Бунтът на мръвките

Вижда ли се Бойко Борисов президент само след година и половина?

Този въпрос произтича от крайно нетипичното за него мълчание по скандала, който няма как да е нагазил в сегашната си фаза без неговата (мълчалива) санкция. Всъщност той каза две неща в зората на тайфуна: “ Нека се карат” ( Дянков и Първанов) и “ Щом иска война, ще си я получи” ( президентът).

Скараха се оттогава още повече и си я получи войната президентът. Но Генерала не се държи като предводител на своите войски. Начело препуска вицепремиерът Цветанов със символично отрязаната ( от Първанов) и символично набучена сега на кол глава на вицепремиера Дянков, чиято физиономия докарва противника до делириум.

Къде е Бойко Страшни в този сюжет? Няма по подходящо време за послание от съботно – неделните публицистични предавания в ефира, които се мултиплицират след това в масовите вестникарски тиражи в понеделник. Няма и по чест ползвател на този метод за излъчване на облъчване по свой вкус от самия Борисов. Но го няма. Мълчи и това не може да е случайно.

Някои вече се питат, дали не се заражда нещо като еманципация на егото на политици от ГЕРБ, които не желаят да пребивават вечно в качеството си на тор за рейтинговия цъфтеж на своя лидер. Самият Борисов даде храна за подобни предположения с тиражираната в публичното пространство версия, че той бил против процедурата по отстраняване на президента, но бил принуден да се подчини на колективното партийно решение.

Плува ли корабче в окото ми ? Сигурно толкова, колкото лайнер в столичната Перловска река.

Ясно е, че Борисов си има свои съображения. Крайно невероятно е през главата му да бъде правена каквато и да било политика – а най-малко пък такава, която би могла на теория да свален президент. Но не са ясни самите съображения. Налага се сами да съобразим.

Преди всичко Борисов иска да покаже, че щади устойчивостта на президентската институция. Както сам изтъкна при поредното си сдобряване с Първанов ( когато си направиха взаимни отстъпки за посланическите постове и за закона за въоръжените сили) “, не се знае, може пък ние да имаме президент”. Е, вече се знае – според Цветанов ГЕРБ ще издигне свой кандидат за президент. Което затвърждава впечатлението, че Борисов не случайно отстъпи именно от искането да се отнеме президентската шапка над армията – на самия Борисов много ще му отива!

Медиапул цитира свои източници, според които до месец – два се очаква ГЕРБ да поставят законодателно въпроса за промяна в статута на разузнаването НРС и службата за охрана НСО, двете силови служби, подчинени досега да президента. Един стар спор на нов глас. Някой помни ли днес, че именно заради контрола над разузнаването настъпи първият публичен разрив в отношенията между СДС и президента Желев през януари 1992 г.? Идеята сега ( отново) била да преминат под контрола на правителството. Ами ако контролът над президентския пост премине към ГЕРБ, както обеща вече Цветанов?

По-вероятното е, че пускането на такива сонди сред общественото мнение цели да покаже на президента целия арсенал от възможни бойни умения и ресурси на изпълнителната власт. Пък да си прави сметката.

Ако схватката за повече власт и пълномощия интересува слабо същото това обществено мнение, то другият сондаж на публичната чувствителност гарантира много по-голяма чуваемост сред гражданите. Защото става дума за ехото от големия грабеж чрез отварянето на т.н. от президента икономически досиета. Ето това, ако е вярно, че се готви ( при това на бързи обороти) от страна на правителството, би било наистина най-интересно да се види и да се чуе. От всички.

А дотогава? Дотогава времето си тече. Президентските избори наближават.

Лично аз не вярвам да се повтори скоро онова роене в управляващата партия, което на времето медиите кръстиха “бунтът на мравките”. Но не искам да си мисля, ако някои от мрачните прогнози за икономическата криза се сбъднат, какво може да се случи. Това би направил вероятен “бунтът на мръвките”, поради тяхната липса. А там, където има дефицит, винаги се намира социализъм във всичките му мутации.

18 мнения за “Бунтът на мръвките”

 1. Единственото, което ми се иска да видя, е отварянето на икономическите досиета, та да видим най-после кой кой е. Дали е налице волята това да се случи. Ако не се случи, значи са забъркани някои хора от сегашното управление. А, ако пък се случи, какви ли ще са последствията?!Повече от любопитна съм.

 2. Да, да, точно така. Нещо мъти Големият Мъж. Не може той така просто да се спотайва. Или веч се е научил? Нали учители има добри… И първанка, и доганка, а и собствената му сянка кой знае какви мисли нашепва.
  За бляскави шпалири,
  за президентски потири,
  за стегнати мундири.
  Тъй де, нал’ е генерал.
  Да не е в кошара спал?
  И той лека, полека,
  ще намери своята пътека.
  Лично аз мисля, че останаха изненадани доста хора, даже и тези, дето трябваше да изненадат. Сега сто процента мислят как да я натъкмят, да се опитат нещо да замажат. Във всеки случай трябва доста да са се самозабравили , та да ни мислят за глупаци. Нагледахме се вече, насърбахме се вече…Но защо ли си мисля, че ще е от трън, та на глог. Представете си фатмака Марин да ни поздравява по случай националния празник или пък по-вероятно за 66-та годишнина от победата на СССР над Хитлер?! Или пък след две години Големият Мъж да ни размахва оставка и да ни плаши: или аз, или…

 3. Освен,че е в десетката,тази статия потвърди една друга,в която имаше “оредяващо”
  пренаселяване на върха на иглата от много прилики и отлики в тшеславието и амбициите за най-новия социализъм въ всичките му мутации след Априлския пленум на БКП и бях стигнал до извода с много други колеги,че не е изключен и варианта взаимни отстъпки и кадрили….при недостиг на мръвки,което ще взриви т.н. костовизация и ще е в/б/олен симтпом за Янето,които не могат да си го “мерят” с Иван Костов.
  На Балканите няма как да се променят бързо онези с тъжно-известната си слава на тлеещ погреб…
  Все пак г-жа Цецка Цачева Ви чете г-н Инджев,а ако и тя е стигнала до извода,какво е нужно на правилната България,идеите й могат да се превърнат също в толкова успешни фактори от граждански тип,каквито са били при един друг покоен нейн предшественик,който писал на делегацията обикаляща европейските дворове:”Намерете ни какъвто и да е княз,защото ние тук ще се избием!!!”
  По това време,Д.Благоев е бил в Петербург? и ще е истоически нечестно,да го виним за привнесените идеи,които се оказали по-късно удобни в т.ч. и за “мръвкари” като днешните…
  С други думи правилната България се иска правилния човек…
  Това тепърва ще видим!
  Тъкмо преди да “избухне” Ньой недалеч от Гевгели,където е изтичала кръвта на нашите за Македония,на път за Ниш и София,другаря ти Вилхелм II лично разпределял мръвките в свинско със зеле на изгладнели генерали и фелдмаршали с блестящи еполети,а другаря ти му съюзник,го нагостил на гарата и с великолепна реч на латински с обръщение,което е като въпрос на тълкуване от присъщите на днешния или онзи деншния нюз:ще е то подлост и коварство?
  Самият локомотив бил невиждано чудо,като всяко друго за три дни!

 4. Господин Инджев, заключението Ви е брилянтно.

  Именно затова трябва да се обясни на бедния ни народец, че се прави една крачка назад, за да се направят две (дори сто) напред. За да се ограничи вредното влияние на олигарсите до минимум, трябва да се удари точно по бизнесът им. Това е невъзножно без сегашната рестриктивна политика на правителството. Народът ни не е прост. Просто трябва да им се обясни с достъпни думи. Всички са свикнали на мизерия. Всички са склонни да потърпят още тази мизерия, но да знаят, че това пък ще е цената за отърваването от мизерията. Всеки нормален българин е готов да плати тази цена. Отговорност на правителството е да обявят публично (естествено непопулярно) и разбираемо тази цена. Не рискуват нищо, защото народът ще се произнесе ясно, а и лицемерието на “левицата” ще лъсне още повече.

 5. Статията прекрасна, коментарите изпълнени с отговорност и надежда, а и молба”да се обясни с думи прости”. Уважаеми нима вярвате, че има така наречените пак от Гоце “икономически досиета”?Нима вярвате, че ще бъде създаден “народен съд” и виновните порицани?Аз лично не.Все едно тези, които си платиха да бъдат архонти, да се върнат наказани в България, а червеният масон Гергов да бъде секвестиран! За мен тези таени надежди,поне така какво се представят са неизпълними.Дори огласяването на милионите в швейцарските банки е пак през решетка.Може би греща?

 6. Бих искала да споделя версията, че изборът на Гоце Първанов и свалянето на Петър Стоянов е извършено от мозъчният тръст на ЦРУ?Доколко ние избираме президент?Анализаторите в Лонгли определят Гоце като с “неутолима жажда за власт”, “безкомпромисност при дискридитирането и отстраняването на политическия опонент”.Ген. Колев-завършил специални военни школи в САЩ направлява Първанов.Ако това е така,какво ни остава ? Мисля, да докажем, че сме мислещи същества и че се стремим към европейската ориентация на България, а не към Путинова Русия.

 7. Не мога да разбера какво искате да постигнете с това “човъркане”? Да предположем ,че от тези досиета се окаже, че сегашните управляващи не са чисти.Какво ще стане на следващите избори? Ами Тройната коалиция ще дойде отново на власт.
  Тъка се получи и при Костов , благодарение на такива статии хората не се ориентираха кое е по-малкото зло и гласуваха за Царя. Сега както усещам се подготвя същия сценарии.

 8. Забелязала съм, че хората, които по някакъв начин пребивават във властта, доста бързо хващат една болест – аз я наричам “звездна”. Характерното за нея е, че властимеющите започват да си мислят, че нещата са такива, каквито те ги виждат и им се иска да бъдат. А те, нещата, на практика, изобщо не са такива, както са в очите на властващите! Казвам го, защото след водопадите от думи, които се изсипаха върху главите на българите по повод скандала между Първанов и Дянков, вече на никого не му се слуша за това! А медиите въпреки това продължават! Вярно, бие на очи, че ББ не се намесва в тази тема, което е необичайно за него – той винаги имаше мнение и коментар за случващото се! Затова си мисля, че целият театър се разиграва с неговото тайно съгласие и одобрение. А дали се вижда президент – не ми се вярва! Все пак президенската институция е твърде малко натоварена с правомощия, сравнено с тази на министър-председателя! Как мислите, били му харесало това на ББ? По-скоро целта е друга

 9. тези икономически досиета са поредната дъвка на Гоце и той самият си го каза “Всички знаем, че няма досиета. За съжаление, никой не е събирал тази информация, не я е систематизирал. Но, макар и с голямо закъснение, ние ще трябва да направим публична цялата тази информация”

  ето и мнението на Костов – Виждам осем години бездействие, пасивност пред начина, по който много хора са злоупотребили с власт и са натрупали богатство и опит сега всичкото това нещо, което не е свършено в последните девет години, да бъде прехвърлено в пространството на управлението на ГЕРБ. Тоест едни празни досиета да се хвърлят на бюрото на Бойко Борисов и да му се кажат да ги запълни, защото президентът не е добавил нищо. Ако беше написал нещо за тези досиета, той трябваше да започне от своите собствени спонсори

 10. много интерсна статия,браво г-н инджев,но какво ще правим ако сте прав

 11. Валерия,

  Те виновниците и сега са порицани в очите на обикновения българин. Но това не е му достатъчно. Въпросът е да си носят последствията, защото някои хора се оляха. Но пък има достатъчно дании за тайх, там където трябва. Взеха прекалено много, а не дадоха нищо. Народът е склонен да прощава, да прояви разбиране дори, но някои хора са били просто прекалено цинични, нямаха мярка, други пък се стремят да дадат поне нещо сега. Както и да е. Светът не е само бял или черен. Интересно ми е Вашето мнение как бихме доказали, че се стремим към европейската ориентация на България.

 12. В тази държава,на никой май не му се работи,а иска големи заплати и да си мрънка цял ден, наволя-по вестници,телевизии и радиа.

 13. Поведението на Борисов е стратегически напълно правилно. И без това му се позагуби рейтинга в последно време… няма как като се опитваш да се харесаш на всички и не търпиш малко стачки. В конфликта няма да има победители, но ако и той се намеси пряко ще има още един губещ. Но ако толкова държите да знаете какво мисли – това е което говори Цветанов. А за президент?! Не мисля… нито е в негов интерес, нито е пост за него. Смятам, че следващия президент ще е жена. Ако трябва да направя предположение – Кристалина Георгиева.

 14. Икономически досиета? Такива няма! И ако на някои му се иска да ги има и да бъдат отворени, то е само да зареди батерията на онази злоба, която иска КРЪВ и зрелища.
  Що се отнася за НЕслучайно подхвърлената фраза “икономически досиета”, то тя е последвана от едно изброяване, което завършва “… и банки”. Какво се цели с това? Нещо от рода: “И ние знаем нещо г-н Б.Б.”, нещо което знаем всички.

 15. Няма да учудя, ако ББ се цели в президентския стол. Много се лъже, обаче, ако си въобразява, че от това място пак ще продължава да дърпа конците на всичко и всички. Подозирам съвсем умишлено вменяване на амбиция у него от страна на определн кръг в ГЕРБ, с цел елегантно му отстраняване, което по един или друг начин пак си е мравешка работа.

 16. Към г-н Иванов:
  Намесвам се в обръщението Ви към Валерия, защото въпроса който задавате към нея ми напомни един друг от миналото: Зашо обичате СССР ? (вече се кефя като изписвам тази абревиатура или пък БКП). Не знам как тя би Ви отговорила от името на всички ни, но за себе си знам, че да се стремиш към нещо, означава да желаеш нещо неосъществено. От което пък следва, че няма нищо за доказване, а само за приказване.

 17. Не съм много убеден, че икономическата политика на правителството е правилна. Всички икономисти говорят само едно – да се намалят разходите! За някои е разбираемо – угодническото поведение може да ги отведе в МВФ или СБ! Никой не говори как да се увеличат приходите. Или ако се каже нещо в тази посока – то е чрез орязване на придобивки, нови такси, косвени данъци и пр. Т.е. чрез оше по-голямо обедняване. След което щяло да дойде светлото бъдеще!!!!
  Нямя ясна визия, къде да се налеят пари, които да бъдат ефективни. Няма свежи идеи какво да се прави. И това е така, защото за 20 години BG икономическия елит (измисления такъв) бе приучен свикна на лесното – от пари да прави пари прим, без да минава през стока.

 18. Господин Танушев,

  Вярно е, вече сме в ЕС. Няма какво да доказваме, вече сме там, нали?;-). Но въпрос на самодоказване е да покажем, че сме реален член. Предполагам изявеният стремеж в думите на Валерия е към точно това. Има си доста конкретни стъпки към тази цел. За мен е проява на ниско самочувствие и пораженчество да се смята, че тази цел е мираж. Приказките са едно от средствата, а и както се убедихме, дума дупка прави. Все пак в началото бе Словото …

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.