Вместо да изпише вежди, избоде Рашидов

И министърът на културата Вежди Рашидов се присъедини към растящия отбор на министрите, на които им се налага да се извиняват за думите си. Всички чухме от телевизионния екран неговото бурно възмущение от големи заплати и “харчове” в болници, като особено ясно наблегна именно на “Пирогов” и на някаква “софра” за 60 000 лева. Чухме и веселбата, която настана сред репортерите, на които той заяви, че не само заплатата на жена си, която работи в “Пирогов” но й главата на същата е готов да отреже!

И всичко това днес вече е наречено от министъра “грешка на езика”. Такъв език, да ме прощавате за аналогията, май е по – добре да бъде “отрязан” или , за да не се налага такава зловеща хирургическа намеса, да бъде употребяван за по-подходящи цели нейде извън властта.

Няма да изброявам набъбналия списък с (не)принудени извинения на управници – от Божидар Димитров ( към Турция, самобичувал като непремерено свое изказване за висящ от близо век двустранен проблем), през Симеон Дянков( към журналиста Кирил Вълчев за данъците му), до сегашния случай. Но е за отбелязване, че гафът на Рашидов кънти особено неприятно в общия хор на доста кухото управленско надприказване кой ще извади по – сериозен аргумент за борбата срещу кризата. “Културният министър”(както некултурно се изразяват някои колеги) “вкара” ( по собственото му определение) сред тях поредна доза смях през сълзи в иначе болезнената тема.

Така , вместо да изпише вежди, избоде Рашидов.

Ако тази веселба продължава с такива темпове, за годишнината от поемането на властта премиерът Борисов може да постави световен рекорд по лаконичност в своето обръщение с подходящите като обобщение думи:

“Скъпи сънародници, извинявайте”!

27 мнения за “Вместо да изпише вежди, избоде Рашидов”

 1. Като десен и консервативен човек не понасям радикалните феминизми, но снощната реплика на тоя виден тулуп за “отрязаната глава на жената” в някоя европейска и северноамериканска щеше да му отреже поста и политическата кариера. Че там има и бойкоти по медии, протести и т.н.А угодническият кикот на слугинчетата с диктофончета и микрофончета край оядения бойлер просто ме накара да се сетя, какво означава истинска журналистка и да препрочета Ориана Фалачи.

 2. Може би ще бъда в противоречие с четящите и пишещите тук и без да изпитвам някакви симпатии към Вежди Рашидов, който е известен с непреми
  ерения си език, смятам, че той се пошегува, обаче ,с извинение, понякога и журналистите не блестят с остър ум. Отново, с голямо извинение към останолите журналисти.

 3. По-страшно от хора, които не знаят какво искат, какво правят и какво говорят няма…. в случая с Рашидов – важат и трите!

  п.с. Само некултурното “Збогом” на… знаете кого надмина всички страхове преди време!

 4. Има един член на тоя кабинет, който никога няма да се извини.Не казвам,че има за какво,опазил ме Господ.Е, изключвам онова извинение към Сергей по повод Деня за прошка.Но не върви някак си Генерал да се извинява на редниците.Той може да се извинява само на Върховния Главнокомандващ единственно.Он пък нарочен за капичване.Така,че до Деня за прошка догодина съм спокоен,че това няма да се случи.Стискам палци и да няма за какво и на кого.

 5. Само прозорливи политици биха могли да си разрешат редкия лукс да считат себе си за творци на събития,на които всъщност са само зрители,но нищо,поне не им пречи,да не бъдат и безгрижно самонадеяни….Колко жалко,че и на добронамерените премиери се случва късметът,да им изневери и с простовати жени и мъже,за които нерде политикаа,нерде дипломация
  … им е н,ам през коя им “работа”!

 6. В правителство на ГЕРБ поне трима са тъпанарите с непремерен, циничен, а понякога и вулгарен език – Бойко, Б. Димитров и Вежди ( все приятели ). Искам да подчертая – С. Дянков не е от тази категория.

 7. Човека си е просто шегаджия, много пъти е казвал, че като министър не се взема на сериозно, тогава защо и ние да го взимаме за нещо повече. Разбираемо е, че друга служба би му подхождала по-добре но няма кои да го оцени правилно.

 8. И въпреки че ще се извини на докторите,аз все си мисля че “има си крушка опашка”.Твърде много се вторачват нашите медици в канчетата на колегите си в Европа.Какво да се прави ,различен стандарт.Нека погледнат и нашите канчета…Ако не им се работи за такива заплати,нека бъдат добри да заплатят образованието си на държавата(защото сигурно не са се дипломирали след въвеждане на платеното обучение)и да вървят на работят в странство.

 9. PS: Току що в “Панорама” бат Бойко отново изтърси нов бисер: по отношение на изпълнителната власт според него в момента “ГЕРБ е единствената АЛТЕРНАТИВА” – това е само като пример към тезата ми за тримата глупаци в настоящото правителство.

 10. Мисля, че се пропуска нещо: Никой от членовете на кабинета не е политик. Затова и няма да чуете политическо говорене от тях. Те са хора, работили в частни фирми или други институции(Световната банка например. На мен това ми харесва 100 пъти повече, отколкото изказваанията на Станишев, Първанов, Кобургготски, Доган, Р. Овч., Корнелия Нинова и т.н. Предпочитам да се говори направо и с грешки, отколкото тихо, мазно и без извинения. Като икономист разбирам лутанията на правителството в усилията му да се справи със ситуацията на криза, умишлено утежнена от предишното правителство. Грешката идва от там, че преди да са си изработили окончателна позиция, те разгласяват вариантите, които обсъждат, а не са стигнали до края. Ако това спре, ще настане тишина, по която кучетата пак ще лаят. Който работи, знае: До взимането на правилното решение се извървява път и той не винаги е лесен. Вие знаете какво е да се чудите как да изкарате края на месеца, когато възникнат непредвидени разходи. Кое е приоритет: лекарствата или отоплението, храната или обувките?

 11. Vejdito e golem , samo da maltchi. I toi go znae. Znae tche progovori li , stava strashno. Tolkova strashno, tche ot vreme na vreme progovaria da proveri dali e naistina tolkova strashno, kolkoto e bilo strashno poslednia pat. E, vse oshte e strashno, i zatova nie obitchame da slushame kogato Vejdito govori… Kakto obitchame da slushame kogato Hristo Stoichkov govori, Todor Batkov govori, Boiko Borisov govori (e, malko e po-hitar Bat ni Boiko i gleda da e kratak i iasen, no ele se vpusne …….mmmmmmm……muzika za uhoto ).

 12. Всички оправдания, видите ли изброените лица не са политици, а големи пичове, показват какво е нивото на изискването на “електората” към управляващите. Без извинение, изброените лица са едни обикновенни простаци, единия е учен простак, а другия е талантлив простак. При тези занижени критерии, как искаме да се развива България. на тези хора ние не само им плащаме заплатите, но и те харчат нашите пари от бюджета. Дали го правят добре???

 13. Да припомня ли, че тук някъде, някой от нас по някакъв повод беше казал “не се доверявайте на колективната мъдрост на невежи”!

 14. Към ДСБАР:
  Напълно правилно! И да е,не само точен,като командир, и непримирим като могъщ и победоносен адмирал през
  деня,но и смирен като обикновен
  мирянин вечер преди сън,само с горещи
  молитви,към Бог да укрепи волята му и спаси душата му до верни сюзници и уверени в общото дело министри.

 15. Не знам дали в историята на България има такъв политик, който да не е дължал извинение на сънародниците си за своето управление. Би би ми прозвучало зле и сегашния Министър-председател по-повод годишнината от управлението си да каже едно “скъпи сънародници, извинявайте” за това, че успяхме да направим само толкова малко за вас. Друг е въпроса, че не можем да наричаме “лапсус” безотговорното подхвърляне в публичното пространство на фрази, уронващи авторитета на хора и институции. Министрите не бива да девалвират стойността на публичните си изказвания по такъв начин, защото това налива вода в мелницата на преждеуправляващите, а те има за какво да бъдат обвинявани.

 16. Към А.Бабинов:
  Точно на Лазаровден,Вашият коментар за жалост ме връща към горестната мисъл,че няма как да се повтори чудото на Спасителя при повсеместно занижени критерии наоколо…
  Тъй като и уважаемия г-н Тошев,по понятни причини,се е включил в мощната канонада от кръстосан артилерийски огън след изявата на Мадам,чакам само и Иво,да му обърне внимание,за да си разменим приказката,тъй като преди много години точно Т.Т. пожела в личен разговор по негова инициатива…и разбира се последва
  познатите с години “тонове мълчание”….

 17. Нека да се обърна към всички които четат този блог:
  Много бих искал човек като Г-н Иво Инджев да бъде номиниран с кандидатура за президент на Република България!
  Да много точно и ясно съм преценил думите си!
  Моля ако имам съмишленици да се поразработим!
  Президентските избори наближават!

 18. Преди време подхвърлих тази идея в същия този сайт, но ме цензурираха.
  След като се уверих, че призивът ми няма да види бял свят, взех, че се замислих. Седях и мислих, па по едно време само седях. После заспах. А като се събудих се сетих, че подобен призив звучи провокационно.
  Борим се един вид срещу президента и защо? За да му вземем мястото – СДС (стани да седна)- нали, така казваше феодалният старец Драгнавсичкини Драганов?

  Както казах – идеята е моя!

  Без политическа сила зад гърба на тази кандидатура – със структура, пари и влияние – просто няма да стане.
  Така, че мислете, още…

 19. Културен – кво да го праиш.

  😀

 20. А как ли го е смъмрила уважаваната докоторица г-жа Рашидова в къщи?

 21. Шегата настрана, но наистина е прекалено интелигентен за сегашното състоянмие на електоралната маса , не за поста президент, където е нужен ама много интелект. Просто е изпреварил времето, в което живеем и то с много голяма дистанция. Първо той няма словесния набор, “харизмата” и манталитета на кръчмарския оратор, после с тая брада, пък коса и т.н….а бе откъдето да го погледнеш все кусури! И като говори пък нищо не му се разбира! Представям си и колко пестелив ще е на предизборни обещания. Как да гласуват за него, да не са балами?

 22. Не бе, не. Не е това, което си мислите за Културния ни министър. Човекът е артист и с много силно развито пространствено и аналогово мислене. Вие някога замисляли ли сте на какво прилича плочата на Пирогов до вратата на болницата – на отрязана глава, а лично на мен, дори и на фациален анатомичен препарат.
  Еми набило се е на Вежди този образ в собствената му глава докато е чакал съпругата си пред входа на „Пирогов” и сега прави съвсем разбираеми за него си обобщения за разни там посечени женски завършеци.
  А пък има и нещо друго. Самите вие сте забелязали, че това си му е и стил на изказване. Че как иначе биха си имали общ лаф с Бойко и Божо ако не се разбираха от приказката си? Докато не го е докарал до Збогом, няма страшно.

 23. “Мисля, че се пропуска нещо: Никой от членовете на кабинета не е политик. Затова и няма да чуете политическо говорене от тях. Те са хора, работили в частни фирми или други институции(Световната банка например. На мен това ми харесва 100 пъти повече, отколкото изказваанията на Станишев, Първанов, Кобургготски, Доган, Р. Овч., Корнелия Нинова и т.н. Предпочитам да се говори направо и с грешки, отколкото тихо, мазно и без извинения. Като икономист разбирам лутанията на правителството в усилията му да се справи със ситуацията на криза, умишлено утежнена от предишното правителство. Грешката идва от там, че преди да са си изработили окончателна позиция, те разгласяват вариантите, които обсъждат, а не са стигнали до края. Ако това спре, ще настане тишина, по която кучетата пак ще лаят. Който работи, знае: До взимането на правилното решение се извървява път и той не винаги е лесен. Вие знаете какво е да се чудите как да изкарате края на месеца, когато възникнат непредвидени разходи. Кое е приоритет: лекарствата или отоплението, храната или обувките?”-Posted by В. К./26 март
  В. К.,
  Върна ми вярата, че все още има хора, които разсъждават разумно. Болшинството знаят само “Осанна!” и “Разпни го!”… Чуват не това, което се казва, а това, което искат да чуят. И искат, типично по български “от всичко по много и ако може -веднага”…

 24. Откакто Вежди стана министър думата художник или скулптур е срамна.Затова за себе си казвам,че съм магистър по стенопис.Искам да заявя най-официално пред целия български народ,че останалите творци сме много културни,възпитани,талантливи,умни,нямаме връзки със съмнителни хора,не псуваме,не плюем на улицата,не пушим и сме красиви.За съжаление не сме министри.Понеже съм чужденец моля да ме извините за грешки в правописа.

 25. E, kakwo? Всичко това “големи заплати и “харчове” в болници” си е живата истина. Факт е, че добре са разработили формирането на заплатите и забравят да си уредят задълженията на болниците. Когато протестират – си споменават само основната заплата, но никой от тях не иска да работи в частна болница. Много меркантилно племе се оказаха докторите. Ta не знам дали изобщо трябваше да им се извинява, но така се получава когато една съсловна организация е по-силна от държавата и малтретира обществото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.