Обществена п(о)ръчка за Първанов

Продължавам да съм скептичен за шансовете Конституционният съд да уважи искането на парламента за предсрочно прекратяване мандата на президента Георги Първанов, но събраните вече за целта повече от 160 подписа на депутати въпреки всичко са пробив в неговия бункер. И Хитлер не умира от атентата в неговата “вълча бърлога” на 20 юли 1944 г., но оцелява като развалина – формално жив и почти здрав, но изтърбушен психически.

Има голяма ирония в това, как един глас може понякога да застане срещу милиони. Защото само с един глас над минимума, изискван от закона, народните представители прекрачиха бариерата пред процедурата по импийчмънт срещу преливащия от самочувствие Първанов, който на пресконференцията си от 12 март се опита да зашлеви с опакото на ръката си законодателите със следното високомерно изречение:

Мястото ми в президентството е решено от 2 милиона избиратели, което е доста повече от гласовете за цялото правителство”.

Очевидно е, че през всичките тези 8 години на безконтролна власт, Първанов е живял със самочувствието, че носи в ловджийската си раница вечната народна любов, което му дава право да си разиграва троянския кон както си иска.

Каквото и да се случи, дори и да се задържи на седлото, Първанов никога няма да бъде вече същият политик. Ще остане в историята като българският президент, генерирал срещу себе си квалифицирано мнозинство в НС за отстраняване от поста му заради нарушаване на конституцията. За което може да благодари на себе си – в самозабравата си пожела да се покаже “кой е той” . И се видя.

Депутатите са в парламента , за да изпълняват дадената им актуализирана обществена поръчка . А с тази п(о)ръчка и президентът е длъжен да се съобразява. Но той избра да я пренебрегне надменно, позовавайки се на количествени показатели, на сбор от гласове с давност от 4 години, които днес не би събрал. И което е по-важно , те не му дават правото да се противопоставя по чисто механичен начин на друг сбор от гласове, делегирани в полза на институцията Парламент, която на всичко отгоре по закон стои над него.

Остава да се види, с или без успешен край на искането за отстраняването му, как разклатеният му авторитет ще освободи центробежните сили. Те винаги се проявяват в ситуация, като тази. Справка: изваждането на непоклатимия от 20 години Ахмед Доган от равновесие.

Както много пъти съм писал, преялите с власт ги чака съдбата да бъдат нападнати в гръб в момента, когато проявят слабост. Във всяка глутница е така. При Доган това вече е факт.

Да се готви Първанов да рипа според п(о)ръчката. За разлика от журналистиката, работата на депутата трябва да е поръчкова, да отразява нагласата на обществото. Така п(о)ръчка по п(о)ръчка Първанов успя да постигне това, което не успя да постигне Борисов – квалифициран сноп от пръчки в парламента, рядък пример за илюстриране на надписа на официалния вход на Народното събрание.

21 мнения за “Обществена п(о)ръчка за Първанов”

 1. То така както човек може да се изпързаля и най-големия хитрец не може.

 2. Очаква ни изненада! Конституционният съд ще вземе решението с 1(един) глас повече!

 3. Имал съм странната злочестина,да опозная отблизо междинните управления на България преди и след 1989 г.,когато се изреждат обзети от еуфория,преливащи и упоени от тшеславие политически еднодневки….
  До тук само отвратиха народа и дори не съумяха да си дадат вид,че поне политическия им ръст,с много малки изключения,
  догонва шумното отрицание,на един исторически доказал се символ,
  който ги превъзхожда…
  Може би и моят “наследник” Талейран е прав,когато твърди,че нищо добро не чака правителствата изоставени от повечето способни,
  великодушни,просветени и съвестни хора в страната,докато – малко или много – се дава път на измета и утайката на населението за властта на измъчена “аритметика”…
  Конституционният съд много ще трябва да премисля,преди да отсече,че според Ламартин за държавниците има различни начини да бъдат честни!
  Европейският път е вече ясен,изпробван и няма друг,освен истинското честно мажоритарно правило за лицето на нацията и силно правителство без хергелета от коне…

 4. Наистина, в момента (колкото и поведението на ГЕРБ да е двузначно поради бекграунда на 90% от тези хора)се очертава разделителна- и много оздравителна линия.Ако се задълбае, може да изведе и по-добри дни нещастната ни мила родна страна.Тази линия е ясна. “ДА / или НЕ на руските интриги и попълзновения срещу България?”-“ДА/ или НЕ на негодника от Сирищник?” Всякакви други деления, дискусии и пр. са второстепенни. В САЩ след мекушавата политика на Картър най-свестните демократи (тогава в тази партия все още имаше такива!)разбраха, че СССР е най-голямото зло и че Америка трябва да му тегли тупаника. Тогава те подкрепиха Роналд Рейгън. А точно от техните среди излезе и стоманената антикомунистка (Бог да я прости!) Джийн Къркпатрик, пред която СССРейските “дипломати” в ООН се ПОПИКАВАХА от шубе и получаваха инфаркти! Да, сравнения с България не може да има, но моментът налага да си припомняме всяко ноу-хау в борбата срещу съветизма, който продължава да ни души в нова униформа.

 5. Абе то, че няма никой да падне няма, но както в една статия се каза, ще е добре да проскърца механизма.

 6. Доган и Първан/ов/, в политиката са две единици. Време е да ги превърнем в две нули. /00/

 7. Това е само началото.Вместо да си стои като мишок в Президентството, глупакът тръгна да връзва на котката звънец.Щото, ние от Сирщник сме много отворени.Ще си го получи!

 8. На мен ми се стори,че той е сигурен,че искането за отстраняването му няма да мине през КС.Защото по време на пресконференцията му,той спомена,че пак ще седнат и ще говорят,след като искането бъде разгледано в съда.Ако бъде отстранен като какъв ще свика пак пресконференция?

 9. Най-важното е да се стопират безусловно руските енергийни проекти с участието на България, всичко друго е на заден план. А за плазмодии като Гоце понятията “чест”, “морал” и “достойнство” не означават нищо, тях ги боли само от удар по джоба /може и на руски!/.

 10. Като знам, че конституционният съд е окомплектован предимно от подлеци (Гоцевата квота), и други подлеци от квотата на “триглавата”, и като те ясно виждат раздрънканата от простотии “каручка на сирищника” (архареца), можем да се надяваме, че подлостта ще роди страх от бъдещето, а страхът – едно по разумно гласуване..
  Дай Боже, амин !

 11. a zashto ne se promeni konstituciata, kato izbran prezident za pyrvi mandat da ima 4 god, a za vtori 3 god, da se dopusne i treti mandat s 2 godishen srok, no ne poveche ot 3 mandata, taka avtomatichno Pyrvanov shte e v kraia na mandata si i shte ima vyzmojnost pak da se kandidatira, moje 2 mln pak da go podkrepiat, “uspeh” mu jelaia 🙂

 12. Най-силния “импийчмънт” на Гоце е обявяването пред Русия от правителството,че докато Първанов е президент,съвместните енергийни проекти няма да бъдат разглеждани и придвижвани.Причина:нерегламентираната му намеса при досегашната работа по тези проекти.Тогава ще видите колко бързо ще бъде отсвирен от господарите си или ще станат механизмите им за въздействие върху българския обществен и икономически живот.

 13. Правописни грешки:
  не се пише Първанов а Пырванов;
  Гоце се пиши ГоцЭ;
  Сиришник съответно Сырышник

 14. (headbang)Ако това емотиконче излезе, ще покаже що е то главоблъсканица в резултат на високомерие.

 15. PS Не, не излезе. Впрочем, тук липсват емотикончета, които понякога илюстрират ситуацията по-добре от думите. Не знам пътищата, по които се “обзавеждат” с тях, но няма да е лошо, г-н Инджев, да си инсталирате тези човечета за онагледяване на ситуацията. А, тя е повече от стресова.

 16. На президента чертата вече му е теглена независимо от решението на Конституционния съд. И преди на Запад мълчаливо го отбягваха, а сега, след неодобрението му и от парламента, направо ще го натирят ако се осмели да си навре някъде гагата. По-интересна за проследяване е реакцията на руските му акционери. Ако преценят, че явното застъпничество на Първанов за проектите им само ги опорочава, те като нищо ще помогнат на българските си другари да се ориентират и вземат „правилното” за ситуацията решение, което би могло да включва и опция – изпращане в заслужен отдих, със (или дори без) съдействието на конституционните съдии. Дали Марин или Борисов ще е този, който по-добре би ги обслужвал за в бъдеще, със сигурност на нас няма да ни бъде дадено да го разберем предварително, но пък никой не ни пречи да се обзалагаме. Аз съм 90% за ББ. Някой друг предлага ли друго име за оставащите 10% ?

 17. Великолепно. Текстове като този ми носят някаква надежда, че не всичко е гнило в Бг.

 18. Единственото хубаво на това общество без правила, е че тези които си мислят че печелят, само се угояват за да ги изпапкат следващите. искренно го пожелаван на всички създатели на това общество, като почнем от Сокол, рак и щука, та до Голия ни Цар.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.