Ще патите заради заплатите на депутатите

Информационният повод да се върна към темата за медиите е вечният обществен дразнител с табелка “ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ”. Най-напред фактите:

“Председателят на парламента Цецка Цачева призова депутатите да се откажат доброволно от увеличението на заплатите си за първото тримесечие на 2010 г., щом темата е предизвикала обществен интерес.
Цачева обясни , че депутатската заплата не е фиксирана, а зависи от средномесечните възнаграждения в обществения сектор.
Пред журналисти председателят на НС обясни, че възнаграждението на депутатите се определя от парламентарния правилник.
Тя прочете част от него, според която председателят на Народното събрание получава месечно възнаграждение с 55% по-високо от основното месечно възнаграждение на народен представител, което възлиза на три средни работни заплати за обществения сектор съобразно данни на НСИ.
В отговор на въпрос Цачева каза, че месечното й възнаграждение е 3576 лв., а на народен представител – 2307 лв., като се предвижда процентно увеличение, ако депутатът е в ръководството на парламента или на комисия в НС.
Въпросът за депутатските заплати ще бъде обсъден на председателския съвет на 10 март, посочи Цачева.
Много от народните представители смятат, че трябва да се направи сериозен дебат по темата за увеличението на възнагражденията на парламентаристите”
.( Vesti. вg – с големи съкращения, но не на заплатите, а на информацията по този повод).

Оставям настрана изпусната реплика на Цачева, че решава да даде обяснение “щом темата е предизвикала обществения интерес”. От нея произтичат две неща: че ако фактите си бяха останали тайна тя едва ли щеше да дава обяснения, а заедно с това става още веднъж ясно, че г-жа Цачева не е никак в час с публичното си приказване. Направо й се отразява зле. Вредна е за себе си и себеподобните.

Който, каквото, когато и колкото пъти да напише за “ ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ” е осъден на всенароден успех. Каквито и нагли бандити да попадат в ареста, българинът е убеден, че по-нагли от депутатите няма. Какъвто и октопод да хваща полицията, българинът вярва свято, че пипалата на мекотелото твърдо водят към парламента. И кой се възползва от този гарантиран успех?

Отговорът е пред очите ми , но преди да му напиша името се налага да кажа ясно, че не е с “рекламни съображения” за съответната медия. Знам, че винаги се намират желаещи да се усъмнят, но не виждам как да им попреча, нито пък ще се тръшкам да се кълна, че казвам истината и само истината.

А истината е, че на първа страница с подробна информация за заплатите на началниците в държавата излиза седмичникът “Галерия”. Харесва ли ви, или не, но един жълт вестник огласи развитието по тази животрептяща материя от най-висш интерес за народа. Нищо не го вбесява повече от самонаграждаването на държавните чиновници.

“ Властта тайно си вдига заплатите”, крещи с огромни букви вестникът и пояснява: “Първанов вече с двойна надница – 4614 лв.”, “ Цецка и Бойко се разписват срещу 3576 лв”. А за украса в цял ръст са изтипосани със снимки споменатите първи трима в държавата. Има и факсимилие от ведомост от Народното събрание. Класика!

Ден по-късно, т.е. днес, изведнъж това не просто се оказва истина, но и предизвиква пламенна парламентарна реч на Яне Янев – поне вестници чете ( макар и да не споменава този факт – може пък и сам да се е сетил). Че и ги разказва по подходящ начин после. Нещо повече, неудобната информация дори предизвиква реакцията на една от недосегаемите величини в държавата, на име Цецка Цачева, както си вижда.

Поправете ме ако греша, но това е първият случай изобщо, когато жълт вестник постига такъв подвиг да бъде моментално легитимиран от достолепните законотвоци. Поне заядливец, като мен, не си спомня подобно нещо, но съм готов да си посипя главата с пепел, ако ме уличите в пропуск в познанията ми въпроса. Но ще се озорите!

Преди да ме заклеймите, че ставам рупор на конкретно издание, да добавя, че на гърба на книжното тяло ( да сипя още малко пипер) гол-голеничък се мъдри телом и духом на снимка най-ревностният парламентарен поддръжник на властта Волен Сидеров. Изтипосан е без никакво смокиново листо, както го е майка родила ( само че около 40 години по-късно) и фотографка заснела. Със злобничък коментар, естествено, но…жълт вестник!

Ха сега да си дойдем на думата и да си зададем фундаменталния въпрос от едно време “ Другарю директор, как ги постигате тези успехи?!”, в модерния му вариант: “Как така един отделно взет, при това булеварден вестник, успява да постигне това, което всички останали вкупом не могат?!”. Нямам предвид снимката на Сидеров, а другото разголване.

Проблемът е, че с няколко изключения, които не искам да изброявам тук ( за да не се налага да ги обиждам на тираж) българските медии треперят от страх. Опразнили са територията на критиката към властта и в нишата се настани, почти самотно, един жълт вестник. Причините за опозиционния хъс на изданието може да са всякакви, което в случая не е обект на анализа. Но резултатът е налице, което пък е наопаки спрямо нормалната практика в нормалните демокрации. А от това следва логичният извод за ненормалността на нашата имитация на демокрация.

Както се очертава, булевардната преса, която две десетилетия се бореше да измести конкуренцията от “целомъдрени” издания от пазара до такава степен успя в начинанието, че обратният процес , ако изобщо се случи, ще бъде много тежко изпитание за медиите с претенции за сериозност.

Пазар, ще речете! Нищо подобно – конюнктура, но не пазарна, а политическа е това! Заслугата, да ме прощават щастливите от вдигането на тиража си колеги, е пак на властта. Без нейна помощ и глупавата й линия да си осигурява медиен комфорт, нямаше сега да обсъждаме темата.

Повтарям се, знам, но ще кажа пак: властта има критична нужда от критици. В противен случай някой ден ще осъмнем със заглавия за необходимостта от масова евакуация от държавата поради нейната непригодност в защитаването на основни принципи на демокрацията ( защитавани от жълтата преса). И ще се доверим на това указание. Защото ни го казва единственият заслужаващ доверие източник: жълтата гостенка на пометения от червените медиен мегдан, на който и новата власт вършее безконтролно!

19 мнения за “Ще патите заради заплатите на депутатите”

 1. Никога не съм виждал подобно нещо.С 984 думи да не кажеш нищо. Ботев със 110 казва всичко за вас:

  Патриот е – душа дава
  за наука, за свобода;
  но не свойта душа, братя,
  а душата на народа!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек – що да прави?
  продава си и душата.

  И е добър християнин:
  не пропуща литургия;
  но и в черква затуй ходи,
  че черквата й търговия!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек – що да прави?
  залага си и жената.

  И е човек с добро сърце:
  не оставя сиромаси;
  но не той вас, братя, храни,
  и вий него със трудът си!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек – що да прави?
  изяда си и месата.

 2. Цачева е обяснила, че депутатската заплата не е фиксирана, а зависи от средномесечните възнаграждения в обществения сектор и това е така.Само че възнаграждението на депутатите се определя от парламентарния правилник, а парламентарният правилник се пише от депутатите.Точно този член минава като червена нишка през всичките парламентарни правилници от приемането му досега.Вярно е също че Борисов забрани думата замразявам но е на път сам да наруши заповедта си с решение да замразява пенсии и заплати.Е госпожа Цачева като вижда примера на изпълнителната власт защо да замразява депутатската заплата или да променя правилника.Дето се вика след месец два кризата свършва и потичат реки от мед и масло.Нека бъдем готови да гребем с пълни шепи.
  Между другото “ Властта тайно си вдига заплатите” в “Галерия“ по скоро прилича на вица в който един вървял по улицата и псувал турците на висок глас.Спира го негов познат и го пита защо ги псува.Как защо 500 години сме били под турско робство.Е-казва познатия-това е било отдавна.Така ли аз одеве разбрах-отговорил викача.

 3. Още една ситуация, в която ГЕРБ е на път да остане без полезен ход. От “референдума за новините на турски език” насам, “обществените дебати” се подхвърлят и развиват като по учебник.


  Овладяването на базови клавишни комбинации за работа с текст и статистическите функции на текстообработващи приложения, само по себе си не е причина да се пишат коментари по блоговете.

 4. Не мога да не се съглася с голяма част от разсъжденията Ви, но ми се струва, че дори споменаването на конкретната жълта медия, списвана от едни от най-големите медийни помияри(може би не познавам добре тези от големите обществени медии :-)), е прекалено. Разбира се всеки може да пише каквото си иска, но аз това местенце(ivo.bg) го възприемам като нещо стойностно и сериозно и подобни неща ме изненадват доста неприятно.

  Самите заплати на депутатите са смешно НИСКИ, и смятам че обсъждането им и показването им в такава светлина е типично за жълта медия и е от най-висш интерес на тази част от народа, която чете подобни вестници.

 5. Ще им простим папкането, но поне да видим, че са си изработили надниците …

  Искаме:
  1. Още мошеници с тъмни и бели яки в арестите.
  2. Бързи мерки срещу безработицата.
  3. По-висок стандарт и качество на живот.
  4. Солидарност и съпричастност към безпаричието на народа.

  … и тогава ще си затворим очите и устите за заплатите им.

 6. Медийният ни мегдан беше преметен още по времето, когато “сериозните” издания се редяха на опашка да разменят смет срещу сливи от властта.
  Жълтурчета сега имат достатъчно простор за цвъкане, но се съмнявам, че дори в собствените им представи това минава за някаква критика. Те са на принципа “няма лоша реклама” и съм почти сигурен, че дори и за да те осерат трябва да им платиш. А депутатите ни, имаха нужда от подобно “натурално” освежаване. Покрай батко им, бяхме ги забравили съвсем горките.
  Всички си дават сметка, че някоя и друга тяхна хилядарка в повече няма с нищо да оправи хала на икономиката, но пък така се отклонява вниманието от 2-та грешни милиарда, на което вече му се вика “с един куршум два заека”.

 7. Към FTI:

  Благодаря за тази препратка. ” За един мезонет повече” е най-пълната версия на историята около “мезонета” и Първанов, която съм вждал.

  Авторът е извършил огромен обем работа. Макар в това разследване ” За един мезонет повече” моя милост да е изцяло “положителен герой” ( за което благодаря на Александър Долев), ще я запазя засега в архива си и ще се въздържа да го публикувам.

  Досещате се, че имам какво да добавя, но ще го направя в избран от мен момент и по избран от мен начин.

  Желаещите, разбира се, могат да прочетат оригинала с всичките линкове, които авторът предлага, с едно кликвана върху предоставения от Вас линк към статията.

 8. Прочетох го снощи по нощите. Поздравления за Долев. Тъжното е само, че едно такова разследване вече не може да ни впечатли.Не е нормално, когато започнем да приемаме за нормални ненормалните неща.

 9. Г-н Инджев,обръщам се към Вас с молба за отговор и коментар на няколко въпроса.От няколко дни правя БЕЗУСПЕШНИ опити да открия в интернет пространството цитат от изказването на Симеон Дянков относно имотното състояние на г-н Първанов,направено през октомври 2009г.Та се питам имало ли е въобще такова?И ако преди 4-5 месеца г-н Дянков все пак независимо къде и по какъв повод е заявил,че “Първанов е млад милиардер”,както твърдят в шоуто си Иван и Андрей З А Щ О президентът реагира чак сега? С уважение:Елизабет

 10. Критика заради самата критика-това се разбира от поредната атака към Цачева в духа на учендолския тъпец-мошеник.Или може би защита на сиромахомилството-всички с по 300 лв заплати?
  Виж,Първанката е друга бира-нормално е да се обиди някой,когато го понижат в ранг-от МУЛТИ,на САМО милиардер.И Доналд Тръмп би се засегнал.Да не говорим за Бил Гейтс,благодарение на когото всички ние си разменяме глупостите.

 11. Оооо,написаното от Ал.Долев е истински сериозен журналистически труд.Браво.

 12. Изчетох почти всичко от сайта на г-н Долев. Той твърди, че цялата информация е свалена от интернет, но нали преди да я откриеш трябва да знаеш какво да търсиш. А подобно ъндерграунд насочване е по силите най-вече на специалист от “службите”.
  Както и да е, склонен съм да приема, че голяма част от информацията е вярна. В писанията се чувства хъс и убеденост, които излизат извън служебните задължения на обикновен “разработчик”. Но това за сетен път ме убеждава във верността на “червената” (в смисъл на фенер) истина, че нов бардак със стари к…и не се прави.

 13. Моля, погледнете какво става тук: http://www.odit.info/?s=6&i=203149&f=3&p=1

  От 5 дни стотици управители на малки фирми и счетоводители се опитваме да обърнем внимане на медиите по този толкова важен въпрос, и познайте – НИЩО!!! Пълно затъмнение никой не смята, че това е важно ( с малки изключения в.СЕГА и НОВА ТВ направи някаква изкривена версия на репортаж по въпроса). Та до тука с независимостта и смелостта на медиите в БГ.

 14. Тя Цецка Цачева да не е била принудена да го подпише това увеличение на заплатите на всяка цена? Ако е била несъгласна с методиката, защо не се е противопоставила или поне да каже, че не е съгласна?
  И още нещо – искам депутатите да се осигуряват върху цялата сума на доходите си, а не само върху първите 2000 лв, които получават.

 15. Да сме наясно:този преход към демо-
  крация ли е или разграбване на всич
  ко което има цена.Създадоха се мно-
  го партий,но всяка с координатори от ДС.т.е. пак едно сдружение.Кому-
  нягите са нямали някакъв специален
  план,само цел- властта да е винаги
  на тяхно разположение.Някога не сме станали 16 република,Луканов имаше някакви заклинания към хората
  на Б-я.Виденов говореше за синьо ге
  то.Просто това което времето и вся-
  какви врагове не са сторили за 100
  тици години,те ще го свършат под ло
  зунга ДЕМОКРАЦИЯ.т.е ще се самораз-
  рушим третирани от тях.

 16. Както са тръгнали нещата с Указанието на Директора на НАП – съвсем скоро държавата ще трябва да търси работни места за над 500000 частници. Или пък – да търси от къде да закърпи дупката в бюджета от принудително фалираните дружества… Кеф. Нека си вдигат квото искат, докато не ги свалим. Но за нещастие – българинът е силен докато е сам и анонимен… Или далече 😉

 17. Здравейте момчета, с голямо закъснение се прочетох тук, че съм споменат с добро. Г-н Инджев, ще се радвам, да му дойде времето да публикувате цялата история и да я сравня с намереното от мен. А на останалите господа препоръчвам по-често да използват Гугъл и да анализират. Интернет знае вече почти всичко и останалото е въпрос на размисъл.
  Поздрави на всички!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.