Данък лук

Тази статия не е годна за икономическа употреба – подчертавам това още на етикета на стоката, както се прави в подобни случаи, за да няма недоразумения.

Икономистите вече разгромиха някои от идеите на управляващите за справяне с кризата. Експерти от всякакви цветове направиха на пух и прах икономическата целесъобразност на това току – що приученият да си държи парите в банката българин да бъде отучен отново като му застрашават депозитите. Анализаторите се надсмяха над напълно безумната идея държавата да имитира строгост към богатите като им облага яхтите и самолетите , които няма как да докопа, защото просто не са регистрирани в България (и по други причини).

Искам да обърна специално внимание обаче на евентуалното посегателство върху т.н. големи жилища. Не от икономическа гледна точка. Това вече е обяснено от икономистите, пък и , честно казано, то е ясно и на неспециалистите. Достатъчно е човек да има жилище и сам ще прецени що за упражнение се задава с предвиждания “данък лукс” върху “големите жилища”.

Става дума не толкова за икономика, колкото за психология. И още по-точно, иде реч за народопсихология. Ако има нещо, с което България е уникална в световен мащаб от икономическа гледна точка, това е изключително високият процент на притежателите на жилища. Ако няма някакво разместване в класациите, което не ми е известно, България е ни повече, ни по-малко световен шампион по този показател.

Желанието на българина да притежава собствено жилище е неистово. Тази особеност беше хитро доловена от вождовете на селско – работническия комунизъм и я превърнаха в един от клапаните за “изпускане на парата” ( навярно лукавата либералност на режима в това отношение е една от причините за относителната примиреност на “населението” към потисничеството на комунизма).

За изумление на всички останали сълагерници от колониалната съветска империя на континента, българите имаха право да строят собствени жилища. И строяха. Като луди. Някак си като компенсация за всички останали идиотщини и забрани, влагаха енергията , силите, въображението си в това да спестят за още една тухла в собственото жилище.

Тухлите бяха трудно достъпни в условията на вечния дефицит. Плочките бяха лукс. Но всички търсеха връзки, заеми, гладуваха и спестяваха от какво ли не ( и да, крадяха, кой каквото може, тази склонност не е продукт на демокрацията), само да се сдобият със собствено жилище. Пък макар и “панелка”. Така след сгромолясването на цялата негодна икономическа конструкция на комунизма изведнъж се оказа, че българите, при цялата си бедност, притежават собствени жилища. Това е тайната на оцеляването на българина в държавата, която иначе пострада най-тежко от останалите съветски колонии в Европа от срива на СССР като най-близък и обвързан във всичко сателит на потъналата комунистическа “ Атландида” .

На финалната крива на комунизма обаче, спасително за тях, българите се оказаха притежатели на жилища. Много повече на глава от населението от богатите англичани, американци, или германци – за японците пък, които изглеждат мизерно в сравнение с нас в това отношение, да не говорим.

Това е абсурд, разбира се, но поне веднъж е със знак плюс. Ако не се брои страничният ефект, свързан със закрепостяването на българина към любимото жилище, чието придобиване е смисълът на живота му. Което не поощрява инициативата на хората да си търсят работа там, където я има, а в близост до дома, но това е друга тема.

Тази мания за притежаване на жилище не се изпари в пазарните условия. Разви се. И мнозина, влагайки целия наличен ресурс на семейството, на рода си дори, направиха, каквото можаха да уедрят собствеността си, да достроят, да вдигнат още един етаж или поне стаичка да добавят. Да не говорим, че сред хилядите наследници на големи жилища има и мизерстващи – колко са, не знам, но сред познатите ми е пълно с хора, които имат собственост, но нямат доходи.

Притежаването на жилище, колкото се може по-голямо, е национална особеност. За добро или не, но е така. Тя заслужава да бъде посочена в химна, в ГЕРБа дори. Ако в нещо българинът е предприемчив, това е именно в обзавеждането с жилище. Жертвоготовен е до глупост понякога в името на тази цел, но е такъв. По този показател нито една нация в света не може да се мери с нас!

Оказа се, че прословутият ни недостатък да се спасяваме поединично, е родил поне едно положително за икономиката българско чудо – тук и безработните и пенсионерите в огромната си част имат жилища.

И тези българи, ако са постигнали повечко квадратни метри жилищна площ в своя напън, сега държавата иска да накаже за усилията им, или за изстрадания късмет да са деца на родители, които са вложили робски труд, за да има къде да живеят децата им?

Уважаеми управляващи, трябва да си направите труда да разграничите незаконно забогателите от останалите, защото иначе ще сгазите лука. Ще платите “данък лук”, след който ще отидете на политическия боклук!

32 мнения за “Данък лук”

 1. Но лукавата либералност на работническо-селския комунизъм отдавна бе далеч по-разбрана и житейски насочвана в изгодна насока в частта пестеливост,
  наследена от времената на златните
  пендари и царските сребърни петдесетолевки,кътани столетия от бащи и майки,в зной и градушки с водица,лучец и хлебец!
  Но за разика от онези ВЕЛИКИ “грехове”,сегашните номера отново
  пробуждат неистово неверие в една едва-едва,проходила система.

 2. Много, много точно написано особено за, неистовото желание на българина да притежава дом – крепост.

 3. Защо започва пак да ми мирише на соц.? Може би заради влудяващото незачитане на индивида; индивидуалното; частното обстоятелство. Може би заради това, че пак искат да те категоризират планово,измеримо с прост аршин – на метър и конска сила и така да те включат в някаква обща маса.
  Така нареченият кюп се завръща другари.
  Айде всичи в кюпа…
  Имаш примерно древен японски джип на 15 години с ръждясали калници и изкривено от пътищата шаси, през зимата едвам пали, но понеже е 153 к.с – значи това е всъщност луксозно Порше или може би Бентли под прикритие. И въобще ти си кулак и народен изедник и трябва да си плащаш.
  Баба ти наследила от дядо ти селска къща с течащ покрив и разкривени черчевета, в която са отгледали навремето 12 деца, но понеже е 252 квадрата с обора, който в данъчното се води жилищен и има ограда – значи баба ти всъщност живее в луксозен мезонет в затворен тип селище. И е всъщност кулачка и враг на народа и трябва да си плати – пак.
  Кога да дойде Станко?

 4. Брилянтно казано!

  Моят дом – моята креопост 🙂

 5. И какъв е извода от цялата статия? АМА цялата, не основната и част за жилищата. Моят извод е че ни управляват или идиоти (ако са добронамерени) или крадци. И двете са неприемливи..май. Нали така?

 6. Za kakav razmer zhilista stava vapros? Interesno po kakvi kriterii ste se opredeljat “luks” zhilistata i dali ste se vzeme vpredvid i mestonahozhdenieto i datata na stroitelstvo. Mi ako govorim za apartementi, te trjabva da sa nai-malko chetiristaini, pri tova s goljama plost, novo stroitelstvo, na dobro mjasto, a takiva ne sa mnogo, tai che ne vizhdam kakva ste e polzata za haznata. A ako govorim za tristaini, to e smeshno, kolkoto i da sa golemi, tova ne mozhe da e luks zhiliste, osobeno viziraiki panelkite. Pir kastite e oste po-otnositelno, zastoto tuk e mnogo vazhno kade se namirat, zastoto ako sa v provintsijata, s neinata plachevna infrastruktura, bez kanalizatsija, topla voda i tsentralno otoplenie, neznam za kakav luks mozhe da se govori… To nie sme na parvo mjasto po pritezhanie na zhilista, no v povecheto sluchai te sa malki i stari, dokato na zapad ne sa i chuvali za boksoniera, trisatinite zhillista se schitat prigodni za semeistvo samo s edno dete, a da ne govorim che i nai-malkoto seltse ima dobre izgradena infrastruktura i t.n.

 7. Статията е перфектна! Няма какво да се добави, освен, че много от хората в бизнеса влагаха голяма част от спечелените пари в обзавеждането на домовете си, нежели да подобряват условията на труд за работниците си. Много от тях не получаваха платен отпуск и биваха често поставяни в унизително положение, понеже нямяха изход. Може би това и някои други неща така настроиха обществото срещу забогатялите. Легендите за куфарчетата с пари и силовите методи в известен период от прехода също допринесоха за омразата. Интересното е, че жертва ще са най-богатите и най-бедните. Пак парадокс, макар тази сутрин да чух една богата дама да се съмнява в положителния смисъл на данък “лукс” и съм склонна да й повярвам, защото тя беше загрижена за бизнеса и служителите си, вместо за колата си.

 8. Според данни на НСИ шест и нагоре стайните жилищата са кръгло 123 000 (данни 2008г.), или около 1/30 от всичките. От тази бройка, надали и 1/3 имат площ над 250 кв.м. (и то за единичен имот), колкото са предвидени от данъка „лукс”. Това в % се изразява с максимум 1 % на национално ниво. Което ме навежда на мисълта, че този данък няма да бъде възприет от масата като социална несправедливост. Проблемът по-скоро е друг. Предвид нивото на жизнения стандарт в Б-я, придобиването на жилище от над 250 кв.м. е наистина лукс, който малцина на трудови доходи могат да си позволят. „Нормализирането” им обаче (както и на другите екстри) чрез заплащане на данък, отклонява въпросът за законното им придобиване. Ето защо по-ценно би било, преди да се узаконява да се завърши първо разследването за начина на придобиване на подобни имоти и имущество и ако се открият нередности да се конфискуват. Ако това се направи, ще останат пренебрежително малък брой изрядни притежатели, за да изглежда новият данък само като една популистка мярка без реална тежест за хазната.

 9. Много вярно,а пък уважаемите ни управници още мъдруват как хем да излязат от блатото,хем да не дразнят народа,хем да кажат,че вземат от богатите,след като предварително знаят,че нищо няма да им вземат.
  Да,така в шеги и закачки-това ли да бъде,онова ли ,откъде да вземем пари.НИе знаем-не си ли съкратят многото и неработещи чиновници,не си ли прибират митата и акцизите,не посегнат ли на офшорните си другарчета и спонсори-ще затънат до шия.Народа да не го мислят-той винаги се е спасявал сам и ще продължава.И без друго държавата отдавна го е загърбила.Дребния бизнес ще стане черен,сега е сив.
  Още малко да се тутнат и разхождат по телевизиите като диджеи,да говорят преди да са помислили изобщо,още малко остана.И наесен-с песен.

 10. Големият си е голям и за наглед малките неща. Става въпрос за г-н Инджев и дано да го четат тези, които са в преддверието на лука.
  Не може да не Ви е направило впечатление, че възпяваните в песни народни хайдути, незнайно защо, са изчаквали турците да се награбят, та чак тогава са ги нападали с оглед да въздадат справедливост. Това, което възхитителното перо на г-н Инджев представя тук, много напомня този подход. Не е ли по-добре да се нормализират условията за натрупване?

 11. …е не можах да се сдържа, постоянно те чета, за пореден път ме изкефи! бравос!

 12. Еее, г-н Инджев, тук малко попрекалихте. Никой никога не е казвал, че ще посяга върху жилищата на отрудените. Тук тази ваша статия е като приказката за оплаканата неродена рожба или по-лошо – набитото дете, което не е счупило стомната.
  Бъдете реалист, в което май не се съмнявам, и си признайте, че това не е никак лоша идея. А относно коментара ви за това, че луксозните придобивки не могат да се опишат и наложат с данък… май е възможно, не смятате ли, ама искрено отговорете.

 13. Не са виновни управляващите!
  Виновно ще е за кой ли път Народното събрание, т.е. народните избраници, които предлагат и гласуват налудничави и мошенически закони с хиляди двусмислия и вратички за заобикалянето им. А защо са точно тези народни избраници? Ми това е народът, другари! С друг не разполагаме. Андрешко до поп Кръстьо, с Ръжгева, Газдов и Мирчо Спасов,
  Доган, Симеон, Сергей и Гоце,
  обградени от компетентни по всички въпроси бай Ганювци, които пцуват, кълнат и гледат да те пернат с лакътя у бъбрека.
  Стига сте разкрасявали българския полуинтелигент и имбецил, прочее…

 14. И не е за подценяване,че вече има гласове за незабавен политически диалог по повод лековати идеи и липса на механизъм за по приемливи
  при загуба на посока,когато се разиграва познат сценарий като
  този от 1996-1997 г.,усложнен и с “непонятни!” тенденция за всяване на “хаос и паника”,тъкмо от мястото,което конституционно е призвано да крепи единството.
  И всички това,меийно отравяно още повече,как 11 републикански щата оспорват здравната реформа на президента на САЩ г-н Барак Обама с щекотливи усложнения в ЕС.
  Каквито и да се стратегическите умения и тактически слабости на ГЕРБ,сините и г-н Костов,няма защо да прибързват преди събитията,защото точно в посочения по-горе период,не успяха,да се справят с едно епохално предизвикателство в историческо блато ,а недалновидно зорлем набутаха там и Царя,
  усложнявайки картинката,с която сами не могат да се справят сега,но няма защо и да я доусложняват,преди една по-утвърдена друга посока,за която ни е необходима ковяща се в т.ч. и енергийна евроазийка политика в Катар,Анкара и т.н.
  Нека се утаят окончателно и процесите в БКП,където не всички са маскари или не разбират от еволюция и исторически шанс!

 15. Точно в лука е решението, според народната приказка за крадеца, който бил хванат в чуждата бахча с пълна торба лук.Наградата била десет тояги на голо…В приказката не се казва имало ли е или е нямало държава.

 16. След като най-големият данък се нарича “бедност”, защо да няма и “лукс”?

 17. Добър ден г-н Инджев,
  Добър ден на всички в блога,
  виновните сме ние, защото като стада говеда ревем срещу всеки опит за промяна .
  Не искаме да се :
  увеличи стажа, данъка, осигуряването, да вкараме червените в затвора, не критикуваме сините, не искаме да си плащаме осигуровките като всички работещи хора по земята, , ,
  Не искаме да има Силна Етажна собственост, защото ще ни побъркат червените селяни …
  и т.н.
  Правителството е длъжно при такова население да работи като популистко .
  Само така селяците ще млъкнат и ще мине нещо, за да се плати на пенсионери, безработни, цигани, тютюнопроизводители и т.н.

  Проблем е, че е сгазен лукът отдавна !
  Сгазиха го ония като създадоха армия от некадърни и подли оценители , които ще правят данъчните оценки на имоти .
  Същите, които са виновни за ипотечната криза ще спасяват Родината.
  Пфу !
  http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,575/Itemid,99999999/

 18. Всичко което сте написали по-горе г-н Инджев е вярно и правилно формулирано, но какво от това като тези за които се пишат тези редове не четата блогове и не искат да чуят такива като нас, сматат ни за малцинство от което никога нищо не е зависело в тази държава. Предложете колеги кога и къде да се съберем и учредиме гражданско движение, и тогава като нададем гласец, дано бъдем чути от управляващите

 19. “Ако не се брои страничният ефект, свързан със закрепостяването на българина към любимото жилище, чието придобиване е смисълът на живота му. Което не поощрява инициативата на хората да си търсят работа там, където я има, а в близост до дома, но това е друга тема.”

  За мен тая друга тема е по-важната – това, че вместо жилището да служи на българина само като една среда за развиване на семеен живот и битова база на личния му живот, то се превърна в център, господар и смисъл на живота му, и увлечен в пазене, доразвиване, делби и търсене на имоти българина пропусна кога семейството му се разпиля, държавата му се съсипа, а самия той деградира и се научи да се примирява с всичко и да съучастничи във всичко, само и само да има СВОЙ покрив над главата си.

  За българинът жилището не е замък, а пирамида или мавзолей!

 20. Най голямата причина за тежката финансова криза в България е липсата на Съдебна власт в републиката на незаконно забогателите ни Червени Господари те са си оплели кошниците а на другите в България са ни оплели демократично въже (право да гласуваш или да се обесиш свободно).Време е Българската Нация да вдигне меча на Българският Хан Аспарух и да разсече мирно въжето на червените тирани в България-ЕС.

 21. В пирамидата на потребностите на Maslow сигурността, част от която е подслона, е на второ ниво, веднага след потребностите от първа необходимост – храна, вода, въздух и прочие.

  Това означава, че напредъка към по-висшите цели – обич/принадлежност, уважение и себеактуализация – задължитлно минава през задоволяването на тази потребност поне в някаква степен. И проблема на българина е, че не се отнася към това стъпало като в база на следващите, а превръща (пре)задоволяването на точно тази потребност в своя най-висша цел и така блокира личното си развитие до това ниво. Стига се чак дотам, че делейки от залъка си, за да спести за СОБСТВЕН покрив, българина започва да пренебрегва най-насъщните потребности за всяко живо същество и заплаща прескъпо със здравето си, което след това се явява голяма пречка към постигането на каквато и да е цел.

  За да влезе в крачка с мисленето на консуматорските западни общества, към чийто начин (или поне стандарт) на живот се стремим, българина трябва да разбере, че ПОЛЗВАНЕТО е по-важно от ПРИТЕЖАНИЕТО. Т.е. че (примерно) е по-добре цял живот да обитаваш 5-звезден хотел и да харчиш пари взети назаем, отколкото да се свиваш и да пестиш в собствената си схлупена барака.

 22. Ако г-н президента упорито внушава,,а г-н Станишев и направо предлага сам премиерът да представи след завръщане от Доха вижданията си за справяне с кризата,изявленията кой и какво ще подкрепи,за някои може и да идват в повече,но след впечатления
  от прагматизма и далновидността на Катар,едва ли джанъм, трябва да се изчерпа с калая само за един зам.министър,който ни лук ял,ни лук п о м и р и с ъ л след последния доклад на МВФ и надвисналата сянка на МВФ!

 23. ….доклад на ЕС../извинявам се за техническата грешка!/

 24. Доста лук има. Лукови глави най-вече,Лук ойл за предпочитане,Лук май хаус ква е голяма и дувара и също лук къф е висок и от дялан камък,кромид лук в шопската салата,Лук ми колата каква е готина и струва 100хил.евро.
  Лук колкото искаш, въпрос на избор.

 25. Дааа, но За този Лук..анов, както се видя не само бият през ръцете, ами направо те пращат на оня свят. Към този Лук нито смее някой, нито желае да посегне.
  А всъщност там някъде трябва да се търсят парите дето за бюджета уж, а не в торбата с праза и на баба ми хурката.

 26. От край време в обществата, каквито и да са те е имали разделение. В BG откато се помня разделението беше на няколко основни категории: комунисти и никакви, активни борци и никакви, лапащи и зяпащи. Сега предполагам е добавена нова едрогабаритна категория на имащи и нямащи. Някъде някой беше написал, че около 70000 българи (грубо казано) притежават малкото ни кънтри. Точно за тях става въпрос и на тях трябва да се сложи данък не само “лукс” , а “супер лукс” и никой не трябва да ги защитава и размива в останалата част от природонаселението българско и да ги крие зад принципи и понятия от сорта демокрация, човешки права и подобни, защото кражбите и присвояванията мнямат нищо общо с човешките права, още по-малко с демокрацията.
  Какво значи, че ще си регистрирали возилата и хвъчилата на остров Tамбукто. И защо тези дето нямат хвърчила, возила по вода и суша, настървено обясняват как имащите такива, какво щели или можели да направят. Никой, никъде не регистрира нищо, без пари! Това явно на някого не е ясно! Само наемането на агент или ходенето до незнайният остров ще струва повече от “луксозният” BG данък. Не може някой ” бизнесмен” (що за идиьотски израз, за обикновенна “мутра”) да плаща данък колкото чичи на село и да го гледа през опушеното cтъкло на Bentley-то или направо не го вижда от висините на хвърчащото хвърчило. Защо имащите по “няколко имота” да цитирам автора на блога, трябва да живеят с мисълта, че всичко се изчерпва с това, че дядо и баба са им оставили къща на село и апартамент в града, а тати и мама още две апартаментчета плюс виличка нейде си и с това нещата се изчерпват? Плащат някакви смешни пари – данък собственност, но плачат, че имало дупки по пътищата, канализацията задръстена, водопроводите ръждясали, парното скъпо, а по скъп ток сме на едно от първите места в света, нищо че си имаме атомна централ и втора ще ни построят (с втората атомна ще застанем неотстранимо на първо место по скъп ток завинаги). Отделен проблем е, че потдръжката на тази инфраструктура се отдава с връзки на “батко и братко”, а и даже някой “Незнайко” (няма такива) да спечели така наречената обществена поръчка, отношението към изпълнението на същата не е да се свърши добра и качественна работа, за което държавата трябва да се погрижи, а да се приберат кинтитe. Hякакъв чиновник с низко чело, който е назначен да защитава общественният интерес се продава за няколко стотин лева и одобрява некачественнo изпълнение за милиони левове пари на данакоплатците. И това е така защото всеки опит за промяна, правила и ред катастрофира в непробиваемият манталитета на недоправените-недоразвити-“зрели”-социалисти каквито са повечето от живеещите в “мия страна, моя България”, каращи вече двe десетилетия преход на принципа “хем това там, хем онова онам” и разкрачено положение в което кой от кодето мине се поспирa изотзадe му, да му се “порадва”.
  A, че нещата са докарани да пълeн абсурд и безнадеждност, че нещо, някога може да се оправи и всеки се спасява по единично с псувни на уста e друга тема за безкраен разговор.

 27. Prekrastna statia, to4no slovo,4eta s udovolstvie.Iskami se da viarvam, 4e vlaka ni se dviji v pravilna posoka, a ne pravi samo leki manevri “lashkane”……..

 28. Преди 10.11 не беше никак лесно да се сдобиеш със собствено жилище,особено в столицата.Даже и известни актриси е трябвало да целуват ръка на Тато Живков,за да получат пълзящ кофраж.Майка ми също е собственк на панел,но тя го получи като обезщетение за къщата на прадядо ми,която беше съборена заедно с къщите на останалите съседи. Един ден майка ми ни заведе до къщата в кв.”Иван Вазов”.Тя вече беше съборена,а някогашните дворчета бяха покрити с отсечени цъфнали дръвчета.Тогава бях на 8 г.,но от този ден нататък знаех,че комунизмът не е добро нещо.На мястото на къщите,от едната страна на улицата, се появи едно панелно П,а от другата страна построиха масивен блок,на който и до днес казваме “комунистическия”.Една малка част от жилищата в панелите бяха дадени, естествено срещу заплащане,на бившите собственици на къщи и земя,друга част беше дадена на заслужили артисти и спортисти безвъзмездно,останалата част бяха общински жилища раздадени на “обикновенни” граждани.След 10.11 живеещите в общински жилища получиха правото да ги закупят и понеже по онова време се плащаше с така наречените неденоминирани лева хората за кратко време имаха шанса да си изплатят жилищните кредити,а подставени лица да се здобият с имущество на безценица.Тези хора,които тогава продадоха имоти,за да сложат парите си в банка за високи лихви бяха безжалостно ограбени.Имахме един съсед,който изгоря в “Града на мечтите”…А от къде започна сегашната икономическа криза?Ниският морал и алчността ни докараха до тук.В икономиката действат неумолими закони и за тяхното нарушаване се заплаща съответната цена и то от всички.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.