Първанов даде фира за ефира – едно добро начало

Управляващите застанаха на пътя на безконтролния от 8 години президент по конкретен въпрос. Това му се случва за първи път.

Изместването на парламентарния контрол в петъчния ден във времето, в което държавната телевизия щеше да е длъжна иначе на излъчи насрочената пресконференция на президента, е безпрецедентен случай някой да направи нещо в държавата ни, от което реално да се види, че Първанов не разполага с държавата за собствени цели. Защото той по навик я употреби именно по този начин, залагайки капан на вицепремиера Дянков, за да го уязви, но си направи погрешно сметката.

Първанов, който никога преди по никакъв повод не беше прибягвал до оповестяване на свой разговор с какъвто и да било събеседник, произведе скандала с отмъщението срещу вицепремиера Дянков и беше адски горд със себе си. Вярваше, че отново е победител на правата на безцеремонната сила – прав, неправ, но може да си го позволи. Виждаше му се невероятно, че може да срещне ефективна съпротива. Но това вече се случва.

Смисълът на схватката за това кой има право на телевизионен ефир по държавната телевизия е всъщност в демонстрацията на факта, че управляващата политическа сила има волята и силата да предизвика държавния глава и по точно да постави под съмнение неговата претенция за всесилие , каквото конституцията не му гарантира и именно по тази причина той дефилира от години в ролята на узурпатор на права и пълномощия.

Иначе няма кой знае какво значение в кой час ще си прокарва пропагандата др. Първанов.

България е парламентарна република и не президентът, а НС има върховенство в държавата. Ето това му се напомня най-сетне на Първанов. Не е елегантно, но как иначе да му се покаже, къде му е мястото?

Но е също така символично, че Първанов даде фира за ефира. Това е удар в десетката, защото именно чрез овладяване на пропагандната в държавата той успя да наложи прекомерните си претенции да разиграва бракониерските си мераци!

41 мнения за “Първанов даде фира за ефира – едно добро начало”

 1. След срещата и снимките със софийските ученички вчера, Президента може да слезе и на по ниско ниво.Времето по БНТ от 19 и 50 до 20.00 все още е свободно за пресконференции и манипулации на тема отваряне на икономически досиета.Приятно гледане!

 2. Да, несъмнено е добре, че се наблюдава еманципиране на ГЕРБ от “табуто”, наречено Гоцэ. Пряка полза от подобно поведение е и стимулиращият сигнал към автетничните десни граждани.

 3. “България е парламентарна република и не президентът, а НС има върховенство в държавата. Ето това му се напомня най-сетне на Първанов. Не е елегантно, но как иначе да му се покаже, къде му е мястото?”
  Точно в десетката:)Благодаря за статията г-н Инджев, винаги е удоволствие да Ви чета!

 4. 🙁
  A az тъкмо си взех почивен ден за шоуто на г-н Гоце.

  🙁

 5. Най-после някой да му подскаже докъде трябва да се простират мераците му.Очаквайте тежката артилерия Кутев някъде да се плюмчи пак по телевизиите и да крещи колко е прав президента.

 6. Напълно съм съгласна с вас г-н Инджев,някой трябваше да посочи,къде всъщност е мястото на г-на Президента!
  Последно време се беше оял с доста власт,самозабрави се и започна да се изживява като гръмовержец,радвам се,че някой все пак се опитва да да го сложи там където трябва!
  Обвинява Дянков,че не бил превел парите за президентството,там в сметката, били останали само 36лв.
  Аз бих попитала г-н президента,защо в тази икон.криза в президентската сметка няма никакви спестени пари,нима той ходи всеки месец на екскурзия в Австралия?Освен това не ми е много ясно защо на бедна и опЪрпана държавица като нашата и е нужен президент?Той какво прави всъщност за нашата държава?Простете моето незнание,относно неговата дейност,но аз си го представям като един шаман,който си стои в свещенната си обител и от време на време се показва пред хората начесан ,украсен с пера и разни финтифлюшки…

 7. Фактът, че в България президентът се избира пряко, а същевремено има само репрезантивна функция кара нашите президенти да се вживяват като бащици на нацията.
  Хващам се на бас, че на много хора е неизвестен президента на Германия. Просто защото си гледа работата, не дава ценни указания на правителството, ако сметне за необходимо връща закони, но не се занимава с стратегии от вида “Германия 2010”. И няма вице.
  PS – и аз не знаех, че Хорст Кьолер е Бундеспрезидент, въпреки, че беше директор на МВФ.

 8. Въобще, кой измисли този пост, та сега да се чудим какво да го правим? Нито риба,нито рак.Нека да тежи на съвестта на тези, които измислиха този парадокс.Но те не само го измислиха, ами хем не му дадоха от страх правомощия, хем народът го избира пряко, хем пък му прикачиха и вицепрезидент. Та, по този повод все си мисля защо ли Яни Янев все настоява за Велико народно събрание. Конституцията със сигурност трябва да се промени, но дали няма скрита карта в искането на Яни Янев? То, човек вече не знае от кой храст какво излиза.

 9. Чета днес.бг и недоумявам – някакви нагрочени за светила на социологията Юри Асланов и Мира Радева коментират за изгодата на президента от предстоящото гласуване за импийчмънт (каква хубава българска дума). Г-жа Радева е толкова въодушевена в анализа си, споменава че Първанов може да се “виктимизира” в очите на избирателя. Товарищ Гоцко е пуснал пропагандните си лъвове в действие.

  Отвратително е, че дневния ред на болните за обществото теми отново се измества от действията на това дребнаво ченге, този недостоен, не мога да го нарека човек щото не е, с което той малтретира мен като гражданин на България като ме занимава с комплексите си.

 10. Странна цикличност. Като че ли петък се оформя като денят, в който Гоце става активен, макар че за да се олееш не е нужен фиксиран ден от седмицата.

 11. Почитания, г-н Инджев! За поредната прекрасна статия!
  От толкова много време това е наиситна добра новина!
  За първи път от немалък брой години на т.нар. “президент” да му врътнат номер с медиите!!!!!. Аз поне изпитвам почти екстаз. Даже не е важно дали процедурата по отстраняването му ще успее, важно е, че този безродник (енергийните му пристрастия), лъжец (досието), бракониер (ловните му подвизи)и т.н. и най-вече – манипулатор (напр. с лова по време на траур???), за първи път получава медиен шут, и то от БНТ, разбира се, подпомогнати от управляващите. Класикааа!

 12. Може ли да изразя несъгласие със смисъла на статията по-горе?

 13. Г-н Инджев,

  Не съм съгласен с вас. Който и да е Първанов, Дянков е финансов министър.
  Рисковано е да се предоставят парите на цяла държава в ръцете на човек, който може да бъде така лесно преметнат от един кадровик-функционер.
  Не разбирам от пари, но знам, както и вие, че там, където става въпрос за много пари, няма илюзии и няма извинения.
  Например преди 20 дни на същия този Дянков бил поверен контролът над Бургас-Александруполис.
  Че след като Гоце го изработи така, как си го представяте Дянков да се справи пък там със старите руски лисици ?
  Не легитимирайте Дянков
  с тези едностранчиви критики единствено и само към Първанов. Не е ясно какви изненади може да ни поднесе в близките месеци това правителство. На мен лично това, което сега управляващите от ГЕРБ и
  тези около тях правят никак, ама никак, не ми прилича на демокрация.

  Атанас Илиев, 53 г.

 14. С ТАКИВА ДЪРВАРИ КАТО ГОЦЕ ЕЛЕГАНТНО НЕ МОЖЕ

 15. Г-н Инджев,
  Искам да попитам, Вие като журналист може ли по някакъв начин да зададете въпрос на Г-н Борисов как и от къде взема той пари за да цитат ” АЗ ПЛАЩАМ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ, АЗ ПЛАЩАМ ЗА СТРОЕЖ НА МЕТРОТО, АЗ ПЛАЩАМ ЗА МАГИСТРАЛИТЕ , АЗ ПЛАЩАМ ЗА ЗАВОДИ И Т.Н. “НЯМА МЯСТО ДА ИЗБРОЯ ВСИЧКИ.Да не би да има нещо общо с Warren Buffett или Ал Капоне? Или всичко което може да се вземе от самоосигирчващите се отива в негови сметки? Гаден въпрос.Нека най-сетне да престане да говори в първо лице единствено число! И ние сме хора.

 16. Писна ми вече от този президент – соц-селяндур. Време му е да си ходи в село Косача.

 17. За Росица:
  С “цели” 8/осем/ думи сте казала всичко,което се вписва и в 34-та декларация на Държавния департамент на САЩ и в анализа на “Ройтерс” за случващото се тук,и Ви прави чест до много странни мъже!.
  На онези,които чрез ТОЗИ БЛОГ,са стигнали до отстоявания преди време извод,само за представителна
  президентска функция,нищо друго,освен благодарности за допълването на интелектуалнато равнище на блога.
  А преди още повече време!!!!в самото начало,мнозина се втрещиха от идеята за Сенат,който да замести липсата на сиво вещество в ченгесарската машина,която десетилетия,върти България на пръста си.
  Било е и моя заблуда,че е възможно подобни безродници,да употребят силата и безграничините си пълномощия,за нещо по-епохално и патриотично…след като издъхнаха!!! Стамболов
  По-добре,драги Мунчо,да се знае,
  че “и сега си имаме волеви Султан” вместо тъпи разделени власти…Може и да върви в Европа,но тук байгъм от тройни коалиции и мънкащи простаци по телевизията за “нещо си” и “некой си” или “определени среди”…
  Може и да боли,но една Македония също дава пример…отделно за какво!!!

 18. Абре Мунчо,ти скачаш от сайт на сайт с едни и същи тъпи въпроси.То бива ,бива неграмотност,но такива скопени мозъци е сътворила твоята Партия майка,че всички сте за Гинес.

 19. Не очаквайте от пресконференцията отговори на въпроси кои сме ние,защо манипулираме историята,защо награждаваме предимно леви бивши агенти на ДС,защо сме проводници на чужди енергийни интереси,защо социолози,политолози и всякакви лози са леви манипулатори,защо има олигархичен модел в държавата,защо спонсорите ни ги съдят а съветниците ги гърмят,защо администрацията ми е от неуспели политици,защо моите съветници са на възлови места в държавата,защо обичам волейбола, футбола и лова,защо се занимавам с политическо инжинерство,защо ще правя нов ляв проект,защо мълчах по въпросите на гражданското общество,защо упреквам Дянков в конспирационни теории,защо вкарвам президентството в институционални войни,защо не защитих името си в съда,защо,защо,защо…

 20. Do Гларус: Добре, че е репрезантивна функция функцията му, а не репродуктивна, че представяш ли си какво щеше да ни се случи?!

 21. Отличен коментар!
  Все повече хора се осъзнават!
  Май ще се роди това гражданско общество!

 22. ПЪРВАНОВ иживяващ се като новия месия на т.н. бедни,ограбани,онеправдани в Б-я е измислил СПЕЦИАЛЕН АД в косвен и преносен смисъл за всички,които са инакомислищи!ПАЗЕТЕ СЕ!

 23. Възхитен съм от статията и последващите коментари.Крайно време е този СС(селяндур от Сиришник)да бъде поставен на истинското му място заедно с подлогата и недоклепания Марин.Имам предложение:Да съберем по 1 лв.и да предложим на ГИНЕС да пусне специално издание с гафовете на Гоце и ДСаррската му администрация.

 24. Диво Минджев пак диви света – взели му ефира на Президента. Дали за да млъкне или защото вече не е държавен глава. Първото – да, ако всички не млъкнем или не запеем “Осанна”, ще ни спрат въздуха. Второто – не или още не, но ако и Първанов млъкне, ще останат говорящи само медиите, а от този шум се гади на всички. Ясно е, че щом не уважаваме институциите си, те не струват. Да почакаме Минджев да каже кога ще ги сринем, ама всичките.

 25. Г-н Инджев, прочетох статията ви и си мисля, че не сте я писали вие… Вие сте аналитичен и обективен журналист, който не си позволява да влиза в тона на 24 часа.
  Президентът си има име и то е Първанов. Защо го наричате “Гоце”? Така например в този дух навсякъде по жълтите медии (то други няма) наричат Алексей Петров “Трактора”. Защо? Какъв е този “възродителен процес” обхванал медиите, та дори и вас? Народът нарече Дянков “Хер Флик”. Ако ще е така – назовавайте и него с прякора му – при това даден му от спонтанното народно творчество. На Бойко пък народа вика “Мухобойко”. Ако има аверс има и ревес. Двете страни на монетата са неразделно свързани, а се иска да виждаме само едната…. Няма как!
  И икономически досиета няма, но има. В този смисъл е много полезно да ги видим. Идеята на Пърнов да покаже кой как е станал богат също е много полезна. Може да е възникнала като демагогия, но ако ние сме общество с осъзнати интереси и представа за ползи – трябва непременно да я подкрепим. На мен например ми е много интересно реалното имуществено състояние на министър председателя. Иначе от вашата статия Дянков и Бойко са целите в бяло, а Първанов – целия в черно. Нито едното е вярно – нито другото. В имуществените регистри няма нито Гоце, нито Хер Флик, нито Мухобойко, нито Гоце. Нека наричаме нещата с истинските им имена, за да можем да имаме правилна и пълна информация по тях. А що се отнася до парламентарната република – не се гордея с нея. Франция и САЩ са президентски републики и са си наред. Нашият парламент не е по-наред от президента или какъвто президента – такъв и парламента. Нека България извлече полза от тях колкото може повече, а не да боядисваме в черно и бяло едните или другите.
  Отварянето на Икономическите досиета е нещо много,много полезно за България.

 26. Несъстоялата се президентска литургия е опущение за душите на страдающите, но не ни доближава до момента на евхаристията. Утре същото може да се случи и с „нашия” президент.
  За да продължим с тропарите за лидерските тайнства отвъд олтарната завеса, трябва първом символично да сме изпроводили козелът на опущението при архарския му събрат. И да не забряваме, че преди „и избави нас от лукаваго“ се молим „и не введи нас во искушение “.

 27. Към Отварянето на “Икономическите…”

  Виждам, че можете да пишете, което значи, че трябва да можете да и да четете. Само че или не сте чели моята статия, или лъжете – никъде в нея не говоря за някакъв “Гоце”.
  Ако са ви инструктирали, направо са ви подвели…

 28. Е, Инджев, ако импичнат президента за какво ще пишете? Нямате писанка, в която да не се споменава името му независимо от темата. То бива злоба, ама толкова не бива!

 29. Странно, явно наистина не мога да чета или виртуалната реалност се променя. Няма Гоце – прав сте – (вече) няма….

 30. Злоба,Злоба,Злоба г-н Инджев…Кога в тези години откакто е президент ,Първанов е правил пропаганда дори и за партията, от която е избран-винаги е бил стожер за нацията и критикуваше навремето Станишев за неговите грешки…Въпреки дребнавоста на Тетка той се съобразява с НС-в кой петък заседанията са почвали в 9ч?Докога в тази държава вицепремиер може да отправя обвинения към президента на страната си безнаказано-къде го видяхте това г-н Инджев-в третия свят ли?Зам.председател на Комисията по етика-,,НОВ БУДИТЕЛ” дрън,дрън-как се борите с/у лъжата и заблудата-като поддържате такъв фин.министър…Утре ще плащаш данък и в/у топките си-добре,че си дал своя дял за увеличението на населението ни,та може и да си ги отрежеш….

 31. Гегаломан ще дава презкурференця днес, това е 🙂

 32. Между другото, сутринта по “Нова” казаха, че екипът на Иван и Андрей е срещнал, кхм, известни… трудности, кхм, при опита си акредитация за пресконференцията. Отказан им е бил достъп, но в крайна сметка са получили разрешение.

 33. До “Отварянето на “Икономическите досиета” е много полезно”:

  Гоце също е негово име, макар и не по кръщелно свидетелство, каквото другарят едва ли притежава всъщност. А досиетата ако бъдат отворени, ще се радваме да прочетем това-онова за спонсорите на Първаноолу.

 34. Уважаеми г-н Инджев, не чета блога Ви за да срещам мнението на червени чукундури, като простаците Ивко и Иконом…. Надявам се да изразявам мнението на аудиторията Ви, като Ви “задължавам” да ни спестявате безсмислените шаячни малоумщини на деградирали милиционериоти и парт.секретариоти и тем подобни москвоцефали и гоцекретени. Доверието ни във Вас е достатъчно високо, за да не Ви подозираме в тщестлавни редакции и допускане на хвалебствени коментари. Ако толкова държите да изявите обществените говеда, които Ви пишат, направете линк към склад за червени боклуци. Който желае да чете простотии – да ги чете там. Благодаря и на Вас и на прекрасните Ви коментатори.

 35. г-н Инджев изключително точно описание на ситуацията. Единственото което се надявам е по някакъв начин да бъдете реабилитиран и Гоце да си получи заслуженото заради вашето уволнение и премахване от ефир. Вече 2 пъти Гоце се държи като настъпана мома когато става въпроси за неговите имоти и състояние. Явно има нещо което предизвиква тази истерична реакция. Пожелавам ви вие да сте този който ще разкрие истинското лице на Гоце в ефир.

 36. Начело на държавата си имаме не Държавен глава а ДЪРЖАВЕН Г…З!
  Пардон за да не обидя някои феминистки организации а и нали този месец е женски, мисля че е по-подходящо да използваме наименованието на друг човешки орган и той нека да бъде от женски род. Считам че женският полов орган е подходящ за това високо звание. Да ни е честита ДЪРЖАВНАТА П…А!

 37. Към Отварянето на икономическите…

  Е , този път вече е сигурно , че сте лъжец с внушението “че вече няма”: статията е публикувана и в други сайтове и лъжата ви не минава. Както и гадостите, които сте добавили с намеците си, но нямам намерение да ви ставам съучастник в тяхното разпространяване.

 38. Драги “Български Писатели”, не си правете кумири за един ден, тъй като много бързо след това на вторият ден ги оплювате, охулвате и убивате с камъните от които сте им правили паметници!
  Вижте “Турците” и “Доганчо” и вземайте пример от тях!
  Питайте новите си кумири, кога ще променят изборният закон за външните гласове, като са толкоз всемогъщи и независими от формалният президент!
  Току-виж, някой си подаде оставка и дойдат нови избори, тогава закъде, или на Черното море?

 39. Г-н Президентът показа как според неговите ценности постъпва човек, когато идва друг човек с протегната ръка да се изясни един проблем – бие му шамари!
  Чудесен пример за всички нас – в църквата палиш свещ пред олтара (президентът го прави пред камерите постоянно), и смирено подаваш буза за плесница, но като излезеш от храма на безценната си душа, започваш да риташ с ботуша.

  Така правят „големите” хора в държавата, така правят и „малките” хора, следвайки светлия им пример. Пък после се чудим защо децата ни са се превърнали в чудовища…
  Давам мило и драго да чуя: „Егати държавата, щом аз съм й президент”. Настоящият няма да я изрече, но съм абсолютно сигурна, че му минава през ума. Няма да запазвам маса в Син сити (гнус ме е), но една изтръпнала свещичка ще запаля.
  Гоце струва точно 50 стотинки, повече не мога да му дам, и само при условие, че произнесе на глас мечтаната реплика.

 40. Като си представя духовната сиромашия в която живеят другарите се натъжавам и ми се иска да ги поразведря:

  Днес всички те задружно строят капитализма, рамо до рамо с великите и непобедими USA и с бойните си другари от NATO.
  За свидните им рожби слънцето на прогреса изгрява от Запад.
  Залповете на Аврора кънтят само в бригадирските им спомени и самите те са заприличали на паметниците на съветската армия – една вкаменена войска в безвъзвратно загубена територия.
  За разлика от “европейското” кредо на днешните им предводители, техната “вяра” се скапа, като москвичите им – екзотична конструкция, непреводима на съвременен, политологически диалект, срамен спомен за чевръстите им лидери, мушмуроците, които проиграха миналото, но осребриха светлото бъдеще.

  И всичко това чрез козните на Лошият Костофф! Дали?
  Толкова по-зле, щом нито божественото вдъхноврние на Маркс и Ленин, нито хладният разум на КГБ и ДС можаха да му попречат.

  Спасителят, на когото днес те гузно се молят, бе казал нещо за дома, построен върху пясък, но се боя, че новозаветните притчи още нямат диалектико-материалистически преводач.
  Та, болно ми е за духовната гавра с електората на напудрената и преименувана столетница, деградирал до хайка за олигархичен отстрел.
  Иска ми се да го поразведря, затова му предлагам нов текст на за една неувяхваща, маршова песничка:

  Преезидент за Лов се стяаага, мята Пушка на рамоо,
  Збоогом Живков и Лукааанов, Збогом драги Ста-ни-шеффф”!*

  Да. Задава се титанически, популистки проект. След него лагерът “Белене” вече няма да е минало. Белене, мрачното настояще на душите ни, ще бъде новото “светло бъдеще”. Светло, но не за викачите, а за другарите с драгоценните пушки.

  ………………………
  *Защо “Збогом”? – Питайте о.з. майорът на културата Сергей Деянов 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.