С импийчмънт няма да го капичнат, но го стряскат драми със стенограми

Георги Първанов трябва да се извини заради публикуваната стенограма от разговора си със Симеон Дянков. Това призова Бойко Борисов в интервю за “Стандарт”.
Според премиера само така може да се сложи точка на скандала.
Порицах Дянков, пратих го на крака при президента, за да се изясни въпросът, а там му беше устроен другарски съд, възмути се Борисов.
В този съд участваха и хора като Кирил Ананиев, които носят пряка вина за сегашния орязан бюджет и всички обвинения към финансовия министър
, допълни министър-председателят.

От този анонс на StandartNews за интервю с Борисов, което трябва да бъде публикувано утре, става ясно, че премиерът поставя невъзможно условие на президента. Първанов да се извини за преднамерената си акция? Това е все едно да очакваш да си признае за ролята си в скандала “петрол срещу храни” , в която по данни на ООН БСП се е облажила от Саддам Хюсеин именно по времето, когато беше партиен вожд.

Първанов не се извинява и не си признава. Не е такъв другар. Той трябва да бъде изобличаван. А в това отношение сегашната власт има повече възможности, отколкото в обречените на провал усилия да го побеждава на негов терен, какъвто е пълният с номинирани тъкмо от Първанов съдии в Конституционния съд.

Ако подтекстът на очевидно нереалистичното условие за помирение, което поставя Борисов е да няма помирение, тогава премиерът трябва да направи следващата крачка: да удовлетвори искането на блъфиращия Първанов за отваряне на икономическите досиета на прехода.

Самият Първанов изглежда се усети, че вдигна топка, която може да бъде забита в неговото поле ( да се изразя на разбираем за него волейболен език). За мен точно фразата му за тези досиета от конското, което чете на Дянков, е издайническият ключ към слабото му място. Никой не бил събирал данни за икономическите досиета на прехода, побърза той да се измъкне от положението, лицемерно изразявайки съжаление.

Първанов не за първи път се опитва да замита следи. Някой обаче трябва да се поинтересува кой и защо стреля по негови съветници. Освен за Манол Велев, особено интересно ще бъде да се разбере нещичко и за Емил Кюлев. Застреляха го демонстративно на т.н. “правителствено трасе”, на самия бул. “България” посред бял ден. Застреляха го пред всички околни, само не и пред…охранителните камери на това трасе. Защото стрелците са знаели изключително точно къде са онези няколко метра извън техния обсег на кръстовището с бул. “Димитър Несторов”. Кой ли би могъл да познава толкова перфектно охранителната система по трасето?

И какво направи тогава Първанов? Още същият ден на практика сложи вето върху разследването на всяка версия за убийството, свързана с бизнеса на собственика на банка ДЗИ.

Не беше изстинал трупът от осмото поредно показно убийство от такъв род в рамките на два месеца и трима души на върха на държавата светкавично и публично декларираха, че Кюлев е бил “чист” в бизнеса си – вътрешният министър Румен Петков, главният прокурор Никола Филчев и самият Първанов. Ето какво заяви Филчев ( преразказано и от останали двама пред медиите):

“Бизнесът на покойния Емил Кюлев е чист, след като той не се занимава с организирана престъпност, очевидно неговото убийство не може да бъде обяснено със стандартните до този момент обяснения. Това не е част от борбата за наркопазарите, това не е част от борбата за овладяване на контрабандни канали. Ясно е за мене, това действие има политическа окраска”, беше категоричен главният прокурор Никола Филчев.

На Филчев, както се вижда, му било ясно и без разследване. Но какво стои зад това канонизиране в светец на банкера Кюлев – вторият по богатство българин и пръв сред олигарсите от обкръжението на Първанов?

Ако Борисов иска да отвори това криминално досие, от него ще потече доста интересна икономическа информация. Нали това иска Първанов? А и самият Първанов може да даде безценна информация. Защото е разговарял с Кюлев надълго и нашироко часове преди да бъде застрелян. Доколкото ми е известно след разговора Кюлев е променил плановете си да пътува в чужбина. И остава (завинаги) в България – пада на прострелян на бул. “България”.

Дали си пази стенограмата Първанов? И ако я има – защо не ни я покаже, щом е такъв борец за прозрачност?

Вярно е, че от Първанов извинение няма да дочакаме, но от умрял писмо може и да получим. Въпрос на стенограми и прозрачност, което пък е въпрос на политическа воля. Защото с импийчмънт Първанов няма да го капичнат ( както основателно писа в блога един читател).

Кюлев може да е бил наистина кристално чист. Не знам. Но знам, че беше и лобист на огромни интереси, което никой не смее да напише и до ден днешен. В противоречие с възприетата в ЕС практика, в България разговорите за превъоръжаване на армията за милиарди левове минават през частни лобисти . Емил Кюлев, толкова близкият до главнокомандващия банкер, имаше позиции по въпроса за евентуална огромна сделка с американския концерн “Локхийд Мартин”. Днес е известно, че тя не се състоя. Но само дни след смъртта му беше обявена успешна сделка с конкурента за превъоръжаване на армията ни “Юрокоптер”, за която лобираше пък Николай Гигов. Същият бизнесмен сега приюти на работа шефа на ДАНС от времето на тройната коалиция Петко Сертов.

Тъй че икономическите досиета на прехода са си криминални. А Борисов би трябвало да разбира от тези работи. Въпросът е дали му стиска да се разрови и да удовлетвори молбата на Първанов да бъдат отворени въпросните досиета на прехода.

50 мнения за “С импийчмънт няма да го капичнат, но го стряскат драми със стенограми”

 1. Браво! Не играя покер, но знам, че тази игра се основава на блъф и, който издържи. Ясное, че президентът блъфира, но дали Борисов ще плати, за да види картите.

 2. Флаш-моб акция “Свещ за Гоце” За мъртвите – или добро или нищо. За политическия труп Гоце Първанов – нищо. Място на акцията – шадравана пред президентството дата – неделя, 7-ми март час – 17.30 ч.

 3. Не му стиска на Борисов, защото и той ще изскочи от там – от досиетата на прехода.
  Поради това са обясними и зиг-загите му на 180 градуса за каво ли не. И превъртанията му като онзи уред за хляба с дълга дръжка.
  И вместо да го върти, трябва да го обърне с другия край и да ги запраска един по един „тройните„ и архитекта ИМ!
  Поне за това има още подкрепата НИ, защото нали затуй ГО избрахма!

 4. Иво,
  всичките ти ругатни срещу Първанов са за негови съветници, спонсори и т.н. Тук са съмненията, които искаш да посееш. Това, което казваш, е все едно да се сърдиш на ББ, че спонсор и приятел му е Валентин Златев.

  Същевременно претенциите на част от публиката срещу Бойко Борисов, Иван Костов и други не са за спонсори, съветници, а за самите тях – СИ Банк, как така премина от Славчо Христов при Цв. Бориславова – жената на Бойко; каква беше съвместната фирма на ББ с Пашата, какво стана с Булбанк и Кремиковци и т.н. и т.н. Къде живееше дъщерята на Костов в Милано и кой плащаше масрафа. Ако се правиш, че не знаеш, попитай българите в Милано. Тук са милиардите, а не при Първанов. За Първанов се знае, че не е забогатял за седем години. Така ли е обаче за ББ? Откъде има първия милион и в съдружие с кого го е направил? Костов богат ли е? Къде отидоха парите от фондацията на жена му?

  Така че, икономическите досиета най-много само да одраскат Първанов, но други хора ще бъдат срутени. В озлоблението си срещу Първанов ти замазваш тези неща, но те не са забравени. И защо Първанов да е подъл като е показал какъв некадърник се опитва да му спретне инсинуация, както и ти се опита за направии това? Първанов няма ли право на защита срещу такива постановки?

 5. Четох извадка от стенограмата. Просто ми стана жал за Дянков – изказва се като виновен ученик! Което съвсем не кореспондира с предишните му изказвания – например за “феодалните старци”. Къде остана острият му хаплив език? Защо така се държи? Нима го е респектирал Първанов? Или пък в главата му е доминирало поръчението от шефа му Борисов? Странни противоречия има в цялата тази ситуация, зачената от една изява в тв-шоу, в което никой уважаващ себе си политик и държавник не би стъпил! Ама така е, когато се гони повишаване на рейтинга на всяка цена – дори и с посредствени личности от типа на Иван и Андрей, винаги се плаща скъпо! Иначе за мен е ясно, че това е цирк (зрелище), който има за цел вдигане на прах, за да се скрие картинката и на очи да се набият други неща. БГ медиите послушно вървят след локумчето, подадено от властимащите и пропускат останалото. Дали някога ще се разбере каква е целта на Първанов и на Борисов от всичко това, е може би въпрос, на който дори и г-н Инджев би се затруднил да отговори. Не защото не може, а защото му липсва достатъчно информация.
  Извън всичко останало, възхитена съм от смелостта на Иво Инджев да пише в дълбочина по теми, които са особено опасни. Затова и другите медии ги пропускат.

 6. @Къде живееше дъщерята на Костов в Милано и кой плащаше масрафа. Ако се правиш, че не знаеш, попитай българите в Милано.@

  Браво бе, много достоверна информация подаде.

  @а Първанов се знае, че не е забогатял за седем години.@

  Ти как знаеш, че Първанов не е забогатял? Много хора твърдят, че само пушката му е 50000 евро. Не по-малко от българите в Милано ?

  @всичките ти ругатни срещу Първанов са за негови съветници, спонсори и т.н.@

  Че кой си избира съветници вероятни прстъпници ?

 7. Петко,Петко и ти изака едно много редко.Изказване на чист комунист и стига ти и такива като теб сте умзвали блоговото пространство на Иво Инджев(и този път точен),защото вече се усмърдяхте съвсем заедно с кумира Ви Гоце.

 8. “Кой какви сметки има в България и чужбина, кой какви имоти има, не само кой какви сметки има в банките, но и КОЙ КАКВИ БАНКИ ИМА…..”—да не би Гоце да има в предвид банката на Цветелина?

 9. Петко, критиките ти срещу г-н Инджев са неоснователни. За да си дадеш сметка достатъчно е да прочетеш последния пасаж от статията му, за това дали на ББ му стиска да отвори икономическите досиета. В момента темата за президента и обкръжението му е по-актуалната. Това не означава, че няма да последва и по-разширен анализ. Ако бях по-навътре в нещата, самият аз щях да се опитам
  да го направя – винаги съм се старал да оценявам и двете позиции в една конфликтна (проблемна) ситуация. Но ще се задоволя да изчакам друг да даде повод за това. Засега мога само да ти потвърдя, че не си единственият, който иска освен правиците помежду ни, да си кажем и кривиците, за да можем всички заедно да вървим напред (перифразирам.
  п.с. Какво е правото на Първанов да се защитава от скандал, който сам е предизвикал?

 10. Наистина, др. Петко, с цялата ми коректност и уважение към Вас и към принципите на медийния плурализъм, смятам, че ще е по-добре да развивате публицистичния си дар във форума на ДУМА, ЗЕМЯ, РУСИЯ ДНЕС (колкото и автентичните им читатели да имат смътни представи за компютър и Интернет. Можете и в ТРУД,24 часа, СТАНДАРТ, МОНИТОР, ТЕЛЕГРАФ,ШОК, УИКЕНД и къде ли не. Оставете ни тук, нас, мрачните гоцемрази, върлите русофоби и фанатичните антикомунисти да си блъскаме главите в дуварите.

 11. Всички разследвания около Лошия Костов завършваха с медийните констатации, че е много, ама много лош 🙂 и нищо повече.
  И това – при всички възможности, назначените с протекциите на Красю магистрати да го напъхат там, закъдето се е запътила обутата в крокодилски духовни пантофки, силно социална г-жа Масларова!

  Нямам нищо против в близко бъдеще раираната компания на червената Майка Тереза да е от целия политически спектър и затова очаквам с интерес “досиетата на прехода” да бъдат прочетени. Включително – липсващите страници.
  Защото може да се окаже, че тъкмо с изчезналите листи е бил избърсан нечий… публичен имидж, който днес плаче за реабилитация.

 12. Първанката си мълча 8 годинки и по къде къде по-важни въпроси не му се чу гласчето, но сега като почват да усещат примката и много хапливи и тънкообидни станаха. Дянков е вероятно единственият човек, който ще може да постигне някакво видимо развитие поради това, че той каквото е имал да взима си го е взел(визирам шест цифрената му годишна заплата в САЩ) и оставя това, за да помогне на една отчаяна нация. Време е Гоце и последователите му да отстъпят и да започнат да плащат. Когато имаше намерения да се съкрати бюджета на президентската администрация с 1млн. лева усетиха как се чувстват честните българи от които се взима постоянно и започнаха и те да обвиняват който им е удобен(в случая Дянков, защото е виждаш ли – нов). И още едно нещо @Petko – изказвал се като виновен ученик..глупости! По-скоро се опитва да го накара да разбере, но с прости думички, че на Гоце и без това му е трудно да разбере за какво става въпрос!

 13. Китай били подали ръка на САЩ,а Джак Никълсън събрал и приятели да му препикаят градинката…
  И докато сър Алекс хвърля Бербатов срещу Милан,Яне “волно” се нахвърля срещу ББ и Ц.Цачева,а държавата се опитва “да гони злото” като кукерите в Широка лъка,все едно не се помнят думите на премиера за издлъжливостта и състава на КС!
  Колкото и да е кахърен премиерът,
  че в политическия живот му бил липсвал “Горският”,а колкото и да са подранили,толкова по-неуместни,
  биха могли,да се окажат на определен етап и някои оценки,
  кои са “лява” партия… за да не стане така,че изакването,ARSENI е и на метеното,каквото и да е то!!!
  В блога е известно,за евразийското ми отношение,в т.ч. и в частта,добросъседство с Турция,но както БКП, по отношение на СССР и Русия,така и ДПС по отношение на Анкара,не са избраните и отгледани от Левицата, посредници,на правилната България за дослук с техните елити,както стана понятно от хортуването на ББ с Ердоган и няма да закъснее и с тандемите на Русия до 2020 г.
  Никому не желая “свещ”,освен за здраве и лично щастие,но трайните фактори в политиката,са трайни без значение,с кого се свързват,
  но остават за поколенията и отkово повтарям,да не се събужда гнева на боговете римски,ако някой дръзне да подпали изтънялата черга българска….

 14. “Защото, г-н министър, аз, тук говоря само в лично качество, после ще говоря институционално – може да е малко емоционално, но аз имам едно име, което е завещано от моите родители, което искам да оставя на моите деца неопетнено.” Това е в началото на срещата. По-нататък не обявява, че започва да говори от името на институцията. Това по повод следенето и записването. Дянков може да си го съди и да го осъди както си иска – стенограмата изобилства от поводи.

 15. Иво,
  за първи път няма да дочета Вашата статия, за да не се повлияя от Вашите разсъждения.

  Ясно е, че номерът с импийчмънта няма да мине, че знайно е ДС е навсякъде, дори и в Контитуционият съд /днес вече един от тях, Георги Марков вече си каза мненито/ .

  Ще има съмнения и недоверия, докато не се отворят всички досиета и не бъде приет закон за лустрацията, какъвто вече се прилага в Албания и любимата на Гоце, Македония.

  Гоце изнесе нагледен урок на новата генерация “Що е то агент-доносник и каква е неговата роля в живота ни”.

  Гоце направо ръчка Парламента да приеме Закон за лустрацията и единствено чрез него може да се прочистят веднъж за винаги държавната администрация, съдебната система, парламента, правителството и институциите.
  ДС е главата на Октопода.Няма кукловод, има многоглава Ламя.

  Ако Българският парламент не пристъпи към приемане на Закон за лустрацията, към тотало отваряне на досиетата,/ а не само предизборно и избирателно/ това ще си остане поредното ритане по глезените между агенти,доносници, служител, мекерета, мутри и двойни въжеиграчи на ДС, каквито са Боце и Гоце, и не само разбира се.

  И все ще се лутаме като деца, изгубени в гората, докато другите вече осъдиха не само престъпленията, но и самият комунизъм, че и комунисти.

 16. Това страшно ми хареса! Да огласят стенограмата от разговора му с Кюлев, преди да бъде застрелян. Мисля, че това ще бъде достатъчно за срутването на този наглец, без становището на компрометирания КС.

 17. Ще започна малко по-отдалеч. Тъй като в историята на тяхната партия има само двама сносни мислитетели – Димитър Благоев и Янко Сакъзов, предполагам, че прасето Гоце (въпреки констатацията на учените, че прасето е трето по интелигентност животно след шимпанзето и делфина) се изживява като продължител на делото на Янко Сакъзов. Такъв предполагам, че е и проекта му за участие в политиката след края на мандата му. Специално за него (Гоце) ще дам един цитат на Янко Сакъзов от статията му “Тъкмо по демократически”, който сякаш е писан не за Фердинанд, а за Гоце: “Фердинанд (Гоце) е ревнив, по ориенталски ревнив за първенство във воденето на българската, и дори на балканската политика.” Само че, след всичките мискинлъци дето сътвори, не Янко Сакъзов, ами Вълко Червенков и Тодор Живков са му баш лика-прилика. А за петро-доларите, Иво, си абсолютно прав. Там е ключа за бараката. Това, че не си е вложил парите в никаква банка, съвсем не означава че не е милионер. Хитрец е нашия пишман историк. Но за да му разваля самодоволството, само ще кажа, че всичко това е известно на американците, а почти съм сигурен, че и на руснаците.

 18. Това, което Борисов трябва да прави, е да пипа внимателно,че направо ще си изгори. Цяла България се е вторачила в него, да види какво ще направи. Бих казал

 19. Г-н Инджев, продължавайте в същия дух. Моментът е съдбовен. Защо страните от централните медии – примерно Нова ТВ, там не са Ви затръшнали вратата. Или идете при Вашия бивш колега и професионалист Велизар Енчев. Така по блога информирате малко хора(но ще кажете по света).И никакъв щадър за Вашия човек Костов. Ако ще реформата да изяде главите на реформаторите – трябва да се извърши на всяка цена и да се знае цялата истина.

 20. Отначало през 1996 г.,малко се лутах,
  тъй като не можех да повярвам,а сега
  Ви пиша,за да знаете,че сте много,
  много прав…за Ламята!
  От 2003 г. се крепя единствено с горчив хумор!

 21. Бих казал, да гледа сеир. Някой да си е размърдал задника да му помогне, да го подкрепи?! Отваряне на икономическите досиета!! Закон за лустрацията!!! Конституционния съд!!! а стига де, то не било когато му е било времето, та сега. И всичкото наведнаж, ако може, нали така?Всичките престъпници наведнаж в затвора, стандарта да се вдигне още от утре, ако може още от днес след обяд, още по добре, какво ми се мотае Бойко, та не вдига стандарта? Хищника се хваща с голи ръце, докато е малък. Като порасне и заякне, без капан не става. Ама пък и какво ли разбирам аз от тези работи. Да виждате някой да го е подкрепил? Не, по скоро биха го сложили в кюпа при Първанов и Доган, вместо да му спретнат една масова подкрепа. Поне се вижда , че прави нещо. Пушилка бил вдигал, това правил, онова правил… предишните като не правеха нищо, какво, нямаше и такива критики към тях.Ей, ама верно, всички сме със сбъркани чипове. Това за пред шадравана със свещите ще бъде една огромна подкрепа от каквато се нуждае. И умната ей!

 22. ROUJKBG | март 7, 2010, 15:54

  Правилно! Това е и моята теза! Закон за лустрацията!!! Доста позакъсня България.
  Лустрация, образование и култура!!!

 23. Първанов може и да не е милиардер в зелено, но поне милионер в руски рубли и стари турски лири със сигурност 🙂 Всъщност, същността, скритият подтекст на целия този скандал може да се разбере много лесно по аналогичните реакции на Борисов по времето на един друг, по-мащабен такъв. Преди седмица-две, между Русия и САЩ отново припламнаха искри заради отбранителния щит и нашата роля в него. Спорът приличаше на махленска свада на Женския Пазар между двама търговци за някаква си стока. Русия го играеше обидента страна и случайно или не :-), след това ни провокираше по доста дебелашки начин и ни демонстрираше сила. Унизителната позиция на стока играеше България. Та тогава Бойко спомена, че се е направил, че не ги е чул 🙂 и зае неутрална позиция. Като интересен факт бих добавил, че катализатор на “свадата” се яви едно уж случайно изпуснато изказване на Паси – старият човек на САЩ, пак случайно в шеговит тон, по време на един НАТО-вски прием… Изглежда този по-глобален спор се проектира мигновено и на наша земя. Новият човек на САЩ – Дянков – твърдо отказа държавни пари за “Белене”. Чрез Трайков пък, Борисов отново балансира позицията на Министерски Съвет и отново няма яснота за Русия … И тук вече следва интересната част.

  Със сигурност на Първанов са му “били шамарчета”:-) от Москва, тъй като протакането на Борисов явно ги изнервя. И за да ускорят процесите, и съответно да разберат позицията на българското правителство, на Първанов му трябваше спешно конфликт с новта власт. Точно така, не Дянков се конфронтира с Първанов, а точно обратното. Беше само въпрос на време и изчакване от страна на президента, Дянков така или иначе си пуска крилатите фрази нон-стоп 😉 Случайно или не, пак някава полу-шеговита реплика на човек на САЩ се оказва повод на раздор. Случайно или не, дебелашки пресилената ответна реакция на Първанов силно прилича по стил на руската в посочения по-горе конфликт. Случайно или не Борисов отново зае(искаше да заеме официално) неутрална позиция. Явно дотогава тактиката на Борисов в цялата тази покер игра е била успешна. Защо ли? Ами иначе Първанов нямаше да се държи така настъпателно на последвалата (формално неофициална) среща Първанов-Дянков. Първанов игра ва-банк, защото иначе отново нямаше да си изпълни задачата спусната му отгоре(да се чете от север;-)) и пак щеше да има дълго протакане, дебнене и игра на нерви. Освен това, Първанов е смятал, че публичният линч на Дянков е премерен риск. Вярно, залогът е голям, но поне на пръв поглед вичко изглеждаше като буря в чаша вода, а и е разчитал на(и губо се възползва от) желанито на Борисов за (поне привидни)политическа стабилност и неутралитет пред Големите Братя – неслучайно Бойко е споменат в разговора. Първанов обаче успя. В кое ли? Ами наложи се на Борисов да промени тактиката. Вече не може да го играе неутрален. Или ще си защитиш човека или ще станеш за смях. Това беше и причината за оплакването от забития нож в гърба. Вероятно опитът за сближаване на Борисов с Първанов през последните седмици е бил наивен. Българският(!) премиер се опита да привлече българския(!) президент към каузата(поне според Борисов)на България, в своята игра на протакане и балансиране. А каузата е максимална и едновременна изгода за страната както от Русия, така и от САЩ. И това не е чудно, защото това е и политиката на ЕС, и нека добавя, защото г-н Инджев може би няма да се съгласи:-) – най-малкото на Германия… Та интересно ще е, да се следят събитията в горния контекст и най-вече като се екстраполират реакциите и действията на страните в спора върху плоскостта на отношенията САЩ-Русия и нашата роля там. Интересното е, че правителството(а и парламента) вече заплаши Първанов с една американска, пардон :-), английска дума – импийчмънт.

 24. Такива като Петко (или може би един с много псевдоними – стилът е един и същ) са залели форумите.

  В блога на Иво е удивително чисто. Просто не му обръщайте внимание.

 25. Към R U J K A B G:
  Нашият “влак” също се лута сред малки и големи гари:
  Но на пероните,качва и сваля всякакви въжеиграчи,които забравят в името на какво са водили този народ в началото на прехода,в т.ч. и с окървавени носове,но веднъж избирателно опростени,ще бъдат приобщени като “блудни” синове и дъщери,към нови “п р о е к ти” със сияйни върхове…
  И ще се отказват-според случая-не само от Костов,например!-но и от майка си-ако за дългосрочната цел,са нужни не само 8 но и 18 години…
  Осъждане ли?….поквара без край!
  Тежко му на Първия консул!

 26. Основния въпрос е: стиска ли му на мутрата да притисне агента?

 27. Може да изглежда off-topic, но …
  Точно в разгара на “Факирите” ми онкраднаха колата. 13-годищна. Вярно – VW, но 13-годишно. Пред районното – народ, сякаш ще откриват нов outlet! Всеки дошъл с проблемите си. Полицаите се смеят. И какво да правят. Казват ти на ухо (за успокоение), че такава битова престъпност не са виждали от години! Явно, надувките от медиите нямат нищо общо с реалността. И като се замислиш, разбираш, че на ББ, ЦЦ и всичките останали им е нужно, ама много необходимо нещо голямо! Да вкарат някой в затвора, или да съборят нещо, за да заслужат ръкоплясканията, че ги бива. За обикновенния гражданин те не мислят. Както и при соц-а, те се занимават с голямото, онова, дето е – за горах!!!! Защото провала на ниво – ежедневие на хората, е повече от очевиден. Глупостите от сорта “да изчистим къщичката” вече не вървят! Какво като си изчистиш къщичката, след като около теб е кочина!
  Понякога искрено се учудвам на наивността на някои. Проблема не е в Гоце, Бойко, Петров и пр. Проблема е в системата, която 20 години стои непокътната и дава възможност на подобни хора уютно да пребивават в нея и от време на време да ни занимават с егото си и крамолите помежду си.
  Тези хора се шматкат в политиката от години и не могат да се справят с едни обикновенни дупки по улицата, а някои видите ли, очакват, че ще се справят със стократно по-сложните проблеми на държавата!!!!!!!!! Възможно ли е това????

 28. За пръв път, като слушах Дянков и ББ, изпитах страх за България. На такива детинковци ли да разчитаме, да излезем от кризата?

 29. Отново в десетката, г-н Инджев! Струвами се, че след толкова много нанизани през средата мишени на копието Ви, най-скъпо платените телезизионни реклами биха могли да бъдат само в политичиско шоу, водено от Вас. Ех, защо нямам телевизия?!

 30. Г-н Инджев,
  пак няма как да си спестя комплиментите за написаното – кратко, точно и ясно. Интересното е, че вчера, по непрофесионален начин, се опитах да си понавържа събитията и се пооформи една картинка. Искам да помоля, ако ви се занимава, разбра се,хайде да погледнете малко по близо детайлите. Имам предвид, че (според мен) се очертава една поразителна прилика между “отстрелването” на Дянков и Инджев ( не може да се оплачете, че не сте в елитна компания!). Дянков сега е отговорен за думи, които всъщност не е казал, а ония мушмороци Иван и Андрей никой не ги пита как им дойде да зададат този въпрос, кой им го подаде, защото те просто не могат да го родят този въпрос. Един от съветниците на Първанов каза някъде, че доста ровили в интернет да го открият този цитат, и се пита в задачата, това ровене преди или след предаването се е състояло. Като се имат предвид как светкавично реагираха на предването и изцепките на Марин по телевизията, на мен ми изглежда, че оставката на Дянков беше поискана преди още да свърши това знаменателно шоу. И сега масово върви лакардията, че Дянков трябва да доказва, че Първанов е милиардер. Сигурно няма да му е проблем на Дянков да ги сложи доказателствата на масата и да каже, че е допуснал 7.17% грешка, но не е там въпроса. Въпросът е, че се подменя темата. Стана ясно, че Дянков него е казал за милиардите и “Другарският Съд” прие, че не са негови думи.
  Нещо подобно се случи и с Вас – получихте е-мейл в ефир от зрител, прочетохте въпроса и след това си подадохте оставката. Стана ли ясно кой го изпрати тоя е-мейл, защото си прилича на жива провокация. Май се оказва, че почеркът е един и същ. Прав е Цветанов, като казва, че за някои е опасно да ходят в Президенството – след това ги отстрелват, буквално и преносно. Същото е и с ходенето в телевизиите – някои си говорят глупости без умора, други сърбат попарата заради неща, които не са казали.
  Иначе добре сте ги подредили за президентските съветници. Като добавим Тодор Вълчев, Борис Велчев, Петко Сертов, Вальо Златев и т’н. май ще се получи интересна картинка – не е зле да я видим преторианската гвардия.
  Та първоначалната ми идея беше, че ако влезете малко повече в детайлите, ще имаме още интересни коментари за четене.
  Всички бъдете здрави.

 31. Drugarju Petko,

  Az ne znam dali agent Gotze e milioner ili miliarder, no zanm sas sigurnost che vie ste s promit mozak…

  S uvajenie

 32. Не смятате ли,че този нарочен диалог,който се разтегли във времето и зае цялото медийно пространство има други цели-отвлича вниманието на обикновените българи от други толкова по-важни неща?Докога ли ще се играят тези игри…Май дотогава,докато има кой да им се връзва…

 33. Г-н Инджев,след отвореното писмо и на Иван и Андрей,по случая става още по-интересно,а и малко тъжно….

 34. 1. Po vaprosa sas “stenogramata”. Diankov pre4i na niakoi niakade. Umishleno sazdaden conflict za diskreditirane na Diankov ne bez u4astieto na Boiko Borisov.
  2. Po vaprosa s ikonomi4eskite dosieta na prehoda. Tova sa agenturni dosieta do koito nikoi normalen 4ovek i nikoia institucia niama dostap. Izraza e ne da se otvoriat a da se sazdat. Tia dosieta gi imat samo kuklovodite ot secretnia otdel na BKP koito napisa scenaria i rejisira, prehoda.
  3. V panika li sa v momenta kuklovodite? Da zastot sa nau4ili 4e niakoi, niakade izvan predelite na stranata aktivno sabira danni za imustestvenoto sastoianie na opredeleni hora v Bulgaria.
  4. Za Kulev. Koi sa slu4aite v koito kuklovodite nakazvat sas smart.
  a) redovno neplastane na poso4enia ot tiah razmer mese4ni vnoski.
  b) izpolzvane na kapitalite saszdadeni pod tiahno rakovodstvo i sadeistvie kato li4en kapital bez saglasuvane s tiah.
  c) stapvane v tiahni teritorii – narkotici, orajie, petrol, prostitutki.
  d) zabarkvane na kuklata 4e e velika i po-umna ot kuklovoda li4ni igri i prikazki koito mogat da navedat na sledite na kuklovoda.
  E) OTKRADVANE NA PARI OT KUKLOVODITE!

 35. Г-н Инджев, няма по -свободно говорене и по- смело поведение в българското медийно пространство от вашето. Примерът Ви е заразавящ – щом можем да четем вашите дръзки, умни анализи ,или иронични, дори сатирични памфлети, значи все пак имаме някаква свобода и не сме предишните страхливи, ослушващи се сенки на самите себе си. Няма по добър публицист от ВАС в момента. С тази статия навлизате в много опасни води, на големи интереси и в самото съце на Октопода, чиято глава е в Русия. Пазете се, г-н Инджев, защото сте ценен за България и за всички свои почитатели.

 36. Г-н Първанов, както сте започнали, публикувайте всички стенограми, които произвеждате, та аз да реша коя от тях да прочета, а не само тази, която ми пробутвате. Тогава няма да е така очебийно попълзновението, което е толкова прозрачно!
  Обръщате прекалено много внимание на дребни, несъществуващи, измислени от Вас проблеми, а с безразличие подминавате безчинствата, кражбите, вършени от партията Ви!
  НЕДОСТОЙНО Е като президент трябва да сте ОБЕДИНИТЕЛ на нацията в този толкова важен момент, когато вече сме на ПРАВИЯ ПЪТ, НО И ТУК СЕ ПРОВАЛИХТЕ!

  ДА СЕ ИЗВИНИТЕ? НЕЕЕЕ, ТОВА ВИЕ И ПАРТИЯТА ВИ НЕ ГО УМЕЕТЕ!

 37. Бойко винаги е твърдял, че е личен ( или голям – не помня ) приятел с Първанов и не съм чул/чел досега да се е отрекъл от тези си думи, а той като типичен джудист много добре умее да го прави това със завидна лекота – отричането, извъртането, смяната на позицията, симулативното поражение, фалшивата атака!
  ЕДНО НЕЩО НЕ МИ ДАВА МИРА: те никога ли не са били приятели или пък отскоро не са, или просто всичко е шменти – капели?!

 38. Към Панев:
  Севдалине (на ти защото се познаваме), добре си запомнил, че да наречеш някого свиня, според съда, не е обида. Ама дали и животинчето заслужава подобно сравнение?
  И понеже се връщаш назад във времето, имам към теб и още един въпрос. На кое стъпало според теб са демократите във властта по стълбата на Смирненски?

 39. Иво, Иво, колко си жалък, още не не можеш да си простиш непроверената информация с която се опита да опетниш президента. И заради това те изритаха от реномираната медия БТВ.

 40. Иво, ето какво ще кажа. Нещата наистина са съвсем зле, след като позволяваме на един отявлен и неприкрит поборник за руски интереси, които са в ущърб на България, избран с гласовете на най-ниско интелигентната част на гласоподавателите и Догановите машинации, да държи такъв назидателен тон на човек, който е отишъл да му се извини. И още по-лошо, да го изнесе пред медиите-за да се види арогантното му поведение. Едно е сигурно, освен че е ампутиран от чувство за хумор, но и че се смята, много над другите простосмъртни. Хептен се е самозабравил, но какво ли не правят почти 9години стаж като президент. При нормална държава, този гаф на Гоце, който не е единствен гаф, отдавна щеше да бъде принуден да си подаде оставката, ако не иска истинско гражданско общество да го прогони от президентството. Е помислете си, какви хора ни управляват и какво е истинското им лице. С този предател избран за президент, трудно ще тръгнем напред, да не кажа невъзможно.

 41. Изключително интересно ще бъде повдигането на завесата около личността на др.Гигов. Най-важния бизнесмен-разпределител за БСП. Разкриването на повече факти около него ще бъде като разрез на българският преход за последните 20 години и може би ще отговори на въпроса защо в България нищо не е това, което изглежда. Само да има кой да пита. Поздравления г-н Инджев!

 42. Непрекъснато се натъквам на едно очудващо примитивно и лишено от културен критерий тълкувание на поведнието на Дянков в тази среща. Някои стигат дори до съжалението, че на подобен човек са поверени такива високи държавни отгтоворности.За съжаление, в тези положително искрени преценки се проявява отново петдесетгодищния стаж от комунистическите времена, когато у човекът бе погубвано понятието за възпитание, толерантност и диалогичност с ближния и тези човешки добродетели до ден днешен се тълкуват като признак на слабост, мекушавост и безхарактерност.Какво се случи всъщност от гледна точка на човешкото поведение? Един професионален фабрикант на лъжи (бивш историк-пропагандатор от института по история на БКП), ловец-бракониер и важен участник в противозаконна търговия с петрол като фактор на БСП прави среща-капан с неоповестена, скрита цел на министъра на финансиите на България.Не такова поведение е очаквал Дянков от един Президент (говоря само за поведение, не за каузи). Прегледайте стенограмата: неудобството и преснението на един възпитан човек пред този потоп от кални думи е очевидно и понятно! Но забележете – Дянков не оповестява никакъв отказ от собственото си предишно публично поведение, не се съгласява с нищо от изговореното от насрещните три лица и прави НИКАКВО ИЗВИНЕНИЕ! Личи, че той е бил смутен и притеснен от ниското равнище на лицето, което в момента е президент на България.Приятели на блога на Иво Инджев това не ви ли е достатъчно за да разберете, че в този човек Дянков има характер, има неотстъпчивост, които не се проявяват в свит и стоварен върху масата юмрук, жест характерен за някогашните комунистически гаулайтери ! Тежовите качества личат в категоричността на действията му като министър, който вече всички започнахме да харесваме. Какъв човек бил този министър – възмущават се някои.Ами, просто един възпитан човек, който при среща с простаци е притеснен! Но, бъдете сигурни – тежко и горко на простаците.

 43. Прегледах внимателно линка, който беше предложен от Читател и открих отново механизма с който се е провела срещата между Гоце и Дянков.
  1. Напада Гоце.
  2. Думата взима ген. Колев и казва как се е поровил в служебното досие на Николай Марков или в интернет да открие дали Дянков е казал ,че Гоце е млад милионер.
  3. И за подтвърждаване на правилото има едно изключение; този път Гоце използва още един нападтел- Кирил Ананиев.
  Егати и “президента”, след като му липсва и малко чуство за фантазия, та действа по един и същ начин.

 44. Към Борис Танушев:
  Привет Борисе! Разбира се, че животинчето (не Гоце) не заслужава това сравнение. Тъй като му познавам същността (на Гоце) вече се упражнявам само върху епитетите. А, на втория ти въпрос – малко е деликатно. Имам мнение, но ако нямаш нищо против, нека да ти го кажа по-нататък. Когато попитали Гъоте кое му е по-скъпо – истината или майка му, той без колебание отговорил: “Майка ми.”

 45. Петко и Станчо се появиха. Разводачът – Карандаш, някъде се губи 🙂

 46. То,че Седефчо требе да се маха и баба Гана веке го знае.Но каква ще я чиним ако Маринчо-тъпото седне на неговия трон?Абе това КГБ-то съвсем нагьотере ги е вербувало-по безмозъчност ли са ги избирали или по подлост,а май и по двете.Съъвсем ми паднаа в очите КГБ-то.

 47. Интересно като четох за “изпълнението” на Първанов и се сетих за Никсън. И каква изненада снощи даваха по ТВ1000 филма на О.Стоун за въпросния президент (не Първанов разбира се).

 48. Здравейте г-н Инджев. Поздравления за блога и достойната позиция на журналист.

  По темата: Иван Бедров казва в блога си, че със сигурност шоуто е имало сценарий. Това било подготвена реплика.

  Възможно ли е? Режисирана кампания на президента за обявяване на война с кабинета?

  За:
  – Иван и Андрей, ако забелязвате се изнизаха не го отнесоха. Никой не се е обадил в Нова ТВ да ги уволни.
  – Да не подценяваме партийните пъблик-рилиейшънс кадри, с повече от 60 г. опит в масовите манипулации.

  Против:
  – Дянков не се поддава на сценарии. Непредсказуем като таксиметров шофьор на кръстовище.

  – Реакцията на президента – съдейки по стенограмата – беше твърде емоционална. Едва ли е толкова добър артист.

  Но това за икономическите досиета, вероятно беше намек и за други досиета, публикувани от “Конгрешънъл куотърли”… Да видим кой е по-уязвим.

 49. Американците питали радио Ереван по повод на бъдещата си подкрепа за кабинета Борисов :
  Бойко Борисов ли е най-големия пич в България ?
  Радиото отговорило :
  Беше пич, вече е импич …

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.