Протестирайте, но в десетката!

Във Велико Търново протестират срещу дупките по пътищата. Дупките не са новина. А и основателният гняв на хората, предизвикан от дупките, още по-малко е нещо ново. Защо тогава изобщо ви занимавам с тази тема?

Няма нищо смешно в такъв протест и изобщо не искам да изглежда, че се надсмивам над протестиращите. Но…

Би Ти Ви показа репортаж как граждани скандират : “Не на дупките, не на дупките”!

При цялото ми уважение към гражданската инициатива, взимам повод от сюжета, за да кажа, че дупките едва ли са били особено впечатлени от това заклеймяване. Това само напомня, че дума дупка не прави в леда, сковал бездушието на съответните власти.

Ето защо, уважаеми граждани, бъдете така добри да протестирате конкретно. Виновниците за дупките, освен зимата и останалите стихии, си имат имена. Срещу градушката, свлачищата и други подобни, предизвикани от човека нещастия, няма никакъв смисъл да се протестира.

Това се отнася поначало за адресата на протестите в България. Все пак свободата на протестите в България, при всички родилни мъки и бавно съзряване, е вече на 20 години.

Иначе, по логиката на протестиращите срещу дупките, трябва да заклеймим преспите, поледицата и висулките, вместо …булките ( т.е. някои кметици).

17 мнения за “Протестирайте, но в десетката!”

 1. Нека срещу всеки провал – име.
  Срещу всяко име – възмездие.

 2. Моля, моля! Във Варна протестът си имаше адресати, че и резултати:
  http://moreto.net/novini.php?n=77161
  http://moreto.net/novini.php?n=77157
  Изобщо от това, което става в града (например чудната приемственост между нов и стар областен управител), могат да се направят изводи за положението в страната изобщо.

 3. Хе, хе, това беше сладко!!!
  В този смисъл бих се радвала, ако последвате собствения си съвет. Целете десятката!Напишете утре един не само конкретен, но и актуален коментар – за здравните вноски. Уверявам Ви, че тази тема, макар и не толкова пикантна, е от много по-голямо значение за гражданите от оная за глупотевините на Дянков и реваншизма на Гоце. Тя вече е изчерпана – подгряват я само за отвличане на вниманието.

  PS Споделям антипатията Ви към Първанов, но не и опасенията Ви. Мисля, че с този мандат приключва неговата роля в политическия ни живот, каквато и да е тя.

 4. Когато в края на 50-те години на м.в. Мао е лансирал директивата “големия скок”, едва ли не всяко китайско село, е трябвало да има пещ за леене на чугун за промишлени нужди. Заниманието на земеделците с тази неспецифична за тях дейност наистина е накарало страната да подскочи – право в “големия глад”. Мога да си представя, че ако на някого тогава му е остискало да протестира срещу поредната кормчийска изцепка, сигурно е издигал само лозунги от рода на “Не на чугуна”, с риск за главата си ако прехвърли невидимата граница. А е могъл, при малко повече откровеност да скандира и “Не на чугуна в главите”. Но това е само предположение и спекула от моя страна. Основания за нея обаче ми дадоха цитираните в статията безадресни скандирания “Не на дупките”. На практика се оказва, че дупките са предизвикали думите, докато обратното не е вярно. Т.е. дупките са очертанията на това, което в Б-я се приема да се нарича обществено съзнание. И в такъв случай наистина има място за притеснение, защото какво ли ще стане, когато един ден и на нас ни се наложи да скочим в зейналата дупка на това наше пусто съзнание.

 5. Липсата на приемственост и поуки във всеки ресор на нашия опит в административната и цветово сменяща се менажерия от мъгла,носи другиму дивиденти,от която печелят “тиловаците” било на фронта било в министерските съвети -било на на владетели, било на републикански мишоци,е вчното зло както на Балканите след турския десант при Цимпе,
  така и в стара Европа,чийто елити,ту припадат от умиление като “погледнат Путин в очите”,ту ни дерат лицемерно с двойни стандарти по отношение на Америка и Русия,която е най-големият партньор за износ на ЕС.Няма начин,да се очакват чудеса за прозападно отваряне с шменти капели от обшество,управлявано по този начин 1000 години,което не при Медведев само,но още при Ленин,знае как да купува активи от Европа и Америка,за де се снабдява с технологии от тях!!!
  И така,докато и третият свят,се утвърди повече до Китай в глобалното противоборство.
  Не при злополучни предшественици като тези на министър Н.Младенов,
  а много по-рано,това бе и видяно и упешно отстоявано в невъзможна за оцеляване-дори-враждсебна варшавска среда.
  Сега видите ли,Ангела Меркел,била убедила Русия,по “полски”,да се оправи отношенията с ЕС.
  Бил щял и нашият парламент,да отпочне импийчването…
  Правилно и необходимо г-жо Цачева,но Русия не спи и ще се възползва от глобално разделение,
  тъкмо защото вековете са за приемственост,а не за партийно оцветяване…по същите тези трайни ценности…
  И няма да се учудя,ако вече го е разбрало и нашето “президентското войнство”,защото -ако не друго-БКП умее да си пази медийните рупори,а техните далеч по-достойни опоненти,специалисти,
  са навирани в миша дупка…
  Е и как мислите,че ще успеете,
  когато Съдбата ви поднася
  съдбовни възможности за “мека сила и източно партьорство”,като част от евразийската външна полиитка на България през 21в.-многократно отстоявана в този блок,с точни отправки към недалечното минало…
  Ще ви дънят и с вотове и Бог знае с какво друго,защото С. Дянков,
  знае че работата опира и до пари,но и до умения,а у нас те са си кът и при социализъма и при капитализъма…!!!!
  Той знае,че и американкските простотии с генерали и полотици на са мялко,още от времената на А.Линкълн,но тъкмо последният има ВЕЛИКОТО ТЪРПЕНИЕ,да чака смирено,много преди Грант,един друг шантав и недисциплиниран генерал,за да научи новините от фронта…оставяйки за поколенията и думите:”Ако трябва и лично ще му донеса чая,но от него искам само победи….!
  Ценностите на Европа г-жо,са източник на сила и в България,
  трява да има ясен поглед,кой ги споделя и кой не!
  За да е пределно ясно,бих носил чая и на ген.Марин,на П.Димитров,
  но и от Вяс зависи,да не се допускат повече грешки…
  Иво Инджев и съфорумците в блога му,не са Ваши опоненти и вярват в Първия консул….но сте длъжни да не прескачате историческите етапи…

 6. Интересно кога ли ще има протест и в София, или пък в София е по-добре положението;-)?

 7. Революционна ситуация
  Гневно

  * 6
  * 09:41
  * 10 мар, 2010

  Отговор

  “НЕ ” на ГЕНОЦИДА !!!! СМЪРТ за „ГЕРБЕРИТЕ „- УБИЙЦИ ! Грабвайте брадвите!…ТЕ НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ, а НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА ЖИВЕЕМ при ТЯХНОТО УПРАВЛЕНИЕ ! ПО-ДОБРЕ СМЪРТ , отколкото ЖИВОТ ПО „ГЕРБЕРСКИ „…Мерната единицата за малоумие , простотия , тъпотия и кретенизъм е “ГЕРБЕР ” Десет гербера са равни на един “ДЯНКОВ” , а сто ” гербера ” са равни на един “БОЙКО “…”

  Ето един протест. По всяка вероятност на някой ултра марксист-ленинец. Но …

 8. Добър ден на всички лекари в България .
  Наш познат, пенсионер, добър лекар, ни помоли да му намерим работа като лекар във френско село.

  Добре.
  Да помогнем на ближния.
  Абонирахме се за вестник на френските лекари и дадохме обява.
  Три месеца кметове на френски села се обаждат и пишат с оферти.
  Всички знаят, че става въпрос за добър лекар – българин.
  Осигуряват му : Кабинет, Жилище, Практика . Доходи за година между 150 000 и 250 000 ЕВРО !

  За кабинета и жилището лекарят не плаща наем през първите 6-9 месеца !!!
  Нашият познат отказа ???
  Остана си в София и работи за 350 лева месечно.

  Ако искате да протестирате, МОЛЯ, отидете да работите в чужбина.
  Защо мълчахте докато Вашите приятели с кърваво червени ръчички оглозгаха Родината ни ?

  Защо не спестявахте ?
  Защо, след като сте избрали да живеете тук и да работите като лекари, не харчите само част от доходите си ?
  Само с лизинг и заем не се живее !!!
  Не съм виновен, че искате това, което може да имат само лекари в нормална държава.
  НЕ желая да ви плащам заплатите !
  Работете частно !
  Работете в частни болници !
  Или намалете разходите си…

 9. Даа….
  Неутрално

  * 7
  * 09:44
  * 10 мар, 2010

  Отговор

  Хвала на пожарникаро-милиционерскоо(спортно)правителство.Както казваше някой от тях,ми то такъв ни е матрала.Крайно време е да го изхвърлим този боклук.По прости и самоуверени хора от тях па каквито и да било , не е имало.

  И още един. И още ..

  А до скоро той “даже не можеше да ви забрани да го обичате”.

 10. Има разлика между врякане и протест, точно както особено точно определихте г-н Инджев, за което ви поздравявам. В БГ обаче, поне аз забелязвам, една малка особеност. Все още масата от хората отказват да поемата каквато и да е инициатива и ха нещо се обърка – някой друг им виновен, в 99% от случаите държавата. Тя почти винаги се ползва като дежурно извинение за каквото и да било. Всеки път някои очаква някой друг да му свърши работата. Кошмарна практика. Мога да дам и пример. Преди 2 години почина брат ми и за жалост по настояване на родителите ми го пограбахме в България, в София. Гробищата са в кошмарно състояние. Въпреки това, никой ама никой не отговори на призива ми да съберем малко пари и да посадим дръвчета (имам предвид съседните гробове и тн.) да поставим кошчета. Не било наша работа, отговориха ми, а на гробищните власти. Тогава попитах защо да не се съберем и заедно да поискаме позволение от гореспоменатите да облагородим с лични средства тази заст от гробищата, която , така да се каже, ни засяга. Отговора беше, че нямало да стане, демек няма дори да опитаме, но пък ще кълнем до дупка.
  Рядко съм в БГ, а когато отивам на гроба на брат ми намирам всичко друго, но не и покой, именно заради кочината наоколо.
  А тук вина имат хората, тук както и толкова много други места.

 11. Господин Инджев хубаво разяснявате.На мен лично снощи, като гледах по телевизията, ми стане смешно и болно от надписа :”Не на дупките” няма да коментирам повече, защото Вие го казвате по най-подходящия начин.Трудно върви сформиране на гражданско общество.Прекъсна се връзката между поколенията, ликвидира се средната класа,децата заминаха в Европа…Очакваме Ви отново да се появите,като компенсация за напразно изминалото време!

 12. Това е инсинуирана провокация и на мен ми е ясно от кого и срещу кого.

  Не знам кой е иницаторът на групата във Фейсбук,/не е трудно да се открие във Фейсбук,а/, но знам кой яхна справедливия гняв на гражданите във В.Търново.

  Днес слушах интервюто с г-н кмета, д-р Румен Рашев по радио В.Търново и всичко е ясно…Според същя градоначалик “взел, че минал един финансов министър, /чието име тия дни толкоз много се срягало по медиите, че той не щял да го споменава/ по пътя СФ-Вн, където се кипри един кратер, за който се отпуснаха милиони и уж щяха да стигнат/ справка Гугъл- пътен възел Качица/. Да, ама Не…
  Та тоя същият министър, /чието име кметът не ще да спомене, поради непрекъснатото му споменаване тия дни в медиите и щял бил да запази дойнство и да го премълчи/видял за какво са похарчени едни милиони и отсякъл:”Това не може да струва толкова милиона.Други пари няма, действайте!”

  Да де, ама милионите ги няма, пък кратера и дупките зеят…

 13. Кой ще протестира…на никой вече не му дреме, че продължават да го правят на 2ст и че му се смеят в очите. Жалък народ- жалка държава

 14. Проблемите на българите са толкова много, че ако на човек да му се протестира, трябва само да вдигне ръка и да посочи, без значение къде. Със сигурност посоченото ще бъде проблемно и ще има нужда от промяна-:).
  Когато шофирам зигзагообразно по улиците, често си представям, че дупката, която не мога да избегна, защото сестрите и наоколо са стотици, и все в някоя трябва да вляза, си представям, как в някоя от тях лежи кобурга или доган, в друга,станишев или първанов. Дупките, запълнени по този начин, престават да бъдат проблем-минавам през тях с удоволствие-:).

 15. Към Димитър Гочев. Показателно въобще за обществения дебат в България. Тук не се дебатират мнения, а се вадят кирливи ризи и се квалифицират хората, вместо смислени аргументи “за” или “против”. Никой почти не прави изключение. Смешно щеше да бъде, ако не беше толкова, толкова тъжно и дори страшно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.