010 за това – Как протича назначаването в бордовете. Обява не се пуска, ЗАЩОТО СПОРЕД г-н Цветков няма нужда от това. Имало специална дирекция в която постъпват всички кандидатури. Ами тези кандидатури как се депозират като няма обява за това.
  ББ май ще трябва да обяснява за тази шуробаджанащина или както там се нарича.
  Моля за вашият коментар.

 2. В отговор на Митко:
  Г-не, ще се опитам да Ви помогна донякъде споделяйки моят опит за това как се научава за по-така длъжностите.
  Преди всичко от уста на уста. Ако си в съответният кръг, ще имаш и съответната информация, без това обаче да гарантира някакъв резултат. Така един хубав ден аз научих от приятел преподавател за обявен конкурс в Софийския у-т за асистент. Срещнах се с декана на съответния факултет, който, въпреки, че беше от катедрата обявила конкурса, ме препрати с любезното “Колега, информация се дава в канцеларията.” От там пък, макар, че те са тези които отговарят за съответствието на подадените документи с условията на конкурса, ме изпратиха да си гледам работата с не чак дотам любезното “Г-не, условията са публикувани в Държавен в-к.”
  Така, че възползвайте се от този мой опит и четете редовно в-кът на държавата. Ако пробиете бариерата на неинформираността си, нататък става по-лесно. Взимата една молба-образец от преди 20-тина години и само осъвременявате изразите й. Например, вместо произхождам от вярно на партията, трудово-работническо семейство, пишете, произхождам от честна патриотична фамилия на частни предприемачи, като текста за партията си го спестявате, всички и без това знаят от къде произхождат честните частници. Накрая ще добавите и задължителното кой Ви препоръчва. Вече не съществуват ОК на ДКМС или БКП, още по-малко ОФ организации по местоживеене, но все ще се намери някой местен Красьо, който по съответния път, да бъде убеден да ходатайства за Вас. А ако сте по-ербап, може някой и от ДПС да напишете, че Ви препоръчва. Кой ще му стиска да проверява истина ли е, не е ли? Нали те разпределят порцийте в държавата и то при абсолютна секретност?

 3. Spomniam si pri parvite izbori uj “svobodni” 1990 DPS beshe proklaimed kato balansior na liulkata mejdu DSP i CDC. O4evidno tazi rolia beshe nai-udobnata za partiata sazdadena da prehvarli parite ot Nacinalnia dalg v 4astni kapitali. Edna grupa ot statni i nestatni slujiteli na DS organizirana v partia na Verska i etni4eska osnova (nesto unikalno i nepoznato v normalnia demokrati4eski sviat) beshe prizovana da balansira edna nacia i da prehvarlia neobezpokoiavana kapitali. Kak moja Bulgarskia narod da dopusne tova. Ima mnogo nesta koito mogat da se kajat kak bivshata centrala na DOSO se prevarna v kavartira na Doganovata partia. Kak beshe po4ti nevazmojno da se prestapi v tazi zgrada (dori i za elemntarnia elektorat na DPS sgradata beshe nedostapna). O4evidno balansirastat funkcia na DPS beshe prikritie na kapitlovata razpredeliasta funkcia. Kak moja Bulgarskia izbiratel da dopusne tova.

 4. А ББ беше тръгнал с голямата кошница… И докъде я докара? Ербаплъкът му стигна до там, че идеологическите му “врагове” да си гледат рахатлъка кой в “малка сретната къщурка” (като на др.Масларова), кой в “сараи” … Пък, сигурна съм, му гледат и сеира … Иначе нашите т.нар. папараци има мноооооооооооооооого хляб да изядат докато стигнат класата на западните си колеги.

 5. Ех, господин Инджев хубаво пишете, ние четем и какво от това? До къде стигат воплите на журналиста? А ние избирателите вечно ли ще се тътрим след мурафетите на Доган?Не виждам друг изход освен да се осветли положението със заетата от него позиция на недосегаем.Мисля, че не трябва да се пропуска момента.Благодаря за поредната навременна позиция!

 6. Всичко написано от г-н Инджев е вярно, но къде са тук държавните иституции, ръководени от избраните от нас ГЕРБери, кога ще потърсят сметка от Ахмет Доган и неговите тъй наречени “обръчи” от фирми. Дали ще имат смелостта днешните управляващи да стигнат до по високите етажи на престъпноста, за които всички знаем, а е видно и с невъоръжено око, са във високите етажи на власта. Много такива въпроси си задават днес обикнновените български граждани. За сега те остават без отговор, до кога ли?

 7. Ще разбереме ли какво произлезе от “Глобални, регионални и национални измерения на кризата – стратегии и развитие” от брейнсторма на Доган,колко отиде за масрафа и кой покрива разходите.Или пак ще е същото като след срещата в “Магарино“,нищо освен магарешки инат.

 8. Политици = богаташи, това важи за Бг и нищо друго. ДС-то си уреди нещата така, че дори и в новото време никой да няма възможност да надигне глава ида излезе напред освен ако не е наш човек. Но за сметка на това получиш ли усмивката (Доганова, Р. Овч-ова и пр.) излиташ в космоса и си недосегаем за простосмъртните. Горе долу като едно време.

  С едно малко изключение. Махнаха мините от границата и можем да излизаме в чужбина. Ех, как да не се възползваш. Особено като знеаш, че с този си акт отлоняваш твоите пари да не отидат в джобовете на гореспоменатите.

  Отивам да шмугна 50 грама на екс за това, че се възползвах. Колко малко му трябва на човек, да си припомни, че не плаща данъци в Бг-то. Ех, как стана празник този ден изведнъж.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.