Доган повдигна медийния юрган

Оказа се, че не съм единственият възмутен от невероятното превъплъщение на Валерия Велева във в. “Труд”, която от най-голям апологет изведнъж се превърна в най-разюздан обвинител на Ахмед Доган. Винаги гордата със своята близост с него журналистка най-неочаквано го заля с обиди, подигравки и заклинания за лош край. Ами че това е все едно Венелина Гочева изневиделица да наругае в поверения й вестник “24 часа” своя кумир Георги Първанов!

Случаят с преобръщането на Велева е учебникарски ( ако не и клиничен) – заслужава да бъде изучаван от поколенията като демонстрация на това що е то предателска позиция в българската журналистика от съответния период. В смисъл – много е представителен като емблема на възтържествувалата традиция на нагаждачеството.

След моята статия, в която припомням двете лица на Велева в отношението й спрямо Доган ( като журналист, който е в тежък конфликт с този могъщ политик от поне 18 години мога да си позволя този лукс) “ Вече е позволено Доган да бъде руган – Велева се включи”, днес в публичното пространство се появи още един близък по смисъл в критичната си част към Велева текст. Автор: Ахмед Доган.

Публикувам го във вида, в която агенция “Фокус” помества под формата на писмо на Доган в рубриката “платено съобщение” ( каква ирония по отношение на поръчковата журналистика!):

Браво, Мадам В!
25 март 2010 | 17:34 | ДПС

Съзнателно не общувам с теб от последните парламентарни избори (юни 2009 г). Винаги съм знаел, че не си „моралният стожер” на обществото, за каквато се представяш.
Доколкото знам, само преди месец беше подновила офертата си да ни бъдеш таен P.R. Колегите ми бяха наясно, че и понятие си нямаш от P.R. стратегии, а с този акт искаш само респектиращо възнаграждение за „добрия тон”, който ще имаш в писанията си за нас. Знам, че не си изключение в това отношение. Но не мога да проумея, кой ти внуши, че можеш да бъдеш моралния рупор на обществото?
А само преди няколко дена, когато започна да провокираш поредната си манипулационна атака срещу ДПС, за един ден ме потърси шест пъти по телефона, и когато не ти отговорих, ми пусна sms, че „можеш да омекотиш и най- тежките удари, които получавам”. Браво, Мадам В. Много е яко, нали? В случая деликатният въпрос е: от колко места ти плащат за подобни „поръчки”? Или, може би, самосиндикално задаваш неприятната ситуация и притискаш само жертвата? Разбира се, срещу цената за „омекотяване на удара”. Не знаеш, че това е подсъдно, нали? А за морал, да не говорим…
Когато вчера прочетох сакралните ти заклинания по мой адрес, ми стана забавно, естествено, и интересно. Ако съм в подходящо разположение на духа, бих могъл да ти направя шокиращ психоаналитичен портрет само въз основа на този текст. И той няма да има нищо общо с твоите миш-маш излияния, които са безпринципна смесица от разнородни понятия, които само внушават непоносимост, ненавист, омраза и дори агресивност. А знаеш ли, че и това също е подсъдно. За морал – да не говорим…
В този текст цялата ти същност е концентрирана в началото на въвеждащото ти изречение: „ този път няма…” Защо, Мадам В, този път няма? Защото не ти плащаме, нали?
От къде идваш и накъде си се запътила, Мадам В? Кой те е упълномощил да се правиш на морален съдник на (и в) обществото? Един съвет. Когато бълваш подобни деструктивни внушения, го прави пред нарочно поставено за целта огледало. Така сама ще прецениш границите на моралния императив във вътрешния си свят, както и съответствието му на външните обстоятелства.
Между другото, имаш интересна история от гледна точка на категорическия императив (постъпвай с другия така, както с тебе би искала да постъпят). Например, започваш от „политици по пантофи”, минаваш пред интимното проектиране на Аз-а в кухнята и спалнята на различни величия (преобразувани в такива маркери – символи, като „гащички”, „луксозни апартаменти”, „милиони в зелено…”, „боянски сараи…”, „властта, която разпределя порциите…”, „1.5 млн лв от Цанков камък…”), до превъплащаване в ролята на Касандра, която определя, кой какво трябва да прави и кога да си ходи от историята…
Всеки от собствената ти гилдия може да потвърди, че тези пуснати в обръщение семантично натоварени „символи”, са върховни моменти в твоето развитие.
Нещо повече. Тези „символни ядра” се превърнаха в организиращи принципи и „скрити параметри” на измъчената ти аналитичност и на престорената ти морална позиция.
И технологията на правене на собствената ти история е една и съща. Това е методът на подмяната: подменяш предметната реалност (обективният факт) с виртуална реалност (предложения) и върху „новата” основа на предполагаемата виртуалност съграждаш или създаваш всякакъв тип „новини”, които в общественото съзнание изглеждат правдоподобни, но по принцип са подвеждащи, невярни или манипулационни.
Например, ти много добре знаеш, че четирите идейни проекта (като предпроектни проучвания) нямат нищо общо с „Цанков камък”. Дори, тези предпроектни проучвания не са започнали да се реализират; те не са обективен факт. Те са направени като стратегия за развитие на една частна фирма в контекста на европейските реалности.
Но понеже усещаш, че проблемът с „Цанков камък” влиза в полезрението на обществото, като част от дневния му ред, съзнателно свързваш предпроектните проучвания за други обекти с един обективен факт – „Цанков камък”.
Именно тук е подмяната, Мадам В, и върху тази виртуална реалност с внушени правдоподобни асоциации (свързването на един обект с друг, които нямат нищо общо), започваш да изграждаш политически, икономически, правни и морални тези.
Що се отнася до Хидровъзел „Цанков Камък”, вярно е само едно. Много хора знаят, че бях идеолог на този проект до намирането на финансова схема за неговото стартиране. По финансинг проектът спечели първо място в ЕС по „виртуално финансиране”, чрез медота да въглеродните емисии (Протокола от Киото). След това компетентните субекти бяха други.
Така е, Мадам В…
Явно е, че от време на време изпитваш чувство на вина. Ти си знаеш. Но сигурно не съзнаваш, че комплексът за виновност продуцира агресивност.
Да. От гледна точка на цялостния ти статус, това е нормално. Дерзай! Знам, че имаш слабост към властимащите. Но запомни: накрая всеки трябва да си плати сметката.
Ще се помоля за теб.
Господ да ти е на помощ!
А. Доган

Текстът на писмото на лидера на ДПС Ахмед Доган е публикуван в оригинален вид, без съкращения, без редакторска намеса. Редакцията не носи отговорност за твърденията в него.”

……………………………………………………………………………………………………….

Отговорът на Доган на една журналистическа публикация няма аналог на подобен задочен диалог.

Да оставим настрана белег за какво е тази превъзбуденост (Доган не за първи път е обект на остри критики – моя милост му е посветил доста повече, но никога не си е изпускал така нервите, още по-малко по адрес на отделен автор). Извън политическия знак за земетресение на върха на ДПС, демонстрацията на това състояние от страна способния да мълчи с месеци Доган представлява много по-голям интерес като диагноза за състоянието и историята на заболяването на българската журналистика. Защото в изблика си Доган буквално я подлага на публичен гинекологичен преглед. И е ясно, че познанията му са лични.

Не става дума за “пикантното”в писмото и за факта, че изреченото от автора му в един словесен делириум за “гащичките” и всичко подобно надхвърля стилистиката на всеки жълт вестник. Иде реч за разкриването на механизмите на платената журналистика. Защото кресчендото на Доган звучи правдиво като крясък от болка. Поне веднъж не е зализано, с недомлъвки и подмятания – то буквално разголва какво се случва в най-интимните кътчета на медийната вакханалия под юргана на властта.

Много пъти съм твърдял, че продажността на българските медии и успешното им покваряване са в основата на много от уж “неразбираемите” ни беди днес. С купени и употребявани от прекупвачите медии можеш да изпратиш всякакво послание до раята – включително да настояваш, че управленският ти провал е успех . В нашите блатясали водоеми винаги се намират крайдунавски шарани да се хванат и да станат стръв на политическите акули. Тъкмо медиите играят ролята на серкмето за масов улов на мозъчно лениви индивиди за употреба на хищниците.

Сега Доган, доведен явно до бяс от едно лично предателство, прекрачва едно от най-големите табута на прехода, като ни разказва най-съкровената му тайни за методите на манипулирането и стига в отчаянието си дотам, че е на ръба да си признае престъпление ( защото подкупването на медиите е такова, а той го изважда на показ със свидетелското си показание).

Сарказмът, надменността, заплахата и клетвите на Доган са добър урок за медийните слуги, какво могат да очакват от разгневените си господари. А може би са и повод за дремещото правосъдие, което най-после да забележи, че търговията с влияние е престъпен алъш – вериш , който се върши пред очите ни от години по най-безсрамен начин. Най-после един много авторитетен свидетел ( и участник) в тази престъпна схема проговори. Да чакаме ли Брюксел да поиска обяснения или да прати доклад с поредната доза зададени отговори към българското правораздаване?

71 мнения за “Доган повдигна медийния юрган”

 1. Прав е Ахмед Доган,че няма неплатени сметки! Аз самато го повтарям непрекъснато! Днес обаче Ахмед Доган издаде фактура с историческа стойност, според мен! При това, с начислено ДДС,и то май по новата, по-висока, ставка, и още повече – без отстъпки за редовен клиент !!!
  Чакам реакцията на др. Тошо Т.
  Очаквам реакцията на Комисията по етика в медиите.
  Очаквам освен теб да видя кои други колеги и като как ще реагират?! Защото, ако няма реакция, предлагам да пускаме кепенците на всички медии в България! А професията “журналист” да бъде заличена от класификатора на упражняваните в България!
  Всъщност, аз самата нямам думи!

 2. ….С купени и употребявани от прекупвачите медии можеш да изпратиш всякакво послание до раята – включително да настояваш, че управленският ти провал е успех …..

  ————————————

  Bolnata istina!

 3. Преди дни само,в мой коментар споменах името на Велева по повод Доганщайн.Спомних си и едно интервю на Осман Октай,който директно казва кои “журналистки”е виждал по пеньоар и пантофи в дома на Доган.
  Сега вече панаира е пълен,размахват се гащи,пантофи,камъни/доганови/,ще има и друго.
  Чорапа явно ще започне да се разплита,ще слушаме и ще гледаме докъде ще стигнат,и наистина господ да им е на помощ.

 4. Най-силният коз на информацията е дезинформацията. Първото се купува с много пари, второто купува човешки души – будали.
  Къде е място ви дами и господа медийни проводници в измисленото от вас понятие “четвърта власт”.

 5. Ще стане още по-интересно, както се казва…А аз си мислех, че нищо не може да размърда блатото…

 6. Наистина потресаващо събитие! И от кого го дочакахме? От 2 символа на най-гнусното и отвратителното в българския публичен живот. Къде бяха тия двамата, когато българите мряха по опашките? Единият прибираше милиони в зелено, разсъждавайки за “трансцеденталната субстанция на семантичната еманация като структурна проекция на социаллибералната постдискурсивна идентичност в контекста на метафизичната сугестивност”. А другата? Писах вчера за нея като за най-гнусното и продажно влечуго. Имах предвид не толкова самата нея като архимръсница и червено ченге, колкото като перфектна комбинация на журналистическо бездарие, слугинство и липса на капка професионален морал. Я да пробвам да пародирам един неин коментар.За кумира й Гоцэ например (когато цъфна в Ирак-чутовен връх на подвизите му):
  “Георги Първанов… Просто мъжко момче.Просто-държавник.Истински българин. Човек на думата. И на делото.Тази нощ ние спяхме спокойно. А той? Той не мигна, за да стигне там. В обстрелвания самолет. Сред бомбите, взривовете.При нашите момчета в Ирак. Те посрещнаха като свой върховният главнокомандващ, защото той не се отличава от тях.Същата мъжественост, същата воля, същата преданост към дълга и мира.
  А къде беше Костов в тази паметна нощ на Първанов и на цяла България ? Свит и съскащ в черната си злоба срещу всичко прекрасно, гърчещ се в своите пъклени замисли и козни…”
  И т.н., и т.н…
  Та тази пачавра беше институция и медиен авторитет? Всъщност за България нейната кариера е нормална. И най-жалкото е, че й го каза равен по морална низост на самата нея.

 7. Честно казано, в определени моменти докато четях Догановото произведение, този човек ми се стори симпатичен. Въпреки острата неприязън, която изпитвам към него заради безочието и цинизма, който демонстрира непрекъснато. Но след края на писмото се почувствах омерзен. От пълната липса на скрупули и ценности в “героите” от последните 20 години. А за Велева какво да кажа – това е типичният писач на вестникарски материали за тези години – сребрелюбец, подлец и напълно безгръбначен. Добре че има изключения, колкото и малко да са.

 8. Г-н Инджев, има една сериозна разлика между двете реакции на статията на Велева – Вашата и тази на Доган. И тя е в това, че Доган едва ли се опитва да изясни нещо с писмото си. След 20 години наблюдения върху публичното му поведение съм убеден, че целта му е точно обратната: да размъти водата в обществено-политическата среда. Допълнително към мътилката, която така или иначе се е надигнала (и всъщност е перманентна от две десетилетия насам).

  Значи Доган излиза да лови риба. Интересно каква е целта на риболовния му излет в този точно момент.

 9. Драги gambler, понятието “четвърта власт” (the fourth estate в оригинала) го употребява за пръв път английският историк и депутат Томас Бабингтън Макколи през 1828 г. Масова популярност обаче добива след реакцията на Е. Зола по аферата Драйфус.

 10. Към Никифоров:

  Сигурен белег, че Велева е още на власт след този катаклизъм и че не става дума за нейна солова акция, е следният начин, по който “Труд” публикува тази вечер писмото на Доган и обещава да отговори ( обърнете внимание на думата “долният”…):

  “Долният текст бе разпространен вчера от пресслужбата на Ахмед Доган под формата на платено съобщение в някои електронни медии. Той съдържа клевети, измислици и инсинуации. Но верен на принципите си да не крие нищо от своите читатели, вестник “Труд” реши да го публикува, при това безплатно – по изричното настояване на Валерия Велева. Отговорът на редакцията очаквайте утре”.

  “Труд” ни казва преди всичко, че не било вярно, че на Велева и компания някога е било плащано за публикации – там ги стяга чепикът!

 11. Да продължа още малко:

  Една от целите на Доган според мен несъмнено е, както винаги, укрепване на ореола му пред собствените му избиратели. “Политикът, който назовава нещата с истинските им имена” (да, да, има мнозина, за които лафовете за “обръчите”, “порциите” и т.н. са връх на политическата откритост и смелост).

  Пък и твърде дълго мълча, та трябваше все пак да покаже, че още го има. Но внимателно: по такъв начин и на такава тема, че да не го емнат от всички страни; значи, нищо свързано с икономика, финанси, криза, доходи, правосъдие и подобни щекотливи теми. И е за отбелязване, че писмото му е твърде “кротко” – няма я оная демонстративна наглост на недосегаемия, характерна за предишните му “ключови изказвания”.

  Друга възможна (и твърде вероятна, според мен) цел е да провокира обществен дебат, който да принуди управляващите да открият още един фронт: срещу тъмните страни на “четвъртата власт”. Едно че по този начин усилията им ще се разпилеят още повече, и второ, точно такъв фронт им е безкрайно неудобен, имайки предвид медийния им начин за правене на политика.

  Провокацията е доста силна. Освен това със самото си начало налага едно доста бързо развитие: фамилиарността (обръщението на “ти”), в която има същата интимност от типа на “гащичките”, приковава като магнит вниманието на широката публика – и не само изисква ответна реакция, а я изисква незабавно. И то не само от Велева и “Труд”; пред другите медии и въобще фактори в медийното пространство стои нелекото предизвикателство да вземат страна в конфликта 😉

  Прави впечатление обаче и нещо друго: характерният за изказванията на Доган надменно-витиеват философски изказ (от типа “който е достатъчно умен, да ме разбере”) като че ли е по-засилен от обикновено. Това ме кара да предполагам, че този път наистина се е изнервил – дотолкова, че да не забелязва, че му личи. Припомняйки си скорошното също толкова нетипично изнервяне на президента, може би може да се заключи, че все пак настъпват някакви сеизмични промени из онези дълбоки пластове на властта (и на официалната, и на подмолната), които са невидими за широката публика. Много ми се ще да мисля, че наистина е така. Но да видим…

 12. Агентите Бор и Бреза срещу агент Сава – невероято, но факт! Типичен конфликт на интереси. Лично аз очаквам с нетърпение ( нарочно избягвам точната дума ) отговора на засегнатите лица, още повече утре е петък – денят за всенародно шоу.
  Ха сега т.н. „Прокоратура на РБ” да намери повод ( много трудно ги вижда тези поводи! ) да се самосезира за търговски интереси между дълго управлявала партия и „популярна” медия.

 13. Eх, да имаше начин да заспим и като се събудим всички Валерии и Догановци да са се изпарили и въздуха да е станал по-чист.За съжаление без натиск няма как да стане това.МАСИРАН И НЕПРЕКЪДНАТ НАТИСК.ДА ИЗЧЕЗНЕ КОМФОРТА ,С КОЙТО СА ЗАОБИКОЛЕНИ.

 14. не мога да си представя как се чувства “човек”,като се събуди сутринта до доган;много гнусотия ще изпълзи още изпод юрганите,нищо чудно такъв е морала на много политици и журналисти на прехода;кохорта от първенюта и техните платени клакьори

 15. Усещането ми е за блатооооо. С червени алигатори. Ясно е, че в Бг (с минималистични за представите за демокрацията изключения – като този блог и неговият автор:))) медии няма, още от ерата на в.Раб.дело.
  Въпросът е защо точно сега някой реши да разбърка блатото. И в крайна сметка, разбъркващият/ разбъркващите участници в сценката, която е на ниво на изпълнение “селска вечеринка” да не би да са забравили, че единственият “успех” в подобна ситуация е да се напръскаш с кал.

 16. PS: Всъщност винаги съм мислил, че най – точно, най – правилно и най – безпощадно разобличение на агентите ще настъпи едва когато самите те започнат да го правят взаимно.

 17. Неочакван, в смисъл, че не вярвах някога да излезе нещо подобно наяве, край на нещо, което наблюдаваме от години. Как “Труд” и писачи като Велева, се представят за най-кадърните, най-модерните и най-обективни медии у нас. Съответно герои на техните публикации бяха хора от рода на Доган. Не може обаче да се отрече, че той все пак бе най-ухажваният и най-възвеличаваният! Е, може ли човек да си помисли след всичко, което се наблюдава у нас, че тази идилична симбиоза между изпълнители и поръчители, ще придобие такъв развой?! Аз лично, никога! Затова се радвам, че тази размяна на писмени удари се случва. Добре би било, ако “зарази” и други медии и работещи в тях хора. Защото, както неведнъж е писал г-н Инджев, Велева и в. “Труд” са само частица от медийния масов слугинаж, който се предлага у нас в разкрасената (или набедена) опаковка на национални медии! А финала на този задочен разговор очаквам с интерес! И с чувство за мечтана справедливост!

 18. Колкото и да не е възвишено чувството на злорадство, в този момент на “караница”, точно такова ме изпълва към две същества без никакъв морал и де факто с огромна власт /най-вече политикът/. Но така им се свличат фасадите и маските пред малцината вярвали им досега, че става весело. Дай Боже повече маски да паднат!

 19. Do Gambler:
  Ако отречеш, че власт /освен всичко друго/ е и това да казваш на масите не какво да мислят, а за какво да мислят, значи нямаш понятие нито от власт, нито от медии….

 20. г-н Инджев,сполай ви за навременната реакция,но като прагматик, за какъвто ви имам, боя се, че поизбързвате…, уважаемия Зелен Бетон в това отношение с присъщия си еффемизъм, вече ви припомни, че не бива да забравяте за мистичността на изтока и приемете или съобразите – както ви хареса – с прагматичността на запада. Боя се че предубедеността и мнението ви, че познавате г-н Доган може да ви изиграе болезнена шега. Орхан

 21. Оппаа. Що стана’? Щом някой попита “от къде, тия пари?” и шушумигите се размърдват и излизат на светло. г-н Гоце направи пресконференция; този пък измислил дистанционна форма на психоанализа?! Само последното изречение е малко стряскащо 🙁

 22. Гоце нелегално в БСП 10 г. преди създаването й? Frognews/Стойко Стоянов
  Г-н Инджев, надявам се да сте го прочели. Дадохте чудесен пример за аргументирано изобличаване не веднаж на никаквеца от граовско и ето последователи…

 23. И по темата: комунистическите-кадесарски мерзавци никога, ама никога не са се спречквали публично!
  Винаги тихичко, на партийно събрание или оперативка са си отправяли градивна критика.
  Та това си е оперативно мероприятие/уйдурма от всякъде.
  Но са припряни, ще им лъснат за.ниците.

 24. Ех мадам “В“ поне пари да бяхте взели, някой лев в зелено, да ви разбере човек.А то всичките хвалби по адрес на Доган идвали от вътре просто така от пантофите през гащичките та до страниците на в.Труд.Как може “най големият политик“ според теб да постъпва така.Ти се пази да не извади “sms“а, дето си му го пратила,че и върховният главкомандващ няма да може да ти помогне.

 25. Ако не беше кризата на правителството, щях да съм напълно радостен, защото Доган и Първанов сами започнаха да си вкарват автоголове! Дано маските паднат напълно и то най-вече за досега слепите граждани на България!

 26. Галина Вълчева е права – нека видим реакциите – защото ако перефразираме – само с Иво не се живее.Защо ми се струва,че още в сутрешните блокове Кънчо,Кольо и Андрей ще ни обясняват нещата?

 27. Ох, леле… Това сигурно е заболяло Мадам В. И показва искрената болка на Доган. Подкрепям Boky горе, че за момент Доган като че ли става симпатичен. Извадено от контекста, отвореното писмо звучи като писмо от обиден от неправдата честен човечец. Като писано от някого, на когото му е писнало от безправието, срещу което се излага.

  Това извадено от контекста, разбира се 😉 !

  Иначе и двете страни на тази схватка са ми крайно антипатични. Уважавам Доган като политик, но не и като човек. А от цитирания от вас, г-н Инджев, отговор на в-к “Труд” си личи, че и двете страни са тръгнали на война. Доган, обиден от наглия удар в гръб, хвърли ръкавицата, “Труд” я поеха. И аз няма какво друго да правя, освен да се радвам, защото имам чувството, че – като никога! – когато двама се карат, ние, третите, ще печелим 🙂 .

 28. В следващите редове ви предлагам едно малко упражнение – разшифроване на една колкото легендарна, толкова и мистична мисъл на не по-малко загадъчния като явление философ-експерт на прехода, българина Ахмед Доган: „трансцеденталната субстанция на семантичната еманация като структурна проекция на социаллибералната постдискурсивна идентичност в контекста на метафизичната сугестивност“ – фразата е истински филигран на словесната изящност и затова изисква нестандартен подход към нея.
  Ще използвам т.н. „reductio ad nihil“, за да опитам да достигна нейната квинтесенция, тръгвайки от нейния превод не само на кирилица но и на говорим български: „свръхопитната същност на смисловото излъчване като съставно отражение на общественосвободната следговорна тъждественост в условието на нетелесно внушение “. – Казано по-стегнато – „предпоставената същност на излъченото послание от съвременната капиталова система в условия внушени от самата нея“. – Казано накратко – „предварително се знае какво ще каже пазарът“.
  Сега вече ясно ли е как се става експерт? – По обратния път. Взимате една очевидна истина и чрез симетричната на първата редукция „reductio ad absurdum“ доказвате, че с Дан Браун сте единствените, които сте способни да разшифровате пазарните капиталови механизми.
  Остава с помощта на медийните пиари да си спретнете имидж, който да подсигури достатъчно будали (дори и на атомно ниво) за съответните хонорари.
  Или както самият философ-експерт в писмото си до медиите много точно го е обрисувал визирайки иносказателно себе си: „Именно тук е подмяната, Мадам В, и върху тази виртуална реалност с внушени правдоподобни асоциации (свързването на един обект с друг, които нямат нищо общо), започваш да изграждаш политически, икономически, правни и морални тези. “

 29. За мен най-важното е рамката на медийната картина, която се очертава от това писмо. Тук наистина трябва да е журналистически пъкъл.

 30. Всичко това е всеизвестната истина само че този път изречена на глас. И от това няма да произлезе нищо съществено както от много други подобни, няма и никой да се самосезира, щото е казал народа: Дума дупка не прави!
  Друго е интересното от писанието на философа-консултант и то е следното: “Що се отнася до Хидровъзел „Цанков Камък”, вярно е само едно. Много хора знаят, че бях идеолог на този проект до намирането на финансова схема за неговото стартиране. По финансинг проектът спечели първо място в ЕС по „виртуално финансиране”, чрез медота да въглеродните емисии (Протокола от Киото). След това компетентните субекти бяха други.” Като как да го разбираме това неясно пояснение?! Много философски се е изказал консултанта или просто не знае какво казва!?

 31. Както казва Народният поет “Люлякът ми замириса„… на оплескани долни гащи.
  На мадам В гащичките и на агата шалварите.
  Изключително удобен момент за прокуратурата, ако въобще има такава. Да сгащи някой точно когато се е подрискал и се чуди и озърта как и с кво да се забърше. По-безпомощно като в това физологиочно положение няма как да им се предложaт и „джурналистката„ и „политикът-учЕн„. Образно казано, разбира се.

 32. В бурното море всички трябва да се хванат здраво за нещо сигурно в лодката и същевременно да не я разбалансират. Затова никой не смее да се мръдне и да говори много-много. Е, след като обаче лодката започва да потъва, един друг се мъчат да се избутат от борда й, за да останат малко по-дълго отгоре. Кофти ситуация в неподходящо време! Както е казал великият Вилхелм Буш:
  Да, досадно, несъмнено
  този път бе и за него!

 33. Танушев, лично благодаря за отлично разшифрованата загадка на шуменския Хегел…от много време не съумявах да заспя мислейки какво точно е искал да каже автора с подобно в този низ от иноземни прилагателни със съществителни без глаголи, които да осъществяват някакво действие помежду им….

 34. “трансцеденталната субстанция на семантичната еманация като структурна проекция на социаллибералната постдискурсивна идентичност в контекста на метафизичната сугестивност“

  Това контрапунктира на сюрреализма на централната метафора, която се стреми да сублимира това, да трансцедентира онова, и да заживее в мир с фундаменталните дихотомии на нещо трето.

  Както беше казал монката едно време, не минава ден без да излезе някое скандалче, за да се разсейват хората, нали.

 35. Мадам В. и А.Доган са главните герои в пиесата на изключителния политик,философ и експерт за милиони с артистичното име Меди.Имам чувството,че на Мадам и е платено да го отнесе т.е. като няма достатъчно хляб, на народа се дават изобилно зрелища.

 36. Господин Борис Танушев, много ми хареса коментара Ви. Бихте ли опитали да преведете на разговорен език и една фраза от днешното писмо:
  Що се отнася до Хидровъзел „Цанков Камък”, вярно е само едно. Много хора знаят, че бях идеолог на този проект до намирането на финансова схема за неговото стартиране. По финансинг проектът спечели първо място в ЕС по „виртуално финансиране”, чрез метода на въглеродните емисии (Протокола от Киото). След това компетентните субекти бяха други.”

 37. Ку-ку-ру-ку вафла чудна!

  😀

  Такъв цирк скоро не бях гледал.
  Това е пример за видущите. На останалите зАспи така и ше им профучи “кьоролсун табелата” покрай очите и ушите.

 38. Има един професор историк,когото преди време мадам интрвюира,а той ги!!! предпочиташе !добре измити!!!!”,така както и Дърлева,която все си “блести”,
  отвреме навреме,без да се е изкъпала,но и двете са “върхът!!!”….и жалък и параноичен…
  Дано не ги забрави който трябва и в следващия се велик проект!
  Но ние все забравяме Ялта,като си имаме днещната Ялта и търпим маниаците,от които се отърси Средна Европа,най-вече,Полша,
  Чехия и т.н.,докато ТУК минава,и марионетното и ипотекираното….
  Сега,когато види се,ще мине номера за гърците,хем с напъни и на ЕС,а и с брак на МВФ,от кумова срама…нито ще коментирам повече уравляващата мъдрост,нито завоя на Ф.Кастро,г-н Инджев поздравил вече здравната реформа на Обама,
  и още по-малко уменията на тандема Медведев-Путин,като ключ към бъдещи обстоятелства….
  До тук бе и с медийни пиари за консули!
  Останалото в очертаващия се пъкъл, ще го свърши живота и Историята,български Орльо!

 39. Доколкото знам, само преди месец беше подновила офертата си да ни б
  ъдеш таен P.R. Какво означава това.Признание за извършено преди това ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

 40. Г-н Инджев, искам да ви споделя, че нямам по-добър старт на работния ден от вашите статии и коментарите под тях. Благодаря за което 🙂

 41. Цанковия камък вече е вързан на шията на Доган.Да видим колко е дълбок язовира в който скача.
  Предаден от свой:)съдба на доносник.

 42. Относно Апостол Апостолов

  Уважаеми г-н Инджев,

  вероятно не сте чували за лицето А. А. – известен шарлатанин и нечистоплътна какавида на нещо много по-лошо, стига да намери подходяща хранителна среда. Той твърди, че е победил увлечението си към алкохола, мошеничествата и дори детския си паралич. Дори и така да е – видно е, че не е успял да превъзмогне в себе си лошотията и невъзпитанието.
  Лошото в случая е, че той пише сквернословията си съвсм умишлено, давайки линк към сайта и блога си с цел безплатна реклама и продажба на поредната си тюрлю-гювеч книга.
  Който се хване – хване…

  Колкото до трагикомедиите, които разиграват сродните нему души на журнализка и учен-политик и пак учен – не се учудвайте повече на нищо!

  Всичко иде от Лабораторията…

 43. В един цирк играят, номерата си ги знаят. И ние им ги знаем, че им ги гледаме вече 20г.

  Чудя се само дали тоя трик не е ли свързан с импийчмънта на Гоце, Бащицата на Българската интернационална тройка?

  Слушах я тая сутрин
  мискината /мискин,а на арабски означава- бедничката, горкичката, нещастната/ как призовава политици, журналисти от гилдията и зрители да я защитават!?

  Брей, как мадам В се сети и за обществеността и търси подкрепа гаче не са я шибали с кожен камшик, а са я млатили с чукове и метални тръби като Огнян Стафонов, че да я защитават. От кого по- точно и за какво?

  Тази сутрин по телефона в БНТ се изцепи, че мъжът й щял да съди Доган…Бря, бря..Я, завалията да не си троши парите за адвокати, че сигур и скрити камери има в Сараите, ами направо с надянатите от жена му Гоцеви и Доганови рога и БОРови иглички- да ги емва лично и да не ме занимават със семейните си проблеми.

  Гоце, кажи си!Писна ли ти от тая интернационална тройка? Писна ли ти от рога, че минаваш на копита?

 44. В.Велева е живо олицетворение на сътоянието на тъй наречените български “медии”, за което Вие г-н Инджев неведнъж алармирате обществото.

 45. Всъщност не е изненада какво точно е станало – скандал между един мръсник и една мръсница, най-вероятно защото не са се разбрали за цената на вестникарското проституиране или понеже сутеньорът на мръсницата (който и да е той), е решил, че по някаква причина първият мръсник трябва да бъде изритан от меките постели на медийния публичен дом навън на мръсния тротоар.
  Не мога да потисна недостойното чувство на злорадство, което ме обхваща, защото за пръв път двама агенти на Държавна сигурност публично се хващат за гушите.

 46. Обращението “Мадам В”на Доган е показателно за журналистиката.”Мадам” обикновенно наричат управителката на публичния дом.

 47. Вече се разбра,че са с ъ б р а н и подписите за “импийчмъна”,а В.Велева ще съди А.Доган.

 48. Към Гражданката Цеца:

  Благодаря, че ми обърнахте внимание за линка, което вече не е смешно – няма да му ставам съучастник…

 49. Не мога да потисна недостойното чувство на злорадство, което ме обхваща, защото за пръв път двама агенти на Държавна сигурност публично се хващат за гушите.

  Posted by Пламен Иванчев | март 26, 2010, 11:30

  …………………………..

  А Кеворкян (Димитър) и Коритаров (Алберт)?

  А Тошо Тошев (Бор) срещу
  Петьо Блъсков*

  *В средата на 90-те на страниците на флагмана на “демократичния печат” Мутафов нарече боса на пресгрупа “168 часа” Петьо Блъсков “ченге”. Обиденият медиен магнат заведе дело за клевета срещу него. /Малко уточнение – тогава за такива писания се предвиждаха сурови наказания, включително затвор!/. Въпреки това Блъсков триумфално загуби делото. Което определено навежда на мисълта, че или Мутафов не е имал точно това предвид, или… досетете се сами.
  “Блиц”

  “Не случайно виждате, че агентите на ДС са във всеки скандал, във всяка една институция.”

  Б. Борисов

 50. Към населозадедо в отговор на обяснение за: „Що се отнася до Хидровъзел „Цанков Камък”, вярно е само едно. Много хора знаят, че бях идеолог на този проект до намирането на финансова схема за неговото стартиране. По финансинг проектът спечели първо място в ЕС по „виртуално финансиране”, чрез метода на въглеродните емисии (Протокола от Киото). След това компетентните субекти бяха други.”

  Нормално е Доган да претендира, че е идеолог на проекта „Цанков камък”. Човекът разпределящ финансовите порции в държавата (според собственото му признание) би трябвало да знае най-добре как са поделени късметите от енергийната баница – ядреният за президента, газовият за правителството и водният за него. Доколко финансингът обаче, който се превежда като в момента действащо финансиране, може да е виртуален, на този въпрос трябва да си отговори самият експерт. В случая може да се говори само за субсидиране (финансова помощ срещу резултати) по механизмите на Протокола от Киото.
  Няколко думи за този протокол целящ се в ограничаването на изхвърлянето във въздуха на газове с парников ефект. С него се въвежда контрол върху замърсяващите атмосферата производства с т.н. газ-кредити и разрешителни за вредни емисии. С последните може да се търгува, като това позволява на силно развитите индустриално държави да замърсяват повече на собствена територия за сметка на закупените свободни кредити от слабо развитите и следователно по-незамърсяващи производства на не дотам индустриализираните. Полученият от тази търговия финансов ресурс по принцип трябва да се влага в развитието на екологично чисти производства. Именно в тази връзка хидровъзел „Цанков камък” е субсидиран от правителството на Австрия, което трябва да изкупува спестените чрез водноелектрическата централа емисии на въглероден двуокис.
  А как може да се обясни последната фраза за субектите – на тази загадка отговор дава бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в коментар по повод „Цанков камък” : “Правителството провали всички големи енергийни проекти, които можеха да вкарат в икономиката милиарди евро точно в периода на най-голямата икономическа криза (…)”

  Или с други думи, Доган ни казва: Бях се докопал водните централи да ми пълнят гушата за сметка на австрийските абдали и българските будали, ама оня гламавият дето дойде на власт си намери приказка с аркадаша и сега ме прецакват.

 51. Атаката на Мадам В срещу Сокола не е ли знак, че доверието на главните кукловоди на политиката у нас към последния е вече изчерпано? След толкова гафове и провали той вече не е необходим на олигархията. Вероятно ще отиде в политическото небитие след като е изпълнил вече задачата си. Но друг ще го смени и толкоз…

 52. “Освен това ще отправя призив към всички български политици – аз работя с българските политици вече 17-18 години. Направила съм над 2000-3000 интервюта. Направила съм още толкова анализи. Те са били в повечето си случаи критични. Искам да призова българските политици – който и да е от тях, с когото и да съм правила интервю, който и да е бил обект на моите анализи, един поне нека да се обади и да каже, че аз съм го притискала, че аз съм го манипулирала или че съм взела пари“, закани се Велева.
  Как мислите дали някой ще се обади.??!

 53. Колеги, фразата „трансцеденталната субстанция на семантичната еманация като структурна проекция на социаллибералната постдискурсивна идентичност в контекста на метафизичната сугестивност“ е моя пародия на стила на Доган. Но много малко се различава от опигиналите.

 54. Тази сутрин гледах сутрешния блок на Нова телевизия.И се втрещих от самообладанието,дебелоочието и спокойствието с което говори Мадам В!Издирих виодеото и пускам линка.Обърнете внимание на думите,които казва:”Искам да призова всички български политици с които аз съм Работила през последните 20 години-нека един да се появи,да каже…..,че аз съм го притискала или съм искала пари”.
  Какво означава Журналист да РАБОТИ с политик?Дали ще се намери политик,които да каже,че е работил с Мадам и на нея й е било плащано?И още много въпроси могат да се зададат.Мисля си-добре,че има интернет!Добре е,че го има Иво Инджев!Удоволствие е да чета материалите Ви господин Инджев!И коментарите на гостите във Вашия блог!
  Ето и линка:
  http://www.novatv.bg/bg/shows/videos/6?video=2

 55. Към Стамбо:
  Преди доста време я бяхте пуснали фразата в един от коментарите си и дори самият аз писах, че това е пародия на стила на Доган. Търсех обаче да открия оригинала, но попадах само на тази цитат (приписан на Доган дори и от Ангел Грънчаров, който е философ с практика). Можех от моя страна да направя уточнението, че става въпрос за пародиран израз, но реших, че това не променя същината на анализа ми, след като в интернет пространството фразата се свързва с Доган, т.е. съответства на представата за него. Сега обаче съжалявам за ненаправеното уточнение, защото не искам да създавам впечатлението, че се заяждам по измислен повод. Смятам, че действително имам основание да анализирам по този начин “творчеството” на Доган. Обаче вашата намеса ми напомня, че трябва да се съобразявам и с “бдителната” общественост (връзката е с лафа от едно време – обществеността не спи а бди).

 56. Но запомни: накрая всеки трябва да си плати сметката.
  Ще се помоля за теб.
  Господ да ти е на помощ!
  А. Доган

  На мен ми се струва,че “журналистката” е заплашена.Съвсем официално при това.Публично в медийното пространство.Не би ли трябвало прокуратурата да се самосезира?Прилича ми на нарушаване на омерта и заплаха от страна на мафията.

 57. Всичко е наред, уважаеми колега Танушев, в първата версия на моята пародия присъствуваше “вектор”, но този термин действително го беше употребил употребяващия Мадам В.Анализът Ви е наистина е брилянтна херменевтика. Поздрави!

 58. Г-н Инджев, струва ми се ,че разкрихте извънземни. Ние двадесет години си мислим,че те(ВВ-АД; АД-ВВ)са като нас, а те очевидно не са.Манипулирали са и са изменяли нашия свят. Имаме ли друг път, освен да приемем, че всичко каквото са правили и писали е невалидно? Моля Ви, ако си заслужава, коментирайте, в тази насока.
  Благодаря Ви за всички статии в блога Ви.

 59. Дами и господа, днес за разлика от вчера, ми хрумна една много гадна и коварна възможност за шумния конфликт между агентите Бор, Бреза и Сава!
  Днес непрестанно се питам: възможно ли е цялата тази дандания да е специална акция за някакво планирано, макар и привидно, узаконяване на богатсвото на Сокола, т.е. това да е една гигантска манипулация с точно пресметнати в “лабораториите” на сараите възможности? Знам, че само времето ще покаже дали е вярно това мое предположение. За жалост факторът време работи за тях, агентите и вече 20 години показва нашето безсилие. Не искам и да си представя задоволството на въпросните лица от ефекта на мероприятието им, ако догадката ми е вярна!
  Имам още нещо предвид. Премиерът е всеизвестен със спонтаните си и бързи реакции. Обаче в този случай той многозначително се прави на глух ( както и по отношение на ТИМ и Васил Божков, например ). Защо ли?
  Май ХИТРЕЦИТЕ наистина ни се присмиват!

 60. Е да де, ама Велева и Доган са червиви от пари, а вие г-н Инджев сте един пълен неудачник, гладник и прошляк. От къде ли не ви изгониха- БТА, Експрес, Демокрация… Вие сте чисто и просто един некадърен мерзавец, който за нищо не става. И сега завиждате на другите, които не са си пропиляли живота като вас.

 61. Всички са маскари. С изключение на Иво Инджев, който е ангел.

  Инджев, що за наглец и подлец си ти, бе? Цяла България знае, че си досник, ченге, мръсник и неудачник, а ти заемаш позата на съдник, непризнат гений и моралист!

  Що си не ебеш майката, ама в устата, та да не вземе тая уруспия да изкенза друга такава отрепка като теб?!

 62. Към Георги Ифандиев:

  Благодаря ти, че се демонстрира! Гадно е това сквернословие да бъде видяно от публиката, която с нищо не ти е виновна за маниакалната ти омраза, но е хубаво да се види твоето самопризнание що за екземпляр си!

  Извинявам се на всички вас, които се сблъсквате с това нещо, но беше крайно време да се разбере кой е въпросният.

  Ако някой има юрдическа идея по случая, готов съм да я обсъдя и публикувам ( от псиатрична експертизи няма нжда, тя е събрана в тези няколко реда и не се нуждае от потвърждение).

  Само да поясня за истерята на въпросния : беше зам.гл. р. на в.”Експрес”, когото уволних с пристигането си във вестника като главен редактор ( което бях забраавил, но той сам го припомни някъде, обяснявайки защо съм му такава”кауза” и сипе лъжи за мое доносничество и отвратителни псувни, както сами виждате).

  Как мислите, дали съм постъпил правилно, отстранявайки такъв “журналист” от възможността да псува публично? От такива антикомунисти, самоназначили се да посочват кой може и кой не може да бъде антикомунист, положенийцето ни днес е такова – доста плахи хорица, може би мнозинството в България, бяха отблъснати от демокрацията тъкмо от такива нейни “ярки” с агресията си и самопровъзгласили се велики инквизитори.

 63. Към Г.Ифандиев:

  За простащината няма почивен ден! Невъзможно е да си мръсник и вулгарен клеветник и да се правиш на антикомунист – точно такива безочливи безсрамници са другарите, г-н Засегнат. Но пък за такъв тип е правило да си ПСЕВДОдемократ.
  Затворете си устата г-н Ифандиев, че мирише!

 64. Уважаеми г-н Инджев,

  Не искам да изпълнявам дневния ред на провокаторите, които са пратени
  в сайта Ви и вместо да коментирам статиите – да се занимавам с тях.
  Дразнят ме, обаче!
  Дразнят ме, дори и за себе си да са прави. Имат причини да Ви завиждат. Възможно е да получават и по някой лев отнякъде.
  Има и объркани хора, чиято лудост добре се използва – Ифандиев, Жеков и сие, защото компрометират иначе верни идеи, чрез довеждането им до абсурд.

  Дали Ифандиев е писал тук – не съм сигурна. Може някой да знае за отношението му и да използва името му. Едно нещо, обаче е сигурно и то е, че под името Лоти Аврамова се крие вчерашният натрапник Апостол Апостолов.*

  Дали е писал и с ник Ифандиев?
  Какво казват IP-тата?

  *# 29) Лоти Аврамова 23 Март, 2010 в 4:38 am
  Това типче е поредният дърдорко. Истински астролог у нас е единствено и САМО Апостол Апостолов!

  оттук:
  http://e-vestnik.bg/8380/kaloyan-petrov-astrolog-veche-vseki-se-pravi-na-astrolog-s-retsepturnitsite-ot-slaveykov/#comment-155094

 65. Ех, г-н Инджев, разбирам защо сте публикували сквернословието на този „колега”, но може би не трябваше да го оставяте да мърсува с най-святото в сърцата ни и то на връх Благовещение.
  Много сме неудачниците и прошляците, както е изписано в по-горния коментар, но сме почтени и може би именно поради това сме в това състояние. Но дори и в тази категория, малцина са извършили и стотна от това, което Вашето гражданско съзнание Ви диктува всекидневно.
  Естествено, че отрепката се е обявила за антикомунист. Анти за подобните й означава стани, за да седна. Както й личи, тя е готова само на отрицаване, не и на утвърждаване. Ако се беше обявила за демократ трябваше да го доказва. А какво демократично има в елиминирането на конкуренцията в стремежа към поста. Само достойна личност може да жертва кариерата си ако е в разрез с моралните й норми.
  Убеден съм, знам, че критично настроените, мислещите читатели, към които отправяте посланията си, много добре оценяват позицията Ви. Останалите са фабрикати на прехода с печат „изтекъл срок на годност”, които в най-добрия случай могат да разчитат да се пласират само като преоценени. Оставете ги за тези, които се задоволяват с подобна „стока”.

 66. Вие сте уволнил Ифандиев, ама сетне вас ви уволниха от 100 места. Нещо много мръсно витае около вас.

  Внушавате ни, че срещу вас има цяла конспирация от мутри, Мултигруп, Доган и пр.

  Я не ствайте смешен! В наши дни само пазарът определя кое е стойностно. И точно пазарът ви отхвърля. Той не ви ще.

  Защо ли? Според мен заради тази воня, която се носи около вас.

 67. Към Иван Несторов:

  Нищо не ви внушавам, вие се натискате с внушения тук и го правите доброволно.
  Аз пиша статии, които сам четете. Това няма как да мине за “внушаване”.
  Ваши мисли не бих чел вероятно и срещу пари.
  Задайте си въпроса защо сте тук – заедно с много хиляди читатели на ден. Или просто сте любител на “мръсното” – щом ви се вижда помия, не го яжте, иначе правите самопризнание за своята същност.
  А Ифандиев го уволних, за да спася трима репортери, които трябваше да съкратя по нареждане на издателя – махнах скъпо платен търтей, но запазих три работни пчелички. Така би трябвало да постъпи и днес началството на държавата в момент на криза.
  Само че той си въобрази, че е бил разкаран заради праведния му антикомунистически брътвеж и превърна в кауза заниманието да ме ругае при всяка възможност.
  В БТА пък уволних с един подпис цялата кореспондентска мрежа в чужбина, спестявайке стотици хиляди долари на агенцията, с които тя оцеля без стотинка помощ от държавата. Смея да твърдя, че това беше първата пазарна реформа в България от такъв характер и не случайно за моя милост писа “Нюзуик” в това ми качество. Просто преобразувах с един подпис кореспондентската мрежа на БТА в 26 държави, като постепенно я замених със система от нещатни кореспонденти на десетки пъти по-ниска цена и с по-добър краен продукт. С което обаче си спечелих лични врагове за цял живот в лицето на едни другари, за които съм “син фашист”.
  Разберете с с тях, зщото всъщност сте едно и също.

 68. Човек не знае да се смее ли или да плаче като чете написаното.Гражданката Цеца разконспирира кой е Лоти Аврамова-това много ме разсмя.От друга страна ми стана тъжно,защото злото напомни за себе си-с грозни и вулгарни думи,от които лъха омраза.А тъмнината идва в нашият живот чрез омразата.Не знам дали го съзнават,но такива хора служат на тъмнината и се лишават от най-ценното нещо-любовта.

 69. Г-н Инджев,

  защо обръщате внимание на провокации? В статията достатъчно ясно е изразена позиция. Ако някой не е съгласен може да изрази мнението си в коментарите. Няма нужда обаче да се поддавате да отговорите на всеки. Провокаторите дразнят не само вас а и нас – редовните читатели

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.