Маската на масмедиите

Едно нещо стана ясно поне от опита на Първанов да се покаже пред публиката: че медиите в България, които биват допускани до контакт с него, са оседлани като дресиран троянски кон на главнокомандващия. И ако в това някой се е съмнявал до вчера, или не е искал да повярва дори и след демонстрацията на журналистическа сговорчивост по време на самата пресконференция, може сега да се увери черно на бяло. Достатъчно е днес да хвърли поглед на акцентите, изведени от вестниците.

Ако оставим настрана изключението с бунтарското поведение на Сашо Диков, практически единственият неудобен и наистина страховит по своя потенциал въпрос зададе на Първанов не някой журналист и не някой присъстващ на пресконференцията, а отсъстващият вътрешен министър Цветанов. Но фактът, че министърът пита какво има да каже президентът за убийството на своя съветник Емил Кюлев не се видя интересен на българските медии – нито на телевизиите вчера, нито на вестниците днес.

Доказателството кой командва медийния цирк у нас е вече пред очите на всеки, който иска да го забележи. От години твърдя това, но сега вече мога да го илюстрирам в синтезиран вид. За целта се погрижиха самите организатори на инсценировката. Те показаха, кои са най-ценните им пропагандни инструменти, които пък им се отплатиха с послушание за благоволението да ги допуснат да се подмажат.

Как иначе да си обясним масовата медийна слепота за такива очевадни гафове на президента, като твърдението му, че охраната не можела да проверява кой присъства на нечий рожден ден, на който все пак се ходи с покана, нали?

Има ли страна в света, в която държавният глава декларира пълната безпомощност на своята охрана и това да не направи впечатление на медиите? Има. Казва се България.

А какво да кажем за косвеното признание на президента, че в България има олигарси? Афектиран от задочния въпрос на вътрешния министър, Първанов тръгна в контраатака и попита кой бил създал олигарсите в България. По този начин за първи път се произнесе по темата.

Но и това си остана “безинтересно” за укротените ни медии, някои от които иначе са много опърничави, когато им позволят да се заяждат. Само че, както много пъти вече твърдя, укротяването на опърничавите медии и отделни журналисти е приоритет на 8 годишното управление на Първанов и той ни го демонстрира на манежа с камшик и морков в ръка.

За езикови и подсъзнателни гафове, като репликата на Първанов, че не могат да го хванат в лъжа ( именно не могат, а не че не лъже) , или за твърдението му, че е бил достатъчно ( като за нас, явно) честен, да не говорим.

Безнаказано си остава и самодоволното ехидство на Първанов спрямо унизения от него опонент Дянков. С тънка усмивчица на инквизитор, който се наслаждава на делото си, Първанов описа словесния колективен побой над Дянков като “интелигентен разговор”. И добави, че самият Дянков ( който изобщо не е предполагал, че окървавеното му бельо ще бъде проснато след минути на показ на медийния простор), е определил разговора на излизане от сградата на президентството като “конструктивен”. На това долнопробно лукавство също няма кой да обърне внимание, както се вижда.

За сметка на това една “голяма телевизия” се присмя на “кафеджийските въпроси” на бунтаря Сашо Диков – у нас да вземеш страната на силния е въпрос на чест, гордост и професионално достойнство! Под вещото ръководство на шефката на новините Люба Ризова, с тази задача от години е натоварена уж американската Би Ти Ви, която по олигархична линия е превърната в пропаганден филиал на медийно всесилния автократ Първанов.

Репортерката Диана Кънчева от “24 часа” пък се кандидатира за медала “Подмазвачи без граница” Първа степен, подстрекавайки президента да каже как ще осъди онези медии, които му се катерили по гърба.

А всички вкупом, масово незрящи за истинските събития в рамките на събитието ( а е събитие президентът да бъде питан нещо пред целия народ!) , обслужват спуснатите им послания за миролюбието на президента, който не искал друго, освен битка с кризата, но същевременно войнствено заявява, че нямало да търпи сатъра на импийчмънта – това им се вижда най-достойно и важно за цитиране!

Ако има някаква полза от вредата, нанесена на свободното слово у нас, то тя се прояви вчера чрез свалянето на маската. Масмедии без маска! Не е като “репортери без граници”, но е едно добро начало на разговора за поруганата свобода на средствата за масово обслужване на частния интерес на властниците.

62 мнения за “Маската на масмедиите”

 1. Никога не съм си помислял,че комуняр може да си изпусне така нервите, поради присъщиям им гьонсуратлък и наглост…

  Явно Гоце е медиен балон просто, в комфортна обстановка лесно се гради и оформя имидж…

  Вижда се,че когато е поставен в по-релани условия лесно губи ориентация…

  Разбира се може грешките му да са плод на невнимание поради това ,че се само забравил в своята “всесилност”…

 2. Всички ние искаме премахването от поста “Президент” на доносника Гоце.Искаме дебат в Народното събрание за личността му и институцията и корелацията им.Чудесно наблюдавата и анализирате, а и показвате на нездрящите пътищата и светлината.Мисля, че Гоце освен,че е окопан в съда се ползува с парите и недвусмислената подкрепа на олигарсите.Значи и икономически е силен, а политическата подкрепа на Путин му е в кърпа вързана.Независимо, че сме като Дон Кихот, спорем мен, трябва да водим войната срещу Гоце-колкото и дълга и мъчителна да е тя. Трябва ни нова европейска държава, нова Конституция и ново Народно събрание.Нова държава.Благодарна съм Ви,господин Инджев, че неуморно присъствувате толкова ярко в ежедневието ни.

 3. В десетката! Безмълвието в залата при толкова безмълвни журналисти – нито шепот, нито смях, дори покашляне – ме върна в зловещо смълчаните чертози на Държавния съвет. Кръвта се беше смъкнала от лицата на всички пред самовлюбеното човече, което едва сглобяваше по-сложни синтагми в продължение на час и половина каканижене. Отиграна процедура, само по-продължителна…

 4. Не разбирам господин Инджев, какво трябваше да направят медиите в случая? Според Вас навярно е трябвало да се нахвърлят върху Първанов по ЦветаноДянковски. Да напишат, че симпатизира на феодалните старци и малоумници в страната, че е бил в близки отношения и съдружие с лоялни граждани иоперативно интересни лица. Може би симпатизира на тези старчета,много вероятно е след време да се присъедини към тях, но за близост и съдружие не е бил…друг е бил. Защо не попитате “Справедливий” Вие за това? На Първанов кариерата е минала пред очите на всички , както и пред всички е минала кариерата и на другия силен и рейтингов политик у нас. Защо Вие, радетелю на истината и смелото слово за единия изсмуквате сценки от пръстите си, а за другия подминавате сериозна биография в подобна на която се стремите да набутате и президента Първанов. И защо Вие радетелю на свободните думи подобно на начинаещите репортерки опипвате с възхищение мусколите на “барабата”, а писнахте за милосърдие когато и Първанов показа бицепс. С какво Ви толкова заплени Симеон Дянков-та Вие в личния си живот вероятно подминавате като пътен знак подобни хора. Защо вменявате вина на Първанов за Вашето уволнение, и дори да има спомнете си колко хора Вие сте оставили на улицата преди да ни занимавате с личните си проблеми

 5. За Гоце те разбирам-изгонил те е от работа и т.н.Имаш му зъб.Обаче за Бойко не казваш нищо лошо.Тука вече отиваш към графата на пристрастните.Или и ти мислиш,че ББ е най добрият премиер който сме имали?Моето мнение е ,че Бибитко е вреден за БГ ичас по скоро трябва да си ходи.Стиска ли ти да го повториш?

 6. Към vencivaleri:

  На Първанов мускОлите си ги пипайте вие. На Борисов мускОлите друг му ги пипа, нещо сте в грешка…а за останалите глупости , които пишете, нямам просто мускОли да се занимавам – оставям на публиката да се посмее, стига да не я заболят мускОлите на корема.

 7. към gogo:

  Ако ми посочите автор, който през последните 7-8 месеца, е написал повече критични статии за Бойко Борисов от мен в този блог, съм готов да се покая публично. но няма да се наложи – просто си направете труда да четете, преди да пишете.

  Това е отговора ми към всички, които желаят да се заяждат на тази тема.

 8. Здрав човек съм, но ми идва много да правя паралелен коментар на Гоцэ Сырыщника и на неговите “медийни” лакеи като БНТ, бТВ, 24 часа, Стандарт, Труд и “Мом Пиги енд Джуниър Прес-Груп” (схванахте за кои газети намеквам), и т.н., че то трябва да ги изброявам 99 %.. .ГНУС!

 9. vencivaleri1951 , GOGO: То с такива коментари как да не си помисли човек, че се плаща на хора да пишат по форумите. Единият нищо не чел ама вече прави обобщения и генерални заключения.

  ВенциВалери пък написал такива глупости, че по-добре да е платен форумец, защото иначе ме е страх да си помисля какъв интелектуален капацитет има тази особа.

 10. 45 години комунистите така наплашиха хората, че никой не смееше да се обади, а сега говорят как по това време нямало престъпления, как нямало дупки, улиците били чисти. Ама никой не говори за софийското жителство, за това, че ако те приберяха в милицията, ти разказваха играта. Та, същите тези, като си приватизираха парите, сега пак искат да раздават правосъдие. Разпъват на кръст само Дянков, защото им се опълчи. Подставени лица непрекъснато мътят ефира и редакциите, та да разколебаят този народ, като му втълпяват, че всички са маскари.А, когато зададат въпрос на някой комунистически функционер, той винаги отговаря с контравъпрос, също като в онзи виц за леката кола “Чайка”, която била изложена на някакъв панаир и един американец се поинтересувал колко гори на 100 км,а руснакът, който не искал да каже горчивата истина, го попитал “А, вие защо избивате негр…. в Америка?” Та, и Първанов вместо да отговаря на въпросите пита защо избивате ..:@

 11. Иво,както водните капки прбиват дупка в камъка, така и твоите журналистически капки на Свободното Българско Слово пробиват стената на Олигархичното Робство в България.Благодаря ти Иво че си избрал да служиш на България.Надявам се всички Български Журналисти да осъзнаят че са Самураите на Българската Национална чест и достоинство а не слуги на Олигархичната власт в не българската република в България-ЕС.

 12. По повод маските, г-н Инджев как бихте коментирали интервюто от 13.03. в “Седмицата“ по `Дарик“на маскираният като секретар на президента Георги Първанов по връзки с гражданското общество, бивш шеф на ДКМС http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B9_%D0%91%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D1%83%D0%BB%D0%BE%D0%B2
  За мен е повече от скандално.

 13. Да, присъствието на медиите вчера беше жалко. Като изключим участието на Сашо Диков и въпроса на тв “Европа”. А връх на простотията беше онази другарка от “Земя” със съчиненията за служебно правителство.

 14. Аз имам въпрос към президента. След като за тази история “убития архар“ се говори от доста време, защо не изясни това по-рано? Та руските сайтова са писали доста по този въпрос и той можеше да изясни това веднага. Имам чувството, че отрича именно сега тази история и се е договорил с правителството на Азарбейджан да го прикриват.И ако не е истина след въпроса на С.Диков такава лекция щеше да изнесе, че журналистите да забравят за какво са отишли там, а само мина с отговора “не съм убивал архар“.
  Ех, Гоце, някои не пасем трева и не ядем доматите с колците.

 15. От всичко прочетено дотук, имам усещането, че ако Първанов си отиде, нещата в България тутакси ще се оправят. Въпреки, че не го харесвам този човек (по ред причини, съвпадащи с изброените в постовете), си мисля, че една победа, все повече се превръща в пирова. В нея няма прагматичност. Вече ясно личи – да махнем този тъпанар и да сложим наш, който е много готин! А пък перспективата – Б.Б. – президент, Ц.Ц. – премиер, направо ме ужасява.
  През 90-те години Адам Михник при посещението си в псещението си в България каза слединте забележителни думи (цитирам по смисъл) – “аз съм против Лех Валенса и имам много противоречия с него, но щом е избран от народа – той е моят президент”. Очевидно 15 години по-късно, ние още не можем да се научим – Що е демокрация?

 16. От доста време и аз като всички други страдаме от факта, че професията “журналист” стана по-популярна от “учителка”, преди доста години. Младите моми и момци имат характери като за сервитьори, полицаи, гастербайтери…, но за журналисти? Добре, че остана Интернет…
  Не съм сигурен обаче, че липсата на истинки въпроси към Гоце е заговор или просто липса на достатъчно интелект в съсловието?

 17. Към Елена:

  Ето един доклад на правозащитна организация ( Международния съюз за защита на природата), в който през септември 2009 г. се съобщава за бракониерството на българския президент Първанов от 7 ноември 2008 г. в Узбекистан:

  Caprinae
  Newsletter of the IUCN/SSC Caprinae Specialist Group

  Conservation News
  President of Bulgaria kills an
  endangered Severtzov’s
  argali in a supposedly
  protected area in Uzbekistan
  According to information provided by the
  Deputy Director of the Nuratau State
  Strict Reserve (Nuratinskiy Zapovednik)
  in Uzbekistan, on 7 November 2008, the
  President of Bulgaria visited the reserve.
  At the central mountain peak Hayat Bashi
  he waited for 2 argali which were chased
  towards him by rangers of the reserve,
  then he shot one ram. Over the last 2
  years, Uzbek authorities have not issued
  any export permits for this endangered
  wild sheep (listed in CITES Appendix 2
  as an urial, Ovis ammon severtzovi). Thus,
  it is possible that the Bulgarian president
  exported the trophy without a CITES
  permit. A hunting permit was issued by
  the Cabinet of Ministers, but likely for the
  forestry area (leskhoz), not for the
  territory of the reserve, where hunting is
  generally prohibited. It should be noted
  that Bulgaria is a ember of the European
  Union and as such is a signatory to
  numerous wildlife conventions including
  CITES.
  Under appropriate circumstances, trophy
  hunting can generate substantial funds and
  provide incentives for the protection of
  endangered species and the ecosystems
  they inhabit. In the Nuratau reserve,
  however, trophy hunting has negative
  impacts on the argali population and its
  habitat, far beyond the impact of the take
  off of a single old ram. The only
  remaining viable population of this
  subspecies (last estimates about 1,500
  animals) is restricted to the reserve and it
  is under pressure from poaching, habitat
  degradation and competition by livestock.
  No funds from international trophy
  hunting are allocated for protection of
  Severtzov’s argali and/or for local
  development in the communities suffering
  from land-use restrictions by the reserve.
  Poaching and illegal grazing are rampant

 18. Но пропускате нещо, г-н Инджев: четиримата “гарвани” до Първанов, чинно седнали и наострили уши да чуят онова, ккоето вече знаят. Видяхте ли лицата им? Това са истинските лица на президента. Физиономиите им, излъчването им, присъствието им ми казаха вс ичко още преди първанов да си отвори устата. А след това вече нищо не ме изненада.
  На мястото на Сашо Диков никога не бих подала ръка на този човек.
  Поздрави!

 19. Конкретно от приказките на Първанов най-много ме впечатли, че за честността, която е в основата на съвестта, допуска степени. Излиза, че президентът е избирателно съвестен – според степента на „зависи”. Другият показателен момент (но пряко произтичащ от първия) е, че, ако се следва логиката на изказването му, лъжата по презумпция е истина докато не те хванат. Затова и размахва нахално заплахи срещу импийчмънта си следвайки тоталитарното правило няма разследване (в първообраза е няма човек) няма проблем, президентът – неопетнен.
  И тука точно става ясно защо той по правило избягва да се изказва. Отвори ли си устата, от нея започва да изскача истината, но за него. Така че нека не му спестяваме занапред медийните меси. Ползата е във вредата, която самият той си нанася на грижливо вчесания си имидж.
  А на медийните метеци, които му пригласят, е безсмислено дори да им се сърдим. Те просто си изпълняват задълженията наложени от статута им.

 20. Интересна статия. Г-н Инджев, ясно е защо ненавиждате Първанов. Но се хвърляте в другата крайност. Защо министърът на вътрешните работи не попита себе си за убийството на Кюлев? Вижте някои отговори тук: http://boikopremier.blogspot.com/2010/03/blog-post_13.html

 21. Да господин Инджев всеки добър журналист/а Вие безспорно сте такъв/ не би се ограничил критикувайки само едната страна. Но знаете ли критика, от рода” Ей какъм калпазанин си момче” не е същата, като внушенията които направихте /онази за апартамента/ и правите/Кюлев, Маргините, Нещастния и безащитен Дянков и онази садистична банда на Дондуков1 во главе с президента/ Една статия посочете за ББ където Вие разследвате, изследвате, коментирате бурното недалечно минало на пемиера или страните съдружия в миналото му. Бих Ви препоръчал да не се отъждестявате с “бунтаря” Диков-различна бира сте. Или може би не сте?

 22. Добре, всички вие които лаете против ББ и правителство, айде кажете тогава правилната политика и алтернатива без празни приказки. Кой да дойде на власт, КОЙ? Говорете по същество, трябва това това и това. Вие само плюете, а в това сме гросмайстори то се знае.Ако вие сте натоварени с очаквания от цяла нация, ще ви питам какви ще ги свършите. Гледайте реално какво може да се случи, заемете позиция и стига само плямпане.

 23. гоцето постоянно се крие зад институцията (извинявам се че почвам изречението с малка буква). Онзи имал негативно отношение към институцията, другият открито нападал институцията. Няма ли кой да му обясни, че на хората не им харесва живеещият в институцията а не самата институция. Или според гоцето той може да прави каквито си иска дивотии (убийство да кажем) и ние от уважение към институцията трябва да мълчим?
  Тази пресконференция беше подтискаща за гледане. гоцето (Президент на Р България все пак) влиза в зала и никой не става от стола в жест на уважение. Следва монотонно изложение а в залата само наведени глави. Идва време за въпроси и нито един от присъстващите не показва никакъв характер, индивидуализъм (като изключим Сашо). Всичките са някакви послушковци с предварително одобрени въпроси най-вероятно. Това ли е четвъртата (или която там под ред) власт? Тези журналя осъзнават ли наистина призванието си? Но ги разбирам като се вземе предвид съдбата на Иво Инджев.
  Сашо Диков се оправда че бил закъснял с крайният срок за заявка и благодари че бил все пак одобрен. Според мен той го е направил нарочно за да не минава през процеса на одобряване на въпросите които ще може да задава.
  Иво, ти си една от малкото надежди за България. Желая ти здраве и продуктивност. България наистина се нуждае много от хора като теб. С най-добри пожелания!

 24. Убеден съм в едно-най-големият провал на т.нар. ” преход ” бяха медиите.Нищо не се е променило – те си живеят в 1970г. Преди се подмазваха на Живков, сега на Първанов. Наистина лакейството им няма граници.А България си слиза все по-надолу в класациите за свобода на словото напр. на Репортери без граници.Опитайте се да разкритикувате някой журналист дори и съвсем леко.Веднага ще има реакция ” Да не говорим против колегите,те не са тука.” Просто това е абсолютно табу.А какво представляват Валерия Велева, Светлана Джамджиева,Тошо Тошев,Петьо Блъсков или онова природно недоразумение Велислава Дърева? Не са ли те тайното оръжие на българската/ и даже повече на руската / мафия? Колко пъти Дърева се появи по медиите тази седмица да каканиже простотиите си, изказвани с огромен апломб и самочувствие? И защо НИТО ЕДИН ДЕСЕН ЖУРНАЛИСТ НЕ Е ДОПУСКАН ДО ЕФИРА и на една стотна от тяхното присъствие?
  Г-н Инджев,възхищавам Ви се най-вече за това,че сте един от много малкото журналисти,които не се колебаят да кажат истината за проститутската природа на днешната българска журналистика.Само че колко са като Вас? И какво става когато един казва истината,а 100 негови ” колеги ” предпочитат лъжата ? Как да се излекува това болно общество тогава ?

 25. Когато двама президенски съветници са убити показно посред бял ден и от това не произлиза нищо, изводът е ясен – всеки народ си заслужава президента

 26. Благодаря г-н Инджев. Предполагах, че и други са писали, но точно за това ми бе питането към президента, защо до сега мълча, а не даде никакъв смислен отговор. И все пак на всички тези публикации трябва да отговаря “недосегаемият“ президент или греша? Той ако бе оставил С. Диков да задава въпроси, мисля, че би го попитал как и защо другите пишат за архара. Но срещата с журналисти е подобна на тази с Дянков. Той да води хорото, а другите да слушат и гледат, а след това да го хвалят.
  Но пред фактите дори боговете мълчат, но нашия Гоце се смята повече от бог.

 27. Не се очудвам,че и тук,както навсякъде,комунистите имат дежурни,”бранещи” с хъс,но не с аргументи,един негодник като Първанов,агент Гоце!Колкото до т.н.медии,угоднически задаващи и НЕЗАДАВАЩИ въпроси на споменатия негодник,в това няма нищо чудно.Погледнете списъка на публикуваните/далеч,не всичките/ченгета,собственици или оглавяващи на тези медии,веднага се набива в очи съответната солидарност!Това ,че един от посетителите тук,взема повод от думите на един полски държавник ,за да заключи,че 15 г.ние българите не сме се научили да приемаме като неоспорим и некритикуем факт избраният пряко от “народа,в случая Първанов,говори,че или въпросният господин се прикрива като фен на Гоце,или ,че за тези 15 и повече години,той така и не е разбрал какво е ДЕМОКРАЦИЯТА!Лошото е ,че такъв глас далеч не е единичен в нашето общество,и той се вписва в поведението на журналистите на вчерашната пресконференция!Със щастливото изключение на С.Дикон и на представителката на ТВ Европа!Поздравления,г-н Инджев!Продължавайте да държите високо знамето на свободната журналистика!

 28. Защо всички,които са като Сашо Диков и не харесват Първанов не заявят открито,че суверена е тъп и прост?И че на този тъп и прост народ трябва да се отнеме правото да избира президент и това право да се предостави на платените,частни медии?Иначе излиза,че избирателите са прекрасни,но изборът е отвратителен.Или някои се смятат за по-точни от математиката?

 29. До Гого Наистина приятелю капацитетът ми/интелектуален ли го нарече?/ по никакъв начин не може да Ви попречи. Впрочем ничий не може да Ви попречи или помогне. Вие сте роден научен и да раздавате присъди. Аз просто попитах господин защо го интересуват толкова хипопотичните връзки на единия и защо е дизентиресиран от документално /фирменото отделение/отразените връзки на другия. Това си беше. За този простичък въпрос не ми е необходимо “високо чело” като Вашето:)

 30. Към vencivaleri…

  Успяхте да ме разсмеете…Къде видяхте опит да се отъждествявам с когото и да било – вашите внушения са си някакви ваши кошмари, които сънувате.

  И не претендирайте, моля, да говорите от мое име за каквото и да било, какво не съм написал – някак много влюбено звучи в познаването на моя живот и творчество. Да не сте ми някакъв личен кадровик? Само в този блог съм публикувал над 1000 статии, които спокойно можете да умножите по много през многото години, през които пиша и говоря публично. Нима имате претенции да познавате всичко това?

  А че бандата при президента е садистична – правилно пишете без кавички. Само садисти могат така да мачкат човешко достойнство с пълното съзнание, че ще измамят един наивник и ще го злепоставят, след като го объркат и накарат да се моли за пощада. Това е същото, като да заснемеш със скрита камера прелъстен(а), за да го(я)унищожиш след това морално с огласяване на съответните интимни подробности. И това е самият президент – нещо като кръстоска между воайор – провокатор и дребен мошеник с този скалъпен номер, на който се радва цяла една партия! На такъвда му паднеш възран(а), стига да е сигурен, че ще избегне правосъдието, какво ли ще направи с теб!

  Но щом не разбирате това – защо ли се хабя…Пиша го, всъщност, защото поемате риска да ме предизвиквате публично от анонимното си скривалище, но не си давате сметка колко жалка е тази позиция срещу човек, който стои с физиономията си зад думите си. И го пиша заради позицията ви,а не заради вас – заради вас няма как, вас ви няма, криете се. Но позицията ви е позиция на половин България криещи се воайори, ръкопляскащи на насилието и унижението.

  И да,представете си, колкото и да ви е трудно, в това отношение, Данков ми изглежда нещастен, но не в ироничния(ви) смисъл на думата. Освен ако не е мазохист.

  А най-ужасното е, че хора като вас не схващат главното: щом тези трима въоръжени до зъби с власт побойници могат да постъпят така с един вицепремиер, на какво ли са способни с един Огнян Стефанов, например?

  И аз ли съм страхливецът в този сюжет, както намеквате ( че не съм бунтар), или вие, който се криете?

  И да ви кажа, гадничките намеци на такива вежливи шапки-невидимки като вас са по-отвратителни от откровени псувни на останалите ви съмишленици.

  И понеже ми е омръзнало някакви страхливци да ме съветват от засада, веднъж и аз да ви дам един съвет ( на всички като вас, които злобно ме кълват , за да ме кълнат):

  Изберете си друга територия да нападате някого, чиято работа е да пише и го прави от 30 години. Не ви бива в писането, повярвайте. За тази работа се иска повечко четене, което сте пропуснали да направите.

  Вие, всички вие, си пишете доносите,може да ви се получи по-добре.

 31. Западните журналисти нямаше да занемеят по български пред увереността, демонстрирана от Първанов, че Конституционният съд на всяка цена ще отхвърли импийчмънта, ако той мине в парламента. Все някой щеше да го попита да не би случайно да контролира решенията на върховните магистрати чрез своите кадри в системата. А какви са отношенията му със знаменития арестант Алексей Петров, ползвал ли е услугите му, особено ако ги е наследил от омразни предшественици в политиката и службите?

  Не яха ли в своя полза вълната на народните страхове от ГМО? Не рекетира ли Борисов със заинатяването си за оставката на министър Дянков, заклеймен ни повече ни по-малко с епитета „вреден”- римейк от мракобесните години на народния съд. Какво намира за „долнопробно” в изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов относно „моралната дискредитация на Гоце”. Ако изразът „морална дискредитация” според Първанов е вулгарен, следва ли, че псевдонимът Гоце е възвишен? Или обратното?

 32. г-ин Инджев ви пък ме натъжихте. Аз не съм претендирал никога, че мога да пиша, а Вие с това което правите 30 години се /и притежаващ богат арсенал от думи/се нахвърлихте “садистично” върху мен невъоражения /с думи/човек. Аз си позволих да изразя мнение като Ваш читател и може би нескопосано като чукчата”стал писатель”. Простете, но мислех, че имам правото да погледна и от друг ъгъл нещата.Уви, не дозволено:) Сега за дянков. Това с прелъстяването няма да мине. И не зарад милиардите на президента, не и зарад малоумниците и феодалните старчета. Дянков във финансите е като “маймуна с граната” Той такива ги върши/тук вече аз имам тридесет годишен стаж/, че само след няколко месеца Виденовото време ще ви се види като романтичен период на прехода. Емоцията ви пречи да видите реалното.Вторачили сте се в президента и нещата са лични. Сега ще ви открия нещо-Аз също не харесвам до там президента. И пак заради една стенограма от 97ма. Струваше ми се тогава доста по “прелъстен”от Дянков днес. Въпросът е според мен-в каква дължанва живем днес-Премиерът не искал но го натискали, вицепремиерът натискал/копчето/ но не искал…:(

 33. Статията е ясна и точна, за тези които могат да разсъждават, написана от един истински журналист, а не от тези „поплювковци” извикани от Гоце и с раздадени въпроси вероятно, с изключение на Сашо Диков.
  Изпитах невероятно омерзение, че такъв човек може да ми е президент. Същото чувство изпитах и от неговите „генерали” сътрудници отдясно, доволни от това че са разстреляли /това го могат и са го правели с удоволствие/ едно възпитано момче Дянков, което в момента властово далече надхвърля представителните им фунций.
  Стана ми мъчно за т.н. „Първа дама”, стояща отзад и готова да влезе в”бой последен”.
  Браво, Иво!

 34. Добре дошъл в зоната на СВОБОДАТА и свободния труд, Иво Инджев.

  Дали да не кажа, какъв късметлия сте точно Вие, уважаеми с това, че Първанов Ви поркуди лично от телевизионната Ви длъжност.

  И сега Вие точно сте първият бивш номенклатурен журналист, който вече отдавна вкусил уханния плод на свободния труд, сте в състояние да оценявате и да имате критерии за всичко.

  Добре дошъл, Иво Инджев!

 35. Към Бойко Стефанов

  Много сте закъснял с ироничните си поздрави. Тук съм от много години.

  И кой сте вие, че да сте ми посрещач – завеждащ свободата ли, който ме приема снизходително в своето царство?

  И не съм дошъл, а съм се преборил на доста висока цена без благоволението на анонимни присмехулници ( защото името ви нищо не ми говори).

  За ваше сведение, през последните 20 години съм журналист на свободна практика през почти 10 от тях. И не заех нито един спуснат отгоре пост ( за шеф на БТА ме “назначиха” колегите ми, които направиха подписка и нямаше алтернативна кандидатура).
  Колкото до “номенклатурните” визакачки – не можете да ме уязвите с подобни подмятания- дълго е да ви обяснявам защо.

 36. vencivaleri,

  Ти очевидно си ясновидец след като знаеш какво ще стане след няколко месеца в България. След като си ясновидец предполагам тогава нямаш нужда от отговор защо Иво Инджев не критикува Бойко Борисов.
  Какво толкова си се захванали Бойко та Бойко? Бойко е на власт от няколко месеца. Вие, безочливите комунисти сте на власт над 60 години и не е нужно да си умен колкото Иво Инджев за да проумееш, че оздравяването на нацията минава през пълното ви елиминиране от власта. Естествено е Иво Инджев да е емоционално ангажиран повече от всеки друг когато стане въпрос за гоцето. Иво за разлика от “скопените” журналисти които видяхме на пресконференцията е имал достойнството, принципността и смелоста (каквато демонстрира и С. Дянков) на истински български патриот и не се е поколебал да пожертва почти всичко в изпълнение на журналистическият си дълг.
  Но какво да ти обяснявам на теб. Вашата ценностна система е тотално сбъркана и ти не си в състояние да ги разбереш тези неща.
  Комунистите разбират само от ритканици и се надявам това изритване да започне със свалянето и осъждането на Първанов.
  Това ще бъде един много добър ден за България. Хора като Дянков, Цветанов, Инджев, Диков са модел за подражание. Колкото повече от тях толкова по-бързо ще излезем от идиотският комунизъм който все още е на власт в България (гоце, главен прокурор, шеф на констицутионният съд, и много други лекета в кривораздаването)

 37. Г-н инж. Маджаров, не правете грешни изводи, от що-годе логични разсъждения. Иначе изпадате в комунистическата формула – “щом не е с нас – значи е враг!” Когато наречете президента (както предлагат някои тук) тъпанар и простак, вие сами наричате себе си така. Не, не се дистанцирайте, че тъпанарите в BG са го избрали, а видите ли, ние умните – сме друга работа. Това разделяне на хората, взаимното неуважение, игноранса и другите десетки хватки наследени от тоталитаризма са причината да сме до това положение. Цитирах Михник, защото той много точно показа какво е демокрация!!! Ако можеш събори го със законни средства, а не със шмекерии и измислени казуси! И няма такъв филм – че нащите са винаги прави, дори и да грешат – което искате да внушите! – досещате се на какво прилича, нали? Ето, казвам ви го открито – винаги съм бил против Първанов, но атаката към него е посредствена, неумело организирана и в много отношения безпринципна и наивна.
  Като го пита Сашо Диков за архара и оня го затапи с “Не съм го убивал”, какно трябва да направи Диков? Трябва да покаже рогата, видео, някакви документи или нещо с което да го изпържи! А той си седна! Ето това е наивно.

 38. БойкоСтефанов,

  Някак си не ти отива да говориш на “Вие” когато съществото на говоренето ти очевидно е някакво ехидно злорадство ала гоце.

 39. Уважаеми г-н Инджев, с удоволствие чета Вашия блог. Позволявам си да Ви насоча към “Humanus” на г-н Ангел Грънчаров, където има нова информация за лъжите на Гоце относно ловните му подвизи.

 40. Ще се връщам в социализма. Може да е имало цензура, ама сега има по-страшно от цензурата – автоцензурата. При цензурата между редовете ще прочетеш, недомлъвка ще пусне някой, печатна грешка уж случайно ще се появи, а и езоповски език като знаеш става интересно. И повече информиран и по-малко манипулиран…

 41. AAAAAAAAAAAAAAA,NA GLUTNICATA E ZAPOVIADANO DA NAPADA!DAJE SE RAZPOZNAVA I IERARHIATA! TI,VENCIVALERI I ONEZI KATO TEB S PO 30-GODISHEN IKONOMI4ESKI STAJ,TAMNO4ERVENI,4E 4AK PURPURNI,AKO BIAHTE TOLKOVA ZNAESHTI,MOJESHTI,GRAMOTNI-NIKOGA NIAMASHE DA OSTAVITE NESHTATA DA STIGNAT DO TUK,A SHTIAHTE DA SATVORITE NOVIA ‘KITAI’ NA BALKANITE! NOOOO-NE-NE!SVETOVNO IZVESTNO E ,4E STE NEKADARNI,NESPOSOBNI DA SAZDAVATE,DALBOKO I NEPOPRAVIMO UVREDENI!NE MI E JAL ZA VAS!SAMO DA MOJEHTE DA SE VIDITE OT STRANI…PFUU…4AK ME E GNUS…IVO-NE IM SE VRAZVAI-TE OT TOVA JIVEAT-PLUJECITE!

 42. fireball,

  Глеадам ви образовани хора тук на Вие си говорите и т.н. но едно не разбирам. Толкова ли е трудно да се проумее че най-големият проблем на България през последните 60 и нещо години е бил и все още е властвуването на комунистите.
  Говорите за отстраняване със законови средства и т.н. За какви закони говорите когато всичките закони в България са врати в широкото поле? За какви закони говорите когато американците и европейците се умориха да повтарят “корупцията, корупцията” и “съдебната система, съдебната система”? Нещата в България се промениха някак си под влиянието на външни събития и така не се стигна до една готина чистка, до едно здраво начало. Комунистите съумяха да се закрепят и засилят позициите си и с присъщото си безочие и наглост продължават да смучат кръвта на болна България. Ако трябва да бъда по образен – ако лечението с антибиотици е една революция да кажем в България това лечение беше прекъснато на 3-тия ден без да бъде изкаран целият курс при което положение паразитите не бяха избити и успяха да се адаптират и да правят това което най-добре могат – да живеят на чужд гръб.

 43. до GG2 Не сте от феновете на г-ин Инджев след като слагате в компанията на Дянков, Цветанов,Диков:) Колкото до ясновидството, не съм ясновидец но имам доста стаж в областа на финансите за да се осмеля да правя такива прогнози. Просто подкрепям логиката на нещата и нищо повече. Впрочем не съм самотник в тези си виждания. Прочетете Ройтерс, погледнете показателите , а и таланта на Дянков да се скара във всички посоки и за Вас няма да е трудно да станете”ясновидец”. Колкото До Бойко и там грешите. Той е във власта 8 или 9 години, а около нея доста повече:) Негово е изказването, че държава се управлява по лесно от град, така, че съдбата и гласът народен го “поразтовариха” малко от работа. Сега за комунистите. Щом казвате , че съм такъв- няма лошо. За ритниците, ритани сме много, бесени, палени, стреляни…Въпреки всичко това което важи за германските футболисти важи и за нас. Слаби, силни винаги сме на финала:) Така е 100години у нас и така ще бъде. Около нас-продължава повече от 2000години

 44. Vencivaleri1951,

  Оказа се, че ясновидеца съм аз.
  Относно икономически прогнози на комунист не вярвам – как е в загниващият капитализъм?
  А талант Дянков безпорно има – да разруши всичко онова което трябваше да бъде разрушено, но не бе през 1989. И тежи, все още тежи.

 45. Господин Инджев,с удоволствие чета Вашите статии и коментари.Във връзка с журналистите-блюдолизци,какво ще кажете за Петър Волгин?Според мен той е манипулатор от висша класа.

 46. Направих си обстоен анализ на пресконференцията на другаря ни президент… няма да отегчавам аудиторията, извода е един – за всичко е виновен Костов, вкл. и за последните обилни снеговалежи…

 47. GG2 Безспорно сте прав-загнива капитализма.Справка: Флагманът му има окло 2 трилиона дефицит, аикономиката която го гони по петите му има около 1 трилион резерв. Вие знаете коя е тази икономика и е въпрос на няколко години да стане първа. Ясновидец обаче не сте, предрекли са го преди двеста години и малко. Сега за Дянков…Тук ще се опитам да прогнозирам развитието на този талант: До три месеца няма да е на този пост, фискалния резерв който завари около 8,5млрд ще падне до 5, и ще поднесе на колегите си от кабинета множество протести инициирани главно от таланта му. Готов съм да се обзаложа с Вас за картината която току що Ви обрисувах.

 48. Уважаеми г-н/г-да vencivaleri1951,

  Да направим сравнение на бройката жертви на последователите на комунизма и на пострадалите от него. Везната клони значително в едната посока! Нихилизъм е да се криеш зад хуманизъм(!), равенство, справедливост и в същото време да си унищожавал и да продължаваш да унищожаваш собствения си народ – от лагера “Белене” та чак до Огнян Стефанов! Да не споменавам продължителното ограбване на народа – от “национализацията” до съвременните олигарси. Всъщност това не е проява на нихилизъм, а си е чиста проба духовна кастрация. А като споменах олигарси – те сега са най-засегнати икономически, та затова е и целия този вой и “загриженост” за българския бизнес. Целта им е да повторят упражнението на “батковците” им кредитни милионери. Ще си позволя да цитирам “кощунствено” любимия ви кумир – Няма да стане!

 49. Е, не ще и дума – Волгин или Енисеев – предаването му затова е предназначено. Но като мома домакиня пуска манипулиращи реплики на народеца…

  Давай, Иво! С удоволствие чета “В десетката” – и не само…

 50. GG2

  Спор по това няма – на едно мнение сме. Комунистите трябва да бъдат изритани от властта. Но това не може да стане по болшевишки – иначе по какво ще се отличаваме от тях? По това че сме the good guys ли? Да, възможна е такава формула – но тогава Алековите думи за маскарите ще се изпълнят с много голямо основание!
  Тези хора са много опитни и ловки, и битките с тях трябва да се подготвят много внимателно и прецизно. А не да се разчита на емоционалност. За това говоря.

 51. Не зная дали е редно да направя тук коментар на предаванията н Волгин по ТВ7 или БНР,но забележимо е ,че след скандала предизвикан от Първанов по повод предаването по НТ с участието на мин.Дянков,Волгин се явява поредният Рупор,в оплюмане на Дянков и подръжка на Гоце.Това личи както от встъпителните му думи в съответните предавани, така и от гостите ,коментиращи случая.Това че Волгин е откровен антикостовист е пуллично известно.Да го обясним с личната обида от правителството на Костов,въпреки че тя не би трябвало да бъде привнасяна по повод и без повод!Но да застанеш зад един такъв НЕГОДНИК като Първанов,давайки му право и осъждайки намерението за импийчмант,това ми идва твърде много!Правил съм опити да влеза в разговорите по темата по ТВ7,но без успех,поради наличието на само един телефон за свръзка и голям брой от желаещи да се изкажат по темата/не сам въпросната на днешният ден/Ето ,по тази причина се обръщам към г-н П.Волгин с апела,да не си омърсява името на все пак,демократично мислещ журналист/до толкова,доколкото се е представял по други теми като такъв/и да не се впеше в презираната от мнозина кохорта от продажни журналисти,клакьори на силните!

 52. До г-ин Иван Иванов Многоуважаеми господине,да броиш жертвите от едната и другата страна е занятие непродуктивно. Репликата ми, че комунистите през годините на съществуването им са ритани, стреляни…. бе единствено отговор към GG2 който претендираше, че е намерил формулата за действие срещу тях/днес го виждам с друга формула/ Лично аз съм издънка от двата полюса-баща партизанин и майка изселена със семействието си от София-/недотрепана Контра:(/ През детството си не съм имал братовчеди-за едните бях фашстчето, за другите комунизчето. Смешно би било да кажа, че семейството ми е било репресирано, но всяко производство на баща ми/досто висока позиция на военен/ му бе давана като по милост за “неблагоразумния му брак” Виждам, че “прелъстяването” и “кастрацията” доста интересуват пишещите в този сайт, но при мен просто няма как да мине. “Ограбен” съм и от национализацията, “заклеймен” съм и от “демокрацията” За да бъда честен обаче ще трябва да призная бонусите и от това че бях син на партизанин и от това, че съм син на реститутка. Погледното от марксистка гледна точка/битието определя съзнанието/ би трябвало да съм доволен и от двете посоки на промените/тези през 44та и тези през89/ но защо ли не ми е весло:))) Нещо повече тези бонуси/но не съм протестирал/не са ме радвали никога не съм парадирал с тях, защото правилегията е противоестествена изначално. “Твое е това което си дал”-всичко друго е от лукаваго. Дори ако си подарил блог на хората смешно е да им припомняш колко си написал в него, защото веднага си спомням за Лермонтов, който е оставил едни чернови, за Дубарова която е оставила една тетратчица и разбира се Сократ който не е написал нито ред:))) Колкото до това с което започнахме, а именно-кои жертви са повече и по скъпи аз не мога да реша, чии кости са ми по мили-тези по майчина или тези по бащина линия. / Един прадядо преди девети, един вуйчо след девети/ , както не мога да реша кои революции са по кървави-боржуазните или социалистическите…С уважение Венцислав

 53. Към Vencivaleri…

  Не бих се намесвал във вашия спор с трето лице, ако не се произнасяхте по мой адрес ” с опакото на ръката” като трето лице, което заслужава присмех. Много е готино така от засада да ми приписвате претенции за качество ( каквито не съмпредявил) след количествения ми пример, провокиран от самия вас с нечистоплътно внушение по мой адерс.
  Това, че споменах колко много са публикациите ми беше аргумент, който ме принудихте да употребя, за да се противопоставя на друга ваша манипулация – че не съм бил писал еди какво си. В резултат, за да покажа абсурда на вашата претенция да знаете всичко какво съм писал, прибегнах до “бройката”, показвайки, че няма как да знаете всичко, което съм писал, освен ако не сте специално назначен да следите творчеството ми и това да ви е основно занимание…
  Вече ви казах, че намирам за по-гадни заяжданията ,опаковани в уж мека форма ( за да минат по-лесно), отколкото откровените псувни на такива като вас.

  При следваща поредна манипулация на думите ми, прекратявам диалога и изобщо няма да ме трогнете с някакви полукомплименти, с които се правите на умерен.

  Просто няма да ви оставя, нито вас, нито друг, да говори от мое име като тълкувател на думите ми.

 54. Предлагам на всички, които четат всекидневно и харесват този блог – не обръщайте внимание на хора от сорта ” vencivaleri1951″. Целта е да се измести фокусът от статията на г-н Инджев чрез отявлено дразнене на аудиторията. А на самият “venci…” – да си пише глупостите по други места, че тук няма смисъл, ама никакъв 🙂

 55. ТВ 7 не бе ли купена от Ирена Кръстева т.е. от Доган ,какво очаквате от ВОЛГИН-освен да бъде лице на журналистическия слугинаж .Де да беше само той.Срамувам се от президента, министър председателя,съдиите и журналистите.Знам ,че има достойни и почтени българи ,но как да се преборим ,за да измием “срама по челата”!

 56. Уважаеми Венци,

  Бягате по тъча. Това, че Вие сте загубил еднакво на брой близки хора преди и след “комунизма”, не значи че жертвите от двете страни са равен брой. В крайна сметка жертвите са на България… Но бройката в случая е много важно нещо и знам че точно тя Ви е големият трън в очите и се опитвате всячески да омаловажите този факт. Ако бройката не беше съществена, нямаше да има понятия като геноцид. За да предявявате претенции за истинност, трябва и да сте обективен.

  Да не забравяме и един атентат в църква, така че да си служите с Божието слово в контекста на тезата Ви прилича на Първанов да се кръсти в църква… за да не споменавам как еди кой си чете Евангелието … Личната Ви трагедия не ме трогва, защото я използвате да омаловажите(най-малкото като приравнявате) тази на много повече хора от Вас.

 57. До другаря-господин Венцислав
  Уважаеми господине,
  В нашата малка България не сте единствен, чийто близки са на двата полюса на политическото противопоставяне.За личната Ви обективност зависи дали ще изхождате от коминтерновски или от ноционални позиции.Ресултата от първите е на лице.

 58. dragi ivo,loshoto na tezi blogove e:mnogo barzo se palniat grafomani ot KDS-BKP;provezdat se zabluzdavashti”demokratichni”dialozi i v kraina snetka ti se sdobi s mnogo svoi talkovateli koito pochvat da vkisvat gozbata…a?

 59. Vencivaleri1951 – дотегнал ми е в блог. бг с преливане от пусто в празно.
  Не може да адскочи аонсувската си школовка.
  Мисля, че е специално акредитиран.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.