Уникално колониално

Какво ми говорят звездите ( петолъчките) във връзка с възклицанието на министър Трайков, че Русия ни е направила уникално предложение за 2 милиарда евро!?
Когато получавам упреци, че с критиките си срещу сегашната власт помагам на предишната , веднага се сещам за Бойко Борисов. Защото той е много лют срещу бившата по въпроса за двете розови беемвета, но за кърваво червената АЕЦ “Белене” се оказа в един сплотен отбор с другарите Станишев, Путин и Първанов. Уникално!

Ако някой се е съмнявал в съмнителното делене на ляво и дясно у нас, руското би трябвало да им е избило тази координатна система от главата. Уж десните граждани за европейско развитие пеят в един хор с уж левите. На руски. Което щеше да е добре, ако ставаше дума за Мусоргски. Само че говорим за боклука на историята, на който трябваше да бъде изхвърлена колониалната ни зависимост. Пеят заедно в полза на все по-пълната ни енергийната зависимост от бившата ни метрополия до пълното задоволяване на нейните потребности. Уникално!

Уж имаме уникална природа, уникални дадености, уникални възможности за развитие на селското стопанство, но никакви ги няма Селяните за европейско развитие на България ( СЕРБ) – правят се на граждани, за които най-важното нещо се оказват руските пари за строеж на ядрена централа в земетръсна зона. Явно дълбоката оран на комисионните дава своите кълнове в браздите, изорани със “Серп и молот”. Уникално!

Тон за песен с горно “до”, направо на фалцет , даде вчера и очерталият се като говорител на руския интерес в българското правителство Трайчо Трайков – а както е известно, това не може да стане без камертона на човека, от когото зависи всичко в държавата днес. Трайков надпя в това отношение дори и своя откровено червен предшественик Петър Димитров, което никак не е лесно. Защото предишният министър на енергетиката др. Димитров много се стараеше да се хареса на Путин, но не се беше сетил да оцени никоя руска оферта като “уникална”. А Трайков се сети. Уникално!

Всички с лекота ще се съгласим, че парите са адски, бомбастично, ядрено важно нещо. Но не всички са съгласни на всичко заради пари. Има много гладни, нуждаещи се, мизерстващи хора и цели държави дори. Но не всички застават на околовръстното с протегната ръка или в съответната поза за обслужване на онзи, който е готов да плати. Германците се погнусиха. Французите не допуснаха интимна близост. Но Кремъл се натиска и ние не се дърпаме- пари са това. Не е важно как ще ги връщаме или как ще ни го върнат тъпкано за всички опити за независимост. Уникално!

По логиката на днешната власт България не можем да отказваме на съблазнителни предложения. Дават ни и трябва да вземем. Защото вече сме инвестирали в минижуп и чорапи на дупки. А и трябва да се разплатим със сутеньора, който ни заплашва. Значи е по-добре да продължим да работим за него, особено щом е готов да ни зариби с още пари, които да му дължим. След кончината на българско -съветската дружба ( за което нямаме заслуги), явно ще ни забременяват с нова рожба. Уникално!

Като казвам, че Трайков става изразител на руския интерес в българското правителство, твърдя, че той не само не иска – той не може да каже нито една причина какъв е българският интерес в този проект. Защото няма такъв. Освен да не дадем утре едни пари ( неустойки), да не загубим други ( закопани вчера ) и да не изпуснем трети – уникално предложени вече. А как ще се изплати в бъдеще цялата тази операция, за това просто не казва и дума. Уникално!

Същевременно е повече от ясно, че руски ( стратегически интерес) има. И още как! Вие виждали ли сте някой да иска да даде 2 милиарда евро на всяка цена и при всякакви условия, без да има интерес? Не сте виждали и не сте чували, защото е невиждано и нечувано. Това щеше наистина да е уникално!

С министър Трайков ще се съглася и аз, но за около две трети от казаното от него: само за онова, което остава след “уни”.

А две трети никак не е малко, нали. Толкова трябват в парламента за радикална промяна на затлачената ни политическа система, която очевидно слугува на чужди интереси. Колониално!

54 мнения за “Уникално колониално”

 1. Гледах министър Трайков в „На 4 очи„и се напъвах да открия положителен довод за строежа на АЕЦ в Белена и пак не можах.Разбрах за сетен път,че има заровени пари по проекта.До тук добре.Сега руснаците дават заем и си го прихващат от неизвестния инвеститор.Ако той не се появи продължават да строят и накрая,след като се построи централата почват да си покриват разходите от нашите 51% от смесеното дружество.И така до като си върнат парите, а ние ще сме на печалба някога някъде в бедещето.До тук оставам с разбирането,че ние нямаме нито един икономически довод,оставяйки на страна,че няма разчети колко ще струва строителството, този ток кой ще го купува и къде отиват ядрените отпадъци, а руснаците имат ясен стратегически такъв.Уникално!!!Поправете ме ако бъркам.

 2. Изчерпателно и точно! Ще си позволя да добавя,че за анализа на политическия аспект на проблема,какъвто четем в статията, са нужни много знания в различни области от обществените науки, а и житейски опит. Тези аргументи, обаче не въздействат особено на т.н. “експерти”,т.е. предубедени или заитересувани. Нито в една обществена система експертите не могат да вземат решения, защото там те са преди всичко политически. Но, да се върна на изявленията на икономическия министър. В търговските отношения по цял свят, когато страната е принудена да развали един договор поради неизгодност, тя плаща неустоиката, а след това търси регресно щетите от сключилия сделката. От всички изявления на това лице, а ясно е, че това е позицията и на първия министър, личи само едно: За настоящото правителство е само и единствено важно да прикрие безобразията на предишните две правителства, дори с цената на колосални финансови щети и още по-лошо, на гарантирано политическо влияние на доскорошната ни метрополия. Сега сещате ли се защо са шумотевиците с “Нагли”, “Октоподи” и т.н. Изводът е само един – това правителст незабавно трябва да си ходи! Скъпо ще платим, ако го търпим и ден!

 3. Г-н Инджев, цитирам вестник Уикенд, 20.02.2010 годана, стр. 75 :

  “Със средства, предоставени от Българското общество и читалище “Братска любов”, организация на “младите” Левски заминава за Цариград с параход на 11декември 1868 година, за да предприеме оттам / ! / първата си / ! / обикалка из българските земи. Тя е с осведомителна цел. При извършването и Левски се запознава с условията и възможностите за революционна дейност в българските земи.
  В началото на януари 1869 г. напуска турската столица и се отправя към Тракия и Северна България . Минава през Пловдив, Карлово, Сопот, Казанлък, Сливен, Велико Търново, Ловеч, Плевен и Никопол. Навсякъде разговаря със свои / ! / доверени хора и познати, за да ги спечели за делото.”

  Много странен текст !

  Ясно е, че няма спасение вече 200 години.
  Важното е да си подредим къщите, дворовете, улиците, кварталите… Държава няма да имаме скоро.

  Поне да имаме Общини !!!
  Да изградим мини Общество на нормални хора – българи ! ! !

 4. Както винаги,анализът на темата е УНИКАЛНО точен!Какво да прибави човек освен,че антибългарската политика/и про съветско-руска/водена от БКП-БСП,днес намира крайният си реализатор в лицето на ГЕРБ и неговия ГУРУ-Бойко Борисов!Ако ако би бил МЪЖ,за какъвто го смятат мнозина,с преобладавъне на “дамите”,той би трябвало да излезе напред и без много увъртания за ползата-безполезността на Беляне,ясно да заяви”Не предполагахме ,че върху правителството на ГЕРБ може да бъде упражнен такъв ТОТАЛЕН натиск от Русия,какъвто е бил на “въоръжение”по време то на СИВ и Варшавският договор!Допускахме,че такова нещо не може да се случи през 21-ия век,и питаехме илюзията,че бидейки член на ЕС и НАТО,такава съдба няма да ни достигне!Завявам го пред всички българи,с риска да промените мнението си за МЕН,нямам/в І-во л.е.ч./друг избор!!!”Нито повече,нито по-малко!Дори с риск да получи нота от Москва за недипломатично поведение!

 5. Трябва да се почне от някъде! Трябва да се прочисти системата! Президент, ВСС, Прокуратура, МВР, ДАНС, няколко министри, няколко депутати, някои партии.

  Предлагам да започнем с най-непосредствената и ужасяваща заплаха за България – АЕЦ Белене. Предлагам да ОБЯВИМ ПОДПИСКА ЗА ОСТАВКА на министър Трайков на основание НЕСПОСОБНОСТ ЗА ЗАЩИТА НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИНТЕРЕСИ НА РЕПУЛИКА БЪЛГАРИЯ.

  Трябва да действаме – СЕГА !

 6. Интересно е, че министъра на икономиката не е запознат с един от основните принципи при инвестиране. Вече похарчените суми за инвестиране не трябва да оказват значение при рационалния избор да се продължава или не инвестирането. Единствено бъдещето има значение.

 7. Очевидно не става въпрос за икономика, а за геополитика – тази игра се играе на нива, високо над равното, софийско поле. Кремъл-Брюксел-Вашингтон са котите на които се вземат подобни решения и бягството на чуждите инвеститори косвено го потвърждава.
  Параметрите на държавния ангажимент в сделката само очертават размера на наложената ни контрибуция. За нас остава финансовата-политическата кръстословица, как да прелеем т. н. европейски фондове на изток, по предназначение, с по-малко корупционни течове и с минимално унижение.
  Засега не успяваме.

 8. Кагебиско-олигархичната власт на Путин си отива от Русия и си мисля че Руският президент Медведев ще испълни дългът си към Гражданите на Руската федерация и към Европа като модернизира Русия по стандартите на Европейският Съюз и присъедени Русия към НАТО и ЕС.Във връска с борбата на Българското правителство срещу политико-икономическият Октопод в България трябва да заявим на Русия че времено замразяваме строителството на АЕЦ-Белене и молим Русия да ни върне всички Български архивни документи в България-ЕС.

 9. Аз не съм голям спец, но още по-добре да се види дали съм заблуден в съгласието си с г-н Инджев по този въпрос – ще строим централа с чужди пари, която работи с гориво,с което не разполагаме и трябва да внасяме,а за отпадъците трябва да плащаме да бъдат изнасяни, защото нямаме достатъчно(изобщо?!?) възможност за съхранение, за да произведем ток, от който лично нямаме нужда, но и който нямакъде да продаваме и авансово ни предупреждават, че дори тая централа да се случи даже няма да има положително за джоба ни отражение в цената на електоренергията… хубаво че не само аз считам това за пълно безумие…

 10. На хората с икономическо образование би трябвало също за им е ясно, че цитирания от Трайков показател за възвръщаемост Internal rate of return (IRR) 11% изобщо не е нещо кой знае колко УНИКАЛНО…

  Проекти с възобновяеми енергийни източници дават в момента доста по-добра възвръщаемост.

  Поздрави и честит първи март г-н Инджев!

 11. Доста притеснителна наистина е констатацията за хоровото пеене на леви и “десни”. Ала споменатият в статията Мусоргски, освен опера за добралия се до царската власт болярин от прабългарски произход Борис, е композирал и „Картини от една изложба”, където освен руска символика присъства и европейско начало. Истинско удоволствие е разходката из тази галерия, но там многогласността е само в петолинието. Все пак има една картина свързана с двама разговарящи евреи, беден и богат, единият звучащ с повелителна, другият с просителна интонация, която ме навежда на мисълта, че желанието да си зависим от някому е човешка слабост но приемливо единствено между хора с “братска” кръв. Аналогията, която ме отвежда отвъд пределите на тази картина, ме подсеща за хармонично звучащият хор от друга една опера (която вече сме я гледали) на неравностойните по социално положение, но обединени от ненавистта си към Набуко евреи, които протестират срещу пленът си във Вавилонското многоезично царство. А това вече си е повече от актуално като енергийно съвпадение. Как тогава да не повярваш на левите приказки, че историята се повтаряла като фарс.

 12. “дълбоката оран на комисионните”-УНИКАЛНО ДОБРЕ КАЗАНО!

 13. 4estita Baba Marta!

  Kolkoto e dobre napisana tazi statiq, tolkova e i katraneno4erna!!! (umi6leni 3 udivitelni)
  I to4no tova me pla6i. “OK, az ne jiveq v Bulgariq, te tam da pravqt kakvoto iskat!” No ne mislq taka. Vsi4ki pomnim kak Chernobyl navredi masovo na ogromna 4ast ot Evropa sled avariqta. Na6ata durjava napravo e suglasna da riskuva tova da se povtori. Kakto i da e stroena tazi AEC, 100% 6te e tip “bulgarska rabota” i ne6tata 6te izdi6at (kakto g-n Indjev i drugi ni preduprejdavat). Za6toto ve4e nqma zagluhvane na informaciqta v posoka Zapad i naisina ne razbiram za6to nqma grumoglasni otzivi ot drugite strani na EU.
  Molq horata da ne kazvat, 4e imame nai-mnogo AEC ot cqla Evropa, Franciq ima 59, Shveicariq – 5. Oba4e nai-kalpavite merki za sigurnost v edno takova suorujenie 6te sa na6ite. Za6to tolkova malko hora se vulnuvat? AZ sum v Austria i se vulnuvam i smqtam, 4e ne e doobmisleno!

  Qvno kokalut e mnogo tlust, qvno samoto ni pravitelstvo 6te otnese po nqkolko “li4ni” miliard4eta za uslugata kum Rusiq. Tova sus sigurnost go znaqt i drugi, no se pazi v taina, koeto otnovo pokazva Bulgarskiq Duh.

  A ina4e dobre, neka padne (svalim) pravitelstvoto: sledva6toto nqma da spre stroeja i sdelkata. Spored men ve4e ne6tata sa stignali tvurde dale4, qvno i BBor go e usetil, koi gi znae kakvo sa podpisali. Bulgaria e prodadena (za poreden put na su6tiq kupuva4).

 14. Честита баба Марта, господин Инджев.

  Аз, лично, не се учудвам никак от това, че има интереси. Нещата , които винаги са ме учудвали са следните:
  1. Русофилството на обикновения гражданин. Средният българин обича средния руснак, иска да си другарува с него или поне няма нищо против. На този фон омразните американци, евреи , французи и прочие въобще не могат да отчупят парченце от сърцето на гражданина на РБ
  2. Средният българин е УБЕДЕН, че тази централа е символ на независимост за България много още преди ББ и ГЕРБ, иска тази централа с цялото си сърце и е убеден, че гадния ЕС не иска ние да сме енергийно независими.

  С тези две неща преплетени в едно съм склонна да не гледам на министър Трайков с толкова лошо око. Естествено, че той се опитва да прокара някаква линия на политическа и икономическа зависимост от Русия (поредната), но я прекарва на една плодородна и очакваща почва. Да сте чули за някакви граждански протести? За някакви групи във Фейсбук? Това не Ви е ГМО. Българинът иска да си другарува със СССР и да си има централа и така ни се пада. Не можем да очакваме повече съвест и мисъл от управляващите, отколкото ние самите имаме. Мисля това е най-голямото проклятие на обществото ни – русофилството. В края на краищата всички вече разбраха, че това правителство се поддава на граждански натиск. Къде е той? Нека си поделим отговорността…

 15. Честит първи март, Иво! Господ сили да ти дава и занапред!

 16. Голям проблем е след време като (ако) построят Белене, и тази централа стане конкуренция на Козлодуй.
  Как ще се решава тогаз кой ще продава, и кой ще пренася ?
  Товарищите ще скапят по някакъв повод АЕЦ “Козлодуй” – ще свърши договора за отработеното гориво или нещо друго.

 17. Към Елисавета Белобрадова:

  Освен всичко, което може да се каже ( с основание) за дългогодишните манипулации на общественото мнение по темата за “вечната дружба”, едно важно обяснение на уникалния нашенски феномен написа Бойко Пенчев в коментар за в. “Дневник”: българинът харесва в Русия това, че тя ни приема, такива, каквито сме ( тук всеки може да добави – мърляви, немърливи и т.н.), докато Западът иска от нас усилието да се цивилизоваме по техните стандарти, т.е. много,много да се потрудим, за да ги стигнем.

  Ще добавя, че няма друга страна в света, като България, в която толкова много хора да пречупват разбирането си за патриотизъм през любовта към чужда държава – при това такава, която за много други народи, включително за собствения си, е символ на тирания и мракобесие.
  Справка: мегапатриотичната организация “Атака”, чиято новосъздадена парламентарна група беше триумфално поканена от руския посланик да се почерпят в руското посолство като награда за влизането й в българския парламент ( и от която никога нито една крива дума срещу Кремъл не е излязла). Сякаш “Атака” е партия на някакво руско малцинство в България!

  Особеният цинизъм на тази нашенска уникалност е втова, че тъкмо овчедушната любов на българина към своя колонизатор се уторебява да бъде впримчен в руските имперски планове, в които няма и капка български интерес. Впрочем, чух от вицепремиера Цветанов да казва, че никой родител няма собственически права над дете си. Доживях! От години твърдя това за отношението на Русия спрямо България по повод спекулациите с освободителната й роля спрямо българите и България.

  По повод на всичко това – честит ви национален празник в аванс!

  Ще празнуваме отново датата, когато се установява руската окупация на България, която под различна форма, с кратки прекъсвания за прегрупиране на петата колона тук, продължава като доминираща в България традиция и до днес.

  Защото 3 март е денят на голяма измама. Упълномощената от европейските сили да наложи със сила решенията на Цариградската конференция от декември 1876 г. Русия прекрасно е знаела, че подписвайки в Сан Стефано, никаква свобода не очаква българите – нищо подобно не се превиждало и гаднярите от Берлинския конгрес само са декларирали още веднъж това, за което са се договорили предварително година и половина по-рано. Само че руските хитреци намират начин да настроят българите срещу Запада за своите цели и до днес го правят доста успешно.

  Колкото до загиналите на българска земя руски ( и не само руски) войни, шапки долу пред тях!
  Както и пред милоните останали жертви на руските имперски интереси – било на руска, съветска, полска, унгарска, афганистанска и каква ли още не територия.

  Уникално!

 18. Към Publis Vergilis:

  …и особено, когато данайците те обявяват за свой троянски кон без дори да се крият, за да превземат крепостта ти. Защото отдавна е превзета.

 19. Съгласен съм с г-н Стоян Дончев, този Министерски съвет начело с шефа му ББ трябва да си ходят, колкото по бързо толкоз по добре за всички нас. Дано по-бързо се ядоса ББ.

 20. Уникалното е, че ползите на България от АЕЦ “Белене” са държавна тайна. Иначе Борисов щеше да изпълни предизборните си обещания да се провери колко ще струва и ще бъде ли печеливш АЕЦ-а? Единственото, което направи по въпроса е да си дадат прошка със Станишев на Сирни Заговезни и да запее песента-много пари са вложени вече и за това трябва да запретнем поличката пo-високо! Това предателство на Борисов няма да му бъде простено нито от нас нито от нашите деца!
  Млади хора бягайте от тази държава и от мизерните й управници!
  Г-н Инджев статията ви беше удоволствие за мен, много точно сте описал колко уникално ни заробва Русия;(
  Какво да честваме на 3-ти март, пропадналата ни родина ли!!;(

 21. Още веднъж Честита баба Марта! Всичко е толкова добре написано и подкрепено от участниците във форума, че нямам какво да добавя.Освен, че преди доста години, когато бях ученичка в единствената гимназия с преподаване на руски език, един учител, който ни преподаваше история, ни запита защо сме построили паметник на Царя-освободител, когато той въобще не е идвал тук за да ни освобождава, а да си преследва имперските интереси. Но, след многогодишната манипулация, бих се учудила да чуя подобна еретична мисъл от някой руснак. Иначе, паметникът е прекрасен, като творение.И все още не съм се отърсила от съмнението, че сме “троянски кон”в ЕС.

 22. Както винаги г-н Инджев е уникален в точните си разсъждения и не би могло да се добави нищо по-смислено от това.Затова искам да наблегна още веднаж на най-очевидното,за което не е необходимо да си някакъв специалист и което и най-простият човек в обикновеното си ежедневие ще се” светне” при подобна оферта -да ти предложат нещо много скъпо и безценно просто ей така,от симпатия.А тук става дума за държавни отношения,по време на световна криза!И понеже някои много искат да се иска референдум/разчитайки на некомпетентност и липса на информация/,нека да се направи едно допитване,като въпросът бъде поставен само логически без “Белене” и ” руски милиарди”

 23. Гениален публицист и страхотна публицистика, която ще остане най- автентичен документ за този мрачен период от историята на нещастната ни територия, предавана и продавана от правнуците на неумиращите Вазови чичовци.Но докато има доблестни и талантливи мъже като г-н Иво Инджев, все още има надежда.

 24. Когато преди дни,коментирах отново
  и отново,налагащата ни се евразийска външна политика,
  залегнала и в срещите и разговорите на министър Н.Младенов с баронеса Аштън,нямак по ръка труда на Янко Сакъзов-най-изявения водач на широките социалисти /Българския социалдемократически съюз/
  и министър на търговията,
  индустрията и туда в правителството на Т.Теодоров/1919/,чиято 70-та годишнина 1860-1941/
  чествуват в София през 1930 г.,и който казва:
  “България винаги е имала един учен и добър народ,но лоши и бездарни управници….България има нужда от фабрики.Но не да създава пролетариат,както искат комунистите,а да създава заможни хора.Само заможният човек,
  независимият и сигурен в хляба си човек,купува книги,чете,
  мисли,образова се и учи децата си.Безработният е враг на държавата,враг на обществото.
  Колкото повече безработни има една държава,толкова тя е по окаяна и по-бедна!”
  Негови шедьоври са също “Цезаризъм и демокрация”, “Интелигенцията и нейната роля в обществото” е др.
  Това че Д.Благоев не отстъпва по въпроса тъждествена ли е класата с партията като авангард на класата,и т.н….та чак до размяна на “удобното фракционерство” и “щурата полемика”,само вещае стагодишната самота,чийто плодове десетилетия събират нашите съотечественици…
  Идеята за евразийската политика се роди още през 70те години на м.в. и ,а измежду родоначалниците на средиземноморската политика на България в т.ч. и за париране на вредния македонизъм и излаз на “четири” морета….
  Тогава може и да се окаже,че Стамболов е бил прав,за дуалистична монархия….
  Но сега ….децата ни бягат точно от пропаднало Отечество!

 25. Добре бе, хора, както е известно, парите не миришат. Какво против имате 2 милиарда евро с руска миризма?

  Или тук има нещо по- дълбоко, което аз не разбирам, а и от самата статия не става ясно?

 26. Освен “дълбоката оран на комисионните”, дали няма съществено значение и подсказани “кирливи ризи” от борческото време на Бойко, както и клетви за вярност към “матушката” по време на “обгавазването” на правешката кратуна, които компроматчета москва би могла мигновено да “изпусне” в общественото пространство чрез филиала си на Позитано 20 и местната агентура.
  Да не забравяме, че поради филиалния характер на нашта ченгеджийница, със сигурност в москва имат повече томове събрана информация за грехове, отколкото на “6-ти септември”.
  Капаните са заложени доста отдавна,
  прегръдката на “сибирската” е “широка и твърде любвеобилна”….
  А това би струвало сигурното срутване на новата борческо-милиционерска власт.
  Най-тъжното е, че всичко ще се стовари на задника на нашенецо…..
  Но кой му е виновен, ката именно него (задника си ) използва за мислене ??

 27. Към Стилиян Филипов:

  Приемете моето уважение към различното ви мнение. Но…

  Не е известно, че “парите не миришат”.

  Известно е, че тази крилата (да не кажа летлива, воняща на цинизъм) фраза се приписва на император Веспасиан, един от многото превратаждии в историята на Рим ( а и въобще в историята), който се издига от войник до генерал и управник.

  Запомнен е в масовото ( туристическо) съзнание предимно с две неща: с ролята си в израждането на Колизеума ( като апотеоз – архтектурен, строителен и “знаков” за принципа “хляб и зреща” за управление на масите), както и с репликата за клозетните пари, събирани като такса от тълпите, които са се облекчавали там.

  Така че, въпреки Веспасиан и твърденията, които удобно му се приписват от какви ли не спекуланти, парите миришат. И още как!

 28. Към господин Стилиян Филипов – уважаеми господине, вие виждали ли сте руснак да дава пари? Кой ви казва, че тези пари, които формално предлагат, ще останат в България. Те ще отидат за руската техника, после за руските строители, технолози и всякакви специалисти. След това ще се поискат парите от продаденото електричество, както вече бе посочено по-горе в коментарите на блога. Абе хора-русофили, вие виждали ли сте щедър руснак? (без да се включват демонстративните харчове на забогателите, така наречени “нови руснаци”)И стига с това “русофили”! Бъдете веднъж българофили – патриоти демек.
  Честита Баба Марта на всички!!!

 29. С извинение.
  Защо ни липсва логичността. Защо се мятаме в клетката, в която хитреците са изградили във времето, когато делириума ни от усета за свобода, е приспал предпазливостта или инстинкта за подготвеност към изненадите , които битието всеки ден ни поданся.
  Що за аргументи от умни на вид хлапета-министри, са – изхарчени за нищо / но пари отишли в джобовете на същите тези хитреци/ милиард и не се знае колко за АЕЦ Беее…, и поради това готовност за продължение на съмнителен, но рекорден с обема на инвестициите проект с още няколко, някакви си милиарда, защото братушките ни предлагат подаръка от цели два милиарда, зад който има предопределена, известна на малцина или мнозина страхливци-акредитирани експерти, категория на зависимост. Има ли някой представа от хвърлените в крайдунавските пясъци милиард и не знам колко още, колко са в сметките на неекспертите, които през ден с мефистофелска ехидност ни се надсмиват от екраните?
  Защо, не се чудя, продължава промиването на мозъци. По същия начин от преди двадесет години. Защо медиите, изострили усета за справедливост, се оказват неподготвени или страхливи, за съдбоносните ни дни? А. Цолова не разбира от икономика, и приема режисурата на Арсенов да чете с гръб към камерите съчиненията му. И се вживява на значима водеща, почти като Коритаров, Бареков, или варненското,с извинение към четящите, лайно Н. Михайлов. М. Цветков поне остави спомена за болезнена и неполезна арогантност. Сериозните теми в медиите започват окуражаващо, но завършват в сладникавия стил чалга. Напълно в синхрон с нокдауна в който е изпаднал всеки 8 от 10 българи. Икономическа и финансова глобална криза? Експертчета, това за което подготвяте измъчения българин, като го задължавате да инвестира почти 10% от мижавите му, пардон окрадени с 90% доходи, е безумно. Работни места? 3000? При 250000 изхвърлени на улицата? Въпроси без отговори. Стратегически проект Белене. Да подарим на „предприемчивите” значими авоари в сметките им в Базел, Цюрих, или можеби LGT, или…
  Но, честита баба марта сънародници. Може би да се правим на по-тъпи отколкото сме, е видимия инстинкт за оцеляване.

 30. От всичко което каза министър Трайков разбрах,че някой безумец е закопал 1 милярд в Белене и за да “не ги изгубим” трябва да хвърлим още 10милярда.А това,кой ще купува от нас,къде ще отива отработеното гориво и други простички въпроси не го интересуват-той няма да е министър ,когато ще се повтори номера с Кремиковции и другите чеда на дружбата с СССР/Русия/

 31. Освен, че изказах мнение, зададох въпрос, на който вместо отговор получих кратка биография на император Веспасиан. Благодаря, все пак!

  Към TEO- а вие виждали ли сте европеец даром да дава пари, и всичките тези примери, които давате, не важат ли и за тези, към които толкова силно се стремим?

 32. Към постинга на Иво Инджев от 16:31
  Преди много години, но все пак след ’89 на изпит в университета по някаква история – то ли на външната политика, то ли друга, развих тази теза с коментара, че санстефанският договор е най- голямото проклятие на за историческото развитие на България след Освобождението, защото утопичният му идеал и непомерните му претенции стават причина за множество национални провали и грешни исторически и управленски стъпки и погубва “тонове” национална енергия и т.н. (Вероятно в един широк смисъл е причина и за този днешен дебат). Коментарът на професорката беше ни повече, ни по- малко: Как не ви е срам от пролятата руска кръв, направо ми идва да ви скъсам !? Русофилството верно е дълбоко моделирано в главите на много хора. Клишетата, в това число и историческите, са далеч по- лесни за смилане…А пък да разпознаеш съмишленици винаги е страхотно, направо си е “уникално”!

 33. Към Стилиян Филипов:

  Първо, не зададохте въпрос, а отговор ( подкрепен с убеденоста Ви , че парите не миришат).
  След като сте толкова убеден, че парите на миришат, от който и да било клозет да ги извадиш, за какво спорим?
  И второ, това, че европеец не дава даром пари, е вероятно факт. Но точно по тази причина: дали руснакът ги дава даром или го прави с някаква цел? И с каква ли?

 34. Този който те кара да правиш компромиси (или те утежнява в бъдеще) в името на своята безвъзмездна помощ към теб винаги е користен.

  Нека разглеждаме действията, думите не винаги за правдиви.

 35. Към Ралица Ковачева:

  Не се връзвай. Няма ангажимент на ЕС, каквото е внушението на текста, който цитираш.

  Ето оригинала на съобщението в сайта на президента, в което 99 на сто се говори за мераците на Първанов ( и “българските институции”, т.е. Борисов?). Но не и за нещо, което е потвърдено от европейска страна.

  “Президентът Първанов се срещна с Гюнтер Йотингер – комисар по въпросите на енергетиката на ЕС
  01-03-2010 19:00 |

  Президентът Георги Първанов разговаря с комисаря по въпросите на енергетиката на Европейския съюз Гюнтер Йотингер.

  На срещата президентът Първанов изрази увереността си, че участието на Гюнтер Йотингер на предстоящата среща “Енергийна сигурност в широкия Черноморски регион: подход на публично-частното партньорство” ще доведе до ефективни резултати за развитието на европейската енергийна политика.

  Георги Първанов посочи, че българските институции имат своята обща позиция по енергийната политика и са заинтересовани да дадат своя принос за защитата на европейската и националната енергийна сигурност.

  Държавният глава каза, че българските институции следят внимателно конструктивната дискусия в Европейския парламент за предсрочното затваряне на малките блокове в АЕЦ “Козлодуй” и свързаните с това компенсации за страната ни. Същевременно Георги Първанов заяви, че е неприемливо тепърва да бъде изграждано хранилище за ядрени отпадъци на територията на България. Той добави още, че ще продължат усилията за изграждането на новата българска ядрена електроцентрала, като бъде търсена максимално добре работеща схема за финансиране.

  Гюнтер Йотингер оцени високо проведената наскоро среща с българския президент в Брюксел, на която бяха обсъдени стратегическите перспективи за развитието на енергетиката в ЕС, както и потенциала на България да съдейства за укрепването на енергийната сигурност на Европа. Комисар Йотингер предаде на президента Първанов и поздрави от Председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

  Гюнтер Йотингер заяви пред българския президент, че ще подпомогне усилията на България за европейско финансиране на АЕЦ “Белене”. Той изрази подкрепата си за провежданата от България политика за свързването на газопреносните мрежи на страните от Югоизточна Европа и отбеляза предстоящото подписване на двустранно споразумение между България и Сърбия за изграждането на междусистемна връзка.

  По време на разговорите президентът Първанов отново потвърди принципната позиция на страната ни приоритетно да подкрепи изграждането на газопровода “Набуко”, както и да продължи да работи за осъществяването на проекта “Южен поток”, тъй като всеки от тях допринася за увеличаването на енергийната сигурност на ЕС. В тази връзка Гюнтер Йотингер подчерта, че Европейският съюз подкрепя реализацията на всеки проект, който увеличава диверсификацията на коридорите за пренос на енергоресурси към ЕС”.

  Да се твърди на тази база, че става дума за каквото и да било мнение на Йотингер, е не само непрофесионално, но и нахално.

  Ако Йотингер имаше сходни мераци, има си начини да го съобщи.

  Плямпането от негово име е нагла и типична злоупотреба на нашенските пропагандатори от котилото на Първанов, с доброто възпитание на другия, без когото няма танц ( нали трябват двама?!).

  А от пропагандата на Първанов и компания звучи отчаяното и отчайващо познатото (в своята безалтернативност в българските медии) : ” на мен ми се ще, иска ми се, щеше да е хубаво, ако имаше начин..”.

  Това е говорене от името на многозначително мълчаливата друга страна в преговорите…

 36. Наи-голямата грешка на прехода беше че площатката за АЕЦ Белене не беше унищожена напълно. Трябваше да бъде взривена и разрушена и повече на никой да не му минава през главата за ненужни и заробващи АЕЦ-ове. България няма нужда от такава. Дори в момента още не късно това да се направи. Просто трябва да намерят смелоста да анулират този проект и дори ако е необходимо да платят неустойките. Така загубите ще са по-малко отколкото ако се построи. Съмнявам се обаче това да стане, като виждам каква лисица (страхлив хищник) ни управлява и как българите го възвеличават като някой бог. Ще дойде време да си блъскат главите за избора който направиха но ще бъде късно. Хомота вече ще бъде надянат.

 37. И така, разбираме добре, че сме свидетели на нагла и безскрупулна продажба на български интереси и което е по-важно, на НАЦИОНАЛЕН СУВЕРЕНИТЕТ!
  Същественият въпрос при тази ситуация е каво ще направим като ГРАЖДАНИ???
  Не е достатъчно да се сочи проблема, нужно е да се предприемат ЕФЕКТИВНИ действия, за да репликираме на статуквото и да се опитаме да построим фундамент за РЕАЛНА демокрация!!!
  Крайно време е да се разделим с илюзиите, че е възможно хора, обвързани в мрежа от олигархични, престъпни, лични и “приятелски” интереси ще служат на обществото и държавността.
  Крайно време е да се събудим от инертността си и да осъзнаем, че съдбата на нас, на потомците и на държавата ни е в наши ръце!
  Предлагам да се организираме в общество на “добрите граждани”, което до сформира мрежа от граждански координационни щабове, обхващащо цялата страна.
  Основните цели на това общество виждам в координиране на граждански инициативи и най-вече в постепенното организиране на гражданското общество като всеобхватна мрежа от свободни групи за дискусия, свързани чрез мрежа за свободен обмен на информация.
  В рамките на тази обществена мрежа ще могат да се оформят граждански форуми, посветени на всякакви проблеми и идеи от обществено значение. Така ще може да се намира максимална подкрепа за съответните проблеми или идеи и ще е възможно тяхно “претегляне” за обществото.
  Ще се сформират и експертни форуми, а също така и “политически”, съставени съответно от гражданите с дясна и с дясна ориентация.
  Ако успеем да създадем организация, позволяваща на гражданите да решават помежду си как да гласуват и да обменят свободно информация, ще постигнем две неща от стратегическо значение!
  Реалната зависимост на политиците от гражданите ще доведе до невъзможност да обслужват антиобществени интереси и до “оздравяване” на политическата система и съответно на държавността и демокрацията!
  Не искам да плаша никого, но ТОВА Е ВОЙНА ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ И ДУХОВНОСТ, така че или ще спечелим и ще ни има или не!!!

 38. Имах историческия шанс да гледам епохалното интервю с министър Трайков.Беше УНИКАЛНО!Един малък и жалък човечец се потеше и мънкаше гузно.Чак да ти станат симпатични обръгналите наглеци от “Позитано” 20 на фона на това чиновническо недоразумение.Липсваше само една Румяна Желева за десерт…
  Егати и държавата щом такива са и министрите…..

 39. Е, успокоително звучи, ако пак са се изгубили в “превода”… Понеже отдавна не се надявам на здравия разум и добрите нрави тук, направо се отчайвам дори от намек за липса на здрав разум в Брюксел. Освен това Първанов и компания не се трогват от многозначителни мълчания, докато не им покажеш юмрук пред зъбите, няма да признаят, че са схванали – справка Станишев и ко…

 40. Към Стилиян Филипов
  Господине, ако някой Ви предложи да финансира 20000 лева за построяването на обществен клозет в центъра на хола Ви, с довода, че парите ще се възстановят от таксата за посещенията на клозета, ще се съгласите ли? Парите не миришат но тоалетната направо си вони и то доста. Резултатът ще е, че децата Ви ще избягат другаде на по-добро и невонливо място, а посещаемостта ще е доста слаба понеже трудно ще прекарате уличните минувачи през хола си. Накрая ще се принудите да изплатите дълга си като “продадете” апартамента си на инвеститора на съответната “разкрачена” цена! И какво излиза? Излиза, че ще си “продадете” апартамента за 30-40 хиляди лева, които никак няма да Ви стигнат да си купите нов!
  А сега, ако става дума не за апартамента Ви, а за родната ви страна! Обричате децата си на изгнание в чужбина (което и става на практика)! А Вие как ще си купите нова родина?

 41. Присъединявам се към призива /идеята, предложението/ на Йоан Андреев за конкретни действия ! “Обществото” ни в по-голямата си част е приспано от мизерния живот който води, от тъмнината в тунела и липсата на каквато и да било перспектива за нормализиране на държавата ни. Искам да кажа, че не следи политическо-икономическите ходове на правителство, не е запознато и затова много лесно може да бъде измамено. Има нужда от разяснение, от осветяване на ппроблема и заемане на правилна позиция, животоспасяваща за България.
  Най-малкото, което ми идва на ум, е една и-нет подписка, която всеки може да препраща на познатите си, може с това да се започне, с граждански събирания или митинги пред Народното събрание, общините…. Трябва да се събудим!!!

 42. Нищо уникално. Всичко това е просто продължение на бекрайно много пъти гледния стар филм. “Кат Русия няма втора тъй могъща, тъй велика на света. Тя е нашата опора, тя е нашата звезда”. Всичко си върви по старому, а ако се случи нещо да се кривне от “правия път”, то незабавно ще се придърпат юздите. Показателен факт – 1-ви март, национална традиция, мартенички… Проява на някакъв патриотизъм? Это что такое? Следва 3-ти март – национален празник. Както 6-ти и 9-ти септември. Просто орисия, с руски пелени сме повити. И ако дядо Вазов, спокойно си е творил и чакал дядо Иван, днешното поколение няма право да не познава “величието” и “могъществото” на Освободителя. Къде си бе, Стефане, революционерино, да кажеш – мене чужд генерал не може да ме командва. А по-късно да създадеш България. От пепелта…
  Чудесна статия г-н Инджев и изключитено ниво на коментариите, сред които се отронва истински бисер на – Йоан Андреев: “…да създадем организация, позволяваща на гражданите да решават помежду си как да гласуват и да обменят свободно информация, ще постигнем две неща от стратегическо значение!” и “ВОЙНА ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ И ДУХОВНОСТ” за да ни има!

 43. Тази оферта не звучи никак уникална, а по-скоро е най-обикновен заем. Като са толкова добронамерени руснаците, защо не дадат гаранция, че проекта ще се изпълни в рамките на бюджета? Бъдещето е в ядрената енергетика. Възобновяемите източници на енергия произвеждат твърде малко ток за да заменят централите, работещи на мръсни въглища. Единствената алтернатива остава АЕЦ, ако искаме да сме в крак със световната тенденция за по-малка зависимост от фосилни горива.

 44. Мисля,че е време да дадем шанс на Новото правителство да “избере”!За това ще го съдим един ден!А,Ние това го можем най-добре:))Лично аз смятам,че имаме нужда от АЕЦ…но не “на всяка цена”!Защо се заблуждаваме,че Европа ни обича?Същото и за Русия!Имат “интереси”…и то за много пари!Ясно е!…Ние избираме…по-малкото “зло”:))

 45. Точно така!Ето това е важната тема по която ще преценяваме накъде върви България.Резултатът от този мач ще покаже какво ще стане за много време напред.Добре е да имаме хора и място да можем да казваме свободно тези неща,макар и да не е никак лесно,Г-н Инджев , Вие сам знаете каква е цената на това да говорим открито.Желая Ви успех!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.