Стенограмата като кардиограма след ножа в ГЕРБа на Борисов

Може ли някой да забива ножове като настъпва мотики? Може. Ако се казва Георги Първанов.

С вероломния си ход да унижи вицепремиера Дянков, публикувайки стенограма как му се кара на 8 очи ( 6 от които президентски), президентът настъпи мотиката. Казано с думите на премиера Борисов, само часове по-късно след атаката на президента със стенограмата – “ президентът ми заби нож в гърба”.

Цветан Цветанов , колегата на Дянков, другият вице в премиерския екип, реагира с необичайно остър за него език на президентската провокация, като я нарече…провокация. Остра като нож, забит в гърба на ГЕРБ.

Цветанов намекна с твърд тон от екрана на БНТ, че като е оповестил разговора с Дянков, държавният глава е нарушил конституцията по:
Чл. 32 от Конституцията гласи:
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.


Цветанов направи извода, че президентът Първанов трябва да напусне поста си, щом така ще се домогва до политически дивиденти в рамките на своя личен проект, а пък ГЕРБ са готови за предсрочни избори.

Ето как една нищо и никаква на пръв поглед стенограма, може да се превърне в кардиограма с показатели за рязко влошени стойности на иначе сърдечното напоследък взаимодействие между главата на държавата и мускулите на изпълнителната власт.

Ще последва ли инфаркт или отново става дума за сърдечен спазъм, който ще се размине със сърдечни ръкостискания между “двамата първи”?

Не знам. Но поредният байпас не е решение. И последният Бай Спас разбира вече, че е време за сърдечно съдова, ако не безсърдечно съдебна операция.

27 мнения за “Стенограмата като кардиограма след ножа в ГЕРБа на Борисов”

 1. Абе то е ясно,че се разиграва някаква политическа игра,но не ми е ясно дали играчите наистина са наясно какво разиграват и къде ще се отзоват накрая. Противно на повечето фенове на конспиративните теории и сложните политически комбинаторики аз смятам,че в крайна сметка родните политически игри не са като показни демонстрации на източни бойни изкуства.Заучени движения,невероятни техники,стратегии,умения и сблъсък на силни характери.По-скоро сме свидетели на поредния скандал забъркан в движение и прерастнал внезапно в улично меле от типа “пата-кюта” с почти непредвидим край.Накрая може участниците да си поизтупат прахоляка и да отидат да изпият по едно заедно.Но е възможно и в патакламата някой да извади я нож,я пищов и тогава ще има и ранени и дори трупове.Метафорично казано,макар и не съвсем.Май!

 2. Все повече ми изглежда, като препрочитам тази стенограма, че Дянков е отишъл при Първанов без необходимата подготовка:

  http://www.desnite.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=61:2009-03-10-12-08-43&catid=41:2009-02-18-15-51-36&Itemid=56

  Там си пише: “С комунист не се спори”; “Комунист се бие на светло”; “Комунистът винаги е с една идея по-нагъл отколкото си представяш”.

  Цветанов, като човек пребивавал по-дълго в България, показва по-добра подготовка в дисциплината борба с комунисти. Но Дянков не е глупав човек (както го нарече Ангел Марин), бързо ще се научи.

 3. Все някога прокурорите трябва да вземат нещата в свои ръце и да не ги оставят в писалките на журналистите. Тук не става въпрос за критика, а за прокурорска намеса. Още ли живеем в 1956 година- Априлският пленум. Дали единственият изход за нормалният Българин няма да се окаже действително летище София ?

 4. пак традиционния саркастичен стил си метафори и игра на думи – за това най много съжалявам че Гоце е президент – защото не мога това да го гледам Неделя в 10:30 сутрин, а трябва да го чета тук в 2 през нощта !
  Браво Иво ! сега е време ББ да прояви малко разум: да защити министъра си, да направи една силна атака срещу Президента, и да го изолира тотално от политическия живот.

 5. И без последвалите официални коментари, от стенограмата става ясно, че Дянков отива на срещата с Президента по поръчение на патрона си – изложението му започва с повторение на тезата на ББ за изглаждане на недоразуменията между институциите. Явно е и спешен да го направи, защото се явява неподготвен и се заплита като пате в кълчища в обясненията си още преди Първанов да го е притиснал.
  Планирането на една такава прибързана среща е напълно в стила на Премиера, въпросът е, какво е целял с нея. Някак си много бързо се заговори от негова страна (подкрепен и от другият вицепремиер) за ножове в гърба, след като формалният повод за срещата е бил не изравянето на томахавката а изпушването на лулата на мира. Като че ли резултатът й е бил предизвестен за правителството, и ББ, след поредното окуражаване от Брюксел, я използва, за да опита ново разклащане на президентската ладия. Спазми след подобно поредно мъртво за институциите ни вълнение със сигурност трябва да се очакват, но дали ще са само стомашни или ще има и сърдечни с последващи усложнения, остава да се разбере.

 6. zhalno mi e da gledam divite nravi po bulgarskite zemi, za normalen 4ovek ot Evropa tova e neverojatno.
  Parvanov i co ne stavat daze i za padari kamoli da upravljavat darzava v EU. Tova e istinskata pri4ina za bednosta na bulgatina – umstvenata ograni4enost i totalnoto nerazbirane za kakvo stava duma dnes po sveta.

 7. Тъй като вероломството на злодея Гоце е безкрайно, не бих се учудила, ако това нарушение на Конституцията не е емоционално изпускане на нерви, а премерен ход, с който той няма нищо против да бъде започната процедура по импийчмънта му. Първо, това е PR за него: месеци наред никоя медия няма да отразява нищо друго освен опитите (законови, разбира се) за отстраняването му. По този начин ще се превърне в мъченик в очите на симпатизантите на БСП – дори и за тези, които се колебаят чия страна да вземат в конфликта Сергей vs агент Гоце. Така ще разшири ядрото на предстоящия си политически проект. Отстраняването му би му развързало ръцете да се впусне в бясно партийно строителство отрано. А и на него едва ли вече му се президентства в тази откровено враждебна среда: дясно (надявам се) правителство, Костов – шеф на комисията, отговаряща за ДАНС), намалени правомощия по отношение на армията; недолюбван е от колегите си от другите държави-членки на ЕС, а само с голата любов на другаря Путин вече не става. И най-вече – комай вече му писна да е турист, влече го огромният (в сравнение с президентския) властови ресурс на премиерското кресло.

 8. Първанов сам си го направи. За негово съжаление, около него вече е поле от мотики. Не виждам полезен ход, с който президентът ни да излезе с чест от положението. Дянков очевидно ще бъде защитаван с всички възможни средства от ГЕРБ по очевидни причини. Най ми е ‘жал’ за другите присъстващи на разпита на Дянков. Б.Б. забавя, но не забравя.

 9. Сега е моментът,първият министър да стигне до край срещу президента. Иначе,ще проличи,че началниците са им едни и същи и,че Дянков много ги е ядосал.А това,на никого не му се иска да е така.

 10. Независимо кога,Бог e милостив и
  отрежда всекиму,как да се упражнява
  с хвърлянето на жребий,познато на латински и в този блог:
  J a c t a j a l e a e s t!
  За това кой и как е успял,съди Историята!

 11. към ЧИТАТЕЛ
  Напротив забравя доста неща,вашия кумир.Имам спомен как затвори заведенията на партиите и предизвика спешно гласуване в парламента, май се оказа че и той иска , не че е против другите да правят така..
  в сегашната ситуация Цветанов е не толкова притеснен от евентуално нарушаване на конституцията, колкото от случващото се в съседна Гърция.Заблуждава се според мен, у нас хората просто не знаят, че за да получиш трябва да се бориш с протести , тук нещата никога не са се случвали така.. на нас ни дават и ние сме доволни.. понякога дори върши работа и многократно повтаряне колко сме добре..
  А случая президент – министър на финансите .. е смешен.Нито единия може с надуване да стане по-голям,щеше да е добре ако реагираше така на всички закачки с него.. можеше и навремето да отиде в едно студио и да изясни нещата ако е бил засегнат. А великия финансист има кофти екип ако го лъжат пък той вярва.. Проверката не била за милионери в чужбина а за нерегистрирани по ДДС с доходи над 50 000 лв. и що пишат вестниците лъжи тогава?

 12. Сега е наистина момента Бойко да докаже, че “дясно”, “Европа”, “антимафия” и т.н. за него не са само рекламни трикове. Ако поведе атаката срещу Гоцэ Сырышныка, може да разчита на всички десни хора, които все още не го препознават като десен. И не само десни, ако трябва да бъда докрай откровен. Има немалко хора с леви убеждения, и дори БСПари, които отдавна са отвратени от византийщината и моралната воня в двора на сырыщничкиия цървул, доносник, интригант и хрантутник на мафията. Днес делитбената линия е само една: ЗА Сырыщныка и руска реколониализация на България- или ПРОТИВ?
  Свалянето на този негодник с всички възможни законови средства днес е върховна патриотична задача. На ход е Бойко. Ние си знаем.

 13. Президентът “който продаде своето Ферари”. Този проект никога не може да се състои. Не, че липсва Ферари-то. Липсва монаха за сметка на един президент отдавна продал съвестта си, на когото обаче в излишък му е останало архаичнопартийното му злорадство(Трайчо Костов се обръща в гроба си, че някой си Сирищник направо го е отвял),жестокост(не само към оградените в резевати животни),жлъч,мъст,зависимост-всякаква,алчност(скоро ще стане ясно, че даже да го беше казал Дянков нямаше да сгреши)и….. .
  И господин Инджев с цялото си уважение кохорта от “журналисти” които спомагат това да е днес така.
  И които защо струва ми се подготвят нова серия от трагедията “БЪЛГАРИЯ” с следващия персонаж – “Човек от народа” или охранителят му по-точно.

 14. @Трайков

  Уважаеми, аз като един свободен и нормален човек, нямам друг кумир освен съпругата ми и децата ми. Твърде много се различавам от обикновения комуняга, който в пиянски рев, иска ‘майка Русия’ и Партията да се върнат отново на власт, за да имам за кумири политически личности. След като уточнихме този въпрос, да минем на следващия ви проблем – протестите. Защо Вие, уважаеми, не протестирахте срещу тройната ламя за наследството което оставиха? Да сте отишли случайно да викате на Позитано ? Нима Вальо Топлото не е повод за протест ? Нима пръснатите десетки милиони за ВиК на 1 /едно/ село с население от 200-300 човека не е повод за протест ? Нима се гордеете с Масларова, успяла да изхарчи десетки милиони за сграда и затова не протестирахте на Позитано ? Да споменаваме ли заменките – този почти перфектен начин за доизгребване на кацата с мед ? Нима паметта ви е толкова къса и/или толкова избирателна ? Така, че уважаеми, не ми говорете за протести!
  Случаят Гоце – Дянков не е смешен, той е твърде показателен. От една страна имаме Гоце – почти перфектният възпитаник на партийната школа и от друга страна Дянков – експерт и професионалист. Резултатът е това което се случи. Докато за един експерт не е задължително да бъде оратор, то за Гоце не е задължително да е експерт. Разсъжденията ви на тема ‘кофти’ екип, показват само едно. Никога не сте ръководили екип. Колкото за вестниците :)) … уважаеми, вестниците ще продължават да пишат лъжи – това им е бизнеса.

  P.S. Изключително ще се забавлявам, ако от швейцарския диск излезе името на Гоце или негови приближени. Трябва да се разбере в тази държава най после кои са крадците!

 15. Уж строителството на втората атомна в Белене се постави на всенародно обсаждане и запалиха димка в ръцете на Дянков за да го затраят, докато Трайков си трае но тайно преговаря.
  В пушилката Гоце развива социална политика осигоряваща на народа български за десетилетия напред, да работи безплатно за Русия.

 16. @читател
  това ви казвам, не съм протестирал на позитано , и вие не сте.. и сега няма да протестираме и срещу царя не сме протестирали,е може и да сме подскочили няколко пъти преди време..
  Ще се забавлявам и аз ако излезе, само дето съм слушал много пъти за много дискове…

  http://www.blitz.bg/news/article/72036
  прилича ми на това тази история .. не е задължително да са ни смешни едни и същи неща..

 17. Kostadin, точно това мисля и аз.
  БСП през 2005, за две седмици подготвиха АТАКА да ги скрива от погледите на развилия се по това време в държавата Национализъм. Оказа се, че Сидеров си повярва повече, отколкото му беше възложено и се наложи неговите родители БСП, да му организират пътен инцидент на магистрала Тракия, че да му правят преписка по заклеймяване в НС, както е било в трибунала.

  После дойде ред на настроенията на сопата и камшика в България /всичко е по разписание/ и БСП приготвиха буфера ГЕРБ /логото е преценено професионално и изготвено, със сигурност не в България, защото българските ПРи се увличат по инфантилни формулиповки/.

  Както и да е. Опитаха се да “откъснат главата” на демокрацията на българското общество с манипулациите СДС/ДСБ и клипа БойКостов, разработен от екип на Лилов/Премянов в БАН и наложен чрез БНТ/Пръмова по разпореждане на тогавашния минПредс.
  Но се оказа, че са ни преброили грешно, и въпреки годините вървене през пустинята, демократите в България не сме останали 300 спартанци или 3000 ентусиасти, ами цели 300 хиляди, че и повече. но повечето ги обра ГЕРБ с прогнозите на БСП социологическите агенции, че електоратиет на Синята коалиция и на ГЕРБ се припокривали в основни сегменти /интелект и висше образование, гражданско население и прогресивен дух/.

  Нелепото е, че каквито и машинации да се правят, като дойде време да се извади пишка и да се правят деца и някой като изкара епруветка с чуждо семе и го излее в изкуствена яйцеклетка, и става ясно, че “подготнвеният” чисто и просто изобщо не е подготвен. Ами е издокаран.

  Това е лошото на живота, че фактически винаги изисква жизнеспособност и действителен капацитет.
  Един вид, ти хубаво ще си наредиш сценария и режисурата, но като нямаш умения и ти куцат основните импровизаторски качества и майсторство, пиесата, която така и така си е пиеса, а не действителност, така или иначе се проваля.

 18. В личен план,Вие г-н Инджев за много кратко време,успяхте,да събудите онези мислещи хора в България,които с оскъдни думи,искат да кажат но премиера и неговия верен съратник: вие драги мои,какво чакате….поне покажете на Европа и света,че сте достойни за един едва мъждукащ народ,по чудо оцелял в коварна утопия и подла медийна “пръмовщина”….И както казва Стамболов,за един друг будител перефразирано
  …”Дянкова,не закачайте!”
  Щото не езика на Бай Спас би било:
  С Данкова не се ебавайте и не гневете Тангра!

 19. Президентът се изпусна, този път в собствените си гащи.
  Няма памперс достоен за него!

 20. Цветанов и ГЕРБ сега ли научиха за чл. 32 от конституцията? А когато искаха чрез МВР директни интерфейси до мобилните и иинтернет доставчици, и после гласуваха в парламента ЗЕС ? Може би не знаеха, че съществува този член, или по-скоро им беше удобно да го няма. Ще е тъжно ако накрая се окаже, че Станишев е бил прав когато ги наричаше циркаджии.

 21. рибата-вонята-главата…това се разбира…по ме притеснява,тялото дали ще оздравее,като сменим главата.Стенограмата ми казва,че не искам да имам такъв президент.Пък ако Дянков работи по сценарий,дано този път да е ,,оскаров”

 22. http://www.youtube.com/watch?v=b3q3J-_bkOI

  Джордж Буш и Тони Блеър можеха да се поучат от Георги Първанов и да искат извинение от Джордж Майкъл за този клип. 🙂

  Понеже явно са безхаберни държавници, на които не им пука за престижа на институциите Президент на САЩ и Министър-председател на Обединеното Кралство, те не са реагирали. Ех, да бяха всички така бдителни за престижа на институциите както нашия мил президент…

 23. Za men B.Borisov i Ts. Tsvetanov razchistvat patq za MIHOV kato vitse-premier. Vav vtornik EK/ kakto kaza Borisov/ utvarjdava T. Donchev za evrofondovete, tova koeto Dqnkov ne davashe. I taka:Mihov-finansite, Donchev-evrofondovete!!!

 24. От комуняги какво може да се очаква, само демагогия и мръсотиял
  Те само това могат. И да крадат!

 25. На “АНОНИМЕН”:
  Макар и “НЕПЕРСОНИФИЦИРАН”,сте
  изключително прав.Не само тези УПРАВЛЯВАЩИ,четат и тълкуват Конституцията,както ДЯВОЛА Евангелието?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.