Властта обича медиите и ги пази с презерватив

Изчел съм доста интервюта на Любен Гоцев, сочен от години за важна, ако не и централна фигура в невидимия механизъм за дърпането на конците в политиката и бизнеса в България. Няма да преразказвам версиите за него – който чете този мой текст в интернет, значи с едно натискане на клавиша може да открие обилен материал по темата.
Забелязал съм обаче, че този човек никога не произвежда новини. Канил съм го и аз в студиото си – нямаше как да пропусна такава митична фигура. И нищо не постигнах.
Ето защо днес с удивление чета негово интервю в “Труд”, където той произвежда цели две новини. Едната е косвена, защото на практика потвърждава ( едно е да “се знае”, друго е Гоцев да е съгласен с това), че Маргините ( които “Труд” във всичките си материали, за разлика от всички останали медии, упорито нарича МаргЕни), са свои хора в БСП.

ТРУД: След сигнала, че Маргените са поръчали убийството ви, отношенията ви с “Позитано” 20 охладняха. Затоплиха ли се вече?
ГОЦЕВ: – Е, да кажем, че се затоплиха. Бяха “равни”, без емоционални скандали. Имаше случаи да съм по-критичен към “Позитано”, но дали съм бил забелязван там, не зная.”

По интересна обаче ми се вижда втората новина, защото няма как Гоцев да “ изтърве” случайно следното:

ТРУД:- На пазара е книгата “Човекът в сянка”. Мнозина смятат, че това е ваша биография, която ви представя в добра светлина.
ГОЦЕВ: – Истината е, че в книгата е дадено пространство на негативните мнения за мен. Зоя Димитрова, ваша колежка и бивш говорител на ДАНС, дойде с предложението за книга. Говорихме, тя направи интервю с мен. Но след като не получи това, което искаше от мене, авторката е търсила и е намерила други средства. Това е поръчкова книга.
ТРУД:- Какво искаше от вас?
– 10 000 евро без договор. Имам доказателство за думите си. После тя устно предложи да се договорим – 80% от печалбата да бъде за нея, 20% – за мене. Консултирах се с юристи по авторско право. Изготвихме прекрасен договор. Дадох й го с надеждата да го прочете и ако нещо не й хареса, да го коригираме. Но реакцията седмица -две по-късно беше: Вие ме унижавате с този договор. После не съм я видял и не сме говорили повече”.

Струва ми се, че Гоцев създава прецедент. За първи път някой, при това не кой да е, атакува журналист за една от най-разпространените форми на медиен шантаж – искане на “безотчетни” пари срещу благи думи. Няма как да знам дали обвинението може да се докаже, но е рядък случай да чуем нещо подобно за неща, които в журналистическата колегия иначе се приемат за част от пейзажа.

Не подхващам въпроса заради някаква симпатия към една от двете страни, или антипатия към другата в този сюжет. Просто продължавам разговора, който се опитвам да предизвикам по отношение на единствената недосегаема за правосъдието сфера в България, каквато са удобните за управляващите медии. Служат им вярно и не ги закачат. Има лекари, полицаи, съдии, прокурори, политици и какви ли още не, хванати с подкупи или разследвани поне корупция на подкупи, но няма нито един подобен случай в медиите.

Ако някой си мисли, че това е някаква моя мания, движена от лична озлобеност или нещо подобно, да прочете книгата на убития, но оживял по чудо Огнян Стефанов “Кома”. В нея този колега, на правата на завърналия се от онзи свят, разказва без упойка как действа поръчковата журналистика в България и от позицията на пречистения смъртник не щади дори и себе си в цитираните примери!

Ето само няколко думи от главата , озаглавено от него “ Този шибан, шибан, сладък занаят...”. Говорейки за поръчковата журналистика, която познава от личен опит, Огнян Стефанов пише:

“Рамо до рамо с мен други колеги пък громяха определени кръгове в митниците, финансовото министерство, БСП, президентството и т.н. Или им лъскаха ботушите. Според ситуационната редакционна политика. Никога в такива случаи истината не е била водеща” ( стр. 277)

В интервюто си в. “Труд” пита Гоцев за “канибалските отношения в БСП” и той се ужасява от термина. И аз не съм канибал – не призовавам кръвожадно на колегите ми в медиите произволно да бъдат слагани капани в стила, който демонстрира Първанов от висотата на онази низост на върха на поверената му държава спрямо цял вицепремиер ( как ли би постъпил с теб, обикновени читателю, ако му застанеш на пътя?!). Но твърдя, че властовият контрол над медиите в България гарантира на властниците комфорта при безпределното им крадене, шмекеруване и измами в особено големи размери. Те постигат това с цената на широко затворените си очи за ставащото в т.н. четвърта власт. Танто за кукуригу, както се казва на изискан земеделски език в нашата селска държавица!

За голямо съжаление и новите управляващи не правят изключение. Страховити закани за борба с корупцията кънтят от техните кабинети, но нищо подобно дори като намек не се дочува от тях по адрес на статуквото в средствата за масова информация. Явно там по презумпция ( за тях) няма корупция, далавери, незаконно забогатяване.

Изобщо лицемерието на симбиозата власт- медии е достигнало такива размери, че ако в Брюксел пишеха доклади на тази тема нямаше да им стигнат експертите и хартията. Някой извън цитаделите на основните пропагандни централи чувал ли е за премиите, които си раздават там в момент на криза и в момент на медиен писък срещу разходите на подлите политици ? Няма и да чуе – защото няма заинтересовани да проговорят сами. Участниците в този пир по време на криза нямат интерес да се разчува – особено най-големите началници, за които една допълнителна заплата (както стана на Коледа в държавното радио, например) означава доста хиляди левове “отгоре”. А и онези, които биха могли да им “дръпнат ушите” предпочитат да си затварят очите. Така е в мафията – всеки пази всекиго.

Ето защо създаването на прецедент не е без значение. Остава да видим дали, след като е казано “а”, ще се намерят “грамотн” четци на интервюто, които да припомнят азбуката – цялата. Азбучна истина е, че все от някъде трябва да се започне.

15 мнения за “Властта обича медиите и ги пази с презерватив”

 1. Е нали Октопода щеше да е прословутата нишка, която да разплете чорапа? А сега пък нова нишка. Няма кой да разплита, не разбрахте ли?

 2. Този коментар не е съвсем във връзка със статията, но ми се струва, че при добро желание и като се ползват инструменти, като Програмата за достъп до информация може да се разбере пътувало ли оръжие изпретено от президентството до Узбекистан. в статията на руския зурналист се споменава, че оръжието на президента е пристигнало там преди него. това може да е още една нишка към доказване, на това че Гоце просто лъже.

 3. Теория на свободното падане
  Първите ми асициации със свободното падане са свързани с неприятното свиване на сфинктера, предизвикано от някой кошмар от падане от високо.Веднага се сещам за онзи виц, където онзи,който бил на чуждо, бил хванат от съпруга и провесен от балкона с пръст, заврян в задника.Почнал да крещи „свий пръста”, но бил събуден от съседа по стол, защото сънувал кошмари по време на партийно събрание.
  В последните няколко седмици сякаш всички ние сънуваме едно и също, някакво безумно „дежа вю”: държавата пада безумно надолу и както писателите го описват по книгите сякаш гледаш безучастно отстрани и нямаш сили да предприемеш нищо.Просто гледаш и се изпълваш с тих ужас. Настъпва времето, което съм гледал по филмите за нацистка Германия, когато екзекутират някого, тълпата е безучастна и по своему щастлива, че не се е случило с тях.Дива радост за случващото се в Гърция-„хак им е”. Обаче идва и при нас.Как нашата нация ще оцелее? Глупав въпрос-поединично, естествено.Днес четох полемика по въпроса, дали сме били под турско робство или под турско владичество, или османско присъствие или всякакви други тъпи интерпретации. Най-голямо впечатление ми направиха думите, че наследниците на робите биха използвали думите „робство”
  Спете спокойно и бог да ви пази !

 4. Мисля, че всред почти всички измежду развитите наций се наблюдава такова нещо. Вече не е необходимо да ги бият или убиват журналистите. (Изключваме Путин, там е въпрос на КГБ чест) Просто им показват моркова и те сами решават дали да стоят на студа и да чакат за интервю без почти никакъв шанс или да влязат в топлият офис да изслушкат какво трябва да се напише и да си гризкат морковчето. В “Wepons of mass deception” доста се говори по темата.

  За войната в Ирак управляващите са решавали кой има право да отразява новините. И разбира се всички мастити новинарски агенций е трябвало доста да се постараят за да успокоят управляващите, че няма да има изненади само и само за да попаднат в списъка на одобрените. Щото доста милиарди се гушкат покрай ония ми ти нощни спектакли с инфрачервени камери и съответните трасиращи куршуми и взривове. Върха на сладоледда са и картите със схеми на военните действия, брой войски посока на настъпване и пр. Всичко предначертано, сдъвкано и добре смляно и за масовият зрител само да се отпусне пред 42 инчовия екран и да се наслаждава. Да се чудиш каква е била тая втора световна дето са се пазили в тайна плановете, не се е знаело накъде ще наклонят атаките и т.н.

  Доста въпроси могат да се зададат и по въпроса за атентатите в Ню Йорк и Лондон, но и там мечът на свободното слово кротко стой в ножницата.

  Щото няма да има морков.

 5. БРАВО Г-Н ИНДЖЕВ!
  НО КАКТО СЕ КАЗА, АКО НЕ СЕ ОСВОБОДИ СФИНКТЕРА И ВСИЧКО ДА ИЗТЕЧЕ, ТА НАЙ ПОСЛЕ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ ПРОСТОТИЯТА, КОЯТО Я МЪЧИ 20 ГОДИНИ НИЩО НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ!
  И БЪЛГАРСКИТЕ ПОМАЦИ, КОИТО НАРИЧАТ СЕБЕ СИ ТУРЦИ И ЗАБРАВЯТ БАЛКАНДЖИ ЙОВО И ПАИСИЙ Е КРАЙНО ВРЕМЕ НЯКОЙ ДА ГИ СЛОЖИ НА МЯСТОТО ИМ, ЗАЩОТО ХОРА КОИТО НЯМАТ ИДЕНТИЧНОСТ СА НИКОИ!

 6. Във Facebook сформираме група под името ГЕРБ = БКП 2. Тази група е създадена за да разобличим една от най – фрапиращите и нагли лъжи в българския обществено – политически живот, а именно, че партия ГЕРБ е дясна, християн – демократическа партия. Благодарим предварително на всички, които ще ни помогнат с информация за връзки на ГЕРБ с бившата БКП и Тодорживковия репресивен апарат.

 7. Нима “сформираме група под името ГЕРБ=БКП 2 ” не търси опит за сваляне на съществуващото правителство? Това е БКП-БСП,което иска завръщането си към властта!

 8. Аз отново ще задам един позабравен въпрос: Защо се допусна спирането на в-к “Демокрация”? – Официалното обяснение за това се знае и от днешна гледна точка е доста поучително. – Лидерката на СДС по онова време Надежда Михайлова иска от ръководството на фондация “Демокрация” и по-конкретно от Иван Костов да обяви спирането на вестника и той, в к-вото си на председател на фондацията, подкрепя искането.
  Благовидният претекст за това според Н.М. е, че ” (…) трябва да сложим край на практиката публично да се говори срещу клиентелата и в същото време да се търсят пари от нея.” – един вид, не може да се плюе в супата, или пък да хапеш ръката, която те храни.
  От цитата на Надето става ясно, че и светло и тъмно сините не са били готови да осигурят (или допуснат) съществуването на независима журналистика. Но въпросът за спрения в-к при все това остава открит. Защо журналистите, които държат на свободата на мнението си и търсят трибуна за словото си, техни колеги от редакционния екип и сътрудници, не се организираха и сами не осигуриха продължаване на издаването на в-ка под същото или друго име, но основно като национален всекидневник, така липсващ в днешния медиен пейзаж. Защо сега отново да не се постави на дневен ред въпросът за организацията и издаването на такъв в-к? Ентусиасти със сигурност ще се намерят.

 9. Живеем във време, в което нищо не такова, каквото изглежда.
  Нито им чета вестниците, нито им гледам телевизиите.
  Благодарение на този блог, в-к Стършел – научавам каквото ми е нужно.
  Да споделя с вас, че когато надникнах в Панорамата на Б.Василев само заради постановката на Гоце по отношение на г-н Дянков – т.н. журналист само дето не опита с ръце да запуши устата на министър Цветанов, беше и грозно и жалко и отвратително…, но министърът все пак успя, макар и от втория път!!!! да изрази МНЕНИЕТО СИ по въпроса, горкичкият Б.Василев – разкри истинската си същност на роб и истинският си господар пред цялата си публика…. Ако има грам достойнство, сега трябва да се скрие в миша дупка, но “морковът” е много сладък за такива като него……..

 10. Уважаема Росица-12.24 вземам повод от мнението Ви , като нещо което се покрива с моите наблюдения от много години.Разбира се, че това се споделя от мен и моето обкръжение и е и Ваше мнение ми дава надежда, че все пак хората не са лишени от чувствителност и желание за повече морална чистота.Моите поздрави.

 11. Как управляващите да “пипнат” медиите ,та нали техния лидер е продукт на тези медии.

 12. По повод споделеното от Росица искам да припомня писаната от мен сходна теза за двата безпорни будителя на днешния ден- талантливите журналисти на в-к Стършел и Иво Инджев.Бъдете здрави и неотклонни морални репери на обществото.

 13. Не знам защо така се получава, но днешните млади журналисти са си чиста проба поръчкови! Твърдя го, защото и аз доскоро бях в тази сфера. Имам непосредствени наблюдения. Не издържах и преди близо две години напуснах. Бях доста време без работа, но съм съгласна с г-н Инджев, който преди няколко месеца написа в блога си, че за него е въпрос на чест да бъде безработен журналист в БГ, отколкото слуга в някоя “независима” медия. Казвам го по смисъл, разбира се, не го цитирам. Но на мен ми е по-интересно защо журналисти, които са по-възрастни и са се формирали тъкмо в тоталитарния режим, са на такова високо ниво, а днешните, както вече писах, не могат да се съизмерват по никакви критерии с тях – нито като култира, дълбочина и широчина на познанията, език, в нищо… Всъщност може би тъкмо в това се крие и обяснението – човек безкултурен е и без ценности! И така лесно се продава за пари и много пари. Накъде ли ще продължи всичко това и как ще свърши?

 14. Към Галатея в отговор на:
  “Но на мен ми е по-интересно защо журналисти, които са по-възрастни и са се формирали тъкмо в тоталитарния режим, са на такова високо ниво”
  – Защото културата е убежище на духа, а той се съпротивляваше на бездуховността на времето.
  По прозаично, може да се каже, че културата е била и компенсаторен механизъм за ограниченията например, на свободата на пътуванията, която се осъществявяше в духовен план и без помощта на бълващия сдъвкана информация интернет.
  А за разлика от днешната демократична “незадължителност” да имаш ориентирана ценностна с-ма, някога неприемането на идеологията на тоталитаризма, дори и само в културен аспект, означаваше да имаш изградени вече ценности на които да повериш достойнството си на духовна личност.

 15. Аз съм ужасена как с лека ръка в медиите се разпрастраняват измислици.Боже, аз знаех,че журналистите са си манипулатори,ама сега ми проблясна какви мащаби е достигнала тази манипулация.Измислени истории се продават за чиста монета.Глобални изводи се правят от твърденията на параноици,които по такъв начин изкривяват реалността,че тя придобива абсурдни форми.Аз съм ужасена.Но истината трябва да излезе на светло!АМИН

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.