Протес срещу ЕС? Збъркали сте адреза!

Спомняте ли си кризата с прекратяването на доставките от природен газ в най-големия януарски студ миналата година? А кой спря газа?

Може и да не помните точно кой го е спрял, защото цял свят се чуди. А и доставчиците на руски газ направиха възможното да прехвърлят изцяло отговорността на Украйна – който иска, вярва им.

Чисто търговски и юридически вината е на страната, подписала договора за доставката, а тя е руският газов монополист “Газпром”. Адресът, с други думи, е руски. Но поради ролята на Украйна като транзитираща страна, която също има своята вина, отговорността някак си се разми – поне в България това е сигурно. Нещо повече, България стана единствената пострадала държава, в която откриха “виновника” категорично в лицето на Украйна, доколкото нейното посолство в София стана обект на протести, организирани от синдикатите – направо куриоз от “световно значение”. Цял свят се пазеше да вземе страна, макар в крайна сметка “Газпром” и Русия да отнесоха основните критики за агресивната си енергийна политика, само тук се намериха разбирачи, които “решиха” международния ребус в движение.

Същите тези синдикати ( конкретно РС на КНСБ и ОСО в „Радомир Метал индъстриз” АД) организират шествие-митинг под мотото: „Не на увеличение цената на газта, за да запазим работните си места”.

Добре са го нагодили като за скандиране. За целта думата “газа” ( природният газ) е придобил женски род “газта” ( газта за горене е друга субстанция, срещу нея не протестираме). Иначе трябваше да напишат нещо от рода на “Ще ви наритаме по таза, щото ни вдигате газа”. Което нямаше да е толкова неправилно. Само че проблемът отново е в…адреза. Адреза на прутеста!
Той е определен от синдикатите на ул. „Московска” между бул. „Цар Освободител” и бариерата на Британското посолство в София. И защо там? Ами в информацията по случая се припомня, че вчера станало ясно, че от 1-ви април природният газ и парното за потребителите ще поскъпнат въпреки намеренията на правителството да замрази цените. А увеличението на газа се налага заради” ситуацията на световните пазари и няма как да бъде избегнато”, посочи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Може ли обаче да уточним както как ще протестираме срещу ситуацията на световните пазари и защо точно пък край представителството на ЕК в София ( при бариерата на Британското посолство означава именно това – протест срещу ЕС).

“Протес срещу ЕС” е потрес, уважаеми протестиращи!

Той господин Семерджиев, макар и малко плахо, някак много уважително, се изпусна да посочи кой точно снабдява България с газ. Каза в една от многобройните си телевизионни изяви , че не можем да кажем на “Газпром” да не вдига цените.

Не че искам да подстрекавам някого срещу братската дружба с “Газпром”, но като ще се протестира толкова конкретно срещу цената на газа, има си адресат. В противен случай се получава точно като протестите срещу дупките. “Долу дупките”! И дупките сега треперят от страх.

Че има дупка в бюджета и в нея може да пропадне властта, това стана вече кристално ясно. Но май има и голяма дупка в мисленето на доста хора у нас, направо озонова. Някак си кислородът на гражданското общество не достига и цари масова дезориентация. И въпросните протести край бариерата на британското посолство и пред представителството на ЕК в София, вместо пред руското посолство ( не помня там да е имало какъвто и да било протест ), е ярко доказателство за това.

Очевидно не случайно е казано: където е текло, пак ще тече. Поводът ще да е отново прословутата течна дружба между нашите братски народи. Знаете кои, нали- определено не става дума за нас и британския народ.

А колко звучно щеше да прозвучи едно скандиране на правилното място “Течна дружба, течна дружба”!

19 мнения за “Протес срещу ЕС? Збъркали сте адреза!”

 1. И друг път съм писала , че протестите у нас почти винаги са инспирирани от едно и също място, когато не са на власт. Онези протести, свързани с Кремиковци – също, защото и той беше рожба на Течната дружба и място, откъдето се източваха пари за нечии нужди.Тук пак ще кажа, онези, които докараха държавата до това дередже, най-яростно подклаждат хората да протестират, понеже всичко е свързано с болезнени мерки, независимо за кои категории хора се отнасят. Така прехвърлят проблемине от болната върху здравата глава и викат “Дръжте крадеца”, т.е. ние ви осигурихме да лапате, а те искат да ви го вземат. И, като капак:”Долу дупките!” Опростачването е тотално!А, правителството е в цайтнот, защото обеща да ни е добре, а се вижда, че не е точно така. Но бих посъветвала всички протестиращи – напред към “Позитано” 20!

 2. Съмнявате ли се все още в съществуването на ГМО? Та те си се разхождат спокойно по нашите улици, когато е необходимо, ходят да протестират ( на правилното място,разбира се).Не само че няма да протестират пред руското посолство срещу поскъпването на газа – по- скоро биха протестирали пред Американското, защото американците са виновни за всичко.

 3. БРАВО Г-Н ИНДЖЕВ!!! ВЕНАГИ ЧЕТА С ГОЛЯМ ИНТЕРЕС И ОДОБРЕНИЕ ВАШИТЕ ПУБЛИКАЦИИ!! ДЕРЗАЙТЕ! ВИЕ НИ ПОМАГАТЕ ДА НЕ СЕ СРАМУВАМЕ ПРЕД ЧУЖДЕСТРАННИТЕ СИ ПРИЯТЕЛИ ОТ ЕС ЧЕ СМЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!

 4. Великолепно, г-н Инджев! Питам се, кой ги организира чак дотук тези от Радомир метал и защо досега не са ги закрили – дали не е именно за да имат под ръка протестиращ “материал” при всеки удобен случай? И защо да не ги закарат пред “къщата на Баба Яга” (аналогията сама се налага), където е правилното място за протестиране в този случай.

 5. Браво г-н Инджев, тъй като паметта на хората е къса, добре напомнихте за протестиращите от миналата зима.Вие сте на поста си и както винаги оригинален.Благодарности и до скоро!

 6. В тази връзка нека си припомним думите на лидерът на гръцките синдикати Танасис Хадес:“Българите! Техните синдикални лидери са путьовци – орденоносци, получили най-високото отличие от управляващите, затова че държат хората си мирни.“
  И малко отзвуци от учителската стачка:
  Анонимен :Синдикалистите” Тренчев и Желязко мислят само са собствените си интереси. Единият Гоце го направи орденоносец, води го със себе си в Португалия, сега е ред и на другия. Не им стигат бордовете, искат и с медали да ги кичат.
  пепа : Предлагам да се снеме мандата от синдикатите да преговарят от името на учителите, не им стига, че минипулираха Българсия учител, ами и срам нямат.
  Анонимен : Сега много от нас ще напуснат синдикатите. Да видим какво ще правят без синдикални членове.Синдикатите минаха от другата страна на барикадата. Продажна измет.
  С такива синдикати мястото на митингите винаги ще е грешно и други лозунги от “Не на дупките !“едва ли ще чуем скоро.

 7. Имам предложение г-н Инджев, да попитаме в посолствата на някои от страните членуващи в ЕС какви са цените на синъото гориво, например Англия, Испания, Германия, и естественно след това да напишете друга статия, за смелия български висш чиновник.

 8. До DIANE LANE

  Клейтман мисля Максим, същият който скоро сключи ПЪРВИЯТ ДОГОВОР с Атомстрой ли, как се казваше не знам,за оборудване за АЕЦ Белене !!!

  Г-н Инджев имам удоволствието да съм Ваш гост от Април-Май 2008г и аз
  поставям връзки към някои от Вашите статии и във Facebook, Skype,защото ми се иска повече хора да Ви четат.
  Бъдете здрав.
  С уважение.

 9. Г-н Иванов, няма нужда да се питат чужди посолства за цените на горивата. Ако тук е позволено, мога да дам линк към сайт, в който са сравнени цените на енегията (ел. енергия и горива) в страните от Европейската Общност.

  http://www.energy.eu/

  По повод на статията, бих искал някой да зададе следния въпрос на г-н Семерджиев – Как така цената на газа сега е по-висока отколкото при по-високато цена на нефта $150 за барел? Нали уж двете цени са обвързани или тогава това беше удобното оправдание?!

 10. От позициите на марксизЪма – ленинизЪма нещата се виждат просто и ясно – хищната руска Буржуазия от новобогаташи (да не е посмял някой да спомене цвят) експлоатира, експлоатира, експлоатира собствения си народ, но стига до критична точка на експлоатация. В същото време е нужна още експлоатация – за нарастналите джобни. Т.е. налага се експорт на експлоатация. И в някои от бившите колонии се намират “хубави хора” – помагат, братство в хода на боя.
  Предлагам този разширен модел на интернационална експлоатация, по идея на скорошен постинг на БЕБЧО123, да получи името “Гимнастьорка”, имайки предвид, че бивша “бойна дружба” стои в неговата основа. А съответните “хубави хора” да бъдат наричани “гимнастьорчики”.

 11. PP. “Гимнастьорчик” може да се разглежда като осъвременяване на остарялото и неопределено насочено “русофил”.

 12. Към Димитър
  На Нюйоркската стокова борса барел от черното злато поевтиня с 2,56 долара и цената му падна до 78,63 долара. Цената на нефта се намира далеч от своя исторически максимум, който беше регистриран в средата на лятото. Тогава на Нюйоркската борса цената на черното злато достигна 147,77 долара за барел.
  Цените на горивата при нас растат ли растат.Все едно сме Курската магнитна аномалия

 13. Винаги,когато не разбирам нещо,съм си “сверявала часовника”с г-н Инджев.И до сега,този часовник върви много точно.Благодаря ви г-н Инджев и от все сърце ви желая много здраве!

 14. До К.Г.
  Въпросът ми е риторичен – знам го Максим много добре, червена номенклатура. Като ученик беше слабичък, а я как се е оял сега!

 15. “Ако всички започнем да протестираме, кой ще работи”?
  “Ми то държавата е бедна, защо да протестираме”!?
  :^)
  Да ви звучи познато! 😉

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.