Ще се окаже ли руският троянски кон обикновено българско камилче?

Сигурно няма да сгреша много ако кажа, че Първанов постави един от световните рекорди по политическа неадекватност , когато буквално в навечерието на парламентарните избори миналата година се ангажира с прогноза за техния изход и на тази грешна база препоръча на двете водещи, но антагонистични политическия сили да се прегърнат в общо правителство. Поначало прогнозирането на нещо, което таи милиони ( по презумпция) неизвестности, часове преди развръзката, не говори за особено голяма мъдрост. Но тази, изтърсена от Първанов, беше наистина връх на нанадолнището в ясновидството:

Ето за опресняване на паметта цитата от “стенорамата”, т.е. от интервюто му в “Труд” от 3 ли 2009 г.”:

“На България й трябва правителство с подкрепата не на 121, не дори на 130, а поне на 140-150 депутати. Защото това правителство ще налага непопулярни мерки. То ще трябва да каже, първо, истината за страната в условията на криза. А истината предполага задълбочаване на негативните процеси в производството, увеличаване ръста на безработица, свиване на социалните разходи. Ще са наложителни непопулярни мерки. И със 121 гласа, получени от дву- или трипартийна коалиция със сложни вътрешни отношения, няма да стане работата. Затова най-добрият вариант за България за съставяне на правителство е да се разберат първите две формации”, казва президентът в интервю за в. “Труд”.

Дали сега не се повтаря историята със ново злополучно разчитане на политическите знаци от същия този Първанов?

Свикнал да печели в невероятни ситуации, както на изборите за президент през 2001 г., управлявайки след това 8 години безметежно както си иска без някаква значима съпротива отникъде, той явно е загубил ориентация за света на реалностите. Трима души днес му ги напомниха.

Цецка Цачева, богоравна на президента по конституция, открито му опресни пропуските в познанията за разпределението на властите. “Другата страна”, това е Народното събрание, заявява тя по повод самоувереното и направо самодоволно подмятане на Първанов след пресконференцията, че на ход е “другата страна”. А щом Цачева е мобилизирана, значи ще има “гонка по устав” на главнокомандващия.

Със свойствения му равен начин на говорене ( като един от малцината политици в България, които никога не повишават тон!), вицепремиерът Цветан Цветанов също продължи атаката, давайки да се разбере, че този път чудото няма да е за три дни.

Над всички, както и друг път, в откровеното и цветисто говорене, се извиси “устатата” ( както вече задължително я наричат медиите) Татяна Дончева. Като вкара в употребата универсалното ( и твърде вероятно ) обяснение за големите пари като повод за тази голяма патаклама, лявата депутатка предупреди, че Първанов може би наистина е загазил. “Да не се окаже камилче”, многозначително иронизира тя по адрес на бившия си партиен лидер.

Какво ли означава това? Да не би да иска да каже, че “големите пари” имат свойството да се ориентират към по-силния?

А може би ни казва друго: чакайте възможна изненада. Всички си мислят, че в Конституционния съд няма да мине искането за отстраняването на Първанов, защото има мнозинство от съдии, от които той очаква благодарност за заеманите постове. Ами ако се окажат “неблагодарни” в края на мандата му и в началото на един нов президентски възход след неговия крах, чиято съпътстваща емблема никой няма да иска да бъде?

Както се казва – я камилчето, я камиларя. Във всеки случай трансформацията на руския троянски кон в обикновено камилче е не просто възможно, а направо задължително прераждане за такъв прехвален “стратег”, който два дни преди последните избори изръси онази глупост с прогнозата си за общо правителство на БСП и ГЕРБ.

23 мнения за “Ще се окаже ли руският троянски кон обикновено българско камилче?”

 1. демнстрира космически гьонсуратлък. Агента-пРезидент е персона нон грата в Европа,на практика в за пред Европа ние нямаме президент.Ние имаме президент за пред Узбекистан,Куба,Русия,до някъде заради климата и географските съседства-Гърция. Агента Първанов лиши българия от ЕВРОПЕЙСКИ президент,понеже никой не иска да сене с него на една маса заради слугинажа му към Путин с тройния шчлем който набута на българите,заради антиевропейската ,проруска политика,ззаради това ,че Агнта Първанов е президент на държава-мафия. А той,гьонсурата-прави сметки до 2020 година да се навира -още 10 години да дава тон на живота на българите,да има каже как ще живеят след 10 години ?! Не нам,ще имаме ли като нация потенциал да го избегнем тоза политическо бедствие ?

 2. Цитата е “Другата сграда е на ход” с което явно визираше сградата на мълчаливия Първи министър от където очаква някакво дружеско рамо,забравяйки че в парламентарната република сградите са подредени по ред законодателна,изпълнителна и съдебна.В Конституцията не се споменава за сграда на друга власт,която да бъде алтернатива.До колкото ми е известно президентската сграда е само с представителни функции.Някой да ме поправи ако греша.

 3. Не знам г-н Инджев,дали имате време,
  да анализирате резултатите от собствения си неуморен труд,но доколкото повече от половин век,
  подобна работа не ми е била чужда,
  искам да Ви уверя,че и посочените две дами в статията и Цветан Цветанов няма как да не са се съобразили с обществените нагласи.
  Какви са заблудите на всеки вярващ в собствената си непогрешимост,не знам,но ако е въпрос за едно прераждане,подобно на това на древната митлогична птица,то прозира…в подбраната от Вас тройка,сред които-знаете!-предпочитанията ми за “Голямата уста”,в този блог,и не ще да са били… като случайни припеви от прочутата песен за войниците не Ромел в “дивната пустиня Табу!”където са бродели и камилите!
  И като говорим за случайности,
  юношата хъш за Учредителното събрание е бил и непълнолетен,за да влезе в сила,избора му…за депутатин!!!
  Но каква СИЛА по отношение на държавността!!!!

 4. Ако тази хипотеза за реакцията на Конституционния съд се сбъдне, ще бъде чудесно. Е, ще трябва да изтърпим Марин, но всичко хубаво на едно място не става.

 5. гоце трябва да въде шамаросан,не може този човечец да продължава да се изживява като български политик,не сме имали до този момент президент,който никой да не брои за слива,че ще си изкара мандата е ясно,( марин е политическо и човешко недоразумение),но поне си показа истинското лице и си подля сам вода

 6. дай боже,ама не ми се вярва да мине вота срещу гоце дори в парламента, да не говорим за конституционния съд!Господи,дано греша!!!!

 7. Преориентирането се вижда – поне в лицето на един петролен принц и на един твърде комичен Алеков герой;-). Ще видим.

 8. “Защото по-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството Божие.” (Лука 18:25) – Ето ви го отговорът защо се прави Първанов на камилче. Ако не с олигарсите си то поне самостоятелно да си пробие път към царствената обител (не намеквам за отвъдната).

  П.С. Преди 3 дни май беше, Яни Янев, давайки подкрепата на групата си за вота в парламента срещу президента каза, че не очаква все пак да се стигне до гласуване поради станалото практика вече отмятане на герберите от собствените си решения. Стана ми симпатичен с искреноста си.

 9. Ще си позволя да пусна тук едно късче от необятното народно творчество:

  (мелодията е по “Камион ме гази, трактор ме товари” на Тошко Колев)

  * * *

  Утре вечер в “Панорама”
  ша ти пускам стенограма
  щот на възраст ма обиди
  хай сиктир да се не види!

  Припев: Карай резиденте
  карай в механата
  горе на баира
  става панаира!

  Другиден пък съжалявам
  малко ша та уволнявам
  за апартаменти питаш
  черепа си чоджум риташ!

  Припев …

  Уикендо пък на полето
  ша та стрелям със чифтето
  и ловец съм и рибар съм
  най-хептен пък ченгесар съм!

  * * *

  Всяка прилика с лица и събития… вие си знаете.

 10. Явно обаче от Гоцэ има една безспорна полза. Както личи от текста по-долу, Сырыщныкът е стимулирал творческия народен гений и политическия фолклор. Под псевдонима “Омир” някой (съдейки по стилистиката, поет с достатъчен житейски опит) е създал точни поетически образи на гнусния мерзавец:

  Ех, ти Гоце- издокаран
  от Москва агент докаран
  Виж се колко жалък стана,
  цял народ ти гледа срама.
  Гоцко, идиот от село-
  де се чуло и видело
  тарикатче и нещастник,
  недодяланик и гащник,
  мераклия с поглед мазен
  отвратителен, омразен
  да се пъчи на мегдана
  да ни дямка от зарана?
  Да го возят в лимузина,
  да го вардят десетина?
  Гоце, грешка на Отеца
  извращение с Твореца
  Гоце, толкова си жалък
  и нищожествен и малък!
  Темерутин и авджия,
  по-си мръсен от мастия
  Нагъл сульо от махлата
  Изпълзял от миризмата.
  Гоце, скоро фащай пътя
  да не заиграе пръта
  по гърбината читашка,
  и московската фуражка
  да не виснеш за краката
  на върбата край реката!

 11. А на мен ми се струва,че всъщност троянския кон си е едно обикновено българско магаре.Магаре,което привлича в лова вълците.А нали знаете като дойдат вълците какво става?

 12. Блестящо!
  Аз също съм на мнение, че на Гоце нещо чипа му се е скапал или по-точно е като радио между две станции.
  Дали войната ще бъде за три дни?
  Едвали.Сигурен признак за това сред просветените е вкарването на топло на Алексей, защото ако Бойко беше по някакъв начин уязвим, то беше чрез „Трактора“.
  Единственият,който може да спре падането от власт на Гоце е „Големият брат“ от Америка.
  Аз също смятам, че Конституционния съд няма да заложи на куц кон и ще подкрепи вота.
  По времето на акция „Октопод“, мой познат от службите ми вика, какво се занимават с разни мекотели а не атакуват направо Бога на морето.
  Кой, Нептун ли ?
  Не, вика моят познат, другият.
  Поразрових се в старите книжки/интернет/ и си припомних, че Посейдон също е бог на морето, но според гръцката митология.
  Интересното в случаят е, че в същата тази митология подробно е описан, като брат на „Зевс“ и втори по власт.
  Не знам дали моят познат просто риторично зададе въпроса за бога на морето или имаше предвид определен човек/стоящ зад такъв ДС агентурен псевдоним/, място за срещи на определен кръг хора/ресторант, хотел/ или нещо друго, но ако някой има идея какво/кой е това да пише тук.

 13. Не мога да се състезавам по красноречие с прежде пишещите. Да се надяваме, че развръзката, каквато й да е тя, няма да се забави, но от изхода ще съдим за това, което ни очаква.

 14. Прочетох отново “българският чадър” на Владимир Костов. Е, всичко си идва на мястото.

 15. Цачева отива в Москва да каже на руснаците,че АЕЦ Белене няма да има, както и петролопровода Бургас Александрополис.За Южен поток руснаците сами ще се откажат.За това е срещата с енергийният министър.Всъщност войната която Първанов предприе срещу правителството е отговор на това решение на правителството по отношение на руските енергийни проекти.Първанов, като защитник на руските интереси , не можа да ги защити и сега се страхува от възмездие от страна на руската енергийна мафия.Съдбата на Луканов му е пред очите и той трепери от страх.Той отлично знае,че когато вече не е президент и няма охрана, може да му се случи всичко.Така е ,когате се обвързваш с мафията.

  Коментарът не е мой, но много ми хареса

 16. Г-н Инджев, с тия притеснителни вероятности – ще накараме президента да играе неразумно и прибързано. И без това е в цугцванг. Отстъпи си хода на “съседната сграда”.

  Но пък времето и кризата работят за него.

 17. Хубава статия!
  Това е и моето становище за ситуацията в която ни вкараха без ние да изкаме да участваме в този сценарий.Ние бяхме статиците във филма на Българският преход,които бяха лъгани многократно 20години.Голяма Икономика имаме не ще и дума.А за фон си имаме скъпи коли,лукс жилища,”местен елит”никому нейзвестен, октоподи,нагли пари от картофи и всякаква измет,а народ не остана в тази хубава за престъпноста страна.

 18. Относно коментарите до тук в т.ч.,
  и последните родили чара на българското народно Величие,
  особено добре, се вписаха ,и на дело и на думи, редица навременни мерки с “бяло знаме” на премиера и др.,за които умерената победа е като ястие под звуците на танго,
  което в Сицилия обичат студено,
  като плод на мъдрост,а не на слабост,предвид неизбежното и
  от страна на Конституционния съд,
  който не би трябвало да НЕ!!! е оценил вече,това което МУ спестява дори кардинал Ришельо:
  “Изглежда,че сте победил самата победа,щом н е и с к а т е о т победените,всичката печалба от победата си!”
  Намека за Посейдон “не схващам”,
  но в бури границите на доброто и злото са неустановени,а всички пътища се с л и в а т…
  Ако онзи бог е обичал пристанищата,обикновено след корабокрушения,точно на него ще да са необходими пилоти за безопасно прибиране на спасените на завет….
  По едно време имаше с в р ъ х употреба на алюзии за гнева на римските блогове…

 19. Иво, искам статия със заглавие – “Това си е моя работа”. Още по-добре ако са две. В едната да говори с горната, в другата с долната г…а.

  Привет.

 20. Днес в Москва Цецка Цачева ГО е казала гениално просто:

  “Ние планираме в скоро време да приемем стратегия, която ще отдели централно място на три българо-руски проекта – петролопровода България – Гърция, газопровода “Южен поток” и АЕЦ “Белене”
  (mediapool.bg)

 21. Южен поток и неговият пул от политици започава да се разпада. Президента ни започва да говори за бъдещето си в политика. Дали има връка между двете събития? Дали е нямало алтернативно бъдеще, което се е разпаднало с пула.

 22. А дали цялата тази работа не е част от сценарий договорен с Путин. Гоце вече не е удобен защото се е компроментирал прекалено много и на негово място да бъде поставен друг. А кой ли ще бъде той?!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.