България на кръсто(путин): двоен стандарт към тройната ни освободителка

Хиляди хора излязоха днес на антиправителствени протести в няколко руски града, предаде Асошиейтед прес.

Близо 1000 души се събраха на митинг в Санкт Петербург в обявения от опозицията Ден на гнева.

Някои носеха плакати с призиви за оставката на министър-председателя Владимир Путин.

“Нищо няма да се промени, докато Путин стои начело. Не искаме управлението му да продължава”, каза Олга Курносова от Обединения граждански фронт, в който влизат няколко опозиционни партии и движения.

В Москва на протест излязоха няколко хиляди души, които настояха за реформа в руската пътна полиция, критикувана заради корупция и неефективност, отбеляза АП.

Най-малко 1500 демонстранти се събраха на антиправителствен митинг във Владивосток, съобщи Ройтерс.

Исканията на протестиращите включваха предимно икономически въпроси, сред които намаляване на повишените неотдавна такси за комунални услуги, увеличаване на пенсиите и понижаване на облагането на вноса на автомобили втора употреба, което е основен поминък за хората във Владивосток.

Демонстрациите през последните месеци показват, че опозицията срещу управляващата партия се е засилила от началото на икономическата криза, която сложи край на десетгодишния растеж и предизвика увеличаване на безработицата над 9%.

Антиправителствени митинги имаше и в други градове. Организатори заявиха, че на някои места властите са забранили подготвяни демонстрации, увеличавайки вероятността за сблъсъци с полицията, посочи Ройтерс.

По същото време ето какво пише Сандра Калниете в “The Prague Post” за компромисите с основополагащи убеждения в отношенията с Русия, стигайки до извода, че те водят до катастрофа.
Сандра Калниете е била представител на Латвия в ООН и ЮНЕСКО и посланик във Франция. От 2002 до 2004 г. е министър на външните работи на Латвия, след което става първият еврокомисар на своята страна. Днес тя е депутат в Европейския парламент от латвийската партия Граждански съюз.

В контраст с политиката на международно сътрудничество, доминираща 21-ия век, Русия се върна към силовата политика на 19-ти век. Ние виждаме това целенасоченото изплъзване от страна на държавата на енергоресурсите като инструмент за политически натиск. Агресията на Кремъл срещу Грузия бе на бруталната демонстрация на силата на държавната машина. Русия досега окупира грузинските територии Абхазия и Южна Осетия.
Същевременно намаляването на броя на населението на Русия ще препятства нейните амбициозни програми за модернизация и диверсификация на икономиката. Руското ръководство знае, че днешната икономическа структура на страната не съответства на потребностите на развитието на една модерна държава. Заради това през 2008 г. руското правителство прие “Концепция за дългосрочно социално-икономическо развитие на Руската федерация до 2020 г.”.
Планът се основава на едно почти съветско убеждение, че държавният контрол в икономиката е най-добрият начин за стимулиране на развитието. В действителност обаче той понижава руския потенциал за развитие, тъй като иновациите са тясно свързани с творчеството и инициативата. А тези неща изискват лична свобода. Слабостта на Русия като “управляема” демокрация, както често наричат авторитарния режим на Путин, ограничава тази лична свобода. С други думи, политиката на руските елити противоречи на техните икономически амбиции.
Миналата година Европа отбеляза 20-та годишнина от падането на Берлинската стена. Това събитие обедини свободна Европа с такива страни като Латвия и Чехия, които бяха в изолация за “желязната завеса”. Въпреки че много от тези държави днес са членове на ЕС и НАТО, балтийските страни така и не излязоха от сферата на влияние на Русия. Москва все още настойчиво се стреми да възстанови своята зона на специални интереси, влияние и сигурност. Днес това се постига по пътя на политическия натиск с помощта на заплахата от създаване на енергиен дефицит. И някои страни членки на ЕС с действията си косвено поддържат тези идеи. За постигане на целите си Русия без колебания оказва пряк и индиректен натиск, прекратявайки доставки на енергоносители, правейки политически мотивирани инвестиции и манипулирайки медии.
Руската инвазия в Грузия предизвика огромна загриженост. Латвийски политици помолиха НАТО незабавно да разработи планове за защита на прибалтийските държави. Такива планове обаче все още не съществуват. След като американският президент Барак Обама реши да се откаже от системата за противоракетна отбрана в Полша и Чехия, въпросът за гаранциите от страна на НАТО стана още по-актуален.
Енергетиката играе важна роля в отношенията между Русия и Европа. Дали страните членки на ЕС ще се договорят за обща ефективна енергийна политика е един от най-големите въпроси на близкото бъдеще. След газовата криза от януари 2006 г. ЕС осъзна стратегическата важност на общата енергийна политика и започна работа върху нея. Резултатите бяха скромни, доколкото някои страни предпочитат да си запазят контрола върху техните енергийни сектори, а частните енергийни компании продължават да сключват двустранни договори с трети страни. Нещо повече – Европейската комисия не е информирана за тези договори и днес не съществува обща представа за енергийния потенциал на Европа. Европейската уязвимост отново си пролича по време на газовата криза през януари 2009 г.
През това време Русия, която наблюдава с огромна тревога опитите за създаване на обща енергийна политика, работи за установяване на привилегировани двустранни отношения са на-големите държави в ЕС. Газопроводите “Северен поток” и “Южен поток”, които получиха почти всички необходими разрешения, са голям стратегически успех за Русия, която си осигури пряк достъп до европейските си партньори, заобикаляйки най-близките си съседи. Досега Русия можеше да осъществява само краткосрочно енергийно ембарго, тъй като Западна и Източна Европа получават газ по един газопровод. Спирайки доставките за близките си съседи, Русия едновременно прекъсваше и газоснабдяването за цяла Западна Европа, което съществено затрудняваше вземането на подобни решения. Новите газопроводи, които в общи линии ще решат проблема с газовите доставки за Западна Европа, нанасят мощен удар върху общата енергийна политика на ЕС, тъй като намаляват необходимостта от сътрудничество между страните членки.
Страните от Прибалтика и Полша са особено загрижени заради договора за “Северен поток”, който ще позволи на Русия да пренася свой газ по морското дъно директно за Германия. Германците подписаха сделката без да информират за нея централноевропейските или прибалтийските страни., пренебрегвайки факта, че този газопровод изключва нашия регион от европейската газоснабдителна мрежа.
Каквото и да говорят подръжниците на “Северен поток”, както и да превъзнасят търговските достойнства на този проект, новите тръбопроводи преначертават линията на старата “желязна завеса”. Някои източноевропейски политици сравняват този проект с пакта “Молотов-Рибентроп” и са напълно прави. Изключването на Централна и Източна Европа от структурите за енергийни доставки за ЕС отслабва района и задълбочава разделението в ЕС.
Дискусията за следвоенната история на Европа също се натъква на опровержения и протести в рамките на руско-европейските отношения. Ако в Германия след войната бе извършен процес на денацификация, “деболшевизацията” в Русия спря, още преди да е започнала.
С неприкрита враждебност Русия посреща всички опити на страните от Централна и Източна Европа да намерят историческата истина. Не веднаж Путин подчертава, че Русия няма да поеме отговорност за престъпления, извършени от Съветския съюз в Централна и Източна

Европа. В същото време той се възхищава от Сталин и скърби за “най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век” – разпадането на Съветския съюз. Повече от 20 на сто от руското население смята, че потвърдените документално доказателства за мащаба на сталинисткия терор, събрани от неправителствената организация “Мемориал”, са лъжа. Същевременно Европарламентът с чувство на дълбоко удовлетворение връчи на “Мемориал” своята годишна награда “Сахаров” за действията на организацията за осъждане на сталинските престъпления и разобличаване на нарушенията на правата на човека в днешна Русия.
Когато оценяваме днешните отстъпления от демократичните норми в Русия – няма как иначе да бъдат определени държавният контрол над пресата, стесняването на рамките на представителността във властта, липсата на опит за критическа преоценка на сталинизма и болшевизма, война в Чечения и други нарушения на човешките права – ние трябва да осъзнаваме, че, отчитайки дългосрочните интереси на ЕС, не трябва да принасяме в жертва ценностите и да се поддаваме на изкушението на прагматизма. Всеки път, когато Европа е жертвала основополагащи ценности в името на “реалната политика”, неизбежно са настъпвали драматични и трагични последствия”.

А ето и българският контекст от днешния ден по “руската тема” във връзка с факта, че днес на практика БСП основа, вече официално, нова проруска и същевременно …националистическа партия.

На учредителния конгрес шефът на новата формация Минчо Минчев призна: без БСП нямаше да има партия “Нова зора”.

Минчев, който е и главен редактор на вестник “Нова зора”, призова за създаване на единен национален фронт на левите и патриотични сили, начело с БСП, съобщи Нюз.бг.

Председателят на Контролно-ревизионната комисия проф. Евгений Гиндев цитира партийната програма, която обявява за враг на партията всеки, който “насажда ненавист към братския руски народ и двойната освободителка на българите”.

В приветствието си към конгреса и на последвалата импровизирана пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев потвърди нерушимия съюз (точно като между НРБ и СССР!) между двете политически сили, като не пропусна да защити президента Георги Първанов, наричайки опита за импийчмънт “абсурден”.

Тъкмо с пари от държавната субсидия на партия “Нова зора” плати клип срещу ГЕРБ, съдържащ внушението “Гласуваш за Бойко, получаваш Костов – ако можете да се оринтирате кой на кото дава пари в тази братска атмосфера, оправяйте се сами!

С тези актуални примери и сравнения ( взети от vesti.bg, Медиапул и Кафене.) отново се убеждаваме в нашата уникалност в отношението към вечните ни освободители, наречени от “новозорците” несправедливо “двойни освободители”. Как двойни-само толкова ли? А кой ни освободи на 10 ноември 1989 г. и ни подари демокрацията? Същият този брат СССР. Тя затова и демокрацията ни е такава, направо руска, намирисваща на 19 век.

Фактите за пореден път показват двойния стандарт на днешна България в нейната геополитичска (дез)ориентация: официално сме в западния свят като член на НАТО и ЕС, но гравитираме към 19-ти век и неговия символ в днешна Европа, нашата тройна освободителка. Зад тази политика официално стои най-голямата българска партия ( нищо, че е в опозиция, тя продължава да е най-голямата и организираната политическа сила у нас), която отново си точи зъбите за властта.

18 мнения за “България на кръсто(путин): двоен стандарт към тройната ни освободителка”

 1. Комунистите никога вече не трябва да се допускат да управляват.И без това ни трябва дълго време докато се отърсим от простотиите дето са вършили и вършат.Колко пъти ограбваха народа и духовно и материално.През 1944г.,те просто спряха нормалното развитие на страната ни.

 2. Не само си точи зъбите за властта, но и ще я захапе, ако управляващите и подкрепящите ги не дефинират ясно опасността от руската инвазия в България (енергетика, имоти, курортни комплекси като “Камчия”, културни обмени (това значи не Булгаков, Манделщам и Ахматова, а мафиотския облизанко Кобзон и КГБстките грацала ЛЮБЕ)…В националните стратегии на ВСИЧКИ източноевропейски страни от НАТО Русия фигурира като “враг” или най-много според американската толерантна класификация като “friendly enemy”, каквото и да значи “приятелски враг”.Много съм любопитен да видя как е класифицирана от нашите служби, макар че предполагам. А и вие не чувате ли думички като “исторически връзки”, “дружба”, “сътрудничество?Пък за руските клозетолизци от “нова зора”- те са ясни- те и парцалът им струват около 15 000 евро на месец на руското посолство, според някои достоверни сведения на запознати. Апропо някоя будна протестираща социална група не протестира ли срещу тази шайка национални предатели? Пак в някои “бивши” страни политическите действия срещу НАТО се трактуват от закона като действия срещу националната сигурност!И тази пасмина трябваше да е в камионетките и каушите! Но какво да правим с техния главен идеолог Гоцэ Сэдэфчовыч Сырыщнык?

 3. Никой не е видял хаир от Русия.

 4. В цитираната статия, извън истината за дирижираната руска демокрация, два взаимосвързани момента ми привлякоха вниманието – за изграждането на нова демаркационна линия (желязна завеса) по трасето на руските тръбопроводи и за липсата на обща енергийна политика на ЕС. Нямаше да е възможно съществуването на подобна “линия на шантажа” ако интересите на големите страни членки на съюза не продължаваха да доминират общата му стратегия. Германия, чиято икономическа мощ я еманципира от ролята й на вечен длъжник на другите и Франция, която, в желанието си да свири първа цигулка, балансира американското влияние в Европа с отваряне (и то не от вчера) на политиката си на изток. Пред вечните интереси, в които няма място за приятелства, изходът за държавите бивши съветски сателити е да се обединят около собствена стратегия за независимост основана на изграждането на енергиен “Интранет” на базата на националните им преносни системи. Безсмислено е да се очаква някакво проглеждане от силните в ЕС, които продължават да участват в осъществяването на руските проекти. Проблемът трябва да се решава единствено на местна почва и в региона с помощта на съответната политическа воля. Но тук вече има едно голямо Но и то си има име – петата колона. Трябва тя да се спре sine qua non преди да се разчита на какъвто и да е разумен развой на събитията – банално като извод, но вярно.

 5. Време е за ново реформиране на левицата.БСП да си върне името БКП,да си прибере всички присъдружни организации,които нарои още на кръглата маса и под вещото ръководство на др.Първанов да започва да строи кумунизъма.Само така колелото на историята ще може да се завърти отново, но този път без кръгли,квадратни и други видове маси.

 6. Извинете за дългия коментар, който ще последва, но това всъщност е копиране изцяло (с всички правописни и граматически грешки на “журналистката”) от провинциален червен сайт на “новина” по български (това е масова нагласа по онези краища, която например все си избира другаря Ленин, пардон, Любен Корнезов за местен депутат). Тя е кръвно (че и кърваво) свързана с това, което ни предстои в политическия живот – възраждане и медийно напомпване на русофилството като… българска националистическа кауза! Четете сами и се дивете – език и апломб (ужасното е, че е ИСКРЕН) от преди 45-50 години:

  http://www.tundzha.info/home/news-yambol/1468-s-tarzhestven-kontzert-startira-natzionalnata-olimpiada-po-ruski-ezik

  С тържествен концерт стартира националната олимпиада по руски език
  Петък, 19 Март 2010 19:46
  Публикувано от Мая Михайлова
  С тържествен концерт-спектакъл, състоял се в зрителната зала на община Ямбол, бе даден стартна на Националния кръг от олимпиадата по руски език, който се провежда под патронажа на кмета на града инж. Георги Славов и чийто домакин е Основно училище “Николай Петрини”.
  Официални ости на събитиетието бяха кметът на град Ямбол инж. Георги Славов, генералният консул на Русия във Варна Юрий Соловьов, виценконсулът на Русия Владимир Чертков, доц. Владислав Лесневски – ръководител на направление “Руски език” в Руски културно-информационен център – София, Стоянка Почеканска – главен експерт по руски език в Министерство на образованието, младежта и науката, Боряна Илиева – секретар на Федерацията за приятелство с Русия и народите на ОНД и Николай Колев – началник на Регионален инспекторат по образование – Ямбол.
  Откри Националната олимпиада по руски език кмета на град Ямбол инж. Георги Славов. В своето приветствено слово инж. Славов подчерта огромното значение на факта, че за пръв път в своята история Ямбол е домакин на съревнование от такъв ранг.
  С топли думи той благодари на домакините от ОУ “Николай Петрини” и директора на учебното заведение Меглена Банова.
  В заключение кметът Славов пожела успех на всички участници в олимпиадата.
  С топли думи към участниците в националния кръг на олимпиадата по руски език се обърна генералният консул на Русия във Варна Юрий Соловьов. Той изрази задоволство от факта, че младите хора изучават неговия труден език и дори са готови да се състезават за да покажат знанията си.
  Оценява положителното отношение на Министерството на образованието, младежта и науката за разширяване и популяризиране на изучаванате на руски език, език на който говорят повече от 300 милиона души по света.
  С приветствени думи и пожелание за успех към участниците в олимпиадата се обърна и Боряна Илиева – секретар на федерацията за приятелство с Русия и народите от ОНД.
  Специални грамоти на националното жури на олимпиадата връчи доц. Владислав Лесневски – ръководител направление “Руски език” в Руски културно-информационен център – София.
  Пожелания за спокойствие и увереност в своите знания отправи към участниците Стоянка Почеканска – главен експерт по руски език в МОМН.
  Началникът на Регионален инспекторат по образование – Ямбол Николай Колев призова залата с аплодисменти да благодари на организаторите и участнице в националния кръг на олимпиадата по руски език.
  С песента “Москва“ в изпълнение на певческа формация от основно училище Петко Славейков с ръководител Елена Каменова започна празничната програма в чест на Националната олимпиада по руски език.
  Мартина Минчева от СОУ „П. К. Яворов“ град Стралджа, победителка от фестивала „Песни России“ 2008 представи чудесният „Цигански караван“.
  Учениците от вокална група „Звънчета“ при СОУ „П. К. Яворов“ – град Стралджа с ръководител Грациела Аладжова, също призьори на миналогодишния фестивал на руската песен, изпълниха песента „Крылатые качели“.
  Мирослава Чобанова от ОУ „Любен Каравелов“ изпълни песента „Джалма“, а Деница Козарева ученичка от 5 клас на ОУ “Николай Петрини“ град Ямбол изпълни песента „Весна“. Тя също е една от победителките в миналогодишния фестивал. Неин ръководител е Галина Димитрова.
  Галина Иванова от ГПЧЕ „Васил Карагьозов“, заела първо място на националния рецитаторски конкурс „Гимнастёрка“, посветен на 65 годишнината от великата отечествена война изпълни „Зинка“ от Юлия Друнина.
  „Всё за тебя“ – тази песен чухме в изпълнение на Ванеса Маринова, ученичка от 12 клас на МГ „Атанас Радев“ – Ямбол. Тя е победителка от фестивала „Песня России“.
  Денис Бояджиев – 6 клас от ОУ „Николай Петрини“ и Силвия Жечева от 7 клас на ОУ „Димчо Дебелянов“, представители на Клуб по спортни танци “Тандем” с ръководител Георги Найденов завладяха публиката с вихъра на “Ча-Ча” и “Пасо добле”.
  Песента „Знаешь ли ты?“ изпълни Валерия Георгиева от МГ „атанас радев“, а Формация за модерен балет „Яша“ при ОУ „Николай Петрини“ с ръководител Кичка Дачева изпълни танца „Ветрове“.
  Габриела Димитрова и Йоана Великова от 4 клас на ОУ „Николай Петрини“ изпълниха песента „Настоящий друг“.
  Йордан Стоянов от 11клас на МГ „Атанас Радев“, награден на рецитаторския конкурс „Гимнастёрка“, представи „Песня о земле“ от Владимир Висоцки.
  Със затаен дъх публиката наблюдава пламенния танц „Вода“, изпълнен с много веслие и радостно настоение от Младежки танцов състав „Румбана“ при читалище „Съгласие“ с художествени ръководители Румен и Мая Тодорови.
  В микросвета на хората има дни, които никога не се забравят, има мигове, които завунаги се врязват в човешкото съзнание и остават вечно живи.
  Дано такъв неумиращ бъде и днешният 19 март.
  Концертът имаше за цел да разчувства всички, жадуващи любов и красота.
  И така се превърна във вечно пееща се песен, песен апелираща за повече човешка доброта.
  И след днес вече броди слънчевото утре.
  С това приключи концертът посветен на националната олимпиада по руски език.”

  Край на цитата.
  А също може да се каже, и то непресилено, “Край на свободата” – където има любов към Русия, там свободата няма почва.

  Остава ни само… руският химн да започва!

 7. Към БЕБЧО123: Каква лоша съдба да си олимпиец по руски език в България – от топли слова, речи, песни, танци (и то пламенния танц „Вода“) при откриването направо губиш концентрация и ставаш неконкурентно способен на “звездите” в този олимпийски спорт с толкова традиции у нас. Хората вече загряват, а ти все още си развълнуван: “В микросвета на хората има дни, които никога не се забравят, има мигове, които завинаги се врязват в човешкото съзнание и остават вечно живи.”. Ах, братя мили, както е казал Странджата по друг повод на други братя…

 8. Руските башибузуци от политико-икономическият холдинг на БКП-БСП отново си точи зъбите за властта те успяха да ограбят два пъти безнаказано Българските Граждани и Държава, успяха да неутрализират единствената заплаха (за съветско-руската република в България която гарантира вечната им власт в България) като по най мраснишкият начи употребиха и компрометираха Негово Величество Цар Симеон Втори.Сега ако премиера Борисов не е страхлив трябва да възстанови на работа стражарите на Царство България, защото само те могат бързо, законно и народополезно да се справят с недосегаемите разбойници в Царство България-ЕС.Всяко друго политическо решение ще ни прати да пием по една студена вода до сухият кладенец на ОЛИГАРХИЧНАТА република във отиващата си Българска Държава.

 9. Бечо,

  Написал си голяма глупост. Ще ти кажа защо
  1. Националната олимпиада по руски език се организира от МОМН.
  2. Това е национален кръг, а се провеждат общински и областни.
  3. Патрон на националния кръг бе кмета на Ямбол, който е от ГЕРБ
  4. Мероприятието се провежда от много години.

  Идиотизма който си сътворил само показва ограничения ти начин на мислене, характерен за седерастията в България.

 10. Бечо,

  Колко подходящо име за чифтокопитно. Може би си си го избрал, защото много точно отговаря на умствените ти и интелектуални способности.
  Между другото по-тъп и ограничен си отколкото си мислиш.
  Все повече се убеждавам, че това е нещо като даденост за онези, които се бият в гърдите, че са демократи, а всъщност са по-зле от комунисти.

 11. Към Blue Storm:

  Бъдете така добър да не употребявате цинизми към политически несъгласните с вас. Или си направете блог, който ще бъде толкова неустоим за онези, които ви мразят ( и изобщо са забелязали, че съществувате), че въпреки погнусата си ще се умулкват да им публикувате гадостите срещу вас. Защото тук вие правите точно това – призивът към читателите да коментират не се отнася до злобарите, а именно до читателите, които имат да кажат нещо смислено.
  Опитайте да пробутаатте в която и да е медия, особено от онези, които явно отиват на политическата ви нагласа, обидни квалификации за самите тях и ще видите какво значи “демокрация” по нормите на Ленин…
  и като не е демократичен блога ми, какво търсите такъв демократичен ругател като вас тук?
  Желая ви успех.

 12. Взимам повод от заглавието на материала – двоен стандарт за тройната ни освободителка. За неговата горчива истинност свидетелства много точно един пасаж от цитираната от Бебчо123 статия – провеждания в днешно време в демократична България рецитаторски конкурс “Гимнастёрка”. Ето как Википедията определя термина Гимнастёрка — плотная тканевая рубашка. Использовалась в РККА и Советской Армии до 1969 года в качестве военной формы. – както се казва в такива случай, Гимнастёрка-та (а и независимостта ни) е без коментар.

 13. Иво,благодаря ти,че отговори на този типичен кухо-твърдоглав комунист(Blue Storm).Това същият Минчо Минчев ли е,който беше в ОКЗНИ-Кърджали?Ако е така,значи Гоце се обзаведе с партия.

 14. Към Борис Танушев:

  Не е по темата, но отдавна се каня да Ви кажа, че гледах филма с покъртителната история с отнетите Ви четири деца. Признавам, че не съм компетентен да преценя юридическите основания на френската държава и по този аспект не мога да се произнеса. Но дори и да допуснем че аргументите на съдята, постановила тази мярка, да отговарят на буквата на закона, аз все пак се срамувам, че живея в държава, в която нито една официлна институция не си прави труда да се поинтересува поне от тази история.Ей така, едно запитване да направи без от това да има някаква полза за някой политик…
  Съжалявам, че сигурно наливам масло в огъня на Вашата рана ( именно поради това се сдържах досега), но реших все пак споделя тази натрапчива мисъл.

 15. Към аsensi&

  Не,това е един друг Минчо ( железничар и поет) , но иначе е същият…
  Колкото до споменатия от теб, направих си труда да му отговоря заради останалите читатели. Понякога е добре да знаем с какви си имаме работа. Както знаеш, от демокрацията за недемократични цели често се възползват точно онези, които я мразят и обичат да обиждат на “демократ” в случай, че не им се позволява да безчинстват. “Ау, колко недемократично, не ми позволяватда псувам безнаказано”!
  Само че ако на такъв му се натресеш беззащитен на негова територия ( където не бих стъпил и да ме кани) веднага ще те изправи до стената с картечницата и ще ти пусне един демократичен откос с най-голям кеф “при самоотбрана”, каквато е убеден, че не ти се полага, когато нахлува с взлом при теб.

 16. Благодаря за уточнението,но щом е Минчо,значи работи за тях.Това,което добавяш след това е абсолютно точно,гърмят те без проблем и после ще те разпитват.

 17. И понеже три пъти им е малко искат и четвърти с “Южен поток” и пети с “Белене” (за което пак ще кажа-от там за България нищо добро не е идвало и няма да дойде).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.