БНТ обслужи Цветанов, но не му услужи

В централните си новини държавната телевизия скри централната новина. Показа репортаж от водещото за всички медии събитие, но остави освиркването на вътрешния министър Цветанов от неговите подчинени само като фон. Чуха се някакви свирки и се видяха същите. Тези, които се чуха, бяха за министъра. Онези, които се видяха ( чрез цензурирането на факта за кого са предназначени) – също. Но БНТ свенливо спести обяснението за освиркването, нито показа как министърът не беше допуснат да говори пред протестиращите.

Интригата беше предварително заявена. Министърът обясняваше поне от два дни ролята си на говорител на полицейския протест, както я беше замислил. Съответно всички що-годе уважаващи себе си и аудиторията си български медии следяха как ще се появи пред “колегите”  по време акцията им, както смело беше обявил. И се видя. Но не и по БНТ, как полицаите мощно освиркаха своя министър и не го допуснаха на трибуната.

Дали това освиркване е добър знак за демокрацията, Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Европейската народна партия и борбата с престъпността – вие кажете. Но беше факт, който БНТ цензурира.

И какво спечели от това обгриженият министър? Нищо, освен прозрението ( а за мнозина и презрението), че и новата власт е като старата по отношение на пропагандното й обслужване. Ако ли пък неинформираните ( от други медии, защото гледат само БНТ) българи са му по-важни, толкова по-зле за министъра с най-високия рейтинг в България.

Прочее, предстои шефовете на двете водещи държавни медии да бъдат сменени, но не защото пречат на новата власт, а защото им изтичат мандатите. Чу се вече идеята за приватизиране на БНТ и БНР. Както се чува също, че президентският човек в БНР, който вече официално се кандидатира да служи и на новите управляващи, бил демонстрирал близост с брата на един от най – влиятелните политици от ГЕРБ по “бизнес линия”.

Средствата за масова информация обаче не би трябвало да са средство за масова профанизация чрез манипулация на общоизвестната ( на всичко отгоре!) информация. Фактът, че БНТ си позволява да се подмаже на държавното началство, като му спестява неудобната истина за демонстрираните от всички други медии неприятности, е ярък пример за необходимостта от промени по върховете на закърнелите органи на държавната пропаганда. В противен случай излиза, че новата власт шуми за какви ли не реформи, но само в областта на медиите залага на приемствеността в слугуването на проверените в тази област другарки и другари . Защото така й изнася.

А на г-н Цветанов, който иначе показва умения в общуването с медиите, трябва да е ясно: днес му спестяват освиркването, утре ще му организират отсвирването. Защото така постъпват продажниците със стоката на политическия тезгях. За тях тя идва и си отива с изборите, но като търговци в медийния храм продажниците оцеляват и мимикрират, правейки си тайничко сметките как да пласират тази залежала стока в удобния за тях момент при първата разпродажба.

Тъкмо по тази причина, щом ще се търгува с влияние, идеята за приватизиране на държавните мастодонти в пропагандната сфера, изглежда по – малкото зло от онова, на което сме свидетели. Поне ще има състезание между продажниците и – току виж – в тази пазарна среда се родило нещо като състезателност за вниманието на зрителите и слушателите, които наказват лъжата като я цензурират, превключвайки на вълната на някоя медия с повече кураж ( и свобода) да им (по)каже истината.

21 мнения за “БНТ обслужи Цветанов, но не му услужи”

 1. Поне да сега вълната на превключване се отлага, което не е нещо ново и за тази тв. от сеизмограф по бтв министърът смело обвини “някои” полицаи в политически пристрастия по време на митинга и щедро се изказваше от името на редови полицаи. но от тв- медията не си бяха направили труда да поканят поне един от протеста, за да може да си защитят позицията. но види се,така бтв трябваше да даде трибуната на министъра, която организаторите не му предоставиха шест часа по-рано.
  А те не веднаж приканваха ако има някой с политически цели, да напусне митинга.

 2. Абревиатурите и инициалите са нещо прекрасно… безкрайно поле за асоциации и размисли… Доколко БНТ е Българска, или се превръща в Бойкова? Доколко е Национална, или пък е Нагаждаческа? Че е Телевизия, Телевизия е – поне Технически погледнато… Но по същество.
  Разликите между БНТ и частните телевизии с национален ефир са видими, а и предварително ясни… Няма как да си икономически и кадрово зависим от властта, и да не я обслужваш. Няма как да работиш непрозрачно, и то от десетилетия, и да очакваш признание и гледаемост. Не че бТВ и НоваТВ са предпазени и не са изпадали в клиентелизъм и подмазвачество – в крайна сметка в малка България всеки има по някой братовчед на удобен властови пост… И при нужда този пост става прекрасен… лост.
  Бих попитал по-младите читатели тук – гледате ли БНТ? Бих попитал и по-възрастните – вашите деца гледат ли БНТ? В отговорът ви се крие и отговорът на въпроса – има ли нужда от БНТ в сегашния й вид… Защото една национална телевизия не е телевизията на пенсионерите. Нито телевизията на малките, откъснати от света селца… Тя (би трябвало да) е на всички български граждани.
  За съжаление, както с всичко в тази държава, нищо няма да се промени, докато поколенията не се сменят… Прощавайте, ако звучи твърде емоционално или непремерено, но го мисля и съм убеден в това.
  Слава Богу, има Интернет… Затова всеки млад човек като мен спокойно може да наблюдава как отслабващата четвърта власт на 20-ти век – вестници, радио и телевизия, се чуди дали да се реформира и да опита да влезе в 21-ви век, или да се мумифицира и да чака своя Бакърджиев. Предпочитам, вместо да реанимирам четвъртата, да участвам в изграждането на петата власт – интернет-обществото. А за БНТ ви предлагам – или добро, или нищо…
  Би било доста лесно пророчество, ако кажа, че след десетина години ще е по-важно какво ще напише Б.Б. в своя Б.Б.Блог и какви коментари ще получи там, отколкото какво ще каже по БНТ… или какво ще бъде скрито от изказването му.
  Друг е въпросът, доколко може да се пророкува, че след 10 години Б.Б., Цв.Цв., Ц.Ц. или БНТ ще бъдат все така разпознаваеми абревиатури и инициали…

 3. Новата, власт за съжаление, се оказва предимно медийна. С помоща на БНТ и други медийни монополисти може да се позадържи още малко. Може би такива независими, като вас трябва да му напомнят заглавието от “Икономист”, което бе напомнено и на Мики Василев преди време – “Икономиката бе глупако!

 4. Освен това националната телевизия излъчи манипулативен репортаж за целата и мотивите на протеста. Този протест бе обявен седмици преди лъжливите мотиви, които разпространи по централните си новини таи обществена медия. Това е безкрайно грозно и недопостимо поведение, кояерто днес ясно личи и прозира със средствата на скоротните връзки между нас всички.

 5. Много е смешно това – “политическите цели”. Без значение кой управлява, винаги бърза да го използва когато скокнат срещу него. А какво трябва да направи обществото и в конкретния случай – полицаите – да се обичат с управниците и проявят разбиране щото те са от “добрите” ли? Правителство и общество са две страни на едно цяло – държава. И стоят една срещу друга. Едните искат да дават по-малко, да ограничават и контролират, за да могат безметежно да управляват. Другите искат да получават повече, за да живеят по-добре и да се развиват.
  И сблъсъка между двете и баланса движи света. Иначе третият закон на Нютон няма да е верен. Никаква политика няма тука.

 6. На мен ми се струва, че нищо чудно ченгетата да скроят шапката сега на Цв.Цветанов, и то веднага след като скроиха шапката на Дянков, щото и Цецо май напоследък много знае и много приказва, нарушавайки ред табута; всеки, който се изкаже така, че накърни с нещо “светлата ченгесарска милост” на Гоце Първанов и на бойните му другари от ДС, скоро неминуемо ще пострада: Победа, пораждаща ентусиазъм: благодарение и на блоговете съзнанието на общността узря дотам, че е задействана процедура за сваляне на Г.Първанов!

 7. “На мен ми се струва, че нищо чудно ченгетата да скроят шапката сега на Цв.Цветанов…” А.Г.

  Ако е луд да се остави на този натиск – може и да му я скроят. А ако е министър на място – да уволни недоволните и да вземе нови хора. Служащите в МВР трябва да са мотивирани, а не недоволни. Пък и тези, старите са твърде привързани към старата хранилница.
  Чистка, Цветанов, чистка! Да заиграе европейската метла – сега е моментът!

 8. За съжаление, както с всичко в тази държава, нищо няма да се промени, докато поколенията не се сменят… Прощавайте, ако звучи твърде емоционално или непремерено, но го мисля и съм убеден в това.

  Звучи най-вече неразумно, за да не кажа глупаво. Я, вижте кои са загрижени за съдбата на България, осмислете го и после пишете!
  Младите са така захласнати в себе си и собствената си кариера и удоволствия, че пет пари не дават накъде отива влака “България”. Ако е директно към пропастта, знаят, че могат да скочат от него. И го правят. Значи не върви на добре.
  Е, покажете ми един млад революционер, който е в състояние да застане на мястото на машиниста.
  Без кариеристчетата по партиите, моля!
  Младото поколение е изпортено като граждански потенциал. Това е! Последните двадесет години мутро-чалгата и човешките ментета изиграха мръсната си роля и сега олигархията бере плодовете на своя грижливо отглеждан разсад.

 9. Точно така Севда, напълно съм съгласна с Вас. Българинът не знае какво иска. Или по-точно иска малко да работи много да получава и никой да не му е началник. Ами, да дойде Гоце!

 10. Много бих искала ГЕРБ да не ни разочарова,но ако в икономиката нещата могат да се уравновесят без популизъм-то в обществените медии са нужни неотложни неформи.Като погледне човек-навсякъде се нуждаем от нови хора- от ново мислене, но откъде да се появят!?Това е въпросът!

 11. В МВР на република България работят милиционери, полицаи и бизнесмени а това означава че в такива условия Българският Полицай не може да испълнява полицейските си задължения. Доказателствата за това мое твърдение са пострадалите от милиционерите и бизнесмените на МВР Български Граждани и Държава (в това число и моето семейство ) и водените акции на полицията от дома на премиера Бойко Борисов.Ако стражарите на Царство България-ЕС не затворят казиното на съветската-руска република в България тогава то ще затвори Българският ни дом и държава.

 12. Радвам се, че Севда С. и Рада изразяват мнение, различно от моето, и съм съгласен с вашите аргументи. Все пак, съгласете се и вие, че старото поколение (извинете за обобщението, основно имам предвид хората над 50 г.) са се окопали във всевъзможните властови позиции и водят борба, идеологическа, икономическа и всякяква, само и само да не допуснат друг на местата си. Това важи и за БНТ, връщайки се към осовната тема на коментара на г-н Инджев. Проблемът не е, че вие не виждате младите, активни хора. Проблемът е, че ги измервате със своите аршини за активност, искате да ги видите начело на закостенелите институции. А младите хора имат съвсем друг поглед върху света. Да, много от тях са кариеристи, много от тях обичат забавленията, както всеки млад човек. Но никой от тях не бихте видели да се напъва да оглави БНТ или някой друг мастодонт на 20-ти век. Младите хора оглавяват новите медии, медиите на новия век, не се опитват да поправят старото, творението на своите родители, а да изградят нещо ново.. Така мисля аз, моите приятели, колеги… Дотолкова ни е втръснало и дотолкова сме отвратени, че просто ще изчакаме естественият изход на нещата. Извинявам се за повечкото обобщения – “младите”, “старите”, “ние”, “вие” – не съм ничий говорител, изразявам собственото си виждане.

 13. към Пламен Тачев:

  Спадам към старото поколение по възрастовия критерии. Над 50 съм. Но…
  -Не съм се окопал в никакви властови позиции ( когато бях директор на БТА преди 17 г. бях от младите и не се бях окопал, а отказах да напусна поста си в солидарно с правителството нарушение на конституцията, за което и осъдих кабинета “Беров” – лъжата за “барикадирането ми” в кабинета, изфабрикувана от любезните ни медии, обаче я консумират и днешните млади…).
  -Не се напъвам да оглавявам нищо – още по-малко медии мастодонти. Отказвал съм след БТА подобни постове.
  -Оглавявам нова медия, която сам съм си създал ( в този блог в пикови дни наминават да погледнат или да четат над 30 000 души).
  – Доста ми е втръснало и доста съм отвратен от доста неща
  Следователно отговарям на критериите Ви за младите.
  Обаче…
  Не ме чакайте да мра ( поне не чрез “естественият изход на нещата” ), защото и в момента покривам някои нормативи за новобранци във физическо отношение, имам две малки деца и чудесна млада съпруга. Може да Ви се наложи да почакате доста и много по-бързо от мен да се окажете “стар”- чакането изхабява, да знаете.
  Предпочитам обаче да съм “стар”, ако това означава да проявявам инициатива, а не да чакам някой друг да свърши работата , вместо мен , изчаквайки ” естествения изход”.

  Дърт Ведър

 14. “В централните си новини държавната телевизия скри централната новина”.При цялото ми увжение към Вас господин Инджев, та това не е новина…!
  Гледайки това безгръбначно същество,изявяващо се като полу-журналист, с претенции да коментира нЕкои събития, особено отнасящи се за Синята коалиция,седнало на първия ред по време на брийфинга Му на 12.март не се учудвам вече много отдавна на начина на поднасяне на новините в държавната ни телевизия.А иначе много иска да бъде назовавана ОБЩЕСТВЕНА!!!
  Лошото е, че тя,БНТ,КАНАЛ 1 или както иска там са да се именува,няма нищо ОБЩЕСТВЕНО, освен общество от неувяхващи комсомолци и комсомолки,служещи на друго общество, това на партията комуноидна.А иначе грубо казано,на територията,именуваща се България просто НЯМА такова нещо, наречено телевизия.На всички тези излъчващи тв-станции общото е едно:ОБЛЪЧВАНЕТО.А то е много вредно за съжаление и никой нищо не предприема – видяхме какво се случи с re:tv. Но на фона на всичко това не мога да проумея, как бе излъчен снощи “Katyn”?
  Може би някой знае…
  Поздрави

 15. Това е един от малкото случаи,в които не съм съгласен с г-н Инджев. Ако го интересува,разбира се?От момента на “разработката” на Първанов срещу Дянков наблюдавам с голяма внимание поведението на телевизиите и различните водещи в тях.Масово се изявяват дейци и говорители на БСП,тиражират се “новини” от БСП и т.н.Имаш чувството,че БСП са управляващи,а ГЕРБ,Синята Коалиция и АТАКА са опозиция.Като си спомня по времето на управление на Тройната коалиция опозицията беше допускана до телевизиите,вкл.БНТ,епизодично- най-много 1-2 пъти в седмицата,за да се отчете “равнопоставеност”.На този фон предаванета на БНТ за протеста може да изглежда и усложлив.

 16. Поздравления за свежия отговор, г-н Инджев – от Вас не съм и очаквал друго, а и не съм имал предвид Вас, обобщавайки “над 50 г.” 🙂 Предпочитам да си призная, че не познавам в детайли биографията Ви, в частта й, касаеща БТА, така че определено нямах Вас предвид, а и не бих посещавал блога Ви редовно, с цел да Ви критикувам 🙂

  С риск да досадя на Вас и читателите, едно пояснение: като казвам “изчакване”, въобще нямам предвид мързел или неактивност… Просто приоритетите на по-младите поколения са по-различни, интересите – също. Развивам английския и руския си език, чета за световната политика и надграждам компютърните си умения, вместо да ходя на сбирки на различни “младежки” структури на партии, с ръководни кадри “младежи” над 40-те… Уверявам Ви – хората в сегашното управление на държавата, които нямат или изостават в компютърните и езиковите си умения, са обречени на посочения “естествен изход” от политиката и обществото.
  Един паралел от света на технологиите – спомнете си касетките за музика, видеокасетите – те властваха през 80-те. След тях не дойдоха “новите касетки”, а дойдоха компакт-дисковете, които също вече са ретро. Та, аз, като млад човек, просто ще изчакам касетките да си отидат…

  Тезата ми е, че медийната власт вече не е БНТ, БНР и БТА и жалко за управляващите, че не разбират това. Предпочитам да ги оставя в тази илюзия… Сам споменавате 30,000 посещения на ден и с очите си съм виждал как 18-годишни Ви четат и Ви пишат! Така че – стискам Ви ръката за младежкия дух и благодаря за отделеното време.

 17. Към Пламен Тачев:

  Радвам се да видя, че във Ваше лице намирам съмишленик на моята скромна интерпретация :” По хумора ще ги познате” .
  Хората се смеят на различни неща. И се майтапят по различен начин.
  Но има едно ( за мен ) желязно правило: ако човек се взима прекалено насериозно, значи става за майтап.
  Като съм дърт, не мога ли да съм ведър?
  Жена ми смята, че мога. И това ми стига. Без майтап.
  Като млад човек ( спрямо баща ми, който е на 89 г. и още се майтапи, при всичките си болести) , също ви стискам ръката за проявената мъдрост, която не е много характерна за младостта ( ви?).
  Мъдростта означава да имаш опит и да умееш да го осмислиш.
  Но за глупавите това е непостижимо и на 120 години. Че и на повече, ако можеше.

 18. Към Пламен Николов:

  За “Катин” и аз си задавам въпроси.
  Например:защо точно този толкова забележителен филм, който предизвика бурни протести от страна на Кремъл, не беше анонсиран, рекламиран и простичко казано – обявен атрактиквно като част от програмата, а беше пуснат по терлици ( да не казвам както какво “из гащи”) .
  Поне малко да го бяха предлагали на публиката предварително! Не чак толкова, колкото ” На всеки километър”, който стана емблема на тройната коалиция и се въртеше по БНТ точно като при НРБ, но поне на половината!
  Отговорът се съдържа във въпроса ми .
  Тук и днес е “притеснително” да опонираш на сталинизма, чието лице в Русия е Путин, а в България е добре известният му пернишки слуга с решаващата квота в СЕМ, която предстои да излъчи до няколко месеца “нови” шефове на държавната пропаганда.

 19. Според Екатерина Бончева по времето на Румен Петков /като министър на вътрешните работи/ 40% от агентите на Държавна сигурност са назначени на работа в МВР! Какъв резултат може да се очаква от това? А ако и Кеворк Кеворкян стане генерален директор на БНТ /има такива слухове/, тогава надежда всяка оставете…

 20. Tuk se zagovori za pokolenijata i tjahnoto uchastie v promjanata na statukvoto, spomenaha se mladi, stari, no az iskam da dobavja nesto za “srednoto” pokolenie (30-40 godishni) i po-tochno za negovoto bezdeistvie. Mnogo ot moite poznati ne se interesuvat ot politika, ne glasuvat, a navremeto bjahme po mitingite i ne che sega sa mnogo dovolni ot zhivota si i situatsijata v darzhavata, no sa se vgledali v sebe si… I dano mladoto pokolenie da ne tragne po tozi pat, a bezsporno politicheski nai-aktivno e vazrastnoto pokolenie.

 21. ЗА Г-Н ЦВЕТАНОВ- НАПРАВЕТЕ НЕЩО СПРЕТЕ ТОВА БЕЗУМИЕ !!

  некое дете ще отиде под гумите на някой автобус – НАПРАВЕТЕ НЕЩО СПРЕТЕ ТОВА ПРОДЪЛЖАВАЩО БЕЗУМИЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  господин учителю Смиленов-срещу това безумие сътворено от Кметството Сандански има училище и свеки божи ден тези деца са подложете на опасността да отидат под колелата на някой автобус , защо нищо не правите , живота -здравето на тези деца е в опасност !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Тези който са подписва ли нямат ли дЕца не са ли майки и бащи, НЕ всичко е пари и ако не ние – то тези деца ще Ви поиСкат отговорносг за тези престъпти решения . ГОСПОД ДА ПАЗИ ДЕЦАТА НИ ……………..и след като няма власт -той ГОСПОД да им поиска отговорност!!!
  ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ –

  Господин Смиленов, бездействието Ви по този случай минава всякакви законови и морални норми ,ако загине някае дете то кой ще носи отговортост за това!!!! ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНЕ , ВАШЕТО БЕЗДЕЙСТВИЕ СЪЩО !!! И ЗАЩО ГЛАСУВАХМЕ ЗА ГЕРБ !!ДА ХОДИМ НА КОНЦЕРТ НА ВЕСКО МАРИНОВ БЕЗ ПАРИ !!СРАМ !!! НОРМАТИВА ДА СЪЩЕСТВУВА ЕДНА АВТОГАРА Е ПЕТ ДЕКАРА !! искане !! за РДНСКА -Благоевград защо се допусна автогарата в Сандански да се разпарчаса на два парцела -Магазин “Била” и автогара ,която не отговаря на никави изисквания -дори е опасна и за живота на гражданите -къде е ролята на РДНСКА -Благоевград!! Ако загине недай боже някое дете на коя съвест ще лежи – ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Откъдето и да го погледнеш!!! Защо някой хора се опитват да решават нещата посфактом.защо не се търсят причините за да се стигне до тук .Кой е взималтези престъпни решения решения ?? Кой си е затварял очите и срещу какво ?.защо гражданството не е било уведомено? Защо ? ЗАЩО НЕ Е ПРОВЕДЕНО ОБЩЕСТ ВЕНО ОБСЪЖДАНЕ !!Защо са прескочени законови процедури ??Събраха се много ЗАЩО ?? докога нас гражданите на гр.Сандански ще ни правят на маймуни !! докога !!къде е и нашия зам . областен управител г-н Баханов ,що се и той крие !! г-н Симитчиев разпоредете проверка !!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.