Стеногафа Първанов като гафолога Станишев

От сайта Фрог нюз съобщават, че в меката на чалгата “Син сити” в София била забелязана секретарката на Първанов г-ца Добрева да пирува на постоянното й за подобни случаи вип място. Но още преди да се е слегнала пушилката от танците върху масите в чест на първановия блицкриг със стенограмата, прозира неминуемият крах на авантюрата.

Това ще им стане ясно веднага щом изтрезнеят. Пият, пеят буйни песни, но България ще им се окаже тесна, ако заканите на уязвения Борисов бъдат превърнати в дела. Защото неговото управление е в разцвета на силите си, а мандатът на Първанов е клюмнал вече.

В президентството били на върха на щастието си, твърдят още колегите от сайта. Дочували се радостни възгласи “йес” ( в превод от “так держать, молодцы “) във връзка с удара, окачествен вече от премиера Борисов като нож в гърба му.

На пируващите трябва да бъде напомнено за цар Пир и победата му на бойното му поле в древна Гърция, след което произнесъл запомнящата се вече повече от две хилядолетия фраза: “Още една такава победа и с царството ми е свършено”.

Защото блицкригът на Първанов е “окончателно решение” на въпроса само в очите на твърдите червени симпатизанти. Нападението в гръб на ГЕРБ вече е окачествена от вицепремиера Цветанов като обявяване на война. Стига наистина да пожелаят да я водят, от изпълнителната власт имат капацитет за бойни действия, който е несравнимо по-голям от президентския – независимо от факта, че Първанов е сложил ръка на властови ресурс далеч извън правомощията му и по тази причина е загубил реална представа за границите на допустимото в действията си.

С други думи, Първанов постъпи точно като Хитлер на 22 юни 1941 г. : нападна от отчаяние и страх своя съперник за власт ( над света в случая със съперничеството между Сталин и Хитлер), очаквайки същото от него. Но без реални шансове да излезе окончателен победител поради твърде големия залък, който се опитва да отхапе. Което, за краткост в науката, известна като “живот”, се нарича с една дума: глупост!

Имаше ли шанс да избегне войната? Да, ако беше пожелал да сключи предложения му пакт “Дянков – Първанов” за ненападение. Но вместо това той хвърли срещу парламентьора коктейл “Молотов”.

Най-вероятно стенограмата ще се окаже бумеранг, гафа на живота за Първанов (стига Борисов да е сериозен в намеренията си за бой). Скандалът има измеренията на случката с Петър Стоянов на кандидатпрезидентския дебат през 2001 г., когато противно на всякаква политическа логика той извади компромат срещу съперника си в студиото и така подари победата на отсъстващия от студиото Първанов след кървавото взаимно унищожение в схватката с претендента Бонев пред смаяната публика ( и лично пред моя журналистически поглед, когато бях въвлечен в това като водещ на предаването).

Ако Станишев се изяви като “графолог”, когато съзря лично “идентични подписи” в протестна опозиционна подписка и нарече нейните приносители “циркаджии”, то сега Първанов го настигна и задмина с друга “експертна” щуротия – като специалист по стенографията.

Стеногаф и гафолог, такива са нашите “Пижо и Пенда” – и двама червени.

23 мнения за “Стеногафа Първанов като гафолога Станишев”

 1. Отново си прав Иво! Войната започна. Гоце срещу Боце. А знае ли се кога ще дойде горския Златев, и да изгони воюващите?

 2. Да ви пожелая само да бъдете въвлечен
  и в друго предаване,което трябва да се случи,когато удари часът за нова взаимно унищожителна схватка.Има истини,които и на половина струват повече от цялото.

 3. И за мен е недопустимо Президентът да влиза в такива дискусии а пък да пуска стенограми в публично обращение е пореден «връх» на падението му.
  Няма що , «наля масло в огъня» вместо да направи обратното – да го угаси.
  Какво му пречеше да отговори просто и ясно на въпроси по темата които «задължително» трябваше да му зададат журналисти на пресконференция след първата му поредна публична проява и с две думи да сложи край на дискусията – т.е. ако сам беше казал че смята такива изказвания за недоразумение?
  Още повече че списъци и класации на милиардери – млади и стари , изгряващи , залязващи и какви ли не още има достатъчно в интернет , по-малко или повече достоверни и всеки може да влезе и провери.
  Явно не е очаквал подобни въпроси ( г-н Инджев може да поясни защо) и затова предпочита да атакува пък даже и през поле от мотики.
  И какво – превърна една добронамерена и необходима в случая визита на министър Дянков с изясняваща цел в разпит , в разправия в която Дянков така и не влиза.
  И моето скромно мнение също е че това е колосален гаф на Първанов – просто влезе отвъд границата от прерогативи и пълномощия които са му определени.
  Не трябваше ли в Парламента да се правят анализи и дават оценки на работата на министъра?
  Не трябваше ли Президентът като надпартийна , държавна институция преди всичко да успокоява духовете в такива случаи , да е над междупартийните , междуинституционни и всякакви други спорове , дразги и междуособици в страната и независимо от първоначалния си партиен произход да е над емоциите и пристрастията а ако пък има някаква намеса то тя да е изясняваща и изглаждаща всякакви грапавини , т.е. да е в крайна сметка един ГАРАНТ ЗА ЕДИНСТВОТО НА НАЦИЯТА както е записано в Конституцията?
  Очевидно е че Първанов се изживява като нещо съвсем различно от това за което е поставен и е също толкова неадекватен на този пост (и във вътрешен план) колкото и като висш представител на страната за пред света.
  Смятам че поведението на Дянков е съвършено адекватно и достойно с изключение на участието му в подобни шоу програми за което той изрично казва че съжалява и че си е взел поука – явно е недооценил какво може да му се случи в българска шоу програма. Показва го най-вече размереният му отговор на въпроса «какво показала неговата проверка».

 4. Е, та от Австралия какво да си донесе човек, освен бумеранг 😉

 5. Да бумеранга ще се върне. Но Първанов поне показа хем страха си, хем подлото си лице. Сега зависи от народа как ще разтъкува това.

 6. Това, което може да ни изглежда като политическа мъгла или пушилка, без определена цел, всъщност е подготовка за първата сериозна, политическа битка, която ни предстои – наближаващите президентски избори.
  Целта е чрез планиран, медиен шум да ни се натрпят пропагандно удобни, стериотипни образи: Бойко – враг на институциите и подкопаващ държавността волунтарист срещу про-първановият кандидат или кандидатка – европейският, консенсуален и прагматичен патриот-русофил.
  Стесненият избор, който ни се предлага също е част от сценария – в него за автентичен кандидат на демократичните избиратели място не е предвидено.
  Но тук е нашият шанс.
  Нужно е отсега да се замислим за кандидата на българите, мислещи извън налаганото статукво. Наивността на такава номинация е всъщност най-голямата ѝ сила.
  За мен вече е време да започнем дискусията за един нов, граждански проект: номинирането на общ кандидат на читателите на този сайт (и на подобните на него) за президент на България.

  Ще бъде забележително, ако г-н Инджев подслони такава дискусия.

 7. POSTED BY Б.ПАВЛОВ

  Това е добра идея! Стига само са ни предлагали удобни партийни личности. Все пак президента представлява България и народа й. Това е институцията която трябва да бъде надпартийна и над всякакви интереси на олигарси.
  Г-н Инджев, защо не да се подеме тази иниацитива? Все пак хората търсят упора в такива журналисти като Вас.

 8. За г-н Б.Павлов:
  Ако блогът на И.Инджев и той самият,евентуално,стигнат до извода,че самият живот -от своя страна- се е п о г р и ж и л десетилетия за подготовката на нестандартно мислещ човек,
  превъзмогнал изкушенията на тщеславието и с девиза “Нищо друго,освен Бога!”, Българя би изпълнила конституционното изискване в частта за съвременен широко скроен,но прозападен тип държавен глава,чието име и свои и чужди едва да познават….
  Ще зависи от оцелелите т.г. на “върха на иглата” и истинската мажоритарност,която ако е убедителна,да з а б р а н и институционализираната утопия,
  поне за столетие…..както във Великобритания и т.н. …..
  Церемониален само,да!но следващ безусловно западните,т.е. истинските човешки ценности !!!!

 9. Радвам се, че сме на едно мнение, г-н Инджев. А онова предаване си го спомням и дори на онази възраст ми изглеждаше абсурдно. 🙂

 10. Към Елена:

  Благодаря Ви ( и на Б.Павлов) за предложението блогът да е домакин наподобна идея.
  Свободни сте да предлагате каквото си искате ( в рамките на закона и поносимия тон).

 11. В икономическа криза сме.Всички са единодушни, че трябва да се затяга колана, да се ограничат и намалят разходите.
  Не е ли излишно бреме за нас президентската институция?Какво полезно е допринесла досега за страната?

 12. Kato Goce iska tolko da se znae istinata za6to ne publikuva stenogramite ot sre6tite mu s Batman Bojko i Tetka Taceva ili vsi4ki 6te raqzberat za dalaverite dogovoreni po mejdu im.
  izvinavam se 4e pi6a na latinica, no v rabotata mi komputrite niamat kirilica .

 13. Kato Goce iska tolko da se znae istinata za6to ne publikuva stenogramite ot sre6tite mu s Batman Bojko i Tetka Taceva ili vsi4ki 6te raqzberat za dalaverite dogovoreni po mejdu im.
  izvinavam se 4e pi6a na latinica, no v rabotata mi komputrite niamat kirilica

 14. До президентските избори остава малко време и сега е моментът хората да разберат , че зад “тихата вода” Първанов стоят руските газови олигарси, а ковчежникът му е Гергов, който съсипа Стария Пловдив.

 15. Елена и Б.Павлов са прави и скоро самият живот и историческото му значение за европейското бъдеще на България,ще ни изправят пред тази дилема в рамките на закона и поносимия тон…
  Въпросът не е какво си искаме,а по примера на цивилизованите народи,където се запомнят премиерите като исторически фигури,а държавните глави като културни граждани и представителни деици,чужди на комплексарството,отгледано
  в отдавна отхвърлени от историята вредни теории….
  Елена и Павлов,просто са по-предвидливи преди да се е произнесла и Съдбата….

 16. Съгласен съм с Вац,г-н Инджев.Обаче се питам,след като въпросния цитат станал повод за реакцията на гоце,не е на Дянков,кой го еподал на водещите на предажането и дали това еслучаино.Питам се още,дали многото акции на пражителството,съответно полициъата и прокуратурата е са настъпили неукоримия ни президент по мазола.Защо ли когато има видими положителни резултати от борбата с престапноста,положителни сигнали от международни финансови институции,отпускане на евро фондовете и ред други в реда на тези мисли има някакав светъл леч,точно сега президента предприема тази атака.Дали тя не е била дълго подготвяна и провокирана.Аз като гражданин си запазвам правото да се се усъмнъа в това,имайки предвид съпричастноста на гоце към бившите служби.

 17. Импийчмън, ако убие човек на улицата и започне да крещи “Сега разбрахте ли кой е президентът тука!” Борисов няма мнозинство в НС за такова нещо, да не говорим, че КС ще бъде доста, нека кажем, консервативен по този въпрос. По-скоро камила ще мине през иглено ухо.

 18. вижте,нищо не можем да направим,эа да иэритаме гоце-НИЩО!!!Винаги честните,интелигентни и треэвомислещи хора са били малцинство!Особено в България-една опростачена и раэвратена от комуниэма страна!ЖАЛКО!!!!!

 19. Споко Mun4o!Нивата е дълга,вола е стар,бавно набира,но браздата си знае!Е има умора,и живота му е мил,но щом се наложи,би го подарил!По зле от турско стана,когато от свой получаваш закана!Румъния ни беше до колене,сега е наща кака голяма!Запомнете го добре-жълти,червени,пембени,докараха ни на това дереже!-Не без помоща на тяхното президентско протеже!

 20. Жалко за България с такова нищожество – Гоце – Президент!
  Срамувам се, че съм българин !

 21. Политическо озлобление лъха от материала и повечето коментари.Криво да седим:Нерде Първанов-два мандана президент,нерде Дянков-бързо провалилсе министър?
  Истината е,че Бойко вдигна топката,а Първанов му я заби в сурата !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.