Червен пиар се композира, Първанов кара влака

Препечатвам информацията на агенция БЛИЦ, която често препечатва мои статии, без да мога да знам, дали самото твърдение за авторството на президентската секретарка по отношение на “номера със стенограма” е безспорно. Публикувам обаче този текст, защото всичко останало в него е вярно със сигурност . И е повод за някои разсъждения.

—————————————————————————————————————–

Мариана Добрева – гадже на големия син на президента Владимир, дъщеря на покойния Николай Добрев и сестра на депутата от БСП Кирил Добрев, била авторката на идеята да се публикува стенограмата от разговора на Първанов със Симеон Дянков.
От седем години 30-годишната Мариана е главен експерт по програмата на държавния глава. Според запознати тя е най-близкият сътрудник на Георги Първанов. Тя е човекът, който филтрира срещите и реди изявите му.

Добрева е и съдружничка с гаджето си Владимир Първанов и брат му Ивайло в „Айви-СМ“ ООД за проектиране и продажба на софтуерни продукти, консултантски и хотелиерски услуги, дистрибуция на стоки и сделки с интелектуална собственост.

Мариана била специално поздравена за идеята от благодарния си бъдещ свекър. Вечерта след публикуването на стенограмата тя специално си запазила маса в “Син сити”, за да отпразнува унижението на финансовия министър с приятели.

Добрева е състоятелна жена. От края на 2006 г. сътрудничката на държавния глава е собственик на 20% от капитала на фирма „Търговски център Възраждане“. Партньори на Добрева са близки до БСП бизнесмени. Част от тях развиват съвместна дейност и с брат й. Заедно със съдружниците си или техни роднини Добрева притежава над 1300 кв. м офиси, магазини, банкови салони и гаражи./ БЛИЦ


Може да се изненадате, но за мен тук акцентът не е в конфликта на интереси край президента, под чието крило забогатяват негови фаворити на държавна служба с неограничен достъп до информация и с възможности да “респектират” когото и да било с свръзките и влиянието си. Писал съм за това и преди. Това е много голяма тема и заслужава отделно внимание. Просто не искам да я “претупвам” . Този е именно един от въпросите, който би трябвало да бъде задаван опозиционно на държавния глава с най-голяма вероятност да го хване много повече натясно, отколкото “изправянето му” пред конституционния съд заради онази стенограма.

Предлагам да се вгледаме за момент в друго: през годините на т.н. преход около властовите центрове на червените се създаде нов елит, който никак не е за подценяване. Въпросната госпожица е направо емблема в това отношение: млада, красива, богата, вероятно умна и …напълно предана на един човек, който е олицетворение на всичко, което би трябвало да тревожи младите, умните и честно забогателите.

Защото Първанов е генно модифицираният организатор на съпротивата срещу модернизацията на България, но възползвайки се от естествения стремеж на новото поколение към просперитет, успява да привлече опортюнисти за каузата на путинизацията на България, които са на по-високо интелектуално и академично ниво от неговото. А путинизацията е възможно най-лошият вариант за страната ни, защото цели по йезуитски начин да наложи един модел на управление по образ и подобие на руския, макар и в по-мек, пернишки вариант: с парализирано гражданско общество и медии, обслужващ личния просперитет на шепа олигарси, предани на властта и особено на един единствен неин субект.

В същото време за пореден път Първанов демонстрира, че в името на своята цел, която в случая е привличането на млади симпатизанти, е готов да напусне досегашното си убежище и да впусне в чужди за него води. Така напоследък той изведнъж изскочи от бункера си с претенцията да бъде борец за прозрачност, макар да е пословичен със своята потайност.

Напипвайки слабо място в аргументацията на ГЕРБ пожела от името да гражданите да не се ограничават правата им на протести – сигурно се готви за опозиционер в близко бъдеще. Което силно напомня на вица за отговора , който Тодор Живков дал на Милко Балев след посещение в затвора и в университета. “ Др. Живков, защо обещахте на затворниците десетократно по-голямо увеличение на парите за храна?” “Ееее, Милко, студенти тепърва няма да ставаме”, отвърнал му Тато.

Изобщо, той страшно обича да отправя посланията си през младежки форуми, на които разказва новата ни история по неговия си начин в една практически безкритична към интерпретациите му обстановка. И в това, формално, няма нищо лошо. Много е американско даже да общуваш с академичната младеж. Резултатът обаче при Първанов никак не е “американски”. Внушенията му са все в “правилната “ посока – дали ще е възторг от делото на поета Вапцаров или от собствената му роля в събитията от 1997 г.,

Ама браво, ще каже някой – ето, Първанов вече ще ни защитава и от намесата в генома на храните. Нали така се преобърна и за НАТО, това е добре за България. И щеше да е правилно да му се ръкопляска, ако нямахме горчивия опит от практиката за какви цели употребява “преобръщането си”, превръщайки България в “най-верния сателит” на Русия сред натовските страни.

Вижте и начинът, по който се застрахова, когато върши любимото си упражнение да награждава приятели, спонсори и съмишленици. Винаги вмъква в списъка един – двама почтени хора. Как да му откажат, държавен глава е това! Хитруването е пладнешко, но с гарантиран успех. Някак си не върви да кажеш на възрастен човек, наистина заслужил държавното си отличие, да не служи за прикритие на далаверите на върха на държавата.

Ако примерът със секретарката Добрева ( да се върнем на това) не ви е достатъчен обаче, спомнете си за Ивайло Калфин. Той е същият типаж – образован, шлифован, млад ( не толкова, но достатъчно като за една столетница) и изобщо приемлив политически продукт за аудитория извън старческите крепости на червените. И никак не е случайно, че името му се завърта във връзка с президентския проект за собствена политическа формация.

Самият Калфин, който би предпочел плановете му да участва в този проект да не бяха разконспирирани, отрече тази сутрин пред Нова телевизия, че Първанов е разговарял с него на тази тема. Ако това е вярно, остава тогава да са си писали. Или мълчаливо, но многозначително да са си намигали. Защото в същото време Калфин не отрече, че има отношение към президентски “граждански проект”. Той може още да няма име, но няма да сбъркам, ако го нарека “Единна България” по аналогия с путиновата “Единна Русия”.

Във външната политика Първанов е калфата а Калфин е “майсторът” и с евентуалното му привличане в проекта хитрият ловец би се опитал да компенсира най-големия си недостатък по този начин. Защото цели три години Първанов не беше стъпвал в Брюксел, но Калфин е там като у дома си. Така с един удар ще компенсира пълния си провал на външния фронт с изговорените глупости на няколко континента – на европейците предложи помощ в разширяването на ЕС, на виетнамците правна експертиза, на японците инвестиции, а на южнокорейците да строят кораби за пренос на втечнен газ в басейна на Черно море. Все безумни, с никого несъгласувани идеи, на които в чужбина му се смеят, но този майтап ( за сметка на България) изобщо не достига до българското общество. Защото тук Първанов се е подсигурил с нужния за целта медиен комфорт.

Виж, във вътрешните интриги , Първанов е силен. Пак от екрана на Нова телевизия, буквално минути по-късно след телефонния разговор с Калфин, в лично качество днес се появи самото потвърждение на онова, което искам да кажа: Георги Кадиев, изгрялата вече звезда на БСП. Млад, интелигентен, любящ многодетен баща, критичен и модерно звучащ и с …боботещ глас (драги дами и другарки, не е само Бойко на този свят, нали!). Той също заговори за допустимостта на “граждански” проект в ляво, който не би трябвало да безпокои левицата и в част – БСП. Да, формално Кадиев играе за БСП и се предполага да е в конкуренция с амбициите на Първанов. Но е представителен за общата червена картина.

Ето от такива “номера”на първановите хора и от такива граждани и гражданки от новото червено поколение трябва да се безпокоят десните. И не ми казвайте, че като забелязвам този факт, едва ли не рекламирам някого. Широко затворените очи не помагат никому, освен в крайна сметка на онези, които много искат да ни затворят устата – завинаги, ако има начин.

20 мнения за “Червен пиар се композира, Първанов кара влака”

 1. Г-н Инджев,

  Извинявам се, че ще пренебрегна по-важните теми. На мен ми направиха две неща впечатление. Бидейки на 32 години и все още едвам едвам вписвайки се в определението “младите хора”, ще Ви помоля да не включвате дами, които празнуват в Син сити в групата на младите и интелигентните. Особено дами, които родово са си постлали и най-малкото, което се очаква от тях с такива роднини е това, което са постигнали до тук. Не разбрах точно какво е то, но… да кажем, по критериите на определена прослойка, са преуспели.
  Другото, което ми направи впечатление, е зловещото “култивиране” на перфектния СОЦИАЛИСТ. Не ви ли полазиха тръпки: Тя е дъщеря и сестра – той е син… какво великолепно домочадие се задава!! Разбира се, това е в рамките на малко грозния хумор и все пак…

 2. Слава богу,че има все още хора като г-н Иво Инджев/не много ,за съжаление/,чиято много бърза и точна реакция на случващото се в БГ,а защо не и предвиждания за бъдещето,поставя нещата на местата им!Малцина са ,все пак онези, които могат да анализират и синтезират фактите по такъв начин,че съвсем на късо,да покажат “картинката на ….”както са ме учили в І-во отделение,клас.Поредни поздравления,г-н Инджев!Жалко ,много жалко е,че Вашите изяви са все пак ограничени само до Глобалната мрежа,всеоще,достъпна за малцина в БГ!

 3. КОГА ГОЦЕ ЩЕ ОТГОВОРИ НА МАРТИН ДИМИТРОВ?

  Уважаеми г-н Президент,

  Във връзка със създадената вече от Вас традиция да публикувате на сайта на президентството стенограмите от разговорите, които в качеството си на държавен глава провеждате с представителите на различни български и чуждестранни институции, Ви призоваваме да направите публично достояние стенограмите от разговорите Ви с председателя на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер, проведени на 16 февруари 2010 г., както и от разговорите за енергетиката, проведени от Вас в Москва през февруари 2009 г.

  Желанието ни е продиктувано от засилилата се активност на Русия за построяването на АЕЦ „Белене”, категоричната позиция на БСП, към която принадлежите, че втората атомна електроцентрала трябва да бъде изградена и недвусмислените експертни мнения, че реализацията на този проект е в разрез с икономическите интереси на България и ще обремени с необосновани разходи и загуби държавата ни за години напред.

  Призоваваме Ви също така да публикувате на сайта на президентството и стенограмите от преговорите по съставянето на правителството на тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС с мандата на последната от изброените партии. Смятаме, че този документ е изключително важен за бъдещите поколения граждани и историци, които трябва да имат автентична престава за събитията, определили съдбата на България през този период на нашата съвременост.

  Надяваме се, че като историк осъзнавате колко важни са тези документи за обективния подход към науката, за която дълги години сте работили. Вашите млади колеги, пък и всички българи ще оценят по достойнство подхода ви на прозрачност към процесите в най-новата история на България.

  С уважение: Мартин Димитров, Председател на СДС

 4. Готов съм да се хвана на бас (до 50 лв), че Първанов няма да афишира проекта си поне до 3 месеца
  п.с. готов на коментар относно месеците до + 1 в краен случай 2

 5. Г-н Инджев, от всичко казвано и коментирано от вас, а и от скромни мои наблюдения, излиза, че всичко вече е предначертано. Излиза, че в България демокрация няма. Привидната демокрация не е нищо друго, освен прах в очите. Ние не избираме измежду читави кандидати, а измежду дадените ни.
  Пак ще цитирам изключителния сериал South Park, където имаше специална серия, посветена на изборите. Беше озаглавена “Douche and turd”. Това в превод приближава нашето “по-малко зло”. Но докога, г-н Инджев, питам ви аз, българинът ще трябва да избира измежду “тъпака” и “големия екскремент”?

 6. Г-н Инджев, за затварянето на устите – снощи в предаването на П.Волгин бяха гости Нидал Алгафари и Георги Лозанов.На напъните н Алгафари да представи Първанов за морален и свободомислещ, доц.Лозанов в типчният си изискан маниер му напомни за Вас. Каза, Иво Инджев зададе директен въпрос за Първанов за имотите и трябваше да напусне работа. Когато човек има позиция и я отстоява, винаги ще се намери кой да го чуе. Благодаря Ви!

 7. Г-н Инджев, току що слушах записа Първанов-Дянков … просто съм ПОТРЕСЕНА . Стенограмата вече ми изглежда невинна в сравнение с оригиналния аудио запис от срещата!
  Почувствах се така,както когато ме лишиха от златен медал при завършване на гимназията , защото не исках да предам мои съученици извършили дребна лудория . Аз имах СЪЩИЯ разговор с директора (бивш партиен секретар). Същите похвати, същия стил, ужас,нищо не се е променило за 20 години. Моето мнение е , че от министъра се иска да даде индулгенция на президента. Че е чист и неопетнен. Това е. Пък министърът казва: това няма да бъде честно! Да… повече не мога да коментирам ,щото се чувствам лично засегната.

 8. Аз бих кръстил проекта на Първанов “ПърваНОВА левица“ понеже така нареченото ляво у нас обича новото начало.Веднъж вече имаше някаква “Нова левица“, но колкото и да е нова резултата от нейното управление винаги е един същ.За последните 20 години примерите са поне 3.Само участниците се генно модифицират.Като тия широко затворени очи.

  bnews.bg
  БСП трябва да се подготви за връщане във властта. Това каза червеният депутат Румен Овчаров пред bTV. Според него обаче преди това да стане соцпартията трябва да се промени. “Ръководството на БСП и фигурите, които олицетворяват това ръководство вече не се ползват с необходимото обществено доверие”, каза той. Овчаров повтори и тезата си, че сегашното ръководство на столетницата е станало синоним на корупция и кражби.

 9. Освен, че беше външен министър, а сега и евродепутат, бих допълнил, че Калфин беше навремето от партията на Камов, ако не се лъжа. Камов е от обществото Билдерберг, там членува и П. Стоянов. Ако Калфин разполага и поне с част от тези западни контакти на бившия си партиен лидер, то той би бил в още по-голяма полза за новия проект. Освен за легитимация пред белия свят, според мен, истинската му роля тогава би била на енергиен парламентьор и то на наистина високо ниво. Като нагледен контрапример бих дал Станишев като международник на БСП навремето:-) Което пък ме подсети, че К. Добрев му е един от най-близките съратници. Абе, не му е лесно на Зайчето;-)

  За съжаление, младите хора, господин Инджев, в различна степен също са генно модифицирани от българския преход. Аз не правя изключение. Просто е много трудно да си принципен и да изповядваш ценности, когато няма насрещен пример. А този, който го дава, бива безмилостно смачкван. Така се създава поколение на комформисти и непукисти.

  А за такива като Добрева, няма какво да се чудим, защото при червените нещата са първо на родово-кланов принцип, чак след това идват убеждения, дипломи и т.н. При Калфин има и друго – запази си министерския пост(!), въпреки острата критика на Камов срещу тройната коалиция.

 10. Към Елисавета Белобрадова:

  А комбинацията: син на Божков – дъщеря на Софиянски как Ви се струва?

  Какъв симбиоз, а?

 11. “…докога, г-н Инджев, питам ви аз, българинът ще трябва да избира измежду „тъпака“ и „големия екскремент“?” Posted by Иван

  Докато се намира между тъпака и “малкия екскремент”.

  А иначе: Дянков има властта да поиска икономическото досие на президента, редно е да се започне от него – нали, последният сам призова.
  Ако г-н Дянков не понечи (поне) да го направи, започвам да си мисля за герои от пътуваща комедиантска трупа… Седмо – кради, но и забавлявай!

 12. А пропо, в тазсутрешния разговор с Л. Крумова (с усмивка на мумия)две лица с претенции се гърчеха като червеи и ръсеха безсмислици в напън да не кажат нещо истинско. Зер, после ще видят медия през крив макарон, а на тях така им се иска да се експонират – Марин Димитров и д-р Николай Михайлов, който неудържимо се срутва къде Дачков, Константинов, Дечев и компания…

 13. Вече бях писал в предишен постинг, че не вярвам Първановият политически проект, под формата на партия или гражданско движение, да се нарича «Единна България». И не защото путиновият пример не е примамлив, а защото трудно ще се намерят кандидати за обединение дори и сред фракциите и теченията в ляво. Както Иво Инджев го е акцентирал, бъдещето, «траенето» на една идея се осигурява от привлечените на нейна страна млади поколения. Затова отсега се подготвя почвата по благоевски, като се тръгва първоначално по линия на «селските», за да се премине с раздаването на дивиденти, службогонски или материални в пряка връзка с руския кокал или властелинските пръстени.
  Именно защото се разчита на младо попълнение, по-вероятно е президентската партия или движение да се нарича «Нашата България». Отново по руски образец, то би имало за пример младежкото движение «Наши» създадено от Московската патриаршия под формата на светско, първоначално под името «Вървящи заедно». Това движение базиращо се на руските традиции, изповядва ценностите патриотизъм, професионализъм и морал. В български условия това би се превело като вярност към заветите на строителите на следвоенна Б-я, утвърждаване качествата на честните частници по възможност със задгранично образование и връзки, изповядване ценностите на «най-прогресивния» обществен строй но вече само в личен план (комунизмът построен за една отделно взета личност). А с патриотарското «нашата», току виж и националистите налапали въдицата.

 14. Г-н BORISTODOROV56, наистина е много интересно, защото и липсата на отговор би била ясен отговор. След като е Президент на всички българи, след като е за прозрачност, след като в интерес на това отваря стенограми, коя би била причината да не откликне с подобен реакция на искане от една партия чрез нейния лидер? Да не излезе, че стенограмите на институцията Президент са за лично ползване на субекта, изпълняващ длъжността?

 15. Президентството е институцията, която трябва да спазва най-усърдно законите. Длъжността “главен експерт по програмата на държавния глава” е държавен служител и не може да е съдружничка в „Айви-СМ“ ООД. Няма ли служби, които проверяват тия неща?
  А що се отнася до бъдещия R-проект и като мога да си представя как се лъжат, ритат под масата, подливат си вода, подлагат си динени кори, обещават си и не си вярват, . . . – представете си какво му е на г-н Гоце. Впрегнал е целия държавен апарат, дето му е под ръка и ако измъти нещо и Калфин или някой друг да му го измъкне под носа след толкова “труд”?! Сигурно ясно съзнава, че времето му тече. Каквото успе сега да направи – направи, ако не успее – йоп при кравите в Сирещник. Да не му е сбъркана първата буква в името на това село?!

 16. Включвам се абсолютно към молбата на г-н Мартин Димитров за публикуване на посочените по-горе стенограми.

 17. И точно в този контекст старата десница си играе на християн-демокрация (за която почвата е хилава) и консерватизъм (където теренът е зает от БСП), отваряйки приятна ниша за социаллиберални утопии…

 18. A бе хора,вие луди ли сте да чакате записи на разговори с Газпром,Алексей Петров,Маджо…..и т.н Тези хора скриха,унищожиха и фалшифицираха толкова досиета,та ще им се ОПРЕ някаква си стенограма/ако изобщо има такова животно/ Смях и пак смях. Това,дето все още на световната карта му викат БЪЛГАРИЯ ще остане една полуобитаема територия……познайте ,населена с какви И защо?

 19. Ясно е, че първанов се изгаври с един министър и то по най- гнусен и селски начин. Това го разбраха и осъзнаха и бабите в Плана. Необяснимо за мен си остава мълчанието на Дянков и на цялото правителство. Няма ли финансови проверки, няма ли документи разкриващи деянията на Гуце и обкръжение. Да не би правителството да се страхува от пернишкия тарикат или са част от актьорският състав представящ водевила РБ. На последнтата абревеатура и липсва само ъ-то.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.