България – троянският шаран на Русия в Европа

Препечатвам статията на e-vestnik , която ни илюстрира как ни подготвят да налапаме кукичката на ръждясалата колониална зависимост като истински шарани.

За такива като нас Натан Шарански припомня с кого си имаме работа, когато ни носи “ядрени дарове”. В книгата си “В защита на демокрацията” той цитира знаменитата мисъл на Андрей Сахаров за СССР, която за съжаление е валидна и за днешното продължение на тази “братска” империя:

“ Страна, която не уважава правата на собствения си народ, няма да уважава правата и на съседите си”.

Именно с такава страна смятаме да се обвържем с гигантския проект в Белене и да докажем, че не сме си взели поука от историята, заровена в този остров с мрачна концлагеристка слава.

Иво Инджев

———————————————————————

АЕЦ Белене – езеро за шарани? Борисов май подготвя почвата за руската оферта

17 Март 2010
e-vestnik
“В случай, че зарежем Белене, може да си направим едно езеро за шарани, където ще заровим още почти 2 млрд. лв.”, каза премиерът Борисов на площадката на бъдещата ядрена централа край Дунава.
Който следи внимателно думите на премиера, трябва да е усетил, че това е подготовка за строителството на централата. Борисов иска да подчертае, че там са заровени много пари и не може така “да ги зарежем” и “да направим езеро за шарани”.
Вероятно той е искрен в усилията да намери европейски инвеститор за проекта, но това едва ли ще стане. Накрая той самият ще каже, че вместо да плащаме неустойки на руснаците за поръчано и платено оборудване за стотици милиони, по-добре да строим АЕЦ “Белене” с техни пари, както те предлагат.
Такова развитие на нещата просто виси във въздуха, въпрос на време е Борисов да го изрече.
АЕЦ “Белене” се оказа голямо набутване. След като години наред енергийната мафия в България спекулираше, че ще има недостиг на ток като затворят последователно четирите блока в “Козлодуй”, идеята да се дострои “Белене” беше логична и приемлива. Сега се оказа, че АЕЦ ”Козлодуй” с два блока произвежда толкова ток, колкото с 4 блока. И никой не ще да обясни защо е така. И делът на АЕЦ в произведения в България ток намалява, за сметка на нови енергийни източници, много от които екологични.
България е и страна с огромен т. нар. студен резерв от енергийни мощности – тоест неработещи. Той достига почти 30%, а по света е няколко пъти по-малък. Но спекулациите с АЕЦ хванаха добра почва в страна, където хората са с ниско самочувствие. За българите атомната енергетика е някаква компенсаторна реакция – “ние сме голяма работа, “цепим атома”, “ние сме енергиен център на Балканите”.
Простите цифри показват, че износът на ток носи нищожни печалби на държавата (справка – годишните отчети на НЕК), просто защото цените, на които се изнася, са ниски, а в това са намесени и посредници. Дори един голям електропровод за 50 млн. долара, построен специално за износ на ток за Турция стои неизползван, защото износът натам спря.
Така АЕЦ “Белене” наистина май по-добре да стане езеро за шарани – по-малка ще е загубата, нищо че е платено за проектиране и оборудване (а не само за един гьол, както твърди премиерът).
Но, изглежда, картинните му сравнения подготвят почвата да се строи с руски пари. АЕЦ “Белене” можеше да бъде по-изгоден вариант, ако беше построена от западни фирми, след като вече в България има една АЕЦ с руска технология. Но, така или иначе, организаторите на търга за централата по времето на министър Овчаров го нагласиха да спечели руската “Атомстройекспорт”.
Сега е късно и безсмислено скъпо да се прави нов търг. И въобще строителството на АЕЦ “Белене” има все по-малко финансов смисъл. Освен ако инвеститори не станат самите руснаци, но тогава ще се окаже, че за България остава ядреният риск и тя се превръща в площадка за чужда централа.

36 мнения за “България – троянският шаран на Русия в Европа”

 1. Когато взе властта Борисов опита да прави мускули на руснаците.
  След няколко запивки с Валентив Златев обаче промени стратегията си.
  Първо руснаците чрез В.З. финансираха кампанията му без да се усети.
  Второ му е било припомнено какво се случва на непослушна Украйна.
  И трето е получил оферта на която не може да устои.
  Това е инфо от кухнята.
  Сега да видим какво и как ще сготвят…

 2. Оказва се,че “Проектът Бойко Борисов” е руски проект, за строителството на АЕЦ”Белене”.Ама кой да го разбере предварително!Защо когато господ е раздавал от онова сивото, все е подминавал нашенско? Явно не ни е намерил, защото сме си пиели ракийката със салатката или сме пекли чушки, или сме слушали Цеца Величкович. За това сега с Цеца ни го връща!

 3. Ами така си е – това се знаеше още когато с путкин си говореха в Полша на 4 очи, пардон, когато путкин набиваше тиквата на провинилия се ученик боко за това, че се е осмелил да се прави на вироглав за пред бг пейзаните, че уж ще пази бг интереси…

  пфу!

  Ама Гоци хиената, РОвч, БМанчев, и цялата енергийна комуноидна мафия да се готвят за истинския сатър, ако ни предадат окончателно в ръцете на тия азиатци чрез Белене!!! Вервайте ми!

 4. Ножът е допрял до кокала. Единствения шанс да помогнем на Борисов да вземе правилното решение е ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА. ТРЯБВА да излезем и да стачкуваме, трябва да направим пак постоянен палатков лагер до президентството и покажем нашето мнение.
  Ако не го направим сега моментът ще бъде безвъзвратно изпунат и нещата ще са необратими. Как да го организираме – някакви идеи?

 5. Едва ли можеше да се очаква друго поведение от Б.Б.Вижте само и поведението му спрямо Гоце Първанов – то са реверанси ,то са бели знамена. Имаше преди години един стар виц за югославяните – дай ляв мигач и карай на дясно. При Б.Б. това горе -долу звучи така : Говорим срещу комунистите и обвързването ни с Русия, пък на дела продължаваме делата им.

 6. ББ започва да се прави на ударен.Козовете с престъпността вече свършват,и се вижда че започва да повтаря една и съща мантра.
  Дано не съм прав,но ми се струва,че ще си намери оправдание и ще се върне при “другарите”.

 7. Бях писал в мой предишен коментар за недовършената атомна централа Цвентендорф в Австрия. Накратко отново – в следствие на граждански протести срещу строежа на централата, в Австрия се провежда референдум и с 30 000 гласа повече надделяват противниците на строежа. Въпреки инвестираните до момента на референдума 15 млрд. шилинга (по днешен курс вероятно между 2 и 3 млрд. евро) строежът на централата е замразен. Струва ми се добър пример за подражание. Повече може да се прочете тук: http://oe1.orf.at/highlights/128413.html

  Не разбирам едно нешо: Защо, въпреки че са направени вече някакви инвестиции в АЕЦ Белене, които при отказ от строеж естествено ще са загуба, се налага да се сложат отгоре още 2 млрд. евро ? При това, доколкото схващам, без доказана икономическа изгода и битова или индустриална нужда. Ако не езеро за шарани, то може да се построи музей за зверствата на комунизма. Струва ми се, че за това по-подходящо място от Белене в България няма.

 8. Протести срещу Белене до дупка да, но едва ли пред шадравана на президентството, с риск отразяващите събитието пак да са мнозинство и да се захванат отново с преброяване на “зарибените” в него. По-ефикасно ще бъде например, ако се окаже обществен натиск върху ЕНП, наданите от ББ 1,5 € от ЕС, за преасфалтиране на пътищата, се обвържат със спирането на неефективни разходи като строителство на ядрени мощности.

 9. ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА
  Как да го организираме – някакви идеи?

  Ало-ооо, чуваш ли ме? Аз тебе съвсем слабо. Ленчето заминава за Вашингтон, да, а, не, не… Марин е за Париж, еми тя получи награда от ЦРУ, защо ли? не знаеш ли, че е от КГБ е па те там са си откога още, глупости Вальо, сриозно, Вальо и Румен ще минат довечера, ела ако искаш, протести ли? Щели да протестират? Я, идат 30-40 души, я не… народът ни е мъдър, той знае, че без ток – няма съветска власт!

 10. Единствената възможност да се отървем (освободим) от АЕЦ-Белене и от всички руските капани в България е да излезем по улиците на селата и градовете в България и мирно да обявим конституцията на съветската-руска република в България извън закона на нашето отечество-Царство България-ЕС.Всяко друго действие или бездействие на Българската Нация е в полза на русия и на ДС-ОЛИГАРХИЯТА в руската република България.

 11. всичко е ВЯРНО!! И ПОВТАРЯ ИСТИНА КОЯТО ОТДАВНА ЗНАЕМ! САМО ДЕТО НЕ СЕ КАЗВА, ЧЕ НА ВЪРХА НА КОРУПЦИОННАТА СТЪЛБИЦА СТОИ ЗАЕМАЩИЯ МЯСТОТО НА ПРЕЗИДЕНТ ГОЦЕ ПЪРВАНОВ!!! И ЕДИНСТВЕН ДЯНКОВ ИМА ДОБЛЕСТТА ДА ЗАЯВИ ЧЕСТНО, ЧЕ НЯМА ДА ДАДЕ ПАРИ ЗА БЕЛЕНЕ И ЗА ДРУГИТЕ АНТИНАРОДНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРАЗНИ РАЗХОДИ!
  ЗАЩО СА АТАКИТЕ СРЕЩУ ДЯНКОВ И ЦВЕТАНОВ – НАЙ- ИЗЯВЕНИТЕ МИНИСТРИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО? ЗАЩОТО ДЯНКОВ Е СРЕЩУ РУСКИТЕ ПРОЕКТИ БЕЛЕНЕ, ЮЖЕН ПОТОК, БУРГАС-АЛЕКСАНДРОПУЛИС И КАТЕГОРИЧНО БРАН И НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС, А ЦВЕТАНОВ СЕ БОРИ МЪЖКИ СРЕЩУ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ( СВЪРЗАНИ ЕСТЕСТВЕНО С ПЪРВАНОВ И БСП!). НО … ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО Е, ЧЕ КОМАНДАТА Е ДАДЕНА ОТ КРЕМЪЛ!

 12. Боже, като се сетя за едни протести преди години пред президенството, когато Николай Василев – министъра на просветата и Славчо Пеев се правеха на клоуни.Тук само профсъюзите могат да излъжат някакви лумпени да се вдигнат за пари. Останалото е неизпълнимо, като се има предвид манталитета на българина. Единствено, ако някой се хване за думите на Гъмизов, че този проект е незаконен и, ако това е така, може да свърши работа.

 13. Българският народ напълно е узрял за атомната централа. Водил съм разговори с много мой познати, приятели, роднини и май само аз съм против централата. Изтъкват ми различни аргументи от изтърканото клише, че ще сме станели енергиен център на Балканите и дори ще изнасяме много ток за пари до популиския-цената на тока щяла била да падне (да бе да). Друг познат разправя, че до няколко години ТЕЦовете един по един щяли да ги затварят и щели сме да останем на тъмно. Това пък за пръв път го чух. Така, че като гледам колко сме заблудени и объркани (технически, икономически и логически) в комбинация с това сме политически и граждански апатични почти съм се примирил-ще си имаме АЕЦ Белене.

 14. Зад гърба на Бойко наднича не “командира”, а Бригадира!

 15. Към Кристиян Спиридонов:

  Абсолютно сте прав за заблудения народ и точно по тази причина твърдя като някакъв Мунчо, че основен приоритет да властта от десетина години насам е овлядяването на медиите. Който владее пропагандата – владее положението. И не ядрена централа ще прокара в съзнанието на хората, а и самите тях ще прекара, а те и насред най-голямото унижение пак ще викат, че това е правилно!

 16. Реплика на аматьора риболовец: Известно е, че шаранът при температура на водата под 8 град.С изпада в полусънно състояние, а за да кълве активно, е необходима доста по-висока температура на водата. Затова у нас най-активното време за лов нашарани е втората половина на юли и септември, когато водите са достатъчно топли.
  Руските реактори са известни с изхвърлянето на голямо количество топлина с охлаждащите води, което води до върхово активиране на улова на шарани още през май – юни, не е изключено това да е визирал г-н Борисов. Този анти-екологичен ефект на атомните реактори, с огромно влияние върху екологичното равновесие в обширни райони, срамежливо се премълчава от заинтересованите енергетици.

 17. Трябва да се говори много и от всички възможни посоки против “Белене”.До скоро се говореше само от посоката на Гоце, овч и подобните им.Как можаха най-после да се “светнат” българите за ГМО,а за Белене,която е още по-голяма заплаха от където и да се погледне,да няма никаква реакция от обикновените хора.Все още има затъмнение,не достига до всички информация.Дано поне това време на изчакване на чужди инвеститори да работи за нас и най-после всички да прогледнат,както прогледнаха за ГМО

 18. Относно протестите: Хубаво като идея, но мисля, невъзможно на практика. Както на много места отбелязва г-н Инджев, а и както е известно на всички, пропагандата е в ръцете на съвременните Гьобелс-овци от съветско-руски комсоциалостически тип. Няма никакво гражданско общество, независими организации, които да организират някакъв вид протест. За сметка на това пък има силно селско обшество, ако се вярва на твърденията за произхода на повечето придворни на гоце, което селско (сирищническо-пернишко) обшество по подобие и следвайки стриктно неписаните правила, налагани в България десетилетия наред от предходното селско общество от правешко-трънски тип, се грижи по всякакъв начин да обезкуражи всеки, който би помислил да наруши “мълчанието на агнетата”.

  На Ботев се приписват думите: “И аз съм тръгнал народ да освобождавам”, когато се сблъсква с безразличието на тези, за които е бил тръгнал на смърт. Тук не става дума за тръгване на смърт, но дори и в този случай едва ли някой е в състояние да организира протести и едва ли те биха имали широка подкрепа сред селското общество в демократурна България.

  Радостната вест обаче е, че след Трифон Зарезан гроздето се развива добре и обещава богата реколта, т.е. ракия и вино ще има. Дано и с мезето нещата да са наред и … стой та гледай.

 19. Какво сме “светнали ” за ГМО?Днес на протеста във Варна имаше шепа хора!.

 20. Стоим “на тъмно” относно официалните документи за строежа на АЕЦ”Белене”.Съдбата на централата е решена още при подписването на договора. Всичко това днес са словесни еквилибристики…

 21. Цена мегават час АЕЦ “Козлодуй” ~40лв, ТЕЦ “Марица – Изток” ~38.5лв. Всичко друго е нещо друго.

  Цената на мегават час от ТЕЦ “Марица-Изток” е обществено достъпна. Тази на АЕЦ-а е по данни на Х. Ковачки в интервю за БНТ1.

 22. Как пък не се намери нито един журналист, който да попита Борисов как се съгласува казаното от него в Белене с изявлението на любимата му Цецка: „Ние планираме в скоро време да приемем стратегия, която ще отдели централно място на три българо-руски проекта – петролопровода България – Гърция, газопровода „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“?!
  Както и да е. Според мен, Борисов много трудно може да вземе решение “ЗА Белене”, защото това би означавало, че реже автоматично клона, на който е седнал – подкрепата на ЕС и американците. Следват спиране на европейски пари, проблеми с комуникацията със западние партньори, нарастване на инфласионния натиск поради поети дългосрочни инвестиционни ангажименти и … изхвърляне от борда на управлението поради задълбочаване на икономическата криза. Освен, ако не е решил да си сложи капаци, да си вземе руските комисионни и да изчезне от публичното пространство! Освен това, банката на спътницата в живота му е също свързана със западни партньори и този евентуален гаф няма как да не се отрази и на нейния бизнес.
  Всичко това ме кара да си мисля, че само един кръгъл идиот може да тръгне по този път, а той определено не е такъв. Впрочем, има един елегантен (и, вероятно, единствен) изход от положението – да зачеркне проекта АЕЦ-Белене и да организира състематично разследване на виновниците, като загубите частично бъдат възстановени чрез конфискации на имущество. Например, Сакскобурготски–който очевидно е сред виновниците–може да “предостави” доста добра лепта чрез имотите си. Този сценарий, естествено, предполага, че намеренията му са да се задържи по-дълго във властта.

 23. Вчера в коментар под друга Ваша статия, г-н Инджев, съм записал грешно сметката, че ако всяко домакинство махне две стари крушки от 60 вата (само!) с нажежаема жичка и сложи две от новите „икономични” по 12 вата, имащи същата осветителна способност и живот по 3-4 години, ще се получи освободена мощност от 118 мегавата. Не, ще се получат цели 180 мегавата, наистина 1/6 от мощността на АЕЦ, само за 112 милиона лева, платени за всички крушки през всичките 20 години, ако това е срокът за изплащане на АЕЦ-а. А не за един (а май че и повече) милиард евро, колкото ще ни струва същата 1/6 от мощността на АЕЦ-а, тоест НАЙ-МАЛКО 18 ПЪТИ ПО-СКЪПО!. Без да претендирам за абсолютна точност на тази сметка, мисля, че трябва да убедим всеки българин да наплюнчи молива и да си я направи сам (защото е неверний Тома, защото е масово дезинформиран, а и защото „специалистите” бездействат). Последните имат както лобистки, така и политически съображения или са просто пасивни пред „държавата” и ще продължат да си мълчат по въпроса (изключвам блестящия Георги Кашчиев от Агенцията по атомна безопасност във Виена). Но сметката не е и само тази. Ами ако махнем и крушките по 100 вата? Ако санираме сградите, монтираме слънчеви бойлери и т.н. и т.н.? Подобни са още много други сметки за нашата безотговорна и издаваща некадърност енергийна неефективност. Когато българинът си даде сметка, че всъщност му бъркат много дълбоко в джоба, при това за бомба, която ще му цъка до главата в един силно земетръсен район, може и да излезе на протест.

 24. САГАТА АЕЦ “БЕЛЕНЕ”

  Ст.н.с. д-р Вера Михайлова, радиохимик

  Както и да се живее, действа, планира, инвестира и произвежда под термина “зелено” трябва да разбираме това най-патриотично, капиталистическо, геополитическо, здравословно и конкурентно, което една критична маса от граждани, бизнесмени и чиновници може да направи . Така, че моето мото е: “Зелено – това е новото червено, бяло и синьо”.
  Томас Фрийдман, Ню-Йорк Таймс, 22 декември 2006 г.

  Началото на тази сага трябва да се търси в потъналите в забрава папки на несъстоялия се връх на българския технически прогрес от началото на 80-те на миналия век. Ако някой историк (професионален или любител) има амбицията и търпението да се порови из този архивен материал сигурно ще намери интересни подробности от това време, когато мегапроектът АЕЦ “Белене”заедно с още един хитроумен мегапроект на късния живковизъм – Завода за тежко машиностроене в Радомир, е трябвало да покажат на света и най-вече на капиталистическия такъв нашата индустриална “мощ” в пълния й блясък , оставяйки Запада в абсолютен потрес.

  Но, както вече знаем, чудото не се състоя и през 1989 г. чудотворците от Политбюро (срам не срам! ) трябваше да да си признаят , че не са успели да направят магията…

  Нека не забравяме, че този период от живота ни, който заживяхме след 10.11.89 г. и който условно се нарича Преходът започна именно с граждански протести, организирани от “Екогласност” срещу осъществяването на проекта – АЕЦ “Белене”.

  Скоро след това двата мегапроекта тихмълком бяха замразени от Правителството. Протестиращите останаха с впечатление, че това означава спиране на безумието завинаги и престанаха да протестират.

  А всъщност дали завинаги?!

  Нека си припомним със задна дата какво се случи през 1990 година.

  От това което е документирано може да се види, че на 22. 02. 1990 г. с решение на Парламентарната комисия по енергеника при ВНС и на тогавашния председател на БАН акад. Благовест Сендов (а нине здрастващ като наш посланик в Япония) е създадена Контактна комисия по енергетика, която е работна група на Парламентарната комисия за АЕЦ “Белене” на ВНС и БАН.
  Задачата на тази работна група е да анализира вариантите за развитие на националната енергетика, включително и да отговори на въпроса за целесъобразността от АЕЦ “Белене”. (стр. 3)
  .
  В разработването на този мащабен научен проект участват , със своите имена 85 учени и специалисти от различни институти на Академията.
  Изследванията и становището са оформени на 400 страници и са отпечатани в тираж от 1100 екзимпляра под заглавие: АЕЦ “БЕЛЕНЕ” Изследвания и становище на Българската академия на науките, Из-во на БАН, 31. VIII. 1990 г.
  Тази обемиста книга е надлежно разпратена до Великото Народно Събрание и до други държавни институции за сведение.
  Какво се случва по-натътък.

  Всред изводите и съображенията, изразени в този документ, които са послужили като база за прекратяването (замразяване) на строежа на АЕЦ “Белене” през 1990 г. има такива, които не са се променили , независимо от 17- годишната му давност.
  Това са:

  1.Сеизмичност на строителната площадка и сеизмичен риск

  Анализът и оценката на сеизмичността на строителната площадка са извършени главно от сеизмолози от Геофизичния институт на БАН в периода 1979 – 1984 г, отразени в договори с “Енергопроект”.
  В него се подчертава, че:
  1.1. …геолого-тектонската информация, съдържа данни, които показват, че сеизмотектонските условия в този район се влияят съществено от блокована разчлененост на земната кора от неотектонската и съвременна активност на разломи, по които биха могли да възникнат земетресения с магнитуд М = 5.5 – 6.5. (стр. 320)

  1.2. Сеизмичното въздействие върху площадката на АЕЦ “Белене” за територия с радиус 320 клм. – се определя от 6 силни земетръсни огнища с магнитудни оценки над 7.0, проявили се в минали времена и в настоящия век (20-ти век). Най-голяма опасност за площадката представляват въздействията от огнище “Вранча” , отстоящо на около 250 клм. от нея. За 10 вековен период от това огнище са регистрирани 21 силни земетресения (магнитуд над 7.0), честота – 2 земетресения на 100 години. (стр. 321).

  1.3. Обстоятелството , че става дума за строителство , свързано с опасности, изисквания и отговорности от най-висок ранг, за конкретните инжинерногеоложки условия на АЕЦ “Белене” проектното земетресение (ПЗ) би трябвало да бъде от осма степен, а максимално разчетното (МРЗ) – от девета степен, т.е. с по-една степен над приетите в проекта седма, респ. осма степен. (стр.324).
  Това означава, че:

  1.4. Ако атомните реактори от конфигурацията ВВЕР-1000 са осигурени за МРЗ от осма степен за 10 000 годишен период на повторяемост, избраната строителна площадка не предлага резерв (запас) за сеизмична осигуреност. (стр.324)

  Какво излиза при това положение? Излиза, че специалистите от Геофизичния и Геологическия институт на БАН не гарантират по никакъв начин сеизмичната устойчивост на терена, върху който ще се строи тази Атомна централа. През 1990 година те не са дали гаранции за терена. А какво се е променило за този 17-годишен период? Отговорът е: нищо.

  2. Радиоактивно замърсяване на р. Дунав и възможни примени в подземните води.

  2.1. В техническия проект не е направена прогнозна оценка за възможно радиоактивно замърсяване на подземните води при евентуални извънредни изхвърляния на радиоактивни вещества в околната среда.
  При съществуващите хидроложки условия в района на АЕЦ “Белене” могат да се очакват неблагоприятни въздействия върху подземните води , ще се наруши водният баланс на района. Това е установено от досегашния световен опит при използване на АЕЦ.

  В нашия случай, при твърде плиткото естествено залягане на подземните води, за да се поддържа водното ниво поне на задължителните 3 м. под най-ниската точка на фундиране , ще бъде необходимо изграждане на специална водопонизителна система.

  2.2. Геоложките и хидрогеоложките условия в района на АЕЦ “Белене” са благоприятни за сравнително лесно и бързо радиоактивно замърсяване на подземните води при възникване на извънредни (аварийни) изхвърляния на радиоактивни вещества.
  Тово може да стане или
  -чрез пряко вливане във водоносния пласт при изтичане от водопроводящите и канализационни системи;
  -чрез косвено постъпване на отложени на земната повърхност радиоактивни вещества в подземните води чрез инфилтрация на валежи и поливни води през почвения слой.(стр. 337-339).

  И какво се оказва? Оказва се, че теренът е избран неподходящо, защото нивото на подпочвените води лежи твърде високо, което означава, че при едно сериозно аварийно изхвърляне на радиоактивни вещества от централата, възможността за което никога не трябва да се изключва, подпочвените води неминуемо ще бъдат замърсени. До каква степен и в какъв радиус това може да се случи е трудно да се предвиди. Това което е възможно е да се моделират различни сценарии на подобно събитие при различни изходни данни. Такива сценарии не са ми известни.
  Но какъвто и да е сценарият на такова събитие, неговите последици биха могли да бъдат редуцирани до безопасни за населението нива.

  Въпросът е как ще се постигне изискумото ниво на безопасност и на каква цена.

  В случая хидролозите съветват преди да се започне строежът на централата, да се изгради специална водопонизителна система, която да отведе подземните води в по-дълбоки земни пластове. Не е трудно да се съобрази, че такова съоръжение не може да бъде нито просто като конструкция , нито евтино като стойност.

  3.Радиационна обстановка и радиационен контрол в района на АЕЦ “Белене”

  3.1.Смята се, че при нормална (безаварийна) работа АЕЦ “Белене” не би имала съществени отрицателни последици за страната и народа ни по отношение на радиационната безопасност. Сравненията обаче водят до заключението, че проектът на АЕЦ “Белене” в тази област отстъпва на проектите на АЕЦ в напредналите страни.

  3.2. Анализът показва също, че в случай на тежка авария на АЕЦ “Белене”, последствията ще бъдат твърде тежки, тъй като в 10 клм зона за вземане на екстрени мерки за защита , включително и за евакуация на населението, влизат гр. Свищов, гр. Белене, румънският град Зимич и три села (население повече от 50 000 жители). В 30 клм. зона влизат още в България – гр. Левски, гр. Никопол и около 50 села; в Румъния – гр. Турну Мугуреле и около 10 села – общо за зоната няколко стотин хиляди жители.

  3.3. При изготвянето на аварийни планове, без които строежът и пускането на АЕЦ “Белене” са недопустими , по необходимост трябва да се включат и големи румънски градове , което създава сериозни трудности от международен характер.

  3.4. Една действително тежка авария на АЕЦ “Белене” освен проблемите за нашата страна, ще изправи България пред тежки международни проблеми. В този смисъл площадката за строеж на АЕЦ “Белене” е избрана неудачно. (стр. 390-391)

  Едва ли е възможно горните твърде сериозни предупреждения да бъдат пренебрегнати. Те просто не се нуждаят от коментар.

  Но даже, ако допуснем, че като се пренебрегват всички изложени дотук предупреждения и фанатичното решение за тъй нареченото “доизграждане” на АЕЦ “Белене” бъде осъществено, то остава нерешен проблемът с :

  4. Обработката и съхраняването на радиоактивните отпадъци и отработеното гориво от АЕЦ “Белене”

  Това е един много сериозен проблем, който в никакъв случай не може да се пренебрегва при оценка на преимуществата и недостатъците, на печалбите и загубите от построяването и експлоатацията на всяка централа.
  Това трябва да включва:
  а) Изграждане на инсталации за преработка на радиоактивните отпадъци, неизбежен страничен продукт при нормално функциониране на централата;
  б) Осигуряване на обучен персонал за експлоатацията на тези инсталации;

  в) Хранилище за последващо съхраняване на вече преработените радиоактивни отпадъци.
  Това са основните проблеми дискутирани в документа от 1990 г.

  Този документ никога и никъде не бил официално опровергаван и въпреки това излиза друг документ, този път под заглавие ИЗГРАЖДАНЕ НА АЕЦ”БЕЛЕНЕ” – 6/1/2004 г.

  В този документ липсват имената на авторите му и освен това в неговите 45 страници таблиците и графиките вместо да бъдат илюстрация на думите фактически ги заместват.
  Да не говорим, че там липсва каквато и да е информация свързана с перспективите за преработването на радиоактивните отпадъци и третирането и последващото погребване на отработеното гориво.
  Процедури, които могат да увеличат съществено прогнозираната цена на това съоръжение без някой да може да каже точно каква ще бъде реалната цена, която българският данъкоплатец ще трябва да калкулира в семейния си бюджет.

  Когато говорим за ядрено гориво, неизкушеният в тази област гражданин може да бъде подведен и по аналогия с горивото за обикновените централи и да си представи, че след като бъде използвано, то престава да е радиоактивно!
  Това е абсолютно погрешно!
  Обратно!.
  Когато централата работи , в резултат на ядрена реакция (делене на ядрото на уран-235) , в горивото се получават радиоактивни изотопи на различни химически елементи, чиято сумарна активност е по-висока (особено непосредствено след изваждането й от активната зона) от тази на свежото гориво. При това тези изотопи имат периоди на полуразпад от няколко секунди до десетки хиляди години.

  Преработката (радиохимично разделяне) на тази смес от изотопи на различни хим. елементи изисква специално оборудвана лаборатория , с телескопични уреди за дистанционни манипулации и през специални екрани от оловно стъкло, които да защитават работещите от вредното излъчване. Затова тази преработка е много скъпоструваща.

  Нашата страна не разполага със съоръжение от този тип.

  Построяването на пастоянно хранилище за погребване на отработено гориво също е изключително тежка и отговорна задача, все още нерешена в световен мащаб.
  То трябва да бъде гарантирано за стотици хиляди години напред, защото непълното и небрежно решаване на този проблем е равностойно на прехвърлянето на нашите проблеми върху плещите на още неродените бъдещи поколения…което е толкова неморално, че граничи с престъпление.

  Такова постоянно хранилище представлявя цяла подземна фабрика, със съответна вентилация и охлаждане, в недостъпни за подпочвени води терени, най-често желателно е гранити или пък изоставени солни мини (солните мини са гарантирано недостъпни за подпочвени води, защото ако имаше такива , то солта щеше да се разтвори , да се отмие…)
  Освен това, то трябва да бъде разположено в отдалечен район, да бъде за вечни времена под постоянна специална охрана поради заплаха от терористичен акт и т.н.

  Не е трудно да се съобрази, че за нашата страна, която е неголяма по площ, сравнително гъсто насилена и в която липсват геологични формации като гореспоменатите такова хранилище не може да бъде изградено.

  Поради това, отработеното гориво от АЕЦ “Белене” трябва да се транспортира до Русия. Със всички произтичащи от тази едностранна зависимост последствия. Не трябва да се забравя, че Руската дума гласува закон, според който Русия след 2020 г. няма да приема отработено гориво от чужди страни.

  Не трябва да се забравя също, че транспортирането на такъв товар до Русия става при специален режим и транспортните такси за превозването му през териториалните води на две страни – Румъния и Украйна – трябва също да бъдат включени при формирането на цената на крайния продукт.

  Към тази цена трябва да се добавят и разходите по погребването на самите съоръжения от централа, когато бъде преустановена експлоатацията й.

  5. Рекултивация на почвата

  Предварителни оценки на британски учени показват, че за превръщането на площадката на една спряла вече АЕЦ отново в годна за обработване земя са необходини около 1.5 милиарда паунда.

  За икономическата нецелесъобразност на проекта разумните хора получиха в последно време достатъчно материал за размисъл в една поредица от стойностни статии във печатните медии.
  Но в същото време по Интернет форумите се подхвърля лесно запомнящата се и заплашителна в своето познато звучене частушка:

  Нали знаеш, без АЕЦ-а,
  парафина с конеца?!

  Да не говорим, че остават без отговор следните естествени въпроси, които всеки от нас би трябвало да си задава:

  Защо БАН като институция запазва едно дистанцирано мълчание сега?

  Какво се е случило с тези 85 учени он БАН автори на първия документ и защо никой от тях не реагира публично на възобновяване на мегапроекта АЕЦ “Белене”?

  Кои са авторите на документа ИЗГРАЖДАНЕ НА АЕЦ “БЕЛЕНЕ”?

  Защо Гърция няма атомни електроцентрали и не предвижда разискване по този въпрос в близките 30 години?

  Къде ще се насочи туристическият пътникопоток, ако случайно или не толкова случайно се пусне слух, че в България има радиоактивно замърсяване? И докато екипите от експерти и комисии на всички нива изясняват случаят дали слухът е верен или пък злонамерен къде ще предпочете редовият турист да летува?

  Ще запазят ли пазара си и цените си нашите минерални води , ако има съмнения, че могат да бъдат замърсени с радиоктивни изотопи от изграждането на нови мощности на нова площадка?

  С какви дългосрочни спогодби е гарантиран пазара на произведената у нас електроенергия ?

  Кой ни е внушил, че ние можем да бъдем енергиен център на Балканите, след като ние внасяме енергоносители от Русия, което в най-добрия случай ни отрежда незавидната роля на енергиен диспетчер в региона?

  Като заключение бих искала да кажа убедено, че: Всичко може да се построи, даже АЕЦ “Белене”.

  Зависи обаче на каква цена и кой ще плаща сметката.

  Референдум в случая е невъзможно да се провежда, защото не могат да бъдат питани всички, които ще плащат сметката наред с нас, тъй като това са и нашите все още неродени потомци, чието бъдеще ние предопределяме днес.

  ЗАБЕЛЕЖКА: В текста с курсив са дадени цитати от книгата “АЕЦ ‘БЕЛЕНЕ’ – Изследвания и становище на БАН” като в скоби са означени и съответните страници.
  _________________

  • Статията е отпечатана във:

  • в. “Про и Анти” , бр.1, 5-11 януари 2007 г.

 25. Преди време чух слух, че руснаците са заплашили да затворят Нефтохим Бургас ако нещата с Белене се препънат.
  Кой знае…

 26. Г-н Иванов, сигурно ще сте прав, ако например няма друга уговорка: Вкарвате ГМО в България и си строите руска АЕЦ Белене! Я си помислете кой в парламента така яростно защитава приемането на закона за ГМО. Защо? От какъв зор, след като ЕО няма изрично изискване за това! Когато се разиграват милиарди, няма род и родина, има само алчност!
  Защо не вземем пример от Финландия До голяма степен тя исторически също е в близки отношения с Русия. В момента строи цели две АЕЦ но с Френски реактори???
  Що се касае до протести – Забравете!!!
  Миналата година на протестите през Януари, протестиращите бяхме по-малко от жандармерията, като начина по който се действаше си беше чисто полицейска постановка – провокаторите, непочистения площад, лъжата за бомбена заплаха и уж предупреждението на протестиращите. Че било имало бомба и заради това бил прекратен протеста разбрах вечерта от новините!
  Започвам да си мисля, че репченето на Гоце е от яд – комисионните за АЕЦ “Б” ще отидат при други: то не бяха срещи на Трайчо, на ББ, та чак и на Тетка Цачева /по Д-р Филипов/!!!
  Просто накрая и ние ще запитаме: И ти ли ББ? /по Гай Юлий Цезар/
  Дано страховете ни се окажат неверни, но както е казало Айшето: Дали? Ама надали!

 27. Мисля си, че най голямия шаран ще бъде този, който се смята за велик.

 28. След постинга на Беленчанка всички коментари са излишни. Доста песимистично, безнадежно, зловещо … Лошото е, че сме изключително пасивни и обезверени в предприемането на каквито и да е действия, които биха могли да стопират безумната идея за построяването на АЕЦ “Белене”. Един от изходите виждам в предприемането на мащабна гласност на този материал, организиране на граждански подписки/движения, медии …

 29. Само с писане в блога на Инджев, нищо не правим. Самият автор на блога казва, че без медиен достъп, нищо не става “Който владее пропагандата – владее положението.”
  Какво можем да направим ние, всеки седнал с компютър пред себе си и упражняващ се в остроумие? Нищо! Без съществуващи в страната структури на организации, сдружения и политически партии да се ангажират с проблема – АЕЦ Белене, ние само си чешем мераците. Българина е лесен за манипулиране защтото е вперил поглед в полупразната чиния пред себе си и брани с озлобление и псувни малкото което е в нея. Не си прави труда да повдигне взор и погледне в посоката от където му се подава чинията и види, че следващата идва и ще идва все по-празна. За съжаление и приоритетите на организациите, сдруженията и политическит партии се формират по същaтa система на оценкa на “значителностите” на деня. Днес е махането на президента, утре ще е кои да е кандидат за президент. Реда на проблема АЕЦ Белене никога не идва. Затова ние, избирателите трябва да го наложим в дневният ред на управляващи и медии, въпреки съветските БСП-та/БКП-та, ДС-та и руски посланици, лобита, и ФСБ-та.
  Някой питаше как можем да протестираме?
  Като имаме компютри, можем да пишем и пишем, можем ли да изпратим един е-майл едновременно на всичките упоментаи по-долу: Гоце, бат’ Бойко, кака Цеца, ДСБ, СДС, БСП, ДПС, американското, английското, немско, френското, руското и т.н. посолства, Европейски съюз и всевъзможните комисии в него, наколко български и international newspapers, а и всеки може да предложи още на кого?
  Един трябва да се хване и публикува е-майлите на съответните институции и всеки от нас да “Copy & “Paste” тези адреси в прозореца “То: …”. Иво Инджев да напише еднo изявление което пак всеки от нас може да копира и изпрати като отворен текст е-майл и подпише с името си, а не се прави на Крушата, Сливата, Мушмулата и т.н.
  Еднаквите адресанти и текст ще баде това което ще ни обединява и показва, че сме група избиратели които не искат да се строи АЕЦ Белене и ще бъде трудно накой да каже, като да речем “Абе, остави го този циркаджия!”, защото най-малкото ще му/им се наложи да употребят множественно число.

 30. Напълно подкрепям идеята на Т.Узунов / 18.03.10-0:08. Поне като начало на един общонационален протест срещу безумния проект АЕЦ”Белене”. Впоследствие той може да се мултиплецира (като действие, а не като идеологема от “бай Тошово” време!) върху отношението на редовите (и не само!) българи по всички важни проблеми на страната.
  Разбира се, при условие, че излеаем от анонимността!
  Така, че г-н Иво Инджев, дайте тон …
  Димитров Д.

 31. Към Димитров Д:
  Не съм сигурен, че трябва да чакаме все някой друг да “дава тон”. Инициативата може да идва и от нас самите. Това имах предвид, когато бях написал преди време “Бъдете спорни”.
  За конкретното Ви предложение обаче съм съгласен, че ако г-н Инджев напише някакъв вид петиция или обръщение, то всички ние ще я подкрепим.

 32. Спомням си далечната 1988-9 година когато работех в КЗР (Контролно заваръчно работи) Варна. Командированите в Белене заварчици и дефектоскописти разказваха как като им свършат електродите за специални стомани заварявали с електроди за черно. Питах ги защо го правят, а те отговаряха че всички знаят че няма да се завърши никога централата. От дефектоскопистите знаехме много добре какво е изотоп и как се работи с тая дяволия. Че не търпи немарливост или неспазване на безопасността. Имахме колеги загубили по някой крайник. Тогава бяхме много чувствителни на темата атомни централи – скоро беше гръмнал Чернобил. Пострадалите деца идваха на нашите почивни станции да се лекуват. Та бях се успокоила като замразиха обекта, но като обявиха че ще го започват отново и то използвайки построеното дотук студена пот ме облива. Трябва да проговорят хората участвали в полагането на основите. За мен Белене е саморъчна бомба в задния двор.

 33. За да не приличаме в блога на ИВО като хора които са се събрали на седянка за да белят мамулите на ОЛИГАРСИТЕ в България- моля (призовавам), всички четници от БЪЛГАРСКАТА ЧЕТА на ИВО ИНДЖЕВ да напишат в блога на Иво конкретни предложения към петицията която трябва да бъде написана от ИВО ИНДЖЕВ и огласена, за орентир на заблудилата се в чуждата (гора)република- Българска Нация.

 34. Съгласен съм с Тодор Узунов – трябва да пишем и да тъсим подкрепа на всякъде и от всички, 1. познати и приятели
  2. инситуции в Бълария, чужбина
  3. всички общности и движения (бих очаквал например зелените да са много заинтересовани).

  Текстът от Вера Михайлова е много силен – направо се изкушавам да го разпечатаме в екземпляри и да го разпространим (голям майтап – борба срещу комунизма чрез разпространвяване на позиви;-)))

 35. Един възможен начин на протест е съставянето и подписването на петиция в интернет. Даже и аз бих могъл да започна една на http://bgpetition.com/ Все пак ми се струва че по-добре би звучал инициативен комитет и/или името на някоя обществено ангажирана личност. Проблема е да се осъществи кампания и да се даде гласност.
  Мислите ли че някой от тоя форум с достатъчно авторитет (защо не и г-н Инджев) би могъл да организира и започне подобна кампания?
  Има и други възможни форми на протест без да ставаш от стола зад компютъра, но засега спирам дотук.

 36. Като някакво начало текстът от Вера Михайлова наистина трябва да се разпространи, в това число разпечатан, защото да не забравяме, че мнозинството от хората все още не четат в Интернет, още по-малко в “Про и Анти”. Аз вече го направих.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.