Бракувайте бракониера!

ПУБЛИКУВАМ СТАТИЯТА НА АТАНАС ЧОБАНОВ И СТЕФАН АВРАМОВ, ПОМЕСТЕНА В МЕДИАПУЛ, В ПОМОЩ НА ВСИЧКИ, КОИТО СЕ ИНТЕРЕСУВАТ КАКВО СТАВА ЗАД ПРЕЗИДЕНТСКАТА ФАСАДА В БЪЛГАРИЯ.

Иво Инджев

—————————————————————————————————————–
Властта да хване архара за рогата
Атанас Чобанов, Стефан Аврамов
11 Март 2010
Докато конституционалисти, правозащитници и политици умуват дали президентът е виновен за нарушаване на чл. 32 от конституцията, се подминава с мълчание едно престъпление на президента Първанов, което дори самото президентство не отрича.
На 7 ноември 2008 г. по време на официална визита в Узбекистан българският президент отстрелва на територията на резерват див планински овен “архар”, който е вписан в Червената книга на защитените видове.
Нито една българска медия не мобилизира средства, за да изпрати екип на място и да препотвърди информацията. Въпреки това, година по-късно тя може да се счита за абсолютно достоверна според журналистическите критерии, защото:
– съобщена е от два независими източника в Узбекистан;
– не е опровергана от президентството като институция;
– препотвърдена е от официален узбекски източник и от международни организации;
Разследването на този конкретен бракониерски набег на президента на територията на чужда държава може да стигне до много по-обосновани и неоспорими аргументи за нарушаване на законите и конституцията, за което Първанов трябва да понесе отговорност.
Журналистите – “Ловни забавления от живково-брежневския период”
Българската публика научи подробностите за лова и неговата подготовка чрез кореспондента на сайта ferghana.ru в Ургенч Сергей Наумов. Информацията е изключително подробна и прецизна в хронологичен и топографски план. Цитирана е дори фирмата собственик на щраусова ферма, в чийто хотел отседнала свитата на Първанов в навечерието на лова. Ето как информатор на Наумов описва събитието:
“Пристигнаха в селцето Горен Хаят ( Верхний Хаят) рано сутринта, около 5 часа на 7-ми ноември. Вечерта на 6-ти ноември пристигнаха от Самарканд на брега на езертото Айдаркул, където има щраусова ферма и база за отдих принадлежаща на джизакската фирма “Джизак-биоспектр”
Пристигналите са към 100 души: Първанов със свитата му и охрана от спецслужбите, които са организирали лова.
Интернет агенцията Фергана, която разполага с голяма мрежа от локални кореспонденти е важен източник за информация не само за Узбекистан, но и за региона. Тя е цитирана редом с Ройтерс и АФП при кризи като “кървавия петък” в Андижан на 13 май 2005 г. когато атаката на узбекската армия срещу демонстранти, противници на режима, доведе до стотици жертви.
Сергей Наумов не е кой да е сред малкото останали независими журналисти в Узбекистан. Неговите кореспонденции на правозащитни и екологически теми са важен източник за противниците на диктатурата на Каримов на Запад.
Източници в неправителствения сектор на узбекската емиграция твърдят, че никой не може да каже със сигурност докога Сергей Наумов ще бъде на свобода и в добро здраве.
На какво е способна средноазиатската диктатура на Каримов си пролича наскоро в Париж, където беше прегазен от кола политически активен емигрант от Узбекистан. Нещо да ви напомня това? За щастие човекът оцеля и сега е под закрилата на френските служби.
Втори, независим от първия източник на същата информация е журналистът Сергей Ежков, живеещ в Ташкент, на 700 км от Ургенч. Ежков също не е кой да е в узбекската журналистика. Близък е до правителствените среди и разполага с информация от кулоарите на властта, която публикува в сайта си uzmetronom.ru Цитиран е от BBC и други известни западни медии.
Ежков съобщава на 4 ноември, че президентският ловен арсенал вече е доставен в узбекската столица, а в кулоарите на президенството (узбекското) обсъждат желанието на Първанов да се сдобие с трофей на рядък планински козел.
В типичния си ироничен стил Ежков пише, че според неговите източници “на хазартния българин ще му подсигурят какво да отстреля, дори там да няма нищо живо.” Ежков потвърди информацията за лова в интервю дадено по телефона за базирания в Лондон сайт Kafene.net
Президентът – “Следвахме програмата…”
Ето дословно отговорът на прессекретариата на президента, попитан от “Дневник” ходил ли е Първанов на лов по време на визитата си в Узбекистан и убил ли е екземпляр от местната порода козел-архар:
“По време на посещението си в Узбекистан президентът Георги Първанов е следвал предложената от домакините му програма и по време на цялото си посещение е бил придружен от министър-председателя на Узбекистан”
Тоест, от президентството не отричат, че Първанов е убил защитен вид, още повече на територията на резерват, където стрелянето е абсолютно забранено. От витиеватата формулировка може да се заключи, че убийството на защитения вид е било едва ли не акт на държавническа необходимост, за да не бъдат обидени домакините, включили лова като част от програмата.
Международните организации – “Стреляно е в резервата”
Прецизна допълнителна информация за бракониерския лов се появи в бюлетина на международната работна група по дивите кози към “Международния съюз за защита на природата” (IUCN) за месец септември 2009.
Тук за пръв път е цитиран официален узбекски източник. Заместник-директорът на Нуратинския държавен резерват потвърждава, че на 7 ноември 2008 г българският президент е посетил резервата и дава нови подробности. В района на главния планински връх Хаят Баши той причакал два архара подгонени от служители на резервата и застрелял един от тях.
Къде е трофеят?
След като е очевидно, че има данни за престъпление, редно е да се потърсят и уликите. В случая това е препарираната глава на архара. Един от методите за борба с бракониерството е именно строгата система за регистрация на трофеите при експорт и импорт съгласно нормите на Вашингтонската конвенция за търговия със защитени видове (CITES).
В бюлетина на IUCN се уточнява, че през последните две години узбекските власти не са издавали разрешение за експорт на трофей от защитения вид “архар на Северцов” Възможно е българският президент да е изнесъл трофея без такова разрешение – пише в текста, който отбелязва също, че България е член на Европейския съюз и като такава е подписала многобройни конвенции за защита на дивата природа, включително и CITES.
Съгласно конвенцията на CITES не само износът, но и вносът на трофей от такъв вид трябва да се регистрира. Но според МОСВ (виж приложения документ), трофей на архар не е регистриран за внос в България в периода 2007-2009 г. Това означава, че убитият от Първанов архар е внесен незаконно през ВИП терминала без да бъде деклариран на митницата и сега рогата му красят някой салон в резиденция Бояна.
Малко е вероятно главата на архара да е останала в Узбекистан.
Пет години затвор и нарушаване на конституцията
Ако за подобно деяние беше обвинен президентът на някоя западна демокрация, медиите щяха да се взривят. Явни и тайни телевизионни екипи щяха да пробват да дебаркират в Ташкент и в Нурати, за да съберат цялата възможна информация за случая. Нищо подобно не направиха българските медии и проблемът им не е във финансирането, защото има пари за шоута на екзотични острови. Проблемът явно е в откровената цензура и самоцензура.
Днес медийният комфорт на президента е чувствително намалял, но все още нито медиите, нито прокуратурата са се захванали с ловните му “грехове”. А това трябва да се направи, защото убивайки защитен вид на територията на резерват, той е извършил престъпление по българския Наказателен кодекс:
Чл. 278. Който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни, включително от видовете по приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие, означени със знак (*) без необходимото за това разрешение, се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от хиляда до пет хиляди лева и с компенсиране на нанесените щети.
Ако вината на Първанов се докаже, той автоматично е нарушил и конституцията, защото според Чл. 58.
(1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
След като гражданите са длъжни да спазват и изпълняват законите, то когато ги нарушават, те нарушават и чл. 58 от конституцията.
Вярно е, че мъдреците пазители на статуквото може да измъдрят аргумент подобен на този в защита на Румяна Желева. Например като кажат, че престъплението не е извършено в България, а в чужбина и поради това не се отнася към българската конституция. Но тогава остава въпросът с незаконния внос на трофея без да е деклариран на митницата и без да е регистриран по предвидения за това ред. А тези две нарушения са извършени със сигурност на българска земя.
Твърде вероятно е в хода на разследването да изскочат и други екземпляри, за които височайшият стрелец не може да предостави доказателства, че са отстреляни със съответното разрешение и, че са регистрирани съгласно закона.

Време е властта да изтръска рогатите, пернатите и мъхнатите трофеи от колекцията на президента и да провери подробно и документално дали те са законни и кой е плащал за кръвожадните удоволствията на държавния глава. Това е сигурният начин да бъде хванат контрабандния архар за рогата.

14 мнения за “Бракувайте бракониера!”

 1. Бракувайте бракониера е честен и достоен граждански призив, но ако една и съща информация, макар и спрягана в различни варианти, се поднася периодично в продължение на повече от година, може да се придобие впечатлението, че нищо по-стойностно като улика не може да се изнесе за президента. Ловните грехове на държавни глави, които се изживяват като самодръжци и на изток и на запад са класика в жанра и са по-скоро свързани с лидерските черти на характера им, проявяващ се в нарушаването на табута, отколкото с демократичните им възгледи. Да оставим бракониерските вълнения за Борат и колегите му журналисти от региона. Достатъчни са му греховете на Първанов и на български терен. А да превърнеш цяла една държава в запазен ловен резерват за друга, дори не е нужно да напускаш пределите на страната.

 2. Когато една партия управлява и държавата печели от производство на оръжия, наркотици, алкохол, тютюн, стремежът към духовност е отстранен, за да не им пречат извечните критерии за добро и зло спрямо сътвореното от БОГ- растения, животни, човешки същества – какво да обсъждаме тези антихристи??? Те печелят от човешките пороци, но и самите те са порочни до мозъка на костите си!Затова и живеем в държавата на порока във всичките му долнопробни измерения, които те-комунистите, бранят дори с цената на убийства и корупция… Каква мъка за нормалните хора…

 3. Г-н Танушев, не съм съгласен с Вас, че едно конкретно престъпление, за което има достатъчно данни не би трябвало да се разследва, защото било “le fait du roi”. В една правова държава всички трябва да спазват законите.
  Също така не ми е известно да има толкова конкретни и проверими данни от публични източници за други престъпления извършени от Първанов в България. Не твърдя, че такива няма, а че няма данни.
  Затова ще повтарям тази история докато някой ден прокуратурата се заеме с нея. Даже мисля да я сезирам официално с всички налични данни, да получа входящ номер за сигнала, да преведа цялото досие на няколко езика и да го разпратя до канцелариите на всички европейски държавни глави, в ЕК, ЕС и ООН.
  Това последното е нужно, защото в случая е нарушено не само българското и узбекското законодателство, а и международната конвенция на CITES, по която България е страна.

 4. Аз предлагам и един хуманен и дълбоко социален призив за Гоцэ Сырыщныка, все пак сме хора европейци, а не комуняги-мужици: ОКЛОЗЕТЕТЕ БЕЗКЛОЗЕТНИКА!

 5. Да, добра услуга му правите, като предлагате бракуване заради тези направо миловидни грехове, в сравнени с организиране на мафия, дори отвличала и убивала хора в България. Нали се досещате, че главпрокурори и алексей петровци не работят на самоинициатива…

 6. Бракониерът Гоце, една изключително нечистоплътна личност, аморална и нецивилизована, е президент на скъпата ни държава. Нима това е куриоз? Не е, това е приемствеността в българската политика през последните 66 години, ще припомня само Тодор Живков, Петър Младенов, Луканов… Какво излиза – продължаваме да живеем в мрака на комунизма.

 7. Няма по нечистоплътно животно от социалист/комунист/.

 8. Ама, къде се случва всичко това? В Узбекистан. Той там си плува в свои води. Сигурно си плачат по социализма.А, ние какво очакваме да се случи! Даже не можем и да го капичнем, защото не кой да е, ами самите конституционни съдии се обявиха в негова замаскирана защита.

 9. това е приемствеността в българската политика през последните 66 години, ще припомня само Тодор Живков, Петър Младенов, Луканов… Какво излиза – продължаваме да живеем в мрака на комунизма.

  Posted by росица | март 12, 2010, 14:25

  Спокойно можехте да включите и Желев Стоянов и Кобурготски, които нито блестят с добродетели, нито бяха достойни народни избраници…

 10. Към г-н Чобанов:
  Коментарът ми беше насочен към мярката а не към премълчаване на фактите и разминаване с прокуратурата. “Виктимизацията” на президента, до която води непрекъснатото натрапване на едно и също обстоятелство преди да е почнал каквото и да е бил процес срещу него, само ще му позволи и той един ден като предходния бащица да се измъкне по чорапи размахвайки репризите им. Основното обвинение срещу него е за водената политика на подчиненост на чужди интереси, а това е невъзможно без той да има опората на заинтересованите от това мафиотизирани среди. В това направление трябва да се търсят доказателствата и факта, че почти нищо не е излязло на бял свят досега, трябва повече да притеснява разследващата журналистика, отколкото евентуалното му изправяне на съд след две години. Акцентирането днес върху козарската история, измества фокуса и ще доведе утре до кокошкарски процес (ако въобще се състои). Просто трябва да си кажем, че Първанов наистина е злоупотребил като ловец, това няма да бъде забравено,но основният проблем са структурите, които процъфтяват с негова благословия и които са гръбнакът на т.н. пета колона.

 11. Не мисля че това поведение е характерно само за Гоцко, всички “политици на прехода” реално са свине, които цял ден се занимават с идеи за забогатяване на наш гръб, като всичко останало се свежда в законна форма от дружинката в парламента на принципа ти на мен аз на теб.
  Живеят като крале. Имат си охрани, кортежи, държанки, ходят на лов, блудстват, убиват.
  Какво трябва да се случи за да стане ясно че единствения начин политик да се замисли за дълг и отговорност пред тези които са го избрали е само с
  денонощно подслушване достъпно за всички и пистолет до главата?
  Защо те имат право да ме следят а аз не?
  Ако политиците работят за мен и им плащам логично е да знам какво правят в работно време и да ме питат дали съм съгласен да ми харчат парите за “представителни гуляй” и малоленти проститутки.
  Докога народе глупав ще спиш и ще те е*ат утайките на Държавна Сигурност?

 12. kav si ti kozel ivo .s tez nedomlavki i pluvki daleche shte stignesh.mnogo si chuvstvitelen na tema parvanov …a ivo…?nie znaem shto.nali ivo?za otstreshnata sgrada si dosta malchaliv …a ivo…oktopodi sovi …neshto da kagesh….ti imash informaciq i nie imame informaciq nali ivo…VIKAM ZA BAT VI BOJKO i kompaniq cecko, mecki i dr.tam mozaci i individi neshto da napishesh…i ti li s vlasta …a IVO???za kolko se prodade…da ne stavsh poslanik…a ivo???

 13. Преди няколко години лице, заемащо много отговорна длъжност се срещна с президента Г.Първанов. Скоро след срещата, лицето бе назначено на дипломатическа работа.
  Каква е била уговорката?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.