Главноковладещият и кос(т)овизацията

Дори и тезисите на др. Живков, които се изучаваха от колективите навремето, май не предизвикваха такова масово публично говорене, както тезите на др. Първанов в наши дни. Подхвърли той ( наистина като обувка) срещу обществото своето умотворение за “костовизацията” на властта и ето че темата не слиза от дневния ред – започвайки от най-ранни зори.

В странно задочно състезание и трите водещи по национална аудитория телевизии по едно и също време тази сутрин се надпреварваха чрез своите събеседници в сутрешните блокове да изясняват тезисите на др. Първанов. От екрана на едната името на Костов беше спрягано от бившия шеф на разузнаването Бриго Аспарухов, от друго конкурентно студио течеше разговор за демонизирането на Костов, а пък третата телевизия беше дала трибуна на лидера на столичните социалисти Румен Овчаров да обяснява как Костов пак бил “яхнал метлата”.

Възможно ли е това да се случва нарочно по някакъв таен план на заговорници, които работят за Костов и само се правят, че го мразят, човъркайки името му на принципа, че няма лоша реклама, вместо да му турят пепел? Не знам – питайте специалистите по “костовизацията”. Лично аз не вярвам чак толкова да го обичат, колкото изглежда, помагайки му да внушава респект като говорят за него като латерни колчем някой им тикне микрофон. И без да ги питат, все ще завъртят темата на там – Костов, та Костов.

Ефектът обаче е, че доста хора ще се замислят, че в това трябва да има нещо. Щом Костов се урежда президентът да го спомене 8 пъти без никакъв конкретен повод на тъй рядко давана пресконференция, като онази от 12 март, значи Костов може наистина да е велик. Но и наполовина да е от това, което му приписват, пак излиза доста величав – и 4 пъти да го беше ругал др. Първанов, пак щеше да е достатъчно, за да се забележи, че не става дума за някакъв си депутат със само петима свои съпартийци в парламента, а за Главния злодей ( от първанова гледна точка) в страната.

Българският народ уважава силата. Мнозина бързат да се присламчат към силния. Демократичното лигавене по западен образец да се отглеждат аргументите на слабите, за да има опониране и в спора да се ражда истината, никога не е било на мода по нашите ортодоксални земи. Така че, ако указанията на др. Първанов продължават да се спазват така ревностно, нищо чудно Костов да се окаже притегателен център по силата на тази нашенска слабост.

Впрочем е интересно да се види, че май само един от най-смъртоносните грехове не се приписва на Костов – слугуването на Америка. Може пък това да се дължи на известния факт, че Костов ядоса Американците като не допусна бежанци в разгара на кризата в Косово и по този начин предпази България от един от страничните ефекти на т.н. косовизация? След което няма как да му се припише обратното на онова, което направи.

Само че тон за песен с новия рефрен ( досега се пееше за “костовизъм”, но някак не е много мелодично и мащабно) с “костовизацията” дава главноковладещият. И както се вижда – хоровото припяване е налице. Да не кажа , че е наопаки спрямо поставената цел, защото всъщност прави услуга на Костов като посочен и припознат за автентичен основен противник на статуквото около др. Първанов – нещо, което вече е на път да се превърне в обединителна кауза за мнозина в България.

34 мнения за “Главноковладещият и кос(т)овизацията”

 1. Костов е противен индивид, но пък е най-умният сред пасмината в Народното събрание.
  Костов е комунист по образование, марксист по разум и лош човек по натюрел, но е различен от крадците и убийците начело на държавата, т.е. честолюбието му не позволява да постъпва като изрод.

  Експонирането му напоследък е с цел да влезе като трън в окото на Крали Бойко, който няма как да не му завиди, зер, пак Костов е дъвката на цял народ.

  Всичко, което може да бъде сключено с Русия ще бъде сключено.
  Вежди, пактове, потоци и тайни споразумения…

  Молете се да не решат да позлатят Паметника на Съветската армия и Альошата – знае се кой плаща, нали?

 2. Днес с представените антикризисни мерки и строгото водене на регистри от страна на фирмите по отношение на плащанията,наистина Костов се представи на ниво.Поддържам думите Ви че:”е на път да се превърне в обединителна кауза за мнозина в България”.Чудеснисъждения господин Инджев, поздравления!

 3. Първанов не е ли паднал още? Затова често поглеждам тук, знам че Иво Инджев пръв ще го съобщи 🙂

 4. Ако Костов е противен индивид,но умен,то Парванов е отвратителен и не много умен.

 5. Съгласен съм, че (анти)рекламирайки Костов го превръщат в автентична алтернатива на статуквото и то в разширена перспектива, както за Дондуков 2, така и за Дондуков 1.
  Това обаче поставя един въпрос. Дали факта, че другарите лягат и стават с името Костово на уста е симптом за тяхната фрустрацията, или пък обяснението трябва да се търси извън клиничната им диагноза. Може пък някои от мозъчните им гънки да са преценили, че “когато му дойде времето” за подмяна, един Костов ще е по-предсказуем и по-управляем от Борисов. Все пак не е като той да не им е давал доказателства в тази посока. Не е за подценяване и възможността,че с тези действия се цели още отсега да бъде предизвикана ревност в Борисов и вниманието му и енергията му да бъдат пренасочени към потенциалните му вътрешни опоненти.

 6. Някъде, през девет планини в десета, се безпокоят, че една послушна партия в България няма друг шанс за властта, освен да се разклати неоспоримата популярност на Бойко Борисов. Какви са мотивите? Политически бизнес, нищо лично. Къде е ключът? В реставрация на популярността на друга значима фигура в “дясно”, вездесъщия Иван Костов, та да поизяде популярност на Борисов, а и да събуди ревност. И така да увеличи относителното тегло на олекналата послушна партия. След като не може тази реставрация да стане позитивно, може да стане негативно, чрез демонизиране. Какво му пречи на останалия в изолация Президент да направи една последна услуга, още повече чрез любимата му дейност: да инициира въпросната демонизация. Някой ще каже: Я, колко го мразят Костов!” Но друг ще забележи: “Колко хора си си оставили настрана грижите, за да мразят Костов!”

 7. Аз пък се чувствам горд, да нарека себе си костовист

 8. Според резидента Гоце така както някога „електрификация плюс съветска власт = комунизъм”, така сега „ГЕРБ минус костовизация = ние сме на власт, дори и без да сме в коалиция”. Да, но и аз мисля така, пък и на ГЕРБ винаги съм гледал с недоверие!

 9. Направо ме развеселява обстоятелството, че никой не посмява да коментира тази статия, а единственият посетител е “леко” анонимен. Някак си се наложи като изискване на добрия тон, щом се спомене “Костов” – или да си замълчим възпитано или да дадем негативна оценка. Поне авторът не заслужава такова пренебрежение.

 10. @СИЛИКОНКА
  Русолявите,силиконови тези за “противността” на Костов са последно убежище на путинистите – другите барекади отдавна са атакувани и завзети от “патриотите”.
  Чрез посочването на врага, Костов-Дянков, се драпира свенливо миризливия, ляв, депеЦарски проект за Европа с татарски черти.

  Колкото до традицията за самопозлатяване чрез паметници, днес златната мина е Белене.

 11. Всяка приказка на “ляво ориентираните” и “неориентираните”
  “професионалисти” и всякакви граждани, целяща демонизиране на Иван Костов, в действителност прибавя един щрих повече към огледалния му образ – на лидера на демократично мислещите българи.

 12. Много ми е любопитно защо след коментра от 14,01ч до 16,04ч, когато изпратих моя, не бяха регистрирани вече направените. Ако е възможно да ми разясните от какво зависи появата им под статията, ще съм благодарна. Иначе оставам с усещането за някаква цензура.

 13. Tova koeto e vajno da se razbere e che um i smelost, koito Kostov pritejava i e dokazal sa neshto koeto e nujno v takav moment.
  Boiko Borisov sbarka, che ne go pokani za finansov minister.
  Moite uvajenia kam Diankov-ima i um i znania. No v Bulgaria ima nujda ot chovek koiti poznava obstanovkata v stranata ne samo v momenta a ot godini.
  Gordeia se che vinagi san otsoiavala Kostav.

 14. Костов не е алтернатива на Първанов – то е все едно Индия да е алтернатива на Казахстан! Тези, които най-много говорят за европейска ориентация, най-много ни отдалечават от нея, тъй като гледат да “ориентират” само себе си. Може да ни приближи до Европа само онзи, който ни помогне да забогатеем като европейците и да бъдем по- умни от тях, за да можем да опазим културата и природата си. Правили сме го и пак ще го правим! Нямаме нужда “индийци” да ни дават акъл за това!

 15. “Аз пък се чувствам горд, да нарека себе си костовист” И аз, със сигурност!!

 16. Каквито и кусури да има Иван Костов, той е единственият аналог в България на западния консервативен тип държавник. С други думи- на този, който успява ВЪПРЕКИ общественото мнение и медиийната пяна. Без да се изхвърлям в аналогиите, като чудовища в медиите са били представяни всички големи десни политици- Аденауер, Рейгън, Тачър. А в случая с Никсън другарите левичарски и просъветски чифути от NYT, Холивуд и CNN достигнаха направо клинични стадии в идиотските карикатури на този голям политик и истински антикомунист. Голям по мисъл(четете книгите му за СССР!). Голям и по дело (кой докара мира във Виетнам? И кой дойде там като след Уотъргейт се махна Никсън а с него и американските войници в Югоизточна Азия? Пол Потовците в камбоджанска, лаоска и виетнамска версия!)
  Какъвто и да е Иван Костов- Гоцэ Сырыщныка не стига до подметките му като политик и държавник.

 17. Едва ли нещата магат да бъдат назовани по-точно от това което прави за пореден път г-н Инджев.В мене възниква,обаче,въпроса:що за съветници и имиджмейкери има Гоце пък и цялата комунистическа пасмина,коита да не схванат,че с поведението си не само не изхвърлят Костов от БГ политиката,но напротив,затвърждават мнението,че той е един от малкото,да не кажа -единственият,български политик доказал себе си като такъв,устоял повече от 9 години на всички нападки и инсинуации за него и семейството му,и продължаващ да бъде актуален със знанията и опита си!

 18. Костов vs Виденов ха ха ха,Костов vs Кобурготски ха ха ха,Костов vs Станишев ха ха ха,Костов vs Първанов му ха ха ха,Костов vs Борисов to be continue…

 19. Признавам, че първия ми постинг беше малко провокиращ. Все пак основното в него е, че като всеки човек и Костов има силни и слаби страни.

  Не мога да разбера защо не срещам нищо друго освен “Осанна!” и “Разпни го!”?

  Костов е нормален и умен. Вярно е, че освен Филип Димитров друг подобен държавник България не е имала, но някак много бързо забравихте какви хора подбра Костов, за да управлява с тях България. Как прие да бъде финансов министър (без особени успехи)в едно марионетно правителство и какви закани изсипа към комунистите без да ги изпълни.

  Костов е един Желю от градски тип – с по-плоска мандибула, но все още не “бял човек”…
  И не се изживявайте като революционери, моля, в края на краищата не сте направили нищо
  героично с това да сте горди “костовисти”…

 20. Аэ мисля, че десебар е прав. Може да не съм права, но това е единствения човек (политик) направил нещо за страната ни

 21. Браво,ДЯДО ВАНЬО,браво на всички,които с гордост се наричат Костовисти!Аз също се гордея да съм Костовист! Приятели,забравихте ли кризата по Виденово време!Колко долара бяха пенсиите.А сутрешните опашки за мляко и салам!Кой измъкна България от тази каша? Кой не пусна руски войски да отидат на помощ на Сърбия?По кое време падна Шанген?И още много неща.Само погледнете кои най-много плюят по Иван Костов и можете да си съставите мнение за него(ако още не сте).

 22. Лека – полека, идва време да разберем какво е имал предвид Иван Костов когато каза, че ще изчака българския народ да узрее и да разбере какво е имал предвид, когато е правил своите реформи.

  Той бе единственият българин, който имаше ясна представа къде иска да види България, който знаеше пътищата и механизмите как да го постигне и имаше волята и решимостта да направи необходимото за да се случи това.

  Не се поколеба, макар, че отлично знаеше колко непопулярни мерки трябваше да предприеме, В името на голямата ЦЕЛ – пожертва партията си, пожертва и собственото си име, но извади държавата от дупката, в която я бяха навряли комунистите. Преля своя и на партията си авторитет в авторитета на държавата и тя стана уважаван и предпочитан партньор на САЩ и Европа. Благодарение на него получихме покана за НАТО , а след това и в ЕС.

  Десет години не стигнаха на некадърниците от БСП, ДПС,НДСВ и “Атака”, в съюз със тайните служби, да демонизират и чернят автентичната десница, но най-вече и преди всичко – Иван Костов. Всички грехове на тройната коалиция, на „жълтите”, вкл. и тези от Виденово време бяха приписани на него. Бяха направен много опити за подмяната на десницата с оказионна, но името Костов е голямата преграда, с която не могат да се преборят.

  Не може да се отрича – народът отвърна лице от дясното и от естествения му лидер Костов. Повярва на пропагандата на тъмната страна на силата. Повярва и тръгна отново след нея по надолнището на разрухата, ограбването и престъпността. Остави се един нагъл цар влязъл в съюз с тъмната страна да ограбват и разпродават страната ни като бащиния, не, не като бащиния, а като намерено на пътя, защото бащиното се къта и пази, само чуждото се пилее.

  Време е за Костов! Време е за Костов!!

 23. Напълно подкрепям и двата коментара на СИЛИКОНКА! Само ще добавя, че към истински “сините” ни политици (които се броят на няма и двата ни пръста на едната ни ръка) отнасям и Петър Стоянов.

 24. @СИЛИКОНКА
  “Костовист”, на ниво “мандибулогия”, е като, да речем – “гоцевист”, на ниво социална “досиестика” 🙂

  Трогателна, перхидролена sillyкония!

  “Смокиновият лист” на на пост-перестроечния, “ляв” пропагандист е митологемата “костовизъм” , бисерът на жанистиката-виденистика, на Симеонистиката-доганистика и на Сергейистката-Първанистика, любимото заклинание за политически екзорсизъм в пан-Путинистката енергистика-овчаристика 🙂

 25. Имаше кометар по статия на Иво Инджев с отделянето на две фигури на т.н. връх на иглата и предположения за хода на събитията….По това кое,какво и как се сбъдва не ми се коментира,тъй като процесът не е завършил,но “чука на вратата” настоятелно…..,дори когато се искат 1-2 млрд.,което без уточняване на цифрата,също бе коментирано преди време,а това става в този блог и също не е случайно….а съдбовно предзнаменование….за чувствителни и проницателни дами,които понятно е,бият по точки и редица мъже!!!

 26. Може ли някой да ми отговори,какво би станало,ако И.Костов беше оставил албанците в България,когато беше силно притиснат да стори това,от западна европаи USA?

 27. Почитания, г-н Инджев! И на Вас, и на г-н Костов, и на всички, които го харесваме:)))
  Ключово важно е да има в Бг такива хора, щото иначе сме си съветски вилает с масово полирани мозъци отвсякъде.
  Мисля, че това е и основната разделителна линия между “костовизацията” и останалите – отношението към “братската” страна и истинските размери на влиянието й/бедствието й за страната ни – само това да е, достатъчно е да сме костовисти!
  Аз поне предпочитам Европа пред Сибир, мерки и програми за енергийна ефективност пред Чернобил и Белене (и в стария, и в новия смисъл), обединени около цивилизационните ценности европейски държави пред Сталиновите лагери, дипломатическите преговори пред твърдостта на руския ботуш и т.н.
  То не че са сравними нещата, де!

 28. Както винаги,като анализатор-№1.Омръзна ми когато пусна телевизора(без значение коя програма)да гледам само руси силиконки,а сега и блога се напълни със силикон.Искам само естествени неща(писна ми от силикони).

 29. Дядо Ваньо,в нашия край на “лево ориентираните” им казваме гей(ове),то затова и политиката им(на “лево ориентираните”)е като поведението на гейовете.

 30. СТРАХ – това е обединяващото усещане за гоцкарите. СТРАХ от Костов, защото Костов знае и би могъл да ги натика в затвора всичките. Би могъл, но в момента не може. И ако случайно му попадне тази възможност “ще го направи” и с комунистите 🙂

 31. Господин Инджев,много Ви уважавам и с нетърпение чакам всеки Ваш коментар. А относно г-н Иван Костов – не искам да досаждам и да прекалявам с името му,но тази заран по нац.телевизия,който има уши е чул,колко ясно вижда пътя за излизане от кризата.Който има сиво вещество в главата си,ще разбере кой може отново да ни спаси.Не казвам,че г-н Костов е безгрешен – и той е човек.Но да забравяме какво е направил и какво може – на това разчитат всички,които са ни яхнали.А ние като магарета се запъваме,търпим и ревем с цяло гърло това,което ездачите ни казват.Крайно време е да си сменим чипа!

 32. I. Kostov e dokazal se politik, koito izmakna stranata ot strashnata kriza, v kojato ja bjaha vkarali komunistite i dano B. Borisov e dostatachno umen da se vslushva v savetite mu, inache donikade njama da ja dokara…

 33. Сигурна съм,че ще изпищите на умряло като ви кажа,че подозирам синият лидер за подставено лице, подготвено да заеме тази позиция още преди да падне власта на 10.11.89

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.