Не на дупката!

Икономистът от “Индъстри уоч” Георги Стоев предупреди днес от екрана на БНТ, че ако не бъдат спешно, рязко, моментално намалени разходите на държавата, през есента трябва да дойде МВФ. Преведено на политически език това означава правителството да падне, каза той. Защото връщането на МВФ в България би означавало признание за несправяне с работата от страна на властта, длъжен съм да добавя пък аз.

Поне за мен това е първата конкретна прогноза за възможно преобразуване на икономическата криза в политическа. Ако Стоев е прав за сроковете, че ако “още вчера” ( изразът е мой, но внушението е негово) не се съкратят рязко бюджетните разходи, то вероятността предупреждението му да се превърне в реалност е твърде голяма.

Младият анализатор положи специални усилия да обясни, че всички опити за намиране на допълнителни приходи, каквито и да се те в момента, не струват нищо без въпросните драматични съкращения. Което звучи обезкуражаващо. Защото на хоризонта не се задава никакво видимо свиване на харчовете на държавата, за което се искат болезнени решения, тъй като това би засегнало интересите на огромната армия от трудоспособното население, заето в публичния сектор. Него никой не е готов ( отново) на настрои срещу себе си. По политически причини.

По логиката на икономистите, ( Стоев е само един от многото, който обаче успя, според мен, да отправи послание на разбираем език) целият шумен разговор в момента за злоупотребите, макар и необходим и полезен, всъщност служи повече за отклоняване на вниманието от факта, че държавната политика в областта на разходите си остава нереформирана. Това обрича на политически провал управленито и заплашва да вкара страната в спиралата на изборите “до дупка”.

В това отношение лозунгът “Не на дупките”, символ на гражданското безсилие, който илюстрира колко беззъбо дефилира обществената енергия, придобива друг смисъл. “ Не на дупките “ е пример как у нас се борим с “неизвестен извършител”, виновник без адрес. Обаче “Не на дупката” при хипотезата за избори “до дупка” придобива реални очертания – от правителството и мнозинството в парламента зависи да овладее ситуацията. В противен случай, колкото и да са виновни предишните управляващи, отговорността за провала ще бъде политическа и лична. На сегашното държавно ръководство.

23 мнения за “Не на дупката!”

 1. За какво съкращаване на разходите говорим? Тази сутрин гледах по btv шефката на новосформирания отдел Одит към министерството на здравеопазването. И какво – състои се от 50 човека, от които 30 пряко изпълняващи функцията проверяващи и 20 началника. Същите функции имаше и има и НЗОК. Какъв е смисълът от този одит? И като се има в предвид,че повечето служители в новото звено са кадри на НЗОК,изпълнявали там същите функции, се стига до извода-отново преливаме от пусто в празно! Явно заплатите на новото място са доста по-високи и кадрите на НЗОК са предпочели Одита… Икономии:)

 2. “Индъстри Уоч”: Българинът става все по-богат”…
  “Индъстри уоч”: Финансовото богатство на домакинствата се увеличи със 7%…и още много в тоя дух…:))

 3. Господин Инджев,
  от няколко месеца всичко случващо се в нашата родина подтиска моя български оптимизъм. А Вашата статия направо срина… Икономическа криза (чувстваме я ежедневно) с последвала политическа е направо страшно. Наистина ли “отнийде взорът надежда не види”? Ще ми се да не е така, но…

 4. Защо се стигна до тук?Една от версиите би могла да бъде, че Премиера не ще да слуша Синята кака от ЕНП.Той бил достатъчно възмъжал да се оправя сам.Сам щял да даде на пенсионерите,сам щял да даде на тия и на ония.Иначе какво щели да кажат бившите управляващи.Аз не знам какво ще кажат, но накрая да не докара работата да му се смее и Станишев.Иначе дупки дал Господ даже и на Благовещение.Честит празник!

 5. Струва ми се, че и МВФ не може да помогне. При Виденов той бе безсилен. При Костов, обаче сработи пълноцинно. Препоръките, лостовете и т.н. инструментариум на фонда предполагат съответно високо равнище на подготовка, ясни цели към какво се стремим, управленски умения, воля,безстрашие. При Костов тези предпоставки безспорно съществуват. При Виденов – не. А дали в сегашния случай е друго. В смисъл, дали доктор МВФ ще може да ни помогнер, или вече друг доктор, от друга географска посока, не си стяга инструментариума. А що се отнася да сегашната ситуация-тя зорлем се създава, поскоро е въображаема-разбира се, ако има кой да я разчете.

 6. за жалост безплодното управление на бат Бойко ще ни върне назад към пълна зависимост от МВФ и други подоби кръвопиици
  а дали това не беше целта на неговото управление все пак каде бе местоработата на финансовото министарче.
  външния ни дълг ще ни задушава постепенно до пълно подчинение.
  вижте Гърция, Португалия, и др.

  дори една Англия е мн зле ама те има как да се измъкнат, вчера на бюджета им показаха каква ще им е дупката и на тях 170 миярда
  ама има воля за съкращения ама май ще чакат да ги направят от дясно консерваторите след 2 месеца след изборите

 7. Господин Инджев,
  Аз не помня време, в което съм живял и да не е било криза. За това за мен най-важното е да има честност в обществото – а това няма как да стане без да осъдят висши политици, магистрати и т.н.
  Ще понеса и тази криза, но няма да понеса поредния крадец да ме поучава от екрана!

 8. Ето това е! Точно в десетката! И какво излиза? Излиза, че не само не сме се реформирали, но и преходът тепърва предстои! Такъв се оказа резултатът от “Желювия мирен преход” прокламиран на прочутата “Закуска на тревата”. Уж безболезнено да мине и с малко жертви, а на практика жертвахме поколения наред и с риск за оцеляването на самата държава! И само хиените “бизнесмени”, комунягите с куфарите откраднати пари намериха богат пир в цялата тази чумава история! И продължават да му се наслаждават! За сметка на неразбиращия какво се случва народец. Тоест на нас самите!
  Да го четат това посланиое управляващите и да внимават какво ги чака! Сега е време да разберем бие ли в тях “сърцето на Данко” или са поредната хрупаша на яслата глутница демагози!

 9. по принцип при криза БИ ТРЯБВАЛО да се намаляват данъците и наистина да се съкращава (т.е. И структурно, – но не функционално! – да се опростява; предвид информационните и комуникационни технологии това не е толкова сложно, по дяволите!) администрацията.
  Съживяване на икономиката би могло да се постигне чрез интензивно строителство на инфраструктура, на ПРОИЗВОДСТВЕНИ предприятия (а не на молове), при това ХАЙ-ТЕК производства, или поне нещо ново.
  Например пневмобилите, изобретени от французин и сега произвеждани в САЩ и Индия (а тези коли биха намалили нуждата от петрол, който да бъде пренасочен към производство на композитни материали за строителство и битови стоки.
  Уместна би била и една по-голяма и РЕАЛНА децентрализация, мерки за елиминиране на посредници-паразити.
  Само че надали правителство, съставено от наличните в парламента политически сили би имало смелостта, волята и въображението да се възползва от кризата като възможност за промяна към по-добро (Свята и Чиста република, съобразена с реалиите на ХХІ век).

  между другото, общата валута в ЕС е превъзходна среда за разпространяване на финансови кризи.
  Проблемът на съвремието ни е монополизмът и диктатът на посредниците, които нищо материално не произвеждат, а дори и не предлагат наистина необходими услуги (те провокират фалшиви потребности вместо това).
  И монополизмът трябва да падне, включително монетарният.
  По въпроса са писали умни хора, например Фридрих фон Хайек и Маргрит Кенеди.

 10. Един читател на този блог ми припомни за Данко. Викам си , пак ли примери от руската литература. Затова си припомних този разказ на Максим Горки и забелязах, че някои редове от неговия разказ могат да се пренесат и на наша територия. Приликата не е стопроцентова, но има нещо, от което да се поучим.”Вгледаха се в него/Данко/ и видяха, че той е най-добър от всички, защото в очите му светеше много сила и жив огън. Води ни!- казаха те. Тогава той ги поведе и всички тръгнаха дружно след него – вярваха в него… Но пътят беше труден и уморени от него, хората паднаха духом. Озлобени и гневни, се нахвърлиха срещу Данко и почнаха да го укоряват, че не знае как да ги води. Вие казахте “Води ни!” И аз ви поведох. А вие какво сторихте, за да помогнете? Само вървяхте като стадо овце!… За да помогне на хората той си изтръгва сърцето. А накрая пада и умира. Хората, радостни и изпълнени с надежди, не забелязаха смъртта му и не видяха, че редом с трупа му неговото смело сърце още гори. Само един предпазлив човек стъпи с крак върху гордото сърце. И разсипано в искри, то угасна.!” Та, който и да се появи, дори и сърцето си да изтръгне, пак ще се намери някой да се отрече от водачите си. Но, въпросът тук е, кой е инициаторът на суматохата, дали всичко не е предварително замислено? Също като прословутия ни преход.

 11. @ РАДА

  Интересно сравнение и мисля че доста точно. Може и мнението да ми е субективизирано от факта, че като цяло смятам, че това правителство наистина се опитва да прави нещо, но като се замисля толкова глъчка и вой покрай управляващите не е имало поне от 8 години. Дори и при погубващите безхаберие и кражби на триглавата. Далеч съм от мисълта, че Бойко е момина сълза. Някъде скоро четох кратък опит за психологически анализ. Там се прокарваше мнението, че само огромното му его и болната му амбиция да докаже, че може, да са движещия фактор пак може да ще постигне нещо.

 12. Всичко казано само засилва моето усещане, че просперираща България, със сегашното държавно устройство, просто няма да има.

 13. Dopalnenie kam statita i komentarite. Sega izliza na iave tova koeto Diankov se ma4eshe da kaje i napravi – ograni4avane na razhodite?!?! MVF ili IMF preduprejdavashe otdavna 4e Bulgaria ima trudnosti v obslujvaneto na Vanshnia dalg (obslujva go s krediti). Predi godini Ivan Kostov beshe predrekal kak Bulgarina ste plati dva pati cenata na prehoda. Doide i krizta. Nikoi ne iskashe da poviarva 4e krizata ste udari Bulgaria i politicite dadoha na horata viara 4e tazi kriza e sazdadena ot mrasnite Amerikanci i niama kakvo da pravi v Bulgaria. Oba4e momenta na istinata vinagi idva. Krizata e zasegnala Bulgaria mnogo po-dalboko otkolkoto dori pravitelstvenite lajci smiataha (no ne kazvaha). Vsi4ko v Bulgaria se obslujva s krediti – socialni programi, zdraveopazvane, vanshed dalg i t.n. Vatreshnia dalg e do tavana. Oba4e niama politi4eska volia ot edna partia da stabilizira darjavata i konsesus ot naselenieto. Niama i niama da ima, zastoto vsiaka partia idva na vlast v Bulgaria za da krade, vsiaka partia e svarzana s oligarsite i kuklovodite koito imat ideia samo da te badat dobre i otdavne ne jiveiat v Bulgaria no plastat smetkite si s parite ne vse pove4e obedniavastia Bulgarski narod. Ste spre li tova edin den. Neviarvam. Istoriata na Danko i Mozes pokazvat 4e e trudno da prevedesh horata prez trudnosti, dori kogato v na4aloto ti viarvat. Neka ne zabraviame 4e Mozes vodeshe horata po zaobikolni patista 40 godini za da umre i poslednia jivial v robstvo. Zastot robstvoto e bezli4no i udobno za masovia grajdanin, a svobodata iska li4nosti, vseki se griji za li4nostta si sam!!!! V istorita s Danko prozira tipi4nia slavianski podhod kam voda4ite, no za sajalenie v Bulgaria oste ne se rodil Mozes ili Danko. Pove4eto politi4eski lideri se samo oprili4avat to na Mozes to na Danko, no sa gotovi da izvadiat sobstvenite si sarca a sarcata na drugite i niama da otvoriat pat prez vodata za horata a ste go storiat za tiah i tehnite rodnini i priblijeni!

 14. Незнам за вас ,но аз почнах да паранояцвам.”Теория на конспирацията” ми се струва като букварче.Дано не съм прав:(

 15. Най-напред към г-н петър петров относно “за жалост безплодното управление на бат Бойко”.

  Е, че то кое друго е било по-плодно та да наречем това безплодно?

  А, иначе ние все нещо жертваме все в името на нещо. От 44 та насам. Аз както вече съм споменавал отдавна се уморих и се възползвах от това, че поне разминираха границите и ги отвориха. Иначе друга разлика спрямо куманизма не виждам. А да, и относителната свобода да се говори. Докато кервана си върви.

  Една малка забележка към г-н Инджев, за ръководството на държавара да се нарече “държавно ръководство” е пресилено. Ръководство би трябвало да се подразбира да има малко грижа относно това което ръководи, а не само да краде. Дори и сегашното все още не е заслужило това.

  Мафия си е най-точната дума. Мафията рекетира от работещите и дава награди на вернослужещите. Даже и от пандела ги оттървава. Е, не е ли това което гледаме вече 20 години.

 16. Днес една държавна административна служителка, която си пушеше цигарата в един приземен офис, в който се помещава “Комисия за защита на потребителите” в разговора ми заяви многократно:” Аз, най- отговорно заявявам, че съм нередовна гражданка, че съм недорасла и нередовна. Щом аз заемащата този отговорен пост съм незряла и недоразвита какво остава пък за населението.Вие, сте права, но за съжаление- такъв е законът, такива са гражданите, които го спазват. Дори и да заведете дело, въпреки че сте в правото си само ще изгубите още пари, време и нерви, за това не Ви препоръчвам да го правите.”
  Без коментар, защото от такова признание просто секва дъхът.

 17. Слушал съм много от интервютата на Георги Стоев и някои от нещата изглеждат наистина крайно преувеличени, като това прозира дори за неспециалист като мен. Гърция почти фалира и влизането на МВФ се готви като крайна мярка. В същото време България е с една от най-стройните финансови политики в ЕС и не само шанса да отидем там, където е Гърция е малък, но и вероятността да се наложи идване на МВФ е нищожна. А за изказванията на Георги Стоев мога да кажа само, че тръгва от нещо дребно, но силно преувеличено и стига до генерални политически изводи. Въобще говоренето му е доста заредено с последните.

 18. След толкова много истини на куп
  арменеца заключил мъдро: Все тос
  неизвестност…
  Македонеца би изпратил успокояваща телеграма:Митре е малце болен.Утре ке го копаме.
  Дано оптимистите видят в ситуацията
  нещо по- весело.
  Честита пролет!Хванахме се за зелено!

 19. Само преди минути, в телевизионните новини, една депутатка заяви смело, че освен заплатата и служебния компютър, нищо друго не харчела за сметка на Народното събрание. Очевидно, иначе образованата дама не е наясно каква е цената на престоя й в тази сграда, колко струват нейните ремонти, консумативи, поддръжка, охрана, транспорт, комуникации и какво ли още не… Прозвуча твърде повърхностно и безхаберно.

 20. Според мен единственото, което може да запълни трайно дупките от всякакъв род у нас, колкото и общо да звучи, е икономическата активност на жителите на тази страна. А това по правило е консервативна величина, много трудно се постига нарастването и, а и самият ефект от нарастването и идва бавно. Всичко друго е отлагане до безкрайност края на агонията. А в България, където управлява напълно лишения от въображение чиновник с алчност далеч оттатък червеното деление на уреда, се прави всичко възможно да се подтисне тази активност. Още преди да влезем в ЕС се знаеше, че ще има сериозни инвестиции, поне две години преди това. Говореше се усилено, че на изборите ще има голяма борба кой ще олапа тези пари и тези, които гласуваха, гласуваха именно за това, техните политически любимци да ги олапат. После, когато се усети дебелия край (блокираха фондовете) се разбра, че никой не само че не е помислил какво биха ги направили, ако не се окрадат, а и не се е замислял дори какъв е смисълът на тези Еврофондове. И нормално излезе, че са неусвояеми, за хора, несвикнали да мислят с реалността на процесите какво би могло да се очаква? То не бяха Енергийни центрове на Балканите, не бяха реформи на всякакви мухлясали и негодни, административно удушени, институции, не бяха борби с корупцията и престъпността и не се сещам още какво.
  Сега намериха един политически наивни хора да оберат абсурдния пешкир на висшето българско интересчийство и им броят дните. Как разбраха, че до 300-ния ден могат да се оправдават с предишните, а след 301-вия вече не могат. Слепи ли сме за много елементарната истина за единствения виновник, който унищожи и без това оскъдното Българско предприемачество и възвиси до небивали висоти лакомията на най-мързеливите и хитреещи от народа. Кой се възползва от налапаното по многото неясни принципи и облече фалшивата риза на модерен и демократичен? Не се ли вижда с просто око дори тривиалната разлика в житейския статус на много бивши членове на БКП и обикновените, простосмърни граждани? Докога можем безсмислено да търсим отговорности само с цел опосталяващата власт да смени субекта? Толкова ли не можем да изпълзим от кухите схеми и да опитаме какво могат истинските ни, наши, на всеки един поотделно, мозъци да измислят.
  Имам въпрос: Какво ще спечели народа на България от един разчекнат на четири коня Бойко Борисов? Не се ли напатихме достатаъчно от играта на навити от някого пружини?
  Докога ще вярваме на легендата, че сме слепи и някой трябва да ни води. От Василий Българоубиец ни дели вече цяло хилядолетие.

 21. На “БАТ ИЛИЯ”;
  Грешка “БАТЕ”!Не от 1944г.От предния век 1876???Замислял ли си се върху това какво би се случило ако НЕ БЕШЕ т.нар ОСВОБОЖДЕНИЕ от ТУРСКО РОБСТВО?Тогава,ден ангария и ДЕСЯТЪК???Ми да си бяхме останали в ОСМАНСКАТА.СЕГА,те са доста преди Нас.Не смяташ ли???

 22. Посланието, според мен е едно: върнете откраднатото, притиснете крупните “добре облечени бизнесмени”, подгонете политиците-милионери, пресечете мафията. Съкращенията в бюджетните отрасли са капка в морето и прах в очите. Истинските пари са при истинските бандити. Т.е. вашите благодетели.

 23. Въпросът не е в разходите (генерално и принципно). Въпросът е в приходите. Защо Дянков постигна обезкървяване на приходните агенции? А дали е Дянков виновника? Кой точи приходните агенции, ако се точат? Защо няма приходи от приходните агенции – ако не се точат (което е много пренебрежимо слабо допустимо).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.