Мама ни Брюкселка ни спасява от Дядо ни Иван

Май има надежда Мама ни Брюкселка да ни спасява от Дядо ни Иван и неговата обсебваща мечешка прегръдка! Поне така изглежда горещата новина за отказа на властта да приеме руското финансиране на АЕЦ “Белене”.

“Всяка наша стъпка, свързана с газ, с ток, ще бъде със санкция на Европейския съюз. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на конференция за енергийна сигурност на Черноморския регион, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов обясни, че и изграждането на АЕЦ „Белене” трябва да стане при пълна прозрачност и само със санкция на Европейската комисия. Такава стъпка трябва да бъде подкрепена и от Евроатлантическата общност, допълни той. Борисов е разговарял с европейския комисар по енергетика Гюнтер Йотингер, че и в Германия, и в Европа не се толерира правителство, което ревизира договорите на предишните управляващи. Всеки детайл ще бъде обсъждан с Европейската комисия, подчерта още веднъж Борисов. Ежедневно и ежеседмично ще се съгласуват подробностите около българските енергийни проекти с Брюксел.

Той обясни, че ЕК е запозната с всички сключени договори по проекта и държи те да се изпълняват. На въпрос дали приема руската оферта за АЕЦ „Белене“, че при положение че ще се търсят европейски инвестиции, премиерът отговори: „Не, само с руски пари не може“.

Остава да видим сега доколко е вярно следното твърдение, направено от Първанов след срещата му с еврокомисаря Йотингер снощи, практически часове преди изявлението на Борисов:

Георги Първанов посочи, че българските институции имат своята обща позиция по енергийната политика и са заинтересовани да дадат своя принос за защитата на европейската и националната енергийна сигурност”, това е изписано в официалния сайт на президента.

До снощи имаше всички признаци да се смята, че под обща енергийна политика трябва да се подразбира решимостта на България да вземе руските пари защото не може да устои на изкушението. Днес се получава точно обратното.

Ами утре? Очаквайте бурни реакции от Кремъл .

Прави са били съветските другари да се тревожат, че американците стъпиха на луната – тя взе, че падна върху руските претенции да обсебят още повече някогашния най-верен сателит на СССР точно, когато в Москва ликуваха, че са си купили България.

Направо с космическа скорост дойде отговорът на въпроса на министър Трайков ”  А ако падне луната?” – толкова невероятна му се струваше хипотезата да има АЕЦ “Белене” без Русия да си плати за това!

26 мнения за “Мама ни Брюкселка ни спасява от Дядо ни Иван”

 1. Другаря Първанов много често се изказва неподготвен и това се дължи на усилията му да се представи като равноотдалечен от минус безкрайност до плюс безкрайност което го доближава по редица въпроси до отправната точка на координатната система.Като прибавим и съветниците му по осите Х,Y и Z , добре разположени в политическата ни система резултата винаги ще е един до края на мандата.След което да се надяваме че светът на аватарите ще остане в миналото.

 2. Г-н Йотингер,може и да е бил поласкан от срещата си с българския държавен глава,но не би следвало,да се лишават от подобна чест и коментаторите,в блога на Иво Инвджев,които прозряха дългосрочните и трайни фактори,обсуславяни от думата
  д и в е р с и ф и к а ц и я,
  по която премиерът и “на йота”,не се е отклонил от “присъщите й уточнения”:
  – по време;
  – и място;
  Останалото са подробности те ще си “лъснат”,когато опре до потребители,доставчици и транзитьори на газ и ток….
  Потоци всякакви… и на север и на юг!
  Ако “пасивът” се окаже,че е бил осуетен,ще дойде ред и на п р о з р е н и я т а на световно-изветен архитект!
  А ние с естотнците и С.Дянков,
  напред!
  Дали бурята от Кремъл е била в чаша вода,ще разберем утре,когато Медведев се сбогува с Париж!

 3. Айде, палачинката пак загаря и трябва да се обърне! То взе да става безинтересно шизофренично! Да е жива мама БрюкЗелка, но бебето България вече трябваше да е пълнолетно и по най- строгите критерии за пълнолетие. Поведението на управляващите трябва да се преподава като кристален пример на максимата, че когато човек не знае къде отива, стига някъде другаде!

 4. дано цивилизования западен свят е проумял че нашата-на бг-сигурност гарантира сигурността на Европа като цяло-без значение дали говорим за енергийна военна или политическа сигурност-всеки лекар знае че е по-добре да има превенция срещу една болест вместо да се лекуват последствиятя от…руската зараза….

 5. И стана тя една!!! към 14.10 ч. ….когато една друга,но не кремълска”,а “дондуковска” буря,
  з а б ъ л б у к а в чашата….
  Друг е въпросът,че приемствеността в Русия не е въпрос на “автарлък”,а на търпеливи и опитни мъже и жени в политиката на империята с припеви като следните:
  Щом момите са метреси,ум не трябва им тогаз!
  Щом момите са тигреси,тигри ставаме завчас !
  Ако “тигриците” до Саркози и Медведев,са били “в тон” на йота с новините за големи споразумения,
  и тези по Иран ,а Барак Обама не се е “разбързал” за Мадрид през юни,от какъв зор,да се бърза,щом някои си изпускат нервите!

 6. Повтарям се, но няма как. Костов се опъна на Москва- изритаха го от управлението, Виденов се опъна на Москва- изритаха го от управлението. Ако Борисов върви с рогата напред срещу Москва, и него ще го изритат от управлението. Ше го изритат и ако тръгне с рогата напред и срещу Вашингтон или Брюксел. Не мисля, че някой тук си мисли, че като драскаме по форумите, ще му помогнем по някакъв начин.
  По скоро мисля, че самия той търси подкрепа, след като не може и не я намира в наличния “материал”. И когато Дянков каза, че иска допитване до народа за Белене, това е съвсем същото, казано по друг начин. Нали не мисли някой, че сме се променили много от времето на Левски / Народе??!!/, Ботев /и аз съм тръгнал народ да освобождавам/, Славейков… Сакскобурготски /чипът трябва да се смени/, Борисов /матриалът е такъв/.
  Та това е положението : Ееех да имаше кой да ни освободи /от самите нас си/.

 7. Г-н Маринов,като оставим настрана европейските народи,нашите съседи тук на Балканите,малко или повече не са били обект на утопично влияние и домогване,в т.ч.и на местна основа с подобаващи издънки на кретени,които ни връщат назад,дори когато не е бил такъв пълноначалния замисъл на “освободителите”…в такъв смисъл и от такива съображения,само,сте прав,че най-добре би било,да се освободим от самите нас….
  С каквото и да ми опонирате по ответен начин,бих се съгласил,но винаги ще остане едно непонятно защо?
  И то е,кой и какво пречи за пестепенно и нехаотично отприщване
  на смазания народен дух,който ще свърши останалото….
  Освен този нещастен блог,има ли др.свободни места за медийна изява срещу чалгаджийското оскотяване и незабавно спирам до тук…

 8. Г-н Местан,в блога на журналиста Иво Инджев,не за първи път,е бил обсъждан политико-експертния потенциал на ДПС,в т.ч. и по въпроси,по които преди г-н Барозу се произнесе президента
  на САЩ в частта”Европа 2020 г.”,с уточнение за период до 2028 г.
  Ако добавя,че в качеството си на доброволен участник в президентската кампания на демократите,съм привлякал вниманието на техния елит,още през април 2007 г.,бих искал,да се надявам,че и Вие и Вашият елит в ДПС,не бихте се учудили,защо съм до болка съгласен с думите Ви,че България,няма време за губене….
  В същия блог ,освен по въпроси на здавепазаването,възобновяемите ресурси и необходимостта от тяхното управление от единен център,бяха третирани наскоро и въпроси на евразийската политика на нашата държава,в противовес на очебийна липса на диверсификация в енергетиката,която и сега и през 70-те годиини на миналия век,
  беше в центъра на усилията ни заедно с проф. д-р Евгени Александров и А.Гицов….
  Въпреки известното ви доброжелателство на българите към Вашия трудолюбив етнос,се виждам принуден да охладя очакванията Ви за градивна предпазливост и оптимистимни очаквания….
  главно пооради “вечния проблем за казана” и т.н.
  Всъщност завесата би повдигната малко -едва днес- от самия премиер,което не ме учудва,но ако пожелаете,можете да ме откриете чрез г-н Инджев,тъй като – както знаете -“смутителите” са продукт на неправдите -и при многобожието на арбите сурата Ал Лак/96/в Корана,-и при монотеистичните религии…

 9. Не знам на какъв етап е забелязала “загарянето на палачинката” Ралица Ковачева,но към 17.00 ч.след г-н президента, сега и Станишев и КорнелияНинова,сега и захапаха Симеон Дянков,в т.ч и като неграмотен….сега при такава синхронизация,ще проличат и пълнолетните…..

 10. Няма никакво съмнение в пъклените намерения на Дядо Иван.
  Нека да припомня на четящата публика, че той един път вече се опита – като ни пробута 6 енергоблока в Козлодуй. Те като тежък хомот душеха гърлото на волната мома България и и пречиха да литне в небесата.
  Ала дойде нашата освободителка – мама ни Брюкселка, та ни освободи от четири /и ни такова мамата!/. Останаха още два с които стареца от североизток ни държи, ама и на тях ще им види сметката тая наша спасителка.
  И тогава ще литнем волни като вятъра заедно с перките на ветрогенераторите около Калиакра и Сливен.
  И еди сал Инджев, като Паисисии “бледен, под лампа жумеща ще пише наведен”!

 11. Към К.Николов:
  Разбира се,че не е нещастен,но какво означава талантив журналист – водещ,да е мачкан години,а милиарди,да се изсипват с години за умопомрачителна медийна политика и поколенията да оскотяват….

 12. Има много неща, които ме дразнят, но най-много ме дразни произношението на думата Евро. Тя няма множествено число и е абсолютно неправилно да се произнася еврА. Като чуя по телевизията някой да произнася по този начин европейската валута, направо полудявам.За сетен път казвам, че трябва да се произнася Евро!Останалото, ще го видим.

 13. Явно “баба ни Брюкселка” и партньорите от НАТО, начело със САЩ доста бързо и доста категорично са споделили “некои съображения” по въпроса. Същевременно може и обществените настроения да са повлияли в някаква степен – дай Боже!
  Хубаво е че премиера се нагажда сравнително бързо с “посоката на вятъра”, но не е хубаво, че е склонен да се “огъва” пред Русия и “приятелски” кръгове като ТИМ и някои други.
  Трябва обаче да не забравяме, че Брюксел няма да ни “подреди къщичката”! Само ние можем да го направим, чрез изграждане на силно, информирано и влиятелно гражданско общество!

 14. В България е точно като в “Умно село” на Д.Донев. Всеки търси освободители, а кога ли ще се освободим от освободителите…

 15. По всичко личи, че леля Брюкселина е понабила канчето на Първанов. Той така радостно покочи, че Брюксел няма нищо против руските пари да влязат в Р(езерват)България, но не било точно така, май.

 16. Господине, премиерът не се нагажда към разни кръгове, а е ВЪТРЕ в тях, както и в БКП, да не забравяме, че не е напускал Партията. Какво очаквате от милиционера?
  Права е госпожа Ковачева, палачинката ще се обръща още много пъти, както и подопечния Трайчо – той горкият се чуди какви евфемизми да измисли за тази “мисия невъзможна” Белене – от паднала Луна, до закръглен кръг. Ееех, не е лесно да служиш не Борисов, на Гоце (с е-оборотное) и прочие пасмина.

 17. Доброто, което Русия донесе на България остана в деветнадесети век.

  На героите от Плевен, Шипка и Стара Загора ние сме издигнали неръкотворни паметници в душите си, но днес за много от нас те са премазани от болшевишките пропагандни декори, владеещи кръгозора на всяко значително селище и осакатяващи националната памет.

  Наред с Чушкопека в съзнанието на българина, като едно тайно постижение стои свенливо стаения спомен за Дядовите Цървули.
  Просташкият срам от цървулите на Незнайния Войн беше религията на обутите в съветски, армейски ботуши мъртви “души”, които изтриха националната гордост, разстрелвайки за начало политическите и интелектуални водачи на нацията.
  Този самоубийствен отстрел продължава до днес.

  3-ти март е трагичен ден. Ден за молитва и размисъл.

  Да се поклоним пред вечната памет на руските, румънските и финландските, християнски войни!

  Дълбок поклон пред подвига на опълченците!

  Да се помолим и за душите си, като споменем в молитвите си и душите на тогавашните ни врагове.

  Дано Господ прости на децата си.

 18. Може би е прав колегата като казва, че сме в “нещастен” блог т.е. и ние четящите г-н Инджев и пишещите тук сме такива, нека спрем до тук с уточненията кои колко е щастлив или нещастен. Ясно е, България има нужда от такива като нас. Имам предложение към г-н Инджев и пишещите тук в този блог, да се събереме в уречен час и ден и да се организираме в едно гражданско движевие, като на самото събиране ще уточним как ще го кръщаваме и кои ще е кръстник и кръстница. Разбира се за това което предлагам се иска смелост и свободен дух, иначе да пишем тук е лесно.

 19. Г-н Иванов:
  Освен,че Ви подкрепям за събирането,кръщаването и т.н.добавям само,че идеята вече бе лансирана,но без КАКВИТО и да е повече претенции,и настрана от факта,че Първият консул,
  няма да тръгне за Дянков по акъла на президента,Станишев или Корнелия…нищо не пречи,О Т Н О В О,да се възкреси идеята и потърси надлежно разрещение от Кметицата за Свободен граждански форум по пътя към Правилната България…
  Припомням: с железни правила отпо 3 м. и повторения минимум от по 1 м.

 20. Май тук само си чешем езиците с мнимото “обръщане на палачинката”, оригинално видяно от Р.Ковачева, а някои всъщност вече си пекат и кейка: http://www.energiaiecologia.com/press_info.php?id=8516&type=1
  За забъркването на кейка май вече е избрана и рецепта – руско финансиране, защото бе посочена от Трайчо като “уникална” (в какъв ли смисъл?!), но отбелязана от “Дневник” на 1 март като “най-лошият вариант”.

 21. @ Иван Иванов Това ми напомни за една мисъл на Захари Стоянов “…скрит, зад дувара – мога да напопърджам целия свят…” Прав сте.

  В чест на днешния национален празник имам в запас още цитати от негови статии: “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….” и “Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, христи­янската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!”
  Русчук, 1-й Март 1886 г., З.Стоянов
  Както виждате, всички са по темата за АЕЦ Белене. Айде, честито!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.