ГРажданско ОБщество, будно като ГРОБ

Ако битката за контрол над БПЦ през 90-те години наистина е била заради бизнеса със свещоливниците, както твърдяха циниците ( а именно те се оказват твърде често най-близко до истината у нас), днес се видя основанието за кроткия край на този етап от “църковните борби”. Не се харчат свещите!

При цялата грандиозност на скандала с нечувания изблик на стремеж към прозрачност от страна на Първанов, който обяви стенографска война на правителството, човек би си помислил, че гражданската инициатива за протест срещу вероломния ход на президента ще предизвика на 7 март масово присъствие на граждани. Ако не свещено, то със свещи. Много хора с много свещи. Такава беше идеята – да се протестира със свещи.

Гражданите у нас със свещ да ги търсиш!

Пак едни и същи хора си казахме “добър ден”. И се разотидохме “помъртво, по нездраво”. Каквото е нашето ГРажданско ОБщество. ГРОБ!

.

37 мнения за “ГРажданско ОБщество, будно като ГРОБ”

 1. Не мога да разбера този стремеж към масовки. Гражданските прояви не са манифестации и няма списъци на другарите, които задължително трябва да присъстват.

  Колко пъти не сме били, не ми се брои, но днес бяхме и това е важното!
  http://antibsp.blogspot.com/2010/03/blog-post.html

 2. не виждам с каква цел е била тая инициатива. На мен лично ми писна от три дена да слушам само за тоя измислен ‘скандал’ – то не бяха анализи, разбор на сценарии и кой какво кроял, имало ли основания за отстраняване на президента и какво ли още не.
  А цялата работа е просто една глупост – непремерено изказване в глуповато шоу, посещение на Дянков при Гоце с неясно каква цел, и накрая въпросната стенограма в която няма нищо забележително. Нито пък е кой знае колко забележителен факта на публикуването и – това не е частен разговор в кръчма и подробности така или иначе щяха да станат известни – в случая просто са повече, но това с нищо не променя същността на нещата.
  Изобщо цялата работа е пример как от муха се прави слон, а пък на многото истински слонове не се обръща внимание.

  Та въпросната инициатива със свещи просто налива вода в мелницата на тая глупост.

 3. Току-що Б. Димитров потвърди впечатленията ми при Цвети Ризова. И той констатира, че в случая Първанов е агресорът. Още повече, подчерта волята на Борисов за примирие, даже по-точно – ненападение. Конкретно – нормалния, дори дружелюбен тон при уговарянето на срещата Дянков-Първанов, отстъпките на Борисов пред Първанов за закона за военните, както и намек за още минали отстъпки(явни и неявни). Много добре някой беше отбелязал, че Борисов се държи като президент, а Първанов като премиер. Напоследък обаче, последното никак не се вписва с действията на човека с македноския прякор. Поне стана ясно, кой се държи националноотговорно и кой търси само собствения си интерес. Защото, ще се повторя, последното нещо, което ни трябва в този момент, е политическа криза. Но пък войната, казват, е справедлива, когато е неизбежна 😉 Това трябваше да е втори мой коментар по предната статия, но смятам, че сега е по-уместно да е под тази.

  Защо ли? Защото ми направиха впечатление няколко коментара под старата статия, както и под други статии, та и под статии по същата и сходни теми в други медии – например в електронните издания на двата най-големи официоза.

  Та за гражданското общество. Г-н Инджев, близо сте до истината, почти сме стигнали отново до там, че “не сме народ, а мърша”. Смятам, че целта на острото Ви обвинение е да пробуди поне част от хората. Само че има няколко пречки.

  Първо, ние не сме гражданско общество, а селско общество. Пояснявам. На село хората се борят от ранна сутрин до късна доба по къртовски начин за насъщния си. Едва когато евнтуално остане време, се ходи в хоремака и се бистри световната политика, пуска се по някоя попържня за актуалните политици и това е. Вероятно сте чували за пирамидата – храна->подслон->…-> духовна дейност. Със сигурност обаче знаете за поговоркта “Гладна мечка, хоро не играе”, а и хората са уморени… Надежда единствено ми дава масовото гласуване на последните избори.

  Второ и по-важно. Как се (де)формира гражданско общество в 21-ви век. Чрез медиите – ефирни, електронни, печатни. Чрез изкуство, хал/култура. Но най-вече напоследък чрез интернет и ТВ!

  Тъй като вече навлязохте в дълбоки води в статията си за импийчмънта, смятам, че по-опасно от това за Вас няма как да стане, та да допълня малко картинката. Да се вгледаме малко в получателите на Орден “Стара Планина” по времето на Първанов. Доган – Ирена Кръстева – “Нова Медиина Група” – много са медиите там ;-), Манджуков – преди “Дума”, Батков – “Стандарт”. Досега само един от “четворката за белот” не е получил орден. Г-н Инджев, сигурен съм, че се сещате кой:-) – Красимир Гергов, разбира се. Реалният собственик на БТВ. Та какво очаквате тогава? С. Диков не напразно спомена думата “облъчване” (отново) в шоуто на Иван и Андрей по повод първата частна национална телевизия…

  Относно интернет, нещата са малко по-сложни на пръв поглед, но пък се забелязва нещо интересно. Пръв Едвин Сугарев реагира, след това и в. “Труд”. Забелязва се и във Вашия сайт. Набиват се на очи коментари, които явно целят да окалят автора, да компроментират личността и съответно посланието му. Да отвратят и изгонят посетителите. Всичките са с един и същ стил, с едни и същи словесни похвати на очерняне, просто “авторите” са като ботове. Та, г-н Инджев, като медиен човек, вярвам, че сте напълно наясно с новата мода на обществена манипулация – платените форумни ботове. Както сте наясно и с телефонните обаждания на “случайни” граждани в живи предавания… Не забравяйте, че формалната причина за скандала Дянков-Първанов е точно едно “изказване” в интернет, та… Вие знаете много по-добре от мен. Една от крачките към истинско гражданско общество е прозрачност в медиите. Докато я няма, се радвам, че поне има сайтове на свободното слово като този.

 4. Не можах да дойда на този протест-
  не,че се оправдавам,…
  но имам една друга идея:
  аз ще мина през центъра,утре или вдругиден-нищо не ми пречи,да запаля една свещица и да я поставя на шадравана…
  нито е незаконно,нито е против конституцията.
  защо пък да не стане така,щото винаги да гори по една свещичка на шадравана???
  като на гроб??
  гроба на демокрацията,успешно НЕродена със съдействието на персоната,наречена наш,БЪЛГАРСКИ президент???
  това ще бъдат нашите гласове,нашето мнение,за това,че не искаме този човек да бъде обединител на нацията ни..
  това ще бъде нашия протест.

 5. Иво, не се огорчавай! Дори и един да е дошъл, пак е нещо. Спомни си Сахаров. За гражданското общество са необходими личности. А, ако се познават е още по-добре.

 6. Добро утро г-н Инджев, Госпожи и Господа и останали 99% от населението на НРБ!
  Честит празник на всички дами, които четат хубавия блог на Иво Инджев!
  Гражданското общество се прави от свободни граждани, а не от селяни, лумпен-пролетарияти и научно-техническа интелигенция (!?)…

 7. Izvinete za latinicata, g-n Indjev, no polzvam computer bez kirilica.
  Taka e – niama grajdansko obshtestvo v Bulgaria. Primirete se i posle ne pishete sreshtu vlastta. Sreshtu vlastta samo se govori, no nishto ne se pravi, zashtoto balgarite sme samo po golemite prikazki, no nikoga po golemite dela.
  Da biahme protestirli kogato Boiko Borisov si prizna, che e bil sadrujnik s Pashata, Madjo, Bai Mile, Toshko Tolev, Alexei Petrov… Kogato priatelkata mu vze bankata na Slavcho Hristov… Kogato toi samiat stana glaven sekretar – tova e vse predi Paravanov da bade izbran za prezident, togava – da, shtiahme da imame grajdansko saznanie i obshtestvo.
  No nie ne protestirahme togava, ne protestirame i sega. Zashtoto tozi, koito se e saglasil vednaj s dalaverata, niama moralnoto pravo da ne prodalji da se saglasiava.

 8. Да, хората по служба (журналистическа и друга) бяха повече от нас… Наистина гробовно настроение… Първанов може да си прави всичко, очевидно политическо погребение не го заплашва…

 9. Не гроб,а гробище е земята на юг от Дунав.И гробаря е главен пъдар.Прототип на Мъртви души от Гогол.

 10. Време е улицата да се остави на мира, тя вече не върши работа, дори и 3000 души да са дошли със свещи.Верната действителност е виртуалната. Първанов полетя надолу по виртуален път, но поради митинги.Всичко е наред.

 11. От името на малкото гражданско общество,което г-н Инджев събира тук позволете ми да честитя най чистият празник 8 март на Мама,Рада,Ралица,Галатея,Ненова,Даринка и всички останали момичета,който ни вдъхновяват.Благодаря Ви!

 12. Рибата се вмирисва от главата, когато спре да мърда опашката. А тая опашка, както се вижда е чалгосиликонова :-Р

 13. Когато започна пропагандната атака,война срещи Иван Костов,много българи се снишиха,други си гледаха джумбиш,трети злобееха и виеха срещу луната и Костов.Никой не си даваше сметка,че оплюването и омърсяването на образа на Иван Костов е омърсяване и заробване на Демокрацията в България.Днес вече резултатите са налице.България географски и политически би трябвало да се намира в Европа,но политическата и ценностна система наподобява на Венецуела или Беларус. Чалгата,Слави Трифонов,Кеворкян,Мартин Карбовски,Иво Сиромахов,БНТ,БТВ,Труд-тотална атака срещу мисленето на българина.И реултатите са налице-ако не се раздават безплатна бира или кебапчета-никой не може да събера 1000 човека за едната идея.

 14. За мен, няма значение броят на присъствалите. Това което има значение е, че са се събрали единомислещи хора които протестират срещу българският президент, лъжецът и доносник Гоце, проводник на руските интереси в собственната му страна срещу собственният му народ.
  Протестиралите “измиват срама от челото” на 7,3 милиона българи и аз се чувствувам горд, че има и такива като тях.
  А на нашенеца тепърва му предстои да се научи, че няма как де протестира от миндера в кухнята.
  А ако по-горе пишещата Екатерина Михайлова е депутатката от ДСБ, бих и казал, че първо не се разбира какво точно иска да каже, което ще рече, че не “всичко е наред” и другото, че поне до сега съществуването на ДСБ в парламента е виртуално и по никакъв начин не е показало да влияе по какъвто и да е начин на реалното съществуване на Гоце. И че улицата точно е мястото където избирателите могат да кажат отново какво мислят по даден въпрос, след като депутатите за които са гласували не го правят за тях.

 15. Владимир Свинтила”Грифонът и химерата”: „…характерно за българския живот е една непрекъсната борба , и то много сериозна – на индивидуалностите за оцеляване и на масата за унищожаване на индивидуалностите „/есето е поместено във в.”Гражданинъ”/. Г-н Инджев ,като слушам Първанов,Живко Георгиев,Велислава Дърева , радвам се, че въпреки времето в което живяхме и продължаваме да живеем/снощните новини на БНТ!/ макар и малко , но има оцелели индивидуланости

 16. Един въпрос извън академичния спор за същността на една гражданска инициатива: партиите субекти на кое общество са? Що за структури са безбройните политически организации, претендиращи да защитават гражданските ни права и как така грандиозният, ченгесарски скандал сътворен от един президент с агентурно минало не стана повод за организиран, политически протест?
  Титулуващите себе си “елит” демагози не откликват на погазването на правата на един българин, пък бил той и министър Дянков. Какво са партиите и партийките, дружества за реализация на лични и корпоративни интереси или сдружения за защита на гражданите от насилието на държавата? И нима политика се прави в кулоарите на парламента и на чашка в “Радисън”?
  Гражданските протести не могат да бъдат ефективни без гражданските организации. Но последните съществуват като елитарни клубове, обслужващи собствената си номенклатура.
  Друга форма на протест е гражданското неподчинение – в своя балкански вариант то носи името бунт. Явно не сме чувствителни за демократичните си права, защото стенографската гавра с достойнството на г-н Дянков в други страни би предизвикала бунт.
  У нас засега предизвиква плахите пламъчета на свещите. Но нека си спомним: “И Светлината в мрака свети и той я не обзе…” Вярвам в тази светлина.

 17. Не знам защо, но ми се иска да ви припомня времето, когато цяла София, а после и други градове се вдигнаха срещу комунизма. За мен това бяха най-щастливите моменти от живота ми, да мога на глас да произнеса това, което мисля и да виждам хиляди хора, щастливи или опиянени от Свободата.
  Защо и какво се случи с тези хора днес? Нима гаврата с човека и неговото достойнство на т.н. преход ги уби или обезвери? Не знам, много ми е болно, но за себе си мога гарантирам, че ако живеех в София, щях да присъствам.
  Ако г-н Инджев позволи /ако не позволи, нека изтрие поста/ предлагам на вниманието ви една статия на Пламен Асенов от днешния бр.на в-к Марица за Симеон Дянков и Първанов, която според мен е забележителна! Ох, не искам да правя реклама на Пламен Асенов, дори не знам кой е и как така са се осмелили да публикуват статията му, но изключително точно и прецизно е анализирал събитието и персонажите.
  Г-н Инджев, вас чета всеки ден, а този политически коментатор открих днес.

 18. Г-н Инджев възхищавам се от Вас, но Ви моля да направите необходимото щото да имаме достъп до всички коментари, когато броят им е над 50!

 19. Радвам се да разбера, че и Вие сте били на фонтана, г-н Инджев. Малко с приятелката ми се разочаровахме, че не Ви видяхме за да Ви поздравим за позициите, които излагате, но може би сме се разминали. Нищо, друг път. А иначе ми направи впечатление, че от многохилядната група във Facebook да са присъствали 20 човека. Другите хора подчертано бяха по-възрастни. Не че има нещо лошо, но надали те са участници в групата.

 20. Към Росица:

  Няма никакъв проблем – Пламен Асенов е забележителен автор и можете най-редовно да го четете в Кафене.нет ( познаваме се с него още от времето, когато работех в радио”Свободна Европа”)

 21. Към Даниел Стоянов:

  Благодаря…
  Бях и си тръгнах, каквато беше идеята на инициаторите.
  Аз съм малко като “шарено куче” , както казват германците – макар и отдавна да не съм на екран, доста хора ме разпознават и не искам да изглежда, че се навъртам с цел да бъде “забелязан”, защото ми липсва публичността…

 22. Макар да смята, че начинът по който беше честван 8 март е вече комунистическа отживелица, приемам поздравите с благодарност и топли чувства от тези, които ги отправиха и към мен. По повод на гражданското общество единственото, което мога да кажа е, че у нас май протестират, когато искат пари и това се отчита като пробудена гражданска съвест. Но, защо сега? Когато близо 8 години някои разхищаваха като за последно, изведнъж тъкмо днес се пробудиха да си искат парите именно тези, които години наред ги източваха по незнайно какви пътеки, а сега уж са се загрижили за пациентите. Тия, които са се клели да служат на хората, се иэправиха срещу тях. В тази държава за граждански се обявяват протестите, организирани за пари, но не и когато трябва да защитят достойнството на един несправедливо унизен българин – Симеон Дянков. За жалост, здравословното ми състояние не ми позволява да излизам, но от тук ще подкрепям всяка идея, която считам за достойна гражданска позиция. Поздравявам Иво Инджев, който също беше сред протестиращите.

 23. Не оправдавам по никакъв начин публикуването на стенограмата, ама да се говори, че Дянков не подозирал , че се води стенограма ми се вижда малко смешно. Все пак срещата е в Президентството, не в някое кафене. И ми се струва, че няма как да се привърже незаконно (неконституционно) записване в случая. Колкото до хода с публикуването, то важи принципа всеки си носи последствията, такива каквито се получат.

 24. Мъчно ми е, но ме е срам, че съм българин. Срам ме е.

 25. С Ваше позволение г-н Инджев!
  Статията на Пламен Асенов (препоръчана от Росца) може да се прочете на адрес http://www.marica.bg/show.php?id=22604
  Заслужава си 🙂

 26. Мисля, че прекалено внимание се обръща на казаното между Първанов-Дянков.

  На дневен ред трябва да бъдат далече по-важни политически действия – вдигането на стажа и пенсионната възраст, осигуровките, двойното осигуряване, корупцията (същата си е).

 27. A zasto tova da ne stane tradiciq vsiaka nedelia po satoto vreme. Siguren sam che vseki pat ste prisastvat poveche i poveche hora. Tozi protest beshe mnogo spontanno organiziran i sam siguren che mnogo hora sajaliavat che ne sa imali vreme ili sa nauchili tvarde kasno.

 28. Съжалявм, че не можах да запаля свещ. Живея далеч от Бг, но с интерес следя всичко какво става благодарение на интернет.
  Г-н Инджев, гражданско общество в БГ не е имало, но и трудно ще се създаде. Българина има страх да изказва високо мнението си, да си търси правата. Няма кой да го поведе в тази посока. Може би трябва да мине време и да се сменят поколенията. Живея в чужбина, но виждам, че тук синдикатите са в много силна позиция, а хората им вярват. Затова ако се обяви някаква инициатива, просто всички излизат да протестират.
  Само за пример: Преди няколко месеца се заговори за увеличаване на пенсионната възраст. Телевизията веднага започна допитване и хората изразяваха недоволство. След 2 дена синдикатите организираха масови протести. Сега просто управляващите мълчат по този въпрос, но знаят, че няма лесно да го наложат.
  А нищо не се постига без борба, но водачи няма.

 29. В България не може да има ИСТИНСКО гражданско общество, защото няма ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ. Иначе на сценаристите полагат големи усилия, за да им играем в постановките.

 30. Г-н Инджев, не смятате ли, че на фона на зверско повишаване на данъци, такси, пенсионни и здравни осигурителни прагове и т.н. държавнически рекет, да се пали свещ за Дянков (“големия икономист”) е целесъобразно?
  Смятате ли, че в тая (поредна) постановка има добри и лоши? 🙂

 31. Към г–н Атанасов, който има обидно отношение към селяните. Не ги смятайте за хора втора ръка.сред тях има много будни и свястни хора,които знаят как стоят нещата в държавата Абсурдистан.

 32. и не искам да изглежда, че се навъртам с цел да бъде „забелязан“, защото ми липсва публичността…

  Забавно е, че го казвате, защото вашата публичност липсва на нас. 🙂

  А присъствието беше задоволително, в сравнение с втория протест срещу промените в ЗЕС например.

 33. Eдна лястовица пролет не прави…
  Хей, пролет идва!…И една лястовица винаги е първа!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.