Ножът май опря до енергетиката, този тлъст кокал!

На въпрос на Mediapool от 10 май 2007 г. доколко се познават с лидера на ДПС Ахмед Доган, бившият вицепрезидент на “Мултигруп” Николай Вълканов заяви, че няма бизнесконтакти с него. Просто били добри познати, но не по линия на “Мултигруп”, подчерта той, като намекна за някогашните топли връзки между лидера на ДПС и корпорацията на убития Илия Павлов.
При разцвета на “Мултигруп” през 1990-те години, инж. Николай Вълканов бе неин вицепрезидент и се ползваше с доверието на боса. “Минстрой холдинг” стана част от групировката след приватизацията на едноименното държавно дружество. То бе оглавявано от Вълканов и много скоро след смъртта на Илия Павлов се откъсна от разпадащата се структура заедно с всичките активи и голяма част от парите на “Мулти”.
“Минстрой” притежава дружествата “Национална газова компания”, “Издателство Земя’93”, “Елкабел Ко-М”, “Гомапласт”, “Горубсо – Златоград”, “Кошава – Приват” и “Минстрой Марица-изток”.
Компанията се занимава със строителство, изграждане на подземни и надземни рудници за въглищната и рудната промишленост, екологична ликвидация на обекти, геологопроучвателни дейности.
През 1994 г. заедно с “Газстроймонтаж”, “Овергаз” и “Техноекспортстрой” дружеството “Минстрой” създава първия консорциум за изграждане на петролопровод. Фирмата кандидатства и за изграждането на Бургас – Александруполис през 2002 г.
Според публикации в медиите връзките между “Минстрой” и лидера на ДПС Ахмед Доган са повече от официални и датират още от времето, когато “Мултигруп” и Доган бяха особено близки. Твърди се, че Доган дълго време е ползвал брониран мерцедес, собственост на “Минстрой холдинг” по времето, когато холдингът вече не е под шапката на “Мулти”. Именно тази кола го е откарвала до резиденцията на ДПС в Бояна. (Медиапул)

А ето какво пише днес, 21 март 2010 г. в. “Труд”:

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е взел солидна сума – 1,5 млн. лева, като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство – хидровъзел “Цанков камък”, “Доспат”, каскада “Горна Арда” и язовир “Тунджа”.
Изплащането на парите е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Ахмед Демир Доган и Института по минно дело чрез “Минстрой холдинг”, представляван от Николай Вълканов.
По силата на този документ лидерът на ДПС става “мениджър на проучванията” за “Цанков камък” и останалите три хидроенергийни обекта.
“Минстрой холдинг” работи на “Цанков камък” като подизпълнител на главния изпълнител – австрийската фирма “Алпине Бау”.
При посещение на премиера Бойко Борисов преди три дни на обекта стана ясно, че от 2004 г. стойността на хидроенергийния комплекс е скочила нагло повече от 2 пъти – от около 200 млн. евро на 460 млн. евро. Парите трябва да се осигурят от държавната НЕК. По данни на компанията за “Цанков камък” е отишла и голяма част от заема от 250 млн. евро, отпуснат от френската БНП “Париба” за проекта АЕЦ “Белене”.

Ако раздавачът на порциите в държавата, както сам се определи Доган миналата година, взима такива комисиони…пардон – консултантски суми по относително малък проект, на колко ли възлизат те при гигантски начинания от мащаба на АЕЦ “Белене” и “Южен поток”?
Умножете залога и ще видите, че срещу милионите на Доган стоят едни потенциални милиарди, свързани с руските проекти. И не е толкова невъзможно да превърнат в милиардер онзи, който се бори на всяка цена да се осъществят плановете на Кремъл у нас. Щедрата руска душа не би се поскъпила за свои хора, щом става дума да си напазарува своята България ( именно така се изразиха руски журналисти – имали усещането, че Путин бил в София на 18 януари 2008 г., за да си напазарува България).

Няма ли най-сетне някой да се поинтересува какво искаше да каже Доган на Националната конференция на ДПС миналия декември, когато абсолютно неочаквано се нахвърли яростно върху мегаломанските идеи България да става енергиен център на Балканит – идея, чийто абсолютно безспорен протагонист е президентът Първанов? И как така Първанов подскача като ужилен за шеговити двусмислици в едно телевизионно шоу по негов адрес, а за увисналата без отговор еднократна атака на Доган срещу руските проекти и дума не обели до ден днешен?

Да припомня, че според Доган започването на АЕЦ „Белене” е “по-скоро патриотична авантюра за 6 млрд. евро отколкото демонстрация на ясни политики за енергийната стратегия на България в бъдеще”.
Според него, няма нужда от тези 5-6 години безплодни, но патриотични дебати във връзка със затварянето на първите 4 блока на АЕЦ „Козлодуй”.
Трябваше да искаме не рестартиране или парични компенсации, а съдействие за изграждането на 7 и 8 блок, или помощ а изграждането на големи хидроенергийни проекти, от който държавата има нужда за управление на водните си ресурси”, каза в доклада си Ахмед Доган ( ясно ли е – не ядрената, а хидроенергетиката му е приоритет на консултанта Доган!).
На конференцията Доган каза още, че постоянните внушения, че страната е или ще бъде енергиен диспечер на Югоизточна Европа, не само че не са верни, но са и глупави.
С други думи той нарече президента глупак и Първанов мълчаливо се съгласи с това. А колко ли стенограми има за интересни разговори с него?
„България има около 10 хил. мегавата енергийна мощност, от които само 5-6 хиляди са ефективни. Инсталираната енергийна мощност на ЕС е над 1 250 хил. мегавата. Да си въобразяваме, че с 0,5% от европейската инсталирана мощност ще бъде диспечер е по-скоро израз на недоразумение, а не на реална преценка на възможности и резултати. Същата диспечерска мания се повтори и във връзка с идейните проекти за газопроводите „Набуко” и „Южен поток”. Достатъчно е човек да хвърли един поглед върху картата на ЕС за действащите и проектни трансфери на природен газ, за да разбере кои сме и за какво се борим”, каза още Ахмед Доган.

Интересно, нали. Лобитата в държавата се борят за своите милиони и милиарди – един за хидроенергетика пледира, друг за ядрената такава. Все “специалисти” енергетици!

Премиерът Борисов най-сетне се съгласи, че голямото разграбване е свързано с енергетиката. Установи това и вече открито ни плаши с “гръцки сценарий” за България ( днес пред в. “Стандарт”). Социалният министър Тотю Младенов пък по същото време обяви пред Би Ти Ви премахването на плоския данък ( което никак няма да се хареса на заможните българи от средната класа, поради което премиерът Борисов бързо зачеркна новината на своя министър, обещавайки само въвеждането на “данък лукс”). А традиционно близкият до Доган в. “Труд” му разкрива за първи път един от източниците на забогатяване. Все неща, абсолютно немислими до преди ден-два.

Борисов каза тези неща и замина за Персийския залив да търси възможности за внос на втечнен природен газ, което си е живо предизвикателство срещу диктата на руския монопол върху вноса на тази ключова суровина за българската икономика.

Май нещо става в нашата държавата, в която държавният глава много се разсърди на шегите за някакво негово забогатяване, реагира ( издайнически) истерично, но стъпи накриво и предизвика ответната реакция на импийчмънта. Свързани са тези неща, да знаете!

27 мнения за “Ножът май опря до енергетиката, този тлъст кокал!”

 1. И аз останах много учудена от статията във в.“Труд“. Все пак от страниците му ни убеждаваха какъв голям политик е Доган. Наистина нещо става в държавата, но дано да е за добро. И въпреки всичко очаквам с нетърпение мнението на Първанов, но напълно съм убедена, че мълчанието ще продължи. И не това, че искат да го свалят го притеснява, а повечето, че много неща ще излязат навън в които и той е замесен. Но журналистите трябва да продължават да търсят истината, но не когато управляващите вече не са на власт. За мен един журналист е силен и добър когато изказва мнение именно за управляващите, а не след това. Сега статията на “Труд“ е малко позакъсняла, но дано има кой да търси наказателна отговорнодт.

 2. Чакаме прокуратурата да даде отговор как философът Доган е консултирал мегапроекта на предишното правителство – хидровъзел “Цанков камък”.Може би по въпросите как се прави философски камък.А като прибавим и консултациите му и по другите три хидроенергийни обекта “Доспат”, каскада “Горна Арда” и язовир “Тунджа”става ясно,че от много мениджерстване и разпределяне няма време да отиде и до работното си място в парламента.
  Толкова много обекти трудно се обикалят дори и с брониран мерцедес.Друго си е с летяща чиния.

 3. Любопитно би било, ако Борисов освен другите неща донесе и някоя справка за имотно състояние.Тогава в нечии глави ще закънти:”Бегом към СССР”.На Цървула от Сиршник ще му се наложи да нагази в сибирските преспи.Историята (на БКП) би могла да бъде и много иронична.

 4. Същата хипотеза би могла да обясни и шикалкавенето на правителството във връзка с проекта АЕЦ-Белене: Нужно е известно време, за да изградим газовите връзки с Румъния, Сърбия, Гърция и Турция, а също така да уредим вноса на втечнен газ.

 5. Браво г-н Инджев.
  Все повече ми харесвате и преди да отвора вестниците търса да вида какво сте написали.
  Все повече ми харесвате, защото в този исторически момент в историята на Б-я хвърляте умението и силата си за оцеляване на нацията и ДЪРЖАВАТА.

 6. А бе, Доган наистина ли има диплома, та дори и по философия?

 7. Politikata na GERB do momenta pokazva , 4e se stremiat da raz4opliat dosta bataci , no dali 6te uspeiat e savsem drugo.(Mnogo se samniavam ,no vapreki , 4e ne glasuvah za tiah mnogo bih se radval za tiah i za vsi4ki nas…) Polojenieto v darjavata e kakto v edno semeistvo, t.e. ako edinia har4i bezkontrolno , to vaznikva fianansova dupka ( ot mikro kam makro kakto se kazva ). Taka za jalost stava i v na6ta darjava… Tribva mnogo volia v ob6testvoto za da se stigne do tvarda pozicia kam korupciata , koiato ni zaobiakalia. Deputatite koito nie sme izbrali triabva da pokajat za kakvo stoiat tam v Pralamenta. Za bezhaberno har4ene na narodni pari triabva da se iska smetka i nakazanie…

 8. До ДСБАР
  не манипулирайте
  Договорът с австрийците за Хидровъзел Цанков камък е подготвен и подписан при правителството на Сакскобурготски,а не при предишното както твърдите
  Какво може да раследва прокуратурата ? Частната фирма Минстрой холдинг е в правото си да сключва с когото прецени договори.

 9. От енергиината копанка на Русия се угояват българските национални Предатели и най вероятно е премиера Борисов да подкара цялото стадо (от угоена енергиина мафия в република България) към кланицата на справедливият Български съд, за това в България се чува войнственото квичене на президента им Гошо Първанович.

 10. нещо става в държавата, но дано да е за добро

  Искаме икономическите досиета на Прехода!

 11. Най-после яснота по параметрите. Първанов – ядрените мощности, Борисов – втечнения газ и газовите връзки, Доган – хидро възлите. Остава да се разбере, кой ще се пребори за “Набуко” – Костов?

 12. Наистина има промени. Сега знаем по-детайлно кой колко е отвлякъл. Народе това е привилегия да знаеш в чия гуша колко си сложил плащайки тока. Пък вие сте ревнали, че нямало привилегий.

  Сега когато ги знеам поименно дали поне една бира ще почерпят, че само на студена вода …

  Българския орел ти вярно ли си вярваш, че това е нещо повече от театър? Да ти казвам ли че е, или сам ще се сетиш утре като изветреят неделно вечершните ракий.

 13. Европа няма пари за Гърция,няма да има и за България.Вдигането на данъците означава само едно-в държавната хазна има недостиг на пари.Днес президентът на Германия шокира германците като каза,че цената на бензина е по- добре да е висока, за да се карат колите по-рядко и така ще има полза и за околнота среда!Може би Б.Борисов е заминал за Персийският залив,защото “цената” на руснаците е висока.

 14. Do Nikola

  A 1,5 mln Dogan pak pri Caria li gi e vzel?

  Mnogo moilia vie ne manipuliraite.
  Shtoto Caria, Dogan i Stanishev e edno i sashto.

 15. Въобще не ме учудва, че стойността на “мегапроекта” от 200 е станала 460 млн.евро след като консултант е “философа” Ах Доган. Бих перефразирал една крилата мисъл: “Егати и мегапроекта щом консултант му е Ах Доган”.
  Извинявам се г-н Инджев, но ще редактирам изречението: “И не е толкова невъзможно да превърнат в милиардер онзи, който се бори на всяка цена да се осъществят плановете на Кремъл у нас”. Същото да се чете: И не е толкова невъзможно да превърнат в МЛАД милиардер онзи, който ….

 16. Уважаеми г-н Инджев,
  Възможно ли е да се направи проверка, дали Гоце с цел икономии за бюджета е предложил и поръчал (безплатно) от неговата братска страна валенки, вместо ботуши за караула пред президентството?!

 17. Какво точно става в държавата май никой не знае. Още по-малко пък човек като ББ и неговия клуб на анонимния милиционер (накратко ГЕРБ). Виж, работата с вестник “Труд” е малко по-различна май. Тук имаме няколко известни, остава да открием и неизвестните, за да решим уравнението. Известните са:
  1. Съществува вестникарска война между изданията на Д. Пеевски (тоест на ДПС и Доган) с изданията на ВАЦ. Защо най-тиражния вестник на ВАЦ да не отговори на огъня?
  2. В “Труд”, както и в останалите български вестници, не е проблем, и не за първи път се случва да се обърне палачинката. До вчера са мълчали за (или по-лошо: хвалели) Доган, днес вече проявяват “смелост”. Че какво губи “Труд”? Преценили са правилно, че на ДПС му предстои поне 8 години в опозиция. А Доган не е на 20, нали? След 8 години много неща ще са се променили. Да е жив и здрав, ама няма да е чак толкова деен.
  3. Любопитно е и кой точно е източника на тези сведения. Независимо дали са точни или лъжливи, те все от някъде идват. И са донесени не от “примерен български гражданин”, а от човек, който до вчера е бил на една трапеза с Доган, а днес има много да му връща. Кой ли е този човек? Румен Овч.?

 18. Г-н Инджев, Вие сте непоправим оптимист, щом очаквате някакъв отговор. Защото той трябва да дой де от прокуратурата.Абсолютно съм съгласна с Вас. Не по темата само ще добавя, оказа се, че пак ще го отнесат пенсионерите. Нямам нищо против майките, но от балкона си виждам долу детската площадка, която е като след “битката при Ватерло”. Има кошчета, но боклуците са навсякъде, като, принос имат и по-големите деца, които идват в голямото междучасие и също ръсят навсякъде. А, защо упреквам някои от майките? Защото точно вчера някаква майка каза на детето си да хвърли празна бутилка от вода, но, когато то я хвърли насред площадката, тя дори не направи опит да му каже къде трябва да я хвърли. Ето така растат бъдещите нарушители на правилата, невъзпитаните млади хора, които нямат никакво уважение към по-възрастните и смятат, че тия дъртофелници, откъде-накъде ще работят за пари /мизерни като пенсиите им/.Разбира се, има и много възпитани деца и те са най-хубавото нещо за държавата ни. Накрая, пак за интересите на олигарсите. Дано не е прах в очите.

 19. Има ли някой тук , който да е наясно с историята на “Цанков камък” Поправете ме ако греша, ама в “Шумки от габър” на Хайтов има 2 или 3 разказа са свързани със строежа на този язовир. А тази книга излиза през 70 год. на миналия век. Защото днес се появи коментар на ДПС-активиса К. Костадинов, който с пяна на устата доказва, какъв велик “Идеолог” е Доган и как бил прозрял в бъдещето и обосновал необходимостта от язовира. Или става въпрос за за различни обекти с едно и също име?

 20. Do Doko

  драги ти мечтаеш още за социализъм/комунизъм
  колко и дали някой е взел пари от частна фирма, това не интересува държавата.При капитализма държавата следи да си получи полагащите се й данъци.

 21. Прав си Бат Илия това е политически театър на обратните (антибългарските русофили) в кабарето на руската република в България. Вярвам (без да съм пил ракия) че премиера Борисов не е обратен, защото носи в душата си Българското самосъзнание и силата на основателя на Българската Държава-Хан Аспарух, за това е редно с помоща на Българската Нация да затвори политическото кабаре на съветската-руска република в Царство България-ЕС.

 22. Г-н Доган от години не подава никакви данъчни декларации, твърди се, че не притежава кой знае какво и това поведение се толерира от данъчните власти и от обществото като проява на някаква симпатична ексцентричност. В този случай отново никой не пита, като е получил такъв доход – деклариран ли е, платил ли си е данъците – все неща,за които всеки от нас би понесъл големи санкции, ако пропусне да ги направи.

 23. Бат Илия към Българския орел. Благодаря ти най-напред, че не се сепна за моята забелжка за неделно вечершните ракий. Самият аз не съм сигурен дали не бих подскочил и съответно да не остана назад да почна да обиждам.

  Добре предаден урок.

  Иначе се радвам на оптимизма ти относно Бат Бойко. Аз самият съм на вълни относно него. Не знам какво да мисля. Нека да завърши поне едно от всички дела дето започна, пък ще видим. Че се нахвърли на много фронтове, твърде много и почва да изглежда че май няма намерение наистина да върши работа, а само да вдига пушилка.

  Ще се радвам да греша, все още има време.

 24. До Nikola
  Мандатоносителя както и да го погледнеш е в конфликт на интереси.Дълбоки и мазни, нямащи нищо общо със споменатия от Вас социализъм/комунизъм,толкова ли е сложно за разбиране.

 25. Do Nikola

  Dragi,

  ti opredeliash moite mechhti?

  Mnogo blagodaria.

  Vav vseki sluchai ne znam dali komunizmat si e otishal.
  No ako tova e taka sme v bananov socializam po ruski tip

  Mnogo dobre znam kakvo triabva da se plashta i kakvo ne. Ne me uchi.
  Kogato vie izkarate 40te% siva BG ikonomika na svetlo togava pak shte si govorim.

 26. Ето моят комент след статията в е-вестник със заглавие “Вичо Балабанов: Газ, мазут, масла, ток – където тече, може да се краде”

  – че то се краде и където не тече, та какво остава където тече.
  Където не тече се измисля добра причина да се сипе със държавния черпак и после някой чака с частния джоб отворен.
  Енергийния сектор е най-маслодайния за условията на нашата държава. От него с едно гребване се изкарват милиарди. Дори и шепата да е била с отворени пръсти.

  Ако някой ми каже, че всички оплетени из тази яка далавера са под нечий контрол ще му кажа, че доста заблуден.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.