“След нас и поток” – може и южен

Уважаеми читатели,

Предлагам Ви текст от електронното издание на в. “Дневник” , който обяснява някои уж необясними неща за мястото на слънчева България под кремълското енергийно слънце. И не само по отношение на международните дела, но и във връзка с играта на безделниците у нас ( маскирани като “държавници”), които са заложили на слугинажа пред Путин.

Маскарадът на геополитическата корупция роди у нас цяла каста “артисти” – в богатия Запад някои не устояха, та тук ли?!

Нашенците бяха наети бяха в рамките на тази доходоносна професия : най – древна и също толкова дребна от гледна точка на егоизма на комисионерите, сменили във властта комисарите на СССР.

Приятно четене:

Ваш Иво Инджев

——————————————————————————————————–

Газовият проект “Южен поток” е практически погребан, а “Газпром” губи контрола над европейския пазар на синьо гориво.

Тази категорична констатация се съдържа в обширна статия в най-новия брой на руското издание на списание “Нюзуик”.

“Миналия вторник на конференция в Хюстън шефът на италианската компания ENI (тя е руският партньор в “Южен поток” – бел. ред.) Паоло Скарони предложи да се обединят “Южен поток” и “Набуко”. Това обаче вбеси “Газпром”, защото ENI бяха единственият верен съюзник в борбата с антируския “Набуко”. Събеседник на “Нюзуик” от “Газпром” нарече постъпката на Скарони предателство”, пише изданието.

В статията се казва още, че е последвал публичен скандал между двете компании. Близък до “Газпром” източник заявил пред РИА “Новости”, че италианците заемат неконструктивна позиция, пречат на присъединяването на френската “Електрисите дьо Франс” (EdF) към проекта и докато Скарони е начело на ENI, няма да има напредък по “Южен поток”.

“За “Южен поток”, който и така не е беше особено жизнеспособен, този скандал може да се окаже смъртоносен удар. Миналия петък Скарони представи стратегическия план на компанията за близките четири години и в него нямаше и дума за “Южен поток”. Вярно, че на същата презентация Скарони добави, че няма никакви разногласия с “Газпром”. Но въпреки това проектът е обречен – той вече не е нужен на никого”, продължава статията под заглавие “Труба не зовет”.

В текста се казва, че и “Набуко” има немалко проблеми и се цитират мнения на анализатори, според които проектът на Европа за газ от Централна Азия няма как да мине през Каспийско море без съгласието на Москва. Говорителят на “Набуко” Кристиян Долецал обаче смята, че акционерите (сред тях е и “Булгаргаз” – бел.ред.) ще сключат до края на годината договори за доставки от Туркменистан и Азербайджан. Напоследък обаче се говори все повече, че основен източник може да е Ирак, а в обозримо бъдеще – и Египет.

Руският “Нюзуик” изтъква още един “способ на ЕС за защита от Русия”. Става дума за проекти за обръщане посоката на доставки на мрежите за пренос в Източна Европа. Така ще е технологично възможно в един момент в тях да се вкарва газ не от изток, а от запад, т.е. от Норвегия, Катар, Алжир или Тринидад и Тобаго. Според Михаил Корчемкин от базираният във Вашингтон институт East European Gas Analysis този способ дори може да доведе до това Москва да изгуби и украинския пазар.

Трети фактор, посочен от “Нюзуик”, е бъдещият добив на природен газ от шисти. Засега методът е скъп, т.е. газът може да се използва на място, но благодарение на тази технология САЩ надминаха миналата година като държавата са най-големият в света добив. Според президента на Руското газово общество и зам.-председател на руската Дума Валерий Язев шистовият газ може да промени напълно европейския газов пазар, допълва “Нюзуик”.

“Южен поток” никога не е бил обоснован икономически – той ще е по-скъп от “Набуко”, а в “Газпром” винаги са признавали, че този проект и събратът му “Северен поток” са крайно важни за премиера Владимир Путин, пише изданието.

Именно при президентството на Путин бе изработена концепцията за Русия като енергийна свръхдържава. Тогава бе привлечен в “Северен поток” бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, а при обявяването на “Южен поток” европейската преса започна да пише за “руски газови клещи” около Европа.

“Увеличаването на руското влияние в Европа се планираше и чрез създаването на пул от лоялни на Москва авторитетни политици, които биха оглавили новите международни проекти на “Газпром”, се казва в статията. “Нюзуик” посочва името на Жак Ширак, на когото Путин предложил да застане начело на борда на директорите на консорциума, разработващ огромното Щокманско газово находище. Сред сценариите за обяснение защо бивш президент на Франция работи за “Газпром” бил и този, че с присъствието си той щял да гарантира, че се запазва крехката природа в руския Север, разказва източник на “Нюзуик”.

Силвио Берлускони (той предпочел да остане в политиката) и Романо Проди също получили оферти, но нищо не се получило с тях и идеята за политически газов клуб се провалила. Париж и Берлин продължават да поддържат “Северен поток” и “Южен поток”, но преговорите с EdF вървяли вяло, отчасти защото в компанията не виждали икономическа изгода от амбициозните проекти.

“Източникът ни в “Газпром” не вярва Русия да се откаже от “Южен поток”, дори проектът да губи икономически смисъл. И проблемът не е в желанието на премиера Владимир Путин, а в това, че се е оформило достатъчно мощно лоби от доставчици на тръби за “Газпром”, се казва в края на публикацията на “Русский Newsweek”.

18 мнения за ““След нас и поток” – може и южен”

 1. Това отдавна се знае, но в България се премълчава, защото на пук на целия свят ние ще си построим потока, пък ако ще газ(ове) от Бургас до София и обратно да прекарваме по него…

 2. Не, че съм била оптимист, но тайно се надявах,че ще дадем отпор на руснаците. Обаче, която и телевизия да включа отвсякъде звучи руски акцент. Руснаците нямя дя допуснат да се затрият техните сънародници. Тук си е тяхната губерния.

 3. Прочетох това по-рано днес и очкавах реакцията към него тук 🙂

  Очевидно “офертирани” има и у нас, единственото, което се питам, дали вече са получили оферти и действащи министри.

 4. Ето едно голямо “икономическо досие”, което никой не смее да отвори тук.

  Отварят го в самата Русия – какво да мислим?

 5. Споменаването на Шрьодер ме подсети да се питам какво ли бъдеще е обещала Москва на Първанов? От историк знам, че Русия е много щедра при възнаграждаването на своите агенти-политици.Време е да разберат всички, че от Освобождението насам русофилството в България не е възглед, а професия.А в новите европейски условия, предполагам, че платата се е увеличила и то доста.Равнопоставеността на “потоците” според мен налага изравняване на платата на Шрьодер и Първанов.Това трябва всички да го искаме, иначе ще ни се създаде комплекс на национална малозначителност – нашия канцлер , по зле заплатен от германския такъв, представяте ли си!За една и съща услуга – при тях Северна, при нас – Южна.

 6. MAI E VREME DA OSTAVIM T.N.SRAM I DA SE OBARNEM KAM EVROPA ZA POMOSHT-DA NI PRATIAT RE VIZORI,NABLUDATELI,NADZIRATELI,NASTAVNICI I T.N.FINANSOVO NI POZAKARPIHA S MEJDUNARODNIA VALUTEN FOND.E,SEGA DA NI SPASIAT OT SOBSTVENATA NI NEKADARNOST.SIGURNO IMA NA4INI DA SE ORGANIZIRA UMNO PODOBEN HOD.VSI4KO E PO-DOBRO OT NOV RUSKI BOTUSH!SAKRUSHITELNI SME!

 7. Когато Газ Пром Снаб решат да снабдят някого отърване няма.Пък и офертите им не са лоши.Как да откажеш.Парите не миришат,само газъ.

 8. Само едно не можах да разбера относно Набуко-колко е участието на България в проекта. Цитирам от mediapool.bg:
  «Бордът ще е шестчленен и в него всеки от акционерите – турската БОТАШ, БЕХ, румънската “Трансгаз“, унгарската МОЛ, австрийската OMV и германската RWE, ще имат по един представител.
  Инвестиционното дружество “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” бе регистрирано във Виена през 2005 г., като всеки от шестимата акционери притежава равен дял от 16.67% от капитала.
  В отговорностите на Абаджиев при одобрение на номинацията ще влизат комуникацията и координацията на проекта с европейските институции.»
  Къде е участието на България. Какво ние притежаваме, като никъде не фигурира име на българска компания. Но в същото време има две турски. Или по точно казано, даже и тръбите няма да са собственност на България. Просто пълна «независимост». А поста на Абаджиев е обикновенна «благодарност» от страна на турците( защото те имат две компании участнички в проекта и следователно най-голям дялов капитал) за добре прокараният договор. Не че съм против „Набуко”, но интерсно ми е колко е участието на България в проекта.

 9. Като направят “братушките” една хубава АЕЦ Белене,….,която като вземе да спонсорира весници,журналисти …..стотици и хиляди рубладжии-журналисти, като започне едно ми ти говорене…..

 10. Всички знаем кои са комисионерите за прокарването на енергийните интереси на братска Русия у нас…начело егосасегнатия ни главен държавник…

 11. в. “Дневник” (16.03.2010):
  “Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще инспектират площадката на АЕЦ “Белене”, съобщиха от пресцентърът на правителството. В 13 часа те ще се запознаят на място с извършените строителни работи.”

  Прави впечатление, че г-жа Цецка не споменава нищо за съгласуването на енергийната ни стратегия с ЕС.
  Днес, след обявеното посещение на площадката ще стане ясно, дали изказването на Цецка е “замазване на очите” на руснаците, или Борисов твърдо е решил да реализира “големия член”.
  Ако е вярно второто, само масови протести могат да ни спасят от руската енергийна инвазия.

 12. От вчера се питам дали “конфликтът между институциите” не е всъщност конфликт за преразпределение на комисионните от руските енергийни проекти! И ако тази зловеща хипотеза е вярна, с какво си помагаме, подкрепяйки едната или другата страна в конфликта между “институциите”?

 13. До KARANDASH: БЕХ-Български Енергиен Холдинг,т.е. не е турска компания.

 14. На същото мнение като Дони съм, но смятам, че си помагаме като “осветявяме” задкулисното договаряне. Това внася допълнително напрежение между комисионерите на институциите, което може да избие в непредвидена от тях посока.

 15. Московците правят енергийните си предложения по такъв начин, че после е изключително трудно да се откажеш от тях. Ясно е че българската енергийна мафия е здраво хваната в кремълските клещи и не може да се откаже току така от обещанията и договореностите си без да има грандиозни скандали. Не случайно ББ предложи на ЕС да сключи енергиен договор с Москва и по такъв начин да избегне резила на българската политическа класа от последните 10 години. И за да не бъда голословен:
  http://www.bulenergynews.org/?p=4145

 16. Някои декларираха, че властовото им положение е повече от това, което някога са желали, както и че материалният им статус им е напълно достатъчен. Да не забравяме това, най-малкото като (им) го припомним.

 17. Драги читатели, помните ли един лаф от началото на агонията, наречена “преход”? В един от вариантите си гласеше така:
  “Мислехме, че Жельо лъже комунистите, а той лъжел нас…”.

  Кого мислите, че лъже Бате Бойко в днешно време?

 18. едно време костов не пусна руснаците да прелетят над българия ,ама май бойко щ е ги пусне да влязат по тръбише!!!ех,този черен злодей костов!!!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.