Президентът хвърли обувка по журналист, но това не е новина

Когато днес 15 март 2010 г., видях в студиото на Би Ти Ви колегата Диков, първата ми реакция беше: нима са се засрамили, че в централните новини на тази “голяма телевизия” го оплюха за дързостта да задава “кафеджийски въпроси” на недосегаемия ни президент на пресконференцията му от 12 март?

Бързо ми мина. Установих, че няма такава грешка. За по-достоверно му се обадих и той потвърди, че няма такова нещо като извинение.

За мнозина дребната на пръв поглед случка с оплюването на Сашо Диков в рамките на новинарската емисия може да е останала незабелязана. Но тя е забележителна. Защото е емблематична за наложения в нашите медии манталитет на журналистическата антисолидарност на солидаризирането със силните на деня.

Изказът на Диков при опитите му да изчопли някакъв отговор от президента може да не е бил на високото изискано ниво на пернишкия аристократ, но това, щом толкова не се харесва на въпросната телевизия, можеше да бъде подминато поне с мълчание. Вместо това, в нарушение на всякаква етика на взаимоотношенията между колеги, по негов адрес бяха направени обидни квалификации – не в публицистично предаване ( което би било друго, там заемането на позиция е дори задължително, за да е ясно кой къде стои), а в новините!

Етика в телевизията! Помните ли тази претенция? Тя явно служи за оръжие, когато трябва да бъде сдъвкан журналист, който задава неудобни въпроси, квалифицирани като “неетични” от началството, солидарно с още по-голямото началство – олигархичното и държавното.

Честно казано, когато чух, че бронираният ни откъм чепати журналистически питания президент ще говори на пресконференция, ми мина през ум въпроса дали ще се намери един иракчанин, кюрд или китаец насреща му.

На 14 декември 2008 г. иракският журналист Мунтазар аз Зайди от телевизия “Ал Багдадия” има дързостта да замери властелина на света Джордж Буш на пресконференция в Багдад. Лошо. Много лошо. Адски неправилно. Не го подкрепям. Но беше смело. И освен всичко друго показа по парадоксален начин, че дори в Ирак, където демокрацията не просто прохожда, а още пълзи с кървави дири, е възможно някой да направи нещо заради кауза и благодарение на демократичните наченки на системата ( наложена отвън , при това!), не е транжиран на място с чукове и железа, а отива на съд без опасност за живота му.

На 3 февруари 2009 г. лошият му пример беше последван от китаец, които замери с обувката си гостуващия в Кеймбриджкия университет китайски премиер Вън Цзябао.

На 15 декември кюрдски емигрант замери на улицата в Севиля турския премиер Ердоган, който беше на посещение в Испания.

У нас такива неща не стават. Тук журналистите биват замеряни от други журналисти – с компромати, с презрение, с мълчание и маргинализиране. В угода на силния на деня. Властниците само си подават обувките – има кой да им ги лъска заедно с имиджа.

Тук не е Ирак, САЩ или Испания. Тук е просто България – царството на врящия казан, в който винаги се намира някой да те дръпне обратно, ако тръгнеш да изпълзяваш от него. Не случайно НРБ беше съветската колония, която дори нямаше нужда от съветски военни бази – петата колона поддържаше колониалния ред по-добре от всякакви танкови дивизии. Не само в националсоциалистическите конлагери са назначавали за надзиратели т.н. капо, т.е. копои от същата националност, които най-ревностно са охранявали ( и малтретирали) сънародниците си. И в соцлагера беше така.

В стила на Хрушчов властта в България и днес си сваля обувката, удря по масата и всички назначени за журналисти се снишават. Изпълзяващият Диков го дърпат обратно в казана. И никой не забелязва, че нещо нередно се е случило.

Ако имаше международно състезание “ходене по терлици” около властта, сигурно щяхме да сме световни шампиони. Особено при маратона без маратонки. Защото всички останали щяха да ги пускат да тичат боси ( за да не хвърлят някоя маратонка), но това нямаше да важи за нас.

27 мнения за “Президентът хвърли обувка по журналист, но това не е новина”

 1. Браво. Но няма нищо за чудене. В бедна държава, трудно ще се намерят богати духом. Жалко е да се гледат и слушат голяма част от журналистващите в Бг. Може би сте пропуснали, но за мен, връх на журналистическо безгръбначие беше поведението на водещия “Панорама” в БНТ Б. Василев, който едва ли не се хвърли върху микрофона на Цветан Цветанов, когато последния коментираше поведението на Гоце. Срам.

 2. Диков ми хареса, дори и когато Луджев му направи забележка да се отнася уважително към институцията, представлявана от Първанов.Ама и Луджев е един. Нали писа Бяла книга. Шменти капели, както би казал ББ.Всички, като идваха на власт обещаваха, че ще разкрият магариите на предишните, но, накрая нищо не се случваше. Е, сега да видим. Всичко или нищо!

 3. Ако използваме жаргона от спортните предавания на Сашо Диков, може да се каже, че послушните журналисти легнаха на Първанов или иначе казано, излязоха на терена със смъкнати гащи. Добре поне, че в отбора на журналистите има 2-3 истински играчи, които не са продали мача.

 4. Когато чух по БТВ за “кафеджийските” въпроси на Сашо Диков, не можех да повярвам! При това претендира да е най-гледаната и сериозна телевизия в България. Аз отдавна не вярвам на новините на БТВ. Осведомявам се от Интернет най-вече. Знам новините няколко дена преди някой да благоволи да ги сведе до широката аудитория. Нека тези и други изцепки да останат на съвестта на журналиста. А съвестта рано или късно ще си каже тежката дума.
  Между другото май ненапразно бяха “сбъркали” с онзи ер-малък. Един път и те да уцелят в “десетката”.

 5. Защо ли ми звучи познато, написаното от Ана Политковска : Третата промяна се случи при управлението на Путин, тогава навлязохме в нов етап на руския капитализъм с ясни неосъветски характеристики. Икономиката по времето на нашия трети президент е странен хибрид от свободен пазар, идеологическа догма и най-разнообразни цели и елементи. Този модел поставя съветската идеология в услуга на едрия частен капитал. Има огромен брой бедни, наистина мизерстващи хора. Но пък процъфтява един стар феномен: номенклатурата, управляващият елит, великата класа на бюрократите, които продължават да съществуват във вида от съветско време. Икономическата система може и да се е променила, но елитът се нагоди към нея. Номенклатурата поиска да живее луксозния живот на „новите руснаци“ от бизнес елита, само че официалните държавни заплати са много малки. Въпреки това тя няма никакво желание да се връща към старата съветска система, но пък и новата не й пасва съвсем. Проблемът е, че новите условия изискват ред и законност — нещо, което непрекъснато липсва на руското общество. Номенклатурата пък се мъчи с всички средства да заглуши закона и да унищожи реда, за да забогатява.

  В резултат на това новата стара номенклатура на Путин изведе корупцията до такива висоти, каквито при комунистите и Елцин никой не е и сънувал. В момента тя поглъща малкия и средния бизнес, а заедно с него и средната класа. В същото време дава възможност за развитие на едрия и супередрия капитал, на монополистите и на квази-държавните предприятия. (Това означава, че именно те са предпочитаните източници на подкупи за номенклатурата.) В Русия този бизнес дава най-високи и стабилни печалби не само за собствениците и мениджърите, но и за покровителите им от администрацията. Голямо предприятие без покровители в държавната администрация у нас не съществува. Всички тези извращения нямат нищо общо с пазарните закони. Путин се опитва да спечели подкрепата на така наречените „бивши“, които са заемали лидерски позиции при съветския режим. Носталгията им по миналото е толкова силна, че идеологията, лежаща в основата на капитализма от вида „Путин“, все повече започва да напомня мисленето в СССР по време на периода на стагнация през последните години на Брежнев — краят на 70-те и началото на 80-те години на XX век.

 6. Родените да пълзят никога няма да летят!Тази женица изпратена за репортер на БТВ трудно може да бъде наречена журналист за разлика от вас,Сашо Диков и някои други отстояващи независими и обективни позиции.Поздравления за пореден път г-н Инджев!

 7. Какво друго ни казва г-н Инджев със статията си ако не, че има приемственост не само между постовете но и между поколенията. Някога в безвремието, един си беше свалил чепика, не защото го стягаше, а за да тропа с него по трибуната, защото му е било широко (на рубашката му) около врата. Друг след него, в предходното време, си изу кондурите, за да ни убеждава с кърпените си чорапи колко той самият бил невинно репрЕзиран. Трети пък, вече в настоящия ни застой, захвърли граовските си трандафори, за да лъснат лачените му обувки на знайния войн за процъфтяване братската дружбата със североизточните народи. Ех, минало и настояще. Как можеш сега, ако си наследник на таз богата родова традиция, от уважение към примера да не обикаляш наоколо само по терлици или чорапи? Тези, които сега си позволяват да (ги) критикуват (дедите и делата), никога ли не са чували за колегата си Борат? (да не споменаваме местни имена защото може някой незаслужено да бъде изпуснат) Я да вървят да изгледат по едно кино, пък тогава да приказват.

 8. Г-н Инджев, все пак сте основоположник и за пръв път чета такова изявление. В “БЛИЦ„ има интервю с ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ и той заявява това. Ето след много години ви се признава нещо и то открито. Така ще стане и със Сашо Диков, ще бъде и той признат. Все пак имаме няколко честни журналисти, дано се увеличавате.

 9. Браво,Иво.Густо ми става да чета твойте материали.

 10. Сащо Диков не беше подготвен с въпросите към президента. Не може ей така да се задават необмислени въпроси към Първанов:
  -Убихте ли архар?
  Както винаги Първанов е логичен, ясен и точен:
  -Не, не съм убивал архар!!!
  Въпросът трябваше да се зададе в неговата всеобхватност:
  Убихте ли арха́р, или както го наричат още планински овен или аргал по местному, а в научните среди с латинското наименование Ovis ammon, от семейство кухороги.
  Защото Първанов може да е отстреля аргал, а Сашо Диков го пита за архар. То е едно и също, ама Първанов не е зоолог, а ловец. Каквото излезе на мушката…

 11. БОКИ,КАКВО СЕ ЧУДИШ-Б.ВАСИЛЕВ Е ЕДИН БЕЗГРЪБНАЧЕН ЖУРНАЛИСТ,КОИТО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ Е ДОРИ ПОД НИВОТО НА ГАРЕЛОВ-СИГУРЕН СЪМРЧЕ ТОИ НЕ БИ ПЪЛЗЯЛ ТАКА В КРАКАТА НА гоце!!!!!

 12. Честно казано посредствена статия като повечето, които пишеш напоследък. А заглавието е по-скоро евтино търсене на реклама.
  Жалко, че минаваш за добър журналист и публицист.

 13. А САШО Е ВЕЛИК-ЕДИН ОТ МНОГО МАЛКОТО ОСВЕСТЕНИ ЖУРНАЛИСТИ! НЕОВХОДИМО ЕСАМО МАЛКО ДА ИЗГЛАДИ ДИКЦИЯТА СИ,ОСОВЕНО КОГАТО ГОВОРИ С ГЛАДКО ГОВОРЕЩИ ИНИЩО НЕ КАЗВАЩИ НИЩОЖЕСТВА КАТОгоце!!

 14. Еееех, Иво, Сашо, Маргарита, Виза, Бедров, Чобанов, Филипов д-р и други подобни екземпляри (невероятно – все още ви ИМА!)…
  Народа е казал “Срещу ръжен не се рита!” – сега вече е “Срещу парите …”
  Който говори против пРезидента му бият шута здраво! С железен ботуш.
  А железният ботуш е тук вече 120 години. Ще можем ли да го върнем обратно там от къдрто е дошъл???

 15. Защо никой от толкова печени журналисти не реагира,когато Президентът заяви ,че ако въпреки всичко искането за отстраняването му влезе в Конституционния съд и бъде разгледано,след това те ще седнат и ще разговарят.Кои те?Той ,пак като президент и правителството.Откъде е толково сигурен,че след разглеждането на искането за отстраняване,той остава президент?

 16. Сашо Диков е тъпо копеле. Председателят на Републиката др. Георги Първанов (Гоце) е един изключително съвестен, отговорен, граждански ангажиран и преди всичко високообразован интелигент.

  Венцеремос!

 17. Защо гледате БТВ?
  Защо си давате парите в гръцки банки?
  Защо гласувате за БСП и производни?
  Защо слушате чалга?
  После всички се чудят, че тези явления, колкото и да са нелогични, все пак се развиват. Ами нали ние ги храним.
  Аз не правя нито едно от горепосочените. И затова съм относително спокоен (то у нас може ли човек да е 100% спокоен).
  Но поне направете това, което зависи от вас самите. Без публика, клиенти, електорат и други сеирджии, никой няма да може да си показва магариите.

 18. Пресконференцията на Първанов беше като вуду-ритуал,режисиран от Дейвид Линч.Зомбирани журналисти,сякаш пили отвара от упойващи билки.Даже шебек от едно шоу демонстрира нищожеството си.Когато си истински,не те лови никаква отвара – благодаря ти,Сашо!За нашата журналистика – да помълчим като на погребение!

 19. Гларус, ако имате блог, бих го чела с удоволствие. Ако нямате-време е да си направите.

 20. Нека само да припомня, че Сашо Диков каза че БТВ зомбира българите когато беше гост на Иван и Андрей!

 21. ade stiga si go hvalil tozi semkadzija Sasho Dikov…nali ..pReskonferancija po vaprosa za stenogrami a toi zadava lovdziiski vaprosi…bez da sa mu dali dumata ..podvikva kato v kvartalna kra4ma….abe tipi4an selski tarikat sas Sofiisko zitelstvo

 22. За пореден път Иво Инджев доказва,че е сред достойните български журналисти.За съжаление все още много малко на брой.
  Някога преди около 30 години имаше “Интервю на др.Тодор Живков дадено пред гл.редактор на в.Работническо дело.
  Защо ли напоследък пресконференциите на др.Първанов много ми напомнят тези времена?Разликата е само в броя на “журналистите”.Адмирации за Сашо Диков!

 23. В България журналистическа обувка,хвърлена по високопоставен деец никога няма да видим.Просто защото журналиста едно ,че рискува да остане и без нея ами ще му конфискуват и втората.На бос крак журналистика трудно се прави.Е тук таме има и изключения като Николай Колев Босия примерно.И разбира се нашият домакин и още няколко имена.

 24. Господин Инджев,поздравления за статията.Народа така се е загрижил за насъщния ,че е готов на всичко.И като казвам всичко ,наистина има пред вид ВСИЧКО.Толкова е жалко-за всички будни мъже ,които проляха кръвта си за да живеем в чиста и свята република.Какво се промени в душите ни от само някакви си 120 години?Слязохме от магарета и се качихме на немски коли- втора употреба.Оставихме калемите и пишем на клавиатура.Някои неща не са се променили-все още орем с коне , магарета -каквото се намери.И все старото чувство -да спасим кожицата .Сякаш и без това само след 50-ина година ще има някой от нас.

 25. Добър ден г-н Инджев, плахо излиза информация за аристократи по българските земи при Турското робство.
  Малко странно звучи турските иззедници да не са избили видните българи.

  Проблем в България е, че българите от видни семейства не са обучени да се бият.
  Няма традиция да се обучават във фехтовка, стрелба / дори с камъни, като палестинците /, бокс, бойни техники, военно обучение / дори партизанска война / и …
  Така се стигна до избиване на 100 000 – 150 000 българи след 1944 година БЕЗ да пукне пушка.
  БЕЗ нито един шумкар убит при отвличане в УАЗ-ките нощно време.
  БЕЗ нито едно отмъщение за убит дядо, баща, син, обезчестена снаха или дъщеря …
  Ограбените си мълчаха и кротко си стояха пред ВЕФ-а – да чуят Свободна Европа.

  Затова сега ония, гледайки ни страшно, ни размахват обувки.

  Според мен Георги Първанов е типичен представител на лявата идея.
  НО вдига шум !

  Ж.Ж. се криеше като мушмурок.

  П.С. носеше каскет / КАСКЕТ ! /
  и пееше Битълс, ВМЕСТО Велик е нашият войник или Шуми Марица !

  Нормално е след двама страхливци да дойде червен аристократ.
  Заслужихме си го.

 26. Дискусията е в разгара си за импийчмънт на президента! Аз мисля ,че ако подкупните съдии се направят на разсеяни и Гоце се измъкне,парламента да издаде призив за референдум!Искаме ли или не, Гоце да ни е президент!Поне света ще види какво е комуниста Гоце да се прави на богоизбран!Не е вярно,че сме гласували за него,а предпочетохме по малкото зло!!!!

 27. Г-жо Джамбазова, за съжаление ще изгубим при референдум.
  Ние още не сме организирани.
  Ония са единни и ще се подкрепят до последната ни капка кръв .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.