Руски шовинист пак замези с България

Преди да коментирам поредното обругаване на България от руския представител в НАТО Дмитрий Рогозин, ето какво пише за неговата партия Родина ( една от сателитните патриотарски организации на управляващата путинова Единна Русия), покойната руска журналистка Анна Политковская:

Нашият народ е много податлив на фашистка пропаганда…По-рано този месец Родина, партията на Дмитрий Рогозин, спечели в Москва 15 %”.

И какво следва? Убиха я. Застреляха две години и половина по-късно на 7 октомври 2006 г. в Москва. Но междувременно на Запад излезе книгата й “Руски дневник”, преведена вече и на български.

Същият този Рогозин беше цитиран на 15 февруари тази година от БНТ по следния начин:

В блога си в интернет Дмитрий Рогозин с ирония коментира американските планове за противоракетен щит в България. Посланикът нарича българите „братя”, но уточнява, че когато става дума за политика – те са непостоянни. Рогозин дава за пример, че България и в двете световни войни е воювала срещу Русия, но после бързо се преориентирала. Руският посланик в НАТО задава и риторичния въпрос – цитирам – може би и сега ще се ориентират правилно, не може така – три пъти поред – една и съща грешка”.

И пак Рогозин заявява днес в интервю за радио Дарик:

България и Русия винаги ще бъдат заедно, винаги ще развиват културата, политическия и икономическия си живот като съседи. Америка е далече и вероятно не разбира напълно смисъла на нашите отношения. Иска ни се българите да не забравят смисъла и историята на нашите отношения и да не участват в нещо, което може да доведе до негативно изменяне на ситуацията в южната част на Европа”.

В същото интервю кремълският чиновник отива още по-далеч в обобщенията си, визирайки бази на НАТО:

“Те се появяват на територията на източноевропейските и южноевропейските страни. И нещо повече – това са страни, които винаги са били свързани с Русия с дружески и добросъседски отношения. Има и трети момент, който също е важен. САЩ казват, че не искат да правят ПРО заедно с други страни-партньори, но всъщност дали частта на Румъния и България се състои само в предоставяне на територия? Те няма да имат възможност да повлияят върху американската ПРО по друг начин. В някакъв смисъл това е елемент дори на колониална политика”.

Първо: кое е вярно в неговите твърдения: че България е “непостоянна” в любовта си към Русия и заслужава порицание за миналото си, или пък, че е от източноевропейските и южноевропейските страни, които винаги са били свързани с Русия с дружески и добросъседски отношения?

Второ: Откога станахме съседи с Русия? Вярно, че бяхме погълнати и лишени от реален суверенитет от СССР, но в географско отношение никога не сме били съседи, а отвъд морска колония. Освен ако споделянето на едно море е основание да се твърди подобно нещо, което би означавало, че Русия граничи практически с целия останал свят, който има излаз на световните океани.

Трето: Докога София ще търпи този типичен представител на руската имперска колониална надменност да ни държи такъв тон и да ни обявява ревниво за нечия друга колония?

Впрочем този антидипломат не за първи път и не само по наш адрес демонстрира “загриженост” от името на чужда държава. През ноември 2009 г. в същия дух се беше произнесъл, че Вашингтон вече бил решил да сменя грузинския президент Саакашвили с Нино Бурджанадзе. Освен че е нахална ( и невярна), тази “прогноза” е и издайническа. Така разсъждава един висш московски функционер, който съди по собствения си опит. В неговата държава Путин бе практически назначен от Елцин, а след това той пък назначи Медведев за президент. Както самият Рогозин е назначен за един от спомагателните коне в кремълската руска тройка заедно с другия шовинист Жириновски, впрегнати зад Путин.

Изобщо, по думите на покойната Политковская, Рогозин предлага един “героичен патриотизъм” , а неговата “шовинистична организация е създадена от кремълските политически манипулатори”.. Колкото и да са прозрачни обаче неговите провокации, българските власти не трябва да оставят без отговор подобни предизвикателства.

39 мнения за “Руски шовинист пак замези с България”

 1. Типичната за Русия просташка арогантност и фамилиарничене. Нашите “братски” взаимотоношения са ни до болка познати, направо до кръв, бих дори добавил. Имперските мераци на Русия са разбираеми, но на фона на мизерията и бедността, които шестват в тази държава, тези мераци са смехотворни. А сервилниченето от страна на България ( и по-специално някои представителите на властта) не ме изненадват. По-обстойна проверка на НАП би разкриламоже би, че именно тези лица се водят на щат и в Москва.
  Добрата новина е , че колкото и да се напъват някои и хора и държави, те прогреса няма да спрат.

 2. Г-н Инджев,

  моля ви да проверите две неща:
  1. Защо г-н Борисов твърди, че ще плащаме неустойки за АЕЦ Белене, след като няма сключен договор.
  Ако има поети държавни гаранции, чрез таен договор, те май не са одобрени от предишният парламент.
  Това не нарушава ли конституцията?!

  2. С указание на НАП от 25.02.2010, всички самоосигуряващи се лица са длъжни да се осигуряват и като управители, със задна дата от 01.01.2010г., без да се взима предвид получен ли е доход или не.
  това чудо както нарушава Конституцията, така и две решения на ВАС.

  Започвам да си мисля, че г-н Борисов е срещу малкият бизнес и за изграждане на АЕЦ Белене на всяка цена.

 3. Прекалено демонизираме Русия и ставаме жертва (имам предвид високите етажи на политиката) на собствената си демонизация. От една страна точното място на Русия в съвременния свят може лесно да се види в таблицата за класиране по медали от наскоро завършилата Олимпиада във Ванкувър. От друга, Русия е предимно от руснаци, хора с отворена душа, които, всеки поотделно, едва ли биха приели да се направи нещо лошо на България, колкото и да ги манипулират. На пръв поглед стоманеният Путин лесно може да се срине дори само поради това, не се смятам за наивен да го мисля. Стигаше му на Путин и една Грузия.

 4. Действителният приоритет на Русия винаги е била Сърбия, а не България. Какви са тези глупости, които говори този псевдополитик? Тълкува каквото си ще както си ще-според това, което му е изгодно. Ако беше българин, щеше да излети от мястото си след скандал. Но Русия е друго нещо. Ето по този начин се развалят отношенията между народите. Гнус ме е от такива.

 5. Ако България имаше достойна дипломация, вече наместника на ГРУ в София, легендиран като Посол Российской Федерации, щеше да е на килима пред външния министър и да дава обяснения, защото Рогозин не е разпенен лаладжия в Государствената Дума, а дипломат в организация-НАТО, в която членува България- колкото и да вбесява това гнусната рубладжийска пасмина и нейните началници.

 6. Българската Държава е основана от Хан АСПАРУХ а не от руският цар освободител и от този факт възниква въпроса,- Кога ние Българските Граждани ще изградим пред народното събрание на Българската Държава Паметник на Великият Български Хан АСПАРУХ.Време е да си подредим традиционата Българска ценостна система и символите на Българската Държава в България-ЕС.Народ който не почита основателя на държавата си, традициите си и културно-историческото си наследство сам се отказва от името си и от бъдещето на собствената си Държава.Нека не се чудим, защо над България кръжат руски лешояди.

 7. Към Geоrgiev:

  Вече няколко пъти цитирам Петко Бочаров – не за друго, а просто тъкмо прочетох книгата му и са ми пресни спомените. Та на едно място той казва ( по памет) следното: не мога да разбера защо отделният руснак може да бъде ( хубави неща…), но заедно са – да бягаш далеч от тях…

 8. Не, отговор от тези власти не очаквам,предполгам,че повечето от форумците,също.Част от проблема е,че няма обществена реакция,обществено националноотговорно достойно съзнание.Няма и как да има.Няма кой да го възпитава.Андрейпантевци,георгимарковци,иванилчевци, няма как да го възпитат.Още по-малко медиите.Надежда поражда единствено този блог.

 9. Струва ми се, че една кратка нота от МВнР до руското посолство, както и подобна от г-н Чуров, посланик на България в НАТО би бил подходящ отговор на нахалството на този мужик.

 10. Господин Инджев, малко по-кротко! Вие май им ядохте хляба на тези руснаци(като общност) докато учехте в СССР. Че са “империя на злото” това го знаем. Че са имали неграмотни генералисимуси – и това знаем. Но не върви някак си точно Вие да правите антируски изцепки.

 11. Към П.Петров:

  До неотдавна хлябът и ножът бяха в ръцете на Станишев – ще заповядате ли да му изразя благодарност и на него?
  Само че не живея с представите за раболепна благодарност на всички, които са ми позволили да им дишам въздуха.
  Не че се сравнявам с него, но и Христо Ботев им е “ял хляба”, но не му е попречило да е несъглсен с тиранията на руската държава.
  Така че целувайте ръка комуто искате и не ми давайте съвети без да съм ви канил.

 12. Г-н Инджев не разбирате ли,че икономиката ни е тотално зависима от Русия или само се правите,че не разбирате?Пак ще ви попитам, интересите на България ли защитавете или нечии други?

  Относно Ботев,ще си позволя да ви разкажа една не твърде известна история:Изгладняла и обезкървена Ботевата чета достига някаква си кошара в Балкана.Изпраща Ботев човек при овчаря да вземе едно шиле за храна на четата,но овчаря е на друго мнение,шилета без пари НЕ ДАВА.Това вече идва в повече на христо Ботев(да не забравяме че не е получил нито обещаната подкрепа в жива сила,нито обещаните продоволствия).Според тогавашни свидетели думите му са:”И аз съм тръгнал народ да освобождавам”(преразказвам по памет)Също така съществува хипотеза защо се разминават свидетелствата на очевидци на смърта му,а именно къде е уцелен фатално.И хипотезата е страшна,много страшна….

 13. Когато бяхте слуга на руската империя, говорехте за лошотията на американските империалисти. Сега – точно обратното.Кога бяхте искрен, г-н Инджев? Или всичко е според големината на заплатата…

 14. Мисля, че “мъдрите” слова на подобен род “личности” само отварят очите на мнозината все още неориентирани.
  Само не разбирам, как подобен род примитивни изцепки, които дискредитират руските политици в очите на всеки мислещ българин, не правят впечатление на височайшите им началници в кремъл.
  Май и на тях там това им е нивото.
  Мечешка им работа..

 15. Онзи с двата милиарда ни показва моркова, а този – тоягата.
  Как ли ще му щукне в главата, че е сбъркал магарето? На всичкото от горе “нашите” ядаха (нарочно) вече от “захарните бучки” и той счита, че е в правото си да ни зарита към съветския обор.
  Руснаците са способни и заслужават уважение, но са нормални хора едва след като не мислят за Империята си. Царете им искаха някога да наложат империята над Европа и света. Приложиха комунизма за да наложат империята си – сега я налагат с религията и природните ресурси. Те са си ГМО (Генно Мобилизиран Орусизъм)

 16. До П. Петров: бихте ли уточнили какво значи “да им ядеш хляба” ? Раздавали са хляб, ей така бадева ли ? А г-н Инджев и подобни нему неблагодарници са се тъпкали с руски (вероятно по-точно съветски) хляб гратис ?

  На времето един твърдеше, че партията ми била “дала” образование и ме лекували “безплатно” в комсоциалистическия рай (на запад от рая хората сигурно бяха прости и болни поради липса на партия, която да ги образова и лекува). Не изпитвам благодарност, нито смятам, че партията ми е дала каквото и да е.

  Но да се върнем на въпроса: чий хляб е ял тоз неблагодарний Инджев ?

 17. Екстремизма е лош съветник, г-н. Инджев. Когато го избягвате и писанията ви са много добри. С последното обаче, се показвате не просто като русофоб, а като русофоб екстремист. В крайна сметка точно екстремизма на Саакашвили вкара 57-ма в Грузия.
  Познавам руснаците, не им липсват лоши черти в характера. Точно шовинизмът им и според мен е една от опасните им характеристики, но не може да отречете че имат и някои прекрасни страни. Затова нека бъдем русореалисти и да загърбим фобофилията.
  ПРО е агресия съшита с бели конци и аз не желая страната ми да бъде замесена в каквато и да е било агресия, още по-малко срещу някой толкова голям и близък.

 18. Реакциите на Русия по отношение на НАТО винаги са ме изумявали и то при положение че съществува Комитет НАТО-Русия.Сега като виждам кой е руският посланик в НАТО и ми става ясно.Ето например как е отговорил на въпроса:
  Ако Киев реши да продължи пътя си към НАТО, какво ще се случи с Източна Украйна?

  Освен всичко за нас Украйна е люлката на руската цивилизация; ние идваме от Киев. Украйна е нашата майка, това е нашето семейство. Не може просто да откъснеш дете от майка му – ние няма да допуснем това.
  И това по повод на суверенна Украйна.Уникално!
  И още: В Русия оптимистите учат английски, песимистите учат китайски, а реалистите учат устройство и действие с автомат “Калашников”.
  Нещо като Жириновски, на такъв отговорен пост, не е за вярване.

 19. .
  Не му се връзвайте на Рогозин. Тоз говори само глупости. Не си струва да си губим времето с него.
  .
  Аз му четох известно време простотиите в Twitter, и мерси, стига толкоз.
  .
  Как да изучаваме устройството на Автомат Калашников, как руските танкове пак щели да стигнат до Берлин…
  .
  Не се вижда колко са им насрани гащите, тръгнал да ни поучава. Русия няма да стане нормална страна в обозримо бъдеще затуй по-далече от нея и тва е.
  .
  .

 20. Просто трогателно! Руснак ни предупреждава срещу американската “колониална политика”. Нахалството им няма край.

 21. Да се очаква от Русия разбиране,
  че може да бъде пак велика,като престане да бъде огромна и стожер на импулсивна външна политика,би било илюзорно,когато в самия руски елит, едва се долавят
  о ч е в и д н о с т и….
  От друго “известно” синьо място,но не и от блога на Иво Инджев,имаше предвиждания за епилога с поведението на С.Дянков,
  охулено и от И.Костов и от Ж.Желев,но за щастие не и от Б.Борисов,а това е вече увовлетворителен знак,че не ни е з а б р а в и л…но пипа умно и хитро…..
  Колко пъти ще му се налага,да се преструва,че приема условия и тушира различия,докато РАЗЧИСТВА И УКРЕПВА,не е и за прибързана инвентаризация….
  Разбира се,че Д.Рогозин ще е бесен и ще ни дразни…а Станишев още повече,защото просто президента го надцака….
  Както сами виждате,едва стигат пръстите на една ръка,за да се забележи,че “пренаселяването” на върха на иглата през 2010 г.,ще продължи да е интересно…..

 22. Към Христо:

  Благодаря, че ме подкрепяте, макар да не разбирате това – както се казва, глупостта си е ваша, не мога да ви попреча.
  Хора, като вас, са готови да оплюят всичко българско, само да се подмажат на Русия! Което не е хипотеза, а доказан току-що от вас факт.

  БРАВО, ХРИСТО!
  ЖАЛКО ЗА БОТЕВ!

 23. Към Petar:

  Слуга на руската империя сте очeвидно вие, но по стар руски обичай тя трябва да ви удари доста камшици за тъпия начин, по който я злепоставяте – явно наемат хора, за които “заплатата” е единственото обяснение за необяснимия свят, в който нетрезво живуркат.

 24. Всичко зависи кой, как и от къде иска да погледне фактите.
  Според тoварищ Рогозин, България била непостоянна защото два пати воювала срещу Русия, а после се “преориентирала”. Ако два пати да воюваш срещу някого не е постоянство, то аз не знам кое е, след което можем да коментираме раликата межди: да “cе преориентираш” и да “те преориентират”.
  Да ти навият врата като райбер, не знам защо ми се струва, че не е същото, като да се обарнеш и погледнеш в друга посока, а тoварищ Рогозин се прави, че не схваща разликата, която ние чувствуваме. Има разлика и межди “схващане” и “чувствуване” ама това е друга тема на разговор.
  Другарят Рогозин с ехидните си подмятания и кагебейски заплахи тип СССР, постига точно това от което българина има нужда в момента, за което “спасибо”
  За 66 години с прехвърлените стотици хиляди руски граждани в България под формата на бракове, легална и нелегална емиграция, уж етнически българи и т.н. усъмваме тази сутрин със новината, че:
  “Национално движение “Русофили”, Форум “България – Русия” и Славянското дружество в България се обявиха в четвъртък против разполагането на елементи на противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ в България и поискаха организиране на референдум по този въпрос.”
  Здраствуйте братушки.
  Русия ни вкарва в шаблона на почти всички свои екс-съветски републики, противопоставяйки изградената по времето на съветскoтo “навиването на райбера” руска етническа диаспора, срещу местното етническо население.
  Русия, КГБ, руският послан и …. се оказaxа по-бързи от всяка българска гражданска организация, движение или стотиците партии и хилядите патриоти в България. Докато ние не можем да организираме един смислен протест срещу строителството на руската им атомна централа в Белене, то Русия си поиска референдум за ПРО в България. Аферим машала, както биха казали комшиите.
  Очаквам с нетърпение реакцията по въпроса на тoварищ Гоце.

 25. При недостиг на аргументи на помощ идват обидите,нали неуважаеми.
  Българин е бил овчаря гусине*,българин!
  Работя в склад гусине*на никой не се подмазвам.Но много лоша алергия имам и много неприятна болка-от глупотевини се изприщвам и за България ме боли.

 26. Към Христо:

  Точно това правите вие и не можете да отговорите на аргументите на Левски, Ботев, Раковски и други “дребосъци” ( на вашия русофилски фон), които са биле на различно от вашето мнение…
  Точно с таквизи българофоби, като вас, сме я докарали до просия пред европата.
  А в склада ( яяяя, какъв пристъп на откровеност), попрочетете нещо – защото има складирани достатъчно данни в полза на българската, а не на руската кауза.
  И какво сега – след като се изявихте надменно да ме поучавате, сега изведнъж станахте ” малък” – работник в склад : ” не ме бийте, глупав съм, малък съм!”, така ли?!
  Ами не налитайте на бой тогава, господин анонимен склададжия!

 27. Към Лазар:

  Ето ви едни “русофоби екстремисти”, с които да спорите – Левски, Раковски, Каравелов, Ботев, Волов, Бенковски…

  Захарий Стоянов, отровен в Париж, познайте от кои:

  “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….” и „Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!“

  Ограмотете се още малко по темата за “русофобите”, г-н екстремист анонимен българофоб:

  “Всяко тържество на България е смърт за Русия”, пишеше в един брой на “Русь” покойний екзалтиран славянофил Аксаков, за когото се проляха толкова сълзи в Софийското книжевно дружество. “Какви са тия Крумовци, Симеоновци и Борисовци? Разве не можеше и без тях?”… пишеше същий тоя Аксаков на княжеската прокламация към българските солдати, в която се казваше: “Вие, синове и потомци на Крума и пр.” Виждате доколко е жесток бил горещий славянофил. Негова милост желаял, щото ние да се не обърщаме към нашето минало, да заместиме името на Крума, и Симеона с Иван Грозний и с Екатерина Вторая.
  Захарий Стоянов

  А ето ви още един цитат от този “ екстремист русофоб”:

  Ние, дето се турим в положението не на граждани на днешното авантюристическо правителство, а на турски раи, с гордост на челото констатираме тоя факт, че овцете, козите, говедата и кокошките на нашите бащи са били в Турция швейцарски граждани, когато нашите нещастни братя руски селяни са били до сто пъти по-долни.

  Ако и това не ви стига, четете Вазов, комуто дължим популяризирането на термини като „братушки“, “ турско иго“ и т.н., но му е стигнал патриотизмът да се възмути от руската агресия срещу България през 1916 г. със следното стихотворение:

  ИВАН ВАЗОВ
  На руските воини
  О, руси, о, братя славянски,
  защо сте вий тука? Защо сте
  дошли на полята балкански
  немили, неканени гости?
  Желали би вас възхитени
  да срещнем со сълзи и с китки…
  Но идете вий настървени,
  на грозни зовете ни битки!
  Желали би вас да прегърнем
  и тоз път сърдечно, горещо.
  Но взорът ви свети зловещо…
  Как ръце сега да разгърнем?
  Дошле сте да браните,клети,
  на хищник грабежа хайдушки,
  та вместо любов и привети
  вий срещате нашите пушки.
  О, руси! Аз друг път ви славях
  за подвиг велик и чудесен,
  високо ви ликът поставях
  във мойта душа, в мойта песен!
  Вий някога знаме Христово
  развяхте за благо човешко –
  строшихте ни игото тежко,
  а днеска ни носите ново!
  И пак не ви мразим (не крия:
  обича ви още народа);
  но любим и свойта свобода,
  стократно по любим я ния.
  За тоз кумир ние се бием
  и с чужд, и със близък упорно
  и няма ний врат да превием
  пред никакво иго позорно!

 28. За ваше съжаление, много малко живях в света на реалния социализъм,в чиято правота такива като вас убеждаваха родителите ми.Вие очевидно знаете кои дават заплатите в Русия. Моля свържете ме, писна ми да бъда русофил безплатно. Аз тояги не ям, предпочитам обикновена българска кухня.А вие щом толкова мразите руснаците, отидете и се поклонете на гроба на “Негово Величество Султана”.

 29. Г-н Инджев,
  благодаря ви за дългият отговор. За съжаление обаче, ще отбележа че сте прочел написаното от мен само чрез ключовите думи фобо-фил и не сте разбрал посланието ми към вас. Цитираните от вас Велики Българи познавам доста добре. Това което сте цитирл обаче спада в категорията “реалист” към която се опитах да ви насоча вниманието. Никъде тези личности не са предлагали подобна агресия срещу Русия каквато представлява американското ПРО.
  И, о да! Ако обичате, спестете определенията си по мой адрес. Мога да посоча твърде много неща който съм направил за “фобията” си. Неанонимно.

 30. Не бе гусине,пак по дяволски четете евангелието.Не ми слагайте думи в устата,това че работя в склад не ме прави глупав,нито русофил,нито нещо ви се примолвам.Вие за незнаен интерес работите с писаниците си.За 3ти път ви питам,за чии?
  И пак ша потретя българската икономика е тотално обвързана с Русия.Признавате ли тоя факт…Ама не разбира се,току виж си проличало за какво иде реч!
  Още един въпрос имам,дразни ли ви много различното мнение???Излъгах два са.Провали ли се вашето поколение,тотално?Че то не бяха комунисти,не бяха турци,не беше световна конспирация…..
  И нали знаете,ако няма как да се аргументирате погледнете към торбата с обидите!

 31. В момента ми се струва, че се разиграва игра между САЩ, НАТО и Русия. И ние може да се окажем между шамарите, ако само емоционално гледаме на въпроса. Европейските страни, членове на НАТО наричат преговорите на САЩ и Румъния “двустранни”, Турция се отказа от разполагане на Американската ПРО с аргумента, че ако на нейна територия бъде разположен радар, то той трябва да е част от общата система ПРО на НАТО и да бъде финансиран от бюджета на алианса. Хилари Клинтън е на път да се откаже от солови акции за разполагане на чисто американска ПРО в Европа и кани с половин уста Русия да участва в общ проект за сигурност. Русия използва ситуацията на нерешителност на Европа и разиграва своите карти. Целта на занаятието е не чисто американска ПРО, а НАТОвска с участието на Русия. И тъй като “Нова Европа” е непредвидима в реакциите (спомнете си нееднозначното отношение на Стара Европа към иракската инвазия и участието на новите членове на НАТО във войната), Рогозин го избива на “чувства и емоции” към България – да не би да се отплеснем пак и да слушаме само американците. С нас се заяжда за да разбере реакцията. Не нашата. На европейските страни, членове на НАТО.

 32. Ooooo… Nemoga da razbera hora koito 4etat edno a razbirat drugo (ili taka im iznasia). Statiata ne ia namiram extremistka i protiv Rusnacite kato hora. Nai-opasnata 4erta na Ruskata nacia e velikoruskia shovinisam, koito e obekt na statiata. Nikoi tuka kaza 4e ikonomikata na Bulgaria zavisi ot Rusia. E imah si has da ne zavisi sled kato 45 godini e privarzvana kam SSSR. Tova beshe i e tragediata na Bulgaria, koiato kupuvashe Moderno texnologi4no oborudvane ot prognilite Zapadniaci (gnie no pahnet harasho) i proizvejdashe bokluci “koito oba4e se prodavaha na bratskia Savetski pazar” Tozi pazar napravi Bulgarskata industria nekoncurenta, oba4e Gladnia Savetski Pazar se sruti i sega niama s koi da si obmeniame bokluxite. Predi godini edin ot zavodite proizvestati perilni preparati beshe zakupil Moderno Italiansko oborudvane. Niakoi sklu4i goliam dogovor za iznos na perilni prahove v SSSR. A edin texnolog nameri 4e ako ne slaga vodno staklo procesa e po-bars (praha ne e savsem granuliran i e istinski prah koito se sbuva poemaiki vlaga, procesa e po-barz i eftin, a snabdiavaneto s vodno stalo ne beshe redoven). Spomniam si pogleda na Italianskia specialis kogato go zapitaha moje li da nastroi linita da raboti bez vodno staklo? Nakraia toi kaza moga da ia nastroia da raboti samo s piasak ako iskate no tova ste e piasak no prah za prane. I tka kutiite s prahovete zaminavaha za SSSR, po patia vlajnia vazduh gi prevrastashe v kamani, no za SSSR vsi4ko “importnoe” e dobro. Ili zavoda koito proizvejdashe shampoan bez da ima edin pH-matar (industrialen iki kaboratoren) i izprati v “lubimata” savetska strana shampo s kiselinna ne s leko alkalna rakcia i dosta brarski jeni si zagubiha vremenno kosite (dokato im izrastnan novi). Ili zavoda za Soda v Devnia, koito proizvejdashe Soda, s produkciata nie plastahme na SSSR. Tazi produkcia otivashe oba4e v SSSR a se tovareshe na Turski tirove za $7 kG, a nie pokrivahme samo 7 rubli s edin kilogram. Samo 4e zavoda beshe s ka4estvena produkcia zastoto Avtomatikata kontrolirasta procesa beshe vnesena ot prognilia zapad za milioni US Dollars. Iama oste milion primeri kak Bulgarskia proizvoditel beshe priu4van da ne proizvejda ka4estvena produkcia i kak Bulgaria beshe ograbvana ot SSSR i kak tehnite specialisti imaha povedenie na predstaviteli na nai-velikata nauka i tehnika (koiato nemoja dori da izprati edin 4ovek na Lunata) i zaplashvaha vseki kopito se opitashe da nameri greshki i da se protivpostavi s doklad do tehnia politi4eski lider na miasto, koeto v niakoi slu4ai zavarshvashe sas “Belene” kazano obrazno.

 33. Към Petar:

  Ха, страхотен “аргумент” извадихте – този път пък съм бил убеждавал родителите ви. Те ли ви казаха тази лъжа – значи и родителите ви са лъжци, така ли? Или сам я съчинихте.
  Имам хиляди публикации, анонимни лъжецо, извадете поне една в подкрепа на лъжата си…

  А за мразенето на руснаците, обърнете се към следните “мразещи руснаците”, както ги е описал Захарий Стоянов:

  “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….” и „Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!“

 34. Към Лазар:

  Така ли, “можете да посочите” ?!
  Оооо, благодаря за анонимното благоволение – с какво да заслужа вашето откровение, че да престанете да бъдете удобно защитен от анонимността свидетел на незащитима кауза срещу България в полза на Русия?

  А пък ако някой трябва да престане, това сте вие, господине ( ако не сте госпожа, госпожица или юноша – защото с анонимните човек никога не знае).

  Не ви се натрапвам аз, а вие на мен. Така че, ако обичате, огледайте се и вижте в огледалото – имате ли физиономия, каквато и да е. Ако решите да я покажете, тогава се репчете.
  Преди това сте просто един от многото претенденти да нападат от засада.

 35. Към Христо:

  Сега пък на “поколение” ли ще ме попържате – това ли ви е последното убежище?
  И какво толкова ви радва, че българската икономика била зависима от Русия? Ами в концлагера човек е зависим от най-дребния началник и това не го прави велик!
  Но щом ще обиждате на поколение, явно нямаме разговор – с такива обобщения ( при това по адрес на хора, които не са си избирали поколението и държавата, в която да се родят), говорят тъпанарите. Торбата с обидите сам си я сипахне на главата.

 36. Лазар:
  “Никъде тези личности не са предлагали подобна агресия срещу Русия каквато представлява американското ПРО”

  Интересно каква агресия е това? Да не мислите, че някой може да си позволи агресия срещу Русия от военно естество. Можете да чувставате Русия колкото близка си искате така както другите могат да си я смятат колкото далечна си искат. То добре, че има и малцинство като г-н Инджев иначе да сме потънали в сълзи и сополи по Русия, която си преследва интересите и хич не и ни до сълзи, ни до сополи.

  Христо: Вие не можете ли да разберете, че хората може да имат и друго мнение от вашето без да обсужват нечий интерес. Толкова ли са ви ниски възможностите, за да го разберете. Идвате тук, държите сметка на домакина пък после и се засягате.

  Това, че иконмиката ни е обвързана с руската е лошо. Колкото по-независима я направим толкова по-добре. Можем да започнем с преразглеждането на АЕЦ.

 37. Към Христо: (Аз вече ви попитах в един друг коментар, но нещо не мога да достигна до него)

  А, вие на чий интереси служите. Казахте, че сте от Пангюрище (извинете ако ме лъже паметта) и че кръв се е ляла за свободата.

  Да но с това раболепничене пред руснаците излизате като предател на тези кървави битки за свобода. Защото думата по определение означава точно това – свобода да избираш кой, как и защо.

  Ако някой се меси в твоя избор та макар да било и освободителя, значи не е свобода. Значи кръвта се е ляла напразно. И вие защитавате тези дето се месят.

 38. Няма такова нещо, че руснаците били готини хора. Руснака е надменен и комплексиран до болка селяк, не знам как е било в миналото, но в момента едва ли имат и 5% широкоскроени хора с нормално мислене. За 80 години комунизъм са ги върнали ментално в тъмните векове.
  Българската икономика не е тотално обвързана с руската, а може и много лесно да се развърже съвсем.

 39. До другарите русофили:

  Ще си направя това удоволствие, да продължа един от постовете на г-н Инджов с цитати на Захари Стоянов.
  +++
  “Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Никсолая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче”. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е !” – Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.”
  ++++++
  Колко интересно повторение на историята, не смятате ли ? ‘Братята’ ни с забележително упорство, продължават и днес по същият начин !
  Но нека продължим с цитатите :
  +++++
  “Най-големият ни неприятел днес е официална Русия

  Но хората, които са унищожили Полша, Малорусия* (В царска Русия така наричали днешна Украйна, бел. ред.) и Бесарабия, не искат да слушат. Турили един път те намерение да правят от България Задунайска губерния, нищо свято не ги спира.
  ……..
  Но ще да кажат мнозина: “Русия беше, която ни освободи”. Да това е вярно, това е велико събитие, ние сме благодарни на покойний Александра II, името му ще бъде у нас священно до века, благодарни и признателни сме на целий руский народ. Но трябва ли да бъдем благодарни и за това, че Русия ни освободи, за да ни зароби отново – нещо, което тя доказа вече от 6-ий септемврий насам? Ние сме благодарни на руский народ, който никога не ни желае злото, защото е удушен повече от нас, както бяхме в турско време, благодарни сме и на покойний император, но не и на днешното руско правителство, състоящо се от 5-6 души узурпатори. Това правителство иска да ни глътне. Не го искаме, защото то има : бесилки, Сибир, Сахалин, III отделение, тюрми, нагайки,камбани, шпиони и прочие. Ако то иска да има с нас братски и человечески съюз – добре дошло. Но то иска дружбата на вълка с агнето!…

  ++++
  Забележително! Ако изключим архаичната форма на езика, Захари Стоянов все едно, че е писал за събития преди седмици.

  ++++
  И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне
  Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!
  +++
  Драги Захари, не само е възможно, но и ни управляваха 4 години. Лицето на държавата ни е от тези “идиоти и изменници даже”, за съжаление.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.